optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Maldív-szigetek 60%Azerbajdzsán 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > PRHerald - dr. Cronio Perez:Levélcsapda

PRHerald - dr. Cronio Perez:Levélcsapda

2000.01.01.

Számtalanszor kaptam már olyan levelet – televíziós alelnöktől és középiskolástól egyaránt –, mely azt állította, hogy ha öt, tíz vagy éppen tizenöt példányban továbbküldöm, akkor Ericcson mobiltelefont nyerek, és minél több embernek küldöm tovább, annál modernebb készüléket kapok. A legszebb az volt az egészben, hogy nem sokkal később a Nokia nevében is megkaptam ugyanezt a levelet.

Mások azt állították, hogy egy halálos beteg gyereknek volt utolsó kívánsága a levél terjesztése, vagy éppen egy súlyos beteg ember életmentő műtétjét támogathatom néhány forinttal, ha továbbküldöm a levelet (reklámmódszernek mindenesetre meglehetősen morbid).

Gyakran az derül ki, hogy a szerencse is e-mailen közlekedik: minél hamarabb küldöm tovább a levelet, annál nagyobb szerencse ér hamarosan, ha pedig elmulasztom ezt, akár halálos baleset is érhet az elkövetkező napokban.

“Az biztos, hogy nem igaz, hogy a boldogság – ahogy mondani szokták – csak egy percig tart, meg hogy csak akkor észleli az ember, amikor véget ér. Az az igazság, hogy addig tart, ameddig él a szerelem, mert szerelmesen még a halál is szép.”

Gabriel García Márquez Nemrégiben a Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez nevében kaptam hasoló e-mailt, mely érdekes gondolatokat tartalmazott:

“Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy rongybábu vagyok csupán, és egy darabka élettel ajándékozna meg, lehet, hogy nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de biztosan megfontolnék mindent, amit kimondok.
A dolgok értékét nem abban látnám, amit érnek, hanem abban, amit jelentenek.
Keveset aludnék, többet álmodnék; megértettem, hogy ha csak egy percre is lehunyjuk szemünket, hatvan másodpercnyi fényt veszítünk el örökre.
Tovább mennék, amikor mások megállnak, felébrednék, amikor mindenki más alszik. Hallgatnék, amikor ők beszélnek, és mennyire élvezném egy jó csokoládéfagylalt hűvös ízét…
Ha Isten egy darabka életet adna nekem, egyszerű ruhát öltenék, karomat kitárva a nap felé fordulnék, és fedetlen hagynám nemcsak testemet, de lelkemet is. Istenem, ha oly jó szívem volna, felírnám minden gyűlöletem a jégre, és csak várnám, hogy felkeljen a nap.
Van Gogh álmával Benedetti-költeményt festenék a csillagokra, és Serrat dalát szerenádként a Holdnak ajánlanám. A rózsákat könnyeimmel öntözném, hogy érezzem töviseik fájdalmát, szirmaik szenvedélyes csókját… Istenem, ha kaphatnék egy darabka életet…
Nem telhetne el egyetlen nap sem anélkül, hogy elmondanám az embereknek, akiket szeretek, mennyire szeretem őket. Minden nővel, minden férfival megértetném, hogy ők a legfontosabbak nekem, így élnék a szerelemmel szerelemben.
Megmutatnám az embereknek, mennyire tévednek, ha azt gondolják, azért nem szerelmesek már, mert megöregedtek; nem is tudják, hogy éppen akkor öregszünk meg, ha nem érezzük többé a szerelmet. Adnék a gyermeknek szárnyakat, de hagynám, tanuljon repülni egyedül.
Az öregeknek megtanítanám, hogy a halált nem az öregség hozza, hanem a felejtés. Mi mindent tanultam tőletek, emberek…
Megtanultam, hogy mindenki a hegy csúcsán szeretne élni, nem is sejtvén, hogy a valódi boldogság éppen abban rejlik, ahogyan oda feljutunk. Megtanultam, hogy ahányszor csak egy újszülött apró ökle először szorítja meg édesapja ujját, örök fogságra ítéli azt.
Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga a másikra felülről lenézni, amikor annak talpra állni nyújt segítő kezet. Annyi mindent tanulhattam tőletek, de mindhiába. Hiszen amikor utamra bocsátotok e ládában, én már boldogtalan a halál felé indulok.”

Az e-mail olvasása után utánakérdeztem az ügynek, és kiderült: maga García Márquez nyilatkozott arról, hogy nem ő írta a levelet, sőt, sokáig nem is volt tudomása róla, hogy ilyen tartalmú levél az Internetre került.
Ne dőljünk hát be gondolkodás nélkül az Interneten olvasott vagy kapott információknak, különösen, ha tartalma feltűnően irreális. Lehet, hogy azokat, akik kötelességtudóan továbbítják ezeket a leveleket, jó szándék vezérli, de sajnos többnyire egyszerű átverés áldozatai.

Számtalan jóval kézzelfoghatóbb és hatásosabb módja is van annak, ha valakin segíteni szeretnénk. Próbálkozzunk inkább ezekkel. Cronio Pérez

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások