optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > SzocHáló cikke

SzocHáló cikke

2004.04.13.

SzocHáló - Társadalomtudomány on-line weblapon 2004.04.13-án megjelent cikk.

Optimizmus magyar módra

"Az optimizmus a lélek motorja, a mosoly az élet gyújtólángja"- így hangzik az optimisták jelmondata. A pozitív hozzáállás átsegíti az embereket a nehéz helyzeteken, segít megőriz a testi-lelki egészséget. Azt mondják a magyarok genetikusan pesszimisták. A kedélybetegségek egyre nagyobb méreteket öltenek. Nézzük meg optimista és pesszimista mérlegen a magyar állapotokat!

Az optimizmusról

Az optimista ember általában hajlamosabb a jót várni és gondolni a rossz helyett. Aktivitással, személyes hatékokonysággal éri el eredményeit. Gyakrabban érzi magát szerencsésnek, képes saját sorsát irányítani, az adódó lehetőségeket kihasználni. Általában jó a közérzete.

Az emberek többsége általában hajlamosabb az optimizmusra, mint a pesszimizmusra. Az optimizmus kialakulásában rengeteg külső tényező játszik szerepet, például a gyermekkori élmények, a környezetünk. A személyiségformáló hatások lényegesen eltérőek lehetnek a különböző adottságú, családi hátterű, társadalmi helyzetű emberek esetében. A tartós negatív környezet pesszimistává teheti az embert. Egy társadalom újratermelheti a pesszimizmus utánpótlását. A pesszimista sztereotípiák legnagyobb veszélye, hogy önmagukat beteljesítő jóslatként működhetnek. Úgy tűnik a nehéz helyzetben élő, fejlődő országbeli, kollektivista kultúrában élők számára az optimista hozzáállás, a családi és társadalmi összetartozás hatékony védelemnek bizonyul a negatív kedélyvilággal szemben. Az individualista a társadalmak tagjai a kapcsolatok személytelensége, a közösségi támogatás hiánya miatt jobban ki vannak téve a lelki betegségek veszélyeinek.


Mérlegen a pesszimizmus

Kopp Mária, SOTE Magatartás-tudományi Intézetének az igazgatója nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy a magyarok különösen hajlamosak lennének a depresszióra. „Egyrészt azért, mert ez a megállapítás, ha sokat hangoztatják, önbeteljesítő jóslatként is működhet. Másrészt és legfőképp azért, mert nem igaz az állítás: a leszakadó rétegekhez tartozók lelkiállapota ugyan aggasztó, viszont bizonyos társadalmi rétegeknél éppenséggel javulás tapasztalható. Nemzetközi összehasonlításban sem támasztják ezt alá az adatok, például az öngyilkosságok tekintetében az osztrákok vagy a németek nem egyszer megelőztek minket. Az viszont megállapítható, hogy a magyarok másokhoz képest nehezebben viselik a frusztrációt, teljesítményelvűbbek, magasabbak az elvárásaik önmagukkal szemben. Ez a „magyar virtus”, bizonyítani akarnak, de míg az ötvenes-hatvanas években ez az ambíció kimerülhetett a magyar sportteljesítményekben, addig mára uralkodóvá vált a pénzközpontú szemlélet: az viszi valamire, aki mindenek előtt anyagilag jól boldogul. A nálunk szerényebb viszonyok közt élő görögöknél vagy oroszoknál például megfigyelhető, hogy többnyire könnyebben elfogadják a helyzetüket, és kevésbé akarnak bizonyítani – fűzte hozzá a szakember. Nem beszélhetünk tehát sajátos magyar genetikai struktúráról. Ha valami jellemző a magyar népességre, akkor az a szélsőséges hangulati hullámzás, nagyon tudunk örülni, és nagyon el tudunk keseredni.”

Kopp Mária kutatásai is megerősítik, hogy az egyének rendkívül fontos szerepe van az egészséges gondolkodásmód kialalkításában, a mindennapok során adódó személyes problémákhoz való pozitív hozzáállásban. Az egyén döntése, hogy hajlandó-e saját maga számára pozitív, optimista életszemléletet kialakítani. „Életünk hosszát számottevően meghatározza
személyiségünk, tehát az, hogy bízunk-e embertársainkban, vannak-e barátaink, miként oldjuk meg konfliktusainkat. Az, hogy egy közösség sikeresnek tekint-e vagy sem, hogy tudom-e, hol a helyem, mit várnak tőlem, számíthatok-e másokra, ha bajba kerülnék, vagy egyszerűen van-e olyan ember, akinek elmondhatom, ha bánat vagy öröm ér – nos ez számottevően befolyásolja nemcsak az élet minőségét, hanem az élethosszt is.”

Azonban a depresszió mind komolyabb népegészségügyi probléma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világméretű járványt emleget a hangulati betegséggel kapcsolatban. A szakemberek azzal számolnak, hogy a ma élők húsz százaléka betegszik meg élete során legalább egyszer depresszióban. Magyarországon jelenleg a lakosság közel tíz százaléka szenved enyhébb vagy súlyosabb depresszióban. Különösen veszélyeztetettek a leszakadó rétegek: az iskolai végzettség és a foglalkoztatottság függvényében alakul a kedélybetegek száma, óriási különbség van az alsó és felső szociális rétegek között. A sok szenvedéssel járó, és sajnos egyre több halálos áldozatot is követelő depresszió ellen bizonyos értelemben már kisgyerekkorban védelmet szerezhet az, aki optimista lelki beállítottsággal rendelkezik. Ugyanis a gyermekkor első éveiben alakul ki az elvárások és feltételezések bonyolult hálózata, amelyek alapján egész életünkben el fogjuk dönteni, hogy a dolgok jó vagy rossz kimenetelében bízzunk. Az optimista beállítottságú emberek ugyanabból az alaphelyzetből bizakodó következtetésre jutnak, a pesszimisták többnyire a rosszabb forgatókönyvvel számolnak.

A depresszió természetesen nem azonos az optimizmussal vagy pesszimizmussal, de tény, hogy bizakodó világszemlélet
mellett kisebb esélye van annak, hogy felüti a fejét a hangulat-betegség. Egyébként számos tényező, pl. genetikai okok, az életben elszenvedett valóságos traumák is szerepet játszanak a depresszió kialakulásában, ám a betegség lefolyása, a gyógyulási idő hossza, a visszaesés gyakorisága nagyon különböző lehet az egyes betegeknél.

A TV2 Napló című műsorának egyik régebbi adásának telefonos kérdése az volt, hogy Ön optimista-e? A telefonos szavazás eredménye (8947 szavazat alapján): igennel a szavazók 58 százaléka, míg nemmel 42 százalék válaszolt. E nem reprezentatív felmérés szerint tehát optimisták vagyunk.


Mérlegen az optimizmus

A kolumbiai Bogotában született egy ember, aki eljött Magyarországra, itt pszichológiát tanult, az optimizmus-pesszimizmus kérdéskörében saját módszerrel kultúrközi kutatásokat végzett, doktorált belőle. Elhatározta, hogy a bús magyarokat megtanítja a mosolyra. A mosolyember létrehozta Az egy optimista Magyarországért Közhasznú Egyesületet, elindított egy mentálhigiénés programot, megalapította az Optimista Klubbot, Mosolynapot szervezett, Mosoly hadjáratot indított.

Dr. Cronio Perez meggyőződése szerint a „sikeres és tartalmas élet egyik alapja a pozitív hozzáállás. A jó humorérzék, az önmagunkkal való elégedettség, a pozitív önértékelés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy kapcsolataink harmonikusabbak legyenek és boldogabban tudjunk élni.”

„Nagyon szimpatikus volt, hogy valaki eljön Kolumbiából ide Magyarországra, csinál egy optimista klubot. Nekem az tetszik benne: amikor találkozunk, mindig vigyorog, fülig ér a szája, bármi van. Sőt, én azt hallottam, hogy minden reggel, mikor felkel, táncot lejt örömében.”-így jellemezték az Animal Cannibals tagja a klubvezetőt.

Az Optimista Klubnak jelenleg több mint 6500 tagja van. Néhány híres ember a tagok közül: Jankovics Marcell, Dr. Hankiss Elemér, Dr. Ranschburg Jenő, Pléh Csaba, Popper Péter. Az Optimista Klub célja közvetlen kapcsolat fenntartása klubtagjaival és a téma iránt érdeklődőkkel. Az Optimista Klubba akár Interneten keresztül, akár hagyományos levél formájában lehet jelentkezni. Minden klubtagnak el kell fogadnia a klub szabályzata által előírt optimista viselkedésforma kritériumainak (lásd az Optimista szabályzatot), törekednie kell mind magatartásában, mind pedig gondolkodásában ennek megfelelni. Hogy a program minél népszerűbb és mindenki számára elérhető legyen, belépéskor tagsági díjat nem kell fizetni, továbbá minden szolgáltatása ingyenes.

Az Optimista Homepage az Optimista Klub számára közölt információkat tartalmaz mentálhigiénés programokról,
szervezetekről, például a drogprevencióval, környezetvédelemmel, emberi jogokkal kapcsolatban. Számos, ezen a területeken tevékenykedő intézménnyel sikerült már felvenni a kapcsolatot, de a lehetőség nyitott további szervezetek, programok számára is. Az internetes közvetlen kapcsolat lehetővé teszi az érdeklődők részére szervezett egyéni pszichológiai tanácsadást, mely a preventív program szerves részét képezi. A klubtagok beküldhetik történeteiket, konfliktusos helyzeteikről szóló beszámolóikat, amelyek késobb a rajzfilmsorozat egyes epizódjainak és a televízió Optimista Klub műsorának alapjául szolgálhatnak.

Sajnos, a „legderűsebb magyar”, dr. Cronio Perez tavaly nyáron tragikus balesetben életét veszítette. Barátnője, Tóth Judit, szellemi örököse elhivatottan szervezi az optimista klub életét és rendezvényeit.
Az M1 csatornán egy műsor is életre kelt Optimisták klubja címmel.Az Optimista szabályzat

1. Soha ne add fel!
2. Hinned kell önmagadban, hiszen képes vagy kitűzött céljaidat elérni, ha képességeiddel összhangban vannak! Légy törelmes és kitartó!
3. Légy segítőkész és kedves társaiddal!
4. Mindig jól fontold meg jelentős döntéseidet!
5. Nehéz helyzetekben is optimistának kell maradnod!
6. Gondjaidat, de örömeidet is oszd meg baráaiddal, szeretteiddel!
7. Összpontosíts a jelenre! Ha így teszel, a sebek idővel begyógyulnak.
8. Az emberekben mindig a közös vonásokat igyekezz megtalálni, ne a különbségeket!
9. Védd a természetet, csak így élhetsz harmóniában a környezeteddel!
10. Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. A humor, a pozitív hozzáállás segít, hogy mindig tudd: az élet szép.


2004-04-13 16:12:06 | Pató Erika

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások