optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Kiskegyed - Mosolyogj ne bosszankodj!

Kiskegyed - Mosolyogj ne bosszankodj!

2005.11.05.

Mosolyra és pozitív gondolkodásra buzdít az Optimista Klub. A nyolc éve alakult szervezet, a hozzá kapcsolódó alapítvánnyal együtt csupán azt szeretné elérni, ha érdeklődőbbek és nyitottabbak legyünk – mi magyarok. - Az optimista hozzáállás érdeklődő és nyitott – kezdi Rózsahegyi Márk, alapító. – A pesszimista elutasítja az újat, azt, ami hatással lehet az életére. Egy optimista alapvető ismertetőjegyei pozitív gondolkodás és a mosoly.

Az Optimista Klubot és a hozzá kapcsolódó „Egy Optimista Magyarországért” alapítványt 1998-ban alapították, egy kolumbiai kutató, dr. Cronio Perez irányításával. Perez 16 évig kutatta az optimizmus-pesszimizmus témakörét, három kultúra, a magyar, a német és a kolumbiai összehasonlításával. A következtetés: annak ellenére, hogy a három nemzet közül mi lettünk a legpesszimistábbak, nem kell beletörődnünk, hiszen az optimizmus tanulható folyamat.

- Sokan nem hiszik el, hogy másként is lehet élni. Pedig csak kis változtatásra, kis lépésre lenne szükség – folytatja az alapító. – Az emberek önértékelési problémákkal küzdenek, és nem hiszik el önmagukról, hogy sok jó van bennük. Nem a világot szeretnénk megváltoztatni, csak alternatívát kínálni az életre: lássák, hogy másként is lehet.

Kezdetben sem az alapítványt, sem a klubot nem vették túl komolyan. Rokonszenves volt a mosolygós kolumbiai tanár, aki jópofa dolgokat mondott és tett. Ezen túl viszont eléggé szkeptikus volt a fogadtatás. Aztán az optimisták lassan kezdtek beszivárogni a köztudatba, egyre több tévé, rádió és újság figyelt fel a kezdeményezésre.

És nevesebb személyiségek is melléjük álltak. A korán csatlakozott tagok között található például Popper Péter, Jankovics Marcell vagy Hankiss Elemér. Megszervezték és meghirdették a Mosoly-napját, iskolákban, művelődési házakban tartottak előadásokat, megjelentek a különböző rendezvényeken… Lassan elkezdtek csatlakozni a szponzorok és a támogatók is. Felvették a kapcsolatot különböző, a mosolyt és az optimizmust zászlajukra tűző szervezetekkel, a Gyermekvédő Ligával például folyamatos az együttműködés.

- Sokszor megkérdezték, hogy miért nem választunk magunknak reklámarcot, ismert személyt, aki népszerűsítené a klubot. Többen is felmerültek, és többen fel is ajánlották, hogy elvállalnák. De szerintem ne másért, hanem önmagáért legyen valaki optimista – tartja Rózsahegyi Márk.

Ködös örömök

- A mosoly népszerűsítése a fő dolgunk – folytatja. – Születtek a klubban barátságok, szerelmek. Bárki beléphet, nincsenek teljesíthetetlen feltételek, nem utazunk senki pin-kódjára. Van egy tíz pontos „szabályzatunk”, azt kell csupán betartani és betartatni…

Optimista szabályzat

1. Soha ne add fel!
2. Hinned kell önmagadban, hiszen képes vagy kitűzött céljaidat elérni, ha képességeiddel összhangban vannak. Légy türelmes és kitartó.
3. Légy segítőkész, kedves társaiddal. Ha nyitott vagy az emberek felé, meglátod, személyes kapcsolataidban többszörösen "megtérül" majd kedvességed.
4. Mindig jól fontold meg jelentős döntéseidet!
5. Nehéz helyzetekben is optimistának kell maradnod. Ez nem könnyű, és lehet, hogy ilyenkor egy picit torzító szemüvegen keresztül kell nézned a valóságot, hogy elviselhetőbb legyen.
6. Gondjaidat, de örömeidet is oszd meg barátaiddal, szeretteiddel.
7. Összpontosíts a jelenre! Ha így teszel, a sebek idővel begyógyulnak.
8. Az emberekben inkább a közös vonásokat igyekezz megtalálni, ne a különbségeket.
9. Védd a természetet, csak így élhetsz harmóniában környezeteddel is.
10. Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. Egy kis humor, pozitív hozzáállás segíteni fog, hogy mindig tudd: az élet szép.


