optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés

2018.02.15., Az okosan vitatkozó pároknak nagyobb az esélye a boldog kapcsolatra
tovább

Az okosan, hatékonyan vitatkozó pároknak tízszer nagyobb esélyük van egy boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik a szőnyeg alá söprik a kényes témákat - állítják egy csaknem ezer felnőtt megkérdezésével végzett felmérés készítői.

2018.01.09., A boldog emberek 6 szokása – Aminek semmi köze a pozitív gondolkodáshoz
tovább

Mind keressük a boldogsághoz vezető utat, vajon egyes emberek hogyan csinálják? A boldog, kiegyensúlyozott emberek a zárt ajtókban is kihívást látnak, míg a boldogtalan emberek akadályt. A boldog emberek a kudarcokat is teljesen máshogy kezelik és legtöbbször ez nem is azért van, mert kényszeresen pozitív gondolkodásúak, egyszerűen más szinten működnek, így mást vesznek észre az életből és abból, amit az nyújt számukra.

2017.11.07., Íme a boldogság receptje a magyarokra szabva
tovább

Ha a magyarok elhagynák a panaszkultúrát, boldogak lehetnének – mondta a tíz éve Magyarországon élő Paul Pahil pozitív pszichológus. Számos észrevételt tett a magyarokról és arról is, hogy nem a negatív dolgokat kell elhagynunk, hanem többek között enyhíteni kellene a szigorúságon, a negatív légkörön és a hibáktól való félelmen.

2017.10.27., Üzenet a mélyponton lévőknek
tovább

– Van olyan üzenete, amit átadna azoknak, akik most mélyponton vannak? – Egyszer egy kontrollvizsgálatra várakozva beszélgettem egy betegtárssal, aki arról beszélt, hogy semmi öröm nem érte mostanság. Elmeséltem neki, hogy bár engem is értek bosszúságok reggel óta, én mi mindennek örültem mégis aznap.

2017.10.18., Boldogság-diéta - tényleg örömtelibb lesz tőle az életed?
tovább

Edd örömtelivé magad! A depresszió, a rossz hangulat, az idegesség szinte mindenki életét megkeseríti. Ilyenkor azonban nem az a megoldás, hogy gyógyszerekhez nyúlunk vagy addig sírnunk, amíg az összes embertől elmegy a kedvünk, hanem az, hogy változtatunk az étkezésünkön.

2017.10.13., Öt teendő, amitől biztos boldogabb leszel
tovább

Vajon mi tesz minket boldoggá? Mi az, ami fontos, és mi az amiről csak azt hittük, hogy fontos a saját és mások boldogsága érdekében? Számos faktor befolyásolja boldogságunk, de az eredmények arra mutatnak rá, hogy a lényeg az, mit csinálunk és azt hogyan.

2017.10.06., Boldogság, túl a GDP-n és a mosolyon
tovább

Michael Birkjaer nem csupán a világ egyik legboldogabb országából, Dániából jött, hanem foglalkozására nézve boldogságkutató, a koppenhágai Happiness Research Institute nemzetközi elemzője.

2017.09.26., CSAK optimistán
tovább

A boldog emberek nem csak a birtokában vannak a nagy titoknak, ami a boldogság eléréséhez szükséges, de használni is tudják. Nem atomfizika, a többségnek mégis kifürkészhetetlennek tűnik, hogy miként élhet meg minden napot csodaként. Összegyűjtöttük azokat a tulajdonságokat, amiket az életvidám, kiegyensúlyozott emberek sosem csinálnak.

2017.09.21., Népek boldogságreceptje
tovább

Az emberek egyik legfontosabb célja a belső béke elérése a világ összes táján. Szinte minden nemzetnek vannak technikái arra, hogyan kerülhetünk közelebb a harmónia állapotához. Érdemes szemezgetni más kultúrák boldogság-rituáléiból, hátha össze tudjuk belőle gyúrni a sajátunkat.

2017.09.06., Itt a boldogság tuti receptje!
tovább

Mi a dán életérzést ugyan nem tudjuk nektek elhozni, abban viszont tudunk segíteni, hogy eláruljuk, mit tehettek tudatosan azért, hogy ti is a lehető legjobban érezzétek magatokat. Higgyétek el, az emberi agy is meghekkelhető!Dopamin a motivációért

2017.08.16., Optimista vagy pesszimista vagy inkább? 3 rövid kérdés, és rögtön kiderül.
tovább

Inkább derűlátó vagy borúlátó vagy? Azt mondják, a boldogság szempontjából nagyon sokat számít, hogy valaki inkább optimistán vagy pesszimistán szemléli a világot. Aki pozitívabb, az könnyebben veheti a mindennapi megpróbáltatásokat, és derűlátóbb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet. Aki alapvetően negatív, tehát pesszimistán nézi a dolgokat, nehezebbnek érezheti a mindennapokat.

2017.08.05., Egyetlen levél mindennap meghozza a boldogságot?
tovább

Érdekes kísérletet próbált ki egy nő a barátnőjével, amiben mindennap e-mail írtak egymásnak, ráadásul a tartalmára is volt egy kikötés. Szinte senki sem gondolná, milyen nagy hatással lehet a hangulatra és az emberi kapcsolatokra egy-egy szó vagy egy rövidebb levél. Pedig akár boldogabbá is tehet egy ilyen apróság, és most azt is megtudhatod, hogyan. Egy középkorú nő és legjobb barátnője izgalmas projektbe vágtak, és megosztották a tapasztalataikat.

2017.07.18., Csak ennyit kell tennünk a boldogsághoz
tovább

Pontosabban a jó közérzethez és a könnyed hétköznapokhoz. Merthogy néhány egyszerű, de annál nagyszerűbb dolgot érdemes beiktatnunk a mindennapi rutinunkba, és szinte észrevétlenül beszivárog a mosoly és a felhőtlen hangulat az életünkbe. S hogy mik ezek az apróságok? Már mutatjuk is!

2017.07.07., 21 napos pszichológiai kísérlet. Te kibírod?
tovább

Ne panaszkodj 21 napig! Ahogy a mondás tartja, ahhoz, hogy megváltozzon az életed, másképp /pozitívan/ kell gondolkodnod és minden negatívumot el kell engedned. Könnyűnek hangzik, igaz? Vannak emberek, akiknek tényleg az, míg másoknak küzdeniük kell rendesen. Ha te is szeretnél változtatni? A gondolataidat egy kicsit kellemesebb mederbe terelni, akkor próbáld ki a következő pszichológiai kísérletet!

2017.06.08., Alkalmazd a 90/10 elvet és az egész életed megváltozik!
tovább

Az életed sokkal könnyebb is lehetne, ha ezt figyelembe vennéd! Életünknek csak egész kis része múlik a körülményeinken. Javarészt a mi reakcióink döntik el életünk folyását. Ismerd meg Stephen R. Covey 90/10 elvét, amellyel meghatározó javulást idézhetsz elő az életedben, egyetlen apró változtatással!

2017.06.03., Hajlamosak vagyunk másokat okolni helyzetünkért.
tovább

Hajlamosak vagyunk másokat okolni helyzetünkért. S ennek érdekében szemet hunyunk saját vétkeink felett. Mindezt olykor úgy tesszük, hogy észre sem vesszük. Komoly gondjaink vannak ugyanis azzal, hogy belássuk, nem vagyunk mindig önmagunkkal őszinték annyira, mint amennyire szeretnénk azt hinni.

2017.05.24., A te örömöd az én örömöm is - Horváth Nikoletta jegyzete
tovább

Van egy mondat, amelyet időről-időre felidézek, elismételgetek, mert szinte gyógyírként hat, a világ lelketlenségébe belesajduló szívemre. "A te örömöd az én örömöm is"..."A te örömöd az én örömöm is"...."A te örömöd az én örömöm is"....

2017.04.27., Te miért vagy ilyen optimista?
tovább

„Te miért vagy ilyen optimista?" – Avagy miért jó, ha mindig félig teli a poharatok? „Pár évvel ezelőtt egy szívemnek oly kedves fiú azt mondta nekem, hogy azért tetszik neki egy bizonyos lány, mert ő olyan pozitív. Én meg csak ott álltam bambán, és nem értettem, hogy ezt miért nekem mondja, hiszen én is az vagyok!" – kezdi történetét Dóra, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Fazekas Dóra cikkét olvashatjátok.

2017.04.24., Jó ha tudod...
tovább

24 észbontó pszichológiai tény, amelyet eddig nem tudtál az emberekről

A pszichológia egy roppant érdekes tudomány. Igen apró dolgok is befolyásolhatják, hogyan állunk a mindennapi dolgokhoz, mit gondolunk másokról és hogyan viselkedünk. Mint az élet minden területén, itt is vannak szabályok, amelyek többnyire működnek. Ha szeretnéd kicsit jobban megérteni az emberek viselkedését, hogy mit miért csinálunk, illetve saját érzéseid, cselekedeteidre is szeretnél magyarázatot találni, olvasd el ezt a kis gyűjteményt. Biztos vagyok benne, hogy te is jó néhány meglepő dolgot tanulsz belőle!

2017.04.10., Ha ezt a tanácsot megfogadja, sokkal boldogabb lesz az élete
tovább

Hogy zuhog! – csóválja a fejét a magyar fiú. És milyen jó ez a növényeknek! – válaszolja a német kolléga mosolyogva. Ha a hőség miatt sopánkodna társa, akkor is lenne jó híre: lehet strandra járni, napozni. Hogy a pohár félig tele vagy félig üres, azt neveltetésünk és kultúránk is jócskán meghatározza. Viszont csak mi változtathatunk rajta.

2017.02.03., 10 napindító idézet egy pozitív naphoz
tovább

Azt, hogy a pozitív gondolatok mennyire sokat számítanak, sokat hallhattuk már. Ha tovább szeretnénk fokozni hatásukat, akkor kezdjük a reggelt egy-egy kedvenc, pozitív üzenetű idézetünket mantrázva, hogy garantáltan csupa jó dologra fókuszáljunk a napunk során!

2017.02.03., 10 cselekmény , amit az ébredés utáni 10 percben végezz el, hogy jobban induljon a napod
tovább

Ha a mai, sőt a tegnapi vagy az azelőtti napodra sem illik se a nagyszerű, de még a kellemes kifejezés sem, valamin változtatnod kell! Próbáld ki, milyen, ha már az ébredés utáni első 10 perc a hatékonyság és a tudatosság jegyében telik! Íme, 10 cselekmény, ami még akkor sem vesz el 10 percnél többet a reggeledből, ha az összeset elvégzed. :)

2017.01.10., Hogyan nézzünk szembe a félelmeinkkel könnyedén
tovább

Most konkrét segítséget szeretnék adni NEKED, hogy mit tudsz tenni és mi a legeslegelső teendőd ilyen helyzetben. Neki is ugyanezeket mondtam és én is alkalmazom. A saját életemben én is szembe kellett nézzek ezekkel a szörnyekkel, amit a félelem tud generálni. Nemrég volt az eddigi utolsó alkalom az én életemben is. Ígérem azt is elmesélem, amire a cikk végére érsz. AZ alábbi kép szerintem jól illusztrálja azt is hogyan érzed magad (kettétört fa) , meg azt is ahogy én viszonyulok egy ilyen helyzethez (szitakötő)

2017.01.02., A világ legidősebb emberei elmondták, mi a hosszú, boldog élet titka
tovább

Ki ne szeretne hosszú, boldog, egészséges és teljes életet élni? A világ legidősebb emberei elmondták, szerintük mi a titok, az elhangzottakat a kutatók összegyűjtötték, és a legtöbb intelmet kutatási eredményekkel is alátámasztották. Az optimista emberek 12 évvel tovább élnek, mint a pesszimisták az amerikai Mayo Klinika kutatásai szerint. A pesszimisták hajlamosabbak a vírusos megbetegedésekre, és kevésbé valószínű, hogy emlő-, vagy bőrrák üti fel a fejét náluk.

2016.11.01., Lábbal festett portréival meghódította Djokovic szívét
tovább

„Minden ilyen bálvány inspirációt ad nekünk, a példád megmutatja az embereknek, mennyire fontos, hogy higgyenek magukban, és kövessék az álmaikat. Alig várom, hogy megismerjelek és megölelhesselek. Tudom, hogy hamarosan eljön ez a pillanat, de addig azt tanácsolom, hogy maradj ezen az úton, légy pozitív, és mosolyogj mindig" – tette hozzá Djokovic.

2016.10.23., 5 tulajdonság, amitől boldogabbak leszünk, és amit csak nevelés útján sajátíthatunk el
tovább

Szakértők által bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik nemcsak szakmai, hanem magánéletükkel is elégedettek, gyerekkorban szerzett tulajdonságokkal rendelkeznek. De vajon melyek ezek a tulajdonságok? Másokba vetett bizalom; Türelem; Felelősségvállalás; Empátia; Önállóság;

2016.10.22., Jó csapattal, optimistán meg lehet csinálni komoly projekteket – Árendás Csaba
tovább

Az biztos, hogy arra nagyon jó példa vagyunk, hogy egy jó csapattal, optimistán meg lehet csinálni komoly projekteket, amivel be lehet törni a nemzetközi piacra. Végigjárta a világ legjobb iskoláit, majd visszajött Magyarországra, hogy saját ötletét itthon valósítsa meg. Küldetése, hogy egészségesebbé tegye a szőlőt, az általuk kifejlesztett szőlőőr rendszert ma már a világ több pontján, és természetesen itthon is használják a szőlészek-borászok.

2016.10.17., Szeretek élni!
tovább

Valahol azt olvastam, hogy két dolog miatt nem érdemes idegeskedni. Amiatt, amin tudunk változtatni, és amiatt, amin nem. Amin tudunk, azon változtassunk, amin nem tudunk, abba törődjünk bele! Én ezt nagy igazságnak tartom és eszerint élek.

2016.10.05., Ezért fáj, ha tükörbe nézel
tovább

Tükörbe nézni fájdalmas dolog. Ezért sokan meg is próbálják elsumákolni – de nem szokott sikerülni. Egy éles kritika. Egy kéretlen vélemény. Egy indulatos veszekedés. Egy párkapcsolati kudarc. Egy régi barátság megszakadása. Egy feloldhatatlannak tűnő családi konfliktus. Mind egy-egy tükör, amelyben nehezen vesszük észre önmagunkat. Csak azt érezzük, hogy fáj, hogy nagyon nem hiányzott ez most nekünk, hogy a másik a hülye, vagy hogy mi vagyunk teljesen értéktelenek.

2016.10.01., Az életedet TE teremted
tovább

"Az életedet TE teremted". Lehet, hogy unod már ezt a mondatot olvasni vagy hallani, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Aki hallott már a Théta Healingről, vagy részt vett tanfolyamon az tudja, hogy életünk minden pillanatát mi teremtjük meg. Mindegy, hogy ezt tudattalanul, vagy tudatosan tesszük, de a körülményeink mindkét esetben gondolkodásunk és érzéseink, illetve tudatos és tudatalatti hitrendszereink kivetülései.

2016.09.23., Amikor a lélek összeroppan, a test is megbetegszik
tovább

Selye János professzor, a modern stresszelmélet kidolgozója már az 1920-as években kimutatta, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot.A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere és nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

2016.08.30., 4 módszer, amivel megnövelheted képességedet az örömre
tovább

A testi-lelki jó közérzet olyan cél, amit könnyen elérhetsz, ha teszel érte. Kutatások mutatták ki, hogy háromszor annyi pozitív élményünk van életünk során, mint negatív. Érdekes, nem? Mintha a hangulatunkon, a hétköznapjainkon egyáltalán nem ez látszana! Hiába történnek velünk jó dolgok, nem örülünk nekik úgy, ahogyan kéne. Sőt, mi az oka, hogy az örömre okunknak kell legyen, de a rosszkedv természetes? Miért kérdezzük meg egymástól, ha valaki nagyon mosolygós, hogy minek örülsz? Miért ne lehetne csak úgy jó kedve?

2016.08.26., Az őszintén elbűvölő emberek 10 szokása
tovább

Alapvetően olyan emberekkel szeretünk kapcsolatot létesíteni, akik mellett úgy érezzük, nem kell feszengenünk, nyugalom és melegség jár át, akik érdeklődnek irántunk, és akiknek érdekel a mondandójuk. Természetükből fakadóan elragadó emberekkel szeretjük körülvenni magunkat. Milyenek ők? Szándékosan megmutatják, hogy ők is sebezhetőek; Őszintén örülnek, hogy találkoztak veled; Ellentmondás helyett egyetértést keresnek....

2016.08.05., 6 egyszerű hétköznapi örömforrás, ami szinte semmibe sem kerül
tovább

A 21. század fogyasztói társadalmában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kizárólag az anyagi javak tehetnek minket boldoggá, miközben megfeledkezünk a minket körülvevő megannyi apró, de fontos örömforrásról. A múlton rágódunk, a jövőtől rettegünk, ilyenkor a pillanat teremtette jó dolgokra már nem is marad időnk.

2016.07.10., 7 meglepő tevékenység amitől boldogan indul a napod
tovább

Ha hiszed, ha nem, az első dolog, amit reggel, közvetlenül ébredés után teszel, döntő befolyással lesz az aznapi lelkiállapotodra. Van néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy már kora reggel növeld az összpontosítási képességedet ahhoz, hogy őrületes kedvvel, egy újabb csodálatos napra készülődj.

2016.05.07., Horváth Niki: Nekem az írás az öngyógyítás
tovább

A szombathelyi „Vak Vagány" mutatta meg a közönségnek, hogy hogyan kell pozitívan élni az életet. Horváth Nikinek nem az számít, hogy hányan olvassák a blogját, vagy hogy mennyien lájkolják a Facebook-oldalát, hanem az, hogy milyen visszajelzéseket kap az emberektől. Az írásaival próbál lelki támaszt nyújtani az olyan embereknek, akik hasonló betegséggel küzdenek, de azt sosem gondolta volna, hogy még a teljesen hétköznapi embereknek is példát tud mutatni. „Sokszor kapok visszajelzéseket az olvasóktól. Az egyikük azt írta nekem, hogy egy nap felkelt, és úgy érezte már élni sem akar, mert annyira elege van a munkahelyéből. Aztán eszébe jutottam neki én, és azt mondta, hogy elszégyellte magát, hiszen hozzám képest neki igazából nincsenek is problémái."

2016.05.01., Mi a valódi élet?
tovább

Sokszor meg vagyunk arról győződve, hogy az életünk jobb lesz, ha férjhez megyünk, ha megszületik az első gyermekünk, vagy ha megszületik a második. Aztán meg azért vagyunk frusztráltak, mert a gyerekek túl kicsik még ehhez, vagy ahhoz és azt gondoljuk, hogy a dolgok jobban mennek majd, ha felnőnek. Folytatásként kamaszkori viselkedésük miatt vagyunk elkeseredettek. Meg vagyunk győződve arról, hogy boldogabbak leszünk, mikor ezen a korszakon túljut. Azt gondoljuk, az életünk jobb lesz, ha partnerünk megoldja a problémáit, ha végre kocsit cserélünk, ha csodálatos nyaralásaink lesznek, ha nem kell dolgozni.

2016.04.17., Értékmentő misszióban. Andreát bízták meg, akinek arcáról nem tűnik el a mosoly
tovább

DUNAKILITI VEZETŐSÉGE úgy döntött, hogy a falu értékeit könyv formájában „ajándékba adja" a település lakóinak. A kötet fő munkálatait Suri Andreára bízta, akiről 16 éves korában derült ki, hogy egy nagyon ritka genetikai betegségben szenved. Ragadós a jó példa. Egyre több település igyekszik megmutatni önmagának és a világnak az értékeit, melyeket lakói szorgalmasan gyűjtenek.

2016.04.08., Világát maga teremti
tovább

Világát maga teremti - Kéri, ne írjam azt, hogy világtalan

KÉZEN FOGVA JÖNNEK. A Nap alig süt, a férfin napszemüveg, de nem ezért feltűnőek. Azért nézik őket, pénteken, mikor mindenkinek elege van mindenből, mert mosolyognak! Az élet szép, mondja Karvai Sándor és Cecó Anita. Nem tudjuk, meddig tart, de addig minden pillanatát élvezni szeretnénk... Az élet szép – vallja Sándor és Anita. Júniusra tervezik az esküvőjüket

2016.04.01., "A még több" soha nem volt ELÉG.
tovább

"A még több" soha nem volt ELÉG. Morgan Freeman megdöbbentő üzenete az EMBERISÉGNEK! A lelked szeretetért kiállt. Nem számít, hogy milyen nehéz az életed, kilátástalan, vagy szomorú, a világnak mindig szüksége van rád. Morgan Freeman üzenete az egész világot bejárta: a legfontosabb, hogy megtaláld a célod, megkeresd, hogy hol a helyed, és mi a küldetésed. "A még több" sosem volt elegendő számomra. 86 éves vagyok, és haldoklom. Dollárok milliói gazdagítják a számlám, de egészséget mégsem tudok vásárolni magamnak. Családom van, és többmillió rajongóm a világban, de most mégis egyedül vagyok. Az utolsó pillanatokban senki sem ül mellettem. Nem szeretném, ha veled is ez történne.

2016.03.27., Életszeretetére is szükség volt, hogy legyőzze a rákot
tovább

A békéscsabai Gera Istvánné energikus, kreatív, életvidám hölgy. A kétgyermekes édesanyával, kétszeres nagymamával beszélgetve az ember nem is gondolná, hogy az elmúlt öt-hat évben élete legnagyobb csatáját kellett megvívnia. Állítja, optimizmusa nagyon sokat segített abban, hogy legyőzze a rákot. Geráné Major Ágnes nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját. A békéscsabai hölgy technikai dolgozó az egyik békéscsabai iskolában, s munkája mellett is igen aktív életet él. Imádja a természetet, a hegyeket, gyakran jár túrázni – legutóbb éppen néhány hete egy „hótaposó" túrán vett részt a bihari hegyekben –, szeret fényképezni, kézműveskedik, üvegképeket fest, háziszappant főz, szőtt tárcákat, táskákat készít, hogy csak néhányat említsünk kedvelt időtöltései közül.

2016.03.23., A pozitivitás egyenlő az életigenléssel.
tovább

Ez egyfajta létállapot, és értelmezzük is így! Amennyiben megértjük, milyen óriási hatalma van a pozitív gondolatoknak, egész életünk a pozitív lét és léttudatosság irányába fordul. A pozitív lét dimenziói: 1. Pozitív gondolkodás,,2. Pozitív érzés, 3. Pozitív akarat, 4. Pozitív beszéd, 5. Pozitív cselekvés, 6. Pozitív tudat, 7. Pozitív élet.

2016.03.06., Három pozitív érzelem, amely segít a betegségek leküzdésében!
tovább

Az optimizmus, a barátság és a nagylelkűség lehet a kulcs a betegségekből való gyógyulásnak, természetesen csakis a klasszikus kezelések mellett, derült ki nemrég egy tanulmányból - írja a Filantropikum. A kínai gyógyászok szerint a betegségeket a negatív érzések generálják (utálat, düh, félelem, szomorúság, harag), a gyógyulási folyamat ugyanakkor belülről fakad.A pozitív érzések segítenek abban, hogy ismét megtaláljuk a belső egyensúlyunkat és jó közérzetünket.

2016.02.12., Optimista Klub életszépítő lett
tovább

Boldogság, gyere haza! Csak szomorú arcok láthatók a magyar mosolytérképen. Teszteld a derűlátó képességedet! Milyen alkat vagy? Azok közé tartozol, akiknek bizonytalan(abb) helyzetekben is félig tele van a poharuk, vagy olyankor is borúlátás jellemez, amikor igazából nincs is különösebb okod az elégedetlenségre? Tesztelheted! A Hunopti elnevezésű online kérdőív kitöltése mindössze 1-2 percet vesz igénybe, a válaszokból kiderül, mennyire vagy optimista illetve pesszimista, s milyen az önértékelésed.

2016.01.11., 5 saját és 12 nevelt gyerekük már kirepült, most újra van 6 csemetéjük
tovább

Spájzuk készlete nagyobb egy falusi kisbolténál, a gyereklétszám pedig egy óvodai csoportnál. Megragadó történet egy család nem mindennapi életéről. A Tolna megyei Szakályban laknak, ahogy a helyiek mondják, a „nagyházban". Mert bizony, ha mindenki egyszerre érkezik, a 27 tagú családnak kell a hely. A szóvivő, Dürvángerné Gál Magdolna, Mamóca olyan beszélgetőpartner, aki napokig tudna mesélni. Igaz lenne is miről. Férjével együtt szülők és nevelőszülők. Aki olvassa történetüket, talán osztozik a véleményben: élnek még köztünk csodálatos emberek, akiket szeretni és tisztelni kell.

2015.12.12., Egyetlen dolguk volt, hogy élvezzék a munkát
tovább

A pszichológia jó ideig semmit sem tudott mondani arról, hogy hogyan lehet jobb életet élni. Aztán jött Csíkszentmihályi Mihály, és kitalálta a pozitív pszichológiát. A flow-elmélet atyjával Budapesten beszéltünk a háláról, az elektronikus kütyükről és a szabadság áráról. A sztereotípia szerint a magyar léleknél kevés befogadóbb közege létezik a pszichológia hagyományos, neurózisokat, depressziót és egyéb negatív előjelű állapotokat kezelő ágának. Így aztán mindenképpen van abban valami megkapó, hogy a még mindig fiatal új irányzat, a pozitív pszichológia alapjainak a lerakását egy magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály vállalta magára.

2015.11.20., 5 tipp mitől boldogok az emberek?
tovább

Szókratész óta léteznek javaslatok arra, hogy hogyan kell boldogan élni, de csak mostanában kezdik a tudósok vizsgálni ezt a kérdést rendszerezett, tudományos körülmények között. A régóta hangoztatott elvek mellett új szempontokra is fény derül. Tekintsük át a boldog emberek néhány közös vonását – talán van közöttük olyan, ami megfontolandó!1., Teret adnak a saját személyiségük kifejlődésének. 2., Úgy tervezik az életüket, hogy örömöt kapjanak.3., Kerülik a reménytelen álmokat. 4., A barátokat helyezik előtérbe. 5., Megengedik maguknak, hogy boldogok legyenek.

2015.11.18., Pozitív, pozitív, mi is az a pozitív?
tovább

A csapból is ez dől manapság: légy pozitív, gondolkodj pozitívan és kommunikálj pozitívan! Naponta tíz pozitív szemléletformáló e-mailt kapunk: már ez elég, hogy gyanút keltsen, csömört szüljön és hiteltelenítse az egész ügyet. Na de mit is értünk istenigazából a pozitív kommunikáción/gondolkodáson, és hogyan lesz tőle kézzelfoghatóan jobb az életünk a mindennapokban? Valójában az egész dolog azon alapul, hogy a szavainkkal képeket festünk. Történeteket, meséket teremtünk magunk köré és ezekben élünk. Ugyanarról a helyzetről számtalan különféle történetet szőhetünk - de hogy milyen képekbe keretezzük a környező valóságot, az aztán messzemenően meghatározza a hangulatunkat, a lépéseinket, a sorsunkat.

2015.10.31., Pozitív pszichológia kontra pozitív gondolkodás
tovább

Minden ember boldog akar lenni. De mi is a boldogság? Hogyan érhető el? Hogyan hatnak ránk a pozitív érzelmek? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a pozitív pszichológia, a tudomány legújabb, mintegy 15 éves múltra visszatekintő ága. A pozitív pszichológiát nem szabad összekeverni a ma oly divatos pozitív gondolkodással, a vonzás törvényével – szögezi le elöljáróban Nagy Réka pszichológus, aki nemrégiben a Zalaegerszegi Női Szalon estjén tartott előadást a témáról. – Utóbbi azt hangsúlyozza, hogy elég pozitívan gondolkodni, egész nap mosolyogni, hinni, és a számunkra kívánatos események megtörténnek, a sikereket „bevonzzuk" az életünkbe. Ezek a nézetek nap mint nap áradnak ránk a könyvesboltok polcairól és az internetről, holott igencsak káros hatásai vannak.

2015.09.27., Ok nélküli találkozások?
tovább

Nincsenek! Minden ember valamilyen céllal érkezik egy másik ember életébe.Több milliárd ember él a Földön. És Te mégis pont ezekkel az emberekkel találkozol. Gondold csak végig, szerinted véletlen? Ugyan, hát hogyan is lehetne! Van, akinek elég csak egyszer besétálnia, hogy lásd és tudd, mi dolgod van vele az életben. De másnak el kell sétálni ezerszer, míg egyáltalán az életed része lesz.

2015.09.22., Optimista Híreket Mondunk.
tovább

Optimista híreink röviden:

:) V. Kulcsár Ildikó Nők Lapja cikk.
:) Regionális Optimista Klubok létrejötte.
:) Google Inc. támogatás.
:) Babzsák fotel felajánlás.
:) Nevetés CD vásárlás.

2015.08.31., Segít, hogy a betegek gondolkodásmódja, hozzáállása megváltozzon
tovább

Pénzkereső munkája mellett hetente többször is önkénteskedik a kecskeméti Farkas Tamás. A kórházban pszichiátriai betegekkel, a Családsegítő Intézményben és a Szentcsalád Plébánián pedig különböző nehézségekkel küzdő családokkal foglalkozik. Régi vágya vált valóra ezzel, hiszen mindig is másokon akart segíteni. Tamás ezév tavaszán, 34 éves korára eljutott addig, hogy világosan látja hivatását. Az idáig vezető út viszont nem volt nyílegyenes, bár a fiatalember hangján cseppet sem érződik, hogy bármit is bánna abból, ahogy alakult az élete. A miérteken persze ma is sokat töpreng.

2015.08.28., 163.400 gigabyte és 400 munkaóra ajándékba
tovább

A Morgan Stanley közel száz dolgozója 400 órányi önkéntes munkával segített, hogy kisiskolások, gyermekkórházak és segélyszervezetek használhassanak korszerűbb számítógépeket.A vállalat budapesti irodájának dolgozói maguk tisztították meg, formatálták újra és tették külsősök számára is használhatóvá azt a 817 számítógépet, amelyet a vállalat többségében magyarországi gyermekszervezeteknek, iskoláknak, kórházaknak adományozott. Ez a munka adott lehetőséget arra, hogy többek között a Bátor Tábor, a Heim Pál Gyermekkórház, a Gézengúz Alapítvány vagy éppen a Ferencvárosi Komplex Óvoda és Általános Iskola dolgozói korszerűbb számítógépeken dolgozhassanak.

2015.08.20., Teli gyomorral az életet is színesebbnek látjuk
tovább

Egy maroknyi, nehéz körülmények között élő és onnan kitörni vágyó cigányasszony rájött arra, hogy az emberek szívéhez legkönnyebben a hasukon keresztül vezet az út. Még a családdal is konfliktusokat vállalva megnyitották Pécsen a Kóstoldát, a világ első cigány lakáséttermét.

2015.07.03., A szegedi jólelkek szembemennek az árral
tovább

Kormányzati kommunikáció ide vagy oda, a kék plakátoknak nem csak támogatói és ellenzői vannak. Akadnak olyanok is, akik mit sem törődve Pintér Sándor szent kerítésépítő küldetésével, egyszerűen humanitásból segítenek ott, ahol arra a legnagyobb szükség van. A Migráns Szolidaritás Csoport étellel, itallal, többnyelvű tájékoztatóval várja azokat a menekülteket, akik az utolsó pesti vonat után Szegeden ragadnak. A megmozduláshoz csatlakozott a Karitáció és az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány is.

2015.05.01., Elege van az önsajnáltatókból? Így kezelje őket!
tovább

Nehéz pozitívnak és produktívnak lenni, ha körülöttünk valaki egész álló nap panaszkodik – legyen az a kollégánk, a szomszédunk vagy akár az élettársunk. A krónikus jajgatók úgy gondolják, az egész világ ellenük van és sokszor fel sem merül bennük, hogy valójában a saját hozzáállásuk miatt áldozatok. A magyarokra különösképp jellemző ez a pesszimista, borúlátó gondolkodásmód, ezért ne csodálkozzon, ha több ilyen ember is próbára teszi a türelmét. Szakértőket kérdeztünk arról, hogyan és mit szabad – vagy épp nem szabad – mondani a kényszeresen panaszkodóknak.

2015.04.22., Így érheted el a belső öröm állapotát
tovább

Létünk fő mozgatórugója, hogy boldogsággal haladjunk életutunk során. Sokunkban az a hit él, hogy a boldogság sikereink eléréséből, vagyonunk gyarapításából, az egészségünk megőrzéséből és a számunkra értékes kapcsolatokból tevődik össze. Ezek azonban, csak melléktermékei nem pedig kiváltó okai a belső örömünk megélésére.

2015.04.03., BudapestiBikeMaffia, a Vitamin kommandó és a Vacsi
tovább

A budapesti bringásszubkultúra már nem csupán egyedi akciókkal segít a nélkülözőkön
A Budapest Bike Maffia alulról jövő civil kezdeményezés. A fővárosi bringás szubkultúra fiataljai arra szerveződtek, hogy aktív módon segítsenek a nehéz helyzetben lévő embertársaikon. Hajléktalanoknak osztanak rendszeresen ételt, amit saját maguk főznek meg, csomagokkal segítik a rászoruló családokat, de állatmenhelyeken is kiveszik a részüket a feladatokból. Nem tartják magukat hősöknek. Másoknak segítő kezet nyújtani számukra természetes. Társadalmi forradalom két keréken.

2015.03.24., A nők boldogabbak hazánkban
tovább

2015. március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hívott életre még 2012 nyarán. A Boldogság Nemzetközi Napja alkalmából a Coca-Cola felkérésére egy hazai közvélemény-kutató cég feltérképezte, mennyire és mitől is vagyunk boldogok, és hogyan lehetünk még boldogabbak. A reprezentatív boldogságfelmérésből* többek között az is kiderült, hogy 67%-on áll a magyar lakosság szubjektív boldogságszintje.

2015.03.24., 5 jel hogy barátunknak segítségre van szüksége
tovább

A szakemberek szerint az elkövetkező évtizedekben növekedhet a pszichés betegségek száma. Ennek oka elsősorban a társadalmi-gazdasági változások felgyorsulása, az erőszak és a munkanélküliség terjedése lehet.Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 40 millió a skizofrének becsült száma, és évente egymillióan vetnek véget önkezükkel az életüknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség. 1., Mindent borúsan lát; 2., Magának való, zárkózott lett; 3., Nem önmaga az utóbbi időben; 4., Lezüllött; 5., Szokatlanul szeszélyes vagy ingerült

2015.03.09., Az önértékelés zavarai - Ne térj le a kitaposott ösvényről
tovább

Milyen az ideális önértékelés? Mi okozza az önértékelési zavarokat és hogyan lehet azokat fejben helyre tenni? Miért kergetünk elérhetetlen célokat és honnan vesszük azt, hogy meg kell felelnünk másoknak? Hol billenünk ki a stabil vonalról, amin alapszik személyiségünk, és miért nem látjuk, ha letértünk a megfelelő ösvényről?Aki alul értékeli önmagát, nem tud kiteljesedni. A helyes önértékelés alapja és feltétele életünk egészséges vezetésének. Tudni, mire vagyunk képesek, hinni önmagunkban, látni mik a hibáink, vagyis helyén kezelni és reális képet alkotni önmagunk erősségeiről és gyengeségeiről kulcsfontosságú. E nélkül szinte lehetetlen valósszerű célokat kitűzni életünkben, és csak kudarcokat, vagy nagyon apró örömeket fogunk elkönyvelni.

2015.02.13., A legmotiválóbb névtelen levél egy szingli lánynak Valentin napon
tovább

Egy nagyon megható és őszinte levelet írt tavaly Valentin napra egy ismeretlen férfi, teljes titokzatosságba burkolózva, egy elkeseredett lánynak, akinek ez az üzenet megváltoztatta az életét.

2015.02.11., Vedd észre, ha üzen a lelked!
tovább

Az utóbbi időkben mintha „járványszerűen" terjedne a pajzsmirigy alulműködése a nőknél. Állandó fáradtság, hízás, hajhullás, torokszorítás, rossz közérzet és még sok más tünet kíséri ezt a kellemetlen betegséget. Vajon miért egyre több az ilyen beteg – és miért pont a nők körében? A holisztikus szemlélet alapján minden betegségünk pszichoszomatikusnak minősül. Betegségeink, tüneteink mögött mindig a lélek „üzenete" húzódik meg. Ha holisztikusan gondolkodunk, akkor a tünetet nem kioltani, sokkal inkább megérteni igyekszünk, és együttműködünk vele, így a gyógyulás az első tünetek megjelenésekor elkezdődhet, és nem kell megvárni, míg olyan mértékben súlyosbodik, ahonnan már nehézkesebb a visszaút. A test megbízhatóan visszajelzi a lelki folyamatok változását, kiváló tanácsadónk.

2015.02.05., Az apák álljanak gyermekeik mellett
tovább

A ma délelőtti általános kihallgatás a VI. Pál-teremben zajlott, ahol Ferenc pápa Olaszországból és számos más országból érkezett zarándokokkal és hívőkkel találkozott. Olaszul elmondott beszédében folytatta a családról szóló katekézisét, és a múlt heti alkalomhoz hasonlóan most is az apa alakjáról beszélt.Miután több nyelven is elhangzott katekézisének rövid változata, külön köszöntött egyes csoportokat, utána pedig felhívást tett közzé az ukrajnai népet megtépázó véres erőszak megszűnése érdekében. Az általános kihallgatás a Miatyánk eléneklésével és a Szentatya apostoli áldásával fejeződött be.

2015.01.29., Ezek a legértékesebb tulajdonságaink?
tovább

A sikerhez és a boldogsághoz kellenek? Mindenki szeretné tudni, mely tulajdonságai viszik közelebb életcéljai és a boldogság eléréséhez. Egy kutatás most a 10 legfontosabb tulajdonságot jelölte ki az emberi psziché rengetegféle képessége közül. Szinte képtelenség áttekinteni azt az évi több száz cikket, amely a pszichés erősségekkel foglalkozik. A szülők gyakran mégis jogosan teszik fel a kérdést: a gyereküknek mely tulajdonságait érdemes fejleszteniük, melyik pszichés sajátságok a legfontosabbak az életben?

2015.01.23., Páratlanul boldogan? Igen! Sőőőőt kötelező!
tovább

Mindig a boldogságra törekszünk. Mindig azt keressük, hogyan lehetnénk boldogok, hogyan élhetnénk át azt, amire vágyunk.Számos kutatás kimondja, és bizton állíthatjuk is, hogy az ember társaslény.Társra van szükségünk. Párra, szerelemre, egy félre, aki velünk sétál az úton, akivel megosztjuk az élet apró örömeit, akivel együtt nevetünk, vagy sírunk, akire számíthatunk, akivel jóban rosszban, míg a kapa... és folytathatnám a sort. Mi segít abban hogy boldogok legyünk? 1. Légy hálás. 2. Légy optimista, jókedvű! 3. Tegyünk jót másokkal. 4. Le a stresszel. 5. Tanulj meg megbocsátani. 6. Tervezd meg az életed. 7. Testednek egyensúlyban kell lennie  a lelkeddel. 8. Minden reggel úgy kelj fel, hogy örülsz a napnak

2015.01.01., Alakítsd át az elmédet ezzel a 15 szóval, mondattal és jobb lesz az életed.
tovább

Újévkor számtalan fogadalmat teszünk, amelyek jelentős része a külsőnkre vonatkozik: lefogyunk, sportolunk, effélék. De vajon mi a helyzet az elménkkel? Mit változtatunk meg azon? Ha a gondolkozásunkat megváltoztatjuk, megváltozik az életünk is. Ezt az alapvető igazságot már szinte az óvodások is tudják. De azt vajon tudjuk-e, hogy is kell hozzákezdeni a változtatáshoz? Például a szavainkkal, azokkal, amelyeket talán eddig nem, vagy nem elégszer mondtunk. Kezdd hát a változást azzal, hogy megfogadod: az új évtől kezdve gyakrabban mondod ki az alábbiakat - és meglátod, nemcsak természetessé válik egy idő után, de tényleg másképp fog rád nézni a világ!

2014.12.18., Az optimista hálásabb
tovább

A hálásak boldogabbak - Lehet hálás az is, aki nem istenhívő? Kutatók arra kérték egy kísérlet résztvevőit, hogy 21 napon keresztül minden este, elalvás előtt gondoljanak három dologra, amiért hálásak lehetnek. A résztvevők a vizsgálat végén kimutathatóan optimistábbak voltak, s ezt további egy hónapig meg is tudták tartani. Sőt jelentkezett egy kellemes mellékhatás is: az optimizmus 30 százalékkal javította a munkahelyi hatékonyságot.

2014.12.05., A boldog együttlét 9 titka
tovább

Házaspárokkal folytatott beszélgetéseket követően a pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a jó házasság megvalósítására sokféle recept létezik. Íme a 9 legfontosabb szempont! Házaspárokkal folytatott hosszú beszélgetéseket követően a pszichológusok arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a jó házasság megvalósítására nagyon is sokféle recept létezik. Ezek közül a legfontosabbnak 9 szempontot találtak. Betartásuk hosszú távon boldog házasságot eredményezhet! 1. Adjuk fel megrögzött szokásainkat, 2. Teremtsünk közös jelent, 3. Vibráló atmoszféra, 4. Kell a simogatás és a gyengédség, 5. Legyünk jó szülők, de maradjunk egymás partnerei, 6. A fent és a lent, 7. Oldjuk meg a konfliktusokat, 8. Mosolyogjunk, 9. Fogadjuk el a társunkat!

2014.12.02., Mese remek örömforrás a felnőtteknek is
tovább

A mese egy remek örömforrás. Kimutatták, hogy mesehallgatás közben csökken a feszültség, megszűnik a szorongás, a félelem, nő az életerő és erősödik az optimizmus. A mesék azt tanítják, hogy ami velünk történik, nem először fordul elő, ez pedig megnyugtatja a lelket. Minden mese egy kapu a világra, ami megmutatja, hogy az életünkben milyen lépés következik. A mese, amit jól mondtunk el, akkor kezd el működni, amikor arra igazán szükség van – mondta nyíregyházi előadásán dr. Boldizsár Ildikó mesekutató- és terapeuta, akinek a pályáját mi más is indíthatta volna el, mint egy fejére esett mesekönyv?

2014.12.02., Pozitív gondolkodáshoz egy módszer
tovább

Ha csak a hibákat és a problémákat keressük és vesszük észre, az könnyen pesszimizmushoz vezet, ami ráadásul mindennapi életünkre is kihat. A sikeres adóellenőrök azok, akik jószerivel csak a hibákat látják meg, és az ügyvédek eredményességéhez is elengedhetetlen, hogy mindig a legrosszabb forgatókönyvre készüljenek fel. Van, aki így született, a többieket erre képzik ki. Egyesek hazatérve a munkából képesek listát készíteni feleségük mulasztásaiból, hibáiból.Van-e lehetőség arra, hogy kikerüljünk a negatív spirálból? Igen, szerencsére az agy éppen úgy programozható a jóra is, mint a rosszra. Három módszert ajánlunk erre.

2014.11.18., Olvasói levél-Hétköznapi csoda
tovább

Debrecen – A történet a kardiológia ultrahangvizsgáló laboroknál nagyon sok ember jelenlétében zajlott le a napokban. Jött két betegszállító férfi valamelyik osztályról egy gurulós ággyal, rajta 80 év körüli, csövekkel, branüllel felszerelt nénikével, akit betoltak a rendelőbe.A másik irányból újabb betegszállító érkezett, kerekesszékkel hozott egy ősz hajú idős bácsikát, akivel türelmesen várakoztak. Amikor kitolták a néni ágyát, úgy állították be, hogy a széket mellé lehessen állítani, majd a magasságot is csökkentették, hogy a két idős ember egymásra nézhessen.

2014.11.13., Így hat a dohányzás a nőkre
tovább

Volt idő, amikor kifejezetten sikkesnek számított a nők kezében egy hosszú szipkába illesztett, hamvadó cigarettavég. Ma már más időket élünk, és nem csupán kiment a divatból ez a tevékenység férfiaknál és nőknél egyaránt, de be is bizonyosodott, hogy rendkívül ártalmas az egészségre. A nőkre különösen igaz ez. A dohányzás számos területen rongálja az egészséget. A nők ráadásul jobban ki vannak téve a cigarettázás káros hatásainak, ezért nekik fokozottan ajánlott elhagyni – de még inkább el sem kezdeni – ezt a szokást.

2014.11.08., Miért népszerűbb a másik, mint én
tovább

Mi van benne, ami bennem nincs? Sokan kesergünk ezen, s hiába keressük a megoldást arra, miért rajongják körül egyes embertársainkat. A karizmatikus lények általában nem szépek, de érdekesek Árad belőlük valami, amire felkapjuk a fejünket. Ilyen Barbra Streisand, aki undok és gátlásos egyszerre. Bette Midler duci is, mégis bővelkedik szeretőkben. Vagy a férfiszépségeket lepipáló Harrison Ford vagy Antonio Banderas - hatnak ránk. A karizma persze veleszületett, de tanulható is. 1. HANGSZÍN; 2. MOSOLY; 3. TARTÁS; 4. PILLANTÁS; 5. KÉZMOZDULATOK; II. Veleszületett csábítás: 1. Szabálytalanság; 2. Energiaáramlás; 3. Öröm; 4. Büszkeség; 5. Hormonok; 6. Kiszámíthatatlanság;

2014.10.31., 3 egyperces gyakorlat stressz ellen
tovább

Nem muszáj a Bahamákra utaznia ahhoz, hogy kikapcsolódj. Tuti lazító technikák egy percben. Ha túl nagy a hajtás a munkahelyen, ha felbosszantott a főnököd, vagy egyszerűen csak egy kis nyugalomra szeretnél lelni, akkor dőlj hátra, és válassz egy trükköt. A visszaszámlálós módszer - Egyperces napló - Frissítő légzőgyakorlat

2014.10.28., Szeresd magad úgy, mintha az életed múlna ezen
tovább

Négy évig küzdött a rákkal, az orvosok is lemondtak róla, amikor egy halálközeli élmény hatására rájött, mi okozta valójában a betegségét, és hogyan gyógyíthatja meg magát. Anita Moorjani tapasztalatai az önszeretetről és a tévhitekről, amik távol tartanak minket a boldogságtól.Anita Moorjani Hongkongban nőtt fel, egy konzervatív hindu családban. Rengeteg külső elvárásnak kellett megfelelnie, a folyamatos szorongás pedig súlyos betegséghez vezetett. Négy évig küzdött a rákkal, mígnem a halál küszöbén felismerte, mi okozta a betegségét, és azt is, hogyan lehet újra egészséges. Anita néhány hét alatt felépült, tapasztalatairól pedig a Meghaltam, hogy önmagamra találjak című könyvében számolt be.

2014.10.28., Ölelkezz igy csökkentheted a magas-vérnyomásodat!
tovább

Kutatók állítják, hogy ha olyan személyt ölelünk meg, akit szeretünk, az pozitívan befolyásolhatja az egészségi állapotunkat. Kiderült, hatására szervezetünk oxitocin hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, javítja a memóriát. Egy ölelésnek hatalmas értéke van hiszen segít abban, hogy szavak nélkül tudassuk a másikkal, hogy mit érzünk iránta. Ha rossz napunk van, ha idegesek vagyunk egy ölelés segít megnyugodni. Érezteti, hogy biztonságban vagyunk. Egy ölelés segít kibékülni, segít jobban szeretni. Egy ölelés lehet fájdalmas, boldog, lehet tiltott vagy éppen titkos, de felesleges SOHA. Az érintés azt jelenti: közünk van egymáshoz.

2014.10.22., Segített az PIASZ: lakást kapott a hajléktalan férfi
tovább

Az év elején ismerhette meg az olvasó Pistát (Farkas Istvánt), azt a különös, kevés szavú, józan életű férfit, aki kitartó szorgalmával, békés természetével egy kellemes zuglói környék szeretett hajléktalanja lett. Tizenöt éve húzza meg magát a Fűrész utca és az Ilosvay Selymes Péter utca környékén Pista – az ott élők jelentik számára a családot –, és ez idő alatt intézménnyé vált. Ő tartja rendben a kerteket, ülteti, gondozza a fákat, bokrokat, összegereblyézi, begyűjti a lehullott leveleket, kéretlenül hányja el a havat a házak elől, amiért a környékbeliek lelkesen támogatják.

2014.10.13., Hogyan lehetsz sikeres? Egy módszer a sok közül!
tovább

Életünk során sokszor kezdünk új dolgokba. Az elején minden csupa szép és jó, reményekkel, álmokkal teli... aztán jönnek a nehézségek és a pofonok... Mi befolyásolja a sikert? Most megtudhatod!Ha végiggondolod, életed sok apróbb, illetve nagyobb lépésből áll. Szinte mindegyiket egyedül kellett megtenned. Nem segített senki még akkor sem, ha te azt hiszed... Már kisgyermek korunkban is: hiába fogták kezünket az első lépéseknél, a legfontosabb feladat végrehajtását egyedül végeztük.

2014.10.13., Mit tegyünk, hogy boldogabbak legyünk?
tovább

Ne siránkozzunk, tegyünk így és boldogabbak leszünk

A fogyasztói társadalom ma már nem azt sugallja, hogy az vagy, amid van, hanem hogy az vagy, amid még nincs, ami hiányérzetet okoz neked – mondta el az mno.hu-nak Székely András. A Magatartástudományi Intézet kutatója szerint nagyon sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy boldogabbak legyünk, és felelősek vagyunk a következő nemzedék szemléletmódjáért is.

2014.10.13., Lélekterápia: írj naplót a jó dolgokról!
tovább

Talán nincs is ma olyan középkorú nő, aki ne próbálkozott volna kamaszkorában a naplóírással. Manapság hosszabb, átgondoltabb írásművek készítése kevésbé népszerű, hiszen a fiatalok el vannak látva mindenféle kütyüvel, a barátok, lelki társak egyetlen kattintással bármikor elérhetők. Pedig a napi események rögzítése kellemes időtöltés és nagyszerű stresszoldó tevékenység.

2014.10.13., A közösségi munka anyagi érdek nélküli örömforrás
tovább

Lehet-e társadalmi igény ma Magyarországon a közösségi szolgálat? Mi motiválja a fiatalokat, hogy önkéntes munkával segítsék a rászorulókat? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a 2014. szeptember 26-án rendezett témanapja, melyen az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában érintett pedagógusok, fogadóintézmények és diákok vettek részt, valamint a Segítő Diák 2014 címmel kiírt pályázat díjait is kiosztották. A programon elhangzott: a közösségi szolgálat egyik célja, hogy észrevegyük, mellettünk van az az ember, akinek szüksége van a segítségre.

2014.09.27., Osi, aki gyártja a jókedvet
tovább

Miskolc – Színész, de mellette minden héten rendel, hogy gyógyuljanak a gyerekek.„Nem szeretnék szántani, de Carlos Santana" – ez csak egy azon több száz szóvicc közül, amelyekkel Osváth Tibor Osi nap mint nap szórakoztatja a Facebookon ismerőseit. Ráadásul ez a kedvenc poénja, de nem csak a barátainak lehet ismerős, hanem azoknak is, akik látták a Miskolci Nemzeti Színházban a Padlás című előadást. A rendező ugyanis beépítette a műbe a szójátékot, mégpedig Osi szövegeként, aki robotot alakít a darabban.

2014.09.19., 6 trükk, hogyan legyünk pozitív gondolkodásúak
tovább

A boldogság nem körülmény, hanem választás egy tudatos folyamat eredménye. 

"Semmi sem jó vagy rossz, a gondolkodásunk teszi azzá" - mondta egykoron William Shakespeare, és milyen jól mondta! Az optimizmus azonban nem mindenkinek megy elsőre, tanulni kell. Ha valami balul sül el, a legritkább esetben érezzük úgy, hogy van esélyünk megváltoztatni a dolgok menetét. Teljesen érthető hát, ha az ember dühöt érez, esetleg bűntudatot, tehetetlenséget... - egyszóval csupa olyasmit, ami negatív érzelem. De vajon jó-e ez, vagy lehetne másképp is?

2014.09.17., Gyógyít az optimizmus? Igen! :)
tovább

A pozitív emberek tényleg egészségesebbek?Az optimista gondolkozású emberek általában egészségesebbnek is érzik magukat a borúlátó társaiknál, de eddig sokan úgy vélték, ez csak egyszerű feltevés, ami mögött nincs tudományos vizsgálat.A született optimisták mindig is mondták, hogy jobb az egészségük, mint a borúlátó társaiknak, ám a hitetlenkedők eddig csak legyintettek erre, mondván, ezt csak ők gondolják így magukról, de semmi tudományos alapja nincs a kijelentésnek.

2014.08.30., Ujabb mód, hogyan fejlesszük boldogságunkat
tovább

Köztudott, hogy a magyarok boldogtalanok, sokszor még mosolyogni is nehezünkre esik. Pedig néha egy apróságon múlik, hogy jobb színben lássuk a világot. Például látogassunk el a Bródy Sándor utcába, egy boldogságról szóló kiállításra. Boldogságra tanítja a látogatókat Szombat Éva fotográfus legújabb kiállításán. A műanyag delfineket, dinoszauruszokat ábrázoló színpompás giccsképek garantáltan jókedvre derítik az érdeklődőt a Bródy Sándor utcai Supermarket Gallery-ben. De Szombat Éva biztosra ment, nemcsak fotókkal, de jó tanácsokkal is boldogságra „neveli" közönségét. A kiállításon fellapozhatjuk a művésznő és szerzőtársa, Vida Vera Boldogság című könyvét, mely akárcsak egy használati utasítás, instant megoldásokat kínál a szomorú látogatóknak arra, miképpen lehetnek örömteliek a mindennapjaik.

2014.08.25., Mindennap varr egy ruhát szegény gyerekeknek
tovább

Egy 99 éves iowai hölgy, Lillian Weber minden reggel leül a varrógépéhez, hogy maradék anyagokból ruhát készítsen hátrányos helyzetű gyermekek számára - írja a Huffington Post. Eddig összesen 840 ruhát varrt a Little Dresses for Africa alapítvány számára, és nagyon ügyel arra, hogy mindegyik darab különleges legyen. "Láttam egy dokumentumfilmet az alapítványról, és úgy gondoltam, jó lenne, ha páran összejönnénk, és segítenénk a távoli országokban élő gyerekeken" - nyilatkozta  Judy Noel, aki szintén tagja annak az idős hölgyekből álló csoportnak, akik 2011 óta támogatják a jótékonysági szervezetet.

2014.08.23., Arcdiagnosztika avagy mik az optimisták jellemzői
tovább

Az arcvonások tanulmányozásával megállapíthatjuk a vizsgált személy észbeli, erkölcsi, és testi tulajdonságait. Keskeny arc: változás, tettvágy, újítás.Ovális arc: jó vezető, hajlamos az egoizmusra. Széles arc: a nyugalom, és a hagyományok híve. Szögletes arc: határozott. Kerek arc: optimista világnézet. Kerek arcú férfi: Okos, és jó üzletember. Húsos arc: Kényelmes. Kedveli az élvezeteket, a kellemes és szórakoztató dolgokat. Tudásszomjas. Erőteljes felépítésű, csontos arc: Igen kemény és kíméletlen személy, aki hajlamos az öndicséretre, és néha hiányzik belőle az önkritika, de az emberek megbíznak benne.Egyenes arcél: Kiegyensúlyozottan gondolkodik és cselekszik. Domború arcél: Gyorsan tud gondolkodni és cselekedni. Homorú arcél: Lassan gondolkodik és cselekszik.

2014.08.19., Miről is szól az élet
tovább

Parókában ült egy kávézóban Halom Bori. A mellette lévő asztalnál két nő beszélgetett, és öntudatlan mozdulattal beletúrtak a hajukba. Bori elsírta magát. Neki a több hónapos kemoterápia után nem volt haja. Ma már elsöprő életkedvvel mesél mindarról, amin keresztülment. Vagy önfegyelemmel. Néha komorodik csak el, és ritkán jelennek meg könnyek a szemében – akkor sem magáról beszél

2014.08.18., Nem a párodat kell legyőznöd, hanem a féltékenységet!
tovább

Minden párkapcsolatban élő emberben felmerülhet és fel is merül élete során néhányszor a féltékenység érzése. Addig nincs is ezzel baj, amíg kordában tudja tartani a zöld szemű szörnyet. Miért érzel féltékenységet? A kínzó érzések alapja sok esetben az önbizalomhiány, a féltékeny emberek önmaguk megítélésben nagyon szigorúak: kevésbé tartják magukat vonzónak és értékesnek, mint amennyire valójában azok. A párjuk értékeit viszont erősen eltúlozva, felnagyítva láthatják, úgy érzik, kedvesük azonnal magára vonja a más nembéli emberek figyelmét, mindenki csakis arra törekszik, hogy jelenlegi párkapcsolatából kiszakítva megszerezze őt.

2014.08.18., Tanmese a Hitről
tovább

Zita, bár nem hitt a sikerben, gondolta, ennél rosszabb már nem lehet, és mivel nincs vesztenivalója, tesz egy utolsó próbát. A dolog működött! Lassan és fokozatosan kezdtek beindulni a dolgok. Életében először hallott egy hangot, ami azt súgta: jó úton jár, és hitt is a hangnak! A megérzései elvezették egy koncertre, ahol visszakapta az ember egyik legnagyobb ajándékát: a HITÉT!

2014.08.06., Érzelmi intelligencia jelei, fejlesztése
tovább

Jelek, melyek magas érzelmi intelligenciára utalnak - Kihat az egész életünkre

Sok ember számára az érzelmek kifejezése, tudatosítása tiltott terület: a sebezhetőségét, érzékenységet el kell rejteni, dühösnek lenni hiba, felszabadultan örülni pedig gyerekes. Az érzelmek megélése azonban az egész életünkre pozitívan hat.Egyre inkább felismerjük, hogy az, ha figyelünk az érzelmeinkre, az életünk minden területére jó hatással van. Ez a képesség, vagyis az érzelmi intelligencia felmérhető és fejleszthető is. Az érzelmi intelligencia azt a képességünket jelenti, hogy a saját és mások érzelmeit képesek vagyunk felismerni, kezelni és befolyásolni.

2014.08.05., Fő az optimizmus! - Dicsérd magad!
tovább

A borúlátókat még az ág is húzza. Ha valaki hajlamos a pesszimizmusra, gyakran a sikerét sem akarja tudomásul venni. A kudarc pedig kudarcot szül. Ha te is a világ szerencsétlenjének érzed magad, fogadd meg jó tanácsainkat.

Kudarcból kihívás

A kudarcoktól ne törj le, inkább kovácsolj belőlük tőkét. Az optimista minden kudarcot kihívásnak, rögtön megoldandó feladatnak tekint. Így nincs ideje sokáig nyalogatni sebeit. Ha ugyanis átadod magát az önsajnálatnak, rendszerint egyik kudarc követi a másikat. Ne ess ebbe a hibába! Az életben azok a sikeresek, akik mindig képesek voltak újra és újra kezdeni.

2014.08.05., A boldogság egyik titka - Így áramoltasd a pozitív energiákat magad körül
tovább

Sokan sokfélét gondolunk a boldogságról; van, akinek anyagi biztonságot jelent, legtöbben boldog párkapcsolatra gondolunk a szó hallatán, vagy kiegyensúlyozott családi életre, esetleg munkahelyi sikerekben keressük a titkát. Abban viszont mind megegyezünk, hogy keressük.

Mit is keresünk?

A boldogság nem létezhet teljesség nélkül. Kiteljesedés pedig csak kellő önismeret birtokában történhet meg. Tehát a boldogság receptje mindenki számára más és más arányban tartalmazza az „összetevőket".

2014.07.18., Köszönöm Google. Thanks Google.
tovább

Köszönöm Google, hogy olvashatóvá és igy közkinccsé tetted a világ és igy Magyarország számára Nelson Mandela szavait.
Thanks the Google Company for the Nelson Mandela's words.

Nem annak a puszta ténye számít az életben, hogy éltünk. A különbség, amit mások életében okoztunk, ami meghatározza életünk jelentőségét.

A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.

2014.07.17., 11 év, 74 ezer kilométer: az ember, aki körbegyalogolta a Földet
tovább

Ötvennégy pár cipő. Akaraterő sem árt, de ha netán valaki kérdezné, az időn és az életközepi válságon kívül ennyibe kerül gyalog körbejárni a Földet.Jean Béliveau-ra a montreali Jacques Cartier hídon tört rá a kisebbfajta megvilágosodás, hogy meg kell csinálnia.
Akkor már hónapok óta futott. „Negyvenkét-negyvenhárom éves voltam, amikor egy kicsit minden eltört. Az 1998-as québeci jégvihar miatt – amely után egymillió embernek kellett hónapokig áram nélkül tengődnie – az üzlet lehúzta a rolót. Rajtam úrrá lett a depresszió, amely elől a futásba menekültem, hogy lelkileg és fizikailag egészben tartsam magam valahogy. Aznap a hídon néhány pillanatig csak a távolságot láttam, és hogy mögötte új távolságok nyílnak, egészen a végtelenségig. És rádöbbentem, hogy én ezeket a távolságokat le tudom küzdeni" – meséli őszinte vigyorral, hogy is néz ki az a midlife crisis, amely rávesz valakit egy ilyen útra.

2014.06.30., Légy hálás ezzel fejleszted önmagad és az Univerzumot.
tovább

- Váljon szokásoddá, hogy mindenért köszönetet mondasz. Egy „köszönöm nem kerül semmibe, mégis óriási hatást gyakorol az Univerzumra. Nemsokára azon kapod magad, hogy a hálálkodás a szenvedélyeddé válik.
- Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Naponta többször is fejezd ki a háládat, ezáltal elfogadod az Univerzum ajándékait. Ne vedd természetesnek, hogy jól alakul az életed – soha ne felejts el köszönetet mondani.
- Alakíts ki személyes rituálékat! Mindennap vedd sorra, kinek tartozol hálával. Mondj köszönetet a természet szépségéért.
- Írd le, miért érezheted magad szerencsésnek. Egy alkalmas időpontban vedd sorra, milyen fantasztikus dolgok történtek veled napközben. Ezáltal kellőképpen méltányolni tudod életed pozitív aspektusait és megszabadulhatsz a negatív gondolatoktól. Az élet ajándék – becsüld hát meg minden pillanatát!
- Mindennap szakíts időt a kedvteléseidre, legyen az bármi. Így könnyebben megnyugszol, és a közérzeted is jobb lesz.
- Időnként állj meg, és mondj köszönetet. Ne sajnálj rá időt – örülj annak, amid van.
A környezeted is tükrözze az általad érzett hálát. Bármi megfelel: egy elgondolkodtató idézet, egy kedves ismerőstől kapott képeslap, vagy egy lélegzetelállító természetfotó.

2014.06.24., Íme az intelligencia 7 típusa
tovább

Az erős önbizalmat legbiztosabban kimagasló alkotással érhetjük el. És ehhez elengedhetetlen tudnunk: miben vagyunk igazán jók!

1. Verbális / nyelvi intelligencia
2. Logikai / matematikai intelligencia
3. Vizuális / térbeli intelligencia
4. Zenei / ritmus intelligencia
5. Testi / mozgáskoordinációs intelligencia
6. Intraperszonális (magunkra vonatkozó) intelligencia
7. Interperszonális (emberi kapcsolatokra vonatkozó) intelligencia

2014.06.23., Mosolyt ossza, ne a kesergést.
tovább

Egy kísérlet során elsőként mutattak rá szakemberek arra a tényre, hogy az internetes közösségi fórumokon fertőzésként képesek terjedni a különféle érzelmek és hangulatok, így akár pozitív, akár negatív érzelmeket oszt meg valaki, mindez a többi felhasználó érzelmeire is hatással van.

2014.06.11., 7 tipp, hogy a kamaszból boldog felnőtt legyen
tovább

1. A mosolyod ingyen van!
2. Ismerd el, ha valami jó!
3. Ne légy bűnrészes!
4. Segíts, ha tudsz!
5. Törekedj az egészség megőrzésére és a tisztaságra!
6. Mutass jó példát!
7. Tartsd meg a szavad!

2014.06.03., Tíz gyerek aki jobbá tette a világot
tovább

Louis Braille (1809-1852)
Claudette Colvin
Samantha Smith (1972-1985)
Iqbal Masih (1983-1995)
Nkosi Johnson (1989-2001)
Ryan Hreljac
Thandiwe Chama
Dylan Mahalingam
Malala Yousafzai
Kesz Valdez

2014.06.03., Igérd meg ma lány-gyermekednek ezeket hogy boldog felnőtt lehessen.
tovább

1. Megígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy szeresd a tested
2. Sosem fogom azt mondani, hogy valamit nem csinálhatsz meg, mert lány vagy.
3. Sosem fogom engedni, hogy gonoszkodj
4. Amilyen sokáig csak lehet, elzárom tőled a nőellenes reklámokat
5. Mindig arra foglak biztatni, hogy élj hangosan és szenvedélyesen
6. Sosem foglak arra kérni, hogy "tegyél fel egy kis rúzst"
7. Ameddig csak lehet, az én kislányom maradsz
8. Megígérem, hogy mindig ítélkezés nélkül meghallgatlak
9. Megígérem, hogy feltétel nélkül szeretlek
10. Ha még eddig nem jöttél volna rá: úgy szeretlek, majd megeszlek

2014.06.02., Magad miatt legyél boldog!
tovább

Magad miatt legyél boldog!

Ne stresszeld magad 100 happy daysszel, se más mesterséges boldogítóval, ugyanis ha csak azért erőszakolsz magadra mosolyt egy szelfi erejéig, hogy az ismerőseid lájkolhassák a Facebookon, milyen vidám is vagy, akkor már régen rosszul csinálsz valamit. Ne azért tégy a változásért, hogy mások boldognak lássanak! Azért változtass, hogy te jól érezd magad, hogy te magad kiélhesd és megélhesd a legszebb pillanatokat, és azért, hogy hátradőlhess, hogy te valóban mindent megtettél önmagadért.

2014.05.31., Mit tegyünk a szorongás és a depressziónk ellen
tovább

Hangulatunk, lelki állapotunk nagyon érzékenyen reagál a körülvevő világra. Szomorú események – egy fájó szakítás, a munkanélküliség, egy közeli hozzátartozó halála – természetesen bánattal, fájdalommal tölt el bennünket, de a napi rutin és a saját gondolkodási mintáink is hatnak a hangulatunkra.

A rossz szokások aláássák egészségünket, egy múló rosszkedv formájában, de szorongáshoz, depresszióhoz is vezethetnek. Szerencse, hogy a lelki csapdákat el lehet kerülni. Ismerjük meg a leggyakoribb hibákat, és azt is, mit tehetünk ellenük.

2014.05.29., Az önbizalomhiány 9 árulkodó jele
tovább

Vannak helyzetek, amelyek nem éppen arról híresek, hogy tovább erősítenék önbizalmunkat. Ezek közé tartozik az is, amikor munkanélkülivé válva keressük-kutatjuk a folytatást, a megélhetésünket biztosító új állást. Persze eleinte próbálunk optimistán, lelkesen belevágni a keresésbe, hiszen tudjuk jól, hogy fontos a jó benyomás.De nem mindig felemelő érzés, túl a sokadik, válaszra sem méltatott állásinterjú után, hogy még mindig nem minket választanak. Gondoljuk végig a következőket, és ha látunk csiszolnivalót magunkon, hát rajta! Csak nyerhetünk vele!A következő jelek arra utalnak, hogy önbizalomhiány húzódik meg a háttérben. Állásinterjú esetében nem éppen a nyerő pozícióhoz vezető út, ha ezeket produkáljuk.

2014.05.24., Merj döntéseket hozni
tovább

Pánik? A döntéshozatallal kapcsolatos nehézségünk jelenti az egyik legnagyobb félelmünket, amely megakadályozza, hogy előrejussunk az életben. A dolog iróniája természetesen az, hogy a nem-választással valójában választunk. Azt választjuk, hogy megfosztjuk magunkat attól, ami az életet finom csemegévé teszi.

2014.05.22., Így kezeld a mosolygós, kedves munkatársat!
tovább

Használati utasítás az ígérgető, a csendes és a morcos munkatársakhoz!

3. A túlságosan kedves típus

Mindig mosolyognak, figyelmesek, a kedvünkben szeretnének járni. Sok mindent ígérnek, és önként felajánlják a segítségüket. De ne bízzunk túlságosan abban, hogy ígéreteiket be is tartják. Ezt nem gonoszságból teszik, hanem valójában nem gondolják végig a következményeit annak, ha túl sok feladatot vállalnak, vagy túl sok kollégájuknak ígérnek segítséget. Azt mondják, amit hallani akarunk. Ez kezdetben nagyon hízelgő, de később, a csalódások után már megkérdőjelezzük szavahihetőségüket. Kerülik az összetűzéseket, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy ők húzzák a rövidebbet.

Hogyan kezeljük?

2014.05.21., SleepTalk avagy pozitívitás direktbe
tovább

SleepTalk™ módszer létrejöttét Joane Gouldingnak, egy ausztráliában élő hipnoterapeutának köszönhetjük. Joane majd negyven éve kezdett azzal foglalkozni, hogy is tudna kislányának segíteni kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet élni. A kislány Michelle, értelmileg, fizikailag és érzelmileg is rendkívül nehezen fejlődött. Családjának nagy nehézségeket okozott, hogy frusztrációját agresszivitásban tudta kiélni.

2014.05.20., Napi mosoly
tovább

Néha, ha valaki mosolyog, nem azért teszi, mert vidám, hanem azért mert erős - Pamela Anderson

2014.05.16., Pozitív gondolkodás és optimizmus tudományos alapokra helyezve? Igen!
tovább

Sokan szemforgatva fordulnak el, ha a pozitív gondolatok „gyógyító" erejéről hallanak. Szkeptikusan, enyhe iróniával nyugtázzák, hogy ismét felütötte fejét egy megfoghatatlan humbug, ami csak azokon segít, akik fogékonyak rá. Többségüknek fogalma sincs arról, hogy van a pszichológiának egy igen friss ága, amely tudományos oldalról közelíti meg a témát, számos kutatással támasztva alá a pozitív attitűd csöppet sem mágikus erejét.

Még csak 12 éve annak, hogy Martin Seligman és a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály letette a pozitív pszichológia alapjait. A szakemberek úgy vélték, hogy elérkezett a paradigmaváltás ideje, és a pszichológia addigi, leginkább betegségorientált szemléletét ki kell egészíteni a boldogság keresésének és elérhetőségének tudományával, azzal, hogy miként lehet az életet teljesebbé, tartalmasabbá tenni, az életminőséget javítani.

2014.05.14., Teremtő gondolatvilág
tovább

Képzelőerőd és a benned átfutó képkockák mind-mind felelősek azért, hogy jól érezd magad a bőrödben. Itt az idő, hogy meríts ihletet a gondolat erejéből, és hangold rá magad a jó dolgokra. Hogyan? Segítünk!

Álmodozás – az élet velejárója

Teljesen mindegy, hogy éppen mivel foglalkozol, vagy nem foglalkozol, agyad folyamatosan képeket alkot. Ezen gondolatok nagy százalékához erős érzelmi szálak is kapcsolhatók. Emlékeink, megtörtént élményeink tárházában kutakodva, abban a pillanatban, ahogy előhívunk egy-egy képet, ahhoz azonnali testi reakció társul, ezért a tudatosan alakított képzelőerő segítségével befolyásolhatjuk és irányíthatjuk hangulatunkat, sőt, nyugtató vagy éppen élénkítő hatást gyakorolhatunk saját magunkra.
Használd az álmodozást a hangulatod javítására

2014.05.10., Optimista vs. pesszimista
tovább

Ha folyton csak a rossz oldalát látjuk a világnak, akkor esélyünk sem lesz a harmónia és a lelki béke megélésére.Szendi Gábor: Hogyan lehetünk boldogabbak? Az optimizmus és a pesszimizmus két önbeteljesítő jóslat. Az optimista általában azt várja, hogy a dolgok jól alakuljanak, a pesszimista pedig ennek az ellenkezőjét gondolja. Egyik sem írja le megfelelően a világ folyását, ugyanis a „világ" egy absztrakció, és sem jó-, sem rosszindulata nincs irányunkba. A történésekbe mi magunk látunk bele ezt vagy azt. És hogy miért alakítja pozitívan a dolgokat az optimizmus? Ez egy magyarázó stílus, amellyel az eseményeket értelmezzük, illetve amellyel megfogalmazzuk az elvárásainkat a jövőre nézve.

2014.03.31., Az optimizmus az immunrendszert is erősíti
tovább

Az optimizmustól nem csak a kedvünk lesz jobb. Egy új kutatás szerint a "félig teli pohár" hozzáállás az immunrendszert is erősíti.

A tanulmány elsőéves joghallgatók derűlátásának és immunműködésének változásait mérte fel. Azt találták, hogy amint a diákok pozitívabban kezdtek gondolkodni, erősebb sejtirányítású immunitást mutattak (amikor az immunsejtek serege az idegen vírusok és baktériumok támadására válaszol). Az optimizmus csökkenésével a szervezet védekezőképessége is visszaesett.

2014.03.24., Bagdy Emőke: Ez az, amitől boldogabbak lehetünk
tovább

– Mégis mi a boldogság kulcsa?
– Az életcélok, az előretekintés, a jövőkép, a megküzdési kedv és képesség azok a tényezők, amelyek nagyon felemelik az életnívónkat, és amik nagyobb megelégedettséggel töltenek el. Ha tudunk egy életcélnak megfelelően előrehaladni az életben és a kitűzött célt úgy tudjuk tartani, hogy annak elérésében a körülmények is eléggé hozzásegítsenek, akkor nagyon komoly boldogságfeltételek biztosítottak. Ha pedig úgy látjuk, hogy a magyar ég alatt mintha az általános közvéleményszintű boldogságmegítélésben volnának mínuszok, ebben nagyon nagy szerepet játszik az, hogy mennyire tudunk a szükségleteink, vágyaink, törekvéseink, céljaink nyomában erőfeszítéseket tenni, és ennek az eredményei bejönnek-e. Az ember tud küzdeni, ha van kiért és van miért, és élni is úgy tudunk, hogy van kiért és van miért. Egyébként az élet értelmetlenné válik.

2014.02.19., Hajléktalan nénit fogadott be egy 18 éves lány
tovább


A hétvégén terjedt el a médiában a hír, miszerint egy 18 éves fiatal lány, Ujházi Szandra befogadott otthonába egy 81 éves hajléktalan nénit Budapesten. Megható magyar történet emberségről, szeretetről, gondoskodásról.

A 18 éves Ujházi Szandra állami gondozott volt, később nevelőszülőkhöz került, ahonnan 5 hónapja költözött el. Azóta egyedül él Budapesten. Napközben felszolgálónak tanul, délutánonként pedig esti iskolába jár, hogy az érettségije is meglegyen. A fiatal lány egy hete hallott a 81 éves hajléktalan néniről, aki napközben egy bolt csöveinél melegszik, hogy ne fagyjon meg. Azonnal úgy döntött, hogy befogadja Ica nénit, de sokakkal ellentétben ő nemcsak a levegőbe beszélt, hanem meg is tette. Azóta együtt élnek.

2014.02.17., Derűvel minden könnyebb
tovább


Elég sokan mondták már, hogy néha túl könnyedén veszem a dolgokat, hogy nagyon nyugodt, kicsit tán nemtörődöm vagyok. Valójában az az igazság, hogy tudom: ha idegeskedem, csak megnehezítem a dolgomat, és még mások kedvét is elrontom, mivel ha valakinek rossz a kedve, az erős hatással lesz a körülötte élő emberek hangulatára.
Ezért inkább úgy döntöttem, ha már meg kell oldanom egy problémát, derűsen fogom megoldani. Félreértés ne essék, nem vagyok állandóan jókedvű. Sőt, kifejezetten sokszor vagyok bánatos, szomorú vagy csalódott. Ki ne lenne az, ha mondjuk, kap egy ötöst matematikából, vagy éppen durván leszidják, mert elfelejtett valami házimunkát megcsinálni?

2014.01.29., A pozitívra írható mesék hete
tovább


Figyelem! A cím megtévesztő! A mesénk csak akkor vesz pozitív fordulatot, ha haladunk az áramlattal. Ha ellene akarunk úszni, akkor bizony könnyen átcsapnak majd a fejünk felett a hullámok. A Nők Lapja Café asztrológusa, R. Kövér Balázs megmutatja nekünk, hogy hogyan fordulhatunk a megfelelő irányba, és hogyan írhatjuk pozitívra életmesénket a legegyszerűbben. Hétindító cikkünkben ezúttal három mesét ismerhetsz meg.

2014.01.16., Év elején még optimisták vagyunk
tovább

A világ polgárainak háromnegyede derűlátón kezdi a 2014-es évet, a magyarok 83 százaléka pedig többet vár ettől az évtől, mint amennyit 2013 hozott számukra, írja az MTI az Ipsos 23 országban, 18 ezer fő megkérdezésével készült felmérése alapján.

A magyarok 31 százaléka jónak, 69 százalék viszont rossznak minősítette a múlt évet. Főleg a 60 év felettiek, a munkanélküliek és az alacsony iskolázottságú válaszadók háromnegyede nevezte sikertelennek 2013-at, legkevésbé elégedetlenek a húszas-harmincas korosztály tagjai, a szellemi munkát végzők és a diplomások voltak.

2013.12.18., Álomszállító
tovább

A vak férfi mellett vagy tucatnyian álltak a Thököly úton, de ügyet sem vetettek rá. Senki sem segített neki átkelni a zebrán. Brandt Viktor nézte egy darabig a jelenetet, majd bezárta a 72-es troli vezetőfülkéjének ajtaját, és átkísérte a férfit a túloldalra. Amikor visszaszállt a trolira, tapsvihar fogadta.
Brandt Viktor szeret mosolyt csalni az arcokra. Hol szalagavató bálra szerez táncpartnert egy kerekes székes lány számára, akivel senki sem mer kiállni táncolni, hol egy speciális beemelő szerkezetet „kalapoz össze" egy mozgássérült vidéki férfi számára, hol pedig trolibuszos Mikulás-ünnepséget szervez mozgássérült gyerekeknek. Folyamatosan pittyeg a telefonja, érkeznek a kérések, a köszönőlevelek. Ő pedig fáradhatatlanul igyekszik megvalósítani mások álmait.

2013.12.06., A kudarc jó, sőt talán a legjobb!
tovább

Jelentős üzleti sikerek, hatalmas bukás, mostanra egy 23 ezer tagot számláló nonprofit közösség – az első hazai szívességi oldal. Alapítója, Joós István nyitott, érzékeny és okos, olyannyira, hogy a Nyitott Akadémiára is meghívták, mert blogja alapján kíváncsiak voltak a gondolataira. Vajon hiteles is?

– Hosszú utat tettél meg az első előadásodig.
– Igen. „Esélyesnek" születtem, és ez annyira megviselt, hogy gyerekkoromban a Rubik-kockát nem mertem a kezembe venni, mert féltem, hogy esetleg nem tudom kirakni, és összetörik a tökéletességemről dédelgetett képem. Amivel csak tudtam, kompenzáltam, így történt, hogy az egyetem alatt céget indítottam, mert (ahogy a TEDx-előadásban is mondtam), nagyon egyszerűen „sikert akartam, mert pénzt akartam, és pénzt akartam, mert nőket akartam".

2013.12.01., Hízni fog, ha jó kedve van?
tovább

Tény, hogy a legtöbbünk étkezését – és hosszabb távon bizony a testsúlyát is - befolyásolja, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk. Egy holland tanulmány azonban meglepő álláspontra jutott, mégpedig arra, hogy ha valaki jó periódusban van, akkor hirtelen rászaladnak a kilók, amikor meg mélypontra kerül, akkor pedig eltűnnek - számol be róla a Daily Mail. Vajon tényleg ezért jókedvűbbek a testesebbek?

2013.12.01., Sikeres gyerekek
tovább

Magas IQ, eminens jegyek, kitűnő szorgalom, a Nemzeti alaptantervben foglalt lexikális törzsanyag biflázása – vajon ez lenne a legjobb start a sikeres karrierhez? Rózsás elképzelés, amit talán felelős államtitkárok elhisznek, de aki látott már élő gyereket, az tudja: más fán terem a belevaló kölök, aki viszi is valamire.

Recept a sikerhez: gyermeki kíváncsiság, önfegyelem, koncentráció, kitartás, optimizmus - és felnőttes türelem

2013.10.31., Előnnyel is járhat a rosszkedv
tovább


Nézzük a jó oldalát annak, hogy korábban sötétedik és ólomlábon vánszorognak az órák! A tudósok szerint a kissé levert hangulat előnye, hogy jobb az enyhe depresszióban szenvedők időérzéke. Ráadásul okosabban érvelnek és realistábban döntenek.

„Ősz húrja zsong, jajong, busong" – írja a francia költő, Verlaine, amivel sokak lelkiállapotát kifejezi e ritkán szívderítő évszakban. Nem hiába tartják októberben a lelki egészség világnapját. Hazánkban minden ötödik embert kínoz a depresszió, az esetek felében szerencsére nem túl súlyosak a tünetek. Ha csupán a fényhiány és a hűvösre fordult idő árnyékolja be a kedélyünket, ennek a lelkiállapotnak is felfedezhetjük az előnyeit. Egy angol egyetem kutatói bebizonyították: az enyhe depresszióban szenvedők jobb időérzékkel rendelkezhetnek, mint feldobott társaik.

2013.10.23., Ne aggódj ha szomorú vagy
tovább

Ne aggódj, légy szomorú! – ezzel a frappáns címmel írt cikket a rosszkedv pozitív hatásairól Joseph Forgas azaz Forgács József, magyar származású ausztrál szociálpszichológus. A szerző témába vágó írásait most a sciencenews.org szemlézte.
Boldogságra koncentráló kultúránkban a rossz kedvet problémának látjuk, de nem árt ha tudjuk, hogy az ideiglenes és enyhe negatív érzéseknek fontos pozitív velejárói vannak – állítja Forgas, aki 22 éves korában hagyta el Magyarországot, jelenleg az Új-dél-walesi Egyetem kutatója. Forgas a cikkben saját eredményei mellett más pszichológusok releváns eredményeit is bemutatja.

2013.10.18., Akit az életöröm segít élni
tovább

Egy édesanya, akinek orvosai mindössze két évet jósoltak, világ körüli búcsú körutazásra indult három gyermekével - és most, tíz évvel később, még mindig imádja az életét.
Az akkor 39 éves Joanne Teague gyermekei előtt titokban tartotta betegségét, miután az orvosok közölték vele, hogy szívelégtelensége miatt a napjai meg vannak számlálva. Emiatt férjével és gyermekeivel elhatározták, hogy körbeutazzák a világot, hogy a családnak minél több jó emléke legyen az édesanyáról. A féléves körút során, ami alatt a család beutazta Spanyolországot, Görögországot, Svájcot, Franciaországot és Olaszországot, az édesanya egyre jobban bízott benne, hogy életöröme átsegítheti a betegségen.

2013.09.12., CSAK 10 pontot kell betartani,hogy boldogok legyünk
tovább

Szeretné megtapasztalni, hogy milyen egy tudományosan megalapozott boldog nap? Itt a tökéletes napi program, amelynek segítségével csúcsra járathatja jó közérzetét – a napi boldogságrutin 10 pontja.Úgy tűnik, a boldogság mindig eltűnik a levegőben, még azelőtt, hogy felismernénk. Legalábbis a nagy boldogságérzésnél ez gyakran van így. Ezzel szemben létezik a kisebb boldogságérzés, amit az ember csak egészen egyedül teremthet meg – a tudósok legalábbis úgy tartják –, mivel a dolgokhoz való hozzáállásunkat csak magunk változtathatjuk meg. Ez egy meglehetősen elvont történet, és a megvalósítása sem olyan egyszerű. Vannak azonban nagyon konkrét utasítások arra, hogyan tehetnénk egyszerűen és gyorsan boldoggá a mindennapi életünket. Íme a tudományosan is bizonyított napi rutin, ami szükséges az elégedettséghez.

1. Aki korán fekszik, aranyat lel

2. Kifelé!

3. Közelebb a munkahelyhez

5. Segítsen!

4. Mosolyogjon!

6. és 7. Legyen hálás és örüljön előre!

8. Mozogjon!

9. Kapcsolatok

10. Meditáljon!

1. Soha ne add fel! :-)

2013.08.12., SZEMSZÍN ELÁRULJA MILYEN SZEMÉLYISÉG VAGY
tovább

Nem hiába ismert ez a mondásunk, hiszen a szemünkből nem csupán az derül ki, hogy milyen kedvünk van éppen, de azt is megtudhatja a velünk szemben álló, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk.

Kék szem

Vidám és önbizalommal teli személyiség, aki hamar jókedvre deríti a környezetében élőket. Nyitott, barátságos és őszinte ember, akiben meg lehet bízni. Empatikus és érzékeny típus, ezért általában nagyon jó barátnak tartják. A kék szeműeket általában nehezen lehet kihozni a sodrukból, azonban a kriminológusok szerint, mivel sokszor kevesebbszer konfrontálódnak, mint a más szemszínnel rendelkező embertársaik, ezért sokkal nagyobb dühkitörésekre képesek. A vizsgálatok ráadásul azt a tényt is feltárták, hogy leginkább a kék szemű férfiak képesek az erőszakoskodásra.

2013.07.22., Íme a boldogság kulcsa
tovább

A World Happiness Database adatai alapján boldogabb az ember, ha:

– hosszú távú kapcsolatban van 
– aktívan részt vesz a politikában, a közügyekben 
– munkahelyén és szabadidejében is aktív 
– eljár vacsorázni 
– közeli barátai vannak (de a boldogság mértéke nem nő a barátok számának arányában...)

Egy-két meglepő felfedezésre is jutottak:

– azok, akik mértékkel isznak, boldogabbak, mint akik soha 
– a férfiak elégedettebbek az olyan társadalmakban, ahol a nők nagyobb egyenlőséget élveznek
– a férfiakat a nőknél is boldogabbá teszi, ha jó megjelenésűnek tartják őket
– elégedettebb az ember, ha szépnek látja magát, mintha objektíven vonzónak tartják
– a gyermekvállalás csökkenti a boldogság szintjét, de az ismét megnő, mikor felnőnek és elköltöznek
– és jobb, ha nem ingázunk (egy 2004-es német tanulmány szerint az ingázás olyannyira elégedetlenné tesz, hogy a magas jövedelem sem tudja azt kompenzálni)

2013.07.22., A csengmaji százévesek hosszú életének titka
tovább

Túléltek háborúkat és éhínségeket, ma is egyszerű betonházikókban élnek, fűtés nélkül, napi néhány dollárnak megfelelő összegből. Mégis ezeknek a kínaiaknak a leghosszabb a várható élettartamuk a Földön.

Csengmaj járás Hajnan trópusi szigeten található, a legdélibb kínai tartományban, narancsligetekkel övezett falvak alkotják. A járás 560 ezer lakosa között több mint 200 százéves él, ez az arány a világon a legmagasabb. Hárman közülük ráadásul 110 évnél is idősebbek, az egész világon összesen nem egészen 400 ilyen ember él.

2013.05.16., Azúrkék a nyerő
tovább

Kedvenc színed árulkodik rólad

Bizonyára veled is előfordult már, hogy "ki voltál éhezve" bizonyos színekre, és akaratlanul is azokat részesítetted előnyben, amikor ruháidat, kiegészítőidet válogattad, vagy valamilyen használati tárgyat vásároltál.


Mivel magyarázható, hogy szükségét érezzük egy-egy szín jelenlétének a közelünkben? És milyen jelentéstartalommal bírnak az egyes árnyalatok? Most, hogy megismered a színek sajátos tulajdonságait, sokkal tudatosabban használhatod azokat a mindennapokban!

Színt vallunk!

2013.05.13., Az őszinteség megszabadít a tehertől
tovább

Az őszinteség megszabadít a tehertől

Ironikus mosollyal az arcán, oldaltatyóját keresztbe vetve a testén, feltűrt ujjú ingében sétált be dr. Csernus Imre, a "bevállalod" kifejezést meghonosító pszichiáter a hajdúböszörményi Petőfi Házba a héten. A gyönyörűszép emeleti terem azért nyerte el a tetszését, mert könnyen a hallgatóság sorai közé léphetett, hiszen "tudják, én nem monológot mondok, hanem kíváncsi vagyok a véleményükre."

2013.05.06., Dolgozz a tudatalatidért
tovább

Bemutatunk nektek egy technikát, ami segít, hogy az elnyomott, letagadott tudattalan részeinkkel, árnyékunkkal dolgozhassunk.

Amit a lélekgyógyászat árnyék néven említ, az nem más, mint rejtett, elfojtott természetünk része, amit azért utasítunk el, mert ellentétben, konfliktusban áll tudatos részünkkel. Legtöbb esetben negatív tartalmú tulajdonságok ezek – például gyűlölet, düh, féltékenység, szétszórtság, rendetlenség, gyávaság –, de sokan nem ismerik fel önmagukban az olyan pozitív tulajdonságokat sem, mint a kreativitás, életöröm, empátia.

2013.05.02., Tanulható-e az optimizmus
tovább

Mitől függ, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról? Van-e szerepe a boldogulásunkban, sőt egészségünk alakulásában az optimizmusnak?

Ezzel a kérdéssel foglalkozik a pszichológia tudományának viszonylag új ága, az úgynevezett pozitív pszichológia. Ez a lélektani megközelítés a 20. századi humanista pszichológiából nőtte ki magát. Ez utóbbi szerint az emberi élet minőségében – ezen belül főleg a pszichoszomatikus betegségek megelőzésben – fontos szerepe lehet annak, hogy derűlátón, bizakodón, vagy éppen szkeptikusan, mindig a rossz oldaláról szemléljük a világot és benne saját magunkat.

Nézőpont kérdése az egész?

2013.05.02., Nick Vujicic - Soha ne add fel
tovább

Nick Vujicic karok és lábak nélkül született, s ennek ellenére úgy döntött, nem hagyja, hogy testi fogyatékossága egy életre megbélyegezze őt: motivációs trénerként járja a világot. Emberek millióinak mesélt már arról, hogy akkor is van kiút, ha a legsötétebb időszakainkat éljük, s arról, hogy nincsenek megoldhatatlan problémák.

2013.04.29., Ingyen gyógyszer a nevetés
tovább


„A lelki egészség megőrzésének titka a H-vitamin! Ne felejtsd el bevenni a napi adagot!" – köti a lelkünkre Allen Klein amerikai író, aki könyvet írt a humor gyógyhatásáról. Nem tréfa: a nevetés a rosszkedvvel, szorongással együtt a betegséget is segít elűzni.

Súlyos teherként hurcoljuk magunkkal a rosszkedvet – véli a humorológus –, arról nem is beszélve, hogy sokan bánathájat növesztenek, így valós kilókat is cipelnek. A harag és a kétségbeesés lassacskán legyengíti az immunrendszert, így nagyobb eséllyel bukkannak fel valamely betegség tünetei. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy derűs családba szülessen, ahol a bosszantó dolgok miatt is gurulnak a kacagástól. Klein szerint minden gyereknek van természetes humorérzéke, legfeljebb a szigorú nevelés leszoktatja erről, s így lesz a folyton vihorászó kamaszból komor felnőtt. Meglett korban is megtanulhatók azonban a túlélési technikák, amelyekkel átállíthatjuk a szemléletünket. A humorterápia kiötlője állítja: csak a nézőpontunktól függ, hogy színesebbnek és vidámabbnak lássuk a világot. S ez akkor is igaz, ha éppen veszteséget élünk át, fájdalmas betegség gyötör, depressziósak vagyunk. Mi több, a humor segít megbirkózni az elviselhetetlennel, így a nevetés jóvoltából diadalmaskodhatunk a sorscsapások fölött. Allen
Klein önmagán kísérletezte ki módszerét: fiatal feleségét váratlan betegség vitte el, s a gyászt próbálta így feldolgozni. A szerző az akasztófahumort sem veti meg, stresszes helyzetekben ez is bevethető.

2013.04.20., Csak kérni kell az ingyenkávét
tovább

Szeged - Ismeretlenek segítenek egymáson egy alig két hete indult mozgalomnak köszönhetően. Kifizetnek a sajátjukon kívül plusz egy kávét, pizzát, hajvágást vagy bármilyen szolgáltatást, amelyet aztán rászorulók kapnak meg – ha kérik. Szegeden egyelőre több a felajánlás, mint a kérés.

Ingyen ma már semmi sincs. Ezt az örök érvényű bölcsességet írta át április elsején egy külföldi mintára beindult kezdeményezés. Futótűzként terjed hazánkban a egy kávé – adj egyet ajándékba mozgalom, amely mindössze két hét alatt soha nem látott összefogást indított el.

2013.04.15., Angol humor, Magyar virtus
tovább

Britains got talent S07E01 Hungarian Shadow Dancers. Magyar-optimizmus a nagyvilágban. Köszönjük, hogy amit a nagyok lerombolnak, azt van aki ujraépíti. http://www.youtube.com/watch?v=phGyJyp3MBg

2013.04.13., 9 1 trükk a boldogsághoz
tovább

 

Hová tűnt a jókedv, a magabiztos fellépés? Már rég elvesztek, vagy csak a napi gondok nyomasztóak? Összegyűjtöttünk néhány gyakori problémát, és szakértőnk segítségével a megoldást is megmutatjuk.

1 Tipp: A papírra vetett összefoglaló, a hozzá fűzött gondolatok segítségével nagy lépést tehetünk a problémák megoldása felé.

2013.04.07., Elsőnek magunkat,utána jöhet a világ megváltoztatása
tovább

Most megy Jon Bon Jovi 2010– es száma a „We no weren't born to follow". „Nem követni születtünk". Ez jutott az eszembe róla.
Urak és Hölgyek!

Még mindig sok magzatot abortálnak, a munkavállaló sokszor ki van szolgáltatva a munkáltatónak, vidéken védelem nélküliek a nők, dúl a radikálfeminizmus hazugsággépezete, az állam ellenőrizetlenül költi adóforintjainkat és az egyházak hanyagolják Jézus hirdetését.

Le kell számolnunk azzal, hogy majd valaki megoldja helyettünk. Tenni kell, tennünk kell a rossz ellen! Az okos azonban nem egyedül cselekszik, hanem társakat gyűjt maga köré, mert együtt hatékonyabbak.

2013.04.02., Hasonló a sikeres emberek mosolya
tovább

Mi a közös a világ legbefolyásosabb embereiben? A Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek elemzésével 2006 és 2010 között spanyol kutatók a Journal of Oral Rehabilitation szaklapban közzétett kutatásukban kimutatták, hogy hasonlóságok fedezhetők fel arcvonásaikban.

„A világ legbefolyásosabb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől" – számoltak be a tanulmány szerzői, a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói. Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

2013.03.23., A jó hírek gyorsabban terjednek
tovább

Az emberek szívesebben osztják meg az ismerőseikkel a jó, illetve az erős pozitív érzelmeket kiváltó történeteket, mint a negatív híreket. Figyelembe vesszük a kiváltott hatást is.

Újra kell gondolni a véres, botrányos sztorikon alapuló hírszerkesztési elveket, egy friss kutatás szerint ugyanis a jó hírek sokkal gyorsabban terjednek a neten, mint a rosszak. Az újságírók képzésében még ma is gyakran elhangzanak az "If it bleeds, it leads" (azaz "ha véres, akkor mehet vezetőbe"), illetve a "jó hír nem hír" mondatok, nem véletlen, hogy például a hazai kereskedelmi tévék szinte teljes egészében véradót sugároznak híradó helyett. Az online hírfogyasztási, illetve közösségi webes megosztási trendeket vizsgálva azonban a klasszikus hírszerkesztési elvek ellenkezőjére jutottak a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

2013.03.22., Az életcélok védenek a szélütéstől
tovább

"Az agyvérzés kialakulásában bizonyítottan szerepet játszó tényezők figyelembe vételekor is megmutatkozott a jövővel kapcsolatos tervek pozitív hatása, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az optimista hozzáállás messze túlmutat a többi tényező fontosságán" - mondta Eric Kim, az egyetem klinikai pszichológus doktori programjának hallgatója.

2013.03.19., Mentális nagytakarítás - Schirilla György arról, hol kezdődik az egészség
tovább

Mentális nagytakarítás - Schirilla György arról, hol kezdődik az egészség

Az ember azért lesz beteg, mert boldogtalan. Hogy ez miért fontos? Mert a dolgok hátterében az életöröm húzódik meg, s akiben ez nincs meg, az elsorvad - mondja Schirilla György, aki arról beszélt, hogy az egészség ott kezdődik, amikor fejben eldöntjük, hogy azok leszünk.  Mindennek az alapja a pozitív gondolkodás, a pozitív hozzáállás. Mert minden, amire gondolunk, azt bevonzzuk, ezt úgy hívják, a vonzás törvénye.

2013.03.08., Tompos Kátya: Én inkább adni szeretnék magamból
tovább

Tompos Kátya: „Én inkább adni szeretnék magamból"

A kávézó sarkába vackolódva vár. Szemlátomást jól elvan, élvezettel kóstolgatja a tejeskávé habját. Amikor megérkezem, felemeli a fejét, és szinte rám ragyog. Ha férfi volnék, ettől a sugárzó tekintettől azonnal bűvöletbe esnék. Így csak zavarba jövök...

– Hogy tudsz így ragyogni? Hihetetlen...
– Lehet, hogy genetika. Édesanyámtól és nagymamámtól örököltem. Ők csodálkoznak rá mindig mindenre, úgy tudnak örülni az élet legapróbb dolgainak, egy virágnak, egy kövecskének is, mintha még mindig gyerekek volnának.
.....
– Szóval nem gondolod azt, hogy ez jár neked?
– Jár nekem...? Nem is tudom értelmezni ezt. Semmi nem jár. Az embereknek manapság pont az a bajuk, hogy mindenféléket elvárnak egymástól, az élettől. Nehéz az egót kordában tartani. Én inkább adni szeretnék magamból. Minél többet. Azt remélem, hogy a környezetemben élőkkel megtalálom a hangot, és ettől ők jól érzik magukat. Ha valami jár nekem, az legfeljebb a mozgás. Az viszont tőlem függ, hogy elmegyek-e tornázni, vagy inkább olvasok.

2013.03.01., Van remény...
tovább

Nem sikerült egy dolgozat, nehezen találsz állást, munkahelyi atrocitások érnek nap mint nap? Ne félj, van remény. Nick Vujicic szavait idéztem.

Ő az egyik legmeghatóbb élettörténettel rendelkező fiatalember, akiről valaha is hallottam. Miatta tudom, hogy minden megpróbáltatás, amiről eddig azt hittem, hogy életem legnehezebb feladata, valójában apróság, hisz nekem nincs okom panaszkodni.

2013.02.20., Mosollyal győztek az iskolában
tovább

Van egy iskola, ahol a pedagógusok hisznek abban, hogy mosollyal, optimizmussal, és megfelelő önbizalommal értékes embereket nevelhetnek. Szerintük nem kell hozzá más, csak elhatározás.

– Mióta letettem a mosolyesküt, sokkal többet mosolygok – mondja a második osztályos Zsófi, s megmutatja az eskü szövegét. Mindig nála van. Olyan büszkén veszi kézbe, mint egy olimpiai aranyérmet. –Ha kiejtjük a varázsszót, hogy „mosoly", mindenki vidámabb lesz tőle. Az osztályban is gyűjtjük a mosolygós matricákat, és sokat beszélgetünk Magdi nénivel arról, hogyan legyünk vidámak és boldogok – sorolja, mi változott meg a kispesti Vass Lajos Általános Iskola diákjainak életében október óta. Akkor kapták meg ugyanis a „Mosolygós iskola" címet, az országban elsőként. Egyszerű önkormányzati iskolában vagyunk: hamisítatlan szocreál épület, felújításra hosszú évek óta nincs pénz. De mégis tudnak valamit, amiért a Mosolygós Magyarországért Mozgalom is felfigyelt rájuk. Az országos és a nemzetközi tanulmányi versenyeken nagyon jó eredményeket érnek el az itt tanuló gyerekek, és minden évben szerveznek egy-egy programsorozatot, idén például a Kalandozás a magyar irodalomban elnevezésűt.

2013.02.11., A boldog emberek tovább élnek
tovább

Hangulatunk közvetlen hatással van a betegségek lefolyására. A pozitív érzelmek révén egészségesebbek leszünk, sőt a boldog emberek nem csak egészségesebbek, de tovább is élnek. Ha a központi idegrendszerben az öröm és az elégedettség érzetét továbbító pályák gyakran kerülnek ingerületi állapota, akkor ezek a "boldogságpályák" kiszélesednek.

Aki meg van róla győződve, hogy súlyos beteg, az előbb-utóbb valóban megbetegszik, és prognózisa is rosszabb. A rossz gondolatok és érzelmek leblokkolják agyunkban a boldogsághormonokat - ekkor erősebben érezzük a szenvedést és a fájdalmat.

2013.02.08., Szvetelszky Zsuzsa - Elégedett vagyok, és néha boldog...
tovább

Szvetelszky Zsuzsa „Elégedett vagyok, és néha boldog..."

Tíz éve jelent meg a pletykáról szóló könyve, amellyel nemcsak tudományos körökben vált ismertté, hanem a sajtó is felkapta. Azóta gyakran találkoztunk – szakértőként szólalt meg sok cikkben –, de ritkán esett szó közöttünk arról, hogy a szociálpszichológia jó humorú doktora amellett, hogy a társadalom jelenségeit kutatja, háromgyerekes édesanya is (aki szívesen süt almatortát).

2012.12.25., A pozitív gondolkodás törvénye
tovább


Kávét borítasz a kedvenc blúzodra, aztán nem találod, amit föl szerettél volna venni helyette, emiatt az orrod előtt megy el a busz, majd letolást kapsz a késésért, a céges postafiókban pedig kellemetlen e-mailek várnak? A jó hír: van kiút a pechszériából. A rossz viszont, hogy a negatív eseményeket is te magad idézted elő.

A vonzás törvénye kimondja, hogy azt kapod a világtól, amit adsz.

2012.12.20., Ő a világ legszegényebb politikusa és államfője, és mégis boldog!
tovább

Barack Obama a Fehér Házban, Francois Hollande az Elysée palotában, Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto pedig a kastélyszerű Los Pinosban tölti mindennapjait, ahol szolgálók tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: úgy él, ahogyan a népe. Szegényesen.

A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni"

"Úgy hívnak a legszegényebb elnök. De nem érzem magamat szegénynek. Szegények azok, akik azért dolgoznak, hogy fenntarthassák luxus életkörülményeiket és emellett mindig többet és többet akarnak". "Nem vagyok szegény" – mutatott rá „el Pepe" Mujica. "Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim"– pontosított az uruguayi államfő. "Ez szabadság kérdése. Ha nincs túl sok mindened, nem is kell halálra dolgoznod magad, hogy fenntartsd a javaidat, így több időd jut magadra" - tette hozzá.

2012.12.19., Tegyél jót a világgal, hogy neked is jó legyen
tovább

Karácsony előtt sorra indulnak a jótékonysági akciók, mintha ilyenkor jobban éreznénk, hogy rajtunk is múlik, milyen a világ, ami körülvesz bennünket. Mintha az ünnepi kiadások közé jobban simulnának be az adományokra szánt összegek. Pedig jótékonykodni máskor is lehet, és jó is.

A Thaiföldön járó turisták rendszerint meglepődnek azon, hogy az utcán koldulóknak szinte csak a thai emberek adnak alamizsnát. Ők viszont egytől egyig. A legszegényebbektől a leggazdagabbakig. A kolduló buddhista szerzeteseknek ételt adni ugyanilyen magától értetődő Thaiföldön. Hogy miért? Mert a koldus és a szerzetes szívességet tesz a társadalomnak.

2012.11.24., A mosolyunkra ragadnak a férfiak
tovább

Bár sokan nem gondolnánk, a párkeresésben igenis döntő jelentőséggel bírhat, hogy mennyire vagyunk vidámak, mosolygósak. Lássuk, hogyan és miért is segíthet a szerelem megtalálásában a nevetés.

Megtalálni a párunkat nem mindig egyszerű, sőt néha már a jelöltek felsorakoztatása is bonyolult ügynek számít. A jelentkezők esetleges hiánya miatt nem kell azonban rögtön saját külsőnket (sajnos gyakori női reakció) ostorozni, vagy a sokat hangoztatott „már minden valamirevaló férfi foglalt" frázist elővenni. Sokszor egyszerűen meg kell dolgozni a kiszemelt férfi, vagy a potenciális jelöltek figyelméért, amihez néha már egy mosoly is nagy segítség lehet.

2012.11.24., Segíteni akarok, nem ítélkezni
tovább

Segíteni akarok, nem ítélkezni

Nagy Ildikóra sokan a Kossuth Rádió pozsonyi tudósítójaként emlékeznek, de ők csak a hangját ismerik. Vannak azonban jó néhányan, akik azt az embert tisztelhetik benne, aki a legnagyobb szükségben segítette ki őket ruhával, cipővel, élelmiszerrel. Ő maga azt mondja, ez semmiség, hiszem csak a felesleges holmit vitte el, azt adta, amit nélkülözni tudott.

A gyerekek ruháival kezdtem

Azt már mi tesszük hozzá: elszántság, akarat kell ahhoz is, hogy valaki összegyűjtse ismerősei szükségtelen holmiját, és maga szállítsa el valamelyik gyermekotthonba vagy egy nélkülöző családnak. Ildikó több mint tíz éve teszi ezt, és természetesen ő is a gyerekek ruháival, játékaival kezdte. „Még rádiós tudósítóként Morvaországban voltam egy cseh–szlovák tanácskozáson, ahol egy kelet-szlovákiai cigány család, anya és öt gyermeke lépett fel.

2012.11.22., Szeretni ájulásig
tovább

Szeretni ájulásig

Mi kell ahhoz, hogy az Igazi Tüzet érezzük a szívünkben? Izmos kocka has, csupasz mell, kék szemek és sport kocsi? Tán diploma, nyelvvizsga, pénz és ékszerek? Vagy egy mosoly, egy mozdulat, egy gesztus? Mi kell ahhoz, hogy ájultan szerelembe zuhanjunk valakivel és honnan tudhatjuk, ő a Nagy Ő? Ezen kérdésekre keressük a választ.

2012.11.16., Így találd meg a mosolyod!
tovább

Így találd meg a mosolyod!

Azt gondolnánk, hogy a sztároknál jobban senkinek sem mehet a mosolygás művészete, ám szakértők szerint mindez könnyen elsajátítható. A New York-i dr. Jeff Golub-Evans kozmetikai fogorvos, akinek páciensei elsősorban a Broadway színészei és amerikai hírességek közül kerülnek ki, azt mondja, az alapokat egy tükörrel és egy kis időbefektetéssel sajátíthatjuk el.
„Egyszerűen el kell kezdeni figyelni és gyakorolni a mosolyunkat a tükörben. Nyissuk ki kissé szánkat, mintha valóban örülnénk valaminek. Mutassunk többet a felső fogainkból, hiszen ha az alsókat teljesen láttatnánk, az már erőltetett benyomást keltene" – javasolja a szakértő.

2012.11.11., Jó ha tudjuk! De tudjuk-e?
tovább

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a

45–59 év közötti férfiakat középkorúaknak,

a 60–73 év közöttieket az öregedőknek,

a 74–90 év közöttieket öregnek

és a 90 év felettieket aggastyánnak nevezzük.

2012.11.09., LEGYETEK Vírushordozók!
tovább


Erica Siegel általában munkával vagy futással kezdi a szombat reggelt, a múlt hétvégén azonban egészen más dolog foglalta le a 33 esztendős queensi ingatlanügynököt: vécépapírgurigákból, szemeteszsákokból és konzervekből állított össze segélycsomagokat a Sandy hurrikán nyomán fedél és élelem nélkül maradt New York-iak számára.

2012.11.08., Így lehetsz boldogabb
tovább

Így lehetsz boldogabb

Kész stratégiád még nincs, de abban biztos vagy, hogy szeretnél mosolygósabb lenni? Következzen öt módszer, amelyek segítségével napról napra vidámabb és derűsebb lehetsz.

Az őszi szezon beállta, a napsütés hiánya sokszor komoly kedélyromboló hatással bír. Akár a szomorkás idő, akár pedig magánéleti válság, családi vagy egészségügyi gondok okozzák a rosszkedvedet, fontos, hogy időben észrevedd, milyen fontos is talpra állnod, és a negatív dolgok helyett inkább a környezetedben rejlő pozitívumokra koncentrálnod. Következzen öt hasznos, egyúttal boldogító tanács, hogy újra mosolyt varázsolj az arcodra!

2012.11.03., Harcban a rákkal
tovább

Harcban a rákkal

Lassan közhelynek számít, annyira igaz, hogy nincs is olyan család, amelyet ne érintene a rák. Szinte mindenkinek van közvetlen tapasztalata a félelemmel, a beletörődéssel, a küzdelemmel, a megválaszolhatatlan kérdéssel: miért épp velem, velünk történik ez?

Válasz talán nem is létezik, ezért felesleges önsajnálatra, kétségbeesésre pazarolni az energiánkat – mondja a kisújfalusi Dobai Tünde, aki négy éve harcol a betegséggel. Olyan csodálatraméltó erővel és derűvel, hogy az ember biztos benne: ebből a harcból csak ő kerülhet ki győztesen.

2012.10.05., Sajátítsd el az optimizmust!
tovább

Sajátítsd el az optimizmust!

Szerinted a pohár már félig üres, vagy még félig tele van? A legtöbb ember úgy gondolja, az optimizmus valamint a pesszimizmus velünk született tulajdonságok, ám svájci kutatások azt állapították meg, hogy az optimizmus fejleszthető.

Jó hír a világhoz eddig pesszimistán közelítők számára, hogy az optimista felfogás ugyanúgy edzhető és fejleszthető, mint egy-egy izmunk – olvasható a Zürichi Egyetem kutatóinak egyik legutóbbi tanulmányában, amelyben a pozitív érzések mechanizmusainak működését elemezték.

2012.09.19., Borús időben, borús a kedved? Jókedv menünk segít!
tovább

Szervezetedben rengeteg hangulatodat befolyásoló dolog van: nyugtatnak, serkentenek, boldogságérzetet váltanak ki, vagy pont ellenkezőleg. Az őszi hónapokban rád törő fáradtságért, esetleg letargiáért szintén ők a felelősek.

2012.09.01., Miért csak a nőkre hat a boldogság génje?
tovább

Miért csak a nőkre hat a boldogság génje?

Egy kutatócsoport szerint létezik egy gén, ami az optimista személyiséggel hozható összefüggésbe, de a jelenlegi eredmények alapján úgy tűnik, hogy csak a nők boldogságát befolyásolhatja. A University of South Florida és a New York-i Állami Pszichiátriai Intézet kutatói a monoamin-oxidáz A (MAOA) nevű gént vizsgálva megállapították, hogy ez lehet az első vizsgált gén, ami az emberek boldogságáért felelős; legalábbis ezt állítja a felfedezéssel foglalkozó tanulmány vezető szerzője, Henia Chen.

2012.08.18., Az idősek jobban élvezik az életet
tovább

Könnyebben figyelmen kívül hagyják a rosszkedvet okozó dolgokat, és ezért jókedvűbbek, kiegyensúlyozottabbak az idősek – állítja egy friss kutatás.

A szellemi és a fizikai egészség gyakori visszaesése miatt azt várhatnánk, hogy az idős emberek egyre rosszkedvűbbekké válnak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek boldogabbak, mint a fiatalok vagy középkorúak.
Derek Isaacowitz, Northeastern Egyetem kutatója ezt azzal magyarázza, hogy az idősebbek megtanulták jobban szabályozni az érzelmeiket, és inkább a pozitív dolgokra koncentrálnak, miközben a negatívakat jobban ki tudják zárni. Kutatásai is egyértelműen bizonyították, hogy az idősebbek egyszerűen pozitívabban szemlélik az életüket. Sőt a fiatalabbakkal szemben még akkor is pozitívabb hozzáállást mutatnak, ha éppen rosszabb kedvük van. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy ez a pozitív szemlélet nem jelenti azt, hogy az idősebbek nincsenek tisztában a részletekkel, vagyis azért látnák optimistábban a dolgokat, mert ne tudnának valamilyen kiemelkedő vagy fontos információról.

2012.08.15., Aki mozog optimista lesz
tovább

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek kicsi a teherbírásuk, ezért keveset mozognak és gyakorta szenvednek depressziótól. Egy amerikai munkacsoport szerint mind a fizikai, mind a pszichés kondíción javíthat egy jól felépített mozgásprogram.

Mivel a súlyos szívinfarktust egyre többen túlélik, ezért a keringési elégtelenség egyre gyakoribb, megfelelő kezelése pedig mind nagyobb gondot okoz a szívgyógyászoknak.

2012.08.02., Keep smiling
tovább

A mosoly fizikailag is segít túljutni a stresszhelyzeten

Amerikai kutatók kísérleteikben úgy találták, hogy a mosolygás fizikailag is segíti, hogy túljussunk nehéz, stresszes helyzeteken.

A Psychological Science című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba 169 önkéntest vontak be a Kansasi Egyetem kutatói. Tara Kraft és Sarah Pressman különböző típusú arckifejezések hatását vizsgálta a résztvevők fizikai állapotára stresszel járó feladatok megoldásakor.

2012.08.02., A mosoly a boldogtalannak is segít
tovább

Tudományos módszerekkel ellenőrizte a mosoly stresszoldó hatását a Kansasi Egyetem két pszichológusa, Tara Kraft és Sarah Pressman. A két kutató annak akart utánajárni, mennyi valóságtartalma van a „mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád" típusú bölcseleteknek, vagyis hogy a mosoly szerepe több-e a boldogság nonverbális jelzésénél.

A mosolynak nem egy fajtája van, de ez nem új eredmény. A kutatók több tucat külön típust tudnak megkülönböztetni, de alapvetően kétfelé bontják a mosolyt: egyszerű mosolyra, amikor csak a száj körüli izmok működnek, és az őszinte vagy Duchenne-mosolyra, amikor a száj sarkának megemelkedéséhez szükséges nagy járomcsonti izmon kívül a szem körüli izom is aktivizálódik. Ez utóbbi megemeli az arcvonalakat és összehúzódása ráncokat formál a szem körül is. Sok kutató szerint a Duchenne-mosoly utal a spontán mosolyra, mert a legtöbb ember nem képes akaratlagosan mozgatni a szem körüli izom külső részét.

2012.07.20., A dolgok jó és rossz oldala
tovább

A dolgok jó és rossz oldala

Egyre több a depressziós ember, és bár a szakemberek régóta hangoztatják, hogy ez az állapot gyógyításra szoruló betegség, a környezet mégis gyanakodva tekint arra, aki ezzel a szégyenletesnek gondolt bajjal orvoshoz fordul. „Sírva vigad a magyar" – tartja a mondás. De hogyan lehetünk optimisták?

2012.07.12., A pozitív gondolkodás ereje
tovább

Oly gyakran hallani manapság a pozitív gondolkodás fontosságáról, hogy szinte már közhellyé válik. De vajon tényleg mindenki tudja, hogy mit jelent valójában? Semmiképp sem azt, hogy reggeltől estig széles vigyorral azt kell mondogatni: Minden nagyon szép.

A pozitív gondolkodás a negatív hatású kifejezések és gondolatok kerülése mellett elsősorban megoldáscentrikus hozzáállást jelent.

Már az ókorban is neves szószólói voltak. Marcus Aurelius így írt a Rossz érzések ellenszere című művében: "Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre a még nem létezőt, s ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt.

2012.07.06., A kis boldogság is sokat számít
tovább

Jó ideje tanulmányozzák a tudósok a pozitív érzelmek erejét. Vannak olyan egyszerű gyakorlatok, amelyek segítségével a boldogság szintje növelhető. Hogy mit kell konkrétan tenni? Meg kell erősíteni, ki kell tartani a pozitív érzelmeket, és megálljt parancsolni a rossz hangulatnak.

Ott vannak például a kutyatulajdonosok, akik ritkán szenvednek depresszióban. Megvan a napi mozgásuk, rossz időben is kimerészkednek a szabad levegőre, ahol emberekkel is találkoznak. Akinek nincs kutyája, annak megfelel a mobiltelefon is: egy-egy hosszabb, baráti beszélgetés megnyugtató lehet, a rosszabb pillanatokban sem kell a társaság hiányától szenvedni.

2012.06.13., Vedd körül magad boldogító színekkel!
tovább


A színpszichológiát ma már a reklámokban, a lakberendezésben és a divatvilágban is használják. Válassz te is tudatosan a színek közül, hogy szebb legyen a napod!

A színválasztásnak a ruhatáradban, otthonodban, vagy akár az irodádban is komoly jelentősége lehet. Egy-egy szín pozitív vagy negatív üzenete akár az egész napodra is kihathat, ezért hogy választásodat megkönnyítsük, jöjjön néhány boldogító szín színpszichológia szerinti leírása.

2012.06.12., Cserélje a gondokat mosolyráncokra
tovább


Aki jókedvű, azzal mások is barátságosak. A recept egyszerű: mosolyogjunk sokat, mossunk kezet, aludjunk eleget és végezzünk gyertyaállást.

Pozitív hozzáállással elkerülheti a hétköznapi stresszhelyzeteket, amelyek aláásnák az egészségét. Inkább legyenek mosolyráncok a szája körül, mint hogy a gond ráncai barázdálják a homlokát.

2012.06.08., Nevetve is lehet fogyni
tovább

Már ha csak fogyásra gondolunk, rossz érzéssel tölt el bennünket - a harag, frusztráció gyakori velejárója. Ezért nehéz elképzelnünk, hogy a diéta mosolyogva, vidáman is véghezvihető.

Léteznek azonban rá módszerek. A súlyvesztésnek a fizikain túl mentális változással is járnia kell. Nem hagyhatjuk, hogy a szigorú étrend legyűrje életkedvünket. Faragjunk le súlyunkból, de ne veszítsük el derűnket! Hogyan?

- Tűzzünk ki kicsi, elérhető célokat

Ne várjunk lehetetlent magunktól. Kis célokkal, amelyeket előbb elérünk, többre megyünk, mint ha heti 3 kiló lefaragását kíséreljük meg. Legyen ezen kívül motivációnk: nem érezzük jól magunkat a bőrünkben?

2012.06.07., Hogyan legyek boldogabb a nehéz időkben?
tovább

Az élet bizonyos pillanataiban nem lehet – vagy legalábbis nagyon nehéz – boldognak lenni. De még ilyenkor is van lehetőség arra, hogy legalább boldogabbak legyünk. Ha egyetlen apró lépést teszünk annak érdekében, hogy bármilyen módon egy kis boldogságot csempésszünk az életünkbe, azzal a boldogság, mint kihívás kezelésének bő tárházát alapozzuk meg. Íme, néhány választható stratégia.

Gondoljuk át, mi mindenért lehetünk hálásak
Viseljük gondját a testünknek
Csináljunk valami vidámat
Lépjünk a tettek mezejére
Keressük az értelmét
Tartsuk a kapcsolatot a családdal és a barátainkkal
Jobbítsunk valamit
Bánjunk úgy az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy ők bánjanak velünk

2012.05.17., Azonosították a boldogság két kulcsát
tovább


A "változatosság gyönyörködtet" és a "ha nem kapod meg, amit szeretnél, szeresd azt, amit megkaphatsz" mondásoknak úgy tűnik, pszichológiai alapja is van a Missouri-Columbia Egyetem (MU) kutatói szerint.

A pszichológusok beazonosították a boldogság két kulcsfontosságú tényezőjét. "Korábbi kutatások kimutatták, hogy a jókedv fokozódhat az élet főbb változásait követően, mint amilyen egy új párkapcsolat, idővel azonban visszatér a korábbi szintre. Munkánk során kifejlesztettünk egy modellt, ami segíthet az intenzívebb érzés megőrzésében. Két fő részből áll: hogy továbbra is kutassa az ember a pozitív, változást hozó élményeket; illetve, hogy később is értékelje, amit elért, ne akarjon túl hamar ismét változtatni" - mondta el Kennon Sheldon, a pszichológiai tudományok professzora.

2012.05.04., Boldog ember, boldog szív?
tovább

A „félig teli pohár" - életszemlélet hozzájárulhat, hogy megvédjük magunkat az olyan betegségekkel szemben, mint a stroke vagy a szívroham

Az olyan érzések, mint az optimizmus és a boldogság, csökkentik a szív- és érbetegségek kockázatát - a Harvard egészségügyi iskola közelmúltban végzett tanulmánya jutott erre a felfedezésre. Kiderült: azok az emberek között, akik fokozottan ki voltak téve a szívbetegség rizikójának, az optimistábbak kevésbé kaptak szívrohamot vagy stroke-ot. Az elemzés 200 tanulmányt vizsgált, és a legnagyobb eddig, mely a pozitív gondolkodás hatását vizsgálta a szívbetegségekkel és a stroke-kal összefüggésben.

2012.04.20., A mosoly és a köszönés napja Nyíregyházán
tovább

A mosoly és a köszönés napját rendezik meg április 27-én Nyíregyházán, ahol az egymást üdvözlés rekordját is szeretnék felállítani.

Kovács Ferenc, a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: közösségteremtő céllal szervezik meg a Helló Nyíregyháza elnevezésű programot és szeretnék, ha úgy mint a kis falvakban, mindenki figyelne mindenkire, a településre látogatókra is. Ennek jellemző kifejezése, a barátságos mosoly, a köszönés, az előzékenység és az udvariasság lenne a főszereplő a 120 ezres nagyvárosban, és nem csak egy napon, hanem a jövőben mindig.

2012.04.19., A jókedv igazi védőpajzs
tovább

Ha jó a kedved, ,,megrémülnek" tőled a betegségek, nem fognak rést találni derű-védőpajzsodon, ezért inkább másba fészkelnek majd!

A depressziós emberek viszont szinte vonzzák a bajt: mogorvák kívül, betegek belül, és ez az állapot addig nem is változik, amíg nem tanulnak meg újra mosolyogni. A humorérzék néha többet ér ezer gyógyszernél!

A kórokozók sosem nyugszanak, éjjel-nappal támadnak, a gyenge pontokat keresik, és amint találnak egyet, gondolkodás nélkül beszivárognak testedbe, és ott pedig működésbe is lépnek. A jókedvű emberekkel azonban bajban vannak: egy kiegyensúlyozott, makkegészséges, erős immunrendszerű boldog személyen ,,nem találnak fogást", s az ilyen célpont mindennek nevezhető, csak gyorsan bevehető prédának nem.

2012.04.19., Pozitív életszemlélet mellett ritkább a szívroham
tovább

Kétszáz korábbi tanulmány áttekintése után megerősítették a bostoni Harvard Egyetem kutatói azt a feltételezést, hogy a pszichés jóllét csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ismert, hogy a stressz és a depresszió káros hatással van a testi egészségre is, ám a pozitív érzések jótékony hatásáról kevesebbet lehetett eddig tudni.

"A negatív hiánya nem ugyanaz, mint a pozitív megléte. Úgy találtuk, hogy az optimizmus, a megelégedettség és a boldogság összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek csökkent kockázatával, függetlenül az életkortól, a társadalmi-gazdasági helyzettől, a dohányzástól és a testsúlytól" - foglalta össze eredményüket Julia Boehm kutatásvezető a bostoni Harvard Egyetemről.

Az elemzés szerint a leginkább optimista egyéneknek 50 százalékkal kisebb kockázatuk volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mint a legkevésbé optimista egyéneknek.

2012.03.18., Ugye nem dobod el? Profi vendéglátás kerekes székkel
tovább

Az új vendégek arcán először az aggodalmat látja Marika, amikor megjelenik két levessel a karján. Kerekes székes pincérként dolgozik egy szekszárdi étteremben, ahol az étteremvezetőn és helyettesén kívül mindenki megváltozott munkaképességű. A hallássérült szakácsok a főnök szájáról olvassák le a napi tennivalókat, segítőiknek csak egyszerű feladatokat ad a legendás Aranybikát megjárt étteremvezető. Az [origo] két munkatársa Marika egy napját követte végig a reggeli munkába indulástól egészen a műszak végéig.

2012.03.09., Előbb a szülőt kéne tisztelni
tovább

"Elvárások nélkül kellene élni". A vágyaink iránytűk, amiket igenis is meg kell valósítani, mondta Sebestyén Erzsébet Tara családállító - kineziológus. Hozzátette: ha lemondok a vágyamról, az attól még a tudatalattiban dolgozik tovább, és a történéseinkben újra és újra olyan szituációkat teremt, mely akaratlanul is a megvalósítás felé visz.

2012.03.05., Teremtsd meg a pozitív éned!
tovább

A boldogságkutatás egyik alappillére, hogy gyakoroljuk az optimizmust. Tudatosan fejlesszük pozitív hozzáállásunkat: használjuk a gondolatstopot, írjunk levelet magunknak, vagy panaszkodjunk egy fél órát – és megváltozik az életszemléletünk.

Teremtsd meg a pozitív éned!Jól ismert összefüggés az egészséglélektanban, hogy az optimizmus és az egészségi állapot között szorosabb az együtt járás, mint a dohányzás és a tüdőrák között! A pesszimizmus ugyanis reményszegény állapot, a jövőtől és a bizonytalantól való félelem jellemzi, a tervek óvatosak vagy nincsenek, az élet minőséget rágódás és aggodalmaskodás rontja le. A depressziós embernek legyengül az immunrendszere, ezért könnyebben megbetegszik. Laura King pszichológus ezért fontosnak tartja az optimizmus gyakorlását, és azt kéri, írjunk egy levelet magunknak, amelynek címe: A lehető legjobb jövőbeli énem. Ebben úgy nyilatkozzunk magunkról, mint aki a távlati céljait már sikeresen megvalósította, majd a levelet gyakran olvassuk el. Tápláljuk magunkban a bizakodást, a reménységet, mert ezek a testi-lelki vitális erőket felfokozzák.

2012.03.01., Így csináljunk kedvet a házimunkához gyermekünknek
tovább

Sok szülőnek gondot okoz, hogy csemetéje bizony nem szívesen veszi ki részét a házimunkából, a gyerekek sokszor igyekeznek megúszni, hogy mosogatni kelljen, a rendrakástól meg egyenesen borsódzik a hátuk. Van azonban egy módszer, amellyel könnyedén rávehetjük az apróságokat, hogy segédkezzenek: a titok neve a játék.

Minden csak megközelítés kérdése, ha képesek vagyunk arra, hogy a házimunkát ne munkaként, hanem jó mókaként fogják fel a gyerkőcök, akkor nyert ügyünk van, hiszen nincs az a csöppség, akinek ne lenne kedve bármikor egy kis játékhoz. Éppen ezt használhatja ki egy szemfüles szülő, hiszen nem is olyan nehéz a porcicák üldözését vitézi feladatként beállítani. Csupán meg kell találni a megfelelő hangot, és elérni, hogy a gyermek maga ajánlkozzon, ha házimunkáról van szó. Most biztosan sokan rázzák a fejüket, hogy ez lehetetlen. Pedig csak egy kis kreativitás kérdése az egész.

2012.02.18., A boldogság kéznyújtásnyira lehet
tovább

A boldogság ingyen van, de meg kell dolgozni érte – lényegében így foglalható össze a gyakorló pszichológus doktor, családterapeuta több éves, a pozitív pszichológia kutatásában szerzett tapasztalata, amelyet sokaknak különösen mostanság a téli depresszió időszakában tanácsos fontolóra venni, miközben reggelente kényszeredetten kikecmeregnek a jó meleg ágyból.

2011.12.20., Óvjuk az immunrendszerünket!
tovább

A megfázás és nátha időszakában fontos, hogy az immunrendszer minél jobban működjön. Egészségünkre nemcsak úgy vigyázhatunk, hogy vitamintablettákat szedünk, fertőtlenítjük a kezünket vagy kerüljük a köhögő munkatársainkat. Néhány rossz szokásunk meglepő módon hatással van arra, hogyan védekezik szervezetünk a nátha és az influenza ellen.
- Pozitív szemlélet
- Törődjünk a barátainkkal
- Aludjunk eleget
- Ne fojtsuk el a haragunkat
- Hordjunk magunkkal saját tollat

2011.12.18., Pozitív pygmalion magyar módra
tovább

Olyan nincs, hogy nem lehet
Portré-fotóriport és mini-mélyinterjú a marosvásárhelyi Kádár Annamáriával, aki pszichológus, és már nem dolgozik: a hobbijáért fizetik.
Mikor nevettél utoljára úgy igazán, teljes szívből?
– Sokszor és sokat nevetek. Kérdik is: nem lehetne egy kicsit halkabban? Nem - mondom, mert én csak így tudok nevetni: tiszta szívből, nyersen, hangosan!
Mikor sírtál utoljára?
– Pár napja újból megnéztem a Közel a szerelemhez című filmet. A zárójelenetét mindig megkönnyezem

2011.11.17., Példaképek
tovább

Egy felmérést készített a közelmúltban szerkesztőségünk. Idős embereket kérdeztünk meg többek között arról, hányan támogatják rendszeresen gyermekeiket, unokáikat, valamint arról is, jótékonykodnak-e legalább alkalmanként.

A kapott eredmény ugyan nem reprezentatív – bár a merített minta nagyságát nézve akár annak is tekinthetnénk, hiszen majd hétszáz szépkorút szólítottunk meg –, de mindenképpen tanulságos. Az időskorúak 93 százaléka ugyanis segíti a fiatalokat, 53 százalékuk anyagilag is támogatja őket, 37 százalékuk élelmiszerrel segít be a napi kiadások mérséklésébe, na és persze gyermekfelügyelettel, házimunkával veszik le vállukról a terhek egy részét. Teszik mindezt a világ legtermészetesebb módján. A fiatalok is hozzászoktak, hogy nem ők segítik idős szüleiket, mert nálunk magától értetődő, hogy családi háttér nélkül szinte lehetetlen az otthonteremtés. Pedig Európa naposabbik felén a munkából frissen kikerülő hatvanas-hetvenes éveikben járók jól megérdemelt pihenésre, utazásokra költik nyugdíjukat, nem a „gyerekek" létfenntartását szponzorálják.

2011.11.03., Tükröt tartottunk a magyar irigységkultúrának!
tovább

2011. október 13-án a Corvin Művelődési Házban tartottuk meg az "Empátiával a harmonikus világért!" konferenciánkat. 120-an jöttek el Pécstől Nyíregyházáig az ország igen sok részéből az érdeklődök.

A Népszabadság egyik cikkében olvastam, hogy  Magyarországon igen erős, már-már hagyományosnak mondott a panasz és irigységkultúra. Adományokkal és tenni akaró segítőkkel szerveztük meg a konferenciát 2011-ben az empátiáról :-) Nekünk tetszett ez a nagy tükör! 

Ha van időd, nézd meg a beszámolót arról, hogy mi, mit tettünk október 13-án az empátia jegyében, kattints a linkre:

2011.11.02., A lelket hozza gyógyító pozícióba - ő dr. Tarnai Ete
tovább

Nem akartam hinni a fülemnek, amikor barátnőm megemlítette, praktizál Szombathelyen egy körzeti orvos, akinek a beteg panaszára nem az az első reakciója, hogy veszi a vényt és felír valami antibiotikumot, hanem beszélgetni kezd, és például derékfájásra elküldi a pácienst hajnalban a jáki erdőbe kocogni. És körzeti orvos? Éretlenkedtem, mire elmesélte, szívinfarktuson átesett édesapját például nem egyszer sámándobbal is „lekezelte". Ezt látni kell! Ezért keveredtem egy álmos őszi reggel dr. Tarnai Ete rendelőjébe.

Szombathely belvárosa, tipikus, a múlt rendszerből ránk hagyományozódott körzeti váróteremmel, az ajtón olvasható a név, kilincs itt sincs, csak belülről nyílik. Előjegyzés sincs - meséli már odabent Tarnai doktor. Meg kellett szüntetnie, mert betegei nem tudtak igazodni hozzá. Időjárás-függő mikor mozdulnak meg. Ma reggel szitáló eső van, így bár reggel nyolc óta rendel, a betegek még csak most éledeznek. Figyeljem meg, közli, kilenc után egyszerre, tömegével érkeznek. (Így is lett.)

2011.10.29., Legyen igazán boldog nap a péntek
tovább

Nemrég készült el az egyik legérdekesebb kutatás a mindennapi boldogság témakörében. A vizsgálatban 300 fő vett részt, fele-fele arányban férfiak és nők. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mivel tehetjük boldog nappá a pénteket?

A férfiak 37%-a szerint egy napot egy-egy jó vicc tehet vidámabbá, míg a nők 55%-át egy kedves bók tesz boldoggá. A megkérdezettek többsége olyan dolgokat jelölt meg boldogságforrásként, amelyeket pénzért nem lehet megvenni, a barátságos gesztusokat, vagy éppen egy mosolyt. Az is kiderült, hogy az emberek hangulatát nagyban befolyásolják a családtagok és a partner is.

2011.10.13., Az optimisták agya elutasítja a negatív információkat
tovább

Agyunk általában véve rendkívül jól dolgozza fel a jövőre vonatkozó pozitív információkat, de vannak olyan személyek, akik ezt túlságba viszik: gyakorlatilag mindent, ami negatív, figyelmen kívül hagynak, és így őrzik meg pozitív világképüket.

Az optimisták akkor is pozitívan tekintenek a jövőbe, ha a bizonyítékok nem támasztják alá reményteli elvárásaikat, s ezt agyműködésük is tükrözi – mutatta ki egy új, a Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmány.

2011.10.10., A betegség egy sárkány, amelyet le kell győzni
tovább

A Mosoly Alapítvány terapeutái évek óta mesélnek az ország több kórházában súlyosan beteg gyerekeknek. Kiderült, hogy a gyerekek a Három kismalac téglaházában érzik magukat biztonságban, a Terülj, terülj asztalkámtól megjön az étvágyuk még akkor is, ha hetek óta nem bírtak enni, a táltos paripában pedig felismerik saját erejüket, gyógyulásukat.

Műtét előtt álló, szorongó gyerekeknek sárkányok, boszorkányok, óriások legyőzéséről szóló mese ajánlott. Lázas gyerek esetében viszont inkább kerülendő a sárkányos, tüzes mese, helyette hűtsük őket vizes, jeges meseelemeket tartalmazó történetekkel. Enni nem akaró gyerek étvágyát olyan mese keltheti fel, amelyben szerepel a „terülj, terülj asztalkám", félénk, segítségre szorulóknak pedig olyat érdemes mesélni, ahol a hőst táltos ló vagy egyéb varázshatalmú segítő támogatja útja során.

2011.10.05., Kifogások helyett cselekvés
tovább

Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa feltárja és megerősíti az összefüggéseket.

Túl elfoglalt és feszült vagyok a mozgáshoz- mondjuk gyakran, mintegy kifogásképpen. Holott a feszültség és a stressz ellen éppen a mozgás a legjobb gyógyszer, legyen szó aerobikról vagy súlyzós edzésről – a stresszoldó hatás biztosított. Nem szükséges profi sportolónak lennünk, hogy elinduljunk a fizikai aktivitás útján, amelyben segíthet, ha látjuk az összefüggéseket. 

2011.10.04., 100 év optimiszmus
tovább

Erzsike néni Putnokon l911. október 1-jén született. Életét a gömöri kisvárosban töltötte, jelenleg is itt él, ahogy Ő mondja: 100 év Békében és Szeretetben csupa–csupa nagybetűvel.

A szűk családi és baráti körben ünneplő 100 éves Erzsike nénit Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő, a település összes lakója nevében, egy nagyon szép virágkosárral köszöntötte. Természetesen nem hiányozhatott az asztalról az óriás csokoládétorta sem, ami az ünnepelt kedvence is egyben.

Erzsike néni szerint a hosszú élet titka: az élethez való jó viszonyulás az optimizmus és a mindennapos jókedv, valamint a rendszeres mozgás, mondta mosolyogva búcsúzóul.

2011.09.15., Megkövesedés vagy áramlástan
tovább

Újrakezdeni/újrakalibrálni valamit a régi eltávolításával lehetséges. A változást elfogadni mindannyian tudjuk mennyire munkás dolog. Állandóan figyelni meg végiggondolni mitől lettem dühös egy beszélgetés közben, mi okozta kibillenésemet tényleg macerás. Az egyensúly hiányát viszont nem vennéd észre másként. Mert poláris a világ, amiben boldogulni kell. Két látszólag ellentétes pólus között lavírozunk épülésünk érdekében. Kilégzés és belégzés, egészség és betegség egymást kölcsönösen feltételező polaritások, amelyek egymásból élnek.

A vergődéseid közben feltételezhető, hogy megnyerhető a béke. Hurrá és akkor mihez kezdjél? Reménytelen állapot nincs, csak látásmód, amitől elkeserít szakításod, eladósodásod, félelemkeltő főnököd. Ha a dolgot láthatod ilyennek, akkor láthatod olyannak is. A lényeg: foglalkozni kéne azzal, ami zavar, ami kibillent egyszerűen azért, mert rezonáltál rá, és hogy a libikókán megint felülre kerülj. Életed állandó ritmikus áradás, amint elkezdesz ragaszkodni egy férfihoz, egy jó álláshoz, a horoszkóphoz, egy szimpatikus véleményhez, vagy ellenkezőleg valamiért belegondolni se vagy hajlandó, miért tartasz ott, ahol - no akkor elkezdesz hasonlítani egy kőhöz a folyóban.

2011.08.16., Segítsünk itt(hon)-ott(hon)
tovább

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) CIMIC/PSYOPS részlege már több mint öt éve, hogy Afganisztánban, Baghlan tartományban tevékenykedik. A részleg feladatai közé tartozik a lakosság életkörülményeinek javítása. Hamarosan olyan adományokat oszthatnak szét a tartományban élő rászorulók között, amelyeket egy Tolna megyei kis faluban, Kakasdon gyűjtöttek össze az ott lakók.

Egy különös, bár szerencsére nem szokatlan civil kezdeményezés keretében, mintegy 500 kilónyi adományt gyűjtöttek össze a Tolna megyei Kakasd lakói a közelmúltban. Az adományt Afganisztánba, a Baghlan tartományban élő rászorulók részére szeretnék eljuttatni.

2011.08.08., Egy igazi lovag
tovább

Miskolc - A munkásoverallos férfiről sokmindent gondoltam volna, csak azt nem: egy igazi lovag.

Jakubinyi László neve Miskolcon nem ismeretlen, hiszen az általa vezetett civil szervezet tevékenységéről számos riport született, s több díj és elismerés fémjelzi miskolci munkásságát. A Szimbiózis Alapítványt 1999-ben hozta létre azzal a céllal, hogy peremhelyzetű sérült emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációját támogassa. 2002-től Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány főállású vezetője, programkoordinátora. Majorságukról, lakóotthonukról, foglalkoztatási rendszerükről az Észak-Magyarországban is többször beszámoltunk. Legutóbb a Holcim-díj kapcsán, amikor Jakubinyi László megjegyezte: januártól már „csupán" társadalmi munkában végzi itt munkáját, minthogy egy ösztöndíj keretében más országok civil kezdeményezéseit igyekszik az ittenihez hasonló célok elérésében támogatni.

2011.07.29., Mosollyal megelőzhető a stroke
tovább

Minél optimistábbak vagyunk, annál alacsonyabb lehet bennünk az agyérgörcs előfordulásának kockázata - derült ki egy új tanulmányból.
Az optimizmus védettséget nyújt a stroke ellen - állítja Eric Kim, a Michigani Egyetem kutatója a Stroke szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányában.
Bár ok-okozati összefüggést nem találtak, szignifikáns összefüggést mutattak ki. Kim elmondta, hogy a stroke elleni védettség még tovább növeli az optimizmus előnyeit tartalmazó hosszú listát.

2011.07.28., Hogy építsünk stressz-mentes családot?
tovább

A családi élet nem mindig móka és kacagás - azon felül, hogy sok örömmel jár, igen fárasztó és stresszes tud lenni. Lehet stressz-mentessé tenni családi életünket? Olykor nehéz a családi élet jó oldalát nézni, amikor nap mint nap piszkos zoknik hevernek a földön, hűlt helye a vécépapírnak, rendetlenség fogad a szobában, és halomban áll a mosogatnivaló. Az örömök el tudnak törpülni, ha ezzel találja szembe magát az ember. A stresszt azonban nemcsak azzal iktathatjuk ki a család életéből, hogy megtanul mindenki rendet rakni maga után. Íme néhány tipp.

2011.07.27., Hangulatjavító élelmiszerek
tovább

Van olyan, akinek elég egy kis eső, néhány felhő és máris rosszabb a kedve. Banán, zabpehely, lazac, áfonya, néhány a legjobb hangulatjavító élelmiszerek közül, hogy visszanyerhesse mindenki az életkedvét.

A boldogság és a jókedv sok mindentől függ, de a jó hír az, hogy az étrended megfelelő összeállításával is segítheted, hogy minden nap alapból vidám legyél, merthogy az vagy, amit eszel. Állítólag. Szerencsére elég hosszú a lista, válogathatsz kedvedre. Az ivillage.com nyomán

2011.07.12., Ami a munkámhoz a legfontosabb, az sértetlen
tovább

Giles Duley, a szabadúszó brit fotóriporter egy amerikai-afgán gyalogos őrjáratot kísért el veszélyes küldetésére, amikor egy csattanást hallott, forró láng csapta meg és egy akna robbanása a levegőbe emelte. Mintegy hat métert zuhant; a robbanóanyag és saját égett húsának szaga egyszerre jutott el tudatába.

„Arra emlékszem, hogy amikor körülnéztem, saját testrészeimet és és ruhadarabjaimat pillantottam meg egy fán, és éreztem, hogy ez nem sok jót ígér" – mondta el hónapokkal később tipikus brit understatement formájában a The New York Times-nak. „Láttam roncsolt és füstölgő balkaromat, nem éreztem a lábaimat, és abból, amit a fán megpillantottam, rögtön kikövetkeztettem, hogy a lábaimnak is annyi."

„Ami a munkámhoz a legfontosabb, az sértetlen"

A fotóriporter egyetlen pillanat alatt vált háromszoros rokkanttá és az elvérzés fenyegette. A katonák, akiket kísért, hozzárohantak és szorító kötésekkel próbálták megfékezni a vérzést. Miközben megmentésén dolgoztak, Duley gyorsan mérlegelte helyzetét. Nem azt számolta, ami elveszett, azt vette számba, ami megmaradt. „Mi van a jobbkezemmel? A szemeimmel?" - Megállapította, hogy ezek épek. - „Ami a munkámhoz a legfontosabb, az sértetlen."

2011.07.08., Végre az olaszoknak is van optimista lapjuk
tovább

Ez az újság nem ír sem Silvio Berlusconi kormányfő botrányairól, sem a munkanélküliségről, a maffiáról pedig végképp nem esik szó. A L'Ottimista című olasz lap immár egy éve csak jó hírekkel szolgál olvasóinak. A főszerkesztő szerint az újság jól kiegészíti Itália laptermését, és újságírói problémát sem lát benne.

Külföldi menekült, aki Lampedusa szigeténél megment egy gyereket a vízbefúlástól; tudósok, akik szerint a szerelmesek kevésbé érzékenyek a fájdalomra; történet arról, hogyan húz ki egy férfi egy nőt a japáni földrengés után a törmelékek alól - csupa-csupa jó hír, amelyről a L'Ottimista tudósít. Jó hírek egy olyan országban, ahol a napi sajtót a miniszterelnök botrányai, a maffia üzelmei és a nehéz gazdasági helyzet uralja.

2011.07.05., Édesen szép az élet
tovább

Az édes finomságok kalóriamentes változatai, a diétás üdítőitalok a kutatók szerint mégis hizlalhatnak.

A Texasi Egyetem kutatói Helen Hazuda professzor vezetésével tízéves kutatásukban közel 500 férfit és nőt vizsgáltak, és kimutatták, hogy a kalóriaszegény üdítőitalok még kis mennyiségben fogyasztva is derékbőség növekedéshez vezet. Azok, akik naponta legalább két doboz diétás üdítőt fogyasztottak, ötször nagyobb mértékben nőtt a derékbőségük, mint azoknak, akik sosem fogyasztottak ilyen italokat. Az eredmények olyan megdöbbentők, hogy az amerikai kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a diétás üdítőket, és inkább vízzel oltsák a szomjukat. Azok pedig, akik képtelenek lemondani a cukorról, jobban járnak, ha a normál, cukros szénsavas üdítőitalokat fogyasztják.

2011.06.13., 63 ezerből adakozik Manci néni
tovább

Iskolát és mentőállomást is támogatott már mindössze 63 ezer forintos nyugdíjából a jászberényi Manci néni. A 78 éves Gyeniss Györgyné az adakozásnak szentelte életét: félretesz, hogy adakozhasson.

Városszerte hatalmas szeretet övezi Gyeniss Györgynét, akit sokan csak „pótmamának" hívnak Jászberényben. Nem csoda, hiszen – mint mondja – őt az adakozás élteti, az tartja fiatalon.

– Tizenhárman voltunk testvérek, hatalmas szeretetben nőttünk fel – meséli Manci néni. – Azt láttuk a szüleinktől, hogy a legnagyobb szegénységben is gondolni kell arra, akinek még nálunk is kevesebbje van.

2011.05.31., Ooptimiális Ooptimizmus
tovább

Sokat, sokfelől halljuk, hogy micsoda erőt képvisel az egészséges, pozitív gondolkodás. Az optimista emberek tovább élnek és egészségesebbek pesszimista társaikhoz képest. Az élet minden területére kihat hozzáállásunk, könnyebben érjük el céljainkat, valósítjuk meg vágyainkat, ha optimistán, vidáman és magas energiákkal állunk a dolgokhoz.

Gondolataink apró láncszemenként kapcsolódnak egymásba. Ahogy egyik rossz gondolatot azonnal követ egy másik rossz, ugyanígy tudjuk egymásba fűzni optimista, jó gondolatainkat is. Aki nem hiszi, szánjon időt rá és próbálja ki! Kicsi tudatosság kell csak hozzá, hogy önmagunkat figyeljük kívülről, ahogy "agyalásunknak" utat engedünk. Főleg a nők űzik professzionális szinten a gondolatokból történő légvár-építést.

2011.05.24., Nevess minél többet! Megéri!
tovább

Egy jóízű nevetés gyakran elűzi a gondokat. Tapasztalta már? Kacagjon sokat, nemcsak a hangulatát dobja fel, a szervezetére is jótékony hatással van.

A kacagás belső kocogás

Általánosan ellazító hatású, kondíciójavító - ezekkel a szavakkal jellemzi Baky Ildikó pszichológus a nevetést. Segít a fájdalom elviselésében, olyan belső hormonokat szabadít fel, amelyek boldogságot okoznak, fokozza az immunrendszer működését. További áldásos hatása, hogy - a rekeszizom masszírozása által - erősíti a szívet, kiegyensúlyozza a vérnyomást, és ellazítja az izmokat. Jótékony a vércukorszintre is.

2011.05.20., Soma: Másszunk már ki a gödörből!
tovább

Csak úgy mászhatunk ki a gödörből, ha összefogunk – Soma Mamagésa üzenetében a közösségek összetartását és szolidaritását szorgalmazza.

Ha egy családban valaki megbetegszik, vagy betegen születik, vagy bajban van, az a szokás, hogy a család összefog, és segítik azt az embert. Ahol egy magatehetetlen vagy beteg embert kitaszít a családja, az senkiben nem okoz jó érzéseket. Nemrég a mi magyar családunk megtette, hogy a Lipót-mezőn fekvő totálisan magatehetetlen, pszichésen sérült embereket szó szerint kirakta az utcára. Hajléktalanok lettek, feltehetően nem sokáig maradtak életben. Nemrég az egyik fogyatékos emberekért felelősséget vállaló intézettől is megvonták az életben maradás lehetőségét. Az, hogy a Down-kóros vagy tolókocsis emberek az utcára kerülnek, nem sok embert érdekel. Ahogy megtudtam, azonnal elkezdtem nekik pénzt gyűjteni (persze én is küldtem), és megdöbbentem a barátaim, ismerőseim közömbösségén.

2011.05.11., Ötmillió emberhez szól az MNB
tovább

A pénzügyi kultúra erősítése a gazdaság egészének, az egyes pénzintézeteknek és a lakosságnak egyaránt jót tenne, ezért példátlan, 15 hónapos kampányt indít a jegybank és a PSZÁF - többen között itt, az fn.hu-n.

Ötmillió embert, gyakorlatilag a teljes magyar aktív lakosságot megszólító, a pénzügyi kultúrát fejlesztő edukációs programot indít a Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szakmai felügyeletével.

2011.05.05., Tankolj egy kis boldogságot
tovább

Az öröm kifejezésének egyik legtermészetesebb módja a mosoly. A vidám embernek ragyog az arca, fülig ér a szája. A mosoly akkor is segít, amikor szomorú, és feszült vagy. A következőt kell tenned: vonulj félre egy olyan helyre, ahol egyedül vagy, és arcizmaid segítségével húzd szét a szád két szegletét a füled irányába.

Nem baj, ha közben grimaszolsz, az a lényeg, hogy minél tovább tartsd így a szádat. Hidd el, meg fogsz lepődni az eredményen, mert már egy perc „kényszervigyorgás" után jönnek majd a pozitív érzések, nyugodtabbnak, boldogabbnak fogod érezni magadat! Ez a módszer akkor is beválik, ha nem reménykedtél benne, és semmi kedved hozzá. A fényképészek módszere is hasonló, amikor azt kiáltják „csíííz!", ha mosolygós fotót akarnak készíteni.

2011.04.19., Dicsérd meg saját magad - fő az optimizmus!
tovább

A borúlátókat még az ág is húzza. Ha valaki hajlamos a pesszimizmusra, gyakran a sikerét sem akarja tudomásul venni. A kudarc pedig kudarcot szül. Ha te is a világ szerencsétlenjének érzed magad, fogadd meg jó tanácsainkat.

Kudarcból kihívás
A kudarcoktól ne törj le, inkább kovácsolj belőlük tőkét. Az optimista minden kudarcot kihívásnak, rögtön megoldandó feladatnak tekint. Így nincs ideje sokáig nyalogatni sebeit. Ha ugyanis átadod magát az önsajnálatnak, rendszerint egyik kudarc követi a másikat. Ne ess ebbe a hibába! Az életben azok a sikeresek, akik mindig képesek voltak újra és újra kezdeni.

2011.03.24., Gyógyító erő: ott van benned
tovább


E téma felvetésével ismét arra buzdítalak, hogy új nézőpontból vizsgáld meg miféle meggyőződések és hitek mentén éled mindennapjaidat. Tiszta sor, hogy a gyógyításnak, gyógyulásnak sokféle módja lehetséges. A modern orvoslás mai, hivatalos orvostudományként emlegetett formája nagyjából kétszáz, kétszázötven éve lezajlott felfedezések nyomvonalán szerveződött.

Ám az is biztos, hogy a tudományos megvilágosodás előtt is voltak beteg emberek, sőt Timbuktutól Pápua-Új Guineán át Hollandiáig végeztek bizonyos rítusokat, ettek-ittak főzeteket a szenvedés enyhítése érdekében. Akár primitívnek nevezünk egy népcsoportot, akár fejlettnek, valamennyi nép zsigerileg hitte azt, hogy létezik valamiféle gyógyító hatalom, amely képes helyreállítani az ember testi funkcióit és érzékeit, és ahány ház, annyi szokás alapon a gyógyulást is számtalan módon/eljárással igyekeztek elérni.

2011.03.08., Sérülten is lehet szép az élet? IGEN!
tovább

Fazakasné Erdélyi Ilona eddig közel 160 képet alkotott szájjal

Az 53 esztendős, budapesti Fazakasné Erdélyi Ilona 1989-től foglalkozik festéssel. Nem a hagyományos módon: az ecsetet szájában tartja. Korábban textilfestést tanult, ahol szájjal kellett fújni az anyagra a festéket, innen jött az ötlet. Úgy fogalmaz: „a számban áll a legbiztosabban az ecset". Eddig közel 160 képet alkotott, de nincs mind a birtokában: néhányat elajándékozott, van, amelyet megvásároltak tőle, a Fecskepár című pedig az angol trónörökös, Károly walesi herceg magángyűjteményét gazdagítja.

2011.03.03., Az optimizmus meghosszabbítja az életet
tovább

A szakemberek több mint 160 olyan korábbi tanulmányból szűrték le a megszívlelendő tanulságot, amelyek a pozitív gondolkodás és az általános egészségi állapot, valamint az élettartam közötti kapcsolatot vizsgálták.

"Szinte sokkolt és határozottan meglepett, amikor megláttam az adatok közötti összefüggéseket" - hangoztatta Ed Diener, az Illinois Egyetem pszichológia professzora, aki a vizsgálatot vezette.

Tapasztalatairól beszámolva elmondta: a kutatások "túlnyomó többsége azt a végeredményt húzta alá, hogy a boldogság kapcsolatban áll az egészséggel és a hosszú élettel", bár akadt néhány olyan tanulmány, amely ennek ellenkezőjét bizonyította.

2011.03.02., Ki másokon segít, magán segít!
tovább

A 62 éves, szemüveges férfi kézfogása erős, mégis szokatlan. Érzi a röpke zavart, mert csöndes derűvel mutatja merev ujjait. – Higgye el, azért nem hagyom el magam. Most már a járásom is majdnem hibátlan. Persze, ehhez az kell, hogy minden reggel tornázzak. Egyik-másik gyakorlatnál csillagokat látok, de már megtanultam viselni a fájdalmakat.

A tatabányai lakótelepi lakás íróasztalán hordozható számítógép villog, körülötte pályázati kiírások, CD-k, számlák és nyugták sokasága. Adamecz László mosolyogva int: ez itt az élete. Mármint a második. Mert az első harminc évvel ezelőtt véget ért. Az akkoriban vájárként dolgozó férfi alól egyik pillanatról a másikra csúszott ki a hétköznapok nyugalma és biztonsága.

2011.02.26., Így gyógyít az optimizmus
tovább

2011.02.24., Győzd le a szorongást 3 egyszerű lépésben!
tovább

Ne félj tőle, tanulj belőle! A szorongás rengeteg dolgot mutat meg nekünk, csak oda kell rá figyelnünk.

Remeg a gyomrod. Az agyad helyén zselé van. Rádtör ez a kétségbeejtő érzés, hogy össze kéne szedned magad, de fogalmad sincs, hogyan. Ennyire vagy attól, hogy elszakadjon a cérna, közben próbálod nyugtatni magad: minden rendben lesz.
Néha pár mély lélegzetvétel megoldja a kérdést, máskor beletelik egy hétbe (és néhány kikészített családtagba, barátnőbe), mire helyre jössz. A legnagyobb baj az, hogy ilyenkor azonnal elkezdünk küzdeni a szorongás ellen, és már a szorongás miatt is szorongunk. Pedig aminek ellenállunk, az fennmarad.

2011.02.21., Sportolók akik nagy küzdők, örök optimisták
tovább

Foci golyóval a fejben, autóversenyzés láb nélkül - csodával határos visszatérések

Alig több mint egy évvel azután, hogy egy szóváltás végén fejbe lőtték egy mexikói szórakozóhelyen, Salvador Cabanas, a paraguayi futballválogatott csatára végigcsinált egy komplett edzést a Libertad nevű csapatnál. Cabanas olyan helyzetből állt talpra, amelyben az orvosok a túlélésre húsz, a teljes felépülésre pedig mindössze öt százalék esélyt adnak, de ő nem éri be ennyivel, és arra készül, hogy ismét meccsen játsszon, vagy ahogyan ő fogalmaz, eljöjjön az igazság pillanata. Nem ő az egyetlen, aki csodával határos felépülése után visszatérne, Alex Zanardi és Alekszandr Popov példája is azt mutatja, a halál torkából is van visszaút a sportpályára.

2011.02.21., Sosem adják fel!
tovább

Isten hozta nálunk! – köszöntenek az érkező gyerekek. Akik rettentő szegény családokból naponta járnak ide, az ország ma még egyetlen Nemadomfel Házába a borsodi Szendrőládon – hogy felnőttként boldogabb, hasznosabb életük legyen.

Rögtön felharsan a kinti lábdobogásra Cinu, azaz Horváth Károlyné hangja: „Havas lábbelik, dzsekik szekrénybe, papucsok a lábra!", s közben fánkot dagaszt. Az ezermester zenész Oszi, valódi nevén Rácz István próbabillentyűzik a miskolci adomány dzsesszzongorán, megpendíti gitárját, beállítja a helyi lelkésztől kapott számítógépet, becsavarja a villanykörtét. A fiatal Horváth Józsefné Erzsike fia is ide jár, ő porszívózik. A konyhában tüsténkedő Lakatos Attiláné Icus a lányát várja.

2011.02.09., Öröm és jókedv: nem csak a kiváltságosoké!
tovább

Mindenki képes arra, hogy örüljön valaminek?

Néha hiába szeretnénk üdvözült mosollyal átröppenni a nehézségeken és bonyodalmakon, nem tudjuk megtenni, mert valódi érzelmeink elsodornak. Az érzelmek valójában tudattalan irányításúak, tehát nem könnyen terelhetők tudatos vezérléssel. Ha fogcsikorgatva is, de elhatározzuk, hogy nem fogunk dühöngeni egy apróságon, és ezt vélhetőleg képesek vagyunk néhány alkalommal megtenni, de mikor az érzelmi tűréshatárhoz érkezik a feszültség, kirobban majd az őszinte harag vagy a düh.

2011.02.04., Kiderült, mások vagyunk mint az amerikai optimisták!
tovább

Mosolyogj vagy halj meg! (Smile or die) – ezzel a címmel jelent meg Barbara Ehrenreich, amerikai újságíró könyve a hamis optimizmusról.

......

Egyik végletből a másik végletbe estek tehát az amerikaiak. Az igazán járható út - , mint mindig – most is az arany középút lenne. Nem kell infantilizálni, agyonmosolyogni meg agyonoptimistázni egy betegséget. Kezelni kell, és kész. Ugyanakkor meg kell engedni az embereknek, hogy kimutathassák a valós érzelmeiket. Nem kell mindent rózsaszín szemüvegben látni, de fekete napszemüvegben sem szabad kitenni a lábunkat otthonról, pláne nem az éjszaka közepén. „Az embereknek realistának kell lennie" – mondja Ehrenreich, mert a „túlzott optimizmus csak illúziókba kergeti őket."

2011.01.22., Mit tehetünk azért, hogy mindig süssön ránk a nap?
tovább

Csak a vesztesek várnak a szerencsére, nem benne kell hinni, hanem önmagunkban – állítja Richard Wiseman egyetemi kutató. Az emberek többsége azonban úgy érzi, Fortunától függ az élete.

Két ember között a legrövidebb út a mosoly. Vannak, akik már azelőtt mosolyognak, mielőtt a másik rájuk nézne, mert bíznak abban, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Így könnyebben és szebben indul a találkozás. Többek között ezt figyelte meg a szerencsével foglalkozó Richard Wiseman professzor, aki tapasztalatait a Szerencse- faktor című könyvében gyűjtötte össze. Az egyetemi tanár szerint a legfontosabb dolgokban minden attól függ, hogyan állunk hozzá.

2011.01.07., Tényleg elég az optimizmusból
tovább

Elég volt az örök optimizmusból! Az emberek egy részénél épp az ellenkezőjét váltja ki a mosolygásra biztatás. Amerikában mostanság egyre inkább teret nyer a légy negatív életszemlélet.

Egy amerikai írónő, Barbara Ehrenreich könyvet írt Mosoly vagy halál címmel, amelynek alcíme: Hogyan hülyítette el a világot a pozitív gondolkodás ideológiája. A szerző alaposan leszedi a keresztvizet a légy mindig mosolygós és derűs életszemléletről. Az örök mosolyra egész iparág épült, de nem mindenkire van ez jó hatással. Sokaknál éppen az ellenkezőjét váltja ki. A szorongó embereknél többet segít, ha előre szembesülnek azzal, hogy baj történhet velük, az esetükben az úgynevezett defenzív pesszimizmus sokkal hatékonyabb lelki fegyver, mint a magukra erőltetett optimizmus.

2010.12.28., V. Kulcsár Ildikó: Igenis lehet örülni a mai Magyarországon is
tovább

Bejárta az országot Egy korty derű című estjével V. Kulcsár Ildikó – úgy tapasztalta, ma komoly hiánycikk a mosolyra való képesség. Mégis úgy véli, a magyar nem pesszimista nép. Bár a nyolcadik könyvét írja, nem írónak, hanem újságírónak tartja magát. Az emberi sorsoknál nincs számára semmi érdekesebb.

Az utóbbi hónapokban Egy korty derű című estjével számos településre meghívták Győrtől Veszprémen át a szegedi Somogyi-könyvtárig, még Torontóban is járt a Magyar házban. Ennyire hiánycikk lenne nálunk a derű?

2010.12.28., A boldogság receptje
tovább

Mióta világ a világ, kitartóan keressük a receptet, de bármennyire szeretnénk, sajnos nem létezik mindenkinek hatásos, biztos módszer arra, hogyan legyünk boldogok. Sokféleképpen eljuthatunk az áhított célig, és az úton éppúgy segíthetnek barátaink, mint a boldogságot kutató pszichológusok.

Vannak, akik gyakran és intenzíven élnek meg pozitív és negatív érzelmeket, de akadnak olyanok is, akik csak ritkán. Szondy Máté pszichológus szerint idegrendszerünk felépítése és működése befolyásolja, hányszor adatik meg nekünk ilyen élmény. Boldogságunk 50%-ban szüleinktől örökölt génjeinktől, 10%-ban a körülményektől függ. A maradék 40% fölött szerencsére mi magunk rendelkezünk, hiszen rajtunk múlik, mivel töltjük időnket: ha magányos elfoglaltságok helyett társas tevékenységeket választunk, boldogabbak leszünk. Kutatások bizonyítják, hogy még az amúgy befelé forduló emberek is jobban érzik magukat társaságban, mint magányosan.

2010.12.21., Fedezzük fel a tanult optimizmust
tovább

Jókedvűen kreatívabbak vagyunk, rosszkedvűen viszont elmélyültebben tudunk gondolkodni – állítja új könyvében Mérő László. Az érzelmeinket lehet befolyásolni egy-egy döntés előtt, ahogy Orbán Viktor is él a „kontrollált düh" jótékony hatásaival. Két út áll Magyarország előtt: vagy maradunk világhírű depresszívek, vagy felfedezzük a tanult optimizmust, de akkor kevésbé leszünk kreatívak. Interjú.

A könyvben sok szó esik arról, hogy bizonyos érzelmek tanulhatók. Ilyen például az optimiszmus.

Igen, és ráadásul ennek komoly tanulságai is vannak, ha jobban belegondolunk. Itt áll például Magyarország ötszáz év (török, osztrák, német, orosz megszállás) tanult tehetetlensége után. Most hirtelen eltűntek ezek a kényszerek, választhatnánk az optimizmust is, ami szintén tanulható. Ez most csak rajtunk múlik. Egy olyan ritka lehetőség adódott, amikor többé-kevésbé a kezünkbe vehetjük az evolúció irányítását.

2010.12.03., Együtt jók vagyunk
tovább

Bögre, csoki, üres kazetta - hosszú évekig ezek voltak a leggyakrabban felbukkanó ajándékok a karácsonyi osztályünnepségen. A kalapból húzás véletlenszerűsége és az összeghatár persze nem nagyon engedik kibontakozni a kreativitást, így lehet, hogy érdemes valami másban gondolkodni. Hisszük vagy nem, de egy osztály vagy egy munkahely együtt már egész sokra képes - most be is bizonyítjuk.

Mondani mindent könnyebb, mint valamit ténylegesen véghezvinni, de ha jól körülnézünk, a jótékonysági felhívások záporában megtalálhatjuk azokat az utakat, amelyeken együtt elindulva komolyabb anyagi áldozat nélkül sokat tehetünk. Összeszedtük azokat a lehetőségeket, amelyeket egy osztály vagy egy cég dolgozói még a karácsonyi hajtásba is könnyen beiktathatnak.

2010.11.18., Hogyan hagyd abba a negatív belső párbeszédet?
tovább

A magunkkal folytatott álladó párbeszéd sokkal erőteljesebb, mint hinnénk. Ez alakítja az önmagunkról alkotott elképzeléseinket, ez programoz bennünket sikerre vagy kudarcra egy-egy területen. Nem árt, ha felül tudunk kerekedni a negatív gondolatainkon.

Ha azt gondolod, hogy erős vagy, és megérdemled a boldogságot – ha tényleg el is hiszed -, akkor így is lesz. Nem valami misztikus erő miatt, hanem mert te magad alakítod a saját elképzelésedet magadról és a világhoz fűződő viszonyodról. És amiben hiszel, azt fogod valóra váltani, logikusan.

2010.11.18., Mi teszi Önt boldoggá?
tovább

Amikor boldogságról beszélek, akkor örömről és jó életminőségről beszélek. Mert igenis jogunk van hozzá. Mi több, meg tudjuk valósítani.

Az embernek egyedüli és központi vágya az, hogy boldog legyen. Amiatt, mert olyannyira sok a boldogtalanság, el is bátortalanodunk. Azt mondjuk: nem tudunk mi már igazán boldogok lenni. A pszichológia azonban feltette a kérdést: mitől van az, hogy egyes emberek olyan vidámak, derűsek, kiegyensúlyozottak, megelégedettek, mindannak dacára, hogy rendkívül nehéz körülmények között élnek - de hisz így élünk mindnyájan. Küzdünk, és az életküzdelemben lankadnak az életerők, és eltűnik az életkedv.

A pszichológia feltette a kérdést önmagának: mit tudsz válaszolni az embereknek, mitől lehetnének egy kicsit jobb közérzetűek, megelégedettek, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak? Mert mégiscsak azt mondjuk az öröm különleges pillanataiban: jaj, de boldog vagyok!

2010.11.17., 3 10 tipp arra, hogyan éljünk túl egy válást gyerekekkel
tovább

A válás után is van élet: gyakorlatias túlélőlista azoknak, akik épp előtte állnak, vagy a kellős közepén...

Amikor egy család felbomlik, az mindig hatalmas törés minden érintett életében. Általában a nők azok, akik magukra maradnak a gyerekekkel, és ha nem lenne elég a kapcsolat vesztesége, a tetejében ránk borul az élet egyedül megoldandó összes gondja: a munka, a háztartás, a gyerekek, és egy személyben ellátni két ember feladatait.

2010.11.16., Nem szenved a test, ha rendben van a lélek
tovább

A Kárpátaljai Magyar Tudományos Társaság soros ülésén, melyre hagyományosan az Ungvári Hungarológiai Intézetben került sor, ezúttal külföldi vendéget köszöntöttek. Dr. Kerekes Ferenc magyarországi háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet az ember boldog, ha napi megélhetési problémák gyötrik.

2010.11.13., Kevésbé stresszesek a házias apák
tovább

Egy új tanulmány szerint, azok az apák, akik a gyerekük körüli teendőkből és a házimunkából is kiveszik a részüket, kevésbé stresszesek.

A vizsgálat kimutatta, hogy sokkal boldogabbak azok az apák, akik több házimunkát végeznek, több időt töltenek a gyerekeikkel, és akiknek vannak olyan kollégáik, akik szintén annyi időt töltenek a munkahelyükön, mint ők. A Lancaster Egyetem kutatói azt remélik, hogy az eredmények révén a munkáltatók megváltoztatják eddigi hozzáállásukat a munkabeosztásokról, és ezáltal megszűnne az a helyzet, hogy a nők karrierjét sokszor azért gátolják a főnökeik, mert szerintük ők a gyerekek elsőszámú gondozói, a férfiak pedig szabadabban egyensúlyozhatnának a munkájuk és magánéletük között.

2010.11.04., Hétköznapi hősök: mosoly és hála a munkája elismerése
tovább

A falu leglelkesebb gondozónője — kollégái így jellemzik Bánfi Jánosnét aki huszonöt éve vigyázza a szabadkígyósi idősek életét a helyi szociális alapszolgáltatási központ munkatársaként. Az őt ismerők szerint egyike azoknak a hétköznapi hősöknek, akik nélkül nem működne, szegényebb lenne a világ. A Henkellel közös akciónkban most őt mutatjuk be.

Kollégái a tudta nélkül nevezték be Bánfi Jánosnét lapunk és a Henkel közös játékába. — Annyira szerény, hogy ha tud róla, biztosan nem engedi — mondja Balogné Pataki Erzsébet, a szabadkígyósi szociális alapszolgáltatási központ vezetője, akivel együtt indulunk a település nyugdíjasházába Bánfi Jánosnéhoz. Útközben csak jókat hallunk, ahogy mindenki ismeri, Marikáról.

2010.10.30., Hogyan lehetünk boldogok?
tovább

A Harvard Egyetem kutatói szerint a boldogság nem csak jó közérzetet okoz, hanem a sikerhez is hozzásegít. A pozitívan gondolkodó emberek biológiai előnyben vannak a semlegesekhez és a negatívokhoz képest.

Mindezt Shawn Achor, az Ausztráliában jövő hónapban megjelenő A Boldogság Előnyei című könyv szerzője állítja. Az író szerint a pozitív gondolkodás olyan képesség, amely tanulható.

Néhány ötlet, amely a szerző szerint hozzásegít a helyes szemlélethez:

2010.10.24., A szmájli-történelem nyomában
tovább


A mosolygó sárga arcocska eredetileg egy barátságkampány szimbóluma volt. Elmérgesedett a viszony két biztosítótársaság összeolvadása után, ezért Harvey Ball tollából megszületett a mára kultikussá kanonizálódott jelecske.

Rajzoltam egy kört egy mosolygós szájjal sárga papírra, mert az napsütéses és világos. – mondta egy interjújában a szmájli ősatyja. Miután megfordítottam a papírt, a mosolyból összevont szemöldök, és homlokráncolás lett, ezért rajzoltam rá két szemet, és a jel életre kelt. Két mód van, hogy megalkosd. Vagy fogsz egy körzőt, létrehozod a tökéletes kört, és hozzáadsz két tökéletes szemet, vagy fogod magad, és szabadkézzel szórakozol vele, mint ahogy azt én is tettem.

2010.10.20., Nyeregbe pesszimisták!
tovább

Európában is egyedülálló módszerrel kezelik a depressziós és egyéb pszichiátriai betegeket egy csemői tanyán. A Pacidoki és a ceglédi kórház közös lovasterápiája egyfajta kísérletnek indult, mára bizonyítottan lecsökkenti a betegek gyógyulási idejét és gyógyszerszükségletét. Az ingyenes terápia bemutatóján jártunk.

Még a nap is kisütött, oldva a szomorúnak indult októberi hangulatot, amikor másodszor indultam a Csemő melletti Pacidoki-tanya felé. Domina Imre egyedülálló szolgáltatásairól már 2009-ben beszámoltunk a FigyelőNeten. A mozgássérült, autista, Down-kóros és más fogyatékkal élő gyermekek – bizonyítottan rendkívül hatékony – lovasterápiás gyógyítása mellett idén tavasszal egy új kísérletbe kezdett az alapítvány: depressziós és pszichiátriai betegeket látnak vendégül – egyelőre hetente egy alkalommal –, hogy a lovak, a lovaglás gyógyító erejét felhasználva segítsenek a ceglédi kórház pszichiátriai osztályára került betegek felépülésében.

2010.10.18., Tanulj meg hálát adni
tovább

Tanulj meg hálát adni

Minden nap, amit megérünk, újabb áldás. Ha hálával tekintünk az életünkre, hegyeket tudunk megmozgatni. Ha nem, könnyen eltérünk eredeti szándékunktól.

Ha hálával tekintesz életed napjaira, akkor megszabadulhatsz a szervezetedben lévő méreganyagoktól. Ha nem tudod elengedni sérelmeidet, felgyülemlenek benned, és te fizetsz meg érte, nem pedig az, akire haragszol. Ha folyton azon rágódsz, mi mindent nem sikerült a terveid szerint kivitelezned, csak a negatív energiát szaporítod magadban. Megmérgezed az elmédet, a szívedet és a testedet. Tanulj meg hálásnak lenni! Nem muszáj beleragadnod a rossz közérzet és a fájdalom mocsarába.

2010.10.17., Gyógyítás - színekkel
tovább

A vidám színű ruha vagy egy tarka virág jókedvre deríthet, de talán nem jutott még eszedbe, hogy mellékhatások nélküli orvosságként használd a színeket. Pedig már az ókorban felismerték a különös jelenséget, hogy a betegségek a megfelelő színek hatására gyorsabban gyógyulnak.

Később kísérletek igazolták, hogy a színek elektromágneses rezgéseket bocsátanak ki, melyek szervezeted működését megfelelő útra terelik. Komolyabb panasz esetén nem helyettesítik az orvosi kezelést, de hatékonyan kiegészítik és enyhébb tünetek esetén akár önmagukban alkalmazva is megoldást jelentenek.

2010.10.04., Benne lehetünk a Child of Edenben
tovább

A Ubisoft The Journey Project névvel jelentette be legújabb akcióját, mely Tetsuya Mizuguchi Child of Eden című játékához kapcsolódik, mely tulajdonképpen az egyedi Rez folytatása.

A kiadó ugyanis lehetőséget ad a rajongóknak, hogy bekerüljön a játékba egy általuk készített fénykép. A fotón "mosolygó arcok, gyönyörű természetképek, pazar tájképek lehetnek."Persze mást is ábrázolhatnak, de a lényeg, hogy "boldog és pozitív fényképek legyenek".

2010.10.01., Boldogság és siker 5 lépésben
tovább


Van az úgy néha, hogy azt érezzük, semmi nem jó. Az életünk egyáltalán nem arra halad, amerre szeretnénk, és fogalmunk sincs, min és hogyan kéne változtatni. Pedig hidd el: akárhova eljuthatsz onnan, ahol most vagy.
Amikor az ember elveszti az állását, tönkremegy a házassága, becsődöl a vállalkozása, vagy hasonló horderejű negatív dolgok történnek az életében, legszívesebben hanyatt feküdne, és addig nézné a plafont, míg valami varázsos módon meg nem oldódik minden. A lehengereltség, a bizonytalanság és a kudarc érzése megeszi a lelkünket.

2010.09.30., Peller Mariann: A titok a mosolyban van!
tovább


Nemrég elvesztette az állását, most pedig már álláshalmozó lett. Az interjút két munka közé szorítottuk be, hiszen Peller Mariannak egyre több a feladata. A régi tévés munkáit például internetes televíziósra cserélte, azt mondja, ez izgalmas kihívás számára.
Amikor találkozunk, én még nem vagyok túl az első, reggeli kávémon, ő már túl van egy négyórás élő rádióműsoron. Kicsit sem tűnik fáradtnak, szemüvegben, hátrafogott hajjal, smink nélkül, lassan védjegyévé váló kicsattanó jókedvvel vár a stúdióhoz közeli budai kávézóban.

2010.09.26., Tényleg pozitívan gondolkodik?
tovább

Az optimista emberek mindig találnak okot a jókedvre. A pozitív életszemlélet nemcsak hosszabb élethez segíti őket hozzá, hanem idősebb korukban egészségesebbnek és szellemileg fittebbnek is érzik magukat.

Soha nem lehetünk boldogok akkor, ha állandóan az elkövetett hibákon rágódunk, és folyamatosan vagy magunkat okoljuk, vagy másokat. Próbáljunk pozitívan hozzáállni minden helyzethez, és ne hallgassunk arra az utálatos belső kis hangra, amelyik a rosszra igyekszik felhívni a figyelmünket. Ha jól mennek a dolgok, legyünk boldogok, ám ha nem az elképzeléseink szerint alakulnak, akkor se szívjuk mellre! Inkább tanuljunk a történésekből, és lépjünk tovább!

2010.09.11., Hogyan győzhető le a negatív gondolkodás?
tovább


"A pesszimista minden lehetőségben meglátja a nehézséget, az optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget" – hangzik Winston Churchill híres mondása.

Valóban, ha a jövőbeli eseményekre gondolunk, a legtöbb embernek csak sötét gondolatai támadnak. A történelem folyamán a személyes és családi szintű túlélésért folytatott folyamatos küzdelem miatt állandó veszélyérzet foglalta el a legtöbb ember elméjét.

Napjainkban is sokan állandó stresszben, aggódások közepette élnek. Sok ember, ha egy kis füstszagot érez a lakásban, meghallja egy rendőrautó szirénáját vagy egy közeledő vihart jelző mennydörgést, illetve észleli a láz első jeleit ideges lesz, azonnal elkezd negatívan gondolkodni, és a legsötétebb képeket látja maga előtt.

2010.09.10., Mégisderű
tovább

Tessék mosolyogni – ez lehetne a Válságban is szupertancik kézikönyvének első sora. A második pedig, mondjuk, egy kérdés: ugye nem hagyták abba? Persze, hogy nem, hiszen nincs nagyszerűbb érzés, mint mosollyal simogatni a megilletődött, boldog, bizakodó gyermekarcokat – válaszolhatnák a tanévkezdésre készülődő pedagógusok.

2010.09.10., Ötszázból ötezer lett!
tovább


Egy hét múlva viszik ki Erdélybe, Magyarberétére a Petőfi Népe és a Baon olvasóinak felajánlásaiból is összegyűjtött könyvadomány első részét. A vártnál is több kötet jött össze, családokon kívül két könyvtár is jelentős mennyiséget ajánlott fel.

Az összegyűlt mintegy ötezer könyv is bizonyítja, sokan olvasták a Falusi Norbertről szóló cikket, akit a következő mondat sarkallt arra, hogy könyveket gyűjtsön össze és eljutassa szegény erdélyi magyar családoknak:  „Ez az egyetlen könyv a családban, egymás között cserélgetjük."

2010.09.09., Ráncosabb, optimistább és liberálisabb - Így öregszünk mi
tovább


Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az emberek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket.

A mogorva vénember sztereotípiája nem mindig állja meg a helyét. A kor azonban sok esetben elégedettséget hoz. Hogy ez miért van ez így pontosan, az már vita tárgya. Egy 2008-as szociológia tanulmány szerint, mivel az emberek élettartama megnőtt a 70-es évekhez képest, ezzel együtt megnőtt a boldog évek száma is. Ugyanakkor minél idősebb az ember, annál kevesebb a pénze és rosszabb az egészsége, ezek pedig elég fontos tényezők a boldogságban. Így vagy úgy, a kutatások azt mutatják, az öregek optimisták, az emlékezet megszépíti a múltat, és ami meglepő: a betegek is legalább annyira boldogok, mint az egészségesebb társaik.

2010.09.02., Az emberbarát milliomos
tovább


Chile és – talán nem túlzás – az egész világ követi figyelemmel a bányaomlás óta immár 28 napja 700 méter mélyen rekedt 33 vájár sorsát. Miként tudnak kitartani akár további három hónapig, amikorra várhatóan leér hozzájuk a mentőfúrás. Kisebb csoda már az is, ahogy 17 nap elteltével életjelet adhattak magukról.

Nekünk Magyarországon is szolgáltatott sajátos meglepetést a történet, hiszen kiderült, hogy a rézben és más ásványi kincsekben gazdag Atacama-sivatagban lévő San José bányát tulajdonló San Esteban (Szent István) vállalat magyar leszármazottak kezében van. Alapítója a hazánkból 1957-ben „disszidált", gépészmérnök végzettségű Kemény György, azaz – a spanyol gyakorlatnak megfelelően – anyja nevével is kiegészítve Jorge Kemeny Letay volt. Halálát követően egyik fia, Marcelo és sógora, Alejandro Bohn vette át az irányítást, nekik kellene most a felelősséget vállalniuk a történtekért.

2010.08.28., Háromszor tanult járni
tovább


Nem mindennapi dolog, ha valaki a fél életét kórházban tölti és nevetve mesél róla. Réka olyan fiatal lány, akinek háromszor kellett járni tanulnia, miután rendkívül súlyos és különleges gerincferdülése alakult ki alig három hónap alatt. Hazánkban minden tizedik ember szenved gerincferdülésben, ám a többség mégsem veszi teljesen komolyan az első tüneteket.
 
Horváth Réka 23 éves egyetemi hallgató. Karcsú, gyönyörű tartású lány, aki acélhumorral mesél az életéről, betegségéről és mögötte hagyott nagyon kemény tizenkét évről. Ő azon kevesek egyike, akinek 100 fokos görbülettel kellett élnie, de nem adta fel. Három műtét után eljutott oda, hogy ma már meg nem mondanánk, valaha hasonló problémája volt.

2010.08.25., Független döntéshozók helyett sok a szolga
tovább

Ötvenévesen még görcsös volt, utált tükörbe nézni. Élete derekán talált rá valódi énjére és a szerelemre. Azóta "megcsinálta" önmagát: védjegye a csokornyakkendő és a hadarás. A szakma a legjobb alkotmányjogászok közé sorolja, publikál, tanít, és nem utolsó sorban közszereplő. Ő dr. Kolláth György, akit nem zavar, ha ellenszélben hajózik.
 
"Hajnali ötkor átolvassa a napi sajtót az interneten. Hatra úszni megy. Hétkor rádiós interjút ad telefonon. Lakása egyben az irodája is, nincs titkárnője, ő nyit kaput, ő szervírozza a kávét. Napi tizennégy órát dolgozik, ötvenen hívják mobilon" - ezt írtam róla hat éve. Azóta nyugdíjba ment, de mint mondja, szoros napirendje nem sokat változott.

2010.08.24., Zoltán atya gördeszkával
tovább

Lendvai Zoltán János, a Zala megyei Rédics római katolikus papja nemrégiben összefutott néhány fiatallal, akik gördeszkát cipeltek kezükben. Az atya szóba elegyedett a srácokkal, majd arra kérte őket, mutassanak neki néhány trükköt. Rövid bemutatójuk után a plébános elszólta magát: „Amikor fiatal voltam, én is rá mertem állni a deszkára." Több se kellett a kamaszoknak, addig kérlelték a lelkipásztort, amíg végre engedett: keresztet vetett, majd reverendában deszkára pattant, és a templom előtt rögtönzött bemutatót tartott. A fiatalok előbb döbbenten figyelték, aztán hangosan nevetve biztatták a lobogó reverendában suhanó, köröző, trükköző, negyvenöt éves atyát.

2010.08.20., 3 mód arra, hogy lazábban vegyük a dolgokat
tovább


Nyakunkon a szeptember, amikor újra beindul a hajtás. Kicsit olyan ez, mint egy második újév: felfrissülve, új célokkal, kemény elhatározásokkal vágunk neki az év hátralevő részének. Néha túl kemény elhatározásokkal...

Nyáron, amikor kicsit lazábbak a dolgok, több energiánk van a céljainkon és a változtatni valókon gondolni. Ilyenkor könnyebb eldönteni, hogy „most aztán..." – mit is? Gyakran túl magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, csak hogy aztán belássuk: nem, ez sem sikerült.

Ha feszengtél a fürdőruhádban, biztosan eldöntötted, hogy jövő nyárra márpedig... Heidi Klum formába hozod magad? És ha teljesen más a testalkatod? Vagy a nyári fagyizós-nassolós időszakkal leszámolva elhatároztad, hogy mostantól csak és kizárólag egészségesen táplálkozol – nemcsak te, hanem az egész családod? És a munka mellett hogy oldod meg mindezt? Vagy ott vannak a munkahelyi elhatározásaid, a lakás felújítása, az új vállalkozás... Rengeteg dolgot akarunk egyszerre, és mindenben szeretnénk a maximumot nyújtani.

2010.08.20., Depressziót okoz a cukor?
tovább


Azt ma már mindenki tudja, hogy a cukor hizlal és rontja a fogakat. Ennél azonban sokkal hosszabb a bűnlajstroma, többek között az egyre elterjedtebb depresszió kialakulásának is oka lehet.

A cukornak nincs tápértéke, viszont függőséget okoz. Legyen az sima kristálycukor, barna cukor, nádcukor, természetes szirup vagy bio bármi, ha nem nyers gyümölcs formájában vesszük magunkhoz, a cukor kifejezetten káros az egészségünkre.

A cukor által okozott problémák között találjuk például az elhízást, a szív-érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és az allergiákat. A cukor táplálja a rákos sejteket, sőt, cukor jelenlétében a C-vitamin sem tud hasznosulni. Legyengíti az immunrendszert, ami önmagában rengeteg problémához vezet hosszú távon.

2010.08.19., Mi kell a boldogsághoz?
tovább


Nem muszáj feltétlenül az egész életünket megváltoztatni ahhoz, hogy fittebbek, egészségesebbek és boldogabbak legyünk. Elég, ha egyszerre csak egy kis lépést teszel meg, az életednek csak egy területén tudatosabb vagy, és a hatás máris érezhető!

A boldogság kevésbé érzékelhető, észrevétlenül jelenik meg az élet valamelyik szakaszában, olykor váratlan ajándékként, és ugyanígy észrevétlenül csúszik ki a kezünkből.

Abban, hogy az ember boldognak érezze magát, fontos szerepe van annak, hogy milyen mértékben optimista. Mik vagyunk: optimisták vagy pesszimisták?

2010.08.13., Műlábbal a Kilimandzsáró tetején: mindent meg lehet csinálni
tovább


Három háború három amerikai hadirokkantjának együtt mindössze egyetlen egészséges lába van, ez mégsem akadályozta meg őket abban, hogy felkapaszkodjanak Afrika legmagasabb hegycsúcsára.

Az afganisztáni, iraki és vietnami háborúban megrokkant veteránok műlábaikkal a tanzániai Kilimandzsáró tetejére másztak, csimpaszkodtak, baktattak fel. Megcsúsztak, elestek, levették művégtagjaikat, hogy megigazítsák "lábaikat" cipőjükben, és hat nap után ott álltak a fekete kontinens legmagasabb, 5895 méteres pontján.

2010.08.12., A hosszú és boldog élet titkai
tovább

A hosszú és boldog élet titkai

Szoktad néha irigyelni azokat az embereket, akiken látszik, hogy béke van a lelkükben, és rend az életükben? Most megosztjuk veled azokat a dolgokat, amiktől a te életed is kiegyensúlyozott lehet – hogy tovább és boldogabban élhess.

Ha egyszer tudjuk, hogy mitől leszünk kiegyensúlyozottak, boldogabbak és egészségesebbek, érdemes használni is az adatokat, nem? Íme, a legfontosabb harmónia-tényezők.

Családi örökségeink

Sokan hiszik, hogy az élettartam genetikailag meghatározott, pedig nem így van. Mindössze 30 százalékban öröklött tényezőről van szó, a maradék 70 százalék pedig a te kezedben van. Például ha nem dohányzol, és csak egész kevés alkoholt fogyasztasz, az önmagában sokat javíthat az esélyeidenek.

2010.07.16., Immunerősítés természetesen
tovább


Mi lehet az, ami enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit, csökkenti a fájdalmat, javítja a véráramlást és még magabiztos fellépést is kölcsönöz?

Negyven éve ismert e titok, mégis sokan csak legyintenek, alig alkalmazzák. Te tégy egy próbát vele életedben!

Az igazi, szép mosoly és a nevetés. Számos kísérlet bizonyította a nevetés pozitív élettani hatásait, amelyeknek ma már a rendezetlenebb fogak sem jelenthetnek akadályt.

2010.07.14., A mosolygás erősíti az immunrendszeredet
tovább


Nevess az egészségedért!

Negyven éve ismert, hogy egy jóízű nevetés enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit – ahogyan azt egy Norman Cousins nevű kutató megfigyelte. Ez a kutatás folytatódott a '80-as években is, amikor dr. Lee S. Berk leírta, hogy a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét és serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését. Sőt, ekkor már úgy fogalmazott, hogy a nevetés élettani hatásai nagyjából megfelelnek a közepes intenzitású testmozgásénak. Milyen változásokat eredményez tehát a legjobb orvosságnak is nevezett felszabadult kacagás?
- erősíti az immunrendszert
- csökkenti a stresszhormonok és „rossz" koleszterin szintjét
- növeli a védő hatású koleszterin szintjét
- csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontokról, így megóv a krónikus betegségektől
- hatására kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert, vagyis a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben - olvasható az orvostkeresek.hu oldalon.

2010.07.05., Nehéz az őszinte mosoly?
tovább


A mosoly hatalma

Megszépít, egészségesebbé és boldogabbá tesz a mosoly, a nevetés - Napjainkban mégis fukarkodunk vele. Sok esetben csak a bocsánatkérő vagy a műmosoly jut nekünk.

Milyen szép is volt, amikor még gyermekek voltunk: a kis ember nem mérlegeli, miért kellene vagy miért nem kéne mosolyognia, teli torokból kacag, vigyorog mindenkire – és jókedvre is deríti a környezetét. Itt van a kutya elásva: ha mosolygunk másokra és visszamosolyognak ránk, máris megszépítettük életünk egy pillanatát. Mogorva tekintetek közt élni egyáltalán nem könnyű!

2010.07.02., A boldogság kulcsa az aktív életvitel
tovább


Az ezoterikus, önsegítő könyvek száza után hiánypótló ismeretterjesztő könyv jelent meg a közelmúltban Szondy Máté tollából. A fiatal pszichológus összegyűjtötte mindazt, amit a pszichológia tudománya tud a boldogságról, hogy melyek azok a tevékenységek, viselkedési formák, amelyek nagy valószínűséggel boldogabbá teszik életünket.

A  boldogsághoz vezető három utat Martin Seligman, a pozitív pszichológia legfontosabb alakja vázolta fel. Az első út a kellemes, a hedonista élet: ez az, amit a legtöbb ember azonosít a boldogsággal. Intenzív, pozitív érzelmeket élünk át, sokat nevetünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben - tulajdonképpen az a boldogságkép, amit a hollywoodi filmek sugároznak.

2010.07.01., Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád
tovább

 

Könnyű és mégis nehéz - Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!

Ugye, milyen könnyű, s mégis milyen nehéz? A kisgyermek még szívből tud kacagni, ám felnőttként már sokszor érezzük úgy: min is nevetünk tulajdonképpen? Nincs jobb a jóízű nevetésnél – a mosoly stresszoldó és gyógyító hatású is! Vajon hogyan alakult ki a mosoly, és mi lehet az oka, hogy manapság olyan nehezen megy ez nekünk? Ha a fizika szempontjából nézzük, a mosoly egy rendkívül egyszerű dolog.

2010.06.26., Nézõpont, mely egészségesebbé, boldogabbá tesz
tovább

 

Erõt adó gondolkodás. Hogyan élhetsz boldogabb, teljesebb életet, hogyan gyógyulhatsz betegségekbõl a gondolkodás segítségével? Nem közhelyeket és nem is varázsmódszereket mutatok most, hanem egyszerû és lélegzetelállító nézõpontváltást, mely segít, hogy jobban boldogulj életed problémáival!

 

2010.05.17., A jó stressz kincset ér!
tovább

Dr. Bagdy Emõke pszichológus, tanszékvezetõ egyetemi tanár a stresszrõl, a pszichoszomatikus betegségekrõl és a jóllétünkrõl osztja meg gondolatait.

A test és a lélek, bár névleg el vannak választva egymástól, nem függetlenek – szervezetünk ugyanis csodálatos rendszeregységben dolgozik. Minden sejtünkben, a DNS-struktúrában benne van az a tudás, amit egyrészt magunkkal hozunk, másrészt a környezet módosít. A génjeinkben minden tárolódik, úgynevezett holografikus memóriát alkot, ezáltal minden sejt tud mindent a nagy egészrõl.

2010.05.04., Miért éri meg optimistának lenni?
tovább

"Az embereket nem maguk a dolgok zavarják, hanem a szemléletük, ahogy a dolgokat nézik." (Epiktetosz)

Az emberek tulajdonképpen két csoportba oszthatók. A pozitív illetve optimista, valamint a negatív, vagy pesszimista gondolkodásúak csoportjába. Az, hogy melyikbe tartozunk alapvetően beállítottságtól függ, de ez nem jelenti, hogy ha alapvetően a pesszimistába tartozunk, az már így is marad az idők végezetéig.

2010.04.26., Pont olyan vagy, amilyennek gondolod magad!
tovább

A rusnyaságod magadnak köszönheted

Senki sem tökéletes, sőt tovább megyek, te sem vagy az! Ha ezzel tisztában vagy és el is tudod fogadni, akkor esélyed van a boldogságra. Ezek nagy szavak és most nem a felhőtlen, mindig mosolygó optimizmusról beszélek, hanem a szimpla tényekről, a realitásról.

2010.04.15., Hét évvel hosszabbíthatja meg életünket a mosolygás
tovább

A hosszú élet titka a mosolygásban rejlik. Minél szélesebben mosolygunk, és minél jobban elmélyülnek a ráncok a szemünk körül eközben, annál tovább élhetünk - derült ki egy új kutatásból.

Mindez régi fényképek tanulmányozásából derült ki. A michigani Wayne Állami Egyetem szakértői 230 olyan baseballjátékos arcképét tanulmányozták, akik szerepeltek az 1952-es Baseball Regiszterben. Ez felsorolja a játékosok adatait, így születési dátumukat, testsúlyukat, családi állapotukat és pályafutásuk részleteit is. 

2010.04.07., Óvjuk meg magunkat a negatív hozzáállású emberektől
tovább

Negatív hozzáállású embereket látunk, amerre csak nézünk, és ez végül is nem is csoda. Amennyiben azonban mi még nem tartozunk közéjük, jobban tesszük, ha igyekszünk is megvédeni magunkat tőlük. Bármilyen meglepő is, a legjobb ez esetben is az, ha saját magunkon igyekszünk változtatni, mert az könnyebb és eredményesebb is.

A sorozatos gonoszkodó megjegyzésekről, a cinikus világszemléletről, a depresszív hozzáállásról, és a pozitív szemlélet teljes hiányáról könnyen felismerhetőek azok a rokonok, kollegák vagy éppen barátok, akik képtelenek elengedni magukat, és egy őszinte mosoly kíséretében optimista álláspontra helyezkedni. Hogy miért ilyenek?

2010.04.05., Apafa és anyafa
tovább

A debreceni színház mögött van egy süllyesztett kert. Pad kis vadrózsa lugassal meg két öreg hársfával, s amikor a világcsavargó foltvarró, Dolányi Anna, aki decemberben Indiában, januárban Szingapúrban és Ausztráliában járt, április-májusban meg Hollandiába és Németországba megy, a padra leül, az apjára s az anyjára gondol. Fél évszázaddal ezelőtt, a kis süllyesztett kert tervezőjeként ugyanis két hársfát ültetett: egy apafát és egy anyafát.

Amikor kislány voltam, mondja a hetvenöt éves Dolányi Anna, Debrecenben éltem. Apámnak fényes jogász-karriert jósoltak, s hogy kikerülje a szamárlétrát, azt javasolták, menjen el táblabírónak Debrecenbe.

2010.03.29., Mától pozitívan gondolkodom
tovább

A hosszú élet egyik titka az optimista hozzáállás. A pozitív világszemléletre való belső motiváltság döntően befolyásolja, hogy milyen minőségben éljük napjainkat. Sokakban azonban nincs meg ez a motiváltság, és nem is tudják, hogy szakember segítségével fejleszthető.

Akkor gondolkodom pozitívan, ha optimistán állok az életemet érintő kérdésekhez, számba veszem, hogy vannak kockázatok, és igyekszem úgy élni, hogy megelőzzem a bajt. A pesszimista gondolkodásmód több más rizikófaktor mellett növeli például a szívinfarktus kockázatát.

2010.03.23., Ugye, hogy semmi sem lehetetlen!
tovább

Az Egyesült Államokban élő, Etiópiában született Gashaw Tahir nagy fába vágta a fejszéjét. Elhatározta, hogy ismét zölddé teszi Afrikát és értelmet ad az ott élő fiataloknak. 2006 óta több, mint 1 millió fát ültetett el és több ezer embernek adott munkát. Felismerik-e a lehetőséget a honfitársai? Hamarosan kiderül. Születési helyüktől távol kerülve sokan hajlamosak elfelejteni, honnan jöttek és elődeiknek milyen értékek voltak fontosak, amelyeknek hála felnőhettek és jó esetben többre vihették, mint az előző generáció. Vannak persze olyanok, akik azzal a környékkel sem foglalkoznak eléggé, ahol éppen élnek, és olyanra is van példa, aki még az internetes kereséssel is a természetet próbálja óvni.

2010.03.23., Van-e szavatossága a kitartásnak?
tovább

Folyton várunk valamire és amíg az nem kapjuk meg, annyira el vagyunk foglalva a hiányával, hogy azt, amit viszont már megkaptunk, elfelejtjük értékelni, mert egyszerűen nem vesszük észre. A betelesült vágy előtti hosszú várakozással telt időszak kiesik az életünkből.

2010.03.17., A boldogság mágnese
tovább

Albert Einstein, Marcus Aurelius, Sigmund Freud: mi a közös bennük? Nos, mindhárman a pozitív gondolkodás hívei voltak. Manapság körünkben is egyre népszerűbbé válik ez az életfelfogás. 

A pozitív gondolkodás - a tévhitekkel ellentétben - nem arról szól, hogy éjjel-nappal arcunkra fagyott mosollyal különféle jó dolgokat ismételgetünk magunknak, míg a problémákat a szőnyeg alá söpörjük. A pozitív gondolkodás alappillére a megoldásra törekvő hozzáállás. Vagyis a gond felismerése után nem a sorsot kell kárhoztatnunk és azon keseregnünk, miért vagyunk szerencsétlenek, hanem a kiutat célszerű megkeresnünk.

2010.03.09., Tanuljuk meg szeretni önmagunkat!
tovább

A lelki egyensúlyhoz nem elegendő a szeretetre alapozott gondolkodás. Azonosítani kell, milyen félelmek befolyásolják, hogy száz százalékban elfogadd és szeresd önmagad.

Fellebben a fátyol. A lelki béke elérése szép cél. Tanácstalannak lenni és a múlt héten történtek miatt neheztelni biztos számodra is ismerős érzések. Mindaddig nem lehet célod a lelki békéd, amíg nem nyugszol bele, hogy senkinek nem célja a te nyomorgatásod. Viszont megszoktad ezt a hozzáállást, védekezel. Ha lelki békére vágysz, meg kell szabadulnod régi attitűdjeidtől, rögeszméidtől, akárcsak egy felújításra váró bútordarabnak. Bocsánat a hasonlatért: szeretek régi bútorokat lecsiszolni, felújítani, kivakarni a fa igazi eredetét a felhordott máz alól. Az évek óta beléd ivódott félelmek hasonlatosak a bútorok festékrétegéhez, valahol a fedőréteg alatt ott lapul a Te szépséged is. Nem kell semmi kozmetika, hidd el értékes és minden porcikájában szerethető embernek születtél. Ma nem érzed így, ......

2010.02.17., A derű egyben gyógyszer is
tovább

Korábbi tanulmányok kimutatták: a stressz ártalmas az immunrendszerre, a feszült idegrendszerű fogékonyabbak a betegségekre. A kutatók tudni akarták, hogy ez fordítva is igaz-e vagyis, hogy a fertőzés veszélye csökken a pozitív életszemlélet révén mondta Heiko Schulz pszichológus. 

2010.02.09., A boldogság fertőző!
tovább

Egy boldog barát átlagosan kilenc százalékkal növeli az esélyét annak, hogy mi magunk is boldogabbá váljunk állapították meg amerikai tudósok.

Nicholas Christakis, a Harvard Medical School és James Fowler, a Kaliforniai Egyetem professzora azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a társadalmi kapcsolatok az emberek boldogságérzetét.Azt találták, hogy a jókedvű partner átlagosan 8 százalékkal növeli annak valószínűségét, hogy mi magunk is boldogok legyünk. A közel élő testvér mellett 14 százalékkal, egy kedélyes szomszéd mellett pedig akár 34 százalékkal is jobb esélyeink vannak a boldogságra. S míg a vidám cimbora ....

2010.01.18., Mutasson pozitív példát aki embereket vezet
tovább

Budapest, 2010. január 18., hétfő (OS) - Lassan kezdődik a politikai vircsaft, és tapasztaljuk a kommunikáció nem sokat változott. Pocskondiázik az egyik oldal a másik oldalra, és együtt szidják a harmadik oldalt. Közben az emberek már nem tudnak másik csatornára váltani, mert a csapból is ez folyik. De miért is? Hogyan lehet ezen változtatni? Pozitív példával!

2010.01.12., Erőss Zsolt újra mászni fog
tovább

Higgadt, pozitív és konok - így jellemzik Erőss Zsoltot ismerősei, akik biztosak benne, hogy a Mount Everestet először meghódító magyar hegymászó hétvégi amputációja után sem hagy fel a sporttal. Erőss a beavatkozásra is azért mondott igent, hogy tovább mászhasson, és egy barátja szerint "egy másodperc alatt feldolgozta döntését". Nem ő lesz az első magyar hegymászó, aki lábprotézissal indul neki a csúcsoknak.

"A körülményekhez képest jól van, sok fájdalomcsillapítót kap, de jó a kedélyállapota" - mondta két nappal Erőss Zsolt műtétje után Kollár Lajos, Erőss hegymászótársa. Kollár utoljára hétfő kora délután beszélt a hegymászóval, akinek jobb lábát szombaton térdtől amputálták.

2010.01.06., Elűzi a téli rosszkedvet a nevetés
tovább

A karácsonyt, a szilvesztert átlagos, szürke téli hétköznapok követik, s ilyenkor sokan válnak lehangolttá. A nevetés, a derű, a pozitív hozzáállás azonban segít leküzdeni az év eleji rosszkedvet.

Tudatosan is alakíthatja úgy az életét, hogy annak minden perce vidám, optimista legyen 

2010.01.03., Mától pozitívan gondolkodom, mától egészséges vagyok!
tovább

A hosszú élet egyik titka az optimista hozzáállás. A belső motiváltság a pozitív világszemléletre döntően befolyásolja, hogy milyen minőségben éljük napjainkat. A motiváltság azonban sokakban nincs meg, és nem is tudják, hogy szakember segítségével ez fejleszthető.

Akkor gondolkodom pozitívan, ha optimistán állok az életemet érintő kérdésekhez, számba veszem, hogy vannak kockázatok, és igyekszem úgy élni, hogy megelőzzem a bajt. A pesszimista gondolkodásmód több más rizikófaktor mellett növeli például a szívinfarktus kockázatát.

2010.01.02., Dr. Domján László: "Küldetésnek érzem a tanítást"
tovább

Dr. Domján László neve, arca egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt két évtizedben valamikor elvégezték az Agykontroll tanfolyamot. S ez idő alatt nyilván azok is látták valamelyik televízió-csatornán, vagy olvastak vele készült beszélgetést, akiktől nagyon távol áll ez az önfejlesztő, önsegítő módszer. Laci és csapata emberek ezreinek segített megváltoztatni, jobbá tenni az életét 1990 óta.

2010.01.01., Iványi Gábor metodista lelkész a Szegények szolgálója
tovább

Idén Iványi Gábor metodista lelkésznek ítélték oda a Veér András-díjat. A kitüntetés névadója pszichiáterként az egykori „Lipót” főigazgatója volt. Négy éve hunyt el. Tiszteletére hozták létre a nevét viselő alapítványt: minden évben azokat díjazzák, akik a legtöbbet teszik az ország lelki egészségéért. 

2009.12.26., 5 tipp, hogy szeretni tudj karácsonykor
tovább

Látogasd meg rokonaidat, barátaidat

Ajándékozz jócselekedeteket!

Vállalj önkéntes munkát!

Adakozz!

Tölts több időt szeretteiddel!

2009.12.19., A boldogságot tanulni kell - figyelmeztettek német pszichológusok a karácsony közeledtével.
tovább

A boldogságot tanulni kell - figyelmeztettek német pszichológusok a karácsony közeledtével. 

Szerdai felhívásukban tekintélyes szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az ünnep előestéjén az emberek egy része tele van reménnyel a boldogságra, a szeretetre és a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek a stresszbe, illetve az elvárásokba. Nem véletlen, hogy - legalábbis Németországban - ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Az ünnep előtti napokban még erőteljesebben vetődnek fel a kérdések arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a boldogság, illetve mi az élet értelme. 

2009.12.08., Hogy legyek optimista az én helyzetemben?
tovább

Mire jó (hat) a nevetés?

FESZÜLTSÉGOLDÁS, ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK, FOGYÁS, MOTIVÁCIÓ, MUNKAHELY, ELFOGADÁS, ÖNKRITIKA, LEGÁLIS "DROG", ÖREGEK VÉLEMÉNYE.

.....

2009.12.01., A boldogság 10 apró titka
tovább

LONDON-BUDAPEST - Nem kell megváltani a világot ahhoz, hogy jókedvűen, kiegyensúlyozottan éljük napjainkat - szögezte le nemrég megjelent kutatásában Richard Wiseman angol pszichológusprofesszor és viselkedéskutató. Wiseman olyan módszereket dolgozott ki vagy vett lajstromba, amelyek megvalósításához nem kell sem szerencse, sem hatalmas vagyon, ám mégis számottevően javítanak az emberek életminőségén.

2009.10.19., Bíró Ica és Etka Anyó az optimizmusról beszél!
tovább

Bíró Ica: "A szkeptikusoknak azt üzenem, hogy ugyanannyi energiába kerül nem hinni, mint hinni. Legalább nyissuk ki ezt a lehetőséget is, hátha..." 

Kártyikné Benke Etka (Etka Anyó): A boldogságot, a saját gondolatunkkal teremtjük meg magunknak... A tested a te lakhelyed, a gondolatok vendégek. Jönnek-mennek, mint a látogatók, ahogyan te őket fogadod. A rossz gondolat - ha nem fogadod szívesen -, eltávozik sürgősen. De ha a figyelmed felé fordul, letelepszik családostul.

2009.09.08., Ötezer gyermek apja
tovább

Nicholas Winton, a harmincéves angol bankhivatalnok 1939 nyarán szabadságát Svájcban akarta tölteni. De amikor márciusban Hitler Németországa elfoglalta Csehországot, szíve sugallatára hallgatva Svájc helyett Prágába utazott. Ott akkor már gyerekek ezrei - nagyon sokan közülük árvák - várták különféle táborokban sorsuk beteljesülését. Winton nem zsidó, nem voltak zsidó rokonai, és barátai között is igen kevés volt a zsidó. Egysze! rűen úgy érezte, segítenie kell a bajba jutottakon. Hiába fordult azonban hazája és más európai országok kormányához, mindenütt elutasításra talált. Aggodalmait túlzóknak, megalapozatlanoknak ítélték.

2009.08.27., 5 ok, hogy miért kezdd a reggelt mosolygással!
tovább

Csak úgy próbaképpen, most igazán belemosolyoghatnál a monitorba! Jó szélesen! …na, ugye, milyen vicces?! Tudjátok, hogy tudományosan már bizonyított, hogy amikor mosolyra vagy nevetésre húzzuk az arcizmainkat, érdekes módon olyan hormonok szabadulnak fel az agyunkban, amitől megnyugszunk, és valóban jobb kedvünk lesz.

2009.07.08., A spirituális optimizmus 5 alapelve
tovább

1. Alapelv - A nevetés a legegészségesebb válasz, amit az életedre adhatsz.

2. Alapelv - Mindig van valami, amiért hálás lehetsz.

3. Alapelv - Az egyetemes terv része vagy, nem kell félned semmitől. Biztonságban vagy!

4. Alapelv - Minden problémára létezik egy kreatív megoldás. Minden lehetőség a bőség ígéretét hordozza.

5. Alapelv - A fejlődés útja a vágyakon keresztül vezet.

2009.06.15., Nevetés – Biztos recept a boldogsághoz!
tovább

A nevetés az egyik legtermészetesebb esemény: vagy olyan sokszor nevetsz, hogy már észre sem veszed, vagy olyan ritkán, hogy már rá sem döbbensz a savanyú ábrázatodra.

A nevetés a tudatos boldogság kifejeződésének spontán formája. A hangsúly a tudatos szón van, ugyanis a kacagáshoz szükség van indokra. A boldogsághoz, a jókedvhez nem kell ok; ha bátran mersz élni, ha hagyod, hogy a szellemeddel, a szíved! del és a kezeddel teremts e világban, az életed percei boldogan fognak telni, anélkül, hogy különösebb okod lenne rá. Viszont a nevetés felszakadásához leszámítva a csiklandozás folyamatát  szükség van értelemre és arra a tudatos folyamatra, amelyet úgy hívunk, hogy humor.

2009.06.14., Lakatos Jenő egy évig kormányozta a Rotary
tovább

Szeged - Július 1-jén leköszön posztjáról a Rotary International magyarországi kormányzója, Lakatos Jenő, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatója. A szegedi üzletember a második hazai kormányzó azóta, hogy Magyarország önálló körzetté vált a Rotaryn belül.

Mindenben van mérték, de a jótékonyságban nincs"  ez volt Lakatos Jenő jelmondata, amikor 2008. július 1-jén átvette elődjétől a kormányzóságot a Rotary International magyarországi körzetének élén. A jótékonysági szervezetek mindig egy évre választanak kormányzót, és a helyi klubokat is egy esztendeig irányíthatja a vezetőjük.

2009.06.10., Budapesten a legjobb élni
tovább

A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállítása szerint.

 

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által elsősorban az üzleti kiküldöttek számára rendszeresen elkészített, az idén 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt átfogó kategória - stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra - összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérve alapján számszerű indexet ad meg az adott város "élhetőségére".

2009.06.09., 2011 az európai önkéntesség éve lesz
tovább

Az önkéntességnek szentelné a 2011-es évet az Európai Bizottság, melynek keretében összesen 8 millió euróval támogatnák a társadalmat erősítő  és a szociális értékek megőrzését segítő kezdeményezéseket.

2009.05.29., Kitüntetés az amerikai magyar közösség egyik legnagyobb adományozójának
tovább

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vette át a magyar-amerikai oktatási kapcsolatokat támogató George A. Kellner magyar születésű amerikai üzletember csütörtökön Washingtonban.

2009.05.21., Aphelandra Díj a Humanizmusért
tovább

Idén az Aphelandra Díjat Bogyay Katalin kulturális diplomata, televíziós újságíró és Szenczy Sándor a Baptista Szeretetszolgálat vezetője kapta

Az Aphelandra Díjat hosszú és állhatatos munka után, és kimagasló eredmények ellenében nyerheti el –évente az a két személy-, aki megfelel az alapszabályban rögzített szigorú feltételeknek. 

2009.04.20., Légy optimista!
tovább

Az optimista hozzáállás, a pozitív érzelmek nem csupán az élet minőségét javítják, hanem – újabb kutatások szerint – évekkel meghosszabbíthatják az életet. Ám a boldogságérzést ugyanúgy erősíteni, tréningezni kell, akár az izmainkat.

Agyunk egyszerre csak egyféle érzést képes rögzíteni, feldolgozni és értékelni. Ha tehát elöntenek a negatív érzések-érzelmek, állítsuk le ezeket a gondolatainkat, és váltsunk pozitív megközelítésre. Gondoljunk másra, kellemes dolgokra - hangoljuk át magunkat.

2009.04.14., Pósa Lajos, a tehetséghalász
tovább

Ha egyszer valaki megírja a matematikai tehetségek magyarországi gondozásának történetét, három dolog biztos fog szerepelni benne. Az 1894-ben megalapított Középiskolai Matematikai Lapok, a matekversenyeket is szervező Bolyai Társulat és a tehetséggondozó tanárok sora. Köztük külön fejezet lenne Pósa Lajos, aki mackók lakta lakásában föltette az életét erre. - A legtöbb zseni az ő neveltje - állítja volt tanára, T. Sós Vera akadémikus. - Ilyen módon matematikát oktatni és tehetséget gondozni csak az tud, aki olyan szinten alkotó matematikus, mint ő.

http://nol.hu/ajanlo/lap-20090411-20090411-20

 

2009.04.04., Így élhet 130 évig
tovább

LONDON - BUDAPEST 

Szeretne 130 évig élni? Szeretne nyugodt, egészséges öregkort? Akkor figyelem: segítünk! Nem kellenek csodaszerek és sok pénz sem ahhoz, hogy hosszú életünk legyen, a legfontosabb ugyanis az, hogy figyeljünk oda magunkra.

A következő életmeghosszabbító tippek listáját a Norwich Union biztosító szakemberei állították össze. Ezek között olyan egyszerű tanácsok szerepelnek, mint az egészséges táplálkozás vagy a jókedv, amelyek mind hozzájárulnak néhány évvel a várható élettartamunkhoz. A brit Times Online által közölt listán olyan egyszerű megállapítások is megtalálhatók, mint hogy szokjunk le a cigarettáról, de akadnak már-már ezotériába hajló javaslatok is. Ki gondolná például, hogy a fogselyem használata akár 6 évet is hozzáadhat életünkhöz?

2009.03.11., Tanulható a boldog élet!
tovább

Tanulható a boldog élet!

Ha felteszik neked a kérdést: „…és boldog vagy?”, mit szoktál válaszolni? Elbizonytalanodsz a válaszban vagy épphogy egyből rávágod a pozitív vagy negatív előjelű választ?

Az egyik általános hiba az szokott lenni, hogy eleve nem tudjuk megfogalmazni – még saját magunknak sem –, mit jelent a boldogság számunkra. A másik pedig, ami legalább ilyen gyakori probléma, hogy nem tartjuk magunkat méltónak a boldogságra. Te is hasonló cipőben jársz?

2009.02.27., Tényleg ilyenek vagyunk?
tovább

Hideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washingtoni metróállomáson és hegedülni kezdett.

Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több, mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

2009.02.26., A boldogság gén? Szerintünk inkább tanuljon!
tovább

Bizonyíték a "boldogság" génre?

 

A pozitív emberek optimizmusukat talán egy génvariánsnak köszönhetik, mely segíti, hogy a jó dolgokra fókuszáljanak és ignorálják a rosszakat

 

2009.02.10., Az optimisták tovább élnek
tovább

Sokan rettegünk amiatt, hogy egy bizonyos életkor után már nem tudjuk megtartani fiatalos külsőnket, jó fizikai és egészségi állapotunkat. A félelem helyett tanácsosabb lépéseket tenni annak érdekében, hogy a korosodás elkerülhetetlen folyamata, és azzal együtt negatív oldalai minél később jelentkezzenek. 

Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=450002

2009.02.05., Hogyan legyünk boldogabbak, 7 tipp!
tovább

7 tipp a boldogsághoz

Hogyan legyünk boldogabbak?

Úgy érzi folyton a nehézségeken jár a feje, hogy képtelen örülni a jó dolgoknak, vagy észre sem veszi őket, mert annyi a gondja? Ha a válasz igen, ki kell másznia a gödörből. Íme 7 jó tanács, hogy boldogabb élete legyen.

2009.01.28., Lefutotta az autótolvajt a 80 éves Elemér bácsi
tovább

Nemcsak két felesége, de egy autótolvaj sem bírta a hamarosan 80 esztendős Oravecz Elemér tempóját. A 25 maratonit lefutott, 30-40 serleggel és háromszáz érmével kitüntetett szolnoki sportember hazánk legtöbbet versenyző, legidősebb futója.

2008.10.29., A fiatalok kezében a jövő
tovább

A fiatalok kezében a jövő

Tíz fiatal tudóst jutalmaztak október elején Junior Prima díjjal, amely a szakmai reputáció mellett jelentős társadalmi elismerést is jelent. A tízek egyike Varga-Szemes Ákos orvos volt. A szívbetegségek kutatásában elért nemzetközi színvonalú eredményeiért vehette át a díjat a magyar tudomány kategóriában Eric S. Maskin Nobel-díjas közgazdásztól és Erős Jánostól, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójától.

2008.09.25., Génmodosított mosoly
tovább

A morgó típusú emberek sem esélytelenek

Génmódosított mosoly! Legyünk boldogabbak!

A boldogság felerészt a géneken múlik - a pszichológusok szerint. De még a született morgók is változtathatnak!

Valamennyiünk életének fő célja a boldogság, de a boldogságra való képesség a személyiségünkön, valamint a génjeinken múlik. Néhányan genetikailag boldogságra programozottak, mások viszont nem, hiába jobbak a körülményeik.

2008.09.09., Az életöröm hiánya növeli a korai halálozás kockázatát
tovább

Az életöröm hiánya növeli a korai halálozás kockázatát

Hamarabb halnak meg azok az emberek, akik nem érzik úgy, hogy érdemes élni az életet; a megnövekedett halálozási kockázatot esetükben szív- és érrendszeri betegségek, illetve külső tényezők (leginkább öngyilkosság) okozzák - állapította meg japán kutatók tanulmánya.

2008.09.08., Igaz vagy hamis? Tényleg számít a pozitív gondolkodás!
tovább

Igaz vagy csupán mese?

Számít a pozitív gondolkodás kedvező hatása?

 

Maarten van der Weijden lehetne az "anti-Lance Armstrong" - Múlt héten a holland hosszútáv-úszó olimpiai bajnok, egykori rákos beteg azt nyilatozta a The Telegraph című brit újságnak, hogy nem szeretné, ha az amerikai kerékpáros klasszishoz hasonlítanák.

2008.09.05., Élvezze az életet, ha nem akar korán meghalni!
tovább

Élvezze az életet, ha nem akar korán meghalni!

Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy nincs értelme élni, nagyobb valószínűséggel halnak meg éveken belül, mint azok, akik élvezik az életet - erre a megállapításra jutottak japán kutatók. Az életüket nem élvezők korai halálának az oka leggyakrabban szív- és érrendszeri betegség, vagy öngyilkosság.

2008.05.20., Az optimisták később halnak!
tovább

Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek 

A nagyon optimisták később halnak. A szív-bypass műtéten átesett betegek ritkábban kerülnek vissza a kórházba, ha optimisták. A pozitív érzelmeket mutató emberek vérnyomása alacsonyabb. A legpesszimistábbaknak kétszer akkora esélye van a szívbetegségek kialakulására, mint a legoptimistábbaknak.

2008.04.30., Mások javára sáfárkodott - Dr. Dobrik István kitüntetése
tovább

Mások javára sáfárkodott - Dr. Dobrik István kitüntetése Miskolc - Dr. Dobrik István Miskolc Város Díszpolgára kitüntetést vehet át a napokban a város ünnepén.   Soha nem foglalkoztatott a személyemet érintő kitüntetések lehetősége. Életemben mások értékteremtő munkájának elismertetése jelentette az örömet, a dolgos mindennapokban pedig a tetteimet visszaigazoló szeretetben kerestem és találtam meg a boldogságot. Így a nem várt elismerés nyomán két érzés feszült egymásnak lelkemben: a méltó vagyok-e rá szorongó kétkedése, amely csak igen nehezen adta át helyét a végtelenül nagy megtiszteltetésből fakadó örömnek.

2008.04.28., AIDS ellen győzelemmel zárnak a magyarok optimizmusa
tovább

Bombabiztos hely a budapesti Gyógyszerkutató Intézet. Az idelátogatók úgy érezhetik, egy katonai objektum területére kívánnak belépni: biztonsági őrök mindenütt, sorompók és térfigyelő kamerák kereszttüzében találhatják magukat. Ezekből a biztonsági intézkedésekből is kitalálható: a több tucat, látszólag egyforma épület egyikében valami nagyon titkos és fontos dolog készül. Ez nem is jár messze a valóságtól, hiszen itt fejlesztik a közvélemény által csak AIDS-tapaszként emlegetett DermaVirt, igaz, egyelőre csak a klinikai kísérletekhez. Ha azonban minden a várakozások szerint halad, Budapestről indulhat világhódító útjára egy magyar molekuláris biológus, Lisziewicz Julianna által feltalált és kifejlesztett nanomedicina. Így nemsokára valósággá válhat az, ami egy évtizede még csodának számított volna: az AIDS kezelése egy tapasszal, számottevő mellékhatások nélkül.

2008.04.28., Régen nem láttam ennyi mosolygós, nyugodt arcot
tovább

Nem dőlt össze a város. Pedig az volt a cél!

Első helyen a közterület-fenntartók és kerékbilincselők általános sztrájkjával tudnék szolidáris lenni.

Régen nem láttam ennyi mosolygós, nyugodt arcot, régen nem láttam ennyi barátságos, segítőkész gesztust, régen nem volt ennyire jó a levegő, régen nem volt ennyire gondtalan az utazás Pest-szerte, mint éppen múlt pénteken.

2008.04.24., A vakok is látni fognak? Mi ez ha nem optimizmus.
tovább

Bionikus szem - Argus II.

 

Az Argus II. néven ismert bionikus szem lényege egy szemüvegre erősített kamera, mely a képet veszi. Egy övre erősített minikomputer a képet elektronikus jellé alakítja, mely drót nélküli átvitellel visszajut a szemüveghez, ahonnan a szembe beültetett apró elektronikus vevőhöz jut, mely átadja a jelt a retinába beültetett elektródáknak. Az elektródák stimulálják a retina megmaradt idegeit, ami lehetővé teszi, hogy a látóidegen keresztül az agyba jusson a jel. A „mesterséges szemet” az amerikai Second Sight nevű cég fejlesztette ki.

2008.04.24., 442-es alapítvány segít!
tovább

442-es alapítvány jótékonysági mérkőzése

Raúl és Zidane újra együtt játszott, a 442-es Alapítvány nevében rendezett jótékonysági mérkőzésen.

 

A Getafe csapatában játszó Fabio Celestini, 442 Alapítványán keresztül, megszervezett egy jótékonysági mérkőzést még aktív, illetve már nem aktív futballisták és az Olympique Marseille csapatának részvételével, tegnap este 22:00-ás kezdettel, Genovában. Igazi örömfoci volt ez, a jó ügy érdekében! 442 alapítvány: A Fabio Celestini által létrehozott alapítvány neve az egyik legismertebb csapat-felálláson alapul (4-4-2), a mottója pedig ebből a névből kialakított szójáték: "Fo(u)r the game, fo(u)r the dream, t(w)o you." (A játékért, az álmokért, neked.) "A sport mindenhol ugyanolyan," – mondja Celestini, "nagyszerű érzés futballozni, de a gyerekek másról álmodnak, attól függően, hogy honnan jöttek. A foci sokkal több, mint futni a labda után. Egy szempontból maga az élet. Az olyan dolgok megtanítása a gyerekeknek, mint a csapatmunka, segít, hogy később jobb emberekké válhassanak."

2008.04.24., Tabuk nélkül, hit és szerelem...
tovább

Tabuk nélkül, hit és szerelem...

 

önmagunkban hinni, önállóan, szabadon gondolkozni... merjünk beszélni nemcsak szellemi-lelki, de testi valónkról is...a tűzről, ami lelkünkben, szellemünkben, testünkben él...

 

"Szükségünk van a hitre , mert erőt ad, erőt szabadít fel, átvezet az élet nehézségein, közösségbe vezet, morális élethez segít ... Talán a hit szervezetei sem ártalmasak, míg vakhitre nem buzdítanak, míg élősködéshez nem vezetnek, míg a tekintélyt a gondolkodás, érvek elé nem állítják szentségként, míg nem fenyegetés a mássággal szemben...Míg szeretet, elfogadás a legkisebb közös többszörös ... A hit és szervezetei nem vezethetnek elkülönítéshez, megkülönböztetéshez, értékkülönbözetűséghez." Irja Töprengő barátom.

2008.04.23., OPTIcNET a Szemléletjavító Szalon.
tovább

OPTIcNET a Szemléletjavító Szalon.

Villámalkotások a fogyatékosság jobb optikájáért
Április 15-én Szemléletjavító Szalont nyitott Budapesten a magyar optikusokat tömörítő Opticnet. A néhány órás akció keretében a Kézenfogva Alapítvány 100 értelmi és halmozottan fogyatékos pártfogoltja festett képeket az egyesüléstől adományként kapott szemüvegében.

 A megmozdulással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jobban elfogadjuk a fogyatékkal élő embereket és a megváltozott munkaképességű társainkat.    

A fogyatékos embereket még ma is nehezen fogadja be a társadalom. Téves elképzeléseink vannak a képességeikről. Sok egészséges embernek az is problémát jelent, hogy nem tudja: mit tehet azért, hogy a rászorulók ne elszigetelten éljenek. A magyar optikusokat tömörítő Opticnet jótékonysági akciójával nekik szeretne példát mutatni: saját erejéhez mérten bárki tehet a fogyatékosok elfogadásáért.

2008.04.18., Akkor most, hogyan legyünk boldogok?
tovább

Kétféle ember van, aki gondolkodik az életén, és aki nem. A többség felteszi magának a kérdést, és választ is gyárt rá, hogy mi értelme van az életének, milyen célja is vannak, mi a fontos számára ebben a rövid földi életben.

2008.04.11., Fogyjon kacagással
tovább

Fogyjon kacagással!

Míg a gyerekek naponta akár háromszázszor is nevetnek, addig állítólag a felnőttek közül még a legvidámabbak is csupán százszor mosolyodnak el napjában. Pedig jó tudni, hogy a nevetés rendkívül sok területen hat ránk pozitívan.

2008.03.17., Ha valaki optimistán, jót remélve néz a jövőbe, és ha szívbeteg, ez akár az életét is jelentheti.
tovább

A témában John C. Barefoot és munkacsoportja, a Duke University Medical Center kutatóinak előadása az American Psychosomatic Society ezévi kongresszusán hangzott el. Megvizsgálták 2825, szívbetegség miatt kórházba fölvett és kezelt beteg kórtörténetét és a panaszok, tünetek mellett részletesen tanulmányozták a páciensek pszichés tulajdonságait is.
2008.03.15., Tanulj meg optimistán élni!
tovább

Bebizonyították, hogy korábbi tudásunkkal ellentétben ezek a sémák felnőttkorban is alakíthatóak, tehát az optimizmus tanulható.

2007.05.01., Született kamaszok
tovább

A számítógépes világháló lehetővé teszi a tudás szabad áramlását: legalábbis azon családok számára, amelyek bátran fejest ugorhatnak az információ digitális folyójába. Egyre szélesebbre nyílik a virtuális olló: vannak, olyan fiatalkorúak, akiknek alanyi jogon jár az információ (családi háttér, olvasás- és íráskultúra, idegen nyelvek elsajátítása), mások viszont, bármennyire is szeretnék, nem részesülhetnek az információs társadalom áldásaiból. Azok az ifjak, akik hálópolgárokként élhetik mindennapjaikat, gyorsan felnőttekké válnak, míg az információtól elzárt felnőttekre, illetve gyermekeikre végzetes infantilizálódás vár: életfogytig tartó tanulás helyett lehetséges, hogy életfogytig tartó avulás.

2006.10.02., Boldogító forintok
tovább

A jövedelem 35 éves korig befolyásolja a karrierdöntéseket

A családi harmónia és a jó egészség nagyobb mértékben befolyásolja, hogy ki mennyire boldog, mint az, hogy mennyi a jövedelme – állítja tanulmányában Glenn Firebaugh és Laura Tach, a Harvard Egyetem két kutatója.

2006.09.27., A lány, aki kineveti a fájdalmat
tovább

Betegség, kórház, műtét, aggódó szülő, nyomasztó szavak, nyomasztó helyzetek. Mégis lehet egy túlélési történet vidám.

2006.09.18., Luciano Pavarotti nem adja fel, és végsőkig küzd a rákkal.
tovább

A hetvenéves tenor már odahaza gyógyulgat családja körében.
 

A világhírű énekes tudja, nincs egyszerű dolga. A hasnyálmirigy-rák a gyors műtét ellenére is végzetes lehet. Nem adja fel azonban egy pillanatig sem, mint elmondta, végsőkig kitart és harcolni fog.

Pavarotti egyébként azzal magyarázza betegségét, hogy ezzel fizet az eddigi sikerekért. "Eddig az élet napos oldalán álltam, sikerek, boldogság. Most a sors benyújtotta a számlát." Pavarotti tolókocsiban tölti napjait családja és barátai társaságában.

Három éves gyermeke, a kis Alice semmit sem tud a papa betegségéről, nem akarja ugyanis az énekes, hogy a jó kedv helyett a ború lépjen be a házukba. Az éneklésről azonban hallani sem akar, és a visszatérésről sem beszél a nagy tenor. (Best híre alapján ma.hu)

 

 

http://www.ma.hu/page/cikk/ae/0/154816/1

2006.09.18., Boldogság index: az új gazdasági mutató
tovább

Kínában egy új gazdasági mutatószámot alakítanak ki. Az életkörülményeket, a környezet állapotát és a béreket egyaránt számításba vevő úgynevezett „boldogsági indexet" idén számolják majd ki első ízben.

A boldogsági index tartalmazza majd az átlagemberek saját életfeltételeivel kapcsolatos érzéseit, vélekedésüket jövedelmükről, foglalkoztatottságukról, társadalmi jólétükről, természeti környezetükről – mondta Qiu Xiaohua, a statisztikai hivatal vezetője. Minél elégedettebbek lesznek életükkel, annál magasabb lesz az index – tette hozzá, és beszélt arról is, hogy megkezdik az „innovációs" és a „társadalmi harmónia" indexének számítását is.

Az egyelőre nem ismeretes, hogy az új index beépül-e valamelyik jelenleg használatos jelzőszámba is, vagy csak önállóan szerepel majd. A statisztikai hivatal változtatni kíván néhány, már számított indexen - így például a fogyasztói árindexen - is.

(Világgazdaság)

2006.09.07., Végre némi optimizmus a dán erdőgazdálkodásban (ForestPress)
tovább

A dán állam megállapodás alapján természet megőrzési szolgáltatásokat vásárol a magán-erdőbirtokosoktól.
Hosszú évek óta most fordul elő először, hogy némi ok mutatkozik az optimizmusra, a dán erdőgazdálkodásban. Niels Reventlow, a Dán Erdészeti Szövetség elnöke, három fő érvet említ az új, kedvező kilátások reményeként: adócsökkentés, emelkedő faárak és az erdők értéke piacképes lett – olvasható a Nordic Family oldalon.

2006.09.07., Pécsi Napok az optimizmus és összefogás jegyében
tovább

Idén is megrendezésre kerül városunkban a Pécsi Napok rendezvénysorozata az Örökség Fesztivál köntösébe bújtatva. Készülvén az Európa Kulturális Fővárosa Pályázatra ugyanis e néven fut a tíz napig tartó esemény. A szeptember 14-én startoló fesztiválról ma tartottak sajtótájékoztatót.

2006.09.05., Pozitív gondolkodás
tovább

Lehetséges, hogy a magyar annyira depresszív nemzet lenne, hogy már a pozitív gondolkodást is károsnak tartja? Vajon segít-e, vagy veszélyes, ha optimisták vagyunk? Egyáltalán: mit jelent a Think pink kifejezés? És kinek jó?

2006.09.04., A kubaiaknál nincs szótlanság!
tovább

"Meg kellett ismernem Magyarországot"  "Azt hiszem, bennünk van a zene kulcsa"

Elsa Valle kubai énekesnő Magyarországon él, három zenekara is van. A legrangosabb zeneiskolát végezte el Kubában, majd a legendás havannai Tropicanában mutatkozott be (fellépett ott Josephine Baker és Frank Sinatra is). Énekelt a Buena Vista Social Club nagy hírű muzsikusaival is. A kubai rádiók ma is játsszák dalait.

2006.09.03., A Szájbergyerek nyitotta a Vidor a Fesztivált
tovább

A nevetés, a vidámság és a zene is mindenkié, kortól, nemtől, anyagi és földrajzi helyzettől függetlenül filozófia áll a tegnap, szeptember elsején Nyíregyházán megkezdődött Vidor fesztivál középpontjában. A jelenlévők arcát látva egyértelmű volt, hogy a szervezők elképzelése találkozott a nézők igényeivel, ezt bizonyítja, hogy közel 10 ezer ember jelent a nyitónapon.

2006.09.02., Minden második nyugdíjas klubtag, de ezt keveslem
tovább

Csabai Ferencné, nyugdíjas: – A Pécsi Dohánygyárból mentem nyugdíjba. Azért költöztünk ide, mert a fiamék segítségre szorultak. A családi vonatkozásban nem lett boldogság Regenye, a faluba azonban jól beilleszkedtünk. A nyugdíjasklub vezetője vagyok. Keveslem, hogy csak 15-en vagyunk, bár minden második nyugdíjas klubtag.

2006.08.28., Dr. Bohóc rendel
tovább

Székesfehérvár (lsz) - Nincs színészi diploma, de van kantáros nadrág, színes paróka, piros krumpliorr...

Jancsó Péter és Tóth Bence - művésznevükön Peti és Pajti - bohócdoktorok, de nem a szó hagyományos értelmében. Azt vallják, mindenfajta betegség mentális eredetű, amelyre jótékony ellenszer lehet a nevetés és a vidámság, de sohasem öltenek magukra orvosi köpenyt, mert ahova ők belépnek, ott a betegségnek emléke sem maradhat. 

2006.08.28., Flörtölés, pozitív kisugárzás
tovább

A flörtölés lehet a te számodra nem is olyan egyszerű, ezért szükséged lehet egy bizonyos felkészülésre.
Elsősorban szükséged van egy pozitív kisugárzásra! Ezzel nem csak a figyelmet hívod fel magadra, de érdekessé, szimpatikussá és vonzóvá is válhatsz.

2006.08.25., "Szabadítsd fel magad!" kutatás - már mi magyarok is elégedettek vagyunk!
tovább

A kutatás számos olyan kérdéskört vizsgált, amely az egyes országok lakóinak lelkiállapotára, életvezetési szokásaira, hangulatára vonatkozott. Nem meglepő módon az eredményekből kiderült, hogy a magyarok az egyik legkevésbé felszabadult nemzet Európában, ugyanakkor azért már nálunk is feltűnik néhány reményteljes tendencia. A kutatásban résztvevő országok: Hollandia, Dánia, Magyarország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Belgium.

2006.08.24., Az önértékelés a boldogság kulcsa
tovább

Persze nem várhatja az ember leánya, hogy a sült galamb fehér lovon betoppanjon hozzá, de lehet, hogy az sem túl jó taktika, ha túl határozottan keressük a boldogságot. Inkább műveljük saját kertjeinket.

2006.08.24., Új élet az inzulinpumpával
tovább

Rékának már nem kell naponta ötször beadni az inzulint, nem kell percre pontosan megszabni az étkezése idejét.Két hónapja vitték haza Némethék a inzulinpumpát, amit a cukorbetegek dunaszegi találkozóján nekik ítélt oda a Győr Leo Club.

2006.08.23., Mosolyvírus!
tovább

"A mosoly, igen, kérem, az arcát beterítő, szinte folyamatos és zavartalan mosoly lehetett volna az első figyelmeztető jel, de bevallom, én akkor erre eléggé el nem ítélhető módon nem figyeltem – vallotta a vizsgálat során a beteg egyik közeli ismerőse."

2006.08.18., A kistestvérek humorosabbak
tovább

Brit pszichológusok megfigyelése szerint azok a gyerekek, akiknek idősebb testvérei vannak, könnyebben megnevettetik az embert.

2006.08.18., Mosolyország
tovább

"Az embert a nevetés képessége különbözteti meg a többi élőlénytől."        Joseph Addison

Voltak korok az emberiség történelmében, amikor nem volt divat nevetni, amikor a jókedvet, a derűt száműzte a hétköznapokból a sötétség.

Ám szerencsénkre ez a korszak nem tartott sokáig a boldogság, a cinkos mosolyok és a guruló kacajok legyőzték a sötétséget.

2006.08.16., Peter, 79 éves, You Tube-sztár
tovább

Mit csinál egy özvegy nyugdíjas, ha társaságra vágyik vagy úgy érzi, nem hallgatja meg senki? Vesz magának egy számítógépet, egy headsetet, befizet a netszolgáltatónál és beregisztrál a YouTube-ba. Avagy a geek-generáció sztárja lesz.

2006.08.14., Öröm az ürömben
tovább

Hogyan érezheted jól magad a bőrödben, ha éppen nem a legboldogabb korszakát éled az életednek?

2006.08.11., A boldogság kulcsa
tovább

Mindannyian keressük, kergetjük, elképzeljük. Terveket szövögetünk, és úgy gondoljuk, pontosan tudjuk, mitől lennénk boldogok. Van elképzelésünk a partnerről, a leendő gyerekünkről, házunkról, kocsinkról, és sokszor görcsösen ragaszkodunk is ezekhez az álmokhoz, akkor is, ha a sors mindig más lehetőséget kínál.

2006.08.10., A nevetés erősíti a szociális kapcsokat
tovább

Javítja a tüdőfunkciókat, ellátja az agyat oxigénnél, erősíti az immunrendszert és leépíti a stresszhormonokat. Egy berlini kutatás azt bizonyítja, hogy a nevetésnek a felsoroltakon kívül számos más pozitív hatása is van. A mosolygós emberek könnyebben veszik az élet akadályait, és az ismerkedés is egyszerűbb számukra.

 

2006.08.09., Az ételeket teszik felelőssé a rosszkedvért
tovább

Orosz kutatók megfigyelték, mivel magyarázható, hogy az amúgy teljesen egészséges emberek nagy része felkelés után gyengének, elesettnek érzi magát.

2006.08.08., A barátság az éremnél is többet ér kettőnknek
tovább

Budapest - A legerősebb ellenfelem a legjobb barátom, mondhatja egymásról Hosszú Katinka (17) és Jakabos Zsuzsa (17). A két sportoló a 200 méteres vegyes úszás tegnap délelőtti selejtezőjében még egymással rivalizált, hogy aztán délután már együtt fessék ki a körmeiket. Mint mondják, a barátság még egy esetleges aranyéremnél is többet ér nekik.

2006.08.04., Nevessük ki magunkat!
tovább

A nevetés ragadós. Valaki elkezdi, először talán csak mosolyog, egyre szélesebben, aztán már kacag, hahotázik. Jól érzi magát: egyszerre minden gondja, bánata ellenére boldog. Vajon a nevetés lenne a nyugalomhoz vezető út?

2006.08.02., Ha felmegy az adrenalin...
tovább

Matusovits Andrea szikláról ugrik, vitorlázik és búvárkodik


Doktornő, akinek életeleme a Tisza, a víz. Matusovits Andrea vitorlázik, búvárkodik, evez, és néhány hónapja tizenkét méter magas szikláról is leugrott egy patakba. A kétgyermekes szegedi aneszteziológus a stresszes helyzetekben érzi igazán jól magát. Ezért választotta az orvosi pályát is.

2006.07.28., Sport növeli az optimizmust!
tovább

Tizennégy év múlva, vagyis 2020-ra, másfélszer annyi lelki beteg gyermek lesz, mint ma - véli az Egészségügyi Világszervezet. Egy jelentés szerint a harmadik évezredben az egészségügy legfontosabb problémái a pszichiátriai megbetegedések és ezek következményei lesznek. A pszichés problémákra az egyik legjobb gyógyír lehet a sport.

2006.07.26., Vízi Csilla, vízipók
tovább

Életkedv

Népszabadság • Radványi Dorottya • 2006. július 26.

Egy medencényi víz csodákra képes. Ringat, erősít, frissít, de legfőképp gyógyítani tud. Az egykori úszóolimpikon, Mattesz Csilla is ezt vallja, aki már kisbaba-kortól úszásra csábítja egészséges és beteg tanítványait.

2006.07.17., Vak optimizmus?
tovább

Amikor a megbeszélt reggeli időpontban beállítok hozzá, Kiss József egy létra tetején állva éppen villanyt szerel a konyhában.

- Na, ezt talán nem kellene hagyni - csúszik ki óvatlanul a számon, amikor megpillantom, de a felesége és a huszonéves fia rám nevet:

2006.07.14., Podmaniczky Szilárd: Mi a boldogság?
tovább

"Ma olvastam egy nagyon egyszerű történetet, amely szerzőjének boldogságát írja le. Én magam boldogságra termett alkat vagyok, ezért fogékony minden olyan jelenségre, amellyel közelebb kerülhetek hozzá."

2006.07.13., Vanuatu, a boldogság világbajnoka
tovább

A boldog élethez nem kell "felzabálni" bolygónkat

Ha az egész bolygón olyan magas lenne a fogyasztás mértéke, mint Nagy-Britanniában, akkor az igények kielégítéséhez 3,1 Földre lenne szükség.

2006.07.12., A boldogság érzete
tovább

 

Irta: Rénes Marcell

MEGFEJTETTÉK a reggeli morcosság okát, azt, hogy mivel magyarázható, hogy az amúgy teljesen egészséges emberek egynegyede felkelés után gyengének, elesettnek érzi magát.

2006.07.10., A végeken igen nehéz megtalálni a jó pályázatírót
tovább

Petik Zoltán polgármester: – Mindig optimista voltam, s az is maradok. Nagyon bízom a 2007 utáni években, amikor majd megnyílik az EU-támogatások kosara. Azt azonban nem tudom, itt a végeken mi honnan szerzünk pályázatíró szakembereket, s miből fedezzük az önrészt? Csak ezért mondom: bizony kell az optimizmus!

2006.07.10., Hajlék és boldogság
tovább

Szombathely - Csavargott, ivott, drogozott, s hajléktalan volt Papatyi Róbert. Ma már szakmája van, önálló lakásban él párjával és három hónapos gyermekükkel.

 

2006.07.07., Csellengők optimisták? IGEN!
tovább

Unalmas lenne csak csellengeni
ÖNÁLLÓSÁG Ákosnak a barkácsolás, szerelgetés is szórakoztató időtöltés

 

Süti, a kutya, szórakoztató társ. A bicikli is gyakran előkerül a szünidőben.

2006.07.06., A küzdelem és a boldogság
tovább

PLÉH CSABA

Vannak boldog országok, amelyek még törvényeikbe is belefoglalják, hogy az ember legfontosabb iránytűje és mozgatója a boldogság keresése. Ugyanezek a boldog országok hisznek azonban abban is, hogy az ember élete folytonos küzdelem, ahol a legrátermettebbek választódnak ki s maradnak fent.

2006.07.03., Ötéves csúcsra ugrott a bizalom
tovább

Optimizmus. A gazdasági hangulat átfogó mérésére használt mutató (ESI – Economic Sentiment Index) tovább nőtt júniusban, és 2001 eleje óta nem tapasztalt szintet ért el az unióban. Az Európai Bizottság által számított és havonta közzétett adat az EU egészére 0,6 ponttal, 108,8-re emelkedett, az euróövezetben pedig 0,5 ponttal, 107,2-re.

2006.06.29., Gyógyító varázs
tovább

Gyógyító varázslatok

A nevetés terápiát évtizedekkel ezelőtt az USA-ban fedezte fel - találta ki?! - a kontinens egyik legnagyobb nevettetője, a hírneves bohóc Patch Adams. Európába nagy valószínűséggel Robin Williams nagysikerű filmje hozta el hírét. Magyarországon 2000-ben a Piros Orr Alapítvány kezdeményezésére indultak látogatóba az első bohócdoktorok a gyermekkórházakba. A jókedv fontos része annak az immár harmadik éve tartó programnak is, amelyet a K&H Bank hívott életre Gyógyvarázs néven.

2006.06.28., A házassághoz kell optimizmus!
tovább

Próbaházasságban élők

Költözzünk össze egy jó nagy házba mind! Többen együtt élni sem lehet könnyű, de kettesben sem az. Az összeköltözés a kapcsolat próbája, és sajnos nem mindenki teljesít jelesre, néha megbuknak a szerelmesek. Hol rontják el? Hibalehetőség van számtalan, úgy is mondhatnánk, hogy a közös háztartás olyan, mint egy aknamező, bármerre lépsz, mindig veszélyben vagy.

2006.06.22., Ovisok és idősek barátsága
tovább

A Hírlap hasábjain keresztül szeretném megköszönni és megosztani mindenkivel azt a boldogságot, amit a Barátság Nyugdíjas Klub minden egyes alkalommal átél a helyi óvoda gyermekei és nevelői között.

2006.06.22., Növeli a megfoganás esélyét a nevetés
tovább

A nevetés feszültséglazító élménye oldja szorongást


Izraeli kutatók kísérlettel bizonyították, hogy a lombikbébi-kezelésben (IVF) részt vevő nőknél jelentősen javítja a megfoganás esélyét, ha a leendő kismamát az embrió beültetését követően mulatságos bohócműsorral szórakozatják, ami feloldja szorongásait.

2006.06.21., Humorral neveljünk!
tovább

A négyéves Tamás sírva szalad be a konyhába: kistestvére éppen most rombolta földig nehezen épí1tett várát. Édesanyja kivesz a szekrényből egy mérőedényt: "Meg kell mérnünk ezeket a könnyeket, lehet, hogy rekordot döntünk!" - aztrán óvatosan gyűjteni kezdi a hatalmas könnycseppeket, és Tamás már mosolyog... azt is lefelejtette, miért fakadt sírva.

2006.06.19., Tudja Ön, hogy hány éves valójában?
tovább

Ha a szomszéd a 60. születésnapját ünnepli, de csak 50-nek néz ki, mindenki szeretné tudni a titkát. Ha pedig az egyik barátunk még csak 38 éves, mégis matuzsálemnek tűnik, szeretnénk megóvni magunkat attól, hogy valaha is olyan öregnek tűnjünk, mint ő. A Real Age című amerikai könyvben Harper Collins tippeket ad arra nézve, hogyan számolhatjuk ki, mennyi idősek is vagyunk valójában.

2006.06.15., Az idősek boldogabbak, mint a fiatalok -
tovább

derült ki egy amerikai kutatás eredményeiből. A Michigani Egyetem kutatói, akik vizsgálódásaik eredményét a Journal of Happiness (A Boldogság Lapja) című folyóiratban publikálták, azt tapasztalták, hogy az idős emberek sokkal gyakrabban érzik magukat boldognak és elégedettnek, mint a fiatalok. Ennek ellenére az öregek hajlamosak idealizálni fiatalkori éveiket - olvasható a JNews című hírportálon. A kutatók állítása szerint az emberek képtelenek adekvát módon felbecsülni jövőbeli "boldogságszintjüket", ezért fiatalon próbálják maradéktalanul kiélvezni az életet, vagyis kipróbálni mindent, amit az élet kínál. Ezzel magyarázható, hogy a fiatalok közül oly sokan rászoknak a cigarettára, alkoholra, kipróbálják a drogokat és a kelleténél gyakrabban cserélgetik szexuális partnereiket.

2006.06.15., Röhögő hintával az egészségért
tovább

Minél jobban kileng, annál jobban kacag

Közismert a nevetés kedvező élettani hatása, amely javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, ráadásul segít megszabadulni a fölös kilóktól is. Mostantól a gyógynevetés "előállítható" akár "receptre" is, elég, ha a röhögő hintán hintázik valaki egy keveset - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

2006.06.15., Ha csúnyának látjuk magunkat!
tovább

Majdnem minden nő elégedetlen a külsejével - gyakran teljesen alaptalanul. Ez az érzés beteggé tehet: a pszichológusok beképzelt csúnyaságnak nevezik. De azt is mondják, hogy van gyógymód. Csak ki kell békülni a tükörrel.

 

2006.06.13., Életmentő ölelés!
tovább

Egy kedves kép érkezett elektronikus postaládámba, mely egy újságcikkből származik.

Az Életmentő ölelés című írás egy egyhetes ikerpár életéről számol be. Mindkettejüket inkubátorba kellett tenni, és úgy volt, hogy csak az egyik marad életben. A kórház nővére szembeszállt a szabályokkal, és a babákat közös inkubátorba helyezte. Miután betette őket, az egészségesebb baba átvetette karját testvérén, és átölelve tartotta. Erre a kisebbik szívverése stabilizálódott, és testhőmérséklete is normálisra emelkedett.

Ne felejtsük el megölelni, akiket szeretünk!

2006.06.06., Tréningkörkép: avagy szabadság, boldogság, és bizalom
tovább

A különböző típusú felkészülések rendszerezése, a hatásuk működésének feltárása, a felkészítői szakértelmek pontos feltérképezése minden fejlődni akaró szervezet érdeke. A PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara tudományos konferencia szervezésével járult hozzá ezen kérdések megválaszolásához.

2006.06.02., Minek örül és mi bosszantja?
tovább

Minek örül és mi bosszantja?

Kisdeák József rokkantnyugdíjas, Kaposvár: Régóta fájt már a vállam, de amióta megfelelő kórházi kezeléseket kapok, már nem sajogat annyira. Kezd teljesen meggyógyulni. Ennek örülök a leginkább. Hogy mi bosszant? Igazából semmi. Megpróbálok úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy csak a jó oldalát nézem és pozitívan gondolkodom. Így legalább nem kell bosszankodnom.

Tóth Szabolcs állatorvos, Kaposvár: Most leginkább a rossz időjárás miatt boszszankodom. Elszomorító a sok eső és a szürke égbolt, megjöhetne már végre a melegebb idő. A nyár közeledte éppen ezért örömmel tölt el. Szép idő, vidámság és persze a nyaralás. Az üdülési csekket is megkaptam a munkahelyemen, így aztán teljes a boldogságom. Jöhet az utazás.

Körmendi Nóra tanuló, Kaposvár: Végre befejeződött a tanév és eljött a nyári szünet ideje, ennek örülök a legjobban. Nehéz volt ez az év, rám fér már egy kis pihenés. Ez a boldogság szerencsére most elvonja a figyelmemet azokról a dolgokról, amik valami miatt esetleg bosszanthatnának. Bár az idő rossz, nekem felhőtlen napok következnek sok-sok pihenéssel.

2006.06.02., Vajon mi történik, ha egy kicsit bohócok leszünk?
tovább

Kacagásterápia A nevetés ragadós. Valaki elkezdi, először talán csak mosolyog, egyre szélesebben, aztán már kacag, hahotázik. Jól érzi magát: egyszerre minden gondja, bánata ellenére boldog. Vajon a nevetés lenne a nyugalomhoz vezető út?

2006.05.30., Egészségessé tesz a jótékony hatású nevetés
tovább

A nevetés ragadós. Akkor is, ha megpróbálunk ellenállni a göndör kacajnak. Valaki elkezdi, először csak mosolyog, aztán már hahotázik. Alan és Barbara Pease legújabb könyvükben, a Testbeszéd enciklopédiájában hosszan fejtegetik, mekkora ereje és hatása van a mosolynak. Magánéletében és munkahelyén is sikeresebb egy vidám ember. A mosolygósok valósággal megszépülnek, szemük csillogni kezd, arcuk üdévé válik.

2006.05.26., TÍZ LÉPCSő
tovább

Szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid - a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid - a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid - a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid - az erő legyél te magad.
űzd el szánalmaid - a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid - a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid - a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod - a teljesség legyél te magad.

2006.05.26., A Botox nemcsak kivasal, de depi ellen is jó
tovább

Az idegméregből népszerű kozmetikai eljárássá avanzsált Botox állítólag nemcsak a ráncok ellen jó, de még a hangulatot is feldobja - derült ki egy friss amerikai vizsgálatból.

2006.05.22., Nem csak jó, de egészséges is a csókolózás
tovább

A csókot az érzékiség fokmérőjének tekintik, a csendes intimitás megnyilvánulásának, mely érinti az erotika határait. Lehet rövid és hideg, hosszú és forró... romantikus és érzelmekkel teli. A vonzódás és a szerelem megnyilvánulása. A titok, melyet a száj észlel a fül helyett, a gyöngédség hírnöke.

2006.05.19., A legtöbb boldog ember Svájcban él
tovább

 

... Dánia, Svédország, Írország, USA

 

A legtöbb "boldog ember" Svájcban él, utána következik sorrendben Dánia, Svédország, Írország és az USA - derül ki egy, a BBC számára készített felmérésből. Nagy-Britannia a nyolcadik helyen áll.

A kérdésre, hogy fő vágya a boldogság vagy a gazdagság, a britek 81 százaléka választotta az előbbit és csak 13 az utóbbit. A boldogság fő forrásaként 48 százalék az emberi kapcsolatokat nevezte meg, a munkában elért sikereket csupán 7,7 százalékuk.

A britek egyébként boldogabbak voltak az 50-es években, pedig most anyagilag jobban élnek. 1957-ben a megkérdezettek 52 százaléka mondta magát nagyon boldognak, ma 36 százalék. Hasonló tendencia figyelhető meg az iparilag fejlett országok többségében, ami azt jelenti, hogy a több pénz nem feltétlenül jelent több boldogságot.

2006.05.17., Anyák napja a rácsok mögött
tovább

Kalocsa A börtönben is gyermekeikkel ünnepelhettek
[2006-05-16]

Cégvezetők ötlete és összefogása kellett ahhoz, hogy remek hangulatú anyák napi ünnepséget tartsanak a fogva tartottaknak a kalocsai börtönben. A  vállalkozók farsangi bál belépőjeként gyűjtötték össze az ajándékokat, méghozzá kifejezetten az elítéltek anyák napi köszöntésére. 

2006.05.17., A nők lehetnének a férfiak "védőfaktorai"
tovább

 

Világviszonylatban is egyedülállónak nevezhető a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos iskolájában készült tanulmánykötet. A kutatók együttesen elemzik a magyar népesség pszichológiai, szociológiai és egészségügyi helyzetét, keresve azokat az elemeket, amelyek befolyásolják a modern társadalmak néhány évtized óta középpontba állított célját: a lakosság életminőségének javítását.

2006.05.15., Ujjászületni egy tragédiától?
tovább

Sokan mesélik, hogy egy-egy tragédia átvészelése után, vagy egy hatalmas élmény hatására egész életük megváltozott, és úgy érzik, újjászülettek. De vajon tényleg a tragédia, ill. az élmény a felelős a változásért? Vagy a tudat, amelyben a robbanás utáni csend teret nyit a végtelen felé?

2006.05.10., Mi a boldogság? Némelyek szerint pillanatnyi érzés, mások egy életen át boldogok akarnak lenni.
tovább

A szakember szerint a boldogság elsősorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthető. "Boldogság, gyere haza, késő van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom?

2006.05.08., Hahotavilágnap - A nevetés a lélek tánca
tovább

Egy Indiából elterjedt hagyomány alapján a 90-es évek óta május első vasárnapja egyben hahotavilágnap is, amiről a föld számos országában emlékeznek meg népes nevető-találkozókkal. A budapesti kacagó-találkozó alapgondolata is egy különleges, ugyankkor egyetemes emberi érték, a nevetés képessége volt.

2006.05.08., Kacagás világnapja
tovább

A Kacagás világnapját tartották meg vasárnap: összejöttek a Nemzetközi Kacagási Mozgalom ifjai, hogy megünnepeljék mozgalmuk 11 évvel ezelőtti megalapítását.

2006.05.04., Tévésorozat a boldogság okairól
tovább

A BBC, angol tévécsatorna a közeljövőben egy olyan programsorozattal jelentkezik, ami annak ered nyomába, hogy mi okozza az emberi boldogságot illetve, hogy miként lehet azt a legkönnyebben elérni és megtartani.

2006.05.03., Fejezzük ki egymás iránti tiszteletünket, szeretetünket!
tovább

Ajándékozni jó, ajándékot adni és kapni boldogság, mert egy-egy jól megválasztott ajándékkal egymás iránti tiszteletünket és kötődésünket fejezhetjük ki, amire nagy szükségünk van még akkor is, ha érzékenységünket vállalni manapság nem túl divatos magatartás.

2006.04.27., A kisebb cégek optimisták
tovább

Budapest(mti)- Az Ecostat nagyvállalati, Top-100 indexe kiegyensúlyozott fejlődést jelezve 54 százalékot mutat a korábbi 55 százalék után, míg a kis- és középvállalati index lassú emelkedést tükröz.

2006.04.26., Mindenki magának tulajdonítja a karrierjét és nem a munkahelyének
tovább

Siker, pénz a hazai álom

Karrier. Pénz, egzisztencia, jólét, siker, elégedettség, boldogság – ez jut eszükbe Magyarországon a dolgozóknak, ha a karrier szót hallják. A Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézete és az OD Partner Kft. közös kutatása vállalati menedzsereket kérdezett a karriermenedzsmentről.

2006.04.25., A gyerekekért tette
tovább

Balatonalmádi (hgy)- A magyarországi görögségért nyújtott tevékenysége elismeréséül a közelmúltban diplomát vehetett át Balogh Jenő nyugdíjas pedagógus.

2006.04.25., Nálunk van a boldogságunk kulcsa
tovább

Mi a boldogság? Némelyek szerint pillanatnyi érzés, mások egy életen át boldogok akarnak lenni. A szakember szerint a boldogság elsősorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthető.

2006.04.25., Az angol özvegy és a férje
tovább

Népszabadság • Pünkösti Árpád • 2006. április 22.

 

Nagy bánata a kilencvenhét éves angol özvegynek - ahogy magát nevezi -, hogy nem bír versenyt futni az érdeklődésével. Angol újságok, magyarok, könyvek, Mindentudás Egyeteme... 76 évesen maradt özvegyen és sofőrre, testőrre lett volna szüksége.

Azt mondták, hozzon Angliából. Inkább fogadott egy férjet, akivel bejárta a világot. Ma a majdnem ötven évvel fiatalabb Kovács Istvánnal, annak élettársával és immár négy gyermekükkel együtt heten élnek a szabadság-hegyi villában.

2006.04.25., A németek mindennel dacolva egyre jobban hisznek
tovább

Noha a benzin litere közel 350 forintba kerül, s a munkanélküliség sem igen csökken, a németek mégis határtalan optimizmussal és a gazdaságba vetett robosztus hittel tekintenek a jövőbe.

2006.04.25., Mitől lesznek boldogok a nők? Takarítson a depresszió ellen!
tovább

A Discovery Home and Health nevű alapítvány felkérése nyomán készült brit tanulmány kimutatta, hogy nők úgy érzik, ha tiszta az otthonuk a saját életük felett is nagyobb kontrollal bírnak.

2006.04.20., Másképpen nevetünk
tovább

Nevetni egészséges, de a nevetésnek ezenkívül még számos egyéb funkciója van, főleg a nőknél – állapította meg Barbara Menzinger berlini nyelvész egyik tanulmányában.

A nyelvész 18–81 év közötti hölgyek közreműködésével vizsgálta a nevetést mint kommunikációs eszközt. Azt próbálta felderíteni, hogy milyen funkciói vannak a nevetésnek a nők közötti beszélgetések során.

2006.04.19., Testbeszéd és pozitív kisugárzás
tovább

A flörtölés lehet a te számodra nem is olyan egyszerű, ezért szükséged lehet egy bizonyos felkészülésre.
Elsősorban szükséged van egy pozitív kisugárzásra! Ezzel nem csak a figyelmet hívod fel magadra, de érdekessé, szimpatikussá és vonzóvá is válhatsz.

2006.04.18., A nők másképp nevetnek
tovább

Nevetni egészséges, de a nevetésnek ezen kívül még számos egyéb funkciója van, főleg a nőknél - állapította meg Barbara Menzinger berlini nyelvész. A tanulmány címe: „A nők nevetése a shoppingolásról és a szexről folytatott beszélgetésekben.

2006.04.18., A választások bizakodóvá teszik az internetezőket
tovább

Január óta érezhetően növekszik a NetHangulat index. A jelenség mögött a választások közeledésének hatása fedezhető fel - derül ki az NRC piackutató cég választásokra elkészült kutatásából. Írásunkban a 7 hónapos kutatássorozat eredményeit, trendjeit foglaljuk össze.

2006.04.18., Új iskolai tantárgy: hogyan legyünk boldogok?
tovább

Egy angol bentlakásos iskola tanulóinak órarendjében jövőre eggyel több tantárgy szerepel majd: hetente egyszer ugyanis boldogság-órájuk is lesz. Az új, egyelőre kísérleti tantárgy célja az, hogy megtanítsa a tizenéveseket: hogyan éljenek boldog, teljes életet.
2006.04.18., Elbizonytalanodó lakosság?
tovább

A februári hároméves csúcs után márciusban tovább javult a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a hazai konjunktúra 2005 közepétől javul. Ezen belül az üzleti bizalmi index közel fél éves, viszonylag magas szinten történő stagnálás után márciusban új lendületet kapott. A fogyasztók optimizmusa viszont - amely július óta szinte töretlenül és látványos ütemben nőtt - márciusban kissé alábbhagyott.

2006.04.18., Az optimisták tovább élnek
tovább

Megtartani a befolyást a velünk történő dolgok fölött

Az optimista életfölfogás növeli az esélyt arra, hogy az ember egészségesen élhesse életét. De mitől függ, hogy valaki optimista-e vagy pesszimista? Többek között attól, hogy befolyásolhatja-e saját sorsát. Az irreális optimizmustól azonban óvakodni kell; ha valaki – például – úgy érzi, őt sokkal kisebb eséllyel üti el az autó, mint másokat, akkor valójában nagyobb eséllyel üti el, mert nem figyel oda. 

2006.04.13., Erősödő optimizmus a kkv-szektorban
tovább

A kkv-szektor szereplői a saját jövőjüket illetően bizonytalanok, annak ellenére, hogy helyzetüket jobbnak ítélik meg, mint egy évvel korábban – áll a Volksbank felmérésében. A közepes cégek, illetve az exportálók optimistább jövőképről számoltak be. A kkv-k körében továbbra is érvényes az a megfigyelés, hogy a külföldi tulajdonú cégek jobbnak látják helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak.

2006.04.12., Húsz jókedvtipp a boldogsághoz
tovább

Unod az egész világot? Hagyd abba a folyamatos önsajnálatot! A boldogság a kis dolgokban rejtőzik! A mi jókedv-listánk hamar mosolyt csal az arcodra!

2006.04.10., Valóban a nevetés a legjobb orvosság?
tovább

Egyes kutatók szerint lehet, hogy a nevetés a legjobb orvosság. Vajon milyen érvek szólnak ez ellen, illetve mellette?

Pszichológusok, pszichiáterek és neurológusok vizsgálták a kérdést, és abban egyetértenek, hogy a nevetés jó dolog, de abban már nem mindenki ért egyet, hogy maga a nevetés folyamata okozza a kedvező változásokat. A jó humorérzék, a pozitív hozzáállás és a család, a barátok támogatása szintén szerepet játszik. 

2006.04.10., Évszázadnyi bánat és öröm
tovább

Káloz (ma) - 100. születésnapján 100 szál vörös rózsával köszöntötték fel Terka nénit. Az idős asszony elmesélte: életének legörömtelibb pillanatai gyermekeihez kötődnek.Nagy Jánosné Harangozó Terézia, vagy ahogy mindenki ismeri a faluban, Terka néni, ma ünnepli 100. születésnapját. Szombaton családja körében köszöntötték fel, az ünneplők táborához csatlakozott a falu nevében Weisengruber Imre polgármester is. Terka néninek, a falu legidősebbjeként harmadik alkalommal kívántak jó egészséget és boldogságot. Az idős asszonyt hatvanöt családtagja vette körül, verssel, virággal és sok-sok szeretettel.

Arra a kérdésre, milyen volt eddigi élete, könnyes szemmel azt felelte, sok boldogság, de bánat is jutott a 100 év alatt.

2006.04.10., Kedvenceinknek is vannak érzéseik: ha mi bánkódunk, ők is szomorúak
tovább

Barátság, boldogság, gyász, féltékenység. Érzések, amelyek a mindennapjaink részei. Az állatok szintén érző lények.

2006.04.06., Optimistábbak a cégek választások előtt
tovább

Erősödött a vállalkozói szféra és a lakosság gazdasági derűlátása az első negyedévben. Az eredmény nem teljesen váratlan, a négy évvel korábbi felméréskor hasonló optimizmus rajzolódott ki a választások előtt, derül ki az mfor.hu Heti Diagram sorozatának aktuális elemzéséből, melyet az Ecostat készített.

2006.04.04., A nevetés
tovább

A nevetés az egyik leghatásosabb gyógymód testünknek és lelkünknek egyaránt. Ha nevetünk, arcunk vonásai szebbek, kellemesebbek lesznek, a külvilág felé pozitív üzenet közvetítünk magunkról. Német kutatók szerint a sokat nevető emberek kedvesebb arcúak, mint azok, akik örökké szomorúak, elkeseredettek. 

2006.04.03., Mindig az élet napos oldalára figyeljen
tovább

Gyermekhumor - A bolondos bohócok a legkeményebb tabukat döntögetik

 „Néha egészen kifinomult, szójátékos, máskor durva, otromba viccek hagyják el csöpp kis száját. A szülők nem gondolják végig, hogy a gyerekhumor menynyire sokat elárul a kicsi fejlődéséről.

2006.03.28., Szécsény kitüntetettje
tovább

Szécsény város önkormányzata a település szellemi és társadalmi életében végzett több évtizedes munkájáért, Mizsák Lászlónak „a Szécsényért” kitüntetést adományozta. Laci bácsi gyengélkedik, ezért március 15-én személyesen nem tudta a díjat átvenni, azt feleségének és László fiának adta át a polgármester.

2006.03.28., Az élet, a munka, a nagycsalád öröme
tovább

A Temető utca 9. szám alatti lakásában a 94 éves özv. Sümegi Jánosné Juliska nénivel a családja dolgos, szorgos, tartalmas, munkával teli életének „lapjait” lapozgattuk.

2006.03.24., A szerelem útját a nevetés kövezi ki
tovább

 

Tudósok szerint a humorérzék nagy agyi kapacitást és jó partnerkapcsolati lehetőségeket jelent. Egy friss kutatás megerősíti azt az eddig is jól ismert sztereotípiát, amely szerint a nők szeretik a vicces férfiakat, a férfiak pedig szeretik, ha a nők nevetnek a vicceiken. Igaznak tűnik az az elmélet is, amely szerint a tréfás emberek vonzóak is.

 

2006.03.23., Kaukázus-expedíció
tovább

Balassagyarmat

Szugyiczki Zsolt határőr a különleges alakulatok számára megrendezett országos háromtusa bajnokságokon öt alkalommal állt társaival a dobogó felső fokán. Ezek az eredmények is árulkodnak kitartásáról, lelki és fizikai rátermettségéről, melyet jól megalapozott hegymászó-expedícióival.

2006.03.23., Közeleg a Bolondok - Bolondságok napja!
tovább

Közeleg a bolondok napja


Az április elsejei beugratás az ókori tavaszkezdő örömünnepekre vezethető vissza, a németektől jutott el hozzánk is. Ma már a világ minden táján megtréfálják egy-mást a vicceskedvűek, ám nem mindenhol azonosak a szokások.

2006.03.22., A stressz beszűkíti az ereket
tovább

Mindennapi tudomány, 2006. 03. 09., szerk.: Lukácsi Béla

2006. március 22., szerda 6:32

869 olvasás

A filmkomédia hatása megegyezik egy 20 perces aerobicéval, a szomorújátéké pedig egy fárasztó fejszámolással.

2006.03.21., Bohócdoktorok a nagy nevettetők
tovább

A nevetés gyógyító orvosság - Kipróbálhatták a bábokat

| 2006-03-21 | Timár Kriszta


A Patch Adams című film óta tudjuk: a nevetés valóban a legjobb orvosság. Bohócdoktorok vidították fel tegnap a szegedi gyermekklinika kis betegeit. A Kövér Béla Bábszínház társulata táncoló állatokkal lepte meg a csöppségeket, hogy néhány percre elfeledtesse velük betegségüket.

2006.03.20., Dolgozni optimistán lehet csak!
tovább

Az önfeledt munka, a főnök elismerő szavai, a sikerélmény, főleg ha ismétlődik, egyaránt növeli a boldogságérzetünket.

A kellemes közérzetünkért több hormon is felel, így mindennapi boldogságunkért a szerotonin a felelős, amely az idegsejtek közötti hírvivő anyag, az endorfin pedig a szervezet "ópiuma", amitől rózsaszín ködben úszhat a napunk, még a munkahelyen is - fogalmazott Laczkó Emőke egészségszociológus.

2006.03.16., Zenét rá!
tovább

Hárfazene mellett műtik a betegeket egy amerikai kórházban, olvastam az egyik újságban. A legújabb orvosi kutatások szerint ugyanis a dallamok segítenek legyőzni a fájdalmat. Sokéves kutatás és tapasztalat ellenére sem tudnék egyetlen olyan zeneművet sem mondani, amely mindenkire egyformán hat - mondta a zeneterapeuta.

2006.03.16., Önkormányzati bohóc-kurzus
tovább

Ecuador fővárosi önkormányzata erre a hónapra speciális tanfolyamot hirdetett meg, a bohóc-mesterségre ösztönözve Quito lakóit.

A helyi hatóságok közleményében szereplő program az „Ébreszd fel a benned lévő bohócot” címet kapta. A főpolgármesteri hivatal egy sor olyan foglalkozást hirdetett meg, melyeknek keretében egészen áprilisig működik majd „a nevetés laboratóriuma”, méghozzá a quitói önkormányzat székhelyén.

2006.03.14., Derűs vagy borús a kkv-szektor?
tovább

Derűlátóbbak lettek a felmérések szerint a kis- és középvállalkozások az utóbbi hónapokban. A K&H Bank úgy értékeli felmérései eredményeit, mint trendváltást, amellyel a 2004-től tapasztalható hangulatromlás fordult meg.

2006.03.14., Önvidítás – Nem csak elméletben!
tovább

Ideje a tettek mezejére lépned! Nincs több szomorkodás, szürke hétköznap, aktivizáld jókedvedet! Nyisd meg a „boldogságcsapot”, különben berozsdásodik, és örök életedre morcos maradsz. Ezt akarod? Vészesen közeleg a tavasz, a madárcsicsergős, napsütéses, szerelemtől túlfűtött időszak. Ha másnak nem is, legalább annak örülj, hogy vége a télnek!

2006.03.13., Mi tudtunk! S ön?
tovább

Csúcson a GKI-Wallis konjunktúraindexe

Hároméves csúcsára jutott februárban a GKI-Wallis konjunktúraindexe. A mostani kiemelkedő eredmény a fogyasztói várakozások jelentős javulásának köszönhető, derül ki az adatokból. Az üzleti bizalmi index ugyanis – amely a fogyasztói bizalmi mutatóval közösen adja a konjunktúraindexet – közel fél éve stagnál.

2006.03.13., Aranyérmes a junior leánycsapat
tovább

Vívás Hosszabbításban harcolták ki az elsőséget

Lehet az idő hideg, borús, a békéscsabai női párbajtőrcsapatot és edzőiket virágos jókedvükben találtuk szombati megkeresésünkkor.

2006.03.13., Féléves csúcson a NetHangulat Index
tovább

Csökkent az országot negatívan látók aránya - Februárban ismét felmérte az NRC Piackutató Kft. az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. A NetHangulat index szignifikáns mértékben emelkedett, azaz a hálópolgárok most szebbnek látják a világot, mint egy hónappal korábban. A demokrácia működése és az ország nemzetközi megítélése kapta a legjobb osztályzatot.

2006.03.09., Vannak az életben rossz napok
tovább

Nevetés A cinizmus csak ritkán kopogtat az elme ajtaján...

 

Vannak az életben rossz napok. Amikor reggel kiömlik a kávé, nem indul a kocsi, lekéssük a buszt vagy egyszerűen szomorú az idő, legörbíti a szánk szélét. És vannak pillanatok, mikor olyan emberekkel kell beszélgetnünk vagy egy helyiségbe zárva lennünk, akik dühítenek vagy untatnak.

2006.03.06., Papás-mamás szülés
tovább

A szülőszobán nagy a sürgés-forgás: a zöld köpenyes személyzet egy időre megfeledkezni látszik a vajúdó kismamáról, mert sürgősen magához kell téríteniük a földön elterülő, ájult apukát. A szorgos igyekezet eredményeként a kispapa szeme kinyílik, tétován levegőt vesz, majd zavartan motyog valamit. A következő pillanatban valaki felsír: gyermeksírás, ezt határozottan lehet tudni, de vajon kié? Minden erejét összeszedve feltápászkodik, és körülnéz. A sírás pokolian hangos, szinte kiszakad a dobhártyája. Az egyik zöld köpenyes most felé fordul, és egy bebugyolált, izgő-mozgó, hadonászó valamit nyújt felé, majd gratulál a gyönyörű kislányhoz.

 

2006.03.06., Illésné Áncsán Aranka, azaz Anyácska az év embere
tovább

 

Ismét megválasztotta a magyar hírlap az év emberét

Illésné Áncsán Aranka lett a Magyar Hírlap Év Embere. A tiszadobi gyermekotthon vezetője tegnap vette át a díjat a Thália Színházban rendezett ünnepségen.


2006.03.04., Válasz előtt mély lélegzetet!
tovább

Boldogságrecept Ötlet is szükséges a jó hangulathoz

A boldogság titkát ősidők óta kutatják és magyarázzák. Egy belga pszichológus néhány egyszerű, bárki által megteremthető helyzet kialakítását javasolja a boldogság első lépcsőfoka, a jó hangulat megteremtéséhez.

 

 

2006.03.04., Új bizonyítékok a szépség hatalmára
tovább


2006. március 3., péntek, 13:38

Nem tudjuk kivonni magunkat egy csinos arc hatása alól - röviden így összegezhető amerikai kutatók új vizsgálati eredménye.

Nagyon kevés információ alapján, meglepő sebességgel azonosítjuk a szép arcot, és úgy tűnik, a pozitív esztétikai élmény arra sarkallja az agyat, hogy a bájos arc látványát kellemes érzésekkel, pozitív tulajdonságokkal kösse össze.

2006.03.02., Szívbetegek lesznek a pesszimisták?
tovább

Szívbetegek lesznek a pesszimista emberek
Az optimizmus befolyásolja az érrendszer állapotát

A pesszimista emberek nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben vagy szélütésben, mint az optimisták. A derűlátó emberek jobban tudják kezelni az élet viszontagságait, ami kihat ideg- és immunrendszerükre is.

2006.03.02., Légy a barátom!
tovább

Légy a barátom - Egy semmihez sem hasonlítható kötelék

2006. március 2. 09:36

A barátság rendszerint egy jó házasságon is túlmutat

 

2006.03.01., Farsang Parasznyán
tovább

Farsangot tartottak Parasznyán

Nagy sikerű farsangot tartottak a közelmúltban a parasznyai nyugdíjasklub tagjai. Izgalommal telt hetek előzték meg a farsangi készülődést a parasznyai nyugdíjas klubban, ahol azon fáradoztak, hogyan örvendeztessék meg egymást jelmezes mókájukkal.

 

2006.02.28., Boldogság gyere haza
tovább

Boldogság, gyere haza...
Rendkívül sokan szenvednek kedélybetegségben

 

Mindenki arra vágyik, hogy boldog legyen. Hogy úgy érezze, megkapta, amire vágyott. A boldogság elérésének számtalan útja van, és nem kizárólag az anyagiakon múlik. Egyes felmérések szerint a sikeres amerikaiak elégedettek, míg hazánkban – jelzésértékű – egymillióra tehető az alkoholisták száma.

2006.02.28., Optimisták a multik!
tovább

Optimisták a multik

A nagyvállalatok derűlátóan tekintenek a jövőbe - derül ki az Ecostat februári konjunktúra felméréséből.

 

 

2006.02.28., Optimizmussal a szív betegségei ellen
tovább

Az optimizmus jót tesz a szívnek - derült ki egy Archives of Internal Medicine című lapban hétfőn közzétett tanulmányból.

2006.02.27., Strtesszmentes élet szabályai!
tovább

A stresszmentes élet szabályai
2006. február 24., péntek, 19:41

Ha valaki teljes életet szeretne élni, gyakran rengeteg dologgal kell egyszerre megbirkóznia: munka, család, párkapcsolat, és még sorolhatnánk. Kevesen bírják ezt anélkül, hogy néha ne csapnának össze a fejük felett a hullámok. A stressz egy bizonyos fokig egészséges, de valamit tenni kell, ha már nem bírjuk tovább. 

2006.02.27., Szívek gyermeke
tovább

 

A Békásmegyeren élő Zsolti örökmozgó, rakoncátlan kisfiú. ősszel lesz hét éves. Imádja mindenki, de a szülei szerint nem is lehet ez másképp. A minap az óvodából hazafelé menet egy állapotos nőre mutatva megkérdezte, miért olyan nagy a hasa. A választ újabb kérdés követte.
- Anya, én a te hasadban voltam?
Lassan érkezett a felelet, bár évek óta fogalmazták:
- Téged a szívünkben hordtunk ki.

2006.02.23., Koós János receptje: nevetés, taps és ének
tovább

           
Humor, dalok és egy kis romantika – ezt kapta a Délmagyarországtól a mórahalmi közönség tegnap az Aranyszöm Rendezvényházban. Koós János dalai a publikum egy részének a fiatalságot idézte, de volt olyan is, akit az énekes a körzeti orvosára emlékeztetett.

2006.02.22., Tippek a munkahelyi stressz kezelésére
tovább

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.
2006.02.21., A nevetés jótékony hatású: Optimizmus a lélek motorja
tovább

Az optimizmus a lélek motorja, a mosoly az élet gyújtólángja – szól az optimisták jelmondata. A humornak, a nevetésnek és a pozitív hozzáállásnak az egészségre gyakorolt jótékony hatását egyre több szakember hangsúlyozza, ugyanis biokémiai vizsgálatok igazolják, hogy a humorra nyitott egyének szervezete ellenállóbb a különféle kórokozókkal és a stresszel szemben, továbbá kevésbé érzékenyek a megfázásra is, mint pesszimista, kedélytelen társaik.

2006.02.21., A magyarok pesszimisták?
tovább

A GfK Custom Research Worldwide legfrissebb EU index felmérése szerint vegyes az életminőséget befolyásoló különböző tényezők alakulásának megítélése az Unióhoz legutóbb csatlakozott tíz országban. Hazánkban nőtt a munkahelyük elvesztésétől nem tartók, az egészségügyi ellátás javulását, és az EU15-ben kínálkozó munka- és tanulási lehetőségek bővülését érzékelők aránya.

Második alkalommal végzett reprezentatív felmérést a tíz új EU tagországban a lakosság saját aktuális helyzetének és jövőjének megítéléséről a GfK. Kozák Ákos, az intézet igazgatója elmondta, hogy a tavalyi évhez képest a vélemények jelentősen nem változtak. Főleg azokban a kérdésekben vagyunk optimisták, amelyek általánosan befolyásolják az adott ország helyzetét, ugyanakkor az egyéneket közelebbről érintő témákban, így az áremelkedés, egészségügy, korrupció tekintetében pesszimista a lakosság.

2006.02.20., Mire vágyunk a legtöbben?
tovább

Mire vágyunk a legtöbben?

Minden rossz tapasztalat ellenére, a boldogság legfőbb forrásának ma is a kiegyensúlyozott párkapcsolatot tartjuk. Szerelem, házasság, gyerekek. A legtöbben ezt szeretnénk az élettől. Ám ha megkapjuk rá az esélyt, hagyjuk, hogy tovaröppenjen kezünkből a kék madár...

2006.02.20., Az optimizmus nem üzlet!?
tovább

Boldogságtabletta és pirulaháború Depresszióipar

2006.02.17., 2006. évfolyam, 7. szám 

 

szerző: Székely Ilona • forrás: 168óra
 

Amerikában pszichiáterek, orvosok, pszichológusok és betegek között szenvedélyes vita dúl az antidepresszánsok, a hangulatjavító tabletták szedésének veszélyeirõl. Nálunk egy Mozgó Világban megjelent tanulmány kavart vihart. Néhány szaktekintély ellenszenvérõl biztosította a szerzõt. Nemrég került könyvesboltokba Buda Béla ajánlásával Szendi Gábor klinikai szakpszichológus új könyve: a Depresszióipar. Van-e ilyen? És ha igen, mit értsünk ezen?

2006.02.20., Nem adjuk fel!
tovább

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar...

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar – derül ki a GfK-nak a világ 30 országában 30 ezer ember megkérdezésével készült felméréséből. Legboldogabbnak az ausztrálok vallják magukat. Nem meglepő módon a második helyet elfoglaló Egyesült Államok lakosságának 40 százaléka szintén rendkívül elégedett, az viszont érdekes, hogy Egyiptom és India boldogságindexe magasabb, mint Nagy-Britanniáé vagy akár Svédországé.

2006.02.20., Boldog Elváltak Klubja ?
tovább

Alapozó

Megnyílt a Boldog elváltak klubja

2006. február 14. 13:15

 

 

Bálint-napra időzítette nyitását Kínában a Boldog elváltak klubja.

"Ez egy boldog ünnep, döglődő házasságból kikerülni pedig szintén nagy boldogság" - magyarázta a sanghaji klub elnöke a dátumkapcsolást.

A taglétszám rögvest meghaladta a százat, főképp tehetős kínaiak léptek be a klubba, olyanok, akik már elváltak, vagy éppen válnak. A Boldog elváltak klubja a társasági élet biztosítása mellett válási tanácsadással is szolgál, ráadásul "antiesküvőket", azaz válóperi ünnepségeket szervez.

Kínában a házassági béklyók lazulása miatt egyre több a válás: 2004-ben 1,6 millióan bontották fel házasságukat, 21,2 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

 Forrás: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=94901

2006.02.17., Éljen az optimizmus
tovább

Éljen az optimizmus  - Álláspont

Optimizmus nélkül nincs élet, nincs önbizalom, nincs hit abban, hogy közös erővel elérhetjük céljainkat. Politikusaink jól tennék, ha így kampány idején elgondolkodnának mondjuk a kanadai Globescan fölmérésén, hogy mitől optimisták az emberek, és mikor érzik jól magukat a bőrükben. A Globescan szerint az afgánok és az irakiak bíznak leginkább a jövőjükben, s érzik úgy, hogy életkörülményeik javulnak. Igen, pont ők, ami persze nem olyan meglepő, ha arra gondolunk, hogy 1945-ben a háború sújtotta Magyarországon több volt a jövőben bízó ember, mint a "vidám barakkos" időkben, vagy a rendszer-, függésváltás óta bármikor.
A boldogság nem állapot, hanem viszonylat. Nem a gazdagság teszi boldoggá az embereket, hanem a javulás. Meg a biztonság. A bölcs politikus mindig csak lassú javulást ígér – mert országos értelemben gyors javulás nincs is. Az ígéret voltaképpen jó dolog, meghívó az optimizmusba. A meghívásnak akkor teszünk eleget, ha elhisszük, amit ígérnek. Ha mindent elhiszünk, az már nem optimizmus, hanem hülyeség.
.....

Volt egy régi film, a Kabos Gyula alakította csóró kishivatalnok udvarol így benne: tudja, Gizike, mennyit költöttem én magára gondolatban. S hiába volt virág, ékszer, bunda, Gizike nem hitt neki.

2006.02.15., Bízni és biztatni - az optimizmus tanítható
tovább

A depresszió mind komolyabb népegészségügyi probléma, az Egészségügyi Világszervezet világméretű járványt emleget a hangulati betegséggel kapcsolatban. A szakemberek azzal számolnak, hogy a ma élők húsz százaléka betegszik meg élete során legalább egyszer depresszióban. A sok szenvedéssel járó, és sajnos egyre több halálos áldozatot is követelő depresszió ellen bizonyos értelemben már kisgyerekkorban védelmet szerezhet az, aki optimista lelki beállítottsággal rendelkezik.

2006.02.14., Pesszimisták a magyarok mégis bizakodnak!
tovább

Évek óta tartó politikai polémia, hogy hogyan is élnek a magyarok valójában, milyen a gazdaság valós helyzete. Az ellenzék pesszimizmusa a kormány kincstári optimizmusával csap össze ilyenkor, s a vitát erősen befolyásolja a magyar néplélek hagyományosan borús világképe. Az alábbiakban azt próbáljuk röviden vázolni, hogyan látják helyzetüket a magyarok és milyen is a gazdaság helyzete valójában.

2006.02.12., Az optimizmus felnőttkorban is tanulható!
tovább

A tanult tehetetlenség, az önmagát beteljesítő jóslat, sőt a hormonok is befolyásolják viselkedésünket. Ahhoz, hogy nehéz helyzetekben is megértsük reakcióinkat, nem árt tudni, hogy mi és hogyan befolyásolja az állóképességet.

2006.02.10., Szépkorúaké a jövő!
tovább

A szépkorúakra építhet a falu

 Jubileum - Tíz éve alakították klubjukat a boronkai nyugdíjasok

 Vigmond Erika

2006.02.09., Internetezők pesszimisták?
tovább

Kis mértékben, hibahatáron belül csökkent a hvg.hu Net.Hangulat index – derül ki az NRC piackutató cég januári kutatásából. A magyarországi folyamatok megítélésében az iskolai végzettség a legmeghatározóbb dimenzió. A 30-39 évesek a legkevésbé optimisták az ország helyzetét tekintve.

2006.02.08., Nevetés jogára oktatják a németeket!
tovább

A pszichológus Susanne Maier hetente kétszer oktatja nevetésre a németeket, ami kétségkívül rájuk is fér. - A szegényebb országokban általában többet nevetnek az emberek, mint nálunk. Arrafelé mások az értékek, az életet önmagáért élvezik, a nevetés pedig a túlélés egy módja. Mi a teljesítményre, a megszerzett javakra koncentrálunk, és képtelenek vagyunk lazítani.

2006.02.07., HÁTország?
tovább

Farsangoló bábukat ültettek a faluközpontba


Azt mondják a faluban: Lempel Tiborné (képünkön) energiái kifogyhatatlanok. Tény, hogy amióta ő vezeti az iskolai szülők munkaközösségét, azóta ez igazi hátországává vált a tanároknak. Nincs olyan feladat, amelynél ne számíthatnának a segítségükre. Nemrég a faluközpontban zenés betlehemet építettek, előtte mikulást ültettek ide, most farsangoló bábukkal rakták tele a házikót, ami igazi színfoltja lett a falunak.

2006.02.06., Könnygáz avagy bomba?
tovább

Könnygázbomba

Kezdetben vala a sírás és a nevetés. Afféle "kisipari" módon. Sírni is, nevetni is mindenki csak maga tudott. Ha ehhez az élete hozzásegítette. Márpedig az élet egyszer-másszor mindenkit hozzásegített.

2006.02.03., A boldogságról
tovább

Márai Sándor: A boldogságról

2006.02.01., G.G.Márquez: A száz év magány üzenete
tovább

A száz év magány üzenete
Gabriel García Márquez egészségi okokból visszavonult a nyilvánosságtól (nyirokrákja van). Úgy tűnik, egyre súlyosabb. Búcsúlevelet küldött barátainak, ez az Internet segítségével is terjed.

2006.02.01., Az érzelmi nevelés
tovább

Az érzelmi nevelés

A technika annyira birtokába veszi a világot, hogy a szépirodalom, lassan kevesek titkolt magánügyévé válik, mondja Moravia. Hasonló gondolatig jut el Camus is, aki szerint a mai korban a boldogság ritka jelenség, és akik gyakorolják okosabban teszik, ha eltitkolják.

2006.01.31., Miért sírjak, ha nevethetek?
tovább

Miért sírjak, ha nevethetek?
A fekete humorról
Budapest, Kegyeleti Múzeum
(VIII., Fiumei út 16.)
Megtekinthető február 25-ig

2006.01.31., Bohócdoktorok a nevetés diplomatái!
tovább

New York-i bohócdoktor Budapesten január 30. 19:03 [MTI] Hétfő délután a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikán Michael Christensen csatlakozott a magyar Piros Orr Bohócdoktorok csapatához és kollégáival együtt vett részt a munkában.

2006.01.30., Kutya mosolyt fakaszt!
tovább

Gyurcsányék kedvence lett Totó, a fekete puli

Blikk, 2006-01-30

Budapest - Örömében elsírta magát a miniszterelnök kislánya, Anna, amikor először megpillantotta a család új tagját, a 8 hetes lány pulikutyát. Gyurcsány Ferenc (44) csütörtökön a 2012-es közös horvát-magyar labdarúgó-Európa Bajnokság pályázatának előkészítőitől kapta a kis bogáncsot”. A politikus nem szólt az otthoniaknak az ajándékról, lett is nagy öröm a családban, amikor este beállított vele. A két kisebb gyerek, Tomi (9) és Anna (8) majd kiugrott a bőréből.

2006.01.26., Éljen az optimizmus
tovább

Magyar Hírlap: Éljen az optimizmus
2006. január 25. 9:35


MNO

Magyar Hírlap: Optimizmus nélkül nincs élet, nincs önbizalom, nincs hit abban, hogy közös erővel elérhetjük céljainkat. Politikusaink jól tennék, ha így kampány idején elgondolkodnának mondjuk a kanadai Globescan fölmérésén, hogy mitől optimisták az emberek, és mikor érzik jól magukat a bőrükben. A Globescan szerint az afgánok és az irakiak bíznak leginkább a jövőjükben, s érzik úgy, hogy életkörülményeik javulnak. Igen, pont ők, ami persze nem olyan meglepő, ha arra gondolunk, hogy 1945-ben a háború sújtotta Magyarországon több volt a jövőben bízó ember, mint a "vidám barakkos" időkben, vagy a rendszer-, függésváltás óta bármikor.

(Magyar Hírlap, 2006. január 25.)

2006.01.25., Az optimizmus erősíti az immunrendszert
tovább

 A városban működő Ideál Életmód Klub meghívására a közelmúltban dr. Csikai Erzsébet orvos-természetgyógyász járt Jászberényben. A rendezvénynek otthont adó Déryné Művelődési Központ Lehel Klubjába sokan látogattak el, hogy a Debrecenből érkezett vendég előadását meghallgathassák, amely Egészséges életmód az orvos-természetgyógyász szemével címet kapta. 

2006.01.24., A nevetés jó orvosság
tovább

National Geographic :

"...A nevetés tényleg jó orvosság Japán vizsgálatok igazolták, hogy a nevetés cukorbetegekben mérhető módon csökkenti a vércukorszintet. A közelmúltban a jó..." - teljes cikk >>
2006.01.24., Fő az optimizmus
tovább

Somogyi Hírlap :

"...Tizennyolcan egy asztalnál Nagy család - Ahol négy gyerek elfér, jut még hely újabb kettőnek Csillogó gyermekszemekben az igazi boldogság. Betti, Melinda és Bálint, a három óvodás, az édesanyjuk és a nagyszülők Hétköznapokon kilencen ülik körül az asztalt Tóth Györ-gyéknél, ünn..." - teljes cikk >>
2006.01.24., Állatbarát
tovább

 


2006-01-24 11:26
Az állat képes segíteni a gyereken, ha a felnőtt már nem
Négylábú doktorok

Az állatok ösztönösen jól, megkülönböztetett figyelemmel bánnak a gyermekekkel. Érzékenyen reagálnak mozdulataikra, hanghordozásukra, de még a bőrük illatának változására is. Ez a kapcsolat sok esetben többet jelent puszta "barátságnál"...

2006.01.24., Habsburg Ottó optimista
tovább

Szabaduljunk meg a hungaro-pesszimizmustól!

Habsburg Ottó szerint tehetséges nép vagyunk, csak borúlátók.

Hasznos lenne mielőbb megszabadulni a "hungaro-pesszimizmustól", mert ez az elmúlt ezer év viharait megért nép tehetséges; az unió jövőbeni bővítésével járó újabb határmegszűnések pedig segítik "összenőni" ezt a népet - mondta a Páneurópai Unió tiszteletbeli elnöke Hévízen tartott előadásában, kedden este.

"A magyarság egy - ezer év történelmi viharait túlélt - érték- és kultúrközösség is, ez a tény és a nép tehetsége az egyik legnagyobb erősség. Ezért is igen hasznos lenne mielőbb megszabadulni a még mindig létező hungaro-pesszimizmustól, s a +globalizáció elgázol bennünket+ típusú felesleges riogatásoktól" - hangsúlyozta Habsburg Ottó.

Az unióban, a nemzetközi életben jól ismert politikus az általa eddig megélt 93 év főbb tapasztalatait sorolva a nyitott, tevékeny, egyéni szellemi javakat - például a népek és nyelvek ismeretét - is gyarapító életfelfogásra bíztatott.

Mint mondta: azért járja az országot, mert úgy érzi, hogy ezzel "segít felerősíteni az optimizmust", amelyre az elmúlt másfél évtizedbeli "történelmi jelentőségű társadalmi-gazdasági átalakulás és fejlődés", s az unión belüli nagyobb biztonság minden okot megad. (MTI)

2006.01.21., Optimizmus tanulható
tovább

Az optimizmus felnőttkorban is tanulható

A tanult tehetetlenség, az önmagát beteljesítő jóslat, sőt a hormonok is befolyásolják viselkedésünket. Ahhoz, hogy nehéz helyzetekben is megértsük reakcióinkat, nem árt tudni, hogy mi és hogyan befolyásolja az állóképességet.

2005.10.26., Mennyire optimisták a magyarok?
tovább

Cím: Közvéleménykutatás - Optimisták-e a mai fiatalok? 
Gyűjtőcím: Ifjúság-közvéleménykutatás-életmód 
Kiadás ideje: 2005-10-26 15:45:03 
Kód: életmód/ ifjúság/ közvéleménykutatási/ felmérés/ 

A mai fiatalok körében a pozitív életszemlélet és az optimizmus az uralkodó -  állapította meg a Reader,s Digest kiadó közvéleménykutatása, amelyet  2005 májusában kérdőíves felmérés formájában készítettek.  

Hír:     A cél az volt, hogy 500 fős körben felmérjék a mai magyar fiatalok jelenlegi élethelyzetét, kilátásait, jövőképét, másrészt az adatok alapján megvizsgálják, hogy az elmúlt tíz évben hogyan  változott a fiatalok véleménye. 
Mivel a felmérés a régió több országában azonos módszerrel zajlik, a magyar eredményeket bemutató cikkekben mód nyílik arra,  hogy a szerzők kitekintsenek a régió több államára is. 

2005.07.13., Ország közepe szépe választás
tovább

Ország közepe szépe választás 
 

Dabas-Sáriban ismét készül valami –ezúttal nyárközepi utcai fesztivál, fieszta.

 

 

2005.06.13., Ezért érdemes magasnak lenni !
tovább

Aki eddig azt gondolta, mert magas, kevésbé tud érvényesülni, mert őt mindig "kiszúrja" valaki, hát tessék. A cikk, mely bebizonyítja, hogy magasban a levegő is jobb, és más is ......

2005.02.18., Egy optimista, Dél-Erdélyből
tovább

Ne­héz is vol­na de­fi­ni­ál­ni egy, két, há­rom szó­val. Vál­lal­ko­zó, könyv­ki­adó, lap­ki­adó, fő­szer­kesz­tő. Köl­tő, me­cé­nás. El­ván­do­rolt és vis­­sza­tért ma­gyar. Em­ber, aki ten­ni akar, a Kár­pát-me­den­ce ta­lán leg­gyor­sab­ban el­ma­gyar­ta­la­no­dó tá­ján – Dél-Er­dély­ben.

2004.10.10., Az optimizmus gátolhatja a stressz kialakulását
tovább

Az optimisták jobb helyzetkezelő képességet fejlesztenek ki és nagyobb támogatottságot adó baráti társaságot alakítanak ki, mint azok, akik sötétebben látják a világot, és ez megvédheti őket a stressztől és a depressziótól.

2004.10.10., Az optimizmus gátolhatja a stressz kialakulását
tovább

Az optimisták jobb helyzetkezelő képességet fejlesztenek ki és nagyobb támogatottságot adó baráti társaságot alakítanak ki, mint azok, akik sötétebben látják a világot, és ez megvédheti őket a stressztől és a depressziótól.

2004.04.08., Tatabánya optimizmusa változatlan
tovább

MTI Rt. Sajtóadatbank  Azonosító: 20040408:MTI:P0015. Cím: Felmérés - Közhangulat Tatabányán. Gyűjtőcím: Önkormányzat-közvéleménykutatás. Kiadás ideje: 2004-04-08 12:04:29 . Kód: BELP/ közvéleménykutatási/ életszínvonal/ betegellátás/ közoktatás/ STAT/ TÁRSSTAT/ TARS/ SZOCPOL/ GAZD/ GAZDASÁGI . HELYZET/ EUGY/ GYÓGYÍTÁS/ OKTA/ OKTARENDSZER Földrajzi kód: HU/ tatabánya. Forrás: 20040408 111003. Ld:     Tatabánya, 2004. április 8., csütörtök (MTI)

2003.01.13., Németek pesszimisták, a magyarok nem!
tovább

Cím: Németország - a németek világbajnokok pesszimizmusban. Kiadás ideje: 2003-01-13 19:09:14. Kód: VEGY/ lapszemle/ k/ közvéleménykutatási/ PRES/ STAT/ TÁRSSTAT. Földrajzi kód: DE/ cn  . Forrás: Die Welt  . Ld: Berlin, 2003. január 13., hétfő (MTI) - Egy országban sem ítélik meg 2003 kilátásait olyan pesszimistán, mint  Németországban.

2000.01.01., PRHerald - dr. Cronio Perez:A 007-esTamaguchi Gonzáles
tovább

Az idei nyáron rengeteg különleges arccal találkoztam. Közülük talán a legérdekesebb újdonsült barátom, aki egy személyben tűnt megtestesíteni az optimista személyiség általam mindig is csodált jellemvonásait.

2000.01.01., PRHerald - dr. Cronio Perez:Levélcsapda
tovább

Számtalanszor kaptam már olyan levelet – televíziós alelnöktől és középiskolástól egyaránt –, mely azt állította, hogy ha öt, tíz vagy éppen tizenöt példányban továbbküldöm, akkor Ericcson mobiltelefont nyerek, és minél több embernek küldöm tovább, annál modernebb készüléket kapok. A legszebb az volt az egészben, hogy nem sokkal később a Nokia nevében is megkaptam ugyanezt a levelet.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások