optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > BudapestiBikeMaffia, a Vitamin kommandó és a Vacsi

BudapestiBikeMaffia, a Vitamin kommandó és a Vacsi

2015.04.03.

A budapesti bringásszubkultúra már nem csupán egyedi akciókkal segít a nélkülözőkön
A Budapest Bike Maffia alulról jövő civil kezdeményezés. A fővárosi bringás szubkultúra fiataljai arra szerveződtek, hogy aktív módon segítsenek a nehéz helyzetben lévő embertársaikon. Hajléktalanoknak osztanak rendszeresen ételt, amit saját maguk főznek meg, csomagokkal segítik a rászoruló családokat, de állatmenhelyeken is kiveszik a részüket a feladatokból. Nem tartják magukat hősöknek. Másoknak segítő kezet nyújtani számukra természetes. Társadalmi forradalom két keréken.

Karácsony előtt, még 2011 decemberében született meg a Budapest Bike Maffia (BBM) ötlete. Egy belvárosi biciklis baráti társaság azon tanakodott, mit kellene csinálni az ünnepek alatt: a biciklizés és a főzés volt a vezérfonal. Gondoltak egyet, és elhatározták, ezen az ünnepen azokkal szeretnének jót tenni, akiknek tényleg szükségük van rá. December 24-én fogták magukat, saját pénzből összedobtak százötven szendvicset, tisztasági szereket, majd bringára pattantak, és szétosztották ajándékukat a hajléktalanok között.

Egyértelmű lett, hogy ezeket az akciókat folytatni kell. Az első időkben csak a baráti társaság járta ad hoc módon a várost, de a csapathoz szép lassan egyre többen csatlakoztak. Ma már csaknem négyszáz önkéntes segíti a munkájukat. Főleg fiatalok, de vannak kisgyermekes családok és idősebb emberek is a rendszeres támogatók között. Bárki csatlakozhat hozzájuk, de Havasi Zoltán, a BBM vezetője szerint az még fontosabb lenne, ha példájuk nyomán egyre többen mernének kilépni a komfortzónájukból, hogy a saját helyzetükhöz, lehetőségeikhez képest segítsék a rászorulókat.

Csaknem két évig a saját pénzüket fektették be a BBM munkájába, de tavaly óta egyesületként működnek, így már pénzadományokat is tudnak fogadni.

– Aki kicsit is nyitott szemmel jár, az szembesül azzal, mennyi nehéz helyzetben élő ember van, akin segíteni kell. A Budapest Bike Maffia tevékenysége egyfajta hungarikum: a világon még senki nem ötvözte a bicikliskultúrát a szociális munkával. A BMM tevékenységének a segítségnyújtás mellett fontos feladata a közösségi lét: egy-egy ilyen program egyfajta fieszta, ahol a bringások összejöhetnek – mondja Havasi Zoltán.

A BBM több vonalon segíti a rászorulókat. Kéthetente, szombatonként rendezik meg a közösségi főzést a Szimplakertben, ahol a Karma Egyesülettől kapott, illetve saját felajánlásból összegyűlt adomány alapanyagokból csaknem 150 adag meleg ételt főznek meg, de az ebéd mellé desszertet és tisztasági csomagot is juttatnak az utcán élőknek vagy a nehéz helyzetben lévő családoknak. Egy-egy ilyen délutánon három-négy bringáscsoport keresi fel a rászorulókat: már bevett útvonalaik vannak Budán és Pesten egyaránt, de ha útközben látnak valakit, akinek jól jönne a csomag, őt is megajándékozzák.

Az elmúlt évek alatt személyes kapcsolat alakult ki a bringások és a hajléktalanok között. Egyiküket például most márciusban tortával lepték meg a születésnapján. Üvegpohárral koccintottak az egészségére, mert ilyenkor az így dukál. És mindenki megérdemli ezeket a pillanatokat, még akkor is, ha mindezt egy aluljáróban tudja csak megélni.

A Szimpla vasárnapi őstermelői piacán az ottani vásárlóktól gyűjtenek adományokat, a VII. kerületi Gyermekjóléti Központ segít nekik abban, hol is van égető szükség ezekre a csomagokra. Ezzel havonta nyolc családot segítenek. Havasi Zoltán reméli, hogy ez a kör a jövőben bővülhetne, más kerületekkel is tudnának ilyen formában együttműködni.
De ezt a jövőben szeretnék kiterjeszteni: a Vacsi (Válassz egy családot te is!) nevű programmal más kerületekben élő családokkal szeretnének jót tenni. A tervek szerint magánszemélyeket, vállalkozásokat vonnának be ebbe a projektbe: egy online felületen választhatnak majd az adományozók maguknak olyan családot, amelyet havi rendszerességgel támogatnának. A felajánlás útját is nyomon tudják követni, az élelmiszereket és a háztartási dolgokat már a „maffiák" szállítják el a családokhoz.
Időközönként biciklis minitúrákat szerveznek a péceli és szentendrei állatmenhelyekre is: tápot, gyógyszert, bolhairtót visznek a szervezeteknek, megsétáltatják a kutyákat, kitakarítják a kenneleket, így segítve a szervezetek munkáját.

De van a közösségi főzésnek egy kistestvére, a Vitamin kommandó: a Karma Egyesület felajánlásból érkezett zöldséget, gyümölcsöt osztják szét a hajléktalanok között hetente több alkalommal, de ez csak a BBM szűk baráti társaságának a feladatai közé tartozik.
Az elmúlt időszak legnagyobb élménye számukra az volt, amikor torkos csütörtököt rendeztek a hajléktalanoknak klasszikus vasárnapi ebéddel. 320 adag gyöngyöző tyúkhúslevest, rántott húst, krumplipürét és desszertet vittek ki az utcán élőknek.
Tervekben sincs hiány: Havasi Zoltánék most azon munkálkodnak, hogy országszerte megnyerjék a pékségeket a jó célnak: a nap végére megmaradt felesleges árut, ami másnap már nem adható el, de még fogyasztható, a rászorulók között szeretnék szétosztani. Egyre többen ismerik és ismerik el a BBM tevékenységét, ráadásul idén ők nyerték meg a Super Channel által életre hívott, a hazai kreatív élet legizgalmasabb szereplőit bemutató Highlights of Hungary-szavazást, amire senki sem számított. Ezen a listán elsősorban divatmárkák, építészeti és designtematikájú projektek szerepelnek.
A Budapest Bike Maffia munkáját már más vidéki városok bringás köre is követni kezdte. Nemrég megalakult a debreceni csapat, amellyel közösen szerveznek a közeljövőben egy nagyobb akciót. De a kétkerekű misszionáriusok híre már az országhatárokon túlra is elért. Markus Winiger a svájci Tages- Anzeigerben olvasott egy cikket a magyar szervezetről. Annyira megtetszett neki az ötlet, hogy adománygyűjtést szervezett, és 980 svájci frankot (280 000 forintot) gyűjtött össze. Ráadásul még munkahelye, a Collardi közvetítőcég vezetője is támogatta az ötletet. Winiger egy barátjával kereste fel Budapesten a BBM-et, akiket elkísértek az egyik Vitamin kommandós akciójukra.

– Svájcban nem találkoztam eddig ilyen szintű szegénységgel – fogalmazott Winiger. – Látni, hogy az emberek mennyire örülnek egy-egy adag meleg ételnek, a gyümölcsnek, a kávénak és a kedves szavaknak. Nagyon boldoggá tett, hogy segíthettünk. Elgondolkodtató élmény volt, hogy olyan emberektől kaptunk búcsúzáskor egy mosolyt, akiknek semmijük nincs.

A cikk nyomán a múlt héten egy svájci házaspár is meglátogatta a magyar csapatot, az ő segítségükből a BBM egy 150-200 kilogramm szállítására alkalmas teherbringát tudott venni. A kapcsolat nem szakad meg, a svájci pár nyáron újra Magyarországra jön, hogy a BBM munkájában részt vállaljon.

– Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy nagy igény van az ilyen típusú segítségnyújtásra. Idővel intézményesíteni kell ezt a rendszert, de nem fogunk óriásira nőni. Baráti ötletből indultunk, ami szív és lélek benne volt, azt nem engedhetjük meg, hogy elvesszen. Úgy érzem, komoly erő lettünk. Bízom, benne, hogy az emberek egyre kevésbé fogják becsukni a szemüket, ha látnak egy rászoruló embert, és tenni is fognak a problémák ellen. Az elégedetlenség nem megoldás, aktív tettekre van szükség. Csak mi tudunk ezen változtatni. Azok a fiatalok, akik most a Budapest Bike Maffiában részt vesznek, idővel szülővé válnak, és mindez reményre ad okot, hiszen ebben a szellemben nevelik fel majd a gyermeküket – mondta Havasi Zoltán.

Forrás: mno.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
Kovács Péter, 2015.04.04. 16:04:17
És az a legszebb, hogy közben sportolnak. Így edzik a testüket, lelküket. Gratula.
Tóbiás Nelli, 2015.04.03. 15:08:47
Óriási ötlet! Nagyon jó, hogy ennyi fiatal gondol a rászoruló emberekre! Gratulálok!
Juhász Veronika, 2015.04.03. 14:34:30
De jó, hogy akadnak olyan emberek is, akik áldozatot is hoznak ismeretlen embertársaikért. Jó az is , hogy nem egyénileg, hanem szervezetten végzik. Csakis jó lelkűek lehetnek, igy nekik a megajándékozott ember mosolya is elég ellenszolgáltatásként.

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások