optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Meglepő ami kiderült a világ legboldogabb országáról

Meglepő ami kiderült a világ legboldogabb országáról

2018.05.19.

A finnek tehát óvatosan viszonyulnak saját boldogságukhoz, nem is nagyon mutatják ki pozitív érzelmeiket, aminek van egy hasznos hozadéka Martela szerint. Saját magunk összehasonlítása másokkal fontos szerepet játszik az elégedettségben, sőt ahogy Mark Twain mondta, a hasonlítgatás az öröm halála, és az aforizma igazát egy kutatás is alátámasztja.

Nem is biztos, hogy a finnek a legboldogabbak.

Finnország a világ legboldogabb országa az ENSZ friss, márciusban kiadott rangsorában (ahol Magyarország több helyet javítva a 69.). A boldog finnek azonban nem örülnek annyira ennek a hírnek, ők ugyanis megkérdőjelezik a tanulmány módszertanát és következtetéseit, és a finn társadalom visszásságait emlegetik.

Miközben Finnországot külföldön agyondicsérik a haladó munkaszervezésnek, az oktatásnak és a családbarát környezetnek köszönhetően, ott távolságtartással fogadják az ilyet – írja a Quartz. Risto Penttilä egykori parlamenti képviselő például így fogalmazott, miután a Világgazdsági Fórum rangsorában 2014-ben Finnország lett az Európai Unió legversenyképesebb országa: „ha Finnország a legjobb, amit az EU nyújtani tud, mindannyian elkezdhetünk aggódni".

A Scientific American blogján a napokban Frank Martela, jóllétkutatással foglalkozó finn filozófus fejtette ki, miért érzékelik a finnek egész másképp a saját boldogságukat, mint a világ többi része. Az ENSZ boldogság-rangsorait a Gallup felmérései előzik meg, ezekben a válaszadóknak saját életüket kellett értékelniük 0-tól 10-ig terjedő skálán. Míg a 2018-as lista végén álló Burundinál az átlag 2,905 lett, az amerikaiaknál 6,886, a finneknél 7,632 (nálunk pedig 5,620).

A válaszadókat nem kérdezték, hogy miért pontozták le vagy fel az életüket, a rangsort szerkesztő közgazdászok azonban meghatározták a nemzeti boldogságot befolyásoló tényezőket: ide tartozik az egy főre jutó GDP, a várható egészséges élettartam, a korrupció hiánya és a szociális háló. Ezek alapján a skandináv országok rendre a top 10-ben végeznek.

A felsorolt faktorok ugyan támogatják a kiszámítható életet, de a stabilitás nem ugyanaz, mint a boldogság. Martela szerint ha azt kérdezték volna a felmérésben, hogy milyen gyakran élnek meg pozitív érzelmeket és élményeket (ahelyett, hogy mennyire elégedettek az életükkel), a finnek a lista alján kullognának. A Gallup „Globális Érzelem Jelentésében" tipikusan a latin-amerikai országok állnak jól, míg Finnország csak a 36.

Még tovább bonyolódik a kép, ha a depresszió gyakoriságát vizsgáljuk, és kiderül, hogy ebben a tekintetben a nyugati országok közül az Egyesült Államok után Finnország a második. Tehát furcsa módon egy ország egyszerre tündökölhet a nemzeti boldogságot és a lelki betegségeket számon tartó rangsorokban. Ha pedig a boldogságot onnan közelítjük meg, hogy van-e értelme az egyén életének, olyan afrikai országok vezetnek, mint Togo vagy Szenegál, ami a vallásossággal függhet össze. A kevésbé vallásos Nyugaton élők kevésbé érzik úgy, hogy életüknek van valamiféle magasabb értelme.

A boldogságot tehát sokféle tényező határozza meg, és egyénenként is változhat, hogy ki, mitől érzi magát boldognak. Ugyanaz az ország vagy ember elégedettnek tűnhet az egyik felmérésben, boldogtalannak egy másikban. Lehet, hogy nem is érdemes a boldogságot külön vizsgálni, csak ezeket a változókat, valamint azt, hogy az egyes államok mennyire segítik elő, hogy polgáraik hozzáférjenek azokhoz – veti fel a filozófus.

A finnek tehát óvatosan viszonyulnak saját boldogságukhoz, nem is nagyon mutatják ki pozitív érzelmeiket, aminek van egy hasznos hozadéka Martela szerint. Saját magunk összehasonlítása másokkal fontos szerepet játszik az elégedettségben, sőt ahogy Mark Twain mondta, a hasonlítgatás az öröm halála, és az aforizma igazát egy kutatás is alátámasztja. Azzal, hogy a finnek nem mutatják, pláne nem túlozzák el saját boldogságukat, realisztikusabb összehasonlításokhoz segítik egymást – idézi a filozófust a Qubit.

„Ha a boldogságot a pozitív érzelmek gyakorisága jelenti (függetlenül attól, hogy kimutatjuk-e őket), Finnország nem a legboldogabb ország. Ha a boldogság a depresszió hiánya, Finnország akkor sem a legboldogabb ország – írja Martela. – Ám ha a boldogság a csendes megelégedés a saját életünkkel, akkor Finnország más északi államokkal együtt valószínűleg a legjobb hely, ahol élni lehet. Ha a magad csendes, visszafogott módján szeretnél boldog lenni, isten hozott Finnországban!"

Forrás: faktor.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rebeka, 2018.06.26. 11:52:20
Sajnos nem tudtam elovasni.mert "átvált " a gép angolra.Valószinű most is azt fogja tenni ,ha elküldöm.Nem számit a napszak, az oldal,semmi.Megkérdezni nem tudom senkitől, mert én NEM BÁNTOK SENKIT,de velem elég "passzivak " Segítőkészségük az Embereknek :"0" Én mindent ugyan úgy csinálok ahogy régen, s ahogy a Gép ditálja..Ez a cikk-most jött...ide fel.11 éve írok-van mikor fontos ,hivatalos információm .. is elvész..2018 06 26 11:52

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások