optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Hajléktalan nénit fogadott be egy 18 éves lány

Hajléktalan nénit fogadott be egy 18 éves lány

2014.02.19.


A hétvégén terjedt el a médiában a hír, miszerint egy 18 éves fiatal lány, Ujházi Szandra befogadott otthonába egy 81 éves hajléktalan nénit Budapesten. Megható magyar történet emberségről, szeretetről, gondoskodásról.

A 18 éves Ujházi Szandra állami gondozott volt, később nevelőszülőkhöz került, ahonnan 5 hónapja költözött el. Azóta egyedül él Budapesten. Napközben felszolgálónak tanul, délutánonként pedig esti iskolába jár, hogy az érettségije is meglegyen. A fiatal lány egy hete hallott a 81 éves hajléktalan néniről, aki napközben egy bolt csöveinél melegszik, hogy ne fagyjon meg. Azonnal úgy döntött, hogy befogadja Ica nénit, de sokakkal ellentétben ő nemcsak a levegőbe beszélt, hanem meg is tette. Azóta együtt élnek.


A néni ezt megelőzően több évig élt az utcán. Hitelt vett fel, amire elment mindene, így végül kénytelen volt elhagyni az albérletét is. A néni hosszú hajléktalansága alatt kipróbálta a hajléktalanszállót is, mint egyfajta lehetőséget, de három nap múlva inkább eljött, mert azt a keveset is, amilye volt, ellopták a többiek.
"Kimostam a kis bugyimat, zoknimat, kiterítettem. Másnap reggel kerestem, hűlt helye volt" - mesélte. Ica néni ezután többször akart öngyilkos lenni, de hála a 18 éves lánynak, a története mégis pozitív fordulatot vett. Szandra megmentette, ő pedig már nem akarja eldobi az életét.

A fiatal lány örökségéből vásárolt nemrég egy 34 négyzetméteres lakást, ahol eddig egyedül élt, és amit most megosztott Ica nénivel. Két különböző ember, két különböző élet: az egyikük 81, a másikuk 18 éves. Akik hisznek a számmisztikában, azok talán látnak összefüggést a dologban, én magam bevallom, nem sokat. Ahogy azonban megismerjük történetüket, máris találunk közös vonást. Rögtön elsőként az emberséget.
Ica néni és Szandra történetével jómagam a Budapest Bike Maffia (BMM) Facebook-oldalán találkoztam először, amely szerveződés elsőként segített a fiatal lánynak és az idős hölgynek. Bemutatkozásukban így írnak magukról: „A Budapest Bike Maffiát egy maroknyi tehetséges és tettvággyal teli bringás fiatal kezdte el azért, hogy a környezetünkben létező szociális problémákkal a társadalmat szembesítsék, és azért, hogy a problémákat aktívan megoldják. Ők nem egyszerűen karitatív kerékpárosok. Dolgozó, küzdő emberek, akiknek a segítségnyújtás elhivatottság, a bringázás pedig szerelem".

„Egy 81 éves idős hölgy minden napját és éjszakáját kénytelen az utcán tölteni. Kint, a Király utca Deák sarkán. Télen, nyáron. Kéreget. Mit tehet? Bízhat abban, hogy vannak segítő kezek. Hogy a következő, vagy épp az azt követő napot túlélje, kér a következő zsemlére, talán felvágottra, erre arra. Mindezt 81 évesen, akkor, amikor nyugodtan kellene a nyugdíjas éveit töltenie egy meleg lakásban, békében, nyugalomban.

Egy, a huszonéves kora elején járó lány aki minderről értesült, aki nem elégelte meg azzal, hogy odadobjon egy ötvenest vagy százast a lelke megnyugtatására, olyan tettet hajtott végre, amire igen kevés példát látunk itthon. Befogadta a saját lakásába, és napok óta segíti az idős hölgy mindennapjait. Gyógyszert, ételt, nyugalmat, békét kap és ad, majd gyűjtést indított.

Mivel tudjuk, hogy a háztáji egészséges portéka ritka felajánlás, ezért a hétvégi gyűjtésünk - amit megspékeltünk tartós élelmiszerekkel – idekerült - írja a szervezet. Szerencsére ismét nagy mennyiségét sikerült gyűjtenünk, így a következő kb. 2 hétre nagy segítség lehet - teszik hozzá. Szandrának gratulálunk, nagy tett ez, nagyobb, mint gondolná, sok embernek lehet ez követendő példa" – olvasható a történet a BMM Facebook-oldalán.

Szandra a Facebookon köszöni meg a sok felajánlást, aminek segítségével segíteni tudott Ica nénin: "Kedves, segítőkész, önzetlen emberek! Nagyon kedvesek vagytok, hogy írtok nekem, meglátogattok és segítetek! Nem jutok szóhoz, annyira megható! Nagyon nagyon hálásak vagyunk mindenért, amit értünk tesztek! Köszönjük szépen! Mindenkinek nagyon jó éjszakát kívánok, holnap visszaírok mindenkinek, akinek ma nem tudtam..."
Úgy gondolom, hogy a fiatalokkal kapcsolatban sokkal inkább ilyen híreknek kéne napvilágot látniuk. Természetesen, nincs minden fiatalnak lehetősége befogadnia egy hajléktalant, de a segítőkészség és a segíteni akarás a legtöbbjükben ott van. Nem dicsekszenek vele, nem posztolják, mert – mondhat bárki, bármit – mindezt természetesnek tartják. Természetesen, ez nem menti fel azokat, akik az elítélendő cselekedeteket elkövetik, de biztos vagyok benne, hogy azok is jelentősen csökkennének, ha a pozitívumok kerülnének címlapra. És ha már a segítségnél tartunk, ha téged is meghatott Szandra és Ica néni története, ha te is segítenél vagy adományoznál nekik, akkor kattints a Budapest Bike Maffia oldalára! https://www.facebook.com/budapestbikemaffia

A történet példát mutathat azoknak az embereknek, akik ugyan megtehetnék, hogy segítenek, mégsem teszik - írja egy kommentelő. Íme néhány hozzászólás a Budapest Bike Maffia Szandráról feltöltött fotója alatt:
Fülöp Zsuzsanna: Nagyon jót tettél, Szandra. Ismerem IcaMamit, és ahol én szoktam vele találkozni, ott mindenki szereti, mert hatalmas szíve van. Mindig van hozzánk pár jó szava. Megérdemli a törődést

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/csoda-budapesten-hajlektalan-nenit-fogadott-be-egy-18-eves-lany.html

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások