optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Végre némi optimizmus a dán erdőgazdálkodásban (ForestPress)

Végre némi optimizmus a dán erdőgazdálkodásban (ForestPress)

2006.09.07.

A dán állam megállapodás alapján természet megőrzési szolgáltatásokat vásárol a magán-erdőbirtokosoktól.
Hosszú évek óta most fordul elő először, hogy némi ok mutatkozik az optimizmusra, a dán erdőgazdálkodásban. Niels Reventlow, a Dán Erdészeti Szövetség elnöke, három fő érvet említ az új, kedvező kilátások reményeként: adócsökkentés, emelkedő faárak és az erdők értéke piacképes lett – olvasható a Nordic Family oldalon.

1/ A dán kormány felére csökkentette az erdők utáni ingatlan adót.
Ez az adókedvezmény hosszú évek kemény munkájának eredménye. A Dán Erdészeti Szövetség dokumentumokkal bizonyította, az erdőgazdaságokra kirótt magas ingatlanadók ártó hatásait, s végül a kormány már nem hagyhatta figyelmen kívül az erdőtulajdonosok problémáját.
2/ A faárak megfelelő irányban mozognak
A dán fa piaca az országtól távol eső helyeken van. A dán erdészet gazdasági helyzetét nagyrészt az egyes erdőtulajdonosoktól távol zajló üzleti körforgás határozza meg.
A dán faanyag ára, néhány viharkároktól terhes, kemény év (1999 és 2005) után, most végre emelkedik.
3/ A környező világ ma már kész megfizetni a természetes erdők értékeit
A társadalom már kezd tudatára ébredni annak a ténynek, hogy szükség van az erdőtulajdonosokkal való együttműködésre, akiknek fizetni kell a természeti értékek megőrzésért, és azért, hogy új élményekkel szolgálhassanak a lakosságnak.
Erre európai szinten az EU vidékfejlesztési programja a példa. A program alapelveit a Natura 2000 gyakorlatába ültették át. A dán állam megállapodás alapján és nem felkérésre, természet megőrzési szolgáltatásokat vásárol a magán-erdőbirtokosoktól. Ez a döntő tényezője az erdőtulajdonosokkal megvalósítandó konstruktív együttműködés kiépítésének.
A fajok védelme az a következő fontos érték, amit az erdőtulajdonosok a Natura 2000 elemeként a társadalomnak nyújtanak. A dániai erdőtulajdonosok örömmel biztosítják a természet megőrzését, feltéve, hogy a célkitűzések meghatározása világos és egyértelmű. A sportszerűség és az erdőbirtokosok szabad elhatározási joga annak eldöntése, miként fogják majd a megállapodásban ismertetett célokat elérni.
A javasolt új dán rendszer a következő:
A természeti értékek és élmények piacán értékesítésre kerülnek a szolgáltatások. A magán-erdőtulajdonosok képesek és hajlandóak több értéket és élményt nyújtani, ha azok értékesítése az erdőgazdálkodásból származó bevételeikhez hozzájárul.
A Dán Erdészeti Szövetség a hagyományos támogatások helyett egy rugalmasabb és piacorientáltabb rendszer alkalmazását fogja indítványozni a kormánynak.
Tegyük lehetővé, hogy a politikusok, állami hatóságok jegyzéket készíthessenek valamennyi olyan, a magánerdőkből „beszerezhető” dologról, amit a társadalom csak el tud képzelni. (Csak példának okáért, több lombhullató erdő iránti igény, látványos természeti élmény, szabad barangolás az erdőben, éjszakai gyalogtúrák, szabadidő parkok stb.) Ezt követően a magán-erdőtulajdonosok megteszik ajánlataikat: mi az, amit a listáról szolgáltatni képesek, megfizethető, reális áron.
A hatóságok ki tudják majd választani a listáról azokat a szolgáltatásokat, melyek az adófizetők pénzéért a legjobb értékeket kínálják. Ezzel egy modern, piacorientált, természet megőrző politika létrejöttét segítik elő, melyben az adófizetők számára a lehető legjobb lesz a költség-haszon reláció.

  

 

Forrás: http://www.forestpress.hu/hu/index.php?option=content&task=view&id=6001&Itemid=2

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások