ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > Optimista sajt√≥figyel√©s > √úzenet a m√©lyponton l√©vŇĎknek

√úzenet a m√©lyponton l√©vŇĎknek

2017.10.27.

‚Äď Van olyan √ľzenete, amit √°tadna azoknak, akik most m√©lyponton vannak?¬†‚Äď Egyszer egy kontrollvizsg√°latra v√°rakozva besz√©lgettem egy betegt√°rssal, aki arr√≥l besz√©lt, hogy semmi √∂r√∂m nem √©rte mostans√°g. Elmes√©ltem neki, hogy b√°r engem is √©rtek bossz√ļs√°gok reggel √≥ta, √©n mi mindennek √∂r√ľltem m√©gis aznap.

Meggy√≥gyult az √°tt√©tes emlŇĎr√°kb√≥l, majd a saj√°t maga √°ltal v√©gigj√°rt k√°lv√°ria negat√≠v √©s pozit√≠v hat√°saib√≥l √©p√≠tkezve √©let√©t arra tette fel, hogy m√°soknak seg√≠tsen. B√°nyai √Čva Magyarorsz√°g egyik legismertebb √©s legink√°bb elismert pszichol√≥gus professzora. A pszichol√≥giai m√≥dszereknek a m√©rhetŇĎ √©lettani hat√°sait is kutatja. A decemberben 75. sz√ľlet√©snapj√°t √ľnneplŇĎ professzor ideje ma is szinte percekre be van t√°bl√°zva: k√©t napon az Orsz√°gos Onkol√≥giai Int√©zetben fel√ľgyeli az ir√°ny√≠t√°s√°val, emlŇĎr√°kos betegek bevon√°s√°val fut√≥ kutat√°st, k√©t napon az egyetemen oktat, egy napon v√©gst√°diumban l√©vŇĎ r√°kbetegeknek ny√ļjt seg√≠ts√©get, a h√©tv√©g√©k pedig nem ritk√°n √©rik valamely hazai vagy k√ľlf√∂ldi tudom√°nyos f√≥rumon. Az√©rt ma m√°r arra is figyel, hogy legyen ideje felt√∂ltŇĎdni, ennek fontoss√°g√°ra a saj√°t betegs√©ge tan√≠totta meg. A R√ĀKGY√ďGY√ćT√ĀS Magazinnak B√°nyai √Čva Szegeden, a Magyar Pszichol√≥giai T√°rsas√°g 26. Orsz√°gos Tudom√°nyos NagygyŇĪl√©s√©n adott interj√ļt.

‚Äď A 2001. szeptember 11-i amerikai terrort√°mad√°sok napj√°n √∂nnek is elj√∂tt a vil√°gv√©ge.
‚Äď Rendszeresen tartottam √∂nvizsg√°latot odahaza, 2001. szeptember 8-√°n, egy szombati napon vettem √©szre egy apr√≥ csom√≥t az egyik mellemben, s hogy beh√ļzott√° v√°lt a bŇĎr√∂m. Egy gyermekkori seb√©sz bar√°tom m√©g aznap megvizsg√°lt. MegerŇĎs√≠tette a gyan√ļm, de meg is nyugtatott, hogy pikk-pakk kikapj√°k a csom√≥t, √©s minden rendben lesz. Az ELTE K√≠s√©rleti Pszichol√≥giai Tansz√©k√©nek akkori vezetŇĎjek√©nt h√©tfŇĎn el kellett ind√≠tanom az √ļj tan√©vet, √≠gy kedden jutottam be mammogr√°fi√°ra, ahol egy√©rtelmŇĪv√© v√°lt a diagn√≥zis. B√°ty√°mat h√≠vtam telefonon, hogy elmondjam neki a t√∂rt√©nteket, de ŇĎ csak annyit k√©rdezett: nem n√©zem a t√©v√©t? Nem √©rtettem, hogy j√∂n ez ide, amikor √©n a sorsomr√≥l besz√©lek neki. Amikor bekapcsoltam a k√©sz√ľl√©ket, az elsŇĎ k√©psor, amit l√°ttam, hogy √∂sszeomlik a Vil√°gkereskedelmi K√∂zpont √©p√ľlete. Az elsŇĎ gondolatom az volt: ‚Äěhal√°los beteg vagyok, s tess√©k, erre √∂ssze is omlik a vil√°g." R√∂gt√∂n a m√°sodik gondolatom viszont m√°r a felismer√©s: ‚Äěte j√≥ √©g, a diagn√≥zis nyom√°n m√°ris √ļgy gondolkodom, mint egy 3 √©ves gyerek, aki √∂nmag√°t helyezi a vil√°g k√∂z√©ppontj√°ba." Miut√°n √©vtizedek √≥ta kutattam m√°r akkor is a hipn√≥zis √©s a m√≥dosult tudat√°llapotok jellegzetess√©geit, felismertem ezt √∂nmagamon. R√∂gt√∂n fogtam egy vaskos f√ľzetet √©s elkezdtem lejegyezni a gondolataimat. C√≠met is adtam neki: GY√ďGYUL√ĀSI NAPL√ď. Nem gondolkodtam a c√≠men, viszont ezzel m√°r az elsŇĎ napon √∂nk√©ntelen√ľl is kijel√∂ltem a c√©lomat.

‚Äď Mit jelent a m√≥dosult tudat√°llapot egy beteg sz√°m√°ra?
‚Äď A r√°k diagn√≥zisa gyakran olyan trauma, ami mindent fel√ľl√≠r az agyban. A beteg √©szlel√©se beszŇĪk√ľl: nemcsak kev√©sb√© tud koncentr√°lni √©s gondolkodni, de mindennek jelentŇĎs√©get, √°ltal√°ban negat√≠v √©rtelmet tulajdon√≠t, s mindent mag√°ra vonatkoztat. Ezt is √°t√©ltem azon a napon. A mammogr√°fi√°s vizsg√°laton ugyanis az asszisztens egyszer csak felki√°ltott: ‚Äěnagyon nagy baj van, megyek a fŇĎorvos asszony√©rt."Negyed √≥r√°ba telt, am√≠g a fŇĎorvos oda√©rt, addig √©n fejben m√°r pr√≥b√°ltam lez√°rni az √©letem. A k√∂vetkezŇĎ j√°tsz√≥dott le bennem: ‚Äěaz engem ismerŇĎ √©s szeretŇĎ seb√©sz bar√°tom nem akart megr√©miszteni, ez√©rt nyugtatott meg, bezzeg ez a sz√°momra ismeretlen asszisztens nem kertel, megmondja az igazs√°got." √Ātgondoltam, hogy mit kell m√©g megtennem, ha a mindj√°rt √©rkezŇĎ fŇĎorvos azt mondja, hogy m√°r csak egy √©vem van h√°tra, s mit adok fel ebbŇĎl, ha f√©l √©vet vagy h√°rom h√≥napot ad nekem. Meg√©rkezett, majd nyomban kider√ľlt, hogy nem velem van baj, hanem a g√©ppel, amit csak ŇĎ tud be√°ll√≠tani. A betegutam elsŇĎ napj√°n nagy felismer√©s volt, hogy mennyi f√©lre√©rt√©s, f√©lre√©rtelmez√©s fesz√≠theti a betegeket.

‚Äď Minden sz√≥nak s√ļlya van.
‚Äď Nemcsak minden sz√≥nak! Az orvos egy ilyen s√ļlyos √©lethelyzetben kiemelt tekint√©lyszem√©ly: minden gesztusa, k√©zmozdulata, s√≥haja, szem√∂ld√∂kr√°ncol√°sa jelz√©s a beteg sz√°m√°ra, aminek jelentŇĎs√©get tulajdon√≠t akkor is, ha nincs jelentŇĎs√©ge. Ut√≥lag tal√°lgatni kezdi, mi lehet a kimondott mondatok m√∂g√∂tt. Mindennek √ľzenet√©rt√©ke van. Sok orvos sajnos nincs tiszt√°ban azzal, hogy √∂nk√©ntelen√ľl is mennyi negat√≠v jelz√©st k√ľld a betegei fel√©, holott ugyanannyi idŇĎ alatt tudatos pozit√≠v kommunik√°ci√≥val nagyon sokat seg√≠thetne is a betegeinek. Nem mindegy, hogyan j√∂n ki egy p√°ciens a rendelŇĎbŇĎl: f√©lig teli vagy f√©lig √ľres az a poh√°r? Lehet, hogy a szavak szintj√©n ugyanazt mondja k√©t orvos, egyik m√©gis lend√ľletet ad a beteg√©nek, a m√°sik lelombozza. Diploma ut√°ni k√©pz√©sben m√°r tan√≠tjuk a kr√≠zishelyzetben l√©vŇĎkkel dolgoz√≥ szakemberek, orvosok, lelk√©szek, pszichol√≥gusok sz√°m√°ra az √ļgynevezett szuggeszt√≠v kommunik√°ci√≥t. Ez nagy √∂r√∂m sz√°momra, de szomor√ļs√°g is, mert erre a k√©pz√©sre jellemzŇĎen azok jelentkeznek, akik egy√©bk√©nt is hangs√ļlyt fektetnek a kommunik√°ci√≥ra, teh√°t v√©lhetŇĎen jobban kommunik√°lnak az √°tlagn√°l. Az orvos-beteg viszonyban a p√°ciensnek erŇĎt ad√≥ pszichol√≥giai m√≥dszereket m√°r az alapk√©pz√©sben meg kellene tanulnia minden orvostanhallgat√≥nak m√©g azelŇĎtt, hogy egyetlen beteggel is tal√°lkozna.

‚Äď Hogyan v√©szelte √°t a kezel√©seket?
‚Äď Teljes mellelt√°vol√≠t√≥ mŇĪt√©tre volt sz√ľks√©g, nyirokcsom√≥ √°tt√©tek is igazol√≥dtak. R√°ad√°sul a sz√∂vettan is rossz progn√≥zis√ļ betegs√©gt√≠pust jelzett, ez√©rt egy nagyon agressz√≠v kezel√©sre volt sz√ľks√©g. Szendvicster√°pi√°nak h√≠vt√°k: egy t√∂bb hat√≥anyagb√≥l √°ll√≥ kemoter√°pia √©s sug√°rkezel√©s v√°ltotta egym√°st, a teljes kezel√©s kilenc h√≥napon √°t tartott. A rendk√≠v√ľl erŇĎs mell√©khat√°sok miatt nem sok beteg tudta v√©gigcsin√°lni. Nekem elŇĎny√∂m volt abban, hogy m√≠g az orvosok megadt√°k amit a kor tudom√°nyos bizony√≠t√©kai alapj√°n biol√≥giailag meg lehetett adni, √©n mell√©tettem mindazt, ami pszichol√≥giailag seg√≠tett a mell√©khat√°sok cs√∂kkent√©s√©ben, a gy√≥gyul√°sban, a t√ļl√©l√©sben.

‚Äď Nyilv√°n protekci√≥s p√°ciens volt, jobban odafigyeltek √∂nre, mint egy √°tlag betegre.
‚Äď Hadd mondjak el egy t√∂rt√©netet. Az elsŇĎ sug√°rter√°pi√°s megbesz√©l√©sre v√°rtam a f√©rjemmel. √Ėtvenhat betegre t√≠z sz√©k jutott. √Čn kemoter√°pi√°r√≥l j√∂ttem, rettenetesen sz√©d√ľltem, ez√©rt visszamentem az oszt√°lyra le√ľlni. H√°rom √©s f√©l √≥r√°t v√°rakoztunk. ‚ÄěT√°n ŇĎt is meg kell vizsg√°lnom?" k√©rdezett vissza gunyorosan az orvos, amikor r√°m ker√ľlt a sor, s k√©rtem, hogy bej√∂hessen velem a f√©rjem is. V√©g√ľl kint maradt, mert l√°ttam a f√©rjemen a d√ľh√∂t, s f√©ltem, hogy tettlegess√©gig fajult volna a tal√°lkoz√°s. Der√©kig le kellett vetkŇĎzn√∂m, s mivel ez m√°r a mŇĪt√©t ut√°n t√∂rt√©nt, f√©l mellel √ľltem egy sz√©ken a szoba k√∂zep√©n. Az orvos nekem h√°ttal kezdett k√©rdezgetni. ‚ÄěMikor der√ľlt ki a betegs√©g? Mikor volt a mŇĪt√©t? Mikor menstru√°ltam utolj√°ra?" Ut√≥bbi k√©rd√©sre nem v√°laszoltam. ‚ÄěMi az, tal√°n nem tudja?" Ezzel a g√ļnyos k√©rd√©ssel fordult fel√©m. Megsemmis√ľlve √ľltem ott, mint egy szoba k√∂zep√©re dobott t√°rgy, amire m√°r r√° sem lehet n√©zni. Akkor √∂sszeszedtem magam, s ugyan remegŇĎ hangon, de indulatosan v√°laszoltam: ‚ÄěezekrŇĎl az √©letemet alapvetŇĎen meghat√°roz√≥, m√©ly √©s intim k√©rd√©sekrŇĎl nem tudok a h√°t√°val t√°rsalogni!" Onnant√≥l kezdve odafordult. Ez volt √©letem legnagyobb megal√°ztat√°sa. Ma is felzaklat, ha visszagondolok r√°. Akkor √©s ott hat√°roztam el: ha meggy√≥gyulok, mindent meg fogok tenni az√©rt, hogy ezt m√°sokkal ne lehessen elk√∂vetni! Az az orvos ma m√°r nem √©l. A f√©lre√©rt√©sek elker√ľl√©se √©rdek√©ben: a hal√°l√°hoz nem volt k√∂z√∂m.

‚Äď A zs√ļfolts√°gon, a k√≥rh√°z adotts√°gain egy beteg nem tud v√°ltoztatni √©s a t√∂bbs√©gnek pszichol√≥giai j√°rtass√°ga sincs. Mi az, amit megtehet √∂nmag√°√©rt egy p√°ciens?
‚Äď Nagyon sokat! MindenekelŇĎtt nem szabad elz√°rk√≥zni a pszichol√≥giai seg√≠ts√©gny√ļjt√°s elŇĎl. El kellene felejteni azokat a buta t√©vk√©pzeteket, hogy pszichol√≥gusra csak a buggyantaknak van sz√ľks√©g√ľk. Nagyon sok olyan m√≥dszert ismer√ľnk, amelyek r√©v√©n √©rdemben lehet seg√≠teni. T√∂bb kutat√°s is tudom√°nyosan al√°t√°masztotta, hogy p√©ld√°ul gyorsabb a mŇĪt√©t ut√°ni l√°badoz√°s √©s kevesebb f√°jdalomcsillap√≠t√≥t ig√©nyelnek azok a betegek, akikkel m√°r az oper√°ci√≥ elŇĎtt foglalkozott pszichol√≥gus, s megtanultak √∂nseg√≠tŇĎ technik√°kat. Kimutathat√≥an kevesebb mell√©khat√°s gy√∂tri azokat, akik sikeresen alkalmaznak fesz√ľlts√©gold√≥¬† vagy a gy√≥gy√≠t√≥ k√©pzeletet seg√≠ts√©g√ľl h√≠v√≥ m√≥dszereket. A hajhull√°st nem lehet pszichol√≥giai beavatkoz√°ssal befoly√°solni, de p√©ld√°ul a h√°nyingert vagy a f√°jdalom√©rzetet igen.

‚Äď Mondjon konkr√©tumokat, amelyek megval√≥s√≠that√≥k a mindennapokban!
‚Äď Napl√≥√≠r√°s: √©rdemes napi tizen√∂t percet r√°sz√°nni, hogy a betegs√©ggel √∂sszef√ľggŇĎ t√∂rt√©n√©seket, tapasztalatokat, √©rzelmeket, f√©lelmeket, bossz√ļs√°gokat le√≠rja az ember, mert m√°r √∂nmag√°ban ez√°ltal cs√∂kken a stressz m√©rt√©ke. Inform√°ci√≥szerz√©s: nem szabad sodr√≥dni az √°rral, √©rteni kell, hogy mi mi√©rt t√∂rt√©nik. A t√ļlzs√ļfolt rendel√©seken sokszor nincs idŇĎ az orvossal r√©szletesen besz√©lni, de tudatosan, jegyzetelve fel kell k√©sz√ľlni, s oda m√°st is magunkkal vinni, aki jobban tud figyelni. Meg kell tal√°lni a megb√≠zhat√≥ inform√°ci√≥-forr√°sokat: nem √∂ssze-vissza olvasni a r√©mt√∂rt√©neteket az interneten, hanem az √°pol√≥kkal vagy betegt√°mogat√≥ egyes√ľletekkel, alap√≠tv√°nyokkal felvenni a kapcsolatot. Ki kell iktatni a negat√≠v szuggeszti√≥kat: a betegek nagyon sokat √°rtanak egym√°snak azzal, hogy a kezelŇĎben egym√°sra licit√°lva ecsetelik, hogy ki k√≠nl√≥dik jobban. Persze az√©rt teszik ezt, mert ott meg√©rtŇĎ k√∂zeget √©reznek maguk k√∂r√ľl, de ennek nem szabad r√©sz√©v√© v√°lni! A kemoter√°pi√°ra nem m√©regk√©nt, hanem az orvostudom√°ny mai √°ll√°sa szerinti leghat√©konyabb gy√≥gyszerk√©nt kell tekinteni, s nem elriasztani kell egym√°st, hanem pozit√≠van t√°mogatni. Nyugodtan vihet√ľnk magunkkal p√©ld√°ul sz√°munkra kellemes zen√©t a kezel√©sre: feltessz√ľk a f√ľlhallgat√≥t, s kiz√°rjuk a negat√≠v k√ľlvil√°got. A zene egy√©bk√©nt is ter√°pi√°s eszk√∂z, mert ellaz√≠t, √©rzelmeket v√°lt ki, ezzel eltereli a figyelmet a neh√©zs√©gekrŇĎl, a f√°jdalomr√≥l.

‚Äď Mi a legnagyobb v√°ltoz√°s az √∂n sz√°m√°ra, amit a betegs√©g hozott?
‚Äď A hossz√ļ t√°v√ļ gy√≥gyul√°s kulcsa, hogy a beteg felt√∂ltŇĎdhessen, s ne engedje meg senkinek, se munkahelynek, se csal√°dtagoknak, hogy ettŇĎl elt√°ntor√≠ts√°k! Engem p√©ld√°ul a sz√©pirodalom √©s a komolyzene kapcsol ki, k√ľl√∂n√∂sen egy √©lŇĎ koncert. M√©gsem adtam √©veken √°t m√≥dot magamnak, hogy egy reg√©nyt elolvassak. V√°ltottam nyolc alkalomra sz√≥l√≥ koncertb√©rletet is, hogy a fix idŇĎpontokra majd biztosan eljutok. H√©tszer k√∂zbej√∂tt valami! Valamit mindig √∂nmagam el√© soroltam, mert fontosabbnak √≠t√©ltem, mint a saj√°t energiarakt√°raim felt√∂lt√©s√©t. Ezt nem lehet b√ľntetlen√ľl megtenni. Egy felnŇĎtt embernek saj√°t felelŇĎss√©ge is van abban, hogy a mindennapokban kiharcolja √∂nmag√°nak a pihen√©sre √©s a felt√∂ltŇĎd√©sre az idŇĎt, legyen az sport vagy hobbi, kert√©szked√©s, alkot√°s vagy utaz√°s. √Čn p√©ld√°ul tvisztkir√°lynŇĎ voltam az egyetemen, s ha alkalmam van r√°, ma is √∂r√∂mmel v√©gigt√°ncolok egy √©jszak√°t. Minden reggel f√©l √≥r√°t torn√°zom, odafigyelek arra, hogy mit eszem, √©s m√°r tudok nemet mondani. Megtanultam: az √©n √©letem nem fontosabb, mint m√°sok√©, de van olyan fontos, mint m√°sok√©.

‚Äď A napt√°r√°t l√°tva m√©gsem √ļgy tŇĪnik, mint aki sok idŇĎt sz√°n √∂nmag√°ra.
‚Äď Az √∂nmag√°ra val√≥ odafigyel√©ssel √©n senkit nem arra biztatok, hogy hanyagolja el a k√∂telezetts√©geit vagy a csal√°dj√°t, az √©n √©letem sem a t√©tlens√©gre p√©lda. Kell legyen olyan √∂nmag√°n t√ļlmutat√≥ c√©lja az embernek, ami√©rt √©rdemes reggel felkelni. A r√°kb√≥l ugyan meggy√≥gyultam, de m√©giscsak 75 √©ves leszek, s egyre k√∂zelebb a v√©g sz√°momra is. De ne a hal√°lt√≥l f√©lj√ľnk, hanem am√≠g √©l√ľnk, addig a legteljesebb √©letet √©lj√ľk! √Čn pedig m√©lt√≥ √©letc√©lnak √©rzem, hogy √©letem utols√≥ szakasz√°ban a tud√°sommal √©s tapasztalataimmal azoknak seg√≠tsek, akik most k√ľzdenek. Sok m√°s beteg sz√°m√°ra is erŇĎt ad, hogy seg√≠t a sorst√°rsaknak, ez√°ltal meg√©li azt, hogy nem volt hi√°baval√≥ a saj√°t szenved√©se, mert abb√≥l olyan √©rt√©ket kov√°csolt m√°sok sz√°m√°ra is, ami √∂nmag√°t is √©p√≠ti, erŇĎs√≠ti.

‚Äď Van olyan √ľzenete, amit √°tadna azoknak, akik most m√©lyponton vannak?
‚Äď Egyszer egy kontrollvizsg√°latra v√°rakozva besz√©lgettem egy betegt√°rssal, aki arr√≥l besz√©lt, hogy semmi √∂r√∂m nem √©rte mostans√°g. Elmes√©ltem neki, hogy b√°r engem is √©rtek bossz√ļs√°gok reggel √≥ta, √©n mi mindennek √∂r√ľltem m√©gis aznap. P√©ld√°ul a teraszon l√©vŇĎ k√≥kadt pet√ļni√°k fel√©led√©s√©nek vagy a kontrollvizsg√°latra val√≥ v√°rakoz√°snak, mert ott v√©gre lehetŇĎs√©gem ny√≠lt nyugodt k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt egyetemi dolgozatokat jav√≠tani. Amikor v√©gzett, visszaj√∂tt, s azt mondta: √°tgondolta, s t√©nyleg ak√°r √∂r√ľlhetett volna ŇĎ is aznap m√°r n√©h√°ny dolognak. Csak nem vette √©szre!

Dr. B√°nyai √Čva pszichol√≥gus, professzor emeritus az ELTE Pszichol√≥giai Int√©zet√©ben. 1970 √≥ta foglalkozik hipn√≥ziskutat√°ssal. FŇĎ kutat√°si ter√ľlete a hipn√≥zis √©lettani h√°tter√©nek, a magatart√°sra √©s az √©lm√©nyekre gyakorolt hat√°s√°nak t√°rsas n√©zŇĎpontb√≥l t√∂rt√©nŇĎ tanulm√°nyoz√°sa. Az ut√≥bbi idŇĎben daganatos betegeket seg√≠tŇĎ √ļj hipnoter√°pi√°s m√≥dszerek kidolgoz√°s√°val foglalkozik, √©s magas kock√°zat√ļ r√°kbetegek kieg√©sz√≠tŇĎ hipn√≥zis kezel√©s√©nek hat√°s√°t vizsg√°l√≥ kutat√°st folytat. T√∂bb alkalommal tan√≠tott vend√©gprofesszork√©nt k√ľlf√∂ldi egyetemeken is. A Magyar Hipn√≥zis Egyes√ľlet √∂r√∂k√∂s tiszteletbeli eln√∂ke, a Magyar Pszichol√≥giai T√°rsas√°g volt eln√∂ke. ElsŇĎ nŇĎi eln√∂ke volt az Eur√≥pai Hipn√≥zis T√°rsas√°gnak √©s a Nemzetk√∂zi Hipn√≥zis T√°rsas√°gnak. IskolateremtŇĎ munk√°ss√°g√°√©rt, tudom√°nyos tev√©kenys√©g√©√©rt sz√°mos rangos magyar √©s nemzetk√∂zi elismer√©sben r√©szes√ľlt.

Forrás:  rakgyogyitas.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Magdi. 2017,11,07, 2017.11.07. 15:47:02
Nagyon √∂r√ľl√∂k ennek a cikknek! K√∂sz√∂n√∂m! 40 √©vig e√ľ. dolgoz√≥ voltam. Jelenleg is seg√≠tek ott, ahol tudok. Sokszor hallottam betegektŇĎl:"Mi√©rt pont √©n?" Ez a cikk bizony√≠tja, hogy az orvos is ember √©s Ňź is lehet beteg. M√©g azt is bizony√≠tja, hogy milyen elesettek vagyunk, ha kider√ľl a baj! J√≥ eg√©szs√©get k√≠v√°nok a prof. asszonynak. Tartsa meg a J√≥ Isten m√©g sok√°ig. Nagy sz√ľks√©g van az ilyen empatikus emberekre.
√Āgi, 2017.10.29. 19:19:19
Nem kell ahhoz r√°k, hogy csak a negat√≠v dolgokat vegye √©szre valaki. Sajnos! Nekik is javaslom, ha √©rt valami, amit TE negat√≠vk√©nt √©rt√©kelsz, tedd fel magadnak a k√©rd√©st: - Milyen pozit√≠v dolognak (ak√°rmilyen pici) lehet oka ez a negat√≠v dolog? Ne add fel, mert valamilyen pozit√≠vum biztosan lesz belŇĎle!
Rebeka.., 2017.10.27. 13:25:49
::::Ha ŇĎszinte vagyok.. magamhoz, HOZZ√ĀTOK is... n√©ha van, n√©ha nincs..Ez az idŇĎj√°r√°s -√©s √∂nuralom k√©rd√©se.
A Professzor Asszonynak sz√≠vbŇĎl gratul√°lok, meg Neked ,hogy k√∂zz√© tetted..nek√ľnk...Tudunk tanulni..belŇĎle..::::De van egy "mond√°som" az : Igazi... OPTIMISTA EMBER...nem tart "haragot.." kedves M√°rk..√Črtsd √ļgy, ahogy akarod...(?) 2017 10 27 (13:25)

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok