ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > Gyermeki jogok III.

Gyermeki jogok III.

2004.10.14.

A m√°sodik cikk folytat√°sa.

20. cikk

Senkit sem szabad k√©nyszer√≠teni arra, hogy bel√©pjen valamilyen egyes√ľletbe. De mindenkinek joga van hozz√°, hogy gyŇĪl√©seket szervezzen vagy hogy csatlakozzon valamilyen egyes√ľlethez, b√©k√©s sz√°nd√©k√ļ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s c√©lj√°b√≥l.

M√≥ricz Zsigmond: Kossuth Lajos azt √ľzente ...

"Alkudoz√°sba akartak ereszkedni Jellasiccsal - folytatta Kossuth -, ama gaz √°rul√≥val, hogy csak nemr√©g visszanyert szabads√°gukat √©s f√ľggetlens√©g√ľket kez√ľnkbŇĎl kicsavarj√°k, s a n√©pet √ļj szolgas√°g j√°rm√°ba hajts√°k! De √©n azt mondtam, hogy mielŇĎtt a nemzet szabads√°g√°b√≥l csak egy hajsz√°lnyit is lealkudn√©k elmegyek √©s megtekintem n√©pemet."

T√∂r√∂k S√°ndor: Az √Āllatok Emberv√©dŇĎ Egyes√ľlete

"Egyszer az √°llatok egym√°s k√∂z√∂tt Emberv√©dŇĎ Egyes√ľleteket alak√≠tottak. ... K√ľld√∂tts√©ggel kerest√©k fel az oroszl√°nt. Az oroszl√°n helyeselte a dolgot.
... √Ėssze is doboltatt√°k a nagygyŇĪl√©st, amelyen megjelentek mind az √°llatok. Vadok √©s h√°zi√°llatok valamennyien k√©pviseltett√©k magukat.
... Mai gyŇĪl√©s√ľnk c√©lja az - folytatta az oroszl√°n - hogy megalak√≠tsuk az √Āllatok Emberv√©dŇĎ Egyes√ľlet√©t."

20. cikk

Minden embernek joga van ahhoz, hogy olyan emberek közé tartozzon, akik számára szimpatikusak.

21. cikk

Mindenki r√©szt vehet a maga korm√°ny√°nak megv√°laszt√°s√°ban. Mindenki jel√∂ltetheti √∂nmag√°t is a v√°laszt√°son. A f√©rfiak √©s a nŇĎk szavazatai egyenrang√ļak.

PetŇĎfi S√°ndor napl√≥j√°b√≥l

"V√°lasztm√°ny ment fel Bud√°ra a helytart√≥tan√°cshoz legal√°bb h√ļszezer ember k√≠s√©ret√©ben. ElŇĎadt√°k k√≠v√°nataikat. A nagym√©lt√≥s√°g√ļ helytart√≥tan√°cs s√°padt volt √©s reszketni kezdett, s √∂tpercnyi tan√°cskoz√°s ut√°n mindenbe beleegyezett."

M√°ty√°s kir√°ly

T√©l derek√°ra √∂sszeh√≠vt√°k a magyar orsz√°ggyŇĪl√©st, hogy eld√∂ntse, ki legyen a kir√°ly. Am√≠g a fŇĎurak a budai v√°rban tan√°cskoztak, addig a Duna jeg√©n √∂sszeseregloŇĎhatalmas t√∂meg lelkes√ľlten ki√°ltozta:
"√Čljen M√°ty√°s kir√°ly! √Čljen a magyar kir√°ly!"

21. cikk

Mindenki saj√°t bel√°t√°sa szerint szavazhat a k√©pviselŇĎire. F√©rfiak √©s nŇĎk egyar√°nt szavazhatnak.

22. cikk

A t√°rsadalomnak, amelyben √©lsz, lehetŇĎs√©get kell adni sz√°modra, hogy szabadon kifejleszd a szem√©lyis√©gedet.
Ez azt jelenti, hogy hozzáférhetsz minden nyilvános információhoz, részt vehetsz minden nyilvános rendezvényen a gazdasági, a társadalmi és a kulturális életben egyaránt, hogy szabadon kialakíthasd a saját véleményedet.

Tamk√≥ Sirat√≥ K√°roly: Az ŇĪrkor t√≠zparancsolata

√Ėr√ľlj, hogy a F√∂ld√∂n √©lsz, √©s embernek sz√ľlett√©l
L√©gy eg√©szs√©ges, erŇĎs √©s sz√©p, m√©lt√≥ az ember√©letre.
√Čletseg√≠tŇĎ l√©gz√©seiddel mindig sz√°molj.
Dolgozz, hogy a vil√°gŇĪr sz√°mtalan bolyg√≥j√°val a mi√©nk lehessen.
Szorozd meg √∂nmagad, √©s oszd el √∂nmagad, hogy √©ljen √©s gyŇĎzz√∂n az ember.
Egyens√ļly √©s harm√≥nia mindig, minden√ľtt, mindenkivel.
Tudd meg: nem vagy egyed√ľl! Az emberis√©g te vagy.
Ne f√©lj! Ha elm√ļlsz is mint ember, √∂r√∂krezgŇĎ atomjaid √ļj √ľnnepekre v√°rva, tov√°bb t√°ncolnak a m√©rhetetlen t√©rben.
Tanulj mindenbŇĎl, s minderre magad is r√°j√∂ssz.

22. cikk

Tanulásodat a társadalomnak, amelyben élsz, segíteni kell. A társadalom életében, kialakításában részt vehetsz.

23. cikk

Jogod van a munk√°hoz, jogod van munk√°dat szabadon megv√°lasztani, valamint jogod van olyan b√©rt kapni √©rte, amely lehetŇĎv√© teszi, hogy meg√©lj √©s eltartsd a csal√°dodat. Ha f√©rfi √©s nŇĎ ugyanazt a munk√°t v√©gzi, ugyanazt a b√©rt kell √©rte kapnia. Minden dolgoz√≥ embernek joga van √©rdekei v√©delm√©ben √∂sszefogni a t√∂bbiekkel.

Hanék - Márkus - Ormos - Ránki: Világtörténet képekben

A jólét árnyékában
"A sz√©les utc√°kon, tereken munk√°st√∂megek jelentek meg, azt k√∂vetelve, hogy dolgozhassanak. Azt√°n meg√©rkeztek hamarosan a rendŇĎr√∂k is gyalogosan meg l√≥h√°ton √©s gumibottal, kardlappal rontottak a t√ľntetŇĎkre. A munk√°sok az√©rt t√ľntettek, mert nem volt munk√°juk."

23. cikk

Minden embernek joga van a munk√°hoz, munk√°j√°√©rt p√©nzt felvenni, amibŇĎl a csal√°dj√°t eltartja. Ez f√©rfire √©s nŇĎre egyform√°n vonatkozik.

24. cikk

A napi munkaidŇĎ nem lehet t√ļls√°gosan hossz√ļ, mert minden embernek joga van a szabadidŇĎh√∂z √©s a pihen√©shez. Minden embernek rendszeresen fizetett szabads√°got kell kapnia.

Zelk Zoltán: Anya, apa hazajöttek

Anya, apa hazajöttek
f√°radtak, mert este van.
Azt kérdezik: féltél, fáztál
idehaza, kisfiam?
Anya simogat és csókol
Kérdezgeti: hogy vagyok?
√Čn megmondom: hogyha megint
elmentek, h√°t meghalok. ...

24. cikk

A pihen√©s a munka gy√ľm√∂lcse. A becs√ľletes munka ut√°n joga van minden embernek a pihen√©sre, a sz√≥rakoz√°sra.

25. cikk

Jogod van hozz√°, hogy t√°mogat√°st k√©rj, ha nem tudsz dolgozni, mert vagy nincs munk√°d, vagy beteg vagy, illetve meg√∂regedt√©l. Jogod van t√°mogat√°st k√©rni, ha nem a te hib√°db√≥l ker√ľlt√©l bajba.

Móra Ferenc: A szánkó

"Kisv√°rtatva hatalmas tŇĪz lobogott a kunyh√≥ban. √Čgett a sz√°nk√≥. A mi sz√°nk√≥nk, amelyikbe egyszer se √ľlt√ľnk bele. A sz√°nk√≥darabok piros l√°ngja hossz√ļ cs√≠kokban t√°ncolt a falon, amely mintha s√≠rt volna √∂r√∂m√©ben, ahogy a d√©r leolvadt r√≥la. Az √∂reg koldusasszony orc√°ja is sz√≠nesedni kezdett. Ahogy r√°nk vetette h√°l√°dos tekintet√©t, a mi sz√≠v√ľnkben is valami melegs√©g t√°madt. √Čs egyszerre megsajn√°ltuk a gazdag b√≠r√≥ fiait, akik √©rzik, hogy milyen j√≥lesik rep√ľlni a sz√°nk√≥n, de nem tudj√°k, milyen j√≥lesik j√≥t tenni a szeg√©nyekkel.

25. cikk

Ha valaki nem tud dolgozni, mert nincs munkalehetŇĎs√©ge, vagy betegs√©g akad√°lyozza, akkor joga van t√°mogat√°st k√©rni.

26. cikk

Jogod van iskol√°ba j√°rni, a tan√≠t√°s√©rt az iskola√©veid alatt nem j√°r fizets√©g. LehetŇĎv√© kell tenni sz√°modra, hogy kitanulj valamilyen szakm√°t vagy tetsz√©sed szerint folytasd a tanulm√°nyaidat. Az iskol√°ban lehetŇĎs√©get kell kapnod arra, hogy minden k√©pess√©gedet kifejleszd √©s megtanuld a m√°s emberek ir√°nti meg√©rt√©st.

M√≥ricz Zsigmond: FillentŇĎ

"A tanfel√ľgyelŇĎ √ļr sok√°, komolyan n√©zett r√° √©s √≠gy sz√≥lt:
De kisfiam, te m√°r el√©g nagy vagy, hogy bel√°sd, senki sem √©l meg hazugs√°gb√≥l. H√°t mi√©rt nem szoksz le arr√≥l a cs√ļnya, rossz szok√°sr√≥l? Jobb volna, ha a leck√©d megtanuln√°d √©s szorgalmas, okos ember lenne beloled.
Megtanulok √©n minden leck√©t - mondta bŇĪnb√°n√≥ arccal FillentŇĎ."

26. cikk

A tanulásért fizetés nem jár. A tanuláshoz mindenkinek joga van. A képességeit mindenkinek joga van fejleszteni.

27. cikk

Ha mŇĪv√©sz, √≠r√≥ vagy tud√≥s is vagy, egy√ľtt kell tudnod mŇĪk√∂dni m√°s emberekkel √©s a k√∂z√∂sen l√©trehozott munk√°nak te is haszn√°t kell l√°sd. MŇĪveidet t√∂rv√©nyes v√©delem illeti meg √©s ezt is hasznodra tudod ford√≠tani.

A forradalom programja

"√Čn a n√©pk√∂lt√©szet k√©pviselŇĎit akartam egyes√≠teni, (...) ahov√° mindazokat sz√°m√≠tom, kik val√≥di szabadelvŇĪek, nem szŇĪkebbek, mer√©szek, nagyot akar√≥k, azon fiatal Magyarorsz√°gnak, amely nem akarja a haza kopott bocskor√°t √∂r√∂kk√© foltozni, hogy legyen folt h√°t√°n folt, hanem tetŇĎtŇĎl talpig √ļj ruh√°ba akarja √∂lt√∂ztetni."

27. cikk

A mŇĪv√©szeknek egy√ľtt kell tudni mŇĪk√∂dni√ľk √©s alkotniuk. Egym√°s munk√°j√°t tisztelni kell. Az alkot√°sokat a t√∂rv√©ny v√©di.

28. cikk

Hogy tisztelj√©k a jogaidat √©s a szabads√°godat, mind a te orsz√°godban, mind a F√∂ld t√∂bbi orsz√°g√°ban, olyan rendre van sz√ľks√©g, amelyik megv√©di azokat a jogokat √©s szabads√°gokat, amelyekrŇĎl itt sz√≥ van.

"Ragadjunk fegyvert az árulók ellen!"

R√©szlet Kossuth Lajos Szeged n√©p√©hez int√©zett toborz√≥besz√©d√©bŇĎl
"√Čn esk√ľsz√∂m a mindenhat√≥ Istenre, ki v√©di az igazs√°gok √©s hitszego √°rul√≥k megb√ľnteti, esk√ľsz√∂m, hogy haz√°nk szabads√°g√°b√≥l egy hajsz√°lnyit utols√≥ csepp v√©remig elraboltatni nem engedek, esk√ľsz√∂m, hogy haz√°nkat v√©deni fogom, m√≠g karomat felemelhetem. A magyarok istene engem √ļgy seg√©ljen √©s √°ldjon meg engemet!"

28. cikk

Ahhoz, hogy jogaidat tisztelj√©k, a F√∂ld√∂n minden√ľtt jogszab√°lyokra van sz√ľks√©g.

29. cikk

Ez√©rt neked is vannak k√∂teless√©geid azokkal az emberekkel szemben, akikkel egy√ľtt √©lsz. A t√∂rv√©nyes rend egyetlen egy jogodt√≥l √©s szabads√°godt√≥l sem foszt meg mindaddig, am√≠g nem s√©rted meg embert√°rsaid jogait √©s szabads√°g√°t. LehetŇĎv√© teszi, hogy minden ember tisztelje a t√∂bbi embert, √©s √≠gy tisztelj√©k ŇĎt mag√°t is.

Erich Kastner: Emil, a mintagyerek

"Emil nagyon szerette az anyj√°t. S hal√°lra sz√©gyelte volna mag√°t, ha semmittev√©ssel t√∂lti az idej√©t, mialatt a mama dolgozik, sz√°mol, √ļjra dolgozik. ŇĎ meg l√≥gjon meg a munka elŇĎl, √©s a szomsz√©dja f√ľzet√©bŇĎl m√°solja le a feladatait? Bliccelje el az iskol√°t, szedje r√° a mam√°t, r√≠kassa meg, amikor vil√°gosan l√°tja, hogy az anyja minden k√∂vet megmozgat, hogy ŇĎ semmiben ne szenvedjen hi√°nyt, s minden ugyan√ļgy meglegyen, mint tehetŇĎsebb iskolat√°rsainak. (...) Szerette, ha d√≠cs√©rik, nem a maga kedv√©√©rt, hanem mert anyj√°nak okozott vele √∂r√∂met. B√ľszke volt arra, hogy a maga m√≥dj√°n valamennyire visszafizetheti a mam√°nak, amit ŇĎ eg√©sz √©let√©ben, soha ki nem f√°radva, √©rte tett."

29. cikk

Minden embernek embert√°rsaival szemben k√∂teless√©gei vannak. A tisztelet, a megbecs√ľl√©s k√∂lcs√∂n√∂s kell, hogy legyen.

30. cikk

A világon egyetlen ország, egyetlen társadalom, egyetlen ember sem engedheti meg magának, hogy lerombolja azokat a jogokat és szabadságokat, amelyekrol most itt olvastál.

Naplótöredék 56-ból

"Otthon mindenki ideges. √Čdesany√°m nagyon kedvetlen. Folyton azt mondogatja, hogy t√ļl sz√©p √°lom volt f√ľggetlennek lenni, kapunk helyette olyan terrort, amilyen m√©g nem volt. Mindenhonnan √ļjabb k√©ts√©gbeejtŇĎ h√≠rek j√∂nnek. P√©csett √©jjel 2-kor t√°madtak az oroszok, m√©g folyik a harc. GyŇĎr m√°r elesett. Mi√©rt van mindig √ļgy, hogy n√©h√°ny √°rul√≥ az ezrek √°ldozat√°val szerzett szabads√°got elragadja tŇĎl√ľnk?"

30. cikk

A világ egyetlen országának sincs joga eltörölni a gyermek jogait és szabadságát.

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok