ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Pozitív pszichológia kontra pozitív gondolkodás

Pozitív pszichológia kontra pozitív gondolkodás

2015.10.31.

Minden ember boldog akar lenni. De mi is a boldogs√°g? Hogyan √©rhetŇĎ el? Hogyan hatnak r√°nk a pozit√≠v √©rzelmek? Ezekkel a k√©rd√©sekkel foglalkozik a pozit√≠v pszichol√≥gia, a tudom√°ny leg√ļjabb, mintegy 15 √©ves m√ļltra visszatekintŇĎ √°ga. A pozit√≠v pszichol√≥gi√°t nem szabad √∂sszekeverni a ma oly divatos pozit√≠v gondolkod√°ssal, a vonz√°s t√∂rv√©ny√©vel ‚Äď sz√∂gezi le el√∂lj√°r√≥ban Nagy R√©ka pszichol√≥gus, aki nemr√©giben a Zalaegerszegi NŇĎi Szalon estj√©n tartott elŇĎad√°st a t√©m√°r√≥l. ‚Äď Ut√≥bbi azt hangs√ļlyozza, hogy el√©g pozit√≠van gondolkodni, eg√©sz nap mosolyogni, hinni, √©s a sz√°munkra k√≠v√°natos esem√©nyek megt√∂rt√©nnek, a sikereket ‚Äěbevonzzuk" az √©let√ľnkbe. Ezek a n√©zetek nap mint nap √°radnak r√°nk a k√∂nyvesboltok polcair√≥l √©s az internetrŇĎl, holott igencsak k√°ros hat√°sai vannak.

‚Äď A pozit√≠v pszichol√≥gi√°t nem szabad √∂sszekeverni a ma oly divatos pozit√≠v gondolkod√°ssal, a vonz√°s t√∂rv√©ny√©vel ‚Äď sz√∂gezi le el√∂lj√°r√≥ban Nagy R√©ka pszichol√≥gus, aki nemr√©giben a Zalaegerszegi NŇĎi Szalon estj√©n tartott elŇĎad√°st a t√©m√°r√≥l. ‚Äď Ut√≥bbi azt hangs√ļlyozza, hogy el√©g pozit√≠van gondolkodni, eg√©sz nap mosolyogni, hinni, √©s a sz√°munkra k√≠v√°natos esem√©nyek megt√∂rt√©nnek, a sikereket ‚Äěbevonzzuk" az √©let√ľnkbe. Ezek a n√©zetek nap mint nap √°radnak r√°nk a k√∂nyvesboltok polcair√≥l √©s az internetrŇĎl, holott igencsak k√°ros hat√°sai vannak. Egyr√©szt nagyot fogunk csal√≥dni, a j√≥ dolgok ugyanis nem hullanak magukt√≥l az √∂l√ľnkbe, m√°sr√©szt megfeledkez√ľnk arr√≥l az alapvet√©srŇĎl, hogy a siker√©rt, legyen az szakmai vagy mag√°n√©leti, minden esetben meg kell dolgoznunk. Egy j√≥ p√°rkapcsolat√©rt, vagy bar√°ts√°g√©rt is sok erŇĎfesz√≠t√©st kell tenn√ľnk. A vonz√°s t√∂rv√©nye, amely azt √°ll√≠tja, hogy a gondolataink puszta pozit√≠v rezegtet√©s√©vel az univerzum megadja nek√ľnk azt, amire v√°gyunk, amerikai kutat√≥k szerint m√°r nemzetgazdas√°gi kock√°zatot jelent a tengeren t√ļlon, ugyanis ez a gyerekes gondolkod√°sm√≥d arra √∂szt√∂nzi a h√≠vŇĎket, hogy √∂lbe tett k√©zzel v√°rj√°k a sikert, ahelyett, hogy megdolgozn√°nak √©s megk√ľzden√©nek √©rte.

Cs√≠kszentmih√°lyi Mih√°ly, a pozit√≠v pszichol√≥gia kiemelkedŇĎ magyar sz√°rmaz√°s√ļ kutat√≥ja szerint csak kem√©ny munka √°r√°n, egy sz√°munkra fontos, legink√°bb kreat√≠v tev√©kenys√©g sor√°n tudjuk megtapasztalni a t√©rtŇĎl √©s idŇĎtŇĎl f√ľggetlen boldogs√°g √©lm√©nyt, a flowt. A flow el√©r√©se teh√°t nem k√∂nnyŇĪ, nem mindenkinek adatik meg, ugyanakkor m√°r az √°ltal√°nos pszich√©s j√≥ll√©t is hatalmas elŇĎnyt jelenthet b√°rki sz√°m√°ra.

‚Äď A pozit√≠v pszichol√≥gia kutat√°sokon alapul√≥ tudom√°nya √©ppen abban seg√≠t, hogy k√©pesek legy√ľnk megteremteni a viszonylag stabil, kiel√©g√≠tŇĎ, ha tetszik boldog lelki√°llapotot, √©s ennek a bek√∂vetkezt√©t soha ne m√°sokt√≥l, k√ľlsŇĎ t√©nyezŇĎktŇĎl v√°rjuk ‚Äď folytatja Nagy R√©ka.

‚Äď A viszonylag stabil lelki√°llapot kifejez√©s nagyon fontos. Hiszen ad√≥dhatnak neh√©z helyzetek, nem ker√ľlhet√ľnk el minden kellemetlens√©get, trag√©di√°t. A c√©l teh√°t nem ezeknek a kr√≠ziseknek a teljes kiiktat√°sa, az √°lland√≥ boldog √°llapot el√©r√©se. Ehelyett arra kell t√∂rekedn√ľnk, hogy ne csak a testi, hanem a lelki izmainkat is megerŇĎs√≠ts√ľk, strapab√≠r√≥bbak legy√ľnk, √©s neh√©zs√©g eset√©n idŇĎvel vissza tudjunk billenni a lelki stabilit√°s √°llapot√°ba. Az idŇĎ fontos t√©nyezŇĎ, hiszen p√©ld√°ul a gy√°sz sebeinek begy√≥gyul√°sa nyilv√°nval√≥an hosszabb folyamat, mint mondjuk egy munkahelyi stresszhelyzet okozta konfliktus√©. Tudnunk kell, hogy √©let√ľnkben van ideje a szomor√ļs√°gnak, a panasznak, a rosszkedvnek, a f√°jdalomnak, ezeket is meg kell tudni √©lni, a baj akkor kezdŇĎdik, ha ezekbe a hangulatokba beleragadunk, ha tart√≥ss√° v√°lnak, vagy elhatalmasodik rajtunk a tehetetlens√©g, rem√©nytelens√©g √©rz√©se. Fontos, hogy ilyenkor k√©pesek legy√ľnk elt√°volodni a helyzet√ľnktŇĎl, tudatos√≠tani, hogy h√≥napok vagy √©vek t√°vlat√°b√≥l m√°shogy tŇĪnik majd fel a pillanatnyilag nyomaszt√≥ teherk√©nt meg√©lt √©lethelyzet. Gondoljuk v√©gig, kor√°bban mi seg√≠tett hasonl√≥ szitu√°ci√≥kban. Lehetett ez egy bar√°ti besz√©lget√©s, vagy konkr√©t cselekv√©s, esetleg csup√°n az idŇĎ m√ļl√°sa. Sokszor az is seg√≠t, ha arra koncentr√°lunk, mit tanulhatunk a helyzetbŇĎl. Mindig keress√ľnk t√°rsas t√°mogat√°st, ez fontos v√©dŇĎfaktork√©nt mŇĪk√∂dik.

Minden ember rendelkezik pszichol√≥giai immunrendszerrel, ami erŇĎs√≠thetŇĎ, ez ma m√°r egy√©rtelmŇĪen bizony√≠tott. Kutat√°sok igazolt√°k azt is, hogy az optimista szeml√©let, a m√ļlttal val√≥ megb√©k√©l√©s, a m√°sokon val√≥ seg√≠t√©s, a humor √©s a h√°la √©rz√©se igazi vitalit√°sgener√°tor, m√©rhetŇĎen seg√≠ti a biol√≥giai immunrendszer erŇĎs√∂d√©s√©t, √©p√≠ti a sejteket. Azt is kimutatt√°k, hogy a pesszimizmus, az agresszi√≥, ellens√©gess√©g √∂sszef√ľgg√©st mutat a sz√≠v- √©s √©rrendszeri panaszok megjelen√©s√©vel, roncsolja a sejteket.

‚Äď Azt javaslom, ne csak azt n√©zz√ľk, hogy ki nyerte meg a lott√≥√∂t√∂st, azokhoz k√©pest is l√°ssuk magunkat, akikn√©l mi vagyunk a szerencs√©sebbek. A p√©nz hi√°nya k√©ts√©gtelen√ľl boldogtalann√° tud tenni, ugyanakkor √©rdekes kutat√°si eredm√©ny az is, hogy a sok p√©nz nem j√°r egy√ľtt a boldogs√°g n√∂veked√©s√©vel. Ez az eg√©szs√©gi √°llapot eset√©ben is igazolt, az eg√©szs√©g hi√°nya, a betegs√©g megl√©te boldogtalann√° tesz benn√ľnket, de a kiv√°l√≥ eg√©szs√©gi √°llapot nem tesz minket boldogabb√°. Szinte senki nem √©bred avval a tudattal, hogy j√©, megvan kezem-l√°bam, h√°l√°s vagyok √©rte, √©s ez√©rt ma nagyon boldog napom lesz.

√Črdekes t√©ny az is, hogy az intelligencia √©s az iskol√°zotts√°g sem n√∂veli a boldogs√°gszintet. ErŇĎs √∂sszef√ľgg√©s van ugyanakkor az √©rzelmi intelligencia √©s a boldogs√°g meg√©l√©se k√∂z√∂tt. A sokdiplom√°s, erŇĎsen karrierista emberek √©ppen a belsŇĎ bizonytalans√°gukat pr√≥b√°lj√°k kompenz√°lni a c√≠mek begyŇĪjt√©s√©vel, csak√ļgy, mint a boltk√≥rosok, akik a p√©nzk√∂lt√©ssel, √ļjabb √©s √ļjabb holmik beszerz√©s√©vel pr√≥b√°lj√°k megtapasztalni a boldogs√°got, hasztalan.

‚Äď Jobban j√°runk teh√°t, ha a boldogs√°g hajszol√°sa helyett a harmonikus lelki√°llapot el√©r√©s√©re t√∂reksz√ľnk. Ennek √©rdek√©ben tanuljunk meg nem-et mondani, ne legy√ľnk m√°rt√≠rok √©s el√©gedj√ľnk meg azzal, ha valamit el√©g j√≥l csin√°ltunk, ne akarjunk minden t√©ren maxim√°lisan teljes√≠teni. Igyekezz√ľnk kialak√≠tani a magunk √©letfiloz√≥fi√°j√°t, gondoljuk ki mi a c√©lunk, ne napr√≥l napra √©lj√ľnk. T√°rjuk fel saj√°t erŇĎforr√°sainkat, tal√°ljunk √©rtelmet az √©letben, ezekkel felv√©rtezve sikeresebben k√ľzdhet√ľnk meg a neh√©z helyzetekkel is.

Forr√°s: zaol.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rózsahegyi Márk, 2016.01.11. 11:28:49
Kedves Rebeka. Köszönöm a véleményt. Egy optimista nagyitól nem is várhatunk mást. :)
Rózsahegyi Márk, 2015.11.14. 18:49:29
https://goo.gl/OvIToc

Google Book-ban ezek a k√∂nyvek szerezhetŇĎek be Pozit√≠v Gondolko√°ds t√©mak√∂r√©bŇĎl. J√≥ szemezget√©st.
D.L., 2015.11.04. 13:22:07
a pozitív pszichológia tudománya masszívan alátámasztja a pozitív gondolkodás fontosságát.
T.A., 2015.11.04. 7:29:01
Sz√°momra nagyon le van sark√≠tva ez a v√©lem√©ny. Nagyon elmegy a sz√©lsŇĎs√©g fel√©, m√°r-m√°r cinizmust √©rzek benne.
Nekem √ļgy tŇĪnik, hogy kezdik √∂sszemosni a pozit√≠v gondolkod√°st, optimizmust a vonz√°s t√∂rv√©nye ‚Äěvall√°s√°val‚Ä̂Ķ
Szerintem mag√°t a vonz√°s t√∂rv√©ny√©t is lehet t√∂bbf√©lek√©ppen √©rtelmezni, t√∂bbf√©lek√©ppen a magunk√©nak vallani. Ha csak arra gondolok, mint ezoterikus jelens√©g √©s ki hogyan √©rtelmezi az univerzumot, mert pl. valaki nem √≠gy h√≠vja, hanem neki pl. ez I-stent jelenti. Itt m√°ris tov√°bbfon√≥dik a sz√°l, mert ha valaki hisz Is-tenben, akkor ott m√°r m√°s k√∂teless√©gei is vannak, nem puszt√°n az, amit cikkben olvasunk, hogy ‚Äě√∂lbe tett k√©zzel v√°rja a sikert‚ÄĚ. Megmondom ŇĎszint√©n √©n m√©g nem l√°ttam √∂lbe tett k√©zzel √ľlni ember √©s a sikert v√°rni‚Ķ.ha nem is tudatosan, de tudat alatt biztosan tesznek l√©p√©seket.
Rózsahegyi Márk, 2015.11.03. 8:48:37
Megjelent ma egy cikk az mno.hu oldalon, Vigy√°zz, mire gondolsz, mert bek√∂vetkezik! " c√≠mmel, ami v√©gett ak√°r lehetne optimista kimenetelŇĪ, √°m sajnos ez imm√°r a harmadik cikk ami valamilyen "szak√©rtŇĎ" √°ll√°spontj√°t taglalja, miszerint is vesz√©lyes a pozit√≠v hozz√°√°ll√°s. Irtam egy kommentet a cikkhez, √°m nem tudom mikor lesz olvashat√≥, ez√©rt meg√≠rom ide is, mert egy vesz√©lyes folyamatot l√°tok, amiben a c√©l m√°r nem csak k√ľl√∂ncnek, furcs√°nak, bolondnak tartani az optimist√°kat, de egyenesen vesz√©lyesek √©s ez√©rt a a v√©g√©n m√©g √ľld√∂zni fogj√°k azokat akik m√°sk√©nt l√°tj√°k a vil√°got. Optimista vagyok, √©s tudom ez a "csoda" is 3 napig tart ez√©rt most nagyobb sz√ľks√©g van minden optimist√°ra, hogy ha ilyen megnyilv√°nul√°st l√°t ne rejtse v√©ka al√° "be√°ll√≠totts√°g√°t" √©s adjon hangot v√©lem√©ny√©nek. Legyen sz√©p √©s derŇĪs a napja! R√≥zsahegyi M√°rk
Vir√°gh Imre, 2015.10.31. 17:30:45
Egy r√∂vid p√©lda a pozit√≠v gondolkod√°sr√≥l, mely egy√°ltal√°n nem h√ľlyes√©g. Csak nem mindegy ki hogy csin√°lja. Munkahelyemen tavaly egy el√©g nagy, szinte el√©rhetetlen c√©lt tŇĪztek ki. A jutalom egy dr√°ga utaz√°s volt, melyet csak egy ember, a legjobb kaphatott meg, nyerhetett el. Elhat√°roztam, hogy ez az ember √©n leszek. A c√©l megvolt, m√°r "csak" teljes√≠teni kellett. Egy √©ven kereszt√ľl minden nap kem√©nyen, de mosolyogva dolgoztam, tudva azt, hogy √©n kapom meg a jutalomutat. Pozit√≠v gondolatomnak √ČS tetteimnek val√≥ban meglett az eredm√©nye, √©n utazhattam a Mald√≠v szigetekre. Ezzel csak azt szerettem volna megmutatni, hogy nem el√©g csak √©s kiz√°r√≥lag pozit√≠van gondolkodni, de a c√©l el√©r√©s√©hez elengedhetetlen. Ugyan√≠gy √≠rhatom azt is, hogy nem el√©g csak kem√©nyen dolgozni. L√°tni kell a c√©lt √©s pozit√≠van kell gondolkozni. A kettŇĎ egy√ľtt √©r igaz√°n valamit! :)
Nagy Gellért, 2015.10.31. 16:05:47
Ez a vonzas torvenye szerintem is egy nagy baromsag viszont szep peldaja annak, hogy az emberi butasag orok es megingathatatlan. Ez kb. a TV josok szintje.

Ennel meg a Besenyo csalad parbeszedeiben is tobb az ertelem. Plusz az meg szorakoztato is. Ajanlom mindenkinek :)
Böszörményi Judit, 2015.10.31. 13:29:22
Szerintem nagyon √≥vatosan a legjobb b√°nni a cikk minden sor√°val. √Črdemes elgondolkodni arr√≥l, mit tapasztaltunk, milyen v√©lem√©ny alakult ki benn√ľnk minderrŇĎl. Ehhez mindenk√©ppen j√≥, ha ilyen t√©masorral tal√°lkozunk.
J.REBEKA, 2015.10.31. 12:43:09
K√∂sz√∂n√∂m a cikket.. MINDEN SOR√ĀB√ďL LEHET TANULNI!
:-) Pl√°ne most...amikor a "vil√°g....sz√©thullani k√©sz√ľl!"
Ma a H√≠rekben "√∂nk√©ntelen√ľl..is annyi ROSSZ H√ćRT hallottam, hogy az maga a BORZALOM.."mi√©rt nyitom ki a Tv-t ?..mert a mag√°nyom...ezzel pr√≥b√°lom ellens√ļlyozni..." Mert k√∂r√ľl√∂ttem ...s√≠ri a cs√∂nd....De ha zen√©re kapcsolok..5-perc ut√°n H√ćREK VAN!!!!
√ćGY NAGYON HASZNOS A CIKK ..TANULTAM belŇĎle...s pr√≥b√°lok ...√©n is "√≠gy √©lni-TENNI ...VALAMI J√ďT..." √©s "betartani.. a cikk legink√°bb utols√≥ szakasz√°t"... Magamnak kell " meg k√ľzdeni a lelkem nyugalm√°√©rt!!!!!"M√©g egyszer k√∂sz√∂n√∂m a cikket...Rebeka....2015 10 31. 12:40

Ma
Péter, 2015.10.31. 12:20:54
Szerintem a cikk v√©ge j√≥, de az eleje zavaros, mivel szerintem a pozit√≠v gondolkod√°s a pozit√≠v pszichol√≥gia r√©sze. Szerintem nem lehet valakitŇĎl tudatoss√°got elv√°rni, ha nem gondolkodik pozit√≠van saj√°t mag√°r√≥l. Azt √°ll√≠tani hogy aki pozit√≠van gondolkodik az k√°ros, szerintem butas√°g. Szerintem keveredik a cikkben a tudom√°ny a spiritualizmussal, ami ugye nem k√©zzel foghat√≥ tudom√°ny, de l√©tezŇĎ, kimutathat√≥ √©rz√©sek sokas√°ga azzal hogy valaki s√ľlt-galambra v√°r. Szerintem nem k√≠v√ľl√°ll√≥k√©nt kell n√©zni az √©let√ľnket mint egy film hanem szereplŇĎje, akt√≠v r√©sztvevŇĎjek√©nt √©s akkor mindegy ki mit mond.
Rózsahegyi Márk, 2015.10.31. 8:35:43
Kíváncsi vagyok az ön véleményre a fenti cikkel kapcsolatban.

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok