Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Közép-Afrikai Köztársaság 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Thaiföld 100%Zimbabwe 100%Ruanda 97%
Kongói Dem. Közt. (Zaire) 96%Panama 93%Brunei 77%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%Jordánia 73%
Szingapúr 67%Nicaragua 67%Olaszország 64%
Ciprus 63%Namíbia 63%Finnország 62%
Görögország 62%Írország 61%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Gyógyít az optimizmus? Igen! :)

Gyógyít az optimizmus? Igen! :)

2014.09.17.

A pozitív emberek tényleg egészségesebbek?Az optimista gondolkozású emberek általában egészségesebbnek is érzik magukat a borúlátó társaiknál, de eddig sokan úgy vélték, ez csak egyszerű feltevés, ami mögött nincs tudományos vizsgálat.A született optimisták mindig is mondták, hogy jobb az egészségük, mint a borúlátó társaiknak, ám a hitetlenkedők eddig csak legyintettek erre, mondván, ezt csak ők gondolják így magukról, de semmi tudományos alapja nincs a kijelentésnek.

Most azonban a Chicago-i Loyola Egyetem pszichológia professzora, Fred Bryant megszerezte a hiteles bizonyítékot is, így mostantól tényleg bátran mondhatjuk, hogy a pozitív gondolkodású emberek egészségesebbek.

A kutató több mint 200 korábbi tanulmányt vizsgált át, és megerősítette azt az állítást, hogy az optimistáknál feleakkora eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, szívroham, stroke, mint a kevésbé bizakodóknál.
Ám korábban úgy vélték, hogy ezek az eredmények az egyéb körülmények miatt születnek, például a boldogabb emberek kisebb valószínűséggel lesznek elhízottak, gyengék, vagy viselkednek bármilyen szempontból az egészségre károsan.
A mostani felülvizsgálat során azonban a professzor sorra vette azokat a tulajdonságokat is, amelyek hatással lehetnek az egészségre, mint például a dohányzás, a testsúly vagy a társadalmi és gazdasági státusz.
A statisztikák szerint a pozitív gondolkodású emberek tovább élnek, és kevésbé éri utol őket a megfázás, és a nehéz időket is könnyebben vészelik át. Egyelőre nem tudnak a kutatók sem választ adni arra, hogy ez miért van így, de úgy sejtik, hogy a boldogabb embereknek alacsonyabb a szorongásszintjük, ez pedig kivédi az olyan káros, többnyire a krónikus stressz okozta fizikai hatásokat, mint például a gyulladásos folyamatok vagy épp a magas vérnyomás.
Más kutatások szerint a pozitív gondolkozás a fizikai kimerültség ellen is véd, ezt egy teszttel is alátámasztották: egy motivációs tréning után biciklire ültették a résztvevőket, és kiderült, hogy a lelkileg "felturbózott" alanyok 18 százalékkal tovább bírták a terhelést, mielőtt teljesen kidőltek volna.A pozitív gondolkodásban az a legjobb, hogy bárki számára elérhető, csak egy kis gyakorlás kell hozzá.
"Ízleld meg a pillanatot" - fogalmazott Bryant, és azt mondja, a legapróbb dolgokat is észre kell venni és hálásnak kell lennünk érte - mint például egy naplemente, vagy az udvaron játszó gyermek látványa, de ugyanilyen a büszkeség, amit egy jól végzett munka után érzünk.
Csak arra kell vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba, például csak azért nem bekötni a biztonsági övet, mert "velem úgyse történhet baj", nem túl biztonságos. Egyszóval legyen optimista, nézzen derűsen a jövőbe, de azért készüljön fel a várható nehézségekre is!

Forrás: ma.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Mennyire tartod magadat tudatos embernek?

Igen. Tudatos vagyok az étkezésben.
Igen. Tudatos vagyok a környezetem védel/mében.
Igen. Tudatos vagyok a gondolataim befogadásában.
Nem tudom. Tudatosság? Az valami úri huncutság?!
Nem. Ahogy esik ugy puffanOK.
korábbi szavazások