optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Egyetlen levél mindennap meghozza a boldogságot?

Egyetlen levél mindennap meghozza a boldogságot?

2017.08.05.

Érdekes kísérletet próbált ki egy nő a barátnőjével, amiben mindennap e-mail írtak egymásnak, ráadásul a tartalmára is volt egy kikötés. Szinte senki sem gondolná, milyen nagy hatással lehet a hangulatra és az emberi kapcsolatokra egy-egy szó vagy egy rövidebb levél. Pedig akár boldogabbá is tehet egy ilyen apróság, és most azt is megtudhatod, hogyan. Egy középkorú nő és legjobb barátnője izgalmas projektbe vágtak, és megosztották a tapasztalataikat.

Charlotte Haigh a pszichológusa tanácsára próbált ki egy szokatlan dolgot. Az újságírónő rengeteg nehézségen ment át, elvesztette kisbabáját, elvált, és szinte teljesen összetört, ráadásul a terápiák sem bizonyultak igazán hatásosnak, hamarosan pedig komoly depressziós tünetei lettek. Ezért az orvosa azt tanácsolta neki, hogy mindennap írjon egy kis összefoglalót arról, ami történt vele.

Mindennap egy ilyen levél a boldogság kulcsa?

De természetesen egyáltalán nem volt mindegy, hogy mit ír le. A szakértő ugyanis rávilágított arra, hogy Charlotte csakis a negatív dolgokat látja meg az életében, ezért azt kérte tőle, hogy csak pozitív történésekről meséljen, amit rossznak lát, azt hagyja ki, és keressen helyette mást, akár igen apró, jó dolgokat. Ez elsőre nehezen ment, ezért megkérte barátnőjét, hogy csatlakozzon a projekthez, és inkább egymásnak írjanak. Azért ő jutott eszébe, mert Laura hosszú ideig külföldön élt, és ezalatt eltávolodtak egymástól, most viszont szerették volna újra felélénkíteni a barátságukat.

Charlotte a kis dolgokat is értékelni kezdte

Így már nagyobb örömmel írta meg a pozitív beszámolót, ráadásul utánanézett, és kiderült, hogy több tudományos kutatás is bizonyította már, hogy a napi jó történések összegzése javítja a kedélyállapotot, képes motiválni, csökkenti a depresszió tüneteit, sőt ,még az alvásban is segít.

Igaz, hogy Charlotte elmondása szerint olyan aprónak tűnő, mégis sokat jelentő dolgok szerepeltek benne, mint a hála azért, mert van két gyönyörű cicája, vagy a boldogság, hogy végre eljutott jógaórára, esetleg, hogy kinyíltak a virágai, hamarosan mégis hatalmas változást tapasztalt.

Rengeteg mindenben segített a levél

Nemsokára mindketten azt vették észre, hogy azt is listázni kezdték, ha sikerült elérniük egy céljukat, így sikeresebbnek és magabiztosabbnak érezték magukat, sőt, még arra is motiválta őket az esti e-mail, hogy minél több dolgot, akár a régóta halogatott nagytakarítást is végre megcsináljanak.

- Sokszor leírtam azt is, amikor egy barátomnak segítettem, és végre kedves emberként kezdtem látni magam. Egyébként elég önkritikus vagyok, ez a levél viszont rávilágított, hogy sok pozitív tulajdonságom is van - írta a nő a Prima oldalán, és azt is elmondta, hogy sokkal közelebb kerültek egymáshoz Laurával, akivel később egy kicsit tovább is fejlesztették a kísérletüket.

- Néha azokért a dolgokért, amiket jól csináltunk, megjutalmaztuk magunkat. Legyen szó egy csésze csendben elfogyasztott teáról vagy egy közös spa-napról. Ez azért volt jó, mert a jövőbeni jutalom gondolata növeli a boldogsághormonok szintjét az agyban, plusz motivációt ad, és fokozza a jókedvet.

Megváltozott az életük

Charlotte azt is elmondta, hogy sok minden változott, mióta pozitív e-maileket írnak egymásnak. Meglátták a jó dolgokat minden apróságban, nőtt az önbizalmuk, aktívabbak és boldogabbak lettek, mint előtte, ráadásul sokkal erősebb lett a kapcsolatuk. A nő ezért mindenkinek ajánlja ezt a kis kísérletet, de nem is kell feltétlenül e-mailt írni, elég csak egy naplót vezetni a jó dolgokról, amik aznap történtek veled.

Forrás: femina.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Szegner Ferenc, 2017.11.07. 19:02:20
Igen a poztív gondolatok sokat segítenek az élet minden teröletén.
Amit táplálunk a tudat alatiban az fog megvalósulni, ha jó magot ültetük el, akkor jó gyömölcsöt szedhetünk, de ha rosz magot ültetönk akkor rosz gyümölcsöt szedünk le.
piroska, 2017.10.31. 17:54:19
ügyesek vagytok, követendő példa
Tóth Józsefné, 2017.09.18. 13:54:33
Köszöntöm a levél írókat, a válaszadókat! Nyolc éve özvegy vagyok, nagyon sokára jött el a kegyelmi állapot. Az eljövetelében a versek segítettek, kb. négy éve. Azelőtt csak olvastam, azóta rendszeresen tanulom és szavalom. Mindent, ami az ember lelkét megérinti, ami a szeretetről szól. Most pedig kérem a segítségeteket! Ápolónő voltam, és rendszeresen felkérnek a Kossuth Zsuzsanna emlékére rendezett ünnepségekre mondjak az ápolás nehézségéről, küzdelmeiről szóló verset, de kettőn kívül , amit már szavaltam, nem találok /Akkor legyél ápoló és Az ápolód vagyok ezeket mondtam/. Ha találtok szép verseket küldjétek el, nagyon szívesen venném! Köszönöm! Tóth Józsefné Erzsébet
Heiszám Ildikó, 2017.09.01. 22:29:04
Nagyon tetszik az ötlet.Én is szoktam írni,de a negatív dolgokat is leírom.Sokszor érzem azt,hogy pont a leírás miatt már nem látom olyan szörnyűnek a történetet.Kipróbálom azért a CSAK POZITÍV eseményeket leírni.Köszönöm a tanácsot.
KISS ÉVA, 2017.08.07. 21:59:38
Szerintem,nagyon jó dolog.Most,pont én is gyakorlom ugyan nem írásba de probálom a gondolataimat,pozítiv irányba terelni ha kicsit is negativ vagyok azonnal azt,mondogatom magaban minden rendbe lesz,szerencsém lesz s tul leszek ezen a jelen pillanatnyi nehézségen.
Böszörményi Judit, 2017.08.06. 17:45:49
Az jutott eszembe erről, hogy egy ismerősöm Karácsonyra (!) kapott egy kis barátságos borítójú füzetet, amelynek minden oldalára írt az ajándékozó egy-egy szép gondolatot/idézetet, reggeli lapozgatásra...
Bilikné Mária, 2017.08.05. 16:21:11
Hallottam már róla, de én még nem csinálom!
Petrók Éva, 2017.08.05. 15:55:56
Igen, én már régóta csinálom ahz irást , és be vált....

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások