ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > Tudom√°nyos kutat√°s(OK) > MeglepŇĎ ami kider√ľlt a vil√°g legboldogabb orsz√°g√°r√≥l

MeglepŇĎ ami kider√ľlt a vil√°g legboldogabb orsz√°g√°r√≥l

2018.05.19.

A finnek teh√°t √≥vatosan viszonyulnak saj√°t boldogs√°gukhoz, nem is nagyon mutatj√°k ki pozit√≠v √©rzelmeiket, aminek van egy hasznos hozad√©ka Martela szerint. Saj√°t magunk √∂sszehasonl√≠t√°sa m√°sokkal fontos szerepet j√°tszik az el√©gedetts√©gben, sŇĎt ahogy Mark Twain mondta, a hasonl√≠tgat√°s az √∂r√∂m hal√°la, √©s az aforizma igaz√°t egy kutat√°s is al√°t√°masztja.

Nem is biztos, hogy a finnek a legboldogabbak.

Finnorsz√°g a vil√°g legboldogabb orsz√°ga az ENSZ friss, m√°rciusban kiadott rangsor√°ban¬†(ahol¬†Magyarorsz√°g t√∂bb helyet jav√≠tva a 69.). A boldog finnek azonban nem √∂r√ľlnek annyira ennek a h√≠rnek, ŇĎk ugyanis megk√©rdŇĎjelezik a tanulm√°ny¬†m√≥dszertan√°t √©s k√∂vetkeztet√©seit, √©s a finn t√°rsadalom vissz√°ss√°gait emlegetik.

Mik√∂zben Finnorsz√°got k√ľlf√∂ld√∂n agyondics√©rik a halad√≥ munkaszervez√©snek, az oktat√°snak √©s a csal√°dbar√°t k√∂rnyezetnek k√∂sz√∂nhetŇĎen, ott t√°vols√°gtart√°ssal fogadj√°k az ilyet ‚Äď √≠rja a¬†Quartz. Risto Penttil√§ egykori parlamenti k√©pviselŇĎ p√©ld√°ul √≠gy fogalmazott, miut√°n a Vil√°ggazds√°gi F√≥rum rangsor√°ban 2014-ben Finnorsz√°g lett az Eur√≥pai Uni√≥ legversenyk√©pesebb orsz√°ga: ‚Äěha Finnorsz√°g a legjobb, amit az EU ny√ļjtani tud, mindannyian elkezdhet√ľnk agg√≥dni".

A¬†Scientific American blogj√°n a napokban Frank Martela, j√≥ll√©tkutat√°ssal foglalkoz√≥ finn filoz√≥fus fejtette ki, mi√©rt √©rz√©kelik a finnek eg√©sz m√°sk√©pp a saj√°t boldogs√°gukat, mint a vil√°g t√∂bbi r√©sze. Az ENSZ boldogs√°g-rangsorait a Gallup felm√©r√©sei elŇĎzik meg, ezekben a v√°laszad√≥knak saj√°t √©let√ľket kellett √©rt√©kelni√ľk 0-t√≥l 10-ig terjedŇĎ sk√°l√°n. M√≠g a 2018-as lista v√©g√©n √°ll√≥ Burundin√°l az √°tlag 2,905 lett, az amerikaiakn√°l 6,886, a finnekn√©l 7,632 (n√°lunk pedig 5,620).

A v√°laszad√≥kat nem k√©rdezt√©k, hogy mi√©rt pontozt√°k le vagy fel az √©let√ľket, a rangsort szerkesztŇĎ k√∂zgazd√°szok azonban meghat√°rozt√°k a nemzeti boldogs√°got befoly√°sol√≥ t√©nyezŇĎket: ide tartozik az egy fŇĎre jut√≥ GDP, a v√°rhat√≥ eg√©szs√©ges √©lettartam, a korrupci√≥ hi√°nya √©s a szoci√°lis h√°l√≥. Ezek alapj√°n a skandin√°v orsz√°gok rendre a top 10-ben v√©geznek.

A felsorolt faktorok ugyan t√°mogatj√°k a kisz√°m√≠that√≥ √©letet, de a stabilit√°s nem ugyanaz, mint a boldogs√°g. Martela szerint ha azt k√©rdezt√©k volna a felm√©r√©sben, hogy milyen gyakran √©lnek meg pozit√≠v √©rzelmeket √©s √©lm√©nyeket (ahelyett, hogy mennyire el√©gedettek az √©let√ľkkel), a finnek a lista alj√°n kullogn√°nak. A Gallup ‚ÄěGlob√°lis √Črzelem Jelent√©s√©ben" tipikusan a latin-amerikai orsz√°gok √°llnak j√≥l, m√≠g Finnorsz√°g csak a 36.

M√©g tov√°bb bonyol√≥dik a k√©p, ha a depresszi√≥ gyakoris√°g√°t vizsg√°ljuk, √©s kider√ľl, hogy ebben a tekintetben a nyugati orsz√°gok k√∂z√ľl az Egyes√ľlt √Āllamok ut√°n Finnorsz√°g a m√°sodik. Teh√°t furcsa m√≥don egy orsz√°g egyszerre t√ľnd√∂k√∂lhet a nemzeti boldogs√°got √©s a lelki betegs√©geket sz√°mon tart√≥ rangsorokban. Ha pedig a boldogs√°got onnan k√∂zel√≠tj√ľk meg, hogy van-e √©rtelme az egy√©n √©let√©nek, olyan afrikai orsz√°gok vezetnek, mint Togo vagy Szeneg√°l, ami a vall√°soss√°ggal f√ľgghet √∂ssze. A kev√©sb√© vall√°sos Nyugaton √©lŇĎk kev√©sb√© √©rzik √ļgy, hogy √©let√ľknek van valamif√©le magasabb √©rtelme.

A boldogs√°got teh√°t sokf√©le t√©nyezŇĎ hat√°rozza meg, √©s egy√©nenk√©nt is v√°ltozhat, hogy ki, mitŇĎl √©rzi mag√°t boldognak. Ugyanaz az orsz√°g vagy ember el√©gedettnek tŇĪnhet az egyik felm√©r√©sben, boldogtalannak egy m√°sikban. Lehet, hogy nem is √©rdemes a boldogs√°got k√ľl√∂n vizsg√°lni, csak ezeket a v√°ltoz√≥kat, valamint azt, hogy az egyes √°llamok mennyire seg√≠tik elŇĎ, hogy polg√°raik hozz√°f√©rjenek azokhoz ‚Äď veti fel a filoz√≥fus.

A finnek teh√°t √≥vatosan viszonyulnak saj√°t boldogs√°gukhoz, nem is nagyon mutatj√°k ki pozit√≠v √©rzelmeiket, aminek van egy hasznos hozad√©ka Martela szerint. Saj√°t magunk √∂sszehasonl√≠t√°sa m√°sokkal fontos szerepet j√°tszik az el√©gedetts√©gben, sŇĎt ahogy Mark Twain mondta, a hasonl√≠tgat√°s az √∂r√∂m hal√°la, √©s az aforizma igaz√°t egy kutat√°s is al√°t√°masztja. Azzal, hogy a finnek nem mutatj√°k, pl√°ne nem t√ļlozz√°k el saj√°t boldogs√°gukat, realisztikusabb √∂sszehasonl√≠t√°sokhoz seg√≠tik egym√°st ‚Äď id√©zi a filoz√≥fust a¬†Qubit.

‚ÄěHa a boldogs√°got a pozit√≠v √©rzelmek gyakoris√°ga jelenti (f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy kimutatjuk-e ŇĎket), Finnorsz√°g nem a legboldogabb orsz√°g. Ha a boldogs√°g a depresszi√≥ hi√°nya, Finnorsz√°g akkor sem¬†a legboldogabb orsz√°g ‚Äď √≠rja Martela. ‚Äď √Ām ha a boldogs√°g a csendes megel√©ged√©s a saj√°t √©let√ľnkkel, akkor Finnorsz√°g m√°s √©szaki √°llamokkal egy√ľtt val√≥sz√≠nŇĪleg a legjobb hely, ahol √©lni lehet. Ha a magad csendes, visszafogott m√≥dj√°n szeretn√©l boldog lenni, isten hozott Finnorsz√°gban!"

Forr√°s: faktor.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rebeka, 2018.06.26. 11:52:20
Sajnos nem tudtam elovasni.mert "√°tv√°lt " a g√©p angolra.Val√≥szinŇĪ most is azt fogja tenni ,ha elk√ľld√∂m.Nem sz√°mit a napszak, az oldal,semmi.Megk√©rdezni nem tudom senkitŇĎl, mert √©n NEM B√ĀNTOK SENKIT,de velem el√©g "passzivak " Seg√≠tŇĎk√©szs√©g√ľk az Embereknek :"0" √Čn mindent ugyan √ļgy csin√°lok ahogy r√©gen, s ahogy a G√©p dit√°lja..Ez a cikk-most j√∂tt...ide fel.11 √©ve √≠rok-van mikor fontos ,hivatalos inform√°ci√≥m .. is elv√©sz..2018 06 26 11:52

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok