Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%ArgentĂ­na 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Híres emberek - Optimista riportok > Muhari Zoltán is optimista

Muhari Zoltán is optimista

2009.12.04.

Néhány mondatban bemutatkozna? Mi az amit Önről tudni érdemes?

Muhari Zoltán vagyok, Panyola közsĂ©g polgármestere 2006 oktĂłber Ăłta. Panyolára 2002 ben kerĂĽltem, harmadmagammal, hogy a helyi lepusztult pálinkafĹ‘zdĂ©t felĂşjĂ­tva piacra juttassunk a kĂ©sĹ‘bbiekben hungarikumkĂ©nt jegyzett termĂ©ket: a Panyolai ElixĂ­r Pálinkát.  Ezzel el is indult (mĂ©g nem tudatosan) egyfajta helyi termĂ©k felkarolása, hiszen a legfontosabb alapanyag a helyi szilva Ĺ‘shazája Panyola. Gyakorlatilag tömegĂ©vel szaporodik az árterĂĽleteken a közsĂ©g határában, amit a helyi lakosok Ăşjra elkezdtek telepĂ­teni, hiszen a pálinkafĹ‘zde biztos piacot jelent a szilvának. Az ĂĽzem vezetĂ©sĂ©bĹ‘l kilĂ©pve polgármesterkĂ©nt azt láttam, hogy az emberek nagy rĂ©sze bejelentett munka hiányába meglehetĹ‘sen nehezen Ă©l. MunkakörömnĂ©l fogva, Ă©s ambĂ­ciĂłim miatt Ăşgy Ă©reztem, hogy a helyipiac kezdemĂ©nyezĂ©s segĂ­tsĂ©g lehet kezdetben nĂ©hány, kĂ©sĹ‘bb több embernek, családnak. 

Mikor találkozott a helyipiac mozgalommal?

 

Egy Ă©ve keresett meg a mozgalom ötletgazdája, Pál Rudolf, hogy már három Ă©ve elkezdett elĹ‘kĂ©szĂ­teni, egy projektet, ami a helyi termĂ©nyek Ă©s helyben feldolgozott termĂ©kek o­n-line piacra jutását támogatná.

A projekt, a helyi őstermelők, vállalkozások és települések együttműködésén alapulna, és ebben fontos koordináló szerepet szánna az önkormányzatoknak. Rudi Budapesten él, de ő is „földink”, ezért szeretne ezen a vidéken, először a gyakorlatban tesztelni elképzeléseit, és elindítana egy, a helyi gazdaságok szövetségén alapuló mozgalmat.

 

Milyen sikereket értek el a Helyipiac mozgalom keretében?

 

Panyola közsĂ©g 630 lelket számlálĂł szatmári kis telepĂĽlĂ©s, amely a keleti vĂ©geken csodálatos földrajzi környezetben, Ă©s picit elzártan a Szamos, a TĂşr Ă©s a Tisza folyĂłk ölelĂ©sĂ©ben fekszik. Az itt Ă©lĹ‘ emberek, ipari lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek hĂ­ján, zömmel mezĹ‘gazdaságbĂłl Ă©lnek. Ki ne ismernĂ© a mĂ©ltán hĂ­res szatmári szilvát, a jonatán Ă©s egyĂ©b nemes alma fajtákat, vagy a milotai 10-es papĂ­rhĂ©jĂş diĂłt? A falu polgármesterekĂ©nt rájöttem, hogy ismerni mĂ©g csak ismerik az emberek, de közvetlen forrásbĂłl beszerezni mindezeket már nem igazán tudják. Ez a felismerĂ©s volt, ami a Helyi piac "a helyi gazdaságok szövetsĂ©ge" nevű társadalmi megmozdulás felĂ© orientált, Ă©s tett harcos kĂ©pviselĹ‘jĂ©vĂ©. Ennek legfontosabb elemĂ©hez, a „helyipiac.hu” internetes kommunikáciĂłs rendszerĂ©hez, elsĹ‘kĂ©nt csatlakozott a falunk.

Azt elismerem, hogy amikor Rudi az ötletgazda megkeresett, erĹ‘s kĂ©pzelĹ‘erĹ‘ kellet ahhoz, hogy elhiggyem ennek a kereskedelmi Ă©rtĂ©kĂ©t egy ilyen kis, világvĂ©gi faluban. De az idĹ‘ engem Ă©s a kezdemĂ©nyezĹ‘t igazolta, hiszen számos helyi termĂ©k jutott el tudatos fogyasztĂłhoz csak azĂ©rt, mert a helyipiac.hu honlapon Panyola termĂ©kei (www.helyipiac.hu/panyola ), pl a lekvár, a pálinka, a diĂł Ă©s mindenfĂ©le helyi termĂ©k elĂ©rhetĹ‘ lett.

KonkrĂ©tan „helyi szilvafa” csemetĂ©bĹ‘l több száz db jutott el az ország sok pontjára. (SĹ‘t, már kĂĽlföldre is!). Almára, burgonyára szintĂ©n jöttek megkeresĂ©sek, ezek az ĂĽzletkötĂ©sek is sikerrel zárultak idĹ‘közben.(Az egyik egy Spanyol importĹ‘r). Augusztus vĂ©gĂ©n valĂłsult meg ĂĽzlet a szilvára, mint friss gyĂĽmölcsre. És ami nemrĂ©g rárult le, az 20 mázsa hĂ©jas diĂł Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©se Szlovákiába. 300ft-os kilĂłnkĂ©nti áron, ami 20-30 Ft-al több mint az átlagos felvásárlási ár. A Panyolán lakĂł termelĹ‘knek ez az egy ĂĽzlet 600 000 ft árbevĂ©telt hoz.  Jelenleg folyamatban van heti 15.000 házi tojás beszállĂ­tása szlovákiába,(az ĂĽzletek szervezĂ©sĂ©ben több telepĂĽlĂ©s Ă©s kistĂ©rsĂ©g vesz  rĂ©szt!) Ă©s hámozott alma beszállĂ­tása egy nĂ©met tulajdonu Ă©tteremlánc rĂ©szĂ©re!  Azt gondolom, hogy ezen a ponton már megĂ©rte a befektetett HIT. Ugyanis más nem is kell hozzá. Talán mĂ©g a plusz nĂ©hány Ăłra koordinálás hetente. De amit mĂ©g nagyon fontosnak tartok, hogy azok is elkezdtek "egyĂĽttgondolkodni"  a helyi gazdaságunkrĂłl, akik eddig csak az egyĂ©ni Ă©rdekeiket tartották szem elĹ‘tt.

 

Mit gondol a Helyipiacot bármelyik település, megvalósíthatja?

 

Ma már azt mondom, hogy ez nem lehet kérdés. Minden felelősen gondolkodó vezetőnek kötelessége felmérni a helyi gazdaságuk lehetőségeit, és az érintettek (őstermelők, helyi vállalkozók) bevonásával egy gazdasági stratégiai tervet készíteni. Miután ez megvan, nem szabad kényelmesen hátradőlni, hanem cselekedni kell a terv megvalósításáért.

Régóta beszélünk arról is, hogy az önkormányzatok, Szolgáltató Önkormányzatként ne csak az állami támogatások mértékétől pályázatok elbírálásától függjenek, hanem helyi és térségi összefogással fenntarthassák működőképességüket, és megvalósíthassák elképzeléseiket. Ebben nekünk, már sokat segített a helyipiac mozgalom.Most már egyesületi formában is támogatni tudjuk a helyi kezdeményezéseinket. (Az egyesület elnöke Sztolyka Zoltán Rozsály község polgármestere, akinek Önellátó Település modelljét szintén ajánlom minden településvezető figyelmébe!) A siker nem jön gyorsan, és főleg nem munka nélkül. Tehát kitartó, akaratos és mindennapos, rövid, de intenzív munkát igényel. És nagyon fontos a hit a tevékenységünkben. De azt hiszem, mindenhez, amit csinálunk, szükség van ezekre a dolgokra.

Nálunk, Panyolán egy-egy sikeres értékesítést követően mindig egyre nagyobb az érdeklődés. Az első sikerekig a legnehezebb az út. Mi már túljutottunk ezen!

 

Úgy tudom, hogya helyipiac mozgalom, szinte még csak bontogatja a szárnyát, de már Norvégiából érdeklődnek, hogy szeretnék ugyanezt a programot ott is megvalósítani.

 

Igen, ez érdekes,( és tanulságos is)mivel eddig mi jártunk Európának arra részére tapasztalatszerzésre, most pedig mi adhatunk majd át tapasztalatot, egy tőlünk lényegesen fejlettebb gazdasággal rendelkező országnak.

Ez további megerősítés számunkra, hogy jó úton járunk, és arra bíztatok minden kollégámat, hogy tegye meg a kezdő lépéseket, csatlakozzon hozzánk, és állítsuk vissza a helyi magyar termék becsületét nemcsak itthon, hanem határainkon túl is.

 

Ă–n szerint mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a Helyipiac?

 

Inkább nem mi, hanem kik? Helyi termék ugyanis van bőven az országban mindenütt.

Aktív, érdeklődő polgármester, (valamiért, és nem valami ellen létrehozott) civil mozgalom sajnos már kevesebb. De azért találta ki Rudi ezt a rendszert, hogy a hozzám hasonló agilitású embereket(polgármestereket), lokálpatriótákat, jó szándékú kezdeményezéseket összehozzuk, és együtt, egymást segítve kiépítsük az országos hálózatot. Ezen belül pedig, dolgozzunk Együtt, Egy Optimista Magyarországért!

Önnek mi a véleménye az optimizmusról? Ön optimista?

 

Viccel? Ha nem hinnék a munkámban, és a munkatársaimban, nem beszélgetnénk most itt, egy remek, a helyi termékeken, és azok piacra jutását segítő kezdeményezés kapcsán!Persze hogy bízok!

 

Köszönöm a riportot! 

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Kiss Györgyné, 2011.08.16. 13:55:53
Jó fej vagy, biztosan Rád szavaznék! "Fogjuk egymás kezét, ahogyan soha még...
Szondi Ferenc, 2011.03.22. 14:28:52
A piacrol jut eszembe :
Megy a falusi a varosi piacra es tobbek kozt lat egy arust aki biliard golyokat arul , mi ez kerdi ?
az arus ( trefabol) ez elefant tojas !ul rajta egy hetig es ki
kelnek kis elefantok.
vesz a pasi ket elefant tojast ul rajta par napig szorgalmassan jon a lanya Papa megnezem kikeltek e a kis elefantok es ala nyul ,Papa ,Papa fogom a kis elefant ormanyat !!!
duhos lesz az oreg ......... fogod te az apad.............at

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne ĂĽzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások