optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Merj döntéseket hozni

Merj döntéseket hozni

2014.05.24.

Pánik? A döntéshozatallal kapcsolatos nehézségünk jelenti az egyik legnagyobb félelmünket, amely megakadályozza, hogy előrejussunk az életben. A dolog iróniája természetesen az, hogy a nem-választással valójában választunk. Azt választjuk, hogy megfosztjuk magunkat attól, ami az életet finom csemegévé teszi.

Az a baj, hogy a következőre tanítottak bennünket: „Légy óvatos, mert lehet, hogy rosszul döntesz!". Egy rossz döntés! Ennek puszta hangzása rémületet kelt a szívünkben. Félünk attól, hogy a rossz döntés megfoszt majd bennünket valamitől – pénztől, barátoktól, szeretőktől, státusztól, vagy bármitől, amit a jó döntésnek hoznia kell. Ehhez szorosan kötődik a hibázással kapcsolatos pánikunk. Valamilyen okból érezzük, hogy tökéletesnek kell lennünk, és megfeledkezünk arról, hogy hibáinkból tanulunk. Amikor valami változáson vagy egy új kihíváson gondolkozunk, akkor a tökéletességre és az események irányítására való igényünk lebénít bennünket. Ha te is így vagy ezzel, akkor bátran elhiheted, nincs semmi vesztenivalód, csak nyerhetsz, ha bármilyen döntést hozol vagy bármit teszel az életben.

A világod megváltoztatásához csak annyit kell tenned, hogy megváltoztatod a világról való gondolkodásmódodat. Valóban képes vagy úgy megváltoztatni a gondolkodásodat, hogy a rossz döntéseket vagy a hibákat lehetetlenné tedd. Kezdjük máris a döntéshozatallal

Tegyük fel, hogy választás előtt állsz az életben. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor arra tanítottak, hogy használd a „Nem dönthetsz jól" modellt, miközben a meghozandó döntésről gondolkozol. Nehéznek érzed a szívedet a döntés miatt, amelyet meg kell hoznod. Kissé dermedtnek is érzed magad, amint élet-halál kérdésként gondolsz a következményekre. A döntés küszöbén állsz, siránkozva és rögeszmésen hajtogatva a következőket: „Ezt kell tennem vagy azt? Mi van akkor, ha erre megyek, és az történik? Mi lesz, ha nem úgy alakul, ahogyan eltervezem? Mi lenne, ha...?" Teljes hangerővel harsognak benned a „mi lenne, ha" kérdések. Az ismeretlenbe tekintesz és próbálod megjósolni a jövőt, próbálod átvenni az irányítást a külső erők felett. Mindkettő lehetetlen. Ekkor talán észreveszed, hogy az őrületbe kergeted magad.

Miután megszületett a döntés, a „Nem dönthetsz jól" modell arra késztet, hogy állandóan értékeld újra a helyzetet, remélve, hogy nem hibáztál. Folyamatosan visszatekintesz, és a következő szavakkal szidod magad: „Bárcsak azt tettem volna..." Értékes energiát veszítesz, és emellett azt is eléred, hogy szerencsétlennek érezd magad. Ha olyan eredmény következik be, amit reméltél, akkor megkönnyebbülést érzel – de csak ideiglenesen. Amint megkönnyebbülten felsóhajtasz, máris azon aggódsz, hogy a helyzet visszájára fordulhat, és végül lehet, hogy rossz döntésnek bizonyul. Továbbá máris félsz a következő döntéshelyzettől, mert megint át kell majd menned az egész gyötrelmes folyamaton. Ismerősnek tűnik? Ez egyértelműen olyan, helyzet, amiből csak rosszul kerülhetsz ki. De van egy másik módszer, mégpedig a „Csak nyerhetsz vele" modell.

Két út lehetséges

Vedd észre, hogy egyszerűen két út áll előtted – „A" és „B" -, és mindkettő helyes! Mindkét úton csak és kizárólag „finomságok" vannak útközben. Egyértelműen olyan helyzettel állsz szemben, ahol csak nyerhetsz. És mit jelentenek ezek a „finomságok"? Lehetőségek arra, hogy tanulj és fejlődj, hogy megtudd ki vagy, és igazából kivé szeretnél válni, és mit szeretnél tenni ebben az életben. Mindkét út tele van tehát lehetőségekkel – bármi is legyen az eredmény. Ezek a szavak kicsit elbizonytalanítanak? Gondolataidban megint megjelenik a „mi lenne, ha..."? A kérdésekre egy példával válaszolunk. Képzeld el, hogy az a választás áll előtted, hogy a jelenlegi munkahelyeden maradsz, vagy elvállalsz egy új állást, amelyet kínálnak neked. Ha a „Nem dönthetsz jól" pontban állsz, akkor az egód átveszi a hatalmat, és kezdetét veszi az őrület:

„Ha itt maradok, talán elveszítek egy nagyon jó alkalmat arra, hogy előrejussak. De ha elmegyek, akkor talán nem leszek képes megfelelni az új elvárásoknak. De mi lesz, ha megbánom, hogy elmegyek? Mi lesz, ha...? Jaj, nem tudom, mit tegyek! Az egész életemet tönkretehetem, ha rosszul döntök!"

Ám ha a „Csak nyerhetsz vele" választási pontban állsz, akkor a rettenthetetlen éned veszi át a hatalmad:

„Hát nem fantasztikus! Ajánlottak nekem egy új állást. Ha elfogadom, lehetőségem lesz arra, hogy új emberekkel találkozzak, új módszereket tanuljak, megtapasztaljak egy teljesen más munkahelyi légkört, és szélesítsem a tapasztalataim körét. Ha történik valami, és nem jön be, tudom, hogy kezelni fogom. Még ha most nehezen működik is a munkaerőpiac, tudom, hogy valahogyan találok majd új állást, ha szükségem lesz rá. Még az is érdekes tapasztalat lesz, mivel meg fogom tanulni, hogyan kezeljem egy állás elveszítését, és megtanulok olyan problémákat megoldani, amelyek felmerülhetnek akkor, ha munkanélküli vagyok. Ha itt maradok, akkor lehetőségem van elmélyíteni azokat a kapcsolatokat, amelyeket itt hoztam létre. Igazán jobban érzem magam attól, hogy ajánlottak egy másik állást, tehát ha maradok, akkor lehet, hogy előléptetést fogok kérni. Ha valamilyen okból nem alakul jól itt, akkor lesznek más lehetőségek, amelyeket megszerezhetek. Bármerre fordulok, az egész egy kaland."

Új látásmód, sikeres élet

Ne felejtsd el: minden félelmünk alapja az önmagunkba vetett bizalom hiánya. Egy másik szempont, amit mérlegelni kell, hogy jobb érzés, ha abból indulunk ki, hogy csak nyerhetünk. Miért állnánk ellen továbbra is annak, hogy a „nincs vesztenivalónk" állapotból induljunk ki? Miért éreznénk továbbra is fájdalmat, tehetetlenséget és depressziót? Mégis, továbbra is ezt tesszük, amíg be nem építünk lényünkbe egy másik látásmódot. Ekkor lassan elkezdhetjük megváltoztatni a „Nem dönthetsz jól" gondolkodást, amely az áldozat szerepében tartogat bennünket.

A „Csak nyerhetsz vele" modell elfogadásának kritikus alkotóeleme az, ahogyan az eredményekről és lehetőségekről gondolkodunk. Talán nehéz elfogadni azt a tényt, hogy egy állás elvesztése olyan helyzet, amiből csak nyerhetünk. Az életben adódó lehetőségekre hagyományosan úgy tekintünk, mint pénzzel, státusszal és a „siker" látható jeleivel kapcsolatos dolgokra. Lásd tehát teljesen más fényben a lehetőségeket. Minden alkalommal, amikor valami olyasmivel találkozol, ami a dolog „kezelésére" kényszerít, jelentősen megnő az önbecsülésed. Meg tanulsz bízni abban, hogy túl fogod élni, bármi is történjék. És így a félelmeid hihetetlen mértékben lecsökkennek.

A tudat, hogy képes vagy kezelni bármit, ami az utadba kerül, jelenti a kulcsot ahhoz, hogy megengedd magadnak az egészséges, életigenlő kockázatok vállalását.

A korábbi példával érvelve, azzal fogod növelni az önbecsülésedet, ha vállalod a következményeket, átcsoportosítod a belső erőidet, ismét belevágsz egy új, talán még kielégítőbb állás keresésébe. Az életben mindig azok az emberek szerencsések, akik kénytelenek voltak olyan dolgokkal szembenézni az életükben, amelyekről mindenki azt reméli, hogy soha sem kell szembenéznie velük – olyanokkal, mint egy állás elveszítése, egy szeretett személy halála,válás, csőd, betegség. Amint valaki kezelte ezek valamelyikét, sokkal erősebb emberként kerül ki a helyzetből. Az ilyen emberek felfedezték ugyanis, hogy a biztonság nem a dolgok birtoklásában, hanem azok kezelésében rejlik. Tehát, ha minden „mi lenne, ha" kérdésedre képes vagy azt felelni, hogy „kezelni fogom", akkor mindenhez garantáltan azzal a hozzáállással közelíthetsz, hogy csak nyerhetsz vele, és a félelem eltűnik.

Most, miután megtanultad, hogy a „Csak nyerhetsz vele" modell használatakor valóban nincsenek jó vagy rossz döntések, vannak olyan lépések, amelyek növelhetik a tudatosságodat az előtted álló alternatívákkal kapcsolatban. Ez a tudatosság jobban emeli majd az esélyét annak, hogy az eredmény összhangban álljon a kívánságaiddal, és nagyobb lelki nyugalmat ad majd neked. Nagyobb döntések előtt és után menj végig a következő lépéseken.

A döntés előtt

1. Azonnal koncentrálj a „Csak nyerhetsz vele" modellre. Erősítsd meg magadban: „Nem veszíthetek – függetlenül attól, hogy mi lesz az eredmények a döntésnek.". szorítsd ki a lehetséges veszteségekkel kapcsolatos gondolatokat, és csak a lehetséges veszteségekkel kapcsolatos gondolatokat engedd meg. 

2. Készítsd el a házi feladatodat. Ne félj attól, hogy kikérd a döntéssel kapcsolatban szakértő emberek véleményét. Lehet, hogy néhányan nem foglalkoznak veled, de a legtöbben boldogan segítenek majd. Valójában hízelegni fog nekik, hogy tanácsot kérsz tőlük. Beszélgess mindenhol, de fontos, hogy mindig a megfelelőekkel. Ha olyanokkal elegyedsz szóba, akik állandóan kritizálják az előtted megnyíló lehetőségeket, akkor rossz emberekkel beszélsz. Olyanokkal kell beszélgetned, akik támogatni tudnak téged. És ne feledd: nem vagy sikertelen, ha nem csinálod meg. Viszont sikeres vagy, mert megpróbálod.

3. Állíts fel fontossági sorrendet. Adj magadnak időt, hogy igazán végiggondolhasd, mit akarsz az élettől. Sokunk számára ezt igazán nehéz felfedezni, mivel már kicsi korunkban arra neveltek bennünket, hogy azt tegyük, amit mások kívánnak tőlünk. Nem ismerjük azokat a dolgokat, amelyek igazán megelégedést jelentenek számunkra. Ennek megkönnyítése érdekében kérdezd meg magadtól, hogy melyik út áll jobban összhangban az általános életcéljaiddal. Engedd meg magadnak a zűrzavart a keresés során. A zűrzavarból fogsz végül eljutni a tisztánlátáshoz.

4. Bízz a megérzéseidben. Bár lehetséges, hogy nehezen jutsz el a benned lakozóhoz, a lelkiismeret-vizsgálat során, a tested időnként ad néhány jelet azzal kapcsolatban, hogy merre kell menned. Lehetséges, hogy megérzésed azt súgja, hogy válaszd a másik lehetőséget. Ne félj bízni benne. A tudatalattink nagyon gyakran nagy tudásról árulkodó üzeneteket küld azzal kapcsolatban, hogy az adott időpontban melyik a jobb döntés.

5. Légy derűsebb. Olyan világban élünk, ahol a legtöbb ember nagyon komolyan veszi önmagát és a döntéseit. Ám, semmi sem fontos annyira. Ha egy döntésed következtében elveszítesz egy kis pénzt, semmi baj – majd meg tanulod kezelni a pénz elvesztését. Tehát – légy derűsebb! Bármi történjék a döntésed következtében, kezelni fogod.

A döntés után

1. Dobd el a képedet. Mindenkinek elvárásai vannak azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne a döntés után. Lehet, hogy a lelki szemünk előtt lebegő kép értékes szerepet töltött be a döntéshozatal segítésében. De amint megszületett a döntés, engedd el a képet. Mivel nem irányíthatod a jövőt, a kép elégedetlenséget idézhet elő, ha nem valósul meg. A csalódás miatt elszalaszthatod a jó dolgokat, amelyek abból a helyzetből származhatnak, amelyben találod magad. Ha egy döntés eredményét csak egy bizonyos módon tudod elképzelni, akkor növeled a valószínűségét annak, hogy elszalasztasz más lehetőségeket. Pedig a váratlanlehetőségek értékesebbnek bizonyulhatnak, mint az eredeti képed.

2. Vállalj teljes felelősséget a döntéseidért. Ez kemény dolog! Mindenki hajlamos arra, hogy keressen maga körül valakit, akit hibáztathat, ha a dolgok nem az ő tetszése szerint alakulnak. Ha képesek vagyunk megtalálni a lehetőséget bármely döntésben, akkor sokkal könnyebb elfogadni a felelősséget a döntés meghozataláért. Ha felelősséget vállalsz a döntéseidért, akkor sokkal kevésbé leszel dühös a világra, és ami fontosabb, jóval kevésbé haragszol majd magadra.

3. Ne védelmezz, helyesbíts. Az a legfontosabb, hogy kötelezd el magad a döntéseid mellett, és adj bele mindent. Ha nem jársz sikerrel, akkor változtass rajta! Sokan annyi energiát fektetünk a jó döntés meghozatalába, hogy amikor rájövünk, hogy nem szeretjük a választott utat, még akkor is foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá. Óriási értéke van annak, ha megtanuljuk, hogy valamit nem szeretünk. Ha igazán elkötelezed magad valami mellett, beleadsz mindent, és aztán arra a következtetésre jutsz, hogy az nem neked való – akkor lépj tovább valami máshoz.

Végül...

Nem fogsz mindenben sikerrel járni, amit megpróbálsz az életben. Ez garantált. Valójában minél több dolgot teszel az életben, annál nagyobb az esélye, hogy bizonyos dolgokban nem jársz sikerrel. Azonban nézd meg, milyen gazdaggá teheti az életedet a sok kaland. Akár nyersz, akár veszítesz, valójában szüntelenül csak nyersz.

Forrás:noiportal.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások