Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Mese remek örömforrás a felnőtteknek is

Mese remek örömforrás a felnőtteknek is

2014.12.02.

A mese egy remek örömforrás. Kimutatták, hogy mesehallgatás közben csökken a feszültség, megszűnik a szorongás, a félelem, nő az életerő és erősödik az optimizmus. A mesék azt tanítják, hogy ami velünk történik, nem először fordul elő, ez pedig megnyugtatja a lelket. Minden mese egy kapu a világra, ami megmutatja, hogy az életünkben milyen lépés következik. A mese, amit jól mondtunk el, akkor kezd el működni, amikor arra igazán szükség van – mondta nyíregyházi előadásán dr. Boldizsár Ildikó mesekutató- és terapeuta, akinek a pályáját mi más is indíthatta volna el, mint egy fejére esett mesekönyv?

Megnyugtatja a lelket

– Egyetemistaként dolgozatot kellett írnom arról, hogy mi az életem célja, merre is tartok. A felvett tantárgyaim és akkori ismereteim nem adtak választ a kérdésekre, így hetekig csak tologattam magam előtt a feladatot. A beadási határidő előtti estén viszont a fejemre esett a Micimackó és kinyílt annál a fejezetnél, amikor Micimackót kiönti az árvíz. A történet tökéletesen tükrözte a lelkiállapotomat, és élethelyzetemet, az abból megírt dolgozat pedig az évfolyam legjobbja lett. A professzorom azt mondta: „magának ezzel kell foglalkoznia, de ugyanolyan komolysággal, mintha Dosztojevszkij lenne a téma". Ennek már több mint harminc éve, és azóta azt kutatom, valóban benne van-e a mesékben a világ valamennyi arca? Arra jutottam, hogy nincs olyan élethelyzet, aminek ne lenne meg a mesepárja, a történetek lélekgyógyító ereje pedig lehetővé teszi, hogy terápiás céllal, tudatosan alkalmazzuk. Amikor kórházakban meséltem, észrevettem, hogy a betegek egy idő után meggyógyultak vagy jobban lettek, a börtönben az elítéltek elkezdtek hinni abban, hogy jobb emberré válhatnak, a szülői minta nélkül felnövő állami gondozott, vagy súlyosan bántalmazott fiatalok pedig iránymutatást kaptak. A mesék azt tanítják, hogy ami velünk történik, nem először fordul elő, ez pedig megnyugtatja a lelket, de az is fontos, hogy a mesékben mindenki önmaga jobbik énjével találkozhat.

Erősödő optimizmus

– A gyerekek számára azért különösen fontosak a mesék, mert életmodellt, magatartásformát mutatnak – olyan történetek ezek, amelyek velük is biztosan megtörténnek majd. Gondoljunk csak bele: mi lesz azzal, aki a saját útját akarja járni? Egy sűrű, sötét erdőbe kerül, ahol jönnek az akadályok, mondjuk a vasorrú bába személyében. És vele együtt érkezik a kérdés is: mit keresel itt, ahol a madár se jár? Aki nem tud válaszolni, nem mehet tovább – nincs ez másképp az életben sem: az akadályokat nem kerülhetjük ki. Ha a bába empatikus, feltesz egy mentőkérdést, de azzal sem vagyunk előrébb, hiszen nem mindig könnyű felelni a kérdésre: „dolog elől futsz vagy keresel valamit?"

– A mese örömforrás: kimutatták, hogy mesehallgatás közben csökken a feszültség, megszűnik a szorongás, a félelem, nő az életerő és erősödik az optimizmus. Amikor ennyire intenzív és fókuszált a figyelem, a test nem mozdul, az elme viszont ilyenkor a legaktívabb, és teljes egyensúlyban van a két agyfélteke. Ha ettől megfosztjuk a gyerekeket, olyan tapasztalatoktól zárjuk el, amiket máshonnan nem szerezhetnek meg – mesélte Boldizsár Ildikó, akinek a gyerekei annyira magukévá tették a mesékben szereplő igazságokat, hogy a középső fia a népmesei hármas szám hatására sok mindent csak harmadszorra csinált meg: az érettségit, az egyetemi vizsgáit és a jogosítványt is.

Fejleszt és gazdagít

– A mindennapokban tapasztaljuk, hogy mennyivel érzelemgazdagabb az a gyermek, akinek mesélnek – erősíti meg a meseterapeuta szavait Gerda Erzsébet óvodapedagógus és azt is hozzáteszi: ez ugyanígy igaz arra, aki mesél. – A gyermekek a történeteken keresztül fedezik fel önmagukat, élik meg a vágyaikat, fejlődik a fantáziájuk, a kommunikációs képességük. Didergő király – vágja rá az óvónő, arra a kérdésre, hogy melyik az ő kedvenc meséje, de havonta egyszer Vuk története is előkerül.– Nagyon fontos, hogy aki adja a mesét, önmaga is szeresse azt, azonosuljon a szereplőkkel, így lesz közös élmény a meseolvasás- és hallgatás, ami az önmegvalósítás egyik fontos eszköze.

– A láncmesék erősítik a kicsik koncentrációs képességét, hiszen meg kell jegyezni az előzőleg elhangzott történetrészeket, javítja a kifejezőkészségüket és gondolkodásra készteti őket. Nincs, ami a mesénél jobban gazdagítaná és fejlesztené a gyerekeket – állítja határozottan Gerda Erzsébet.

Mese a pocaklakónak is

– Apukám nekem és a húgomnak nagyon sokat mesélt kiskorunkban, főleg kitalált, vicces történeteket. Ezért gondoltuk a férjemmel, hogy tovább visszük ezt a hagyományt. Lányunk, Polli lassan két éves, neki már jó ideje olvas a férjem lefekvés előtt egy könyvből, ami minden napra tartogat egy kedves kis történetet – mondja Ágnes, aki a napokban kétgyermekes anyuka lehet. Hozzáteszi: a párja jó ideje már a pocaklakónak is mesél, amíg Polli a takaró alatt figyel, addig Lujzi is hallgatja.

– Ilyenkor mindig egy kicsit aktívabb, mint napközben, ebből gondoljuk azt, hogy jól esik neki hallani a szülei hangját, amit később, a számára ismeretlen és idegen világban felismer majd.

Forrás: szon.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Jóvérné Tar Rebeka, 2014.12.02. 16:46:06
Nagyon köszönöm...Márk. Nagyon igaz.. Elküldtem a Barátaimnak ,de egy KIMARADT.. Küld el még egyszer nekem légy szíves, mert bejön a "deliveri" program és NEM TUDOM NEKI ELKÜLDENI...PEDIG "FONTOS LENNE....!" KÖSZÖNÖM SZÉPEN.. ÜDVÖZÖL REBEKA 2014 12 02 16:47
Márti, 2014.12.02. 15:59:48
Nagyon igaz!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások