optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Sport növeli az optimizmust!

Sport növeli az optimizmust!

2006.07.28.

Tizennégy év múlva, vagyis 2020-ra, másfélszer annyi lelki beteg gyermek lesz, mint ma - véli az Egészségügyi Világszervezet. Egy jelentés szerint a harmadik évezredben az egészségügy legfontosabb problémái a pszichiátriai megbetegedések és ezek következményei lesznek. A pszichés problémákra az egyik legjobb gyógyír lehet a sport.

Céltalanság, belső üresség, kialakulatlan jövőkép, bizonytalanság, szorongás. Kevesen vannak, akik még soha nem élték át ezeket az érzéseket.

A Magyarországhoz hasonló, jelentősen változó társadalmakban az állandó alkalmazkodás folyamatos stresszt okoz. Ettől pedig már csak egy lépés a depresszió és a különféle szorongásos zavarok kialakulása.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a XXI. században az egészségügy legfontosabb problémái a pszichiátriai megbetegedések és ezek következményei lesznek. A fokozott alkalmazkodás ugyanis kimeríti a szervezet védekező-mechanizmusait.

Különösen igaz ez a kamaszokra, akiknek egyébként is krízist jelent adott életszakaszuk.

A felmérések szerint az ebben az életkorban la eggyakoribb halálokok a baleset és az öngyilkosság. A pszichológusok szerint kis odafigyeléssel ezek megelőzhetőek lennének.

Gyakran azonban sem a környezet, de még maga a páciens sem ismeri fel a lelki betegséget, hiszen a kezdeti tünetek teljesen általánosak: fáradékonyság, döntésképtelenség, reménytelenség.

A felgyülemlett feszültség levezetésére jó megoldás lehet a sport. A gyermek alapvető tulajdonságát, a versenyszellemet élheti meg a sportolásban, amely egyúttal megtanítja a kudarcok tűrésére és a problémák megoldására.

A rendszeres sport még a depresszióra való genetikai hajlamot is tompítja, mert a sportolás során megnő az endorfin termelés az agyban, és az úgynevezett boldogság hormon fokozza az önbizalmat és a sikeresség érzését.

 

Forrás: http://www.inforadio.hu/hir/eletmod/hir-60708

 

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások