Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Ujabb mód, hogyan fejlesszük boldogságunkat

Ujabb mód, hogyan fejlesszük boldogságunkat

2014.08.30.

Köztudott, hogy a magyarok boldogtalanok, sokszor még mosolyogni is nehezünkre esik. Pedig néha egy apróságon múlik, hogy jobb színben lássuk a világot. Például látogassunk el a Bródy Sándor utcába, egy boldogságról szóló kiállításra. Boldogságra tanítja a látogatókat Szombat Éva fotográfus legújabb kiállításán. A műanyag delfineket, dinoszauruszokat ábrázoló színpompás giccsképek garantáltan jókedvre derítik az érdeklődőt a Bródy Sándor utcai Supermarket Gallery-ben. De Szombat Éva biztosra ment, nemcsak fotókkal, de jó tanácsokkal is boldogságra „neveli" közönségét. A kiállításon fellapozhatjuk a művésznő és szerzőtársa, Vida Vera Boldogság című könyvét, mely akárcsak egy használati utasítás, instant megoldásokat kínál a szomorú látogatóknak arra, miképpen lehetnek örömteliek a mindennapjaik.

A giccses albumban olyan egyszerű, de praktikus tanácsokat találunk mint: „Minden nap csinálj legalább két olyan dolgot, amit eddig nem mertél megtenni. Például simogass meg egy vérebet, adj puszit egy rendőrnek, vagy nyilatkozz őszintén a főnöködnek. A félelmeid leküzdése az éned kiteljesedését és soha nem várt boldogságot hoz végül mindennapjaidba."

A szirupos hangvételű tárlat persze több mint ironikus. Szombat Éva közhelyes életvezetési tanácsai és giccsben úszó képei az ezoterikus műsorok, könyvek világát idézik. A kiállítás viszont megmosolyogtat, így lényegében el is éri a célját. Meg egy kicsit az orrunkra koppint: néha csak egy-egy apróságon múlik, hogy jobb színben lássuk a világot.

De vajon a magyar közönség tényleg rászorul egy nagy dózis boldogságra? A válasz sajnos igen. Több nemzetközi kutatásban is az utolsók között kullogunk boldogságban. Az OECD 2014-es Society at Glance jelentése szerint hazánkban magas az öngyilkossági ráta, nem bízunk a jövőben, gazdagok közt szegények vagyunk, és a magyar nők a legboldogtalanabbak az egész világon. A tavaly publikált ENSZ „boldogság-felmérésében", a World Happiness Report adatai szerint sem állunk túl jól. A 156 országot vizsgáló kutatás egy 0-tól 10-ig terjedő skálán vizsgálódott. Az index készítése során több változót is figyelembe vettek, így a szociális juttatások szintjét, a döntési szabadságot, a korrupciót, az egy főre jutó GDP-t és az egészségesen eltöltött évek számát is. Az első öt helyen csak európai országok álltak, amelyek közül a dánok voltak a legboldogabbak, majd következtek a norvégok, a svájciak, a hollandok és a svédek. Az Egyesült Államok a 17., Kanada a 6., Ausztrália a 10., Izrael a 11. helyen végzett, míg a legszomorúbbnak a szubszaharai országok bizonyultak. Magyarország a 110. helyen áll, pedig egy évvel korábban, 2012-ben még valamivel boldogabbak voltunk: a 96. helyen álltunk.

A kutatásból az is kiderül, hogy Európában csak két országban boldogtalanabbak nálunk: Bulgáriába és Macedóniában.Pedig érdemes lenne, ha mi, magyarok is jobbkedvűek lennénk, ugyanis a tanulmány szerint a boldog emberek hosszabb ideig élnek, termékenyebbek és többet is keresnek. Az örömteli életet azonban – meglepő módon – a jövedelemnél jobban befolyásolják az olyan „szociális faktorok" mint az ember ismerőseinek támogatása, a korrupció hiánya vagy a személyi szabadság foka. A stabil családi élet és a tartós házasság is jobb kedvre derít, de akár a munkahely is növelheti a boldogságunkat.

Meglepő módon azonban itt sem a pénz dominál, se a kávészünetek, hanem a munka biztonsága és a jó kapcsolatok.Persze a boldogságot akár meg is vásárolhatjuk. Szombat Éva kiállításán például kapható egy boldogságcsomag, melyben benne van az úgynevezett „magyar-boldog szótár". Ebből megtudhatjuk, hogy a „lekéstem az éjszakai buszt" akár azt is jelentheti, hogy „végre van egy órám önmagamra", vagy a „nem vettek fel az egyetemre" boldogul úgy hangzik: „végre kipróbálhatom magam a vendéglátásban".De siessünk, a boldogság kapui zárulnak. A kiállítás jövő hét péntekig látogatható.

A rangsor (ENSZ)
1. Dánia
2. Norvégia
3. Svájc
4. Hollandia
5. Svédország 
6. Kanada
7. Finnország 
8. Ausztria 
9. Izland
10., Ausztrália
11. Izrael
12. Costa Rica
13. Új-Zéland
14. Egyesült Arab Emirátusok
15. Panama
16. Mexikó
17. Egyesült Államok
18. Írország
19. Luxemburg
20. Venezuela
...
110. Magyarország

Forrás: nepszava.com

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Galambos Sandor, 2014.09.22. 18:20:24
A Magyar nep tobbsege gyulolkodo termeszetu ez ugylatszik a genjeinkben rejtozik , az allando sirankozas az elvesztett teruletek irant ,amit erszakkal foglaltunk el , ez a nep aki miden haboruban reszt vett es mindig a vesztes oldalon alt egy evezred ota .a nemzeti nyomor ra nyomja belyeget a tarsadalomra

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások