Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > Mennyből az angyal

Mennyből az angyal

2005.02.10.

Nemrégiben jelent meg magyarul - Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, valamint az ismert chilei írónő, Isabel Allende, a meggyilkolt chilei elnök lánya ajánlásával - Laura Restrepo kolumbiai újságírónő regénye, amelynek cselekménye egy bogotái nyomornegyedben játszódik.

A regény olyan szociológiai elemeket tartalmaz, amelyek alapján az olvasó átfogó képet alkothat a dél-amerikai kultúra sajátosságairól, amihez a szereplők történetei is hozzájárulnak.

Bogotá 2500 méteres magasságban, egy fennsíkon terül el, lakossága folyamatosan növekszik, jelenleg kb. 7 millióra tehető. A főváros középső területein a középosztály él, északon a tehetős, gazdag rétegek, a legszegényebbek pedig a város peremén élnek, többnyire nyomornegyedekben.

Ezek a nyomornegyedek többnyire a hetvenes-nyolcvanas években alakultak ki, a lecsúszott családok föld kisajátítási kísérleteinek eredményeképpen. Ilyenkor 50-100 család összefogott, és eredeti tulajdonosaik által későbbi eladásra szánt földterületeket foglalt el.

A rendőrség fellépése nyomán  sok ilyen földbitorlási kísérlet kudarcba fulladt, de ahol kitartóak voltak az emberek, és elég nagy számú családot tudtak az "ügynek" megnyerni, egy idő elteltével már a hivatalos szervek sem tudták kilakoltatni ez elkeseredett földfoglalókat, még erőszakkal sem. Helyenként aztán a telepek egy részén sikerült a családoknak kiemelkedni a legmélyebb nyomorból, és fokozatosan kiépítették a normális élethez szükséges infrastruktúrát és körülményeket.

A regény angyali ártatlanságú szerelmi története a Galilea nevű szegénynegyedben játszódik, ott, ahol az emberek életét elsősorban a babonák, a hiedelmek, a csodák és a misztikum határozza meg. Ha a társadalmi és gazdasági körülmények embertelenek, kegyetlenek, az emberek kénytelenek kifejleszteni bizonyos megküzdési stratégiákat, hogy életben tudjanak maradni és érvényesülni tudjanak.

A szegénynegyedben felbukkant "angyalnak" - aki egy 19 éves epilepsziás fiú - először "menedzsere", María Crucifija nővér tulajdonít természetfeletti képességeket, és megszervez egy csapatot, akikkel együtt tevékenykedik azon, hogy a fiú nyújtotta látványosságból anyagi hasznot húzzon.

Szöszi, az újságírónő főszerkesztőjétől kapja a feladatot, hogy készítsen tényfeltáró riportot az "angyalról", aki a szegényeknek jelent meg, és máris legendává vált csodákat művel. A fiatal, magányos riporternőt egy-kettőre magával ragadja interjúalanya tiszta, szinte földöntúli szépsége, a belőle sugárzó gyermeki jóság. A szinte még gyermek, meghatóan ártatlan angyallal való találkozás felkavarja az újságírónő érzelmeit. A fiú iránti vonzalma felébreszti vágyait, felejteti és gyógyítja a férfiak által okozott sebeit, míg végül felkínálja magát az isteni teremtménynek: a férfinak, aki megérdemli szerelmét. A regény főszereplőinek misztikus szerelmi története súlyos társadalmi problémákkal szembesíti az olvasót. A társadalmi rétegek, szegények és gazdagok között fennálló áthidalhatatlan társadalmi különbségek világában a fiatalok előtt gyakran nem sok alternatíva áll. Mivel egyre nagyobb mértéket ölt az erőszak, a kriminalitás, a sérülékeny, gyakran súlyos konfliktusokkal terhelt családokból származó fiatalemberek könnyen sodródnak a deviancia irányába, vagy maguk válnak bűncselekmények áldozatává.

Történetünk főhőse, az állítólagos angyal is ilyen családból származik. Apja a negyed plébánosa, aki a nyilván nem kívánatos terhesség eltitkolására kényszeríti a tudatlanságban és teljes kiszolgáltatottságban felnőtt anyát. Az "angyalt" alkoholista nagyapja végül jómódú külföldieknek adja el, és a fiú szörnyű élményekkel, hosszú évek kegyetlen hányattatása után 17 évesen tér vissza a Galilea negyedbe.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások