Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Közép-Afrikai Köztársaság 100%Venezuela 100%Zimbabwe 100%
Argentína 100%Ruanda 97%Kongói Dem. Közt. (Zaire) 96%
Panama 93%Ausztrália 82%Amerikai Virgin-szigetek 77%
Brunei 77%Jordánia 73%Olaszország 67%
Nicaragua 67%Szingapúr 67%Ciprus 63%
Finnország 63%Namíbia 63%Görögország 62%
Írország 61%Maldív-szigetek 60%Egyiptom 60%
Liechtenstein 59%Izrael 54%Svédország 53%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Kultúraközi és a kulturális összehasonlító pszichológia Magyarországon

Kultúraközi és a kulturális összehasonlító pszichológia Magyarországon

2009.07.27.

 

A kolumbiai származású Cronio PEREZ (2004) vizsgálata az optimizmus és pesziszimizmus kultúraközi összehasonlítását vizsgálta. Abból indult ki, hogy Magyarországot gyakran emlegetik pesszimistaként, míg a dél-amerikai országokat inkább a túlzott optimizmussal jellemzik. Az élettel való elégedettség és boldogság összesített indexe szerint is Kolumbia 82 ország között a nyolcadik a rangsorban, míg Magyarország a 61. (INGLEHARDT, 2004).

A kolumbiai és magyar egyetemistákat összehasonlító vizsgálat egyrészt azt kívánta kideríteni, hogy valóban különbözik egymástól az optimizmus–pesszimizmus tekintetében a két eltérő kulturális (például az individualizmus–kollektivizmus terén) és politikai hátterű ország, másrészt arra is választ kívánt adni, hogy mennyiben tekinthető az optimizmus– pesszimizmus kulturális tendenciának. A vizsgálatban 75 magyar egyetemista, valamint 80 kolumbiai egyetemista vett részt. A minta közel felét mindkét országban műszaki, míg másik felét bölcsészhallgatók alkották. A kérdőíves vizsgálat számos részből állt: a munka perspektíváit és szakmai azonosulást vizsgáló teszt, a Life Orientation Test (az optimizmus–pesszimizmus mérésére), a Rotter-féle külsőbelső kontroll teszt, valamint egy Cronio Perez által kialakított skála a KROKO (Kell a Remény az Optimizmus Kialakulásához Országszerte), amely több alskálából állt (megküzdési skála, önértékelés skála, közvetlen optimizmus skála). A vizsgálat igazolta az előzetes elvárásokat, a kolumbiai egyetemisták optimistábbnak bizonyultak, erősebb belső kontrollról és magasabb önértékelésről adtak bizonyságot, mint magyar társaik. A kolumbiaiak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a közösségnek is, és úgy érezték, hogy választott szakmájuk jobban segíti őket az önmegvalósításban.

Fülöp Márta, a szerző az MTA Pszichológiai Kutatóintézet, ELTE Pszichológiai Intézet munkatársa.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Optimusz, 2011.06.19. 17:54:10
a japános pszichológiai cikkeit is bírom. Több japánról szóló kutatást!
Kiss Péter, 2010.05.12. 15:07:45
Ez egy remek cikk!

Mit vársz a 2017-es évtől?

Nem várok semmit; lesz ami lesz.
Szerintem remek év lesz.
Megnősülök, férjhez megyek.
Külföldre költözöm.
Passz, nem vagyok jós, de megyek és megkérdem.
korábbi szavazások