Egyre többen és többen érdeklődnek az Optimista Klub iránt, ami bizonyítja, hogy jó és értékes, amit csinálnak – csak nehezen megfogható. Szerintük sokan nem gondolkoznak el rajta, hogy ugyan miért is ne mosolyognának. Pedig ugyanannyi energia kell hozzá, mint a bosszankodáshoz, haraghoz. Hát akkor?

- Ez nem az amerikai hurrá-optimizmus. Ugyanúgy vannak gondjaink, amelyeket naponta megélünk, csak nem hagyjuk magunkat kátyúba szorulni, hanem kimászunk – magyarázza Rózsahegyi. – Az optimista gondolkodásmódban látjuk: van kilépési, változtatási lehetőség. Nem fogadjuk el, hogy ha itt születtünk és magyarok vagyunk, akkor pesszimistának, depressziósnak és öngyilkosnak kell lennünk. Egyszer egy rádióinterjú közben betelefonált egy nyolcvanhat éves néni. Azt mondta, hogy az optimizmust otthonról hozza az ember, nem lehet kialakítani. Erre kérdeztem, hogy mi van azokkal az emberekkel, akiknek nincs otthonuk vagy mondjuk állami gondozottak. Azokat eleve kizárjuk? Nem kell beletörődni, lehet változtatni, amint azt már a tudomány is bebizonyította. Csak rajtad múlik, hogy mit érsz el. Mit kezdesz a kapott értékekkel: kufárkodsz vagy sáfárkodsz.

Idézet egy hozzászólótól az Optimista Klub fórumából

„(…) Köszönöm szépen a jókívánságokat, igazán nem panaszkodni akartam, remélem, nem úgy tűnt.
Örülök, mert végre eláraszthatom a világot a bennem rejlő és eddig elfojtott szeretetemmel. Igazából nem is tudom, hogyan kezdjem, kinek tudnék adni belőle. Picit félek, mert hiába próbálok mosolyogni az emberekre, csupa életunt, fanyar arc néz rám, általában átnéznek rajtam. Néha ez lehangol, mert nagyon szeretek mosolyogni. Persze nem adom fel. Remélem, egyszer valóban lesz látszata, vagy kapok majd valami visszajelzést. (…) Szerintem az embereket egyre inkább meglepi, ha valaki próbál kedvesen közeledni feléjük, és bizalmatlanságot, bizonytalanságot kelt, vajon komolyan gondolja, vagy csak átver?
(…) Azért ismerjük el, hogy nehéz manapság bízni, könnyen belerúgnak az ember érzéseibe, kihasználhatják. De mégis az az igazság, hogy inkább megpróbálom, mintsem teljesen magamba forduljak és örömmentesen éljek. Ha másért nem, a saját boldogságunkért megéri ennyit tenni, nem?”

 

- A klub nem arra jött létre, hogy csak nehéz helyzetben lévő embereken segítsen. Erre sok karitatív szervezet van. De minden olyan cselekményben, amely a gondolkodásmód megváltoztatására irányul, partnerek vagyunk – mondja Rózsahegyi Márk. - Alkoholisták, depressziósok, munkanélküliek is jelentkeznek nálunk. Az interneten egy szakembergárda nyújt segítséget.


Az alapítvány rendszeresen tart tréningeket, előadásokat, összejöveteleket. Vannak regionális klubok is, amelyek baráti társaságokból nőtték ki magukat. Nincs semmi fix, semmi kötelező.

- Az optimista gondolkodás egy életre szól. A klubban vannak pesszimisták is, akik azért jönnek, hogy optimisták legyenek. Kíváncsiak, hogyan tudnának azzá válni, tanácsot kérnek. A harcot nekik, önmagukkal kell megvívniuk, mi csak segíteni tudunk, az első lépéshez. Tenniük kell érte, tabletta ugyanis nincs az optimizmusra. Nem születünk rá, hanem tanulnunk kell és azzá válnunk. Ez pedig nem szégyen – teszi hozzá az Optimista Klub alapítója.

http://kiskegyed.blikk.hu/objektiv/objektiv/mosolyogj-inkabb-ne-bosszankodj-21336

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások