Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%ArgentĂ­na 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Opel Magazin hasábjain bemutatkozik az EOM

Opel Magazin hasábjain bemutatkozik az EOM

2007.12.26.

Tíz éve három ember létrehozott egy alapítványt. Hittek abban, hogy az optimizmus fejleszthető, és nem gondolták, hogy Magyarországnak feltétlenül a sötéten látás hazájának kell lennie. Sokan még abban is kételkedtek, hogy egy negyedik tagot sikerül találniuk – ma tízezren vannak. Az ötlet egy kolumbiai származású pszichológusé volt, aki ilyen irányú kutatásokat folytatott, de az „alapító atyák” között volt Rózsahegyi Márk is, akit az alapítvány munkájáról kérdeztünk.

Honnan jött az alapítvány ötlete, és milyen célokat tűztek ki az alapítók?


A kiindulópont egy Magyarországon tanuló, majd később dolgozó kolumbiai pszichológus kutatása volt, amelyben 16 éven keresztül három kultúrát hasonlított össze – a magyart, a kolumbiait és a németet –, hogy mennyire optimisták, illetve pesszimisták az ott élő emberek. A kutatás megállapította egyrészt, hogy a három ország közül a magyarok a legpesszimistábbak, másrészt pedig – ami az alapítványunk kiindulópontja lett –, hogy az optimizmus tanulható és fejleszthető.

Az alapítvány elsődleges célja a pozitív gondolkodásmód, illetve a mosoly népszerűsítése. Nem a hurrá optimizmusról van természetesen szó, mert az ugyanolyan probléma, mint a túlzott pesszimizmus, hanem egy tudatosan, egymást követő lépésekkel elérhető gondolkodásmódbeli változásról. Nem találtuk fel az optimista tablettát, nem célunk, hogy mindenki optimista legyen, de mindenki számára ingyenes lehetőséget biztosítunk szolgáltatásaink igénybevételére, rendezvényeink látogatására. Nagyon örülünk, ha az emberek jól érzik magukat, és továbbadják másoknak is ezt a jó érzést. Célunk, hogy minél több ember arcán tükröződjön a jókedv.


Milyen mĂłdon lehet fejleszteni az optimizmust?


Az elsĹ‘ lĂ©pĂ©s, hogy az ember felismerje, hogy ez nem szĂĽletett tulajdonság. Keresni kell az optimista emberek társaságát, pozitĂ­v mondandĂłjĂş könyveket kell olvasni, mert a könyveknek gyĂłgyĂ­tĂł erejĂĽk van. Ebben segĂ­t a hamarosan elindulĂł, könyvkiadĂłk adományaibĂłl lĂ©trehozott nyilvános Optimista Könyvtárunk. Rendszeresen szervezĂĽnk olyan összejöveteleket, ahol jĂłl Ă©rezhetik magukat a rĂ©sztvevĹ‘k. Az alapfeltĂ©tel, hogy harmĂłniában legyĂĽnk önmagunkkal, az önbizalmunk Ă©s az önĂ©rtĂ©kelĂ©sĂĽnk rendben legyen, vagyis „jĂłl Ă©rezzĂĽk magunkat a bĹ‘rĂĽnkben”. Nagyon lĂ©nyeges, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amik visszahĂşznak minket, lehet ez rosszul megválasztott felesĂ©g, baráti kör, munkahely. Ezekkel szembe kell nĂ©zni, ha valami nem jĂł nekĂĽnk, változtatni kell rajta. PrĂłbálunk segĂ­teni, hogy felszĂ­nre kerĂĽljenek ezek a problĂ©mák, mert ha az ember beszĂ©l rĂłluk, már egy nagy lĂ©pĂ©st tett a megoldás felĂ©. 


Milyen tevékenységeik, szolgáltatásaik vannak?


A már említetteken kívül többek között az interneten keresztül működtetünk egy anonim pszichológiai tanácsadást. Weboldalunkon található egy optimista teszt, amelyet kitöltve mindenki megállapíthatja, mennyire pozitív a világszemlélete. A kitöltő tanácsot is kap, hogy érdemes-e felvennie velünk a kapcsolatot. Immár öt éve nagy sikerrel írjuk ki Mosoly-rajzversenyünket, és Optimista újságírói díjjal értékeljük azokat a zsurnalisztákat, akik „nem csak a rosszat látják a hírekben”. A Társaság Elvált Apáknak az apáknak nyújt lelki segítséget, hogy gyermekeikkel a válás után ne szakadjon meg a kapcsolat. Emellett több rendezvényt, klubot, Mosoly-napot rendezünk, ahol ingyenes lehetőséget biztosítunk mindenkinek egy kis optimizmus utánpótlásra.


Mi lehet az oka, hogy a magyarok az átlagnál hajlamosabbak a pesszimizmusra?


Ennek egyik fő oka az elmúlt több mint fél évszázad, így lettünk szocializálva. A háború, lezárt határok, az elzártság a másfajta gondolatoktól, a félelemből fakadó befelé élés – mindezek miatt rossz, pesszimista mintát kaptunk. Ezen kell változtatnunk, és gyermekeinknek már egy másik, pozitívabb mintát kell adnunk. Látjuk, hogy nagyon sokféle probléma van, de a legnagyobb a negatív önértékelés, ha az ember nem látja tisztán önmagát, nem tudja, mit akar, hogy mi jó neki. Meg kell tanulnunk nem a külső körülményekben keresni a hibát.


Melyik az optimistább nem?


Tagságunk 67%-a nő, ebből úgy tűnik, ők látják derűsebben a világot. Ennek örülünk, hiszen így nagyobb az esély, hogy az optimizmust örökli a következő generáció is.

Létezik hasonló szervezet a világon?

Tudomásom szerint nincs. Amerikában működött egy Nemzetközi Optimista Szövetség,de néhány éve megszűnt. Ezért is szeretnénk még tovább fejleszteni tevékenységünket. Ezt a célt szolgálja most készülő, több nyelvű internetes portálunk is.


Legkedvesebb mondásai?


Az egyik: „Nem mindegy, hogy mi van egy ember kopjafájára írva: élt hetvenhét évet, vagy félt hetvenhét évet”. A másik a Bibliából származik: „Ne aggodalmaskodj a holnapért, mert a holnap aggodalmaskodik önmagáért”.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne ĂĽzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások