ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > Optimista sajt√≥figyel√©s > Mit tegy√ľnk, hogy boldogabbak legy√ľnk?

Mit tegy√ľnk, hogy boldogabbak legy√ľnk?

2014.10.13.

Ne sir√°nkozzunk, tegy√ľnk √≠gy √©s boldogabbak lesz√ľnk

A fogyaszt√≥i t√°rsadalom ma m√°r nem azt sugallja, hogy az vagy, amid van, hanem hogy az vagy, amid m√©g nincs, ami hi√°ny√©rzetet okoz neked ‚Äď mondta el az mno.hu-nak Sz√©kely Andr√°s. A Magatart√°studom√°nyi Int√©zet kutat√≥ja szerint nagyon sokat tehet√ľnk mi magunk is az√©rt, hogy boldogabbak legy√ľnk, √©s felelŇĎsek vagyunk a k√∂vetkezŇĎ nemzed√©k szeml√©letm√≥dj√°√©rt is.

Ma a vil√°gon 450 milli√≥ra becs√ľlik a lelki betegek sz√°m√°t, n√©gy ember k√∂z√ľl egy szenved √©lete sor√°n valamilyen, az √©letminŇĎs√©get jelentŇĎsen ront√≥ lelki betegs√©gben. Mi, magyarok, k√ľl√∂n√∂sen hajlamosak vagyunk a b√ļsong√°sra, a megel√©ged√©ssel kapcsolatos felm√©r√©sek sereghajt√≥i vagyunk. Mit tehet√ľnk mi magunk, hogy ez a szeml√©letm√≥d megv√°ltozzon, √©s hogy egy boldogabb, el√©gedettebb k√∂vetkezŇĎ nemzed√©k nŇĎhessen fel? A lelki eg√©szs√©g vil√°gnapj√°n Sz√©kely Andr√°ssal, a Magatart√°studom√°nyi Int√©zet kutat√≥j√°val besz√©lgett√ľnk.

‚Äď A legt√∂bb felm√©r√©s szomor√ļ k√©pet fest a magyarok boldogs√°ghoz √©s megel√©gedetts√©ghez val√≥ viszony√°r√≥l. Az adatok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√©nek tan√ļs√°ga szerint a boldogs√°glista legv√©g√©n kullogunk. Mit gondol, mi lehet ennek az oka?
‚Äď Ha az objekt√≠v mutat√≥kat n√©zz√ľk ‚Äď GDP, eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°s, oktat√°s ‚Äď, akkor azt l√°tjuk, hogy mi, magyarok, a vil√°g orsz√°gai k√∂z√∂tt valahol a 40‚Äď50. hely k√∂z√∂tt vagyunk, ehhez k√©pest az el√©gedetts√©gi felm√©r√©sekben csup√°n a lista v√©g√©n kullogunk, nagyon nagy a k√ľl√∂nbs√©g az objekt√≠v √©s a szubjekt√≠v mutat√≥k k√∂z√∂tt. Magyar saj√°toss√°g, hogy nagyon szeret√ľnk panaszkodni, ha megk√©rdezik tŇĎl√ľnk az utc√°n, hogy hogy vagyunk, r√∂gt√∂n elkezdj√ľk sorolni a negat√≠vumokat ahelyett, hogy a pozit√≠vumokat mondan√°nk. Ehhez a mentalit√°shoz sajnos nagyon komolyan hozz√°tesz a fogyaszt√≥i t√°rsadalom is, amelynek az az eszk√∂ze, hogy lelki el√©gedetlens√©get sz√≠t az emberben annak √©rdek√©ben, hogy a fogyaszt√°st n√∂velje. Azt az √©rz√©st erŇĎs√≠tik benn√ľnk, hogy valami m√©g hi√°nyzik, valamit m√©g be kell szerezn√ľnk, hogy sose legy√ľnk megel√©gedve azzal, amink van. Ez a k√©t hat√°s egy√ľtt el√©ri azt, hogy a magyarok egy jelentŇĎs r√©sze √©rzi √ļgy, hogy az √©lete sokkal rosszabb, mint amilyen lehetne.

‚Äď Ma a vil√°gon 450 milli√≥ra becs√ľlik a lelki betegek sz√°m√°t, n√©gy ember k√∂z√ľl egy szenved √©lete sor√°n valamilyen, az √©letminŇĎs√©get jelentŇĎsen ront√≥ lelki betegs√©gben. Mekkora terhet r√≥ ez a t√°rsadalomra?
‚Äď A WHO elŇĎrejelz√©sei szerint a depresszi√≥ 2020-ra a m√°sodik legs√ļlyosabb n√©pbetegs√©gg√© l√©p elŇĎ. A ment√°lis betegs√©gek nagyon gyakran munkak√©pess√©g-cs√∂kken√©ssel j√°rnak egy√ľtt, amelynek nagyon komoly gazdas√°gi hat√°sai vannak, sok milli√°rd doll√°rra becs√ľlik a depresszi√≥ miatti GDP-kies√©st az Eur√≥pai Uni√≥ban. Emellett nagyon erŇĎs hat√°ssal van a k√∂zvetlen k√∂rnyezetre: csal√°dokra, bar√°tokra, munkat√°rsakra is, ha valaki ment√°lis probl√©m√°val k√ľzd. Nagyon fontos lenne ennek a felismer√©se √©s megfelelŇĎ kezel√©se.

‚Äď Milyen v√°ltoz√°sokra van sz√ľks√©g? Mit tehet az egy√©n, hogy megv√°ltozzon ez a saj√°tos magyar szeml√©letm√≥d?
‚Äď Az egy√©n nagyon sokat tud tenni az√©rt, hogy ez a helyzet megv√°ltozzon. Az m√°r nagyon j√≥, ha nemcsak a negat√≠vumokat, hanem a pozit√≠vumokat is √©szre tudjuk venni, √©s nagyon fontos, hogy odafigyelj√ľnk a m√°sikra. A panaszkod√°snak sajnos megvan az a h√°tr√°nya, hogy az ember a m√°sik nyak√°ba z√ļd√≠tja a saj√°t probl√©m√°it, nem is felt√©telezve, hogy a m√°sik adott esetben j√≥val nagyobb probl√©m√°val k√ľzd, mint ŇĎ maga.

Szak√©rtŇĎk seg√≠tenek

Ha nincs, akihez forduljunk, akitŇĎl seg√≠ts√©get k√©rj√ľnk, akinek elmondjuk, mi b√°nt, vagy ha olyan √©lethelyzetbe, kr√≠zisbe ker√ľlt√ľnk, amit nem tudunk megoldani, van egy b√°rmikor, b√°rhonnan, n√©vtelen√ľl h√≠vhat√≥ ingyenes telefonsz√°m, a 116-123, ahol erre kik√©pzett, seg√≠teni v√°gy√≥ szakemberek v√°rj√°k, hogy meghallgathass√°k √©s seg√≠thess√©k a r√°szorul√≥t.

‚Äď Hogyan lesz itt v√°ltoz√°s t√°rsadalmi szinten? Nem kev√©s, ha csak az egy√©n pr√≥b√°l valamit tenni?
‚Äď Nem kev√©s. Ha √©n a magam gondolkod√°s√°t, viselked√©s√©t megv√°ltoztatom, ha megpr√≥b√°lom pozit√≠vabban szeml√©lni az √©letet, √©s ezt kommunik√°lom m√°sok fel√© is, akkor ezt m√°sok is √©szreveszik, √©rzik, adott esetben m√°sokat is r√° tudok venni erre a l√°t√°sm√≥dra. Ennek viszont nagyon komoly hat√°sa lehet, mivel tov√°bbgyŇĪrŇĪzik. Nem szabad lebecs√ľlni az egy√©nt, igenis sokat tud tenni a k√∂rnyezet√©ben, csal√°dj√°ban, munkat√°rsai k√∂r√©ben csup√°n azzal, hogy m√°sk√©ppen viselkedik.

Mit gondol, mi az oka annak, hogy bár a nyugati társadalmakban folyamatosan javulnak az életfeltételek, az emberek egyre rosszabbul érzik magukat?

‚Äď A k√∂z√©rzet√ľnk nem az objekt√≠v, hanem ink√°bb a szubjekt√≠v t√©nyezŇĎk√∂n m√ļlik. Nem att√≥l fogjuk j√≥l √©rezni magunkat, ha reggel azt l√°tjuk, hogy nŇĎtt az ipari termel√©s, √©s az infl√°ci√≥ is kevesebbel emelkedett, mint v√°rtuk. Hanem att√≥l, hogy mi magunk hogyan √©rezz√ľk, megvan-e, amire szem√©ly szerint sz√ľks√©g√ľnk van. A nyugati t√°rsadalmakra sajnos jellemzŇĎ a folyamatos hi√°ny√©rzet, ami folyamatos el√©gedetlens√©get sz√ľl. Mivel ez a fogyaszt√≥i szeml√©let a fejlett nyugati t√°rsadalmak saj√°toss√°ga, ez√©rt ott figyelhetŇĎ meg az a jelens√©g, hogy a gazdas√°gi fejlŇĎd√©s √©s az √©letk√∂r√ľlm√©nyek objekt√≠v javul√°sa nincs felt√©tlen√ľl √∂sszhangban, sŇĎt gyakran √©lesen elv√°lik egym√°st√≥l.
‚Äď Az vagy, amid van ‚Äď sugallja a fogyaszt√≥i t√°rsadalom. Szem elŇĎl t√©vesztett√ľk a hagyom√°nyos √©rt√©keket. √Āllhat ez is a folyamatos el√©gedetlens√©g h√°tter√©ben?

‚Äď A fogyaszt√≥i t√°rsadalom ma m√°r nem azt sugallja, hogy az vagy, amid van, hanem hogy az vagy, amid m√©g nincs, ami hi√°ny√©rzetet okoz neked. Az √©rt√©keknek nagyon fontos szerepe van az ember √©let√©ben, minden helyzetben seg√≠tenek d√∂nteni, ahogy a kapaszkod√≥k seg√≠tenek kital√°lni a s√∂t√©ts√©gbŇĎl. Ha nincsenek meg ezek az √©rt√©kek mint kapaszkod√≥k, akkor nagyon komoly bizonytalans√°g, f√©lelem sz√°llhatja meg az embert, hiszen nincs, ami seg√≠tsen eld√∂nteni egy konkr√©t helyzetben, mi is a helyes.
Milyen értékekre gondol?

‚Äď Nem a p√©nzre √©s az ingatlanra, hanem a m√©ly emberi kapcsolatokra. A szem√©lyes kapcsolatok jelenthetik a csal√°ddal, a bar√°tokkal val√≥ kapcsolatot, vagy egy k√∂z√∂ss√©get, aminek az √©rt√©kform√°l√≥ ereje hatalmas. Ugyan√≠gy nagyon fontos az ember‚Äďtranszcendens (ember‚ÄďIsten) k√∂zti kapcsolat, amely nagyon sok kapaszkod√≥t, √©rt√©ket ad az embernek.

MitŇĎl lesz valaki lelkileg eg√©szs√©ges?
- Az eg√©szs√©ges lelkileg, aki a pozit√≠v (ez is komoly traum√°t √©s stresszt tud jelenteni) √©s a negat√≠v helyzetet is fel tudja dolgozni, be tudja √©p√≠teni az √©let√©be. Ez sz√°z sz√°zal√©kig val√≥sz√≠nŇĪleg senkire sem igaz, de az√©rt az, hogy ki milyen szinten tud megbirk√≥zni a mindennapok neh√©zs√©geivel √©s √∂r√∂meivel, alapvetŇĎen att√≥l f√ľgg, hogy mennyire vagyunk eg√©szs√©gesek lelkileg.

Cél a figyelemfelkeltés

A lelki eg√©szs√©g vil√°gnapj√°r√≥l 1992 √≥ta eml√©keznek meg minden √©v okt√≥ber 10-√©n. A vil√°gnapot a Lelki Eg√©szs√©g Vil√°gsz√∂vets√©ge kezdem√©nyezte, az elm√ļlt √©vekben vil√°gszerte sz√°mos szervezet csatlakozott a megeml√©kez√©shez. A vil√°gsz√∂vets√©g 1948-ban alakult az √©rzelmi √©s lelki zavarok megelŇĎz√©s√©nek, megfelelŇĎ kezel√©s√©nek, a ment√°lis zavarokban szenvedŇĎk gondoz√°s√°nak √©s a ment√°lis eg√©szs√©g jobb√≠t√°s√°nak elŇĎseg√≠t√©se c√©lj√°b√≥l. A vil√°gnap c√©lja a figyelemfelkelt√©s, valamint a pszichi√°triai probl√©m√°khoz √©s a pszichi√°triai probl√©m√°kkal √©lŇĎkh√∂z kapcsol√≥d√≥ elŇĎ√≠t√©letek elleni harc, a lelki eg√©szs√©g k√∂z√©ppontba √°ll√≠t√°sa. (Forr√°s: Jelesnapok.oszk.hu)

‚Äď Mi, felnŇĎttek, hogyan tudjuk a k√∂vetkezŇĎ nemzed√©ket seg√≠teni, hogy az ŇĎ majdani statisztikai adataik jobbak legyenek?
‚Äď Nagyon fontos a p√©ldamutat√°s, kell, hogy a gyerekeink l√°ss√°k, hogy mi, felnŇĎttek, meg tudjuk oldani a probl√©m√°inkat. Olyan helyzetekbe kell hoznunk ŇĎket, ahol probl√©m√°kat kell megoldaniuk. Nem meg√≥vni kell a gyerekeket a stressztŇĎl √©s a neh√©z helyzetektŇĎl, hanem seg√≠teni kell megtapasztalni, hogyan oldj√°k meg a neh√©zs√©geket. Term√©szetesen am√≠g gyerekek, addig a sz√ľlŇĎk, a nevelŇĎk, a pedag√≥gusok ott vannak, seg√≠tenek ezek feldolgoz√°s√°ban. Min√©l t√∂bb stresszhelyzet el√© lesz √°ll√≠tva egy gyerek, ann√°l t√∂bbf√©le megold√°si lehetŇĎs√©get lesz alkalma kipr√≥b√°lni, √©s ann√°l ink√°bb tudni fogja felnŇĎttkor√°ra, hogyan birk√≥zzon meg egy neh√©z helyzettel. Azt is meg kell mutatnunk felnŇĎttk√©nt, ha olyan helyzetbe ker√ľl√ľnk lelkileg, amit mi m√°r nem tudunk feldolgozni, akkor merj√ľnk seg√≠ts√©get k√©rni, √©s ne csak a nŇĎk, hanem a f√©rfiak is.

Forr√°s: mno.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok