Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > MÁRCIUS 20 – A boldogság világnapja

MÁRCIUS 20 – A boldogság világnapja

2016.03.21.

Nem volt az olyan régen, hogy az ENSZ közgyűlés elfogadta az országok összevetésére alkalmas Gross National Happiness mutató bevezetését. Magyarra fordítva mindez kb. így fest: Bruttó Nemzeti Boldogság. Mutatószám ez is, akárcsak a GDP, de valahogy erről kevesebbet beszélünk. Pedig a boldogság érzése állítólag az egyetlen olyan „narkotikum", ami egészséges. Persze, ma már annak meghatározása is igen bonyolult volna, hogyvajon mit gondolhatunk egészségesnek!?

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: A boldogság keresése lehet a legfontosabb motiváció az ember életében. Vagy inkább lehetne? Vagyunk néhányan eleve boldogtalanok, örökké savanyúak, vagy szimplán önsorsrontók?

Lehet... Hajszoljuk, kutatjuk a boldogságot, miközben nem is sejtjük, mi az; algoritmusokat, bonyolult megoldásokat keresünk, lehetetlen ideológiákat gyártunk arra, hogy miért vagyunk boldogok, vagy éppen boldogtalanok.

Aztán, mert ma így szokás, posztoljuk e gondolatokat. Hogy mások véleményezzék, magasba emeljék, vagy lehurrogják az éppen aktuális állapotunkat. Aztán jön a konklúzió: nélküle, vagy éppen általa még inkább boldognak, vagy éppen lehetetlenül boldogtalannak érezzük magunkat. És igen, olykor képesek vagyunk belehalni a hajszolt, vagy észrevétlen boldogság vélt, vagy valós hiányába. Aztán ez a bolond perpetum mobile minden reggel és minden nap újra kezdődik.

A GNH-t Bhután királya találta ki pár évtizede. Megalkotta ezt a fogalmat, ami azóta nagy népszerűségnek örvend. Bhutánban a leginkább... Lhatu Wangchuk, az ENSZ bhutáni nagykövete szerint a javaslat megalkotásakor abból indultak ki, hogy a GDP-mutatók nem alkalmasak az emberek igényeinek és elégedettségének kifejezésére. Az 1972-ben, az akkor még 16 éves király, Jigme Singye Wangchuck által megalkotott elmélet négy alappilléren nyugszik: fenntartható fejlődés, kulturális értékek, a természeti környezet megőrzése és a jó vezetés.

Az alapelméletet azután továbbfejlesztették, 9 kategóriát és 72 indikátort létrehozva, amelyek között megtaláljuk például az egészség, a kulturális sokszínűség vagy az oktatási színvonal kategóriákat. Szerintük tehát minden mérhető, akár egy nemzet boldogsága is, bármilyen fura ezt végiggondolni, csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Mérnénk tehát, de vajon mi lehet a boldogság a mértékegysége? És mi lesz a mérőeszköz?

Talán az egyik legautentikusabb boldogság szakértőnk Hozleiter Fanny, vagy ahogy többen ismerik, Mosolyka közelíti meg a legpontosabban, akár mérőeszköz nélkül is a boldogságról alkotható fogalmainkat: „A boldogtalanság egyik kulcsa a tucatnyi elvárás. Elvárások a világ, és mások felé. A fejekben megszülető "ilyennek vagy olyannak kellene lenni" mondatok... elvárt érzések, tettek... mert míg az elvárt dolgokat hiányolod, addig észre sem veszed az apró, de hatalmas csodákat, amit a világ és mások nyújtanak feléd... ne várd el, hogy süssön a nap, ne essen az eső."

Talán, csak egyszerűen bele kell törődni a boldogságunkba?

Mosolyka szerint: „Kevés dolgot tudok pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor: a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek, vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok."

Nos, március huszadika az idei évben is a boldogság világnapja szeretne lenni. Bhutánban kilenc tényező alapján számolják ki a GNH-t, vagyis a bruttó nemzeti boldogságot. Íme:

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktatás;
3. időgazdálkodás;
4. ökológiai folyamatok;
5. kulturális folyamatok;
6. közösségi élet;
7. egészségügy;
8. általános életszínvonal;
9. kormányzat.

Ha jobban belegondolunk, mi magyarok, e fenti megközelítések szerint nem állhatunk túl jól. Illetve, nyilván akadnak köztünk is nagyon boldog emberek, de a többség mindenképpen a boldogtalanságra predesztináltatott – és ez valljuk be, nem túl bíztató. A folyamatos és békíthetetlen ellenségeskedések, a másik ember értékeinek lenézése és a mindenek előtti pénzhajhászás komoly sebeket ejtett már rajtunk. S úgy tűnik a történeteinknek belátható időn belül nincs, nem lehet vége...

De vajon mit tehetnénk másként? Mit változtathatnánk, hogy az életminőségi mutatóink valóban megváltozzanak? Az ENSZ 2015. évi boldogság-jelentése szerint Magyarország a 104. helyre szorult, de vajon elérhető-e valaha, hogy felküzdjük magunkat azon országok közé, ahol a legtöbb ember boldognak vallja magát? Lehet, hogy ez maga a lehetetlen? Mindenesetre, jó, ha tudjuk, hogy a legboldogabb országok listáját Svájc, Izland és Dánia vezeti, s nálunk csak Bulgária lakói boldogtalanabbak a kelet-közép-európai régió országai közül...

Talán egyszer még megérhetjük, hogy lesz egy olyan időszak, amikor a jelmondataink megváltozhatnak! Amikor nem az lesz felírva a házfalakra, hogy „Tisztelet a bátraknak". Csak szimplán annyi lesz felfirkálva mindenfelé:Szeretlek! Mert a boldogsághoz vezető út valahol itt kezdődik!

Boldog GNH-t mindenkinek! Vagy, ahogy nekünk, magyaroknak fogalmazta Medveczky Medve, tehát Micimackó: BOLDOG VIHARNAPOT!

Forrás: http://revolucio.blogin.hu/

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rózsahegyi Márk, 2016.03.22. 7:29:37
Kedves Rebeka. HunOpti tesztünk a képernyő baloldalán lévő gombra kattintva, kitölthető eddig 8 nyelven. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt
Rebeka Jné 2016 03 21 20ó , 2016.03.21. 20:17:06
Végig olvastam ezeket a nagyon okos gondolatokat!S arra a megfogalmazásra jutottam,a boldogság nagyon "kevés "dolgon múlik! " Nekem MA..egy teljesen véletlen okozott nagy boldogságot!"De úgy örültem mint a "kisgyermek a legszebb játéknak-pedig Nagyi vagyok: 4-felnőtt Unokával!"A boldogság az,ha értékesnek ítéljük meg mindazt, ami bennünk van"(Milton Erickson) Márk! A "teszt hol tölthető ki? Vagy ezt rosszul értelmeztem? :)
Péter, 2016.03.21. 11:29:16
:) És kicsit bővebben: Nem jól. :)
Böszörményi Judit, 2016.03.21. 9:47:34
Mások is jónak tartanák, ha közkinccsé tennénk, kinek hogy sikerül olyan bátornak lennie, hogy alkalmasint a Hogy vagy kérdésre úgy válaszoljon: Jól?
Rózsahegyi Márk, 2016.03.21. 7:38:35
HunOpti önismereti tesztünk több mint 20 éve méri az országban élők optimizmus szintjét ill. annak változását mely meghatározza egy ország "Boldogság indexét". Töltsd ki te is hogy megfordítsuk a negatív tendenciát és újra az optimisták legyenek többen. :)

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások