Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%ArgentĂ­na 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitĂłoldal > hirek > HĂ­res emberek - Optimista riportok > Vak optimizmus, avagy vakon is lehet valaki optimista?

Vak optimizmus, avagy vakon is lehet valaki optimista?

2008.01.05.

Tisztelt Optimista Klub!

MellĂ©kelten kĂĽldöm egy Ă­rásomat, amely a CeglĂ©di KĂ©k Ăšjság 2007. oktĂłber 31-i számában jelent meg, Márkus Norbert zongoraművĂ©szrĹ‘l.

Ăšgy gondolom, sikerĂĽlt bemutatnom egy optimista hangvĂ©telű cikben egy optimista embert, aki sĂşlyos fogyatĂ©kossága (vaksága ) ellenĂ©re boldog, Ă©s teljes Ă©letet Ă©l.  

üdvözlettel:

Czinege Imre

újságíró

 

A vak zongorista

Márkus Norbert

 

Az arcán letörölhetetlen mosoly. Ez tulajdonképpen érthető, hisz az élete csupa derű, móka és kacagás. Végtelenül szerény. Van isneki mire. Amikor megpróbáltam mikrofonvégre kapni a látássérülteknek szervezett segédeszköz-bemutatón, egy kicsit várnom kellett rá, mert éppen egy PDA-nak becézett intelligens kütyüvel a kezében mobiltelefonált, távoktatást tartott valakinek a szoftverírás rejtelmeiből. Két nappal később pedig a városházán rendezett jótékonysági koncerten kápráztatta el a közönséget briliáns zongorajátékával.

Az már szinte szóra sem érdemes, hogy a budapesti és az amszterdami Zeneakadémia zongorista-zeneszerző diplomájával a zsebében a Magyar Tudományos Akadémia Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársaként beszélő segédeszközök fejlesztésével foglalkozik vakok és látássérültek számára. – Gyerekkorom óta közöm van a számítógéphez, amely a sokoldalúsága miatt az egyik legkézenfekvőbb segédeszköz a látássérülteknek. Egyébként már fiatalkoromban is programoztam – magyarázza az informatikai érdeklődését. – A kutatóintézet Beszéd- és Rehabilitáció-Technológiai Osztályán vakoknak kifejlesztett PDA mindazt tudja, amit egy mobiltelefon, és emellett kéziszámítógépként is használható, alkalmas a mobil internetezésre is. A beszédszintetizátor és a Braille-tábla adapter segítségével még írni is tudnak az érintőképernyőre. Újabb projekteken is dolgozunk, pl. az asztali számítógépen használható Braille-kotta szerkesztőprogramon.

Mikor kellően lenyűgözött számítástechnikai szakértelmével, arról érdeklődöm, hogyan veszítette el a látását. – Már a születésemkor sem láttam jól, de azért tudtam tévét nézni, biciklizni. Akkor kezdett nagyon romlani a szemem, amikor a Zeneakadémiára jártam, és néhány év alatt fokozatosan elveszítettem a látásomat. Én tehát nem egy tökéletesen látóból, hanem egy nagyonrosszul látóból lettem vak emberré. Mindig is Braille-kottákból, hangfelvételekből tanultam a zenét, aztán készítettem egy kottaíró-kottanyomtató programot is, ezzel tudtam zenét szerezni.

Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen komoly informatikai fejlesztőmunka mellett a zene szükségszerűen háttérbe szorul, de ő rácáfol erre: – Hat évig voltam Hollandiában, ott éjjel-nappal csak zenéltünk. Amióta hazajöttem, már nem élek ilyen intenzíven. Már nem akarok minden éjszaka hajnali háromig játszani. Ebben a hónapban ez a harmadik koncertem, amit Cegléden adok. Közben zenéket is szerzek, dolgozom egy vakok számára könnyen használható elektronikus zenei tananyagon, és vannak látó magántanítványaim. is.

Neki bejött a „szerelem első látásra”, legfeljebb nem ő látott, hanem őt látták meg. – A feleségem látó ember. Rengeteg, nem fogyatékos ember évekig küszködik azzal, hogy megtalálja az igazi párját, ha pedig megtalálta, sokszor elrontja a kapcsolatot, ami egyáltalán nem azon múlik, hogy látunk vagy nem látunk!

Búcsúzóul felteszem neki azt az álkérdést, hogy szeretné-e visszanyerni a látását, ha egyszer erre lehetősége nyílna valamilyen új műtéti eljárás, őssejtterápia, netán egy csúcstechnológiájú segédeszköz révén. – Természetesen igen, de akkor nem visszanyerném a látásomat, hanem nyernék valami olyat, amivel soha nem rendelkeztem – mondja, majd így folytatja: – Vannak arra vonatkozó kutatások, hogy olyanoknál, akiknek több évtized után sikerült helyreállítani az elvesztett látásukat, több probléma is keletkezett ebből. Mert időközben az agynak azok a területei, amelyek eredetileg a látásért voltak felelősek, már valami más funkciót töltöttek be, így a hirtelen beáramló vizuális információk zavarokhoz vezettek. Ezektől a következményektől azért tartanék. Jelenleg azonban inkább örülök annak, hogy nem látom azt a rengeteg csúnya, rossz, borzasztó, elkeserítő dolgot, ami újabban a világban körülvesz minket. Mivel vak vagyok, nem csap az arcomba a véres valóság!

Márkus Norbert irigylésre méltóan boldog ember…

Szöveg és fotó: Czinege

Czinege Imre

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne ĂĽzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások