ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > Tudom√°nyos kutat√°s(OK) > M√ĀRCIUS 20 ‚Äď A boldogs√°g vil√°gnapja

M√ĀRCIUS 20 ‚Äď A boldogs√°g vil√°gnapja

2016.03.21.

Nem volt az olyan r√©gen, hogy az ENSZ k√∂zgyŇĪl√©s elfogadta az orsz√°gok √∂sszevet√©s√©re alkalmas¬†Gross National Happiness¬†mutat√≥ bevezet√©s√©t. Magyarra ford√≠tva mindez kb. √≠gy fest:¬†Brutt√≥ Nemzeti Boldogs√°g. Mutat√≥sz√°m ez is, ak√°rcsak a GDP, de valahogy errŇĎl kevesebbet besz√©l√ľnk. Pedig a boldogs√°g √©rz√©se √°ll√≠t√≥lag az egyetlen olyan¬†‚Äěnarkotikum", ami eg√©szs√©ges. Persze, ma m√°r annak meghat√°roz√°sa is igen bonyolult volna, hogyvajon mit gondolhatunk eg√©szs√©gesnek!?

Tal√°n nem j√°runk messze az igazs√°gt√≥l, ha kijelentj√ľk:¬†A boldogs√°g keres√©se lehet a legfontosabb motiv√°ci√≥ az ember √©let√©ben. Vagy ink√°bb lehetne? Vagyunk n√©h√°nyan eleve boldogtalanok, √∂r√∂kk√© savany√ļak, vagy szimpl√°n √∂nsorsront√≥k?

Lehet... Hajszoljuk, kutatjuk a boldogs√°got, mik√∂zben nem is sejtj√ľk, mi az; algoritmusokat, bonyolult megold√°sokat keres√ľnk, lehetetlen ideol√≥gi√°kat gy√°rtunk arra, hogy mi√©rt vagyunk boldogok, vagy √©ppen boldogtalanok.

Azt√°n, mert ma √≠gy szok√°s, posztoljuk e gondolatokat. Hogy m√°sok v√©lem√©nyezz√©k, magasba emelj√©k, vagy lehurrogj√°k az √©ppen aktu√°lis √°llapotunkat. Azt√°n j√∂n a konkl√ļzi√≥: n√©lk√ľle, vagy √©ppen √°ltala m√©g ink√°bb boldognak, vagy √©ppen lehetetlen√ľl boldogtalannak √©rezz√ľk magunkat. √Čs igen, olykor k√©pesek vagyunk belehalni a hajszolt, vagy √©szrev√©tlen boldogs√°g v√©lt, vagy val√≥s hi√°ny√°ba. Azt√°n ez a bolond perpetum mobile minden reggel √©s minden nap √ļjra kezdŇĎdik.

A GNH-t Bhut√°n kir√°lya tal√°lta ki p√°r √©vtizede. Megalkotta ezt a fogalmat, ami az√≥ta nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend. Bhut√°nban a legink√°bb... Lhatu Wangchuk, az ENSZ bhut√°ni nagyk√∂vete szerint a javaslat megalkot√°sakor abb√≥l indultak ki, hogy a GDP-mutat√≥k nem alkalmasak az emberek ig√©nyeinek √©s el√©gedetts√©g√©nek kifejez√©s√©re.¬†Az 1972-ben, az akkor m√©g 16 √©ves kir√°ly, Jigme Singye Wangchuck √°ltal megalkotott elm√©let n√©gy alappill√©ren nyugszik: fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s, kultur√°lis √©rt√©kek, a term√©szeti k√∂rnyezet megŇĎrz√©se √©s a j√≥ vezet√©s.

Az alapelm√©letet azut√°n tov√°bbfejlesztett√©k, 9 kateg√≥ri√°t √©s 72 indik√°tort l√©trehozva, amelyek k√∂z√∂tt megtal√°ljuk p√©ld√°ul az eg√©szs√©g, a kultur√°lis soksz√≠nŇĪs√©g vagy az oktat√°si sz√≠nvonal kateg√≥ri√°kat. Szerint√ľk teh√°t minden m√©rhetŇĎ, ak√°r egy nemzet boldogs√°ga is, b√°rmilyen fura ezt v√©giggondolni, csak meg kell tal√°lni hozz√° a megfelelŇĎ m√≥dszert. M√©rn√©nk teh√°t, de vajon mi lehet a boldogs√°g a m√©rt√©kegys√©ge? √Čs mi lesz a m√©rŇĎeszk√∂z?

Tal√°n az egyik legautentikusabb boldogs√°g szak√©rtŇĎnk Hozleiter Fanny, vagy ahogy t√∂bben ismerik, Mosolyka k√∂zel√≠ti meg a legpontosabban, ak√°r m√©rŇĎeszk√∂z n√©lk√ľl is a boldogs√°gr√≥l alkothat√≥ fogalmainkat:¬†‚ÄěA boldogtalans√°g egyik kulcsa a tucatnyi elv√°r√°s. Elv√°r√°sok a vil√°g, √©s m√°sok fel√©. A fejekben megsz√ľletŇĎ "ilyennek vagy olyannak kellene lenni" mondatok... elv√°rt √©rz√©sek, tettek... mert m√≠g az elv√°rt dolgokat hi√°nyolod, addig √©szre sem veszed az apr√≥, de hatalmas csod√°kat, amit a vil√°g √©s m√°sok ny√ļjtanak fel√©d... ne v√°rd el, hogy s√ľss√∂n a nap, ne essen az esŇĎ."

Tal√°n, csak egyszerŇĪen bele kell t√∂rŇĎdni a boldogs√°gunkba?

Mosolyka szerint:¬†‚ÄěKev√©s dolgot tudok pillanatok alatt megv√°ltoztatni, de egyet b√°rmikor: a hozz√°√°ll√°somat. √Ālland√≥an a kezemben van a lehetŇĎs√©g, hogy d√∂ntsek. Feladom vagy megcsin√°lom. S√≠rok vagy nevetek. Depresszi√≥s leszek, vagy megold√°st tal√°lok. P√°nikba esem, vagy a lehetŇĎs√©geimre koncentr√°lok."

Nos, m√°rcius huszadika az idei √©vben is a boldogs√°g vil√°gnapja szeretne lenni. Bhut√°nban kilenc t√©nyezŇĎ alapj√°n sz√°molj√°k ki a GNH-t, vagyis a brutt√≥ nemzeti boldogs√°got. √ćme:

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktat√°s;
3. idŇĎgazd√°lkod√°s;
4. ökológiai folyamatok;
5. kultur√°lis folyamatok;
6. közösségi élet;
7. eg√©szs√©g√ľgy;
8. általános életszínvonal;
9. korm√°nyzat.

Ha jobban belegondolunk, mi magyarok, e fenti megk√∂zel√≠t√©sek szerint nem √°llhatunk t√ļl j√≥l. Illetve, nyilv√°n akadnak k√∂zt√ľnk is nagyon boldog emberek, de a t√∂bbs√©g mindenk√©ppen a boldogtalans√°gra predesztin√°ltatott ‚Äď √©s ez valljuk be, nem t√ļl b√≠ztat√≥. A folyamatos √©s b√©k√≠thetetlen ellens√©gesked√©sek, a m√°sik ember √©rt√©keinek len√©z√©se √©s a mindenek elŇĎtti p√©nzhajh√°sz√°s komoly sebeket ejtett m√°r rajtunk. S √ļgy tŇĪnik a t√∂rt√©neteinknek bel√°that√≥ idŇĎn bel√ľl nincs, nem lehet v√©ge...

De vajon mit tehetn√©nk m√°sk√©nt? Mit v√°ltoztathatn√°nk, hogy az √©letminŇĎs√©gi mutat√≥ink val√≥ban megv√°ltozzanak? Az ENSZ 2015. √©vi boldogs√°g-jelent√©se szerint Magyarorsz√°g a 104. helyre szorult, de vajon el√©rhetŇĎ-e valaha, hogy felk√ľzdj√ľk magunkat azon orsz√°gok k√∂z√©, ahol a legt√∂bb ember boldognak vallja mag√°t? Lehet, hogy ez maga a lehetetlen?¬†Mindenesetre, j√≥, ha tudjuk, hogy a legboldogabb orsz√°gok list√°j√°t Sv√°jc, Izland √©s D√°nia vezeti, s n√°lunk csak Bulg√°ria lak√≥i boldogtalanabbak a kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥ orsz√°gai k√∂z√ľl...

Tal√°n egyszer m√©g meg√©rhetj√ľk, hogy lesz egy olyan idŇĎszak, amikor a jelmondataink megv√°ltozhatnak! Amikor nem az lesz fel√≠rva a h√°zfalakra, hogy ‚ÄěTisztelet a b√°traknak". Csak szimpl√°n annyi lesz felfirk√°lva mindenfel√©:Szeretlek! Mert a boldogs√°ghoz vezetŇĎ √ļt valahol itt kezdŇĎdik!

Boldog GNH-t mindenkinek!¬†Vagy, ahogy nek√ľnk, magyaroknak fogalmazta Medveczky Medve, teh√°t Micimack√≥: BOLDOG VIHARNAPOT!

Forr√°s: http://revolucio.blogin.hu/

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rózsahegyi Márk, 2016.03.22. 7:29:37
Kedves Rebeka. HunOpti teszt√ľnk a k√©pernyŇĎ baloldal√°n l√©vŇĎ gombra kattintva, kit√∂lthetŇĎ eddig 8 nyelven. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt
Rebeka Jné 2016 03 21 20ó , 2016.03.21. 20:17:06
V√©gig olvastam ezeket a nagyon okos gondolatokat!S arra a megfogalmaz√°sra jutottam,a boldogs√°g nagyon "kev√©s "dolgon m√ļlik! " Nekem MA..egy teljesen v√©letlen okozott nagy boldogs√°got!"De √ļgy √∂r√ľltem mint a "kisgyermek a legszebb j√°t√©knak-pedig Nagyi vagyok: 4-felnŇĎtt Unok√°val!"A boldogs√°g az,ha √©rt√©kesnek √≠t√©lj√ľk meg mindazt, ami benn√ľnk van"(Milton Erickson) M√°rk! A "teszt hol t√∂lthetŇĎ ki? Vagy ezt rosszul √©rtelmeztem? :)
Péter, 2016.03.21. 11:29:16
:) √Čs kicsit bŇĎvebben: Nem j√≥l. :)
Böszörményi Judit, 2016.03.21. 9:47:34
M√°sok is j√≥nak tartan√°k, ha k√∂zkinccs√© tenn√©nk, kinek hogy siker√ľl olyan b√°tornak lennie, hogy alkalmasint a Hogy vagy k√©rd√©sre √ļgy v√°laszoljon: J√≥l?
Rózsahegyi Márk, 2016.03.21. 7:38:35
HunOpti √∂nismereti teszt√ľnk t√∂bb mint 20 √©ve m√©ri az orsz√°gban √©lŇĎk optimizmus szintj√©t ill. annak v√°ltoz√°s√°t mely meghat√°rozza egy orsz√°g "Boldogs√°g index√©t". T√∂ltsd ki te is hogy megford√≠tsuk a negat√≠v tendenci√°t √©s √ļjra az optimist√°k legyenek t√∂bben. :)

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok