ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Tudta? Adja tovább :)

Tudta? Adja tov√°bb :)

2016.01.07.

8 √ļj t√©ny a boldogs√°gr√≥l, amikrŇĎl tudnia kell:¬†Vannak, akik az√©rt nem hisznek az igazi boldogs√°gban, mert nem tudj√°k, mit √©s hogyan kellene tenni√ľk ahhoz, hogy √°t√©lj√©k azt, m√≠g m√°sok olyan ill√ļzi√≥kat kergetnek, hogy csak materi√°lis √©rt√©kektŇĎl lehetnek el√©gedettebbek az √©let√ľkkel.¬†Pedig a szak√©rtŇĎk sem gyŇĎzik hangoztatni, hogy a lelki j√≥ll√©t el√©r√©s√©hez el√©g n√©h√°ny apr√≥ l√©p√©s. A PsyBlog most √∂ssze is gyŇĪjt√∂tt n√©h√°ny √ļj t√©nyt a boldogs√°gr√≥l, hogy a szkeptikusok is jobban √©rezz√©k magukat a bŇĎr√ľkben.¬†A legt√∂bb ember √°ltal√°ban boldog;¬†Semmi baj az √©letk√∂z√©pi v√°ls√°ggal;¬†Vegyen p√©ld√°t az idŇĎsekrŇĎl!;¬†Csin√°lja azt, ami j√≥l esik!;¬†A s√©t√°l√°s feldob;¬†Ut√°nozza az extrovert√°ltakat!;¬†Tudatos mosogat√°s;¬†Vad√°sszon az √°h√≠tatra!

A legtöbb ember általában boldog

Ak√°r hiszi, ak√°r nem, tal√°n nem is kell semmi k√ľl√∂n√∂set tenn√ľnk ahhoz, hogy boldogok legy√ľnk, egy friss tanulm√°ny szerint ugyanis az emberek √°ltal√°ban v√©ve meglehetŇĎsen j√≥ ked√©lyŇĪek ‚Äď f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy a vil√°g mely r√©sz√©n √©lnek. A kutat√≥k sz√°mos k√ľl√∂nb√∂zŇĎ gazdas√°gi helyzetben l√©vŇĎ orsz√°got √©s n√©pet vizsg√°lva √°llap√≠tott√°k meg, hogy - hacsak nem √©ppen valamilyen erŇĎs √©rzelmi esem√©nyen, traum√°n vannak t√ļl - m√©g a szer√©ny k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lŇĎ embereknek is enyh√©n pozit√≠v hangulatban telnek mindennapjaik. A tud√≥sok felt√©telez√©se szerint ez a "kollekt√≠v" boldogs√°g az evol√ļci√≥s kiv√°laszt√≥d√°snak (t√ļl√©l√©s√©rt val√≥ k√ľzdelem) k√∂sz√∂nhetŇĎen genetikailag k√≥dolva van benn√ľnk, m√≠g a kr√≥nikus depresszi√≥t vagy a pozit√≠v √©rzelmek hi√°ny√°t nem √∂r√∂k√∂lt√ľk ŇĎseinktŇĎl.

Semmi baj az életközépi válsággal

Az √©lettel val√≥ el√©gedetlens√©g a k√∂z√©pkorral egy√ľtt j√°r√≥ term√©szetes kr√≠zis√°llapot, amivel mindenkinek meg kell birk√≥znia. Egy √ļj kutat√°s szerint azonban ez a negat√≠v hozz√°√°ll√°s 54 √©ves kort√≥l kezd megszŇĪnni - legal√°bbis a gazdas√°gilag fejlett orsz√°gokban. Az √©letk√∂z√©pi v√°ls√°g 45 √©ves kor k√∂r√ľl jelentkezik, √©s olyan j√≥l√©ti √°llamokban is igen elterjedt jelens√©g, mint Kanada, Amerika, Ausztr√°lia vagy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g. Ennek egyik oka feltehetŇĎen az, hogy ilyenkor nagyobb nyom√°s nehezedik az emberek v√°ll√°ra a p√©nz√ľgyi c√©lok √©s sikerek el√©r√©se miatt. "Mivel ez az idŇĎszak jellemzŇĎen a karrier cs√ļcsa is egyben, amikor a legt√∂bb p√©nzt kereshetj√ľk, √≠gy kihaszn√°lhatjuk az ideiglenes v√°ls√°got arra, hogy megalapozzuk idŇĎskori j√≥ll√©t√ľnket"- nyugtat meg Angus Deaton professzor, a tanulm√°ny t√°rsszerzŇĎje. A 160 orsz√°gra kiterjedŇĎ felm√©r√©s eredm√©nyei alapj√°n azonban az √©lettel val√≥ el√©gedetts√©g szintje a f√∂ldrajzi elhelyezked√©stŇĎl is f√ľgg: a nyugati orsz√°gokkal ellent√©tben p√©ld√°ul Kelet-Eur√≥p√°ban √©s a volt Szovejetuni√≥ ter√ľlet√©n az emberek el√©gedetts√©gi szintje folyamatosan cs√∂kken az √©letk√∂z√©pi v√°ls√°g ut√°n is.

Vegyen p√©ld√°t az idŇĎsekrŇĎl!

Az√©rt ne ijedjen meg, hiszen a sz√ľlŇĎktŇĎl, nagysz√ľlŇĎktŇĎl √©s idŇĎsebb ismerŇĎseinktŇĎl nagyon sok mindent tanulhatunk az √©let apr√≥ √∂r√∂meirŇĎl, a val√≥di √©rt√©kekrŇĎl is. Vizsg√°latok bizony√≠tj√°k, hogy az √©letkor elŇĎrehaladt√°val az emberek egyre ink√°bb a mindennapi tapasztalatokban tal√°lj√°k meg √∂r√∂m√ľket, m√≠g a fiatalok a rendk√≠v√ľli, extr√©m √©lm√©nyek alapj√°n hat√°rozz√°k meg magukat. A szak√©rtŇĎk t√∂bb mint k√©tsz√°z, 19 √©s 79 √©v k√∂z√∂tti nŇĎt √©s f√©rfit k√©rdeztek boldog √©lethelyzetekrŇĎl, amelyek k√∂z√∂tt volt h√©tk√∂znapi √©s k√ľl√∂nleges is. Az eredm√©nyek kimutatt√°k, hogy a megk√©rdezettek k√∂z√ľl legink√°bb az idŇĎsebbek voltak azok, akik a viszonylag √°tlagos, h√©tk√∂znapi esem√©nyeket (pl. egy s√©ta a parkban vagy k√∂z√∂s program a csal√°ddal) is kimondottan √∂r√∂mtelik√©nt √©lt√©k meg, m√≠g a fiatalok nem √©rt√©k be ennyivel.

Csinálja azt, ami jól esik!

Azt m√°r tudjuk j√≥l, hogy r√°g√∂rcs√∂lni a boldogs√°gra nem lehet, de l√©tezik egy hat√©kony m√≥dszer - nevezz√ľk a ‚Äěpozitivit√°s prioriz√°l√°s√°nak" -, amit √∂sszef√ľgg√©sbe hoztak a szem√©lyes j√≥l√©t kialak√≠t√°s√°val, √©s ez a tr√ľkk m√©g csak nem is egy nagy vaszisztdasz; egyszerŇĪen szervez√©s k√©rd√©se, hogy olyan tev√©kenys√©geket v√©gezz√ľnk nap mint nap, amikben igaz√°n √∂r√∂m√ľnket lelj√ľk. ‚ÄěA szombat d√©lut√°n egyeseknek a bar√°tokkal val√≥ meccsn√©z√©srŇĎl, m√°soknak egy csal√°di kir√°ndul√°sr√≥l sz√≥l. Vannak, akik lend√ľletre v√°gynak, ez√©rt fut√°ssal ind√≠tj√°k minden napjukat, m√≠g m√°sok nyugodt k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, te√°t sz√ľrcs√∂lgetve olvass√°k reggelente a New York Times-t. Teljesen norm√°lis √©s term√©szetes, hogy mivel k√ľl√∂nb√∂zŇĎek vagyunk, m√°sok az ig√©nyeink √©s elt√©r a napi rutinunk. √Čppen ez√©rt nem √©rdemes m√°sok √©let√©hez viszony√≠tani saj√°tunkat, hanem ink√°bb arra t√∂rekedni, amikor csak lehet, azt csin√°ljuk, amit szeret√ľnk" - magyar√°zz√°k az Emotion c√≠mŇĪ szaklapban megjelent tanulm√°ny szerzŇĎi. Azt√°n ne csod√°lkozzon, ha ez t√©nyleg bev√°lik!

A sétálás feldob

√Čszrevette m√°r, hogy amikor j√≥ kedve van, akkor sokkal felszabadultabban s√©t√°l? H√°tradobja a v√°ll√°t, lengeti a karjait √©s ak√°r m√©g rug√≥zik is k√∂zben? N√©ha bizony sokkal nyilv√°nval√≥bb a k√∂rnyezet√ľnk sz√°m√°ra, milyen a ked√©ly√°llapotunk, mint azt gondoln√°nk. A szak√©rtŇĎk szerint ez azonban ford√≠tva is igaz: f√ľggetlen√ľl aktu√°lis hangulatunkt√≥l amikor imit√°ljuk ezt a boldog gyalogl√≥st√≠lust ‚Äď ak√°r an√©lk√ľl, hogy √©szrevenn√©nk -, azon kaphatjuk magunkat, hogy jobb kedvre der√ľl√ľnk. A vizsg√°latban r√©sztvevŇĎk fut√≥padon s√©t√°lva olvastak fel egy pozit√≠v √©s negat√≠v t√∂ltetŇĪ szavakb√≥l √°ll√≥ list√°t, mik√∂zben a kutat√≥k az alanyok testtart√°s√°nak √©s j√°r√°s√°nak ingadoz√°s√°t figyelt√©k. Ezut√°n arra k√©rt√©k ŇĎket, hogy √≠rjanak le annyi sz√≥t a felsorol√°sb√≥l, amennyire csak eml√©keznek. Kider√ľlt, hogy azok, akik vid√°man meneteltek, sokkal t√∂bb pozit√≠v kifejez√©st jegyeztek le, ami arra utal, hogy boldogabbak is voltak, m√≠g az √∂sszerogyva, g√∂rnyedt h√°ttal j√°r√≥ alanyok t√∂bb negat√≠v sz√≥ra eml√©keztek.

Ut√°nozza az extrovert√°ltakat!

M√©g ha √∂n nem is az a nyitott, bŇĎbesz√©dŇĪ t√≠pus, jobb, ha tudja, hogy amikor extrovert√°ltk√©nt viselkedik, azzal m√°sokat is boldogabb√° tehet. Legal√°bbis azok a vizsg√°latok szerint, amelyeket az Egyes√ľlt √Āllamokban, Venezuel√°ban, a F√ľl√∂p-szigeteken, K√≠n√°ban √©s Jap√°nban v√©geztek. A kultur√°lis k√ľl√∂nbs√©gek ellen√©re a legt√∂bb r√©sztvevŇĎ sokkal pozit√≠vabb √©rzelmekrŇĎl sz√°molt be akkor, amikor ut√°nozta az extrovert√°lt emberekre jellemzŇĎ viselked√©sform√°kat √©s gesztusokat. EbbŇĎl az is kider√ľlt, hogy sokkal hajlamosabbak vagyunk az optimizmusra olyan helyzetekben, amikor szabadnak √©rezz√ľk magunkat. ‚ÄěAz interkultur√°lis pszichol√≥gia ‚Äď amely az egyes n√©pek szem√©lyis√©gjegyeinek √∂sszehasonl√≠t√°s√°val foglalkozik - bebizony√≠totta, hogy l√©tezik egyfajta lelki egys√©g, azaz a hasonl√≥ viselked√©snek genetikai alapja van" ‚Äď magyar√°zza Timothy Church, a Journal of Research c√≠mŇĪ szaklapban megjelent tanulm√°ny t√°rsszerzŇĎje. A vizsg√°lat egy√©bk√©nt egy kor√°bbi k√≠s√©rlet eredm√©nyeit erŇĎs√≠ti meg, amelyben az alanyoknak t√≠z percen kereszt√ľl kellett imit√°lniuk, hogy besz√©desek √©s k√∂nnyen bar√°tkoznak. Ez az egyszerŇĪ feladat pedig m√©g a kimondottan z√°rk√≥zott r√©sztvevŇĎk hangulat√°t is feldobta. √Ėn is csak akkor szokott sz√≥ba elegyedni idegenekkel, ha nagyon musz√°j? Legk√∂zelebb kezdjen el csak √ļgy kedvess√©gbŇĎl besz√©lgetni a buszon √©s megl√°tja, egy jelent√©ktelennek tŇĪnŇĎ r√∂pke eszmecsere ut√°n m√°ris pozit√≠vabban fog a dolgokhoz √°llni.

Tudatos mosogat√°s

Nem hi√°ba mondj√°k, hogy a h√°zimunka nem felt√©tlen√ľl f√°raszt√≥, sŇĎt ink√°bb kikapcsol - fŇĎleg, ha kellŇĎ figyelemmel v√©gezz√ľk azt. Gondolta volna, hogy a tudatos mosogat√°s p√©ld√°ul 27 sz√°zal√©kkal cs√∂kkenti a stresszt, mik√∂zben 25 sz√°zal√©kkal n√∂veli a szellemi inspir√°ci√≥t? Ehhez pedig nem kell m√°st tennie, csak olyan r√©szletekre f√≥kusz√°lnia mosogat√°s k√∂zben, mint a mosogat√≥szer √©s a szappan illata, a v√≠z csobog√°sa vagy az ed√©nyek form√°ja √©s √©rint√©se. Ez az √©ber figyelem ugyanis a tapasztalatok szerint n√∂veli azt a kellemes √©rzetet, ahogy az idŇĎ lelassul √©s az elme megnyugszik.

Vadásszon az áhítatra!

Tal√°n nem olyan sŇĪrŇĪn, de mindenki √°t szokta √©lni azt a pillanatot, amikor valami lenyŇĪg√∂zŇĎ, fens√©ges dolog meglepŇĎen j√≥ √©rz√©ssel t√∂lti el √©s energikuss√° teszi. Ez a rendk√≠v√ľl pozit√≠v √©rz√©s az √°h√≠tat, amitŇĎl t√ľrelmesebbek, kev√©sb√© anyagiasak √©s sokkal odaad√≥bbak lesz√ľnk, sŇĎt a rendszeres √°muldoz√°s a betegs√©geket is seg√≠t elker√ľlni. Mindez tal√°n annak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy az √°h√≠tat lelass√≠tja szubjekt√≠v idŇĎ√©rz√©k√ľnket, azaz tal√°n egyed√ľl ilyenkor √©rezz√ľk √ļgy, hogy idŇĎmilliomosok vagyunk. A boldogs√°gkutat√≥k szerint ennek a katartikus √©lm√©nynek k√©t fontos √∂sszetevŇĎje van: ‚ÄěElŇĎsz√∂r is percepci√≥s v√©gtelens√©get foglal mag√°ba, ami azt jelenti, hogy az egy√©n valami hatalmass√°ggal - m√©retben, sz√°mban, komplexit√°sban, k√©pess√©gben vagy szoci√°lis √©rtelemben (pl. h√≠rn√©v, hatalom) - tal√°lkozik. M√°sr√©szt az √°mulat stimul√°lja az alkalmazkod√≥k√©pess√©get, vagyis megv√°ltoztatja az ember meg√©rt√©s√©t a vil√°gr√≥l, √©s √≠gy a d√∂nt√©shozatal folyamat√°t is befoly√°solja"- fogalmaz Dr. Melanie Rudd az √°h√≠tat jelentŇĎs√©g√©rŇĎl √≠rt tanulm√°ny√°ban.

Forr√°s: karpatinfo.net

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Trombit√°s √Čva, 2016.05.02. 6:33:02
Szeretni √©s elfogadni ,seg√≠teni, mosolyogni. Ezek √°ltal √©rezz√ľk j√≥l magunkat, √©s ez m√°r boldogs√°g.
Rózsahegyi Márk, 2016.01.31. 11:52:55
Big Like. :)
√Āgnes 2016.01.28.11:54, 2016.01.28. 12:04:41
Mindennek van j√≥ √©s rossz oldala. Nek√ľnk saj√°t magunkat kell arra sarkallni, hogy minden√ľtt a j√≥t, a pozit√≠vumot l√°ssuk meg. Mert ez a pozit√≠v belsŇĎ seg√≠ti a munk√°nkat minden nap elŇĎbbre jutni. √ćgy, ilyen belsŇĎvel, hozz√°√°ll√°ssal sokkal k√∂nnyebb a neh√©zs√©geket is lek√ľzdeni. Ehhez k√≠v√°nok minden olvas√≥nak, akik ezen az oldalon megfordulnak, kellŇĎ kitart√°st √©s t√ľrelmet!
Istv√°n, 2016.01.08. 18:02:20
Vadászon az áhítatra:
H√°t √©ppen ebben √°ll a katolikus √©s tŇĎle keletebbre √°ll√≥ vall√°sgyakorl√°s a g√∂r√∂g katolikusok, orosz ortodoxok, koptok szertart√°saiban ez az √©lm√©ny szemben a protest√°ns puritanizmussal. Aki hallott m√°r ortodox szertart√°sr√≥l mise r√©szleteket, h√°t lenyŇĪg√∂zŇĎ √©lm√©ny.
EttŇĎl fosztott√°k meg a k√∂vetŇĎiket a purit√°nok, zen√©ben, festm√©nyben stb. √ćgy elestek ettŇĎl a felemelŇĎ √©lm√©nytŇĎl-- nem lehet minden r√°ci√≥val befoltozni mert az ember d√∂nt√©seinek domin√°ns h√°nyada nem √©sszerŇĪs√©gbŇĎl fakad.
Komolyzenei, m√©ly n√©pdal /n√©pzenei ( nem lakodalom lajosos ) √©lm√©nyek, t√°lak lenyŇĪg√∂zŇĎ hat√°sa, vir√°gos mezŇĎk, term√©szeti napszakok stb erdŇĎk illata, hangjai stb

Istv√°n

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok