optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Pozitív pszichológia kontra pozitív gondolkodás

Pozitív pszichológia kontra pozitív gondolkodás

2015.10.31.

Minden ember boldog akar lenni. De mi is a boldogság? Hogyan érhető el? Hogyan hatnak ránk a pozitív érzelmek? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a pozitív pszichológia, a tudomány legújabb, mintegy 15 éves múltra visszatekintő ága. A pozitív pszichológiát nem szabad összekeverni a ma oly divatos pozitív gondolkodással, a vonzás törvényével – szögezi le elöljáróban Nagy Réka pszichológus, aki nemrégiben a Zalaegerszegi Női Szalon estjén tartott előadást a témáról. – Utóbbi azt hangsúlyozza, hogy elég pozitívan gondolkodni, egész nap mosolyogni, hinni, és a számunkra kívánatos események megtörténnek, a sikereket „bevonzzuk" az életünkbe. Ezek a nézetek nap mint nap áradnak ránk a könyvesboltok polcairól és az internetről, holott igencsak káros hatásai vannak.

– A pozitív pszichológiát nem szabad összekeverni a ma oly divatos pozitív gondolkodással, a vonzás törvényével – szögezi le elöljáróban Nagy Réka pszichológus, aki nemrégiben a Zalaegerszegi Női Szalon estjén tartott előadást a témáról. – Utóbbi azt hangsúlyozza, hogy elég pozitívan gondolkodni, egész nap mosolyogni, hinni, és a számunkra kívánatos események megtörténnek, a sikereket „bevonzzuk" az életünkbe. Ezek a nézetek nap mint nap áradnak ránk a könyvesboltok polcairól és az internetről, holott igencsak káros hatásai vannak. Egyrészt nagyot fogunk csalódni, a jó dolgok ugyanis nem hullanak maguktól az ölünkbe, másrészt megfeledkezünk arról az alapvetésről, hogy a sikerért, legyen az szakmai vagy magánéleti, minden esetben meg kell dolgoznunk. Egy jó párkapcsolatért, vagy barátságért is sok erőfeszítést kell tennünk. A vonzás törvénye, amely azt állítja, hogy a gondolataink puszta pozitív rezegtetésével az univerzum megadja nekünk azt, amire vágyunk, amerikai kutatók szerint már nemzetgazdasági kockázatot jelent a tengeren túlon, ugyanis ez a gyerekes gondolkodásmód arra ösztönzi a hívőket, hogy ölbe tett kézzel várják a sikert, ahelyett, hogy megdolgoznának és megküzdenének érte.

Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia kiemelkedő magyar származású kutatója szerint csak kemény munka árán, egy számunkra fontos, leginkább kreatív tevékenység során tudjuk megtapasztalni a tértől és időtől független boldogság élményt, a flowt. A flow elérése tehát nem könnyű, nem mindenkinek adatik meg, ugyanakkor már az általános pszichés jóllét is hatalmas előnyt jelenthet bárki számára.

– A pozitív pszichológia kutatásokon alapuló tudománya éppen abban segít, hogy képesek legyünk megteremteni a viszonylag stabil, kielégítő, ha tetszik boldog lelkiállapotot, és ennek a bekövetkeztét soha ne másoktól, külső tényezőktől várjuk – folytatja Nagy Réka.

– A viszonylag stabil lelkiállapot kifejezés nagyon fontos. Hiszen adódhatnak nehéz helyzetek, nem kerülhetünk el minden kellemetlenséget, tragédiát. A cél tehát nem ezeknek a kríziseknek a teljes kiiktatása, az állandó boldog állapot elérése. Ehelyett arra kell törekednünk, hogy ne csak a testi, hanem a lelki izmainkat is megerősítsük, strapabíróbbak legyünk, és nehézség esetén idővel vissza tudjunk billenni a lelki stabilitás állapotába. Az idő fontos tényező, hiszen például a gyász sebeinek begyógyulása nyilvánvalóan hosszabb folyamat, mint mondjuk egy munkahelyi stresszhelyzet okozta konfliktusé. Tudnunk kell, hogy életünkben van ideje a szomorúságnak, a panasznak, a rosszkedvnek, a fájdalomnak, ezeket is meg kell tudni élni, a baj akkor kezdődik, ha ezekbe a hangulatokba beleragadunk, ha tartóssá válnak, vagy elhatalmasodik rajtunk a tehetetlenség, reménytelenség érzése. Fontos, hogy ilyenkor képesek legyünk eltávolodni a helyzetünktől, tudatosítani, hogy hónapok vagy évek távlatából máshogy tűnik majd fel a pillanatnyilag nyomasztó teherként megélt élethelyzet. Gondoljuk végig, korábban mi segített hasonló szituációkban. Lehetett ez egy baráti beszélgetés, vagy konkrét cselekvés, esetleg csupán az idő múlása. Sokszor az is segít, ha arra koncentrálunk, mit tanulhatunk a helyzetből. Mindig keressünk társas támogatást, ez fontos védőfaktorként működik.

Minden ember rendelkezik pszichológiai immunrendszerrel, ami erősíthető, ez ma már egyértelműen bizonyított. Kutatások igazolták azt is, hogy az optimista szemlélet, a múlttal való megbékélés, a másokon való segítés, a humor és a hála érzése igazi vitalitásgenerátor, mérhetően segíti a biológiai immunrendszer erősödését, építi a sejteket. Azt is kimutatták, hogy a pesszimizmus, az agresszió, ellenségesség összefüggést mutat a szív- és érrendszeri panaszok megjelenésével, roncsolja a sejteket.

– Azt javaslom, ne csak azt nézzük, hogy ki nyerte meg a lottóötöst, azokhoz képest is lássuk magunkat, akiknél mi vagyunk a szerencsésebbek. A pénz hiánya kétségtelenül boldogtalanná tud tenni, ugyanakkor érdekes kutatási eredmény az is, hogy a sok pénz nem jár együtt a boldogság növekedésével. Ez az egészségi állapot esetében is igazolt, az egészség hiánya, a betegség megléte boldogtalanná tesz bennünket, de a kiváló egészségi állapot nem tesz minket boldogabbá. Szinte senki nem ébred avval a tudattal, hogy jé, megvan kezem-lábam, hálás vagyok érte, és ezért ma nagyon boldog napom lesz.

Érdekes tény az is, hogy az intelligencia és az iskolázottság sem növeli a boldogságszintet. Erős összefüggés van ugyanakkor az érzelmi intelligencia és a boldogság megélése között. A sokdiplomás, erősen karrierista emberek éppen a belső bizonytalanságukat próbálják kompenzálni a címek begyűjtésével, csakúgy, mint a boltkórosok, akik a pénzköltéssel, újabb és újabb holmik beszerzésével próbálják megtapasztalni a boldogságot, hasztalan.

– Jobban járunk tehát, ha a boldogság hajszolása helyett a harmonikus lelkiállapot elérésére törekszünk. Ennek érdekében tanuljunk meg nem-et mondani, ne legyünk mártírok és elégedjünk meg azzal, ha valamit elég jól csináltunk, ne akarjunk minden téren maximálisan teljesíteni. Igyekezzünk kialakítani a magunk életfilozófiáját, gondoljuk ki mi a célunk, ne napról napra éljünk. Tárjuk fel saját erőforrásainkat, találjunk értelmet az életben, ezekkel felvértezve sikeresebben küzdhetünk meg a nehéz helyzetekkel is.

Forrás: zaol.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rózsahegyi Márk, 2016.01.11. 11:28:49
Kedves Rebeka. Köszönöm a véleményt. Egy optimista nagyitól nem is várhatunk mást. :)
Rózsahegyi Márk, 2015.11.14. 18:49:29
https://goo.gl/OvIToc

Google Book-ban ezek a könyvek szerezhetőek be Pozitív Gondolkoáds témaköréből. Jó szemezgetést.
D.L., 2015.11.04. 13:22:07
a pozitív pszichológia tudománya masszívan alátámasztja a pozitív gondolkodás fontosságát.
T.A., 2015.11.04. 7:29:01
Számomra nagyon le van sarkítva ez a vélemény. Nagyon elmegy a szélsőség felé, már-már cinizmust érzek benne.
Nekem úgy tűnik, hogy kezdik összemosni a pozitív gondolkodást, optimizmust a vonzás törvénye „vallásával”…
Szerintem magát a vonzás törvényét is lehet többféleképpen értelmezni, többféleképpen a magunkénak vallani. Ha csak arra gondolok, mint ezoterikus jelenség és ki hogyan értelmezi az univerzumot, mert pl. valaki nem így hívja, hanem neki pl. ez I-stent jelenti. Itt máris továbbfonódik a szál, mert ha valaki hisz Is-tenben, akkor ott már más kötelességei is vannak, nem pusztán az, amit cikkben olvasunk, hogy „ölbe tett kézzel várja a sikert”. Megmondom őszintén én még nem láttam ölbe tett kézzel ülni ember és a sikert várni….ha nem is tudatosan, de tudat alatt biztosan tesznek lépéseket.
Rózsahegyi Márk, 2015.11.03. 8:48:37
Megjelent ma egy cikk az mno.hu oldalon, Vigyázz, mire gondolsz, mert bekövetkezik! " címmel, ami végett akár lehetne optimista kimenetelű, ám sajnos ez immár a harmadik cikk ami valamilyen "szakértő" álláspontját taglalja, miszerint is veszélyes a pozitív hozzáállás. Irtam egy kommentet a cikkhez, ám nem tudom mikor lesz olvasható, ezért megírom ide is, mert egy veszélyes folyamatot látok, amiben a cél már nem csak különcnek, furcsának, bolondnak tartani az optimistákat, de egyenesen veszélyesek és ezért a a végén még üldözni fogják azokat akik másként látják a világot. Optimista vagyok, és tudom ez a "csoda" is 3 napig tart ezért most nagyobb szükség van minden optimistára, hogy ha ilyen megnyilvánulást lát ne rejtse véka alá "beállítottságát" és adjon hangot véleményének. Legyen szép és derűs a napja! Rózsahegyi Márk
Virágh Imre, 2015.10.31. 17:30:45
Egy rövid példa a pozitív gondolkodásról, mely egyáltalán nem hülyeség. Csak nem mindegy ki hogy csinálja. Munkahelyemen tavaly egy elég nagy, szinte elérhetetlen célt tűztek ki. A jutalom egy drága utazás volt, melyet csak egy ember, a legjobb kaphatott meg, nyerhetett el. Elhatároztam, hogy ez az ember én leszek. A cél megvolt, már "csak" teljesíteni kellett. Egy éven keresztül minden nap keményen, de mosolyogva dolgoztam, tudva azt, hogy én kapom meg a jutalomutat. Pozitív gondolatomnak ÉS tetteimnek valóban meglett az eredménye, én utazhattam a Maldív szigetekre. Ezzel csak azt szerettem volna megmutatni, hogy nem elég csak és kizárólag pozitívan gondolkodni, de a cél eléréséhez elengedhetetlen. Ugyanígy írhatom azt is, hogy nem elég csak keményen dolgozni. Látni kell a célt és pozitívan kell gondolkozni. A kettő együtt ér igazán valamit! :)
Nagy Gellért, 2015.10.31. 16:05:47
Ez a vonzas torvenye szerintem is egy nagy baromsag viszont szep peldaja annak, hogy az emberi butasag orok es megingathatatlan. Ez kb. a TV josok szintje.

Ennel meg a Besenyo csalad parbeszedeiben is tobb az ertelem. Plusz az meg szorakoztato is. Ajanlom mindenkinek :)
Böszörményi Judit, 2015.10.31. 13:29:22
Szerintem nagyon óvatosan a legjobb bánni a cikk minden sorával. Érdemes elgondolkodni arról, mit tapasztaltunk, milyen vélemény alakult ki bennünk minderről. Ehhez mindenképpen jó, ha ilyen témasorral találkozunk.
J.REBEKA, 2015.10.31. 12:43:09
Köszönöm a cikket.. MINDEN SORÁBÓL LEHET TANULNI!
:-) Pláne most...amikor a "világ....széthullani készül!"
Ma a Hírekben "önkéntelenül..is annyi ROSSZ HÍRT hallottam, hogy az maga a BORZALOM.."miért nyitom ki a Tv-t ?..mert a magányom...ezzel próbálom ellensúlyozni..." Mert körülöttem ...síri a csönd....De ha zenére kapcsolok..5-perc után HÍREK VAN!!!!
ÍGY NAGYON HASZNOS A CIKK ..TANULTAM belőle...s próbálok ...én is "így élni-TENNI ...VALAMI JÓT..." és "betartani.. a cikk leginkább utolsó szakaszát"... Magamnak kell " meg küzdeni a lelkem nyugalmáért!!!!!"Még egyszer köszönöm a cikket...Rebeka....2015 10 31. 12:40

Ma
Péter, 2015.10.31. 12:20:54
Szerintem a cikk vége jó, de az eleje zavaros, mivel szerintem a pozitív gondolkodás a pozitív pszichológia része. Szerintem nem lehet valakitől tudatosságot elvárni, ha nem gondolkodik pozitívan saját magáról. Azt állítani hogy aki pozitívan gondolkodik az káros, szerintem butaság. Szerintem keveredik a cikkben a tudomány a spiritualizmussal, ami ugye nem kézzel fogható tudomány, de létező, kimutatható érzések sokasága azzal hogy valaki sült-galambra vár. Szerintem nem kívülállóként kell nézni az életünket mint egy film hanem szereplője, aktív résztvevőjeként és akkor mindegy ki mit mond.
Rózsahegyi Márk, 2015.10.31. 8:35:43
Kíváncsi vagyok az ön véleményre a fenti cikkel kapcsolatban.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások