Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Értékmentő misszióban. Andreát bízták meg, akinek arcáról nem tűnik el a mosoly

Értékmentő misszióban. Andreát bízták meg, akinek arcáról nem tűnik el a mosoly

2016.04.17.

DUNAKILITI VEZETŐSÉGE úgy döntött, hogy a falu értékeit könyv formájában „ajándékba adja" a település lakóinak. A kötet fő munkálatait Suri Andreára bízta, akiről 16 éves korában derült ki, hogy egy nagyon ritka genetikai betegségben szenved. Ragadós a jó példa. Egyre több település igyekszik megmutatni önmagának és a világnak az értékeit, melyeket lakói szorgalmasan gyűjtenek.

Ám az már ritkább, hogy ezeket az önkormányzat elhatározásából kötetbe is foglalják, amiből mindenki kap egy-egy példányt. Nos, ez történt Dunakilitin, az apropót a település 850 éves évfordulója adta. Az ötlet Kovács Andor Tamásnétól, a falu első emberétől ered, de a konkrét értékekre már a helybéliek tettek javaslatot. Igényes könyv született, a kívülálló nem is gondolná, mennyi természeti és építészeti érték található az alig 2000 lelkes Győr-Moson-Sopron megyei faluban.

Dunakilitin látta meg a napvilágot dr. Batthyány-Strattmann László, a „szegények orvosa", akit 2003-ban boldoggá avattak. Szülőházában működik a helyi általános iskola, a gyerekek csak annyit mondanak otthon reggelente: mennek a kastélyba.

A falu szülötte dr. Csebi Pogány Alajos gyémántmágnás, aki ötcsillagos szállodát épített a településen 2008-ban (igaz, pár éve bezárta a kapuit). Itt tanult Suri Andrea, a kötet szerkesztője, aki a munka oroszlánrészét végezte, ami a 28 éves lánynak nem kis erőfeszítésébe került, mert ritka genetikai betegségben szenved.

– Tizenhárom éves koromig teljesen egészséges voltam. Szinte egyik napról a másikra megromlott a hallásom, de nem fogtam föl tragikusan. Három év múlva közölték az orvosok a diagnózist: az agy egyensúlyközpontjában történt valami, emiatt a mozgáskoordinációm is fokozatosan romlott. A szüleim segítik a mindennapi életemet – mondja Andrea, akinek időnként nehezen lehet érteni a beszédét, de az arcáról egy pillanatra sem tűnik el a mosoly.

Az ELTE-n végzett magyar és alkalmazott nyelvészet szakon. A szakdolgozatát a jelnyelvről írta, és sokáig azt tervezte, hogy a fővárosban marad, korrektorként szeretett volna elhelyezkedni.

– A nagyvárosban kitágult a látóköröm, Dunakilitit szegényesnek éreztem – folytatja. – De amikor visszajöttem, láttam, milyen szépen fejlődik a falu. Ebben részt akartam venni, nagyon jólesett, amikor a polgármester asszony megkeresett, hogy távmunkában dolgozzak a hivatalban. Eleinte plakátokat szerkesztettem, aztán más munkákat is kaptam.

Hivatalosan négy órában dolgozom, mert 84 százalékban rokkant vagyok – meséli a fiatal lány, s máris előveszi a kötetet. Szeretettel veszi kézbe a kemény borítású, fényképekkel teli könyvet. Az előszavát ő írta és több fejezetet is. Hogy minél pontosabb legyen az értéktár, szakemberekkel vette fel a kapcsolatot. Fotósokat bízott meg, majd válogatta a fényképeket. Rohamtempóban készült el a kiadvány, alig két és fél hónap alatt.

– Nagyon pozitív volt a visszhangja, sokan megállítottak az utcán, gratuláltak, másoktól kedves leveleket kaptam. Ezerháromszáz példányban nyomták ki, minden háztartás ingyen kapott belőle egy-egy példányt. Lesz folytatása is, de még nem tudom, mikor – mosolyog Andrea.

Dunakiliti tavaly megnyerte a Virágos Magyarországért versenyt, s az idei nemzetközi megmérettetésen hazánkat képviseli a falu kategóriában. Már készülnek a tervek, a kertészek készenlétbe helyezték az ásóikat.

Rajtuk nem fog múlni, hogy elsők legyenek!

Forrás: szabadfold.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások