ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Itt a boldogság tuti receptje!

Itt a boldogs√°g tuti receptje!

2017.09.06.

Mi a d√°n √©let√©rz√©st ugyan nem tudjuk nektek elhozni, abban viszont tudunk seg√≠teni, hogy el√°ruljuk, mit tehettek tudatosan az√©rt, hogy ti is a lehetŇĎ legjobban √©rezz√©tek magatokat. Higgy√©tek el, az emberi agy is meghekkelhetŇĎ!Dopamin a motiv√°ci√≥√©rt

Tudt√°tok, hogy a dopaminnak kiemelt szerepe van a motiv√°lts√°g √©rz√©s√©ben? Ja, h√°t √©n sem ‚Äď eg√©szen addig, am√≠g szembe nem j√∂tt velem a Huffington Post egyik cikke. Ez a hormon felelŇĎs ugyanis a c√©ltudatoss√°g, az √∂nbizalom √©s a motiv√°lts√°g kiv√°lt√°s√°√©rt: ha van belŇĎle el√©g, meg fogtok tenni bizonyos l√©p√©seket a v√°gyaitok √©s c√©ljaitok el√©r√©s√©√©rt ‚Äď ha viszont a kelletn√©l kevesebb van belŇĎle a szervezetetekben, akkor hajlamosak lesztek a halogat√°sra √©s a passzivit√°sra.

Amikor patk√°nyokkal k√≠s√©rleteztek, feladatokhoz k√∂t√∂tt√©k az √©lelemszerz√©st: az √°llatok egyszerŇĪ feladatok megold√°s√°val kevesebb, nehezebb feladatok megold√°s√°val pedig t√∂bb √©lelemhez juthattak. A kutat√≥k azt figyelt√©k meg, hogy azok a patk√°nyok, akik a nehezebb feladatoknak is nekifutottak, magasabb dopaminszinttel rendelkeztek.

‚ÄěJ√≥, de honnan lesz nekem dopaminem vagy mim?!"

Ha hiszitek, ha nem, a dopamin siker√©lm√©nyek szerz√©sekor termelŇĎdik, ez√©rt fontos, hogy ne csak vil√°grasz√≥l√≥ terveitek legyenek, hanem kisebb c√©ljaitok is. Az igaz√°n nagy feladatokat bonts√°tok le kisebb r√©szfeladatokra, √©s szakaszonk√©nt jutalmazz√°tok meg magatokat valamivel. Ha pedig mindent megcsin√°ltatok, keressetek √ļj c√©lokat!

Szerotonin a nyugalomért

A depresszi√≥ egyik fŇĎ kiv√°lt√≥oka az alacsony szerotoninszint, ahogy ennek a hormonnak a hi√°nya tehetŇĎ felelŇĎss√© az agressz√≠v viselked√©s√©rt, az ingerl√©kenys√©g√©rt, az indokolatlan f√©lelem√©rzet√©rt √©s a szorong√°s√©rt is. J√≥ h√≠r viszont, hogy m√°r a szerotoninszint enyhe emel√©s√©vel is cs√∂kkenthetŇĎk ezek a t√ľnetek.

‚ÄěJ√≥, √©s szerotoninem vagy mim hogy lesz?!"

A napf√©ny nemcsak a D-vitamin termelŇĎd√©s√©re, hanem a szerotoninszintre is hat√°ssal van: ha napi 20 percet t√∂lt√∂t√∂k a napon, azzal m√°r jelentŇĎsen jav√≠thattok a hangulatotokon. A j√≥ h√≠r az, hogy m√©g borong√≥s idŇĎben is term√©szetes f√©nyzuhany √©ri a test√ľnket, ami ugyanazt a hat√°st v√°ltja ki a szervezetbŇĎl. A di√≥- √©s mogyor√≥f√©l√©k, sajtok, halak fogyaszt√°sa is seg√≠thet: ezekben az √©telekben sok a triptof√°n, ami tulajdonk√©ppen a szervezet alapanyaga a szerotonin elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz.

A meglepŇĎ dolog viszont most j√∂n:

kutatások igazolják, hogy a hála érzése is szerotonint szabadít fel a szervezetben, így ha minden nap végén rászántok pár percet arra, hogy végiggondoljátok, mi miatt lehettek hálásak, egy nagy löketet adhattok a saját közérzeteteknek.

Endorfin a boldogságért

Az endorfinr√≥l m√°r biztos hallottatok, hiszen rengetegszer emlegetik boldogs√°ghormonk√©nt ‚Äď √©s ahogy azt a neve el√°rulja, a boldogs√°g √©rz√©s√©√©rt.

‚ÄěJ√≥, de honnan szedjek endorfint?!"

Az endorfintermelésre nagyon sok dolog van pozitív hatással:

a kakaó fogyasztása,
a sportol√°s,
a napfény,
a friss levegŇĎ,
a nevet√©s (m√©g az erŇĎltetett nevet√©s √©s a mosolyg√°s is!),
a szex,
a zenehallgat√°s,
a kellemes illatok.

Forr√°s: vous.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Joli, 2017.09.11. 11:28:56
Csak megerŇĎsit√©sre volt sz√ľks√©gem, de kellenek a figyelmeztet√©sek is! J√≥ √ļton j√°rok, vil√°g √©letemben optimista voltam, √©s ez seg√≠tett √°t a legnehezebb helyzeten is!
Rebeka, 2017.09.06. 12:13:05
Ez pont "jókor -jött"! Nekem ma a "rész feladatom" teljesítve lesz(lásd : Skyped)
Holnap is .. ha oda √©rek a "gy√≥gytorn√°szhoz √©s ki is birom. haza is √©rek egyed√ľl,.bŇĎ r√©sz feladat lesz (L√°sd Skyped..)))Sajtot eszem, veszek glut√©nmentes kaka√≥t is...
Magam takar√≠tok, fŇĎz√∂k.√°llapotom Te ..tudod M√°rk..Most s√ľt a nap.. "D"-m is lesz...Zene? √∂r√∂kk√© ,relax...vide√≥! Sz√©p...k√©pei is gy√∂ny√∂rŇĪek...√Čvek √≥ta halgatom...Pr√≥b√°lok..ezen az √ļton "j√°rni tov√°bb."!Hirek , minim√°lis...V√©g√ľl..a nevet√©s...magamban nem sok, de a Face egyes "bejegyz√©s√©n"m√©g a saj√°tomon is..lehet mosolyogni...V√©gezet√ľl...lehet a Skypen k√©rt seg√≠ts√©gre ..nem is lesz sz√ľks√©g....Optimist√°n irom ezt...:) :) 2017 09 06...Vig√°zzatok mert T√ČL is lesz, de rem√©lj√ľk feh√©r h√≥val...! :-)
Bogn√°r M√°rta, 2017.09.06. 12:08:22
Kedves Optimista Klub!
K√∂sz√∂n√∂m sz√©pen a szuper cikket, nagyon-nagyon tetszett, H√ĀL√ĀS vagyok √©rte!!!
Szeretn√©m megjegyezni, hogy kor√°bban olvastam a neten, hogy a BOLDOGS√ĀGHORMON √©jszaka is termelŇĎdik, √ļgy tudom, hogy 11 √≥r√°t√≥l. √ćgy aki √©jszakai mŇĪszakban van itt-ott. rosszabbul j√°r ;) Nagyon szeretem az ilyen jellegŇĪ √≠r√°sokat, √©letem egyik fŇĎ √©rdeklŇĎd√©si ter√ľlete a BOLDOGS√ĀG maga. Sz√≠vbŇĎl aj√°nlom dr. Sonja L. amerikai boldogs√°gkutat√≥ k√∂nyv√©t! Volt Magyarorsz√°gon, s volt szerencs√©m hallgatni az elŇĎad√°s√°t egy olyan NAP alkalm√°val Budapesten, amely CSAK a BOLDOGS√ĀGR√ďL sz√≥lt √©s az √∂sszes neves pszichol√≥gus k√©pviseltette mag√°t, m√©g M√ľller P√©ter √≠r√≥ is :)
Magdolna, 2017.09.06. 11:14:28
Hasznos olvasmány. Köszönöm.

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok