Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Közép-Afrikai Köztársaság 100%Venezuela 100%Zimbabwe 100%
Argentína 100%Ruanda 97%Kongói Dem. Közt. (Zaire) 96%
Panama 93%Ausztrália 82%Amerikai Virgin-szigetek 77%
Brunei 77%Jordánia 73%Olaszország 67%
Nicaragua 67%Szingapúr 67%Ciprus 63%
Finnország 63%Namíbia 63%Görögország 62%
Írország 61%Maldív-szigetek 60%Egyiptom 60%
Liechtenstein 59%Izrael 54%Svédország 53%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Mercs Enikő - Az egészségmagatartás, optimizmus, külső-belső

Mercs Enikő - Az egészségmagatartás, optimizmus, külső-belső

2016.04.20.

Mercs Enikő - 2015 - Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézet  - Az egészségmagatartás, optimizmus, külső-belsőkontroll és Big Five faktorok kapcsolatának vizsgálatamunkavállalók körében Témavezető: Sztancsik Veronika egyetemi tanársegéd.

Bevezetés

Egészségmagatartásunk jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat, nyilvánvaló, hogy az egészségre ártalmas szokások (pl. dohányzás) gátolják, míg az egészségvédő cselekedetek (pl.sport) szolgálják egészségünket. Munkavállalóként ez nemcsak saját helyzetünket befolyásolja, hanem a munkáltatóét is, mivel teljesítményünk leginkább az egészséghez köthető. A munkáltató számára gazdaságilag az az előnyös, ha dolgozói kiváló egészségi állapotban vannak, mivel hatékonyabban végzik teendőiket, (kevesebbet hiányoznak) és így nagyobb profitra tehetnek szert.

De mi hat az egészségmagatartásunkra?

Napjainkban a pozitív pszichológia és központi fogalma, az optimizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend és kutatások sora bizonyítja az egészségviselkedésre és fizikai, lelki egészségünkre való jótékony hatását. Fontossá vált az is, hogy ne csak a patológiákká foglalkozzunk, hanem az egészséges emberekkel is, testi-lelki egyensúlyuk megőrzése és védelme érdekében. De az optimizmus áldásos hatása betegségek kezelésénél is megmutatkozik, sőt ma már pszichoterápiás eljárásban is alkalmazzák (Pozitív Pszichoterápia).Az optimizmus reális elvárás a jövőre vonatkozóan, amely pozitív érzelmeket indukál, ebből adódóan kedvező irányba tereli magatartásunkat is.

Míg az optimista ember jobban odafigyel magára, egészségére (elősegíti a kedvező egészségmagatartást), addig a pesszimista kevésbé egészségtudatos, nem fektet nagy hangsúlyt az egészsége megőrzésére (Pikó, 2005).Az optimizmus szerepvállalása az egészség kérdésében cseppet sem elvetendő, érdekes és nagy szakirodalmat felölelő terület, jelen műhelymunkámban ennek csak egy szeletét vizsgálom.

A műhelymunka innen letölthető: MERCS Enikő 2015

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Mit vársz a 2017-es évtől?

Nem várok semmit; lesz ami lesz.
Szerintem remek év lesz.
Megnősülök, férjhez megyek.
Külföldre költözöm.
Passz, nem vagyok jós, de megyek és megkérdem.
korábbi szavazások