optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Itt a boldogság tuti receptje!

Itt a boldogság tuti receptje!

2017.09.06.

Mi a dán életérzést ugyan nem tudjuk nektek elhozni, abban viszont tudunk segíteni, hogy eláruljuk, mit tehettek tudatosan azért, hogy ti is a lehető legjobban érezzétek magatokat. Higgyétek el, az emberi agy is meghekkelhető!Dopamin a motivációért

Tudtátok, hogy a dopaminnak kiemelt szerepe van a motiváltság érzésében? Ja, hát én sem – egészen addig, amíg szembe nem jött velem a Huffington Post egyik cikke. Ez a hormon felelős ugyanis a céltudatosság, az önbizalom és a motiváltság kiváltásáért: ha van belőle elég, meg fogtok tenni bizonyos lépéseket a vágyaitok és céljaitok eléréséért – ha viszont a kelletnél kevesebb van belőle a szervezetetekben, akkor hajlamosak lesztek a halogatásra és a passzivitásra.

Amikor patkányokkal kísérleteztek, feladatokhoz kötötték az élelemszerzést: az állatok egyszerű feladatok megoldásával kevesebb, nehezebb feladatok megoldásával pedig több élelemhez juthattak. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok a patkányok, akik a nehezebb feladatoknak is nekifutottak, magasabb dopaminszinttel rendelkeztek.

„Jó, de honnan lesz nekem dopaminem vagy mim?!"

Ha hiszitek, ha nem, a dopamin sikerélmények szerzésekor termelődik, ezért fontos, hogy ne csak világraszóló terveitek legyenek, hanem kisebb céljaitok is. Az igazán nagy feladatokat bontsátok le kisebb részfeladatokra, és szakaszonként jutalmazzátok meg magatokat valamivel. Ha pedig mindent megcsináltatok, keressetek új célokat!

Szerotonin a nyugalomért

A depresszió egyik fő kiváltóoka az alacsony szerotoninszint, ahogy ennek a hormonnak a hiánya tehető felelőssé az agresszív viselkedésért, az ingerlékenységért, az indokolatlan félelemérzetért és a szorongásért is. Jó hír viszont, hogy már a szerotoninszint enyhe emelésével is csökkenthetők ezek a tünetek.

„Jó, és szerotoninem vagy mim hogy lesz?!"

A napfény nemcsak a D-vitamin termelődésére, hanem a szerotoninszintre is hatással van: ha napi 20 percet töltötök a napon, azzal már jelentősen javíthattok a hangulatotokon. A jó hír az, hogy még borongós időben is természetes fényzuhany éri a testünket, ami ugyanazt a hatást váltja ki a szervezetből. A dió- és mogyorófélék, sajtok, halak fogyasztása is segíthet: ezekben az ételekben sok a triptofán, ami tulajdonképpen a szervezet alapanyaga a szerotonin előállításához.

A meglepő dolog viszont most jön:

kutatások igazolják, hogy a hála érzése is szerotonint szabadít fel a szervezetben, így ha minden nap végén rászántok pár percet arra, hogy végiggondoljátok, mi miatt lehettek hálásak, egy nagy löketet adhattok a saját közérzeteteknek.

Endorfin a boldogságért

Az endorfinról már biztos hallottatok, hiszen rengetegszer emlegetik boldogsághormonként – és ahogy azt a neve elárulja, a boldogság érzéséért.

„Jó, de honnan szedjek endorfint?!"

Az endorfintermelésre nagyon sok dolog van pozitív hatással:

a kakaó fogyasztása,
a sportolás,
a napfény,
a friss levegő,
a nevetés (még az erőltetett nevetés és a mosolygás is!),
a szex,
a zenehallgatás,
a kellemes illatok.

Forrás: vous.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Joli, 2017.09.11. 11:28:56
Csak megerősitésre volt szükségem, de kellenek a figyelmeztetések is! Jó úton járok, világ életemben optimista voltam, és ez segített át a legnehezebb helyzeten is!
Rebeka, 2017.09.06. 12:13:05
Ez pont "jókor -jött"! Nekem ma a "rész feladatom" teljesítve lesz(lásd : Skyped)
Holnap is .. ha oda érek a "gyógytornászhoz és ki is birom. haza is érek egyedül,.bő rész feladat lesz (Lásd Skyped..)))Sajtot eszem, veszek gluténmentes kakaót is...
Magam takarítok, főzök.állapotom Te ..tudod Márk..Most süt a nap.. "D"-m is lesz...Zene? örökké ,relax...videó! Szép...képei is gyönyörűek...Évek óta halgatom...Próbálok..ezen az úton "járni tovább."!Hirek , minimális...Végül..a nevetés...magamban nem sok, de a Face egyes "bejegyzésén"még a sajátomon is..lehet mosolyogni...Végezetül...lehet a Skypen kért segítségre ..nem is lesz szükség....Optimistán irom ezt...:) :) 2017 09 06...Vigázzatok mert TÉL is lesz, de reméljük fehér hóval...! :-)
Bognár Márta, 2017.09.06. 12:08:22
Kedves Optimista Klub!
Köszönöm szépen a szuper cikket, nagyon-nagyon tetszett, HÁLÁS vagyok érte!!!
Szeretném megjegyezni, hogy korábban olvastam a neten, hogy a BOLDOGSÁGHORMON éjszaka is termelődik, úgy tudom, hogy 11 órától. Így aki éjszakai műszakban van itt-ott. rosszabbul jár ;) Nagyon szeretem az ilyen jellegű írásokat, életem egyik fő érdeklődési területe a BOLDOGSÁG maga. Szívből ajánlom dr. Sonja L. amerikai boldogságkutató könyvét! Volt Magyarországon, s volt szerencsém hallgatni az előadását egy olyan NAP alkalmával Budapesten, amely CSAK a BOLDOGSÁGRÓL szólt és az összes neves pszichológus képviseltette magát, még Müller Péter író is :)
Magdolna, 2017.09.06. 11:14:28
Hasznos olvasmány. Köszönöm.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások