ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > Gyermeki jogok II.

Gyermeki jogok II.

2004.10.14.

Az elsŇĎ cikk folytat√°sa.

6. cikk

Az igazs√°gszolg√°ltat√°snak minden√ľtt meg kell v√©denie t√©ged, ugyan√ļgy, mint b√°rki m√°st.

Az Emberi és Polgári jogok nyilatkozata

"V√°d al√° helyezni, letart√≥ztatni, fogva tartani b√°rkit is csak a t√∂rv√©ny √°ltal meghat√°rozott esetekben s a t√∂rv√©ny √°ltal elŇĎ√≠rt form√°k k√∂z√∂tt lehet."

7. cikk

A törvény minden emberre vonatkozik, egyformán kell alkalmazni mindenkire.

"A t√∂rv√©ny a k√∂zakarat kifejez√©se. (...) alkot√°s√°ban minden polg√°rnak a joga van szem√©lyesen vagy k√©pviselŇĎi r√©v√©n k√∂zremŇĪk√∂dnie."

8. cikk

B√≠r√≥s√°gon perelhetsz a t√©ged megilletŇĎ jogok√©rt, ha valaki megs√©rti √°llamod egyik t√∂rv√©ny√©t.

Deák Ferenc , a haza bölcse

"Legyetek t√ľrelemmel haz√°m fiai. Akik jogaitokat elvett√©k, nem j√°rnak az igazs√°g √ļtj√°n, de mi azon j√°runk. ErrŇĎl az √ļtr√≥l nem szabad let√©rn√ľnk. Se cs√°b√≠t√≥ √≠g√©ret, se fenyeget√©s, se erŇĎszak ne t√°ntor√≠tson el benn√ľnket."

6-7-8. cikk

T√∂rv√©nyes √≠t√©let n√©lk√ľl jogaiban az ember nem korl√°tozhat√≥. Tetteidben senki sem akad√°lyozhat meg addig, am√≠g azok tisztess√©gesek.

9. cikk

Senkinek sincs r√° joga, hogy ok n√©lk√ľl b√∂rt√∂nbe z√°rjon, ott fogva tartson, vagy h√°zadb√≥l elŇĪzz√∂n.

Fegyverletétel Világosnál

"Okt√≥ber 6-√°n Pesten kiv√©gezt√©k Batthy√°ny Lajost. Aradon a tizenh√°rom honv√©d t√°bornokot. A b√∂rt√∂n√∂k megteltek honv√©dtisztekkel, k√©pviselŇĎkkel, korm√°nybiztosokkal, papokkal, a szabad csapatok harcosaival, di√°kokkal, m√°rciusi fiatalokkal, a hat√°ron t√ļli v√°rosk√°k, falvak magyar menek√ľltekkel. Hegyek, erdŇĎs√©gek, puszt√°k rejtegett√©k a bujdos√≥kat, akik elfog√°s√°√©rt hajt√≥vad√°szatot rendezett a cs√°sz√°ri katonas√°g √©s csendŇĎrs√©g."

9. cikk

Ok n√©lk√ľl nem lehet embereket el√≠t√©lni. Senkinek sincs joga, hogy ok n√©lk√ľl megfosszon a jogaidt√≥l. √Ārtatlan embereket nem lehet b√∂rt√∂nbe z√°rni.

10. cikk

Ha b√≠r√≥s√°g el√© ker√ľlsz, jogod van a nyilv√°nos t√°rgyal√°sra √©s arra, hogy f√ľggetlen √©s p√°rtatlan b√≠r√≥s√°g hozzon √≠t√©letet √ľgyedben.

Kr√ļdy Gyula: A feh√©r haj√ļ fi√ļ

"Az √∂reg Illupka futott a gener√°lishoz, hogy kegyelmet k√©rjen a fi√ļ sz√°m√°ra. A gener√°lis hajthatatlan maradt. Lacit a b√∂rt√∂nbe z√°rt√°k. M√°snap a piacra k√≠s√©rte egy szakasz katona. Mindegyik katon√°nak vesszŇĎ volt a kez√©ben. A gener√°lis parancs√°ra ott volt az eg√©sz v√°ros az √≠t√©let v√©grehajt√°s√°n√°l. Laci egyetlen jajki√°lt√°st sem hallatott. √Ėsszeszor√≠totta a fog√°t, √©s lehunyta a szem√©t. A huszon√∂t√∂dik vesszŇĎ√ľt√©sn√©l √°jultan esett √∂ssze. ..."

11. cikk

Mindaddig √°rtatlannak kell tartani t√©ged √©s aszerint is kell b√°nni veled, am√≠g a bŇĪn√∂ss√©gedet be nem bizony√≠tj√°k. Ha megv√°dolnak, mindig jogod van a v√©delemre.

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

"Ember ez, ember fia, s √©n gyŇĪl√∂l√∂m, csontom velej√©bŇĎl gyŇĪl√∂l√∂m!
Most a Csapat nagyobbik fele √ľv√∂lt√∂tt fel:
Ember! Mi k√∂z√ľnk az emberhez? Menjen oda ahov√° val√≥!
Az √°m, hogy r√°nk z√ļd√≠tsa a parasztokat! - l√°rm√°zott Sir K√°n. - Nem, adj√°tok csak nekem. Ember: √©s egyik√ľnk sem tud a szeme k√∂z√© n√©zni.
Akela √ļjra felemelte a fej√©t, √©s √≠gy sz√≥lt: Vel√ľnk evett, vel√ľnk tany√°zott. Hajtotta nek√ľnk a vadat. Egyetlen szav√°t sem szegte meg a Vadon T√∂rv√©ny√©nek."

10-11. cikk

A b√≠r√≥s√°g nem titkolhat el az √ľgyedben semmit. A b√≠r√≥s√°g elŇĎtt mindenki egyenlŇĎ.

12. cikk

Senki sem avatkozhat be ok n√©lk√ľl csal√°di √©letedbe, nem hatolhat be a lak√°sodba, nem bonthatja fel leveleidet, nem terjeszthet hazugs√°gokat r√≥lad.

Magyar népmonda: A rab asszony meg a fia

"Amikor Dorozsm√°t a t√∂r√∂k feld√ļlta, az egyik lovas felkapott egy magyar kisfi√ļt. Maga el√© tette a nyeregbe, √©s elv√°gtatott vele. Az √ľgyes kisfi√ļ megtetszett egy t√∂r√∂k nagy√ļrnak. Megvette a katon√°t√≥l √©s egy√ľtt neveltette saj√°t fiaival. A magyar fi√ļb√≥l nagy √ļr lett a t√∂r√∂kn√©l. Amikor megh√°zasodott, m√°r basa volt."

12. cikk

A magánéletedbe nem avatkozhat be senki. A magántulajdont megsérteni nem lehet. Jogod van a szabad élethez. Senki nem sértheti meg a személyiségi jogaidat.

13. cikk

Jogodban áll kedved szerint szabadon közlekedni országodban. Jogodban áll elhagyni az országodat és vissza is térhetsz.

L√°z√°r Ervin: √Ėregap√≥ madarai

√Čs mi√©rt j√∂nnek vissza a madarak Afrik√°b√≥l? - k√©rdezte Gyuszk√≥. Ott mindig meleg van, t√°pl√°l√©kuk van el√©g. Akkor mi√©rt?
Mert itt sz√ľlettek. Ez a haz√°juk. Az√©rt - mondta √Ėregap√≥.

14. cikk

Senki sem szabhatja meg, hogy hova utazhat, vagy nem utazhat valaki. Bárhol élhet, lakhat az ember a világon.

15. cikk

Ha igazságtalanság ér, jogod van rá, hogy másik országba menj és ott védelmet kérj. De elveszíted ezt a jogodat, ha megölsz valakit vagy ha te magad sem tartod tiszteletben azt, ami itt, ezekben a cikkekben írva áll.

Magyar népmonda: Rákóczi harangja

"Mikor R√°k√≥czi Ferenc elbujdosott haz√°j√°b√≥l, az ellens√©g kihirdette, hogy √∂ssze kell t√∂rni minden t√°rogat√≥t. El kell √©getni. Ne maradjon a veszedelmes hangszerbŇĎl egy√©b csak hamu. (...)
Nem maradt hát itthon még a hangja sem Rákóczinak.
T√∂rt√©nt ugyanakkor, hogy a debreceniek √ļj harangot √∂nt√∂ttek. (...)
A harang sz√≥lt, sz√≥lt. ... R√°k√≥czi Ferencnek hazasz√°ll√≥ lelke a harang hangj√°ban v√©gigrep√ľlt a magyar mezŇĎk√∂n."

14. cikk

Addig van jogod v√©delmet k√©rni, am√≠g te is betartod a t√∂rv√©nyeket. Ha √ľld√∂z√©s √©r, jogod van m√°sik orsz√°gban v√©delmet k√©rni.

15. cikk

Jogod van r√°, hogy valamilyen √°llam polg√°ra l√©gy, √©s ok n√©lk√ľl senki sem akad√°lyozhat meg abban, hogy felvehess egy m√°sik √°llampolg√°rs√°got, ha ezt tenn√©d sz√≠vesen.

Szent István ítélete

"... Igy t√∂rt√©nt, hogy hatvan besenyŇĎ f√©rfi felkerekedett, elindult Bulg√°ri√°b√≥l, hogy magyar f√∂ld√∂n telepedjen meg. Tudt√°k pedig, hogy Szent Istv√°n v√©rrel √©s vassal verte ki az orsz√°g√°b√≥l a fegyveresen bet√∂rt besenyŇĎ hadakat. De ŇĎk b√©k√©sen j√∂ttek √©s b√≠ztak benne, hogy √ļgy is fogadj√°k ŇĎket. Rakott szekereken hozt√°k minden vagyonukat, aranyat, ez√ľst√∂t, sokf√©le d√°gas√°got, s a hat√°rra √©rve, s ott bebocs√°ttat√°st k√©rte mint vend√©gek."

15. cikk

T√∂rv√©nyes √ļton b√°rki megv√°ltoztathatja az √°llampolg√°rs√°g√°t. Egy embernek lehessen t√∂bb √°llampolg√°rs√°ga. Jogod legyen m√°s √°llam √°llampolg√°ra lenni.

16. cikk

Mindenkinek joga van r√°, hogy megh√°zasodjon √©s gyermekei legyenek. Ebben sem a bŇĎrsz√≠n nem j√°tszhat szerepet, sem az, hogy ki milyen orsz√°gb√≥l sz√°rmazik. F√©rfinak √©s nŇĎnek egyforma jogai vannak h√°zass√°gban √©lni √©s a h√°zass√°got felbontani. Senkit sem szabad k√©nyszer√≠teni a h√°zasod√°sra. A korm√°ny k√∂teles v√©delmezni a csal√°dot.

Buda Ferenc: Ne rejtŇĎzz el ...

"Mindenekben megtal√°llak,
s öröm markol meg ha látlak.
Nézz rám, szólok a szemednek,
ne fuss el, nagyon szeretlek."

16. cikk

A h√°zass√°g, a csal√°d mindenkinek mag√°n√ľgye. Senki sem szabhatja meg, hogy kivel h√°zasodj √∂ssze. Senkit sem szabad h√°zass√°gra k√©nyszer√≠teni.

17. cikk

Jogod van r√°, hogy legyen tulajdonod, √©s azt senki sem veheti el tŇĎled.

Móra Ferenc: Selyem Jánoska

"Hanem a zsinegje volt neki sz√©p hossz√ļ, s az kellett nekem √©ppen. Ahogy nekilend√ľlt, rohantam elŇĎ az enyimmel, mint a ny√≠l. √ögy ler√°ntottam, hogy J√°noska csak akkor kapott √©szbe, mikor m√°r hozz√° is k√∂t√∂ztem a zsinegj√©t a magam√©hoz.
Ne vedd el Tam√°s, az Isten √°ldjon meg!
Látod, én sose bántom más játékát!
Nem √°m, mert gy√°va vagy!"

17. cikk

Tulajdonod b√°rmennyire lehet, ha azt becs√ľletesen szerezted. Becs√ľletes tulajdon n√©lk√ľl, becs√ľletes ember sem l√©tezik.

18. cikk

Jogodban √°ll szabadon megv√°lasztani a vall√°sodat. Jogod van arra is, hogy m√°sik vall√°st v√°lassz √©s hogy azt gyakorold egymagadban vagy m√°sokkal egy√ľtt.

A keresztény Európa

"A k√∂z√©pkorban az eg√©sz Eur√≥p√°ban elterjedt a kereszt√©ny vall√°s. A kir√°lyok is kereszt√©nyek voltak. Az egyik kereszt√©ny vall√°s - a r√≥mai katolikus vall√°s - k√∂zpontja R√≥ma. E vall√°s vezetŇĎje a p√°pa. A katolikus papok a k√∂z√©pkor elej√©n latinul im√°dkoztak, √≠rtak √©s pr√©dik√°ltak. Sok√°ig a t√∂rv√©nyeket, sot m√©g a k√∂ltem√©nyeket is ezen a nyelven √≠rt√©k. Legink√°bb papok tan√≠tott√°k a gyerekeket √≠rni, olvasni."

18. cikk

Jogodban √°ll szabadon megv√°lasztani vall√°sodat. Mindenki olyan vall√°st gyakorol, amilyet akar. A vall√°s, a hit az ember lelk√©nek a t√ľkre. Ezt nem lehet dikt√°lni.

19. cikk

Jogod van rá, hogy azt gondold és mondd, amit akarsz, és ezt senki sem tilthatja meg neked. Gondolataidat ki kell tudnod cserélni másokkal, olyanokkal is, akik más országokban élnek, ezt határok nem akadályozhatják meg.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Fels√©ges √ļr - sz√≥lalt meg v√©gre. - Tudom, hogy nem vagy hozz√°szokva az ŇĎszinte sz√≥hoz. De √©n m√°r abban v√©n√ľltem meg. ... Nem tudok m√°st mondani, csak amit gondolok.
Hát mit gondolsz? - szólt fagyosan a szultán.
B√°lint √ļr s√°padtan, de nyugodt hat√°rozott hangon felelte:
Azt, hogyha az egész ország a tied is, meg ha minden magyarból török lesz is, én nem ... én nem ... én nem! ..."

19. cikk

Jogod van rá, hogy azt gondold és mondd, amit akarsz. A gondolataidat ki kell tudni cserélni másokkal. Ezekkel nem lehet megsérteni senkit.

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok