optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > Optimista szabályok

Optimista szabályok

2004.10.26.

Fontos céljaink eléréséhez sokszor nagyon nagy kitartásra, kemény munkára van szükség. Nemcsak úgy lehetünk sikeresek, ha céljainkat azonnal elérjük. Ez legtöbbször nem is lehetséges. Az elért eredmények talán éppen attól lesznek értékesek számunkra, hogy tudjuk, azokban saját áldozataink, munkánk, erőfeszítéseink gyümölcsét élvezhetjük. Ha te biztosan tudod, hogy célod értelmes és értékes, akkor elobb vagy utóbb el kell, hogy érd, hiszen képességeid és tehetséged legjavát adtad hozzá.

OPTIMISTA SZABÁLYZAT

1- Soha ne add fel!

2- Hinned kell önmagadban, hiszen képes vagy kitűzött céljaidat elérni, ha képességeiddel összhangban vannak. Légy türelmes és kitartó.

Fontos céljaink eléréséhez sokszor nagyon nagy kitartásra, kemény munkára van szükség. Nemcsak úgy lehetünk sikeresek, ha céljainkat azonnal elérjük. Ez legtöbbször nem is lehetséges. Az elért eredmények talán éppen attól lesznek értékesek számunkra, hogy tudjuk, azokban saját áldozataink, munkánk, erőfeszítéseink gyümölcsét élvezhetjük. Ha te biztosan tudod, hogy célod értelmes és értékes, akkor elobb vagy utóbb el kell, hogy érd, hiszen képességeid és tehetséged legjavát adtad hozzá.

3- Légy segítőkész, kedves társaiddal. Ha nyitott vagy az emberek felé, meglátod, személyes kapcsolataidban többszörösen "megtérül" majd kedvességed.

Légy képes barátaidnak, társaidnak úgy segíteni, úgy adni nekik kedvességedből, szeretetedből, hogy nem vársz érte cserébe jutalmat. Látni fogod, hogy ha hanem csinálsz árut személyiséged értékeiből, akkor mindennél szebb ajándékot adsz az embereknek, és ennél nagyobb jutalmat te magad sem kaphattál volna. Ráadásul az önzetlen szeretet példája ragadós. Ha tőled ezt tapasztalják a számodra fontos emberek, ők is így fognak hozzád viszonyulni.

4- Mindig jól fontold meg jelentős döntéseidet!

Vannak bizonyos döntések, amelyek nagy mértékben befolyásolják életedet, ilyen például a pályaválasztás. Ha kiválasztott szakmáddal nem vagy elégedett, vagy nem tudsz azonosulni vele, akkor valószínű, hogy több kellemetlenséget fog okozni, mint örömet. Ugyanehhez a kategóriához tartozik a családalapítás vagy az anyagi helyzettel kapcsolatos fontos döntések.

Ezekben a döntésekben nemigen engedhetjük meg magunknak a tévedést. Olyan döntések is adódnak azonban, amelyeknek nincsenek életre szóló következményei. Lehet, hogy egy ilyen helyzetben hozott rossz döntésnek csak órákig, esetleg napokig lehet érezni a hatását. Ilyenkor az esetleges hibás döntés miatt kialakult csalódottság vagy bűntudat több kárt okozhat, mint maguk a konkrét következmények. Ne aggódj! Senki sem hozza meg élete minden egyes apró döntését helyesen!

5- Nehéz helyzetekben is optimistának kell maradnod. Ez nem könnyű, és lehet, hogy ilyenkor egy picit torzító szemüvegen keresztül kell nézned a valóságot, hogy elviselhetőbb legyen.

Pozitív hozzáállással több sikert érhetsz el, jobb eredményeket produkálhatsz. Csodálatosak az olyan emberek, akik csak megjelennek, és képesek a negatív légkört megváltoztatni, akik krízishelyzetekben is tudnak uralkodni magukon, és pozitív energiájukból társaiknak is juttatnak.

Ha jobban hangsúlyozod a hibákat, mint a lehetséges megoldásokat, akkor valószínűleg nehezebben fogod megtalálni az adott helyzetben leginkább megoldást jelentő kompromisszumot. Céljaid eléréséhez arra is szükség van, hogy bízz a jövőben és törekvéseid sikerében. Ez a remény és pozitív hozzáállás a siker egyik legfontosabb alapfeltétele.

6- Gondjaidat, de örömeidet is oszd meg barátaiddal, szeretteiddel.

Nekik szerzed a legnagyobb örömet azzal, ha boldog és sikeres vagy.

Te is meglátod, milyen megkönnyebbülést jelent elmesélni egy problémát, amely bánt vagy nagyon foglalkoztat, egy közeli barátnak, illetve valakinek, akiről tudod, hogy meghallgat, és fontos vagy neki.

7- Összpontosíts a jelenre! Ha így teszel, a sebek idővel begyógyulnak.

Ezt a szabályt már Széchenyi István is megfogalmazta, a következőképpen: "A Mult elesett hatalmunkbul, a Jövendőnek urai vagyunk". Fontos, hogy bátran és őszintén szembenézz múltaddal, még ha ez néha fájdalmas is. Azonban ne válj a múlt rabjává: ahhoz segítsen hozzá múltbeli élményeid vizsgálata, hogy terhüktől megszabadulva új energiával kezdhess jövőd építésébe. Elmúlt életed ne visszahúzó teher legyen számodra, hanem értékes tapasztalat, amibol tanulhatsz és amire támaszkodhatsz a későbbiekben.

8- Az emberekben inkább a közös vonásokat igyekezz megtalálni, ne a különbségeket.

Ha megpróbálsz valakit úgy megismerni, hogy nem akarod rögtön egy általad már jól körülhatárolt és akár pozitívan, akár negatívan értékelt kategóriába, csoportba elhelyezni, látni fogod, hogy az emberek világa mennyivel sokszínűbb az előítéletek világánál. Amikor egy embert nem a tőled való különbözőségei alapján ítélsz meg, hanem a különbségek ellenére mindkettőtök számára egyaránt fontos gondolatokat, érzelmeket, a hasonló emberi szépségeket és emberi gyengeségeket találod meg benne, akkor lehet csak esélyed rá, hogy valóban megismerd és megértsd őt, hogy egy újabb emberi egyéniség ismeretével gazdagíthasd saját életedet is.

9- Védd a természetet, csak így élhetsz harmóniában környezeteddel is.

Belső egészségünk megteremtése mellett figyelmet kell fordítanunk környezetünk egészségére is, hiszen csak ember és környezete harmonikus együttélése teremthet számunkra olyan közeget, amelyben céljainknak, elképzeléseinknek lehetősége és értelme van. A beteg környezetben élő ember nemcsak saját fizikai létének vagy egészségének feltételeit sodorja veszélybe, de megfosztja magát a természet és közvetlen környezete nyújtotta szépségektől is.

10- Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. Egy kis humor, pozitív hozzáállás segíteni fog, hogy mindig tudd: az élet szép.

JAVASOLT KÉRDÉSEK

1. Hány szabály jellemző rád?
2. Sorold fel azokat a szabályokat, amelyek nem igazán jellemzők rád. Mit kellene tenned, hogy tudj ezen változtatni? Komolyan szeretnél változást elérni?
3. Mit teszel annak érdekében, hogy jobban higgy magadban, képességeidben?
4. A családoddal, barátaiddal, társaiddal való viszonyban mennyire alkalmazod a szabályokat?
5. Mennyire érzed magad optimistának? Szerinted miért jó, ha valaki optimista?
6. Melyik szabály jellemző rád leginkább, melyiket alkalmazod leggyakrabban?
7. Ha bajba kerülsz, nehézséggel találkozol, melyik szabályt alkalmaznád először?
8. Kikhez tudsz fordulni segítségért ha bajba kerülsz?
9. Hiszel abban hogy minden problémát meg lehet oldani, nagy erőfeszítéssel, akarattal túl leszel rajta?

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Mora Zsolt, 2016.11.05. 11:50:43
Kedves Judi !!
Bizony bizony nagy tevedesben van t.i van sorscsapas mint mondjuk foldrenges ,tuz vagy vizozon de csaladokat elhurcolni gazban megfojtani csecsemoket falhoz verni nem sors csapas vajon akkor is ezt irna le ha ez az on csaladjaval tortent volna meg ha az on edesannyjat is beloktek volna a marha vagonba 70 mas deportalt koze, hogy karjat torte es onnan a gazba hurcoltak.
judy, 2016.11.05. 11:50:15
Bizony bizony, tudom nehéz elfogadni, de szinte mindenkinek vannak veszteségei, mást is ért sorscsapás.És mindenkinek a magáé fáj a legjobban.
Mora Zsolt, 2011.01.16. 13:36:32
Lehet e egy 86 eves ven ember optimista akinek 19 eves koraban kiirtottak a csaladjat Edesannyjat sajat szemelatara Auswitzba hurcoltak ott gazban megmergeztek unokabatyjat Borban hos magyar honvedek tobbtucat tarsukkal egyetemben agyonlotek Zoldi Marton fohadnagy parancsara aki aztan akasztofan vegezte
a hazat Mohacs varosa a tuzoltosag reszere kisajatitotta es reszben lerombolta epitkezes vegett es ki tudja kihez kerultek a kepek,es a tobbi ertekek.Erre azt a valaszt kapom : igen a mi fiaink is ott vereztek el a Don kanyarban de ez valahogy felrebeszeles .hat igen nagyon optimistanak kell lenni mindezt megbocsajtani!!

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások