optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Íme az intelligencia 7 típusa

Íme az intelligencia 7 típusa

2014.06.24.

Az erős önbizalmat legbiztosabban kimagasló alkotással érhetjük el. És ehhez elengedhetetlen tudnunk: miben vagyunk igazán jók!

1. Verbális / nyelvi intelligencia
2. Logikai / matematikai intelligencia
3. Vizuális / térbeli intelligencia
4. Zenei / ritmus intelligencia
5. Testi / mozgáskoordinációs intelligencia
6. Intraperszonális (magunkra vonatkozó) intelligencia
7. Interperszonális (emberi kapcsolatokra vonatkozó) intelligencia

Az erős önbizalmat legbiztosabban kimagasló alkotással érhetjük el. És ehhez elengedhetetlen tudnunk: miben vagyunk igazán jók! Akármennyire is igyekszünk, nem lehetünk kiemelkedően sikeresek, ha nem olyasmivel foglalkozunk, amiben genetikailag jók vagyunk. Ezt erősségeinkre építve azonban könnyedén el tudjuk érni. Szakértők szerint általában csak egy, maximum két területen születünk kimagasló képességekkel.Fontos hát ezekkel tisztában lennünk! Ismerjük meg Gardner-féle 7 intelligenciatípust, amelyek közül egy vagy kettő a saját erősségünket, kiemelkedő tehetségünket is jellemzi.

1. Verbális / nyelvi intelligencia
Nagy és változatos szókincs, kiváló beszédkészség jellemzi. Aki ebben erős, az gondolatait világosan, érthetően fejezi ki, leírásai, elemzései találóak, vitái tartalmasak, izgalmasak. Legszívesebben könyvekből és külön írott jegyzetekből tanul. Erőfeszítés nélkül tanul idegen nyelveket. Igazi könyvmoly, ha teheti, szabadidejének nagy részét olvasással tölti. Kedveli a szójátékokat és a nyelvi fejtörőket, spontán képes rímeket, verseket faragni.
Híres emberek: Cicero, Lev Tolsztoj, Latinovits Zoltán, Marlon Brando, Robert De Niro, Winston Churchill
Gyakran választott szakmák: színész, író, politikus, idegenvezető, marketing szakember, tolmács, könyvtáros.

2. Logikai / matematikai intelligencia
Kiválóan átlát bonyolult összefüggéseket és összetett rendszereket. Kedveli a logikai feladványokat és a fejtörőket, legyen az sudoku, keresztrejtvény vagy Rubik-kocka. Szívesen foglalkozik bármilyen típusú probléma megoldásával. Kiemelkedően jó a számokban és az absztrakt gondolkodásban. Pillanatok alatt készít bonyolult terveket, emiatt kiváló az időbeosztásban és a pénzügyekben.
Hírek emberek: Albert Einstein, Arisztotelész, Neumann János, Szilárd Leó, Isaac Newton, Charles Darwin, Karl Marx.
Gyakran választott szakmák: könyvelő, gazdasági elemző, mérnök, építész, tudós, matematikus.

3. Vizuális / térbeli intelligencia
Ő az, aki elsősorban képekben gondolkodik. Emlékszik évtizedekkel korábbi dolgokra: lakások berendezési tárgyaira, régi városképekre, és még arra is, a családi összejöveteleken ki milyen ruhát viselt. Jól tájékozódik, elég egyetlen alkalommal valahol látogatást tennie, hogy bevésődjön emlékezetébe az útvonal. Kiválóan olvas térképet, remekül tud navigálni. Nagyszerűen lát térben, bonyolult helyzeteken is rögtön úrrá lesz. Jól kiigazodik műszaki rajzokon, szabásmintákon és bútor-összeszerelési útmutatókon. Perifériás látásának köszönhetően olyan részleteket is észrevesz, amelyek mások előtt örökre rejtve maradnának.Hírek emberek: Michelangelo, Versace, Gaudi, Rodin, Van Gogh, Munkácsy MihályGyakran választott szakmák: divattervező, szobrász, festő, iparművész, műszaki rajzoló, kertépítő, művészettörténész.

4. Zenei / ritmus intelligencia
Talán ezek a képességek a legnyilvánvalóbbak. Sok esetben ún. "abszolút hallásról" beszélünk: nemcsak a hangok relatív magasságát ismeri fel, hanem önmagában is ki tud énekelni bizonyos hangokat. Dallamokat első hallásra megjegyez és hibátlanul visszaad. Kiváló a ritmusérzéke, közös éneklésnél épp a megfelelő pillanatban lép be. Szereti a zenét, rendszerint nagy lemezgyűjteménye van, és sokszor hangszeren is játszik. Nagyon jól képes megjegyezni mondókákat vagy rigmusokat, amelyekhez kis dallam vagy jellegzetes ütem tartozik.
Hírek emberek: Mozart, Elvis Presley, Stradivari, Kodály Zoltán, Szörényi Levente, Presser Gábor, Luciano Pavarotti.
Gyakran választott szakmák: zenész, énekes, zenetanár, zenekritikus, hangszerkészítő, zeneszerző.

5. Testi / mozgáskoordinációs intelligencia
Jellemző rá a harmonikus mozgás a tánc illetve a sport terén. Szereti a tárgyakat megfogni, megérinteni, így szerezve róluk mélyebb benyomást. Kiváló a kézügyessége, könnyen épít dolgokat. A ház körül szinte minden szerelési munkát el tud végezni, ritkán kell iparost hívnia. Szívesen játszik gyermekekkel "építős" feladatokat, mint például a lego- vagy a homokvárépítés. A nőkre jellemző, hogy szeretnek sütni-főzni, díszíteni, kötni, horgolni, a férfiak pedig legszívesebben barkácsolással, autószereléssel foglalatoskodnak szabad idejükben.
Hírek emberek: Puskás Ferenc, Markó Iván, Carl Lewis, Niki Lauda, Maradona, Fred Astaire, Gene Kelly.
Gyakran választott szakmák: villanyszerelő, lakatos, szobafestő, autószerelő, versenysportoló, edző, táncművész, szakács, fodrász, autóversenyző, pilóta.

6. Intraperszonális (magunkra vonatkozó) intelligencia
Ismeri erősségeit, és tudja, hol vannak a gyenge pontjai. Felismeri és kézben tartja érzelmeit. Nincsenek szélsőséges hangulatingadozásai. Jól kezeli a stresszt és gyorsan feldolgozza a kudarcokat. Sokat gondolkodik a világ és a dolgok értelmén, és ilyenkor szeret egyedül lenni. Mentes a szenvedélybetegségektől. Nincsenek önromboló szokásai. Képes önállóan célokat kitűzni maga elé és kitartóan dolgozni értük. Belülről motiválja magát, nincs szüksége külső megerősítésre.
Hírek emberek: Sigmund Freud, James Joyce, Arthur Schopenhauer, Ralph Waldo Emerson, Benjamin Spock, Kosztolányi Dezső, Németh László.
Gyakran választott szakmák: pszichológus, tanácsadó, író, költő, filozófus, képzőművész.

7. Interperszonális (emberi kapcsolatokra vonatkozó) intelligencia
Magas empátiás képesség jellemzi, gyorsan felismeri és beazonosítja mások érzelmeit. Emiatt nagyon jól tud másokkal együttműködni. Könnyen motivál és hatékonyan vezet másokat. Átlát olyan összetett emberi kapcsolatrendszereket, amelyekben mások esetleg úgy közlekednének, mint "elefánt a porcelánboltban". Hatékonyan kommunikál és gyorsan épít bizalmat. Kiemelkedően jól bánik a gyerekekkel.
Hírek emberek: Franklin Delano Roosevelt, Ronald Reagen, Nagy Sándor, Jack Welch, Arnold Schwarzenegger.
Gyakran választott szakmák: tanár, cégvezető, óvónő, házassági tanácsadó, üzletkötő, politikus, pszichiáter.

A 7 típust körbejárva beláthatjuk, hogy a tehetség sokszínű lehet. Azonban a hagyományos iskolák csak az első két intelligenciatípust mérik. Az IQ tesztek szintén. Egy pillanatra gondoljunk bele, hogy ez mennyire nem helyes.Aki nem fogalmaz jól és a matematikában sem tehetséges, lehet bármilyen más területen kimagasló képességű - emberi kapcsolatokban, sportban, kézügyességben, zenében -, iskolai eredményei legfeljebb közepesek lesznek, és maximum hobbi szinten teljesedhet ki abban, amihez igazán ért. Ha az illetőnek még ezután sem veszik el a kedvét tehetsége kibontakoztatásától, követi a saját útját, és a munkájában is önmagára talál.

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár Könyvkiadó

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások