Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Így hat a dohányzás a nőkre

Így hat a dohányzás a nőkre

2014.11.13.

Volt idő, amikor kifejezetten sikkesnek számított a nők kezében egy hosszú szipkába illesztett, hamvadó cigarettavég. Ma már más időket élünk, és nem csupán kiment a divatból ez a tevékenység férfiaknál és nőknél egyaránt, de be is bizonyosodott, hogy rendkívül ártalmas az egészségre. A nőkre különösen igaz ez. A dohányzás számos területen rongálja az egészséget. A nők ráadásul jobban ki vannak téve a cigarettázás káros hatásainak, ezért nekik fokozottan ajánlott elhagyni – de még inkább el sem kezdeni – ezt a szokást.

Például azért – és ezt általában nem szívesen vesszük tudomásul –, mert nemcsak tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezet a dohányzás, hanem rendkívül gyorsan öregíti a bőrt, ráncosít, alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli. Kellemetlen vagy sem, most nézzük át tételesen is, hogy a felsoroltakon kívül még mennyi bajt okozunk magunknak a dohányzással! A lista hosszú, de még így sem teljes.

Reuma
A dohányos nőknél a reuma kialakulásának veszélye nagyságrendekkel magasabb. Jó ha tudjuk, hogy a reuma nemcsak igen fájdalmas és az életminőséget rendkívül lerontó betegség, de akár halálhoz is vezethet szélsőséges esetben.

Fog- és ínybetegségek
A cigarettában lévő káros anyagok megbetegítik a fogínyt, annak sorvadásához vezethetnek, ami idővel a fogak elvesztésével jár. Ezek pótlása egyfelől igen költséges, másrészt a rossz, hiányos, gyulladt fogsor könnyen vezethet emésztési problémákhoz, de akár halált okozó szívizomgyulladáshoz is.

Lassabb gyógyulás
A dohányosok immunrendszere gyengébb, ezért nemcsak könnyebben betegszenek meg, hanem nehezebben is épülnek fel belőle. A tapasztalatok szerint a műtétek után hosszabb a dohányosok lábadozási ideje, és általában rosszabbak a túlélési esélyeik egy komplikált beavatkozásnál. A különféle sebek, sérülések is lassabban gyógyulnak, utánuk pedig sokáig látszó hegek maradnak a bőrön.

Depresszió
A cigaretta depresszióra is hajlamosít. A nőknél ez a hatása jóval erősebb, mint a férfiaknál. Emellett a dohányosok kevésbé kiegyensúlyozottak, könnyebb őket „kiborítani", idegesebbek, ez pedig hosszú távon nem csupán az egészségükre káros, de még a párkapcsolataikat is rombolja.

Menopauza idő előtt
Nagyon aggasztó hír, hogy a dohányos nőknél korábban jelentkezik a menopauza, ráadásul sokkal kellemetlenebb mellékhatásokkal.

Menstruációs zavarok
A dohányos nők a havi vérzés során általában több fájdalmat, görcsöt kénytelen elviselni, mint nem dohányzó társaik. Rosszabb esetben a ciklust is felboríthatja a dohányzás (rendszertelenné teheti, elnyújtja a menstruációt).

Terhességi kockázatok
A dohányos nőkkel gyakrabban fordul elő, hogy nehezen esnek teherbe, és nagyobb a veszélye annak is, hogy elveszítik a magzatukat születés előtt. A világra hozott gyermekeket nagyobb eséllyel éri bölcsőhalál, és magasabb annak kockázata is, hogy eleve betegen születnek, továbbá érzékenyebbek lesznek életük során a különféle betegségekre is.

COPD
Sok dohányos azt hiszi, hogy a nehézlégzés, a fizikai terhelhetőség romlása, a makacs, váladékos köhögés és fáradtságérzet „természetes" velejárója a füstölésnek. Pedig lehet, hogy ez a COPD  (krónikus obstruktív légúti betegség) tünete, amely hosszú távon súlyos szövődményekkel jár. Időben észlelve azonban megfelelő terápiával jól kezelhető ez a kór. COPD esetén is tanácsos igénybe venni az új fejlesztésű okosgyógyszerek segítségét, hogy a lehető leghatékonyabban és mellékhatásoktól mentesen gyógyuljunk meg, de még hasznosabb, ha egészséges életmóddal – többek között a dohányzás kötelező elhagyásával – megelőzzük ezt és a többi, már felsorolt betegség kialakulását.

Forrás: nlcafe.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rózsahegyi Márk, 2014.11.19. 13:01:57
:)
jJÓVÉRNÉ Tar Erzsébet-Rebeka, 2014.11.18. 19:40:37
Igen én is osztom Márk írását..Én magam nem dohányoztam,családomat is erre kérem....és Barátnőimet is.. Tudomásom szerint..1---!!!! Ember(NŐ) ( szándékosan nem írok nevet...) a Családomban cigizik.. de csak picit.. Remélem ezt is.. elhagyja..(?) Egy KEDVES barátnőmet is kérlelem : HAGYJA ABBA...de még nem tudtam meg győzni....:(Nem rég hallottam, (TV) ,hogy nagyon magas lesz a cigaretta ára, talán akkor , rádöbbennek... milyen veszélyes..Akit szeret az ember igyekszik védeni!!!!!! :) :) :: 2014 11 18 19:42
Rózsahegyi Márk, 2014.11.13. 9:54:43
Talán sokan úgy gondolhatják ez a cikk nem optimizmust segítő / tanítást célzó cikk, de bevallom férfiasan eszembe juttatta a múltam egyik fontos szegmensét.
Eldugtam "Irénke néni" utolsó doboz cigarettáját, mert azt akartam szokjon le a cigiről. Az osztályfőnöki intő után se adtam vissza, pedig kérlelt az ofő rendesen. :) Akkor nem tudtam megfogalmazni, csak tudat-alatt, "Nem akarom, hogy az általam szeretett ember, szenvedjen és idő előtt meghaljon." Ezért kérem, reklámozza a cikket ill. weboldalt (www.optimistaklub.hu) azok körében akiket szeret, hogy sokáig közöttünk lehessen.

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások