optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > Rosszkedvem van...

Rosszkedvem van...

2004.10.14.

Kivel nem fordult még elő egy reggel, hogy úgy érezte, még a függöny is túl messze van, hogy elhúzza... talán még Nap sincs, ami besüthetne...Biztosan Veled is előfordult már!

Aztán, ha felkelsz, az egész napod is hasonlóan alakul. Úgy kell végiggyötörni magad mindenen, miközben semmi sem történik. Az ég is csak terpeszkedik kedvtelenül...

Azt, hogy ennek az érzésnek mi az oka, a legtöbbször nem is tudod. De egyvalamit tudhatsz (hacsak nem akarod szándékosan becsapni magadat és az időre fogni):

A rosszkedv még nem baj és nem is szégyellnivaló, de az már igen, ha nem akarod tudomásul venni, mi van Veled. Ezzel megfosztod magad attól, hogy mélyebben belegondolj, és végül győztesen kerülj ki a hangulatoddal vívott csatából.

Sokan nem képesek felvállalni ezt a csatát, ehelyett hamis harsánysággal vetik magukat a társaságba, állandó nyüzsgésre, szerre, vagy szeszre van szükségük.

A rosszkedv gyakran valami önmagában jelentéktelen aprósággal, eseménnyel kezdődik. Esetleg észre sem veszed... Sokszor azonban még ennyi szikrája sincs külső befolyásnak s nem találod a kulcsot, az adott helyzetben érthetetlen a rosszkedved. Ilyenkor ennyit azért megsejthetsz: azt, hogy a lelked így válaszol, valójában valami régebbi dolognak köszönheted. Nem csak a bőröd hordozza a régi nyomokat, hanem a lelked is - sőt a lelked "hegei" észrevétlenül hatnak Rád és bizony csakugyan lehet közük a pillanatnyi hangulatodhoz, ami befon, letaglóz megbénít és tönkretesz.

Aprónak, jelentéktelennek és tehetetlennek érzed Magad, belekeseredve a reménytelenségbe s gyakran utálva mindent és mindenkit - Magadat is beleértve.

Az olyan érzelmi állapotoknak, mint a rosszkedv, az ingerültség, a fáradság, a szorongás éppen abban rejlik az értelme, hogy üzenetet hordoznak Neked arról, hogy milyen a viszonyod önmagaddal, a családoddal, a barátaiddal, milyenek a kapcsolataid és hogyan boldogulsz az életed más területein... de főleg arról üzen,

hogyan tudod feldolgozni

mindazt, ami Veled történik és mivel vagy még adós a Magad értésében.

Sokszor nagyon elveszettnek érezheted Magad egy ilyen nehéz, nyomasztó állapotban. Azt érzed, egyedül nem tudod kibogozni a szálakat. Nem jó, ha emiatt elkezded magadat okolni, de fontos, hogy próbálj valamit tenni. Például kérdezhetsz vagy kifejezheted az érzéseidet; és még olyankor is, ha teljesen tehetetlennek érzed Magad, kereshetsz valakit, akinek beszélni tudsz erről...

Keress egy barátot, egy embert, akiben megbízol és feltételezed, hogy megért Téged, mert valószínű, hogy ő is átélte már azt, amin Te mész keresztül.

Vajon mit mondanál neki, Neked

mitől lesz rossz a kedved?

Elővennél egy darab papírt és leírnád azt, ami eszedbe jut!

Készen vagy? Akkor folytassuk!

Amikor most megfogalmaztad első ötleteidet, akkor már meg is tetted az első lépést ahhoz, hogy fordíts a helyzeteden. Talán az egyik legnehezebb lépést. És Ha Neked voltak ötleteid, nekem is lehetnek.

Például egy fiatal lehet azért kedvtelen, mert könnyen magára vállalja a szülei problémáit, úgy érzi, ő az oka a bajnak. Így próbál meg segíteni vagy kimutatni a szeretetét. Lehet a rosszkedv annak is a jele, hogy egy számodra nagyon fontos személyt, esetleg dolgot, vagy meggyőződést elvesztettél, csalódtál és most ott tátog Benned az üresség, amíg új személyekkel, dolgokkal és értékekkel be nem telik.

Ilyenkor tán még haragszol is önmagadra, mert az ember szeretné megtalálni a veszteségei okát.

Vagy azt gondolod, hogy a többiek, a családod vagy a társaid lenéznek, kevesebbre tartanak. Lehet hogy még Te sem

fogadod el magad, olyannak, amilyen vagy.

Pedig a többieknek is fontos, hogy Te szeresd Önmagad.

Az is lehet, hogy elértél egy olyan életszakaszhoz, ami változásokat hoz magával és ez mindig előhív rossz érzéseket. Így tart ébren, hogy figyelj, hogy megérthesd, mi történik Veled.

Lehetsz kedvetlen attól is, ha nincsenek rendben a kapcsolataid a külvilággal, pedig ez olyan, mintha elfelejtettél volna levegőt venni!

Persze nehéz kialakítani önmagadat. Okozhat félelmet, szorongást, ha valami számodra lényeges dologban nem tudod vagy nem mered kinyilvánítani a véleményedet, ha nem mersz kiállni, szembeszállni. Sajnos, erre gyakran a felnőtt környezetedben is kevés a jó példa.

A rosszkedved azt is jelezheti, hogy egy-egy dologban túlhajtod magad, túl nagy teljesítményre törekszel... vagy valakinek a szeretetét keresed.

Lehet, hogy a családotokban valami baj van, de nem beszélitek meg, és így nincsenek terveitek a megoldásra sem.

Az is lehet, hogy a probléma közismert, és Te mégis szégyelled vagy titkolod mások előtt.

Ezek persze csak a leggyakoribb "körítései" egy huzamos kedvetlenségnek, és meglehet, hogy Téged egészen más körülmények vesznek körül.

Kíváncsi lennék, Te miket írtál fel, mennyi tudsz elvállalni saját problémáidból.

Gondold át még egyszer!

Remélem, megvan még a pirosod!

Szeretném, ha most leírnád,

Te mit tudnál tenni

-annak érdekében, hogy jobb legyen a kedved.

Kész vagy!

Végiggondolhatod, kihez fordulhatsz, kit hívhatsz föl, ha rossz a kedved...

Arra is visszaemlékezhetsz, hogy az utóbbi idoben ki volt szomorú vagy lehangolt a környezetedben, akit megkérdezhettél volna, hogy mi bántja. Lehet, hogy így szerezhetnél egy jó barátot, aki majd Téged is megért.

Segíthet, ha átérzed, hogy vannak fölismerések, amikrol csak Te tudsz, vannak döntések, amiket csak Te hozhatsz meg, van valami, amiért csak Te vagy a felelős.

Próbáld tehát ki magad!

Segíthetsz Magadnak, ha végiggondolod, hogy Téged kik szeretnek, s hogy kik azok, akiket Te is szeretsz. Az ő biztonságos közösségükben egyszerűen csak gyakorolgathatod Önmagad. De a gondolkodásmódodat, a véleményedet is formálhatod, ha figyelsz a világra körülötted.

Segíthet minden, amit örömből teszel. Ha sportolsz, akár csak a mozgás öröméért, ha meglátogatod a kedvenc fádat, ha fölteszed a kedvenc zenédet, vagy ha Magad zenélsz, vagy ha kitűzöl egy nagyobb célt.

Például gondolkodtál már azon,

Hány ember között vagy az összekötő láncszem?

Azt hiszem, meglepődnél, mekkora hálót rajzolhatnál...

Megpróbáltad?

Merj döntéseket hozni és utána mérleget készíteni!

Ne törődj a ranglistákkal! Az emberek szeretnek rangsorolni, és persze, sokszor olyan dolgokat is, amiket pedig egyáltalán nem lehetne. Értelmes kérdés az, melyik a jobb állat, a lepke vagy az elefánt? Melyik növény ügyesebb, a napraforgó vagy a vízililiom?

Vedd komolyan életed minden apró rezdülését! Ez belső biztonságérzetet ad! Meg fogod látni: ahhoz, hogy valakivé formálódhass és megtaláld a helyed a világban, az a legfontosabb, amit Te magad végiggondolsz és Te magad megteszel.

Ha valamilyen kérdésed vagy problémád van, vagy ha úgy érzed, hogy szívesen megosztanád velünk a véleményedet valamilyen témával kapcsolatban, ránk mindig számíthatsz. Optimista klub www.optimistaklub.hu

Szeretnénk, ha tagjaink ezúton is közelebb kerülnének egymáshoz, s így minél jobban megismerhetnénk egymást.

Mindebben segítségedre lehetnek például az Optimista Klub munkatársai, akikhez levélben (1384 Budapest., Pf. 755.), illetve Interneten fordulhatsz (www.optimistaklub.hu). Akár névtelenül is írhatsz nekik, leveledre, kérdéseidre minden alkalommal ugyanaz a segítő fog válaszolni, így a rendszeres levélváltásnak köszönhetően egy megértő új barátra is szert tehetsz.

Mentálhigiénés programiroda

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások