Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Segített az PIASZ: lakást kapott a hajléktalan férfi

Segített az PIASZ: lakást kapott a hajléktalan férfi

2014.10.22.

Az év elején ismerhette meg az olvasó Pistát (Farkas Istvánt), azt a különös, kevés szavú, józan életű férfit, aki kitartó szorgalmával, békés természetével egy kellemes zuglói környék szeretett hajléktalanja lett. Tizenöt éve húzza meg magát a Fűrész utca és az Ilosvay Selymes Péter utca környékén Pista – az ott élők jelentik számára a családot –, és ez idő alatt intézménnyé vált. Ő tartja rendben a kerteket, ülteti, gondozza a fákat, bokrokat, összegereblyézi, begyűjti a lehullott leveleket, kéretlenül hányja el a havat a házak elől, amiért a környékbeliek lelkesen támogatják.

Meghívják reggelire, ebédre, uzsonnára, adnak neki meleg ruhát, forró teát, ágyneműt, takarókat, intézik az ügyeit is – például azt, hogy a ledolgozott évei után nyugdíjat kapjon –, és megalakították a „Pistáért Aggódók Szövetségét", a PIASZ-t. Gyermekpszichológus, orvos, tanár, grafikus, nyomdamérnök, fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok. Tőlük kaptam levelet magam is, és ők kérték az önkormányzatot, hogy biztosítsanak valamiféle lakhatási lehetőséget a hajléktalanjuknak, mert a példásan viselkedő, hatvan feletti férfi egy fűtetlen, sufniszerű kalyibában húzza meg magát. A kérelmet negyvennyolcan írták alá, a szerkesztőségbe érkező levelet szintén.

Sok olvasónk reagált a cikkre. Nagy örömünkre egyetlen levélírónk sem tartotta jogtalannak a Pistáért aggódók kérését, és többen írtak arról, hogy remek közösség állhat mögötte, mert a története bizony rendhagyó. Nemigen jellemző, hogy egy hajléktalan patronálókra talál... Nem véletlen, hogy a cikkben megszólaló Dudás Krisztián Sándor, a Menhely Alapítvány munkatársa is azt nyilatkozta, hogy tíz éve dolgozik szociális munkásként, de ilyesféle történettel még soha nem találkozott. De az örvendetes végkifejlet sem tipikus! Néhány hete kaptam boldog levelet a Pistáért Aggódók Szövetségétől, amelyben arról értesítettek, hogy az önkormányzat egy parányi udvari lakással járul hozzá a férfi sorsának rendbetételéhez. Csoda? Az. Igaz, egy évre kapott fedelet a feje fölé, igaz, rengeteg munkát kell a lakásban elvégezni – festés, mázolás, vezetékek cseréje, szigetelés –, de tizenöt év után otthona lesz. Azt pedig az önkormányzat két munkatársától tudtam meg – akik elkísérték a lelkes csapatot „lakásnézőbe" –, ha rendesen fizeti a lakbért és a számlákat, akkor az egy évre szóló szerződése meghosszabbítható.

Mindenki segíti. A legfőbb mentora például abban, hogy okosan gazdálkodjon a kevéske nyugdíjával, mások munkával vagy pénzzel járulnak hozzá ahhoz, hogy a kicsi lakás otthonossá váljon. „Én még többet fogok dolgozni, mint eddig, minden rendben lesz velem" – mondta Pista csöndesen, amikor bezárta a lakás ajtaját, majd megemelte a nagy nap tiszteletére felvett kalapját. „Köszönök mindent a sok jó embernek, az önkormányzatnak meg a Nők Lapjának is" – dörmögte zavartan.

Forrás: Nők Lapja - V. Kulcsár Ildikó

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Jóvérné Tar Rebeka , 2014.10.22. 23:52:04
Ez igen nemes cselekedet ...mindenkinek dícséret érte.. Én magam is fel tudnék ajánlani egy jó meleg takarót...ha érte jönnének.De én csak Rózsahegyi Márkot ismerem..(igaz régen láttam...)de ha Ő érte jönne,,talán még mást is tudnék adni... ..Kérem a Márkot írjon emailon..,hogy beszéljünk, mert mostanában orvoshoz is járok..
...Üdvözlettel Rebeka 2014 10 22

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások