optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Ujabb mód, hogyan fejlesszük boldogságunkat

Ujabb mód, hogyan fejlesszük boldogságunkat

2014.08.30.

Köztudott, hogy a magyarok boldogtalanok, sokszor még mosolyogni is nehezünkre esik. Pedig néha egy apróságon múlik, hogy jobb színben lássuk a világot. Például látogassunk el a Bródy Sándor utcába, egy boldogságról szóló kiállításra. Boldogságra tanítja a látogatókat Szombat Éva fotográfus legújabb kiállításán. A műanyag delfineket, dinoszauruszokat ábrázoló színpompás giccsképek garantáltan jókedvre derítik az érdeklődőt a Bródy Sándor utcai Supermarket Gallery-ben. De Szombat Éva biztosra ment, nemcsak fotókkal, de jó tanácsokkal is boldogságra „neveli" közönségét. A kiállításon fellapozhatjuk a művésznő és szerzőtársa, Vida Vera Boldogság című könyvét, mely akárcsak egy használati utasítás, instant megoldásokat kínál a szomorú látogatóknak arra, miképpen lehetnek örömteliek a mindennapjaik.

A giccses albumban olyan egyszerű, de praktikus tanácsokat találunk mint: „Minden nap csinálj legalább két olyan dolgot, amit eddig nem mertél megtenni. Például simogass meg egy vérebet, adj puszit egy rendőrnek, vagy nyilatkozz őszintén a főnöködnek. A félelmeid leküzdése az éned kiteljesedését és soha nem várt boldogságot hoz végül mindennapjaidba."

A szirupos hangvételű tárlat persze több mint ironikus. Szombat Éva közhelyes életvezetési tanácsai és giccsben úszó képei az ezoterikus műsorok, könyvek világát idézik. A kiállítás viszont megmosolyogtat, így lényegében el is éri a célját. Meg egy kicsit az orrunkra koppint: néha csak egy-egy apróságon múlik, hogy jobb színben lássuk a világot.

De vajon a magyar közönség tényleg rászorul egy nagy dózis boldogságra? A válasz sajnos igen. Több nemzetközi kutatásban is az utolsók között kullogunk boldogságban. Az OECD 2014-es Society at Glance jelentése szerint hazánkban magas az öngyilkossági ráta, nem bízunk a jövőben, gazdagok közt szegények vagyunk, és a magyar nők a legboldogtalanabbak az egész világon. A tavaly publikált ENSZ „boldogság-felmérésében", a World Happiness Report adatai szerint sem állunk túl jól. A 156 országot vizsgáló kutatás egy 0-tól 10-ig terjedő skálán vizsgálódott. Az index készítése során több változót is figyelembe vettek, így a szociális juttatások szintjét, a döntési szabadságot, a korrupciót, az egy főre jutó GDP-t és az egészségesen eltöltött évek számát is. Az első öt helyen csak európai országok álltak, amelyek közül a dánok voltak a legboldogabbak, majd következtek a norvégok, a svájciak, a hollandok és a svédek. Az Egyesült Államok a 17., Kanada a 6., Ausztrália a 10., Izrael a 11. helyen végzett, míg a legszomorúbbnak a szubszaharai országok bizonyultak. Magyarország a 110. helyen áll, pedig egy évvel korábban, 2012-ben még valamivel boldogabbak voltunk: a 96. helyen álltunk.

A kutatásból az is kiderül, hogy Európában csak két országban boldogtalanabbak nálunk: Bulgáriába és Macedóniában.Pedig érdemes lenne, ha mi, magyarok is jobbkedvűek lennénk, ugyanis a tanulmány szerint a boldog emberek hosszabb ideig élnek, termékenyebbek és többet is keresnek. Az örömteli életet azonban – meglepő módon – a jövedelemnél jobban befolyásolják az olyan „szociális faktorok" mint az ember ismerőseinek támogatása, a korrupció hiánya vagy a személyi szabadság foka. A stabil családi élet és a tartós házasság is jobb kedvre derít, de akár a munkahely is növelheti a boldogságunkat.

Meglepő módon azonban itt sem a pénz dominál, se a kávészünetek, hanem a munka biztonsága és a jó kapcsolatok.Persze a boldogságot akár meg is vásárolhatjuk. Szombat Éva kiállításán például kapható egy boldogságcsomag, melyben benne van az úgynevezett „magyar-boldog szótár". Ebből megtudhatjuk, hogy a „lekéstem az éjszakai buszt" akár azt is jelentheti, hogy „végre van egy órám önmagamra", vagy a „nem vettek fel az egyetemre" boldogul úgy hangzik: „végre kipróbálhatom magam a vendéglátásban".De siessünk, a boldogság kapui zárulnak. A kiállítás jövő hét péntekig látogatható.

A rangsor (ENSZ)
1. Dánia
2. Norvégia
3. Svájc
4. Hollandia
5. Svédország 
6. Kanada
7. Finnország 
8. Ausztria 
9. Izland
10., Ausztrália
11. Izrael
12. Costa Rica
13. Új-Zéland
14. Egyesült Arab Emirátusok
15. Panama
16. Mexikó
17. Egyesült Államok
18. Írország
19. Luxemburg
20. Venezuela
...
110. Magyarország

Forrás: nepszava.com

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Galambos Sandor, 2014.09.22. 18:20:24
A Magyar nep tobbsege gyulolkodo termeszetu ez ugylatszik a genjeinkben rejtozik , az allando sirankozas az elvesztett teruletek irant ,amit erszakkal foglaltunk el , ez a nep aki miden haboruban reszt vett es mindig a vesztes oldalon alt egy evezred ota .a nemzeti nyomor ra nyomja belyeget a tarsadalomra

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások