optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Nol.hu - Magyar lélek: Mire ez a pesszimizmus?

Nol.hu - Magyar lélek: Mire ez a pesszimizmus?

2011.09.23.

Az optimizmus tanítható. Ez nem csak a mi személyes meggyőződésünk, kutatások is bizonyítják – állítja Rózsahegyi Márk, az Optimista Klub egyik alapítója. Az optimista klubok ötlete a hatvanas években az Egyesült Államokból indult, Magyarországra a rendszerváltás előtt gyűrűzött be. Mára több mint 13 ezer tagot számlál a magyar optimista közösség. Az ötlet, hogy Magyarországnak szüksége van az optimista gondolkodásmód tanítására, Cronio Pérez, kolumbiai születésű pszichológustól származik.

– Az optimizmus tanítható. Ez nem csak a mi személyes meggyőződésünk, kutatások is bizonyítják – állítja Rózsahegyi Márk, az Optimista Klub egyik alapítója. Az optimista klubok ötlete a hatvanas években az Egyesült Államokból indult, Magyarországra a rendszerváltás előtt gyűrűzött be. Mára több mint 13 ezer tagot számlál a magyar optimista közösség. Az ötlet, hogy Magyarországnak szüksége van az optimista gondolkodásmód tanítására, Cronio Pérez, kolumbiai születésű pszichológustól származik. Pérez tanulni jött Magyarországra, elsősorban a kolumbiai, a német és a magyar kultúra, életszemlélet összehasonlításával foglalkozott. Az eredményekből szűrte le, hogy Magyarországon nagy szükség lenne az optimizmus fejlesztésére. Mosolynapokat szervezett, iskolai előadásokat tartott, kerekasztalbeszélgetéseket hívott össze – sorolja Rózsahegyi Márk a 2003-ban elhunyt pszichológus érdemeit. A klub azóta e tevékenységeken kívül internetes pszichológiai tanácsadással is foglalkozik. A vezető szerint ugyanis a pozitívabb életszemlélethez elsősorban az önértékelés fejlesztésére van szükség. Tapasztalataik szerint amagyarok jelentős részének nincs reális képe önmagáról, nincs tisztában jó és rossz tulajdonságaival. Pedig Rózsahegyi Márk szerint ez lenne az alap, amire aztán a pozitív gondolkodás épülhet.

- Rózsahegyi Márk nem tartja szerencsésnek az országok optimizmusát összehasonlító kutatásokat, szerinte nem jó, hogy a magyarokat mindig szembesítik saját pesszimizmusukkal, főleg, hogy erről gyakran csak 500–1000 embert kérdeznek meg. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a saját honlapjukon működő hangulattérkép szerint is romlott az elmúlt másfél-két évben a közérzet Magyarországon.

A cikk teljes terjedelmében itt elolvasható: http://nol.hu/belfold/20110903-miert_ez_a_pesszimizmus_-1189771

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások