optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > MÁRCIUS 20 – A boldogság világnapja

MÁRCIUS 20 – A boldogság világnapja

2016.03.21.

Nem volt az olyan régen, hogy az ENSZ közgyűlés elfogadta az országok összevetésére alkalmas Gross National Happiness mutató bevezetését. Magyarra fordítva mindez kb. így fest: Bruttó Nemzeti Boldogság. Mutatószám ez is, akárcsak a GDP, de valahogy erről kevesebbet beszélünk. Pedig a boldogság érzése állítólag az egyetlen olyan „narkotikum", ami egészséges. Persze, ma már annak meghatározása is igen bonyolult volna, hogyvajon mit gondolhatunk egészségesnek!?

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: A boldogság keresése lehet a legfontosabb motiváció az ember életében. Vagy inkább lehetne? Vagyunk néhányan eleve boldogtalanok, örökké savanyúak, vagy szimplán önsorsrontók?

Lehet... Hajszoljuk, kutatjuk a boldogságot, miközben nem is sejtjük, mi az; algoritmusokat, bonyolult megoldásokat keresünk, lehetetlen ideológiákat gyártunk arra, hogy miért vagyunk boldogok, vagy éppen boldogtalanok.

Aztán, mert ma így szokás, posztoljuk e gondolatokat. Hogy mások véleményezzék, magasba emeljék, vagy lehurrogják az éppen aktuális állapotunkat. Aztán jön a konklúzió: nélküle, vagy éppen általa még inkább boldognak, vagy éppen lehetetlenül boldogtalannak érezzük magunkat. És igen, olykor képesek vagyunk belehalni a hajszolt, vagy észrevétlen boldogság vélt, vagy valós hiányába. Aztán ez a bolond perpetum mobile minden reggel és minden nap újra kezdődik.

A GNH-t Bhután királya találta ki pár évtizede. Megalkotta ezt a fogalmat, ami azóta nagy népszerűségnek örvend. Bhutánban a leginkább... Lhatu Wangchuk, az ENSZ bhutáni nagykövete szerint a javaslat megalkotásakor abból indultak ki, hogy a GDP-mutatók nem alkalmasak az emberek igényeinek és elégedettségének kifejezésére. Az 1972-ben, az akkor még 16 éves király, Jigme Singye Wangchuck által megalkotott elmélet négy alappilléren nyugszik: fenntartható fejlődés, kulturális értékek, a természeti környezet megőrzése és a jó vezetés.

Az alapelméletet azután továbbfejlesztették, 9 kategóriát és 72 indikátort létrehozva, amelyek között megtaláljuk például az egészség, a kulturális sokszínűség vagy az oktatási színvonal kategóriákat. Szerintük tehát minden mérhető, akár egy nemzet boldogsága is, bármilyen fura ezt végiggondolni, csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Mérnénk tehát, de vajon mi lehet a boldogság a mértékegysége? És mi lesz a mérőeszköz?

Talán az egyik legautentikusabb boldogság szakértőnk Hozleiter Fanny, vagy ahogy többen ismerik, Mosolyka közelíti meg a legpontosabban, akár mérőeszköz nélkül is a boldogságról alkotható fogalmainkat: „A boldogtalanság egyik kulcsa a tucatnyi elvárás. Elvárások a világ, és mások felé. A fejekben megszülető "ilyennek vagy olyannak kellene lenni" mondatok... elvárt érzések, tettek... mert míg az elvárt dolgokat hiányolod, addig észre sem veszed az apró, de hatalmas csodákat, amit a világ és mások nyújtanak feléd... ne várd el, hogy süssön a nap, ne essen az eső."

Talán, csak egyszerűen bele kell törődni a boldogságunkba?

Mosolyka szerint: „Kevés dolgot tudok pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor: a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek, vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok."

Nos, március huszadika az idei évben is a boldogság világnapja szeretne lenni. Bhutánban kilenc tényező alapján számolják ki a GNH-t, vagyis a bruttó nemzeti boldogságot. Íme:

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktatás;
3. időgazdálkodás;
4. ökológiai folyamatok;
5. kulturális folyamatok;
6. közösségi élet;
7. egészségügy;
8. általános életszínvonal;
9. kormányzat.

Ha jobban belegondolunk, mi magyarok, e fenti megközelítések szerint nem állhatunk túl jól. Illetve, nyilván akadnak köztünk is nagyon boldog emberek, de a többség mindenképpen a boldogtalanságra predesztináltatott – és ez valljuk be, nem túl bíztató. A folyamatos és békíthetetlen ellenségeskedések, a másik ember értékeinek lenézése és a mindenek előtti pénzhajhászás komoly sebeket ejtett már rajtunk. S úgy tűnik a történeteinknek belátható időn belül nincs, nem lehet vége...

De vajon mit tehetnénk másként? Mit változtathatnánk, hogy az életminőségi mutatóink valóban megváltozzanak? Az ENSZ 2015. évi boldogság-jelentése szerint Magyarország a 104. helyre szorult, de vajon elérhető-e valaha, hogy felküzdjük magunkat azon országok közé, ahol a legtöbb ember boldognak vallja magát? Lehet, hogy ez maga a lehetetlen? Mindenesetre, jó, ha tudjuk, hogy a legboldogabb országok listáját Svájc, Izland és Dánia vezeti, s nálunk csak Bulgária lakói boldogtalanabbak a kelet-közép-európai régió országai közül...

Talán egyszer még megérhetjük, hogy lesz egy olyan időszak, amikor a jelmondataink megváltozhatnak! Amikor nem az lesz felírva a házfalakra, hogy „Tisztelet a bátraknak". Csak szimplán annyi lesz felfirkálva mindenfelé:Szeretlek! Mert a boldogsághoz vezető út valahol itt kezdődik!

Boldog GNH-t mindenkinek! Vagy, ahogy nekünk, magyaroknak fogalmazta Medveczky Medve, tehát Micimackó: BOLDOG VIHARNAPOT!

Forrás: http://revolucio.blogin.hu/

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Rózsahegyi Márk, 2016.03.22. 7:29:37
Kedves Rebeka. HunOpti tesztünk a képernyő baloldalán lévő gombra kattintva, kitölthető eddig 8 nyelven. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt
Rebeka Jné 2016 03 21 20ó , 2016.03.21. 20:17:06
Végig olvastam ezeket a nagyon okos gondolatokat!S arra a megfogalmazásra jutottam,a boldogság nagyon "kevés "dolgon múlik! " Nekem MA..egy teljesen véletlen okozott nagy boldogságot!"De úgy örültem mint a "kisgyermek a legszebb játéknak-pedig Nagyi vagyok: 4-felnőtt Unokával!"A boldogság az,ha értékesnek ítéljük meg mindazt, ami bennünk van"(Milton Erickson) Márk! A "teszt hol tölthető ki? Vagy ezt rosszul értelmeztem? :)
Péter, 2016.03.21. 11:29:16
:) És kicsit bővebben: Nem jól. :)
Böszörményi Judit, 2016.03.21. 9:47:34
Mások is jónak tartanák, ha közkinccsé tennénk, kinek hogy sikerül olyan bátornak lennie, hogy alkalmasint a Hogy vagy kérdésre úgy válaszoljon: Jól?
Rózsahegyi Márk, 2016.03.21. 7:38:35
HunOpti önismereti tesztünk több mint 20 éve méri az országban élők optimizmus szintjét ill. annak változását mely meghatározza egy ország "Boldogság indexét". Töltsd ki te is hogy megfordítsuk a negatív tendenciát és újra az optimisták legyenek többen. :)

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások