ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > Optimista sajt√≥figyel√©s > Boldogs√°g, t√ļl a GDP-n √©s a mosolyon

Boldogs√°g, t√ļl a GDP-n √©s a mosolyon

2017.10.06.

Michael Birkjaer nem csup√°n a vil√°g egyik legboldogabb orsz√°g√°b√≥l, D√°ni√°b√≥l j√∂tt, hanem foglalkoz√°s√°ra n√©zve boldogs√°gkutat√≥, a koppenh√°gai Happiness Research Institute nemzetk√∂zi elemzŇĎje.

Az ember hatezer éve keresi a boldogságot. Ennek fogalma azonban koronként változott. Mi tesz boldoggá egy XXI. századi embert?

- Azt hiszem, ma is √©rv√©nyes az, ahogyan az √≥kori b√∂lcsek, mindenekelŇĎtt Arisztotel√©sz a boldogs√°got √©rtelmezt√©k ‚Äď a legfŇĎbb j√≥, amelyre minden ember t√∂rekszik. De napjainkban sokkal sz√©lesebb, mondhatn√°nk, holisztikusabb megk√∂zel√≠t√©sre van sz√ľks√©g. Mi folyamatukban, fejlŇĎd√©s√ľkben vizsg√°ljuk az emberek √©let√©t: nem az a fontos, hogy ma vagy holnap hogyan √©rzik magukat, hanem az, hogy az eg√©sz l√©t√ľk boldog-e. Az √©let anyagi oldala mellett meghat√°roz√≥ a mindennapok √©rzelmi √©lete, hogy az embereknek mindig legyenek c√©ljaik, l√°ss√°k √©let√ľk √©rtelm√©t. Ez√©rt vezetheti az ENSZ √°ltal k√∂zz√©tett boldogs√°g-list√°t Norv√©gia √©s D√°nia, √©s √°ll az utols√≥ helyen Sz√≠ria...

Dánia ebben az évtizedben háromszor, 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban állt e lista élén, jelenleg második. Hogyan jelentkezik ez a hétköznapokban?

- Val√≥sz√≠nŇĪleg nem is tudatosul ez benn√ľnk, ‚Äěcsup√°n" √©lj√ľk a magunk norm√°lis √©let√©t. Kiv√°lts√°gos helyzetben vagyunk, mert orsz√°gunk gazdag, az embereket szoci√°lis biztons√°g veszi k√∂r√ľl, √©lnek lehetŇĎs√©geikkel, b√≠znak a j√∂vŇĎben.

Olvastam egy elemz√©sben, hogy D√°ni√°ban erŇĎs a t√°rsadalmi szolidarit√°s. √Črv√©nyes-e ez az idegenek befogad√°s√°ra is? Mennyire k√∂nnyŇĪ nekik beilleszkedni?

- Term√©szetesen nem lehet erre egy√©rtelmŇĪen igennel, vagy nemmel v√°laszolni. Sok olyan sikert√∂rt√©net√ľnk van, amelyek a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kult√ļr√°kb√≥l √©rkezettek integr√°ci√≥j√°r√≥l sz√≥lnak, de nek√ľnk is voltak, vannak e t√©ren probl√©m√°ink, csal√≥d√°saink. D√°nia nem Ut√≥pia, √©s a t√°rsadalmi szolidarit√°s sem megold√°s mindenre.

Mennyire fontos a politika a d√°nok sz√°m√°ra?

- √Čn egy kicsit elfogult vagyok e t√©ren, mert politol√≥gus a v√©gzetts√©gem, teh√°t tanulm√°nyaimt√≥l a munk√°mig mindig politikusokkal voltam k√∂r√ľlv√©ve. De √ļgy gondolom, honfit√°rsaim t√∂bbs√©g√©t √©rdekli a politika. D√°ni√°ban a v√°laszt√°sokon val√≥ r√©szv√©tel rendszeresen a legmagasabbak k√∂z√∂tt van a vil√°gon, mert az emberek √ļgy √©rzik, hogy belesz√≥lhatnak √©let√ľk alak√≠t√°s√°ba.

Ezek szerint bíznak a politikai osztályukban.

- Paradoxonnak tŇĪnhet, hogy egyes felm√©r√©sek szerint a d√°noknak alig egyharmada b√≠zik magukban a politikusokban. Ugyanakkor b√≠znak mag√°ban a rendszerben, az int√©zm√©nyekben, nem utols√≥sorban az√©rt, mert azt l√°tj√°k, igen alacsony n√°lunk a k√∂z√©leti korrupci√≥ szintje.

√Ėn elemzŇĎk√©nt a ‚Äět√°rsadalmi fenntarthat√≥s√°g" szak√©rtŇĎje. Mit jelent ez?

- Azokat a m√≥dszereket tanulm√°nyozom, amelyek a fejlŇĎd√©st, a n√∂veked√©st alternat√≠v m√≥don m√©rik, t√ļl a sokak sz√°m√°ra megfoghatatlan GDP-n √©s egy√©b gazdas√°gi-p√©nz√ľgyi mutat√≥kon. Az√©rt √©rdekel a boldogs√°g-kutat√°snak ez az oldala, mert ezek j√≥val t√∂bbet √°rulnak el az emberek √©letminŇĎs√©g√©rŇĎl az egyszerŇĪ anyagi j√≥l√©tn√©l. Sokat foglalkozom p√©ld√°ul eg√©szs√©g√ľgyi k√©rd√©sekkel, a kr√≥nikus betegek √©letk√∂r√ľlm√©nyeivel, a betegs√©ggel, mint a t√°rsadalmi egyenlŇĎtlens√©g t√©nyezŇĎj√©vel.

R√≥lunk, magyarokr√≥l gyakran mondj√°k, hogy a pesszimizmus nemzeti karakter√ľnk r√©sze. Lehet, hogy sok mindent t√ļl komolyan vesz√ľnk? V√°ltoztathatunk ezen?

- Ez nem k√∂nnyŇĪ k√©rd√©s, mert minden n√©pnek megvannak a maga politikai, kultur√°lis k√∂tŇĎd√©sei, amelyektŇĎl neh√©z elszakadni. P√©ld√°ul r√≥lunk is mondj√°k, hogy hajlamosak vagyunk a melank√≥li√°ra, ezt t√ľkr√∂zi irodalmunk, ez l√°that√≥ filmjeinkben. De a boldogs√°got nem felt√©tlen√ľl azzal lehet m√©rni, hogy mennyit mosolygunk, vagy nevet√ľnk. Ha csak ezen m√ļlna, akkor a latin-amerikaiak √°lln√°nak a lista √©l√©n. Mi kevesebbet mosolygunk, de alapvetŇĎen el√©gedettek vagyunk √©let√ľnkkel, kil√°t√°sainkkal. Nem ismerem el√©gg√© Magyarorsz√°got, de ha nagyobb lesz az emberek t√°rsadalom ir√°nti elk√∂telezetts√©ge, ha a let√∂rts√©get a tenni akar√°s v√°ltja fel, lehetnek boldogabbak. √Čs mindenkinek saj√°t mag√°n kell elkezdeni a v√°ltoz√°st. Tudnunk kell, hogy mit akarunