optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > OPTIcNET a Szemléletjavító Szalon.

OPTIcNET a Szemléletjavító Szalon.

2008.04.23.

OPTIcNET a Szemléletjavító Szalon.

Villámalkotások a fogyatékosság jobb optikájáért
Április 15-én Szemléletjavító Szalont nyitott Budapesten a magyar optikusokat tömörítő Opticnet. A néhány órás akció keretében a Kézenfogva Alapítvány 100 értelmi és halmozottan fogyatékos pártfogoltja festett képeket az egyesüléstől adományként kapott szemüvegében.

 A megmozdulással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jobban elfogadjuk a fogyatékkal élő embereket és a megváltozott munkaképességű társainkat.    

A fogyatékos embereket még ma is nehezen fogadja be a társadalom. Téves elképzeléseink vannak a képességeikről. Sok egészséges embernek az is problémát jelent, hogy nem tudja: mit tehet azért, hogy a rászorulók ne elszigetelten éljenek. A magyar optikusokat tömörítő Opticnet jótékonysági akciójával nekik szeretne példát mutatni: saját erejéhez mérten bárki tehet a fogyatékosok elfogadásáért.

Az egyesülés országszerte közel 10 millió forint értékben adományozott szemüveget a rászorulóknak. Az 500 szemüvegkeretet és a szemüveg elkészítéséhez szükséges vizsgálatokat az Opticnet tagok az ország különböző pontjain, az általuk kiválasztott szervezetnek ajánlották fel, melyek között nyugdíjas otthonok, kisegítő intézmények egyaránt megtalálhatóak. Az 1000 szemüveglencse a Hoya Lens Hungary Zrt. adománya.

A látást javító adománnyal egy időben az Opticnet felhívást intézett a magyar lakossághoz: tanulják meg másképp látni a fogyatékkal élő embereket. Ennek érdekében rekordkísérletbe illő művészeti eseményt szerveztek Szemléletjavító Szalon címmel. Az eseményen vehette át a Kézenfogva Alapítvány 100 értelmi és halmozottan fogyatékos fiatal pártfogoltja az új szemüvegét. A fiatalok az adományként kapott szemüvegben villámalkotásokat készítenek. A képeiken keresztül szeretnék megértetni a nem fogyatékos emberekkel, hogy ők is alkotni, a szépet meglátni képes emberek. Az alkotásokból kiállítást nyílik május 1-én Budapesten az ’56-osok terén (a volt Felvonulási tér) a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el  kampányának nyitó rendezvényén „Ha az én szemüvegemmel látnál...” címmel.

 

„Félelmeink és előítéleteink miatt szigetelődnek el sérült embertársaink. A fogyatékos emberek sokszor halmozottan hátrányos helyzetűek, többüknek látási problémáik is vannak, mely még inkább nehezíti társadalmi integrációjukat. A felismerést tett követte: országos jótékonysági akciót hirdettünk, és életre hívtuk a Szemléletjavító Szalont. Az adományozott szervezetek visszajelzéséből ítélve, már nem voltunk eredménytelenek” – mondta Bácskai László az Opticnet Hungary Egyesülés vezetője. Kalmár Judit a Kézenfogva Alapítvány program koordinátora hozzáfűzte, hogy „alapítványunk az értelmi fogyatékos és az egészséges emberek párbeszédét szeretné elősegíteni. Ezért örömmel fogadtuk az Opticnet kezdeményezését, hiszen akciójuk által egy lépést megint tehetünk a tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletek és a félelem által kialakult társadalmi tényezők megváltoztatásához, a sérült embertársaink elfogadásáért. ”

 

Forrás: http://csaladinet.hu/index.php?module=news&target=article&type=eletmod&category=75&id=9899

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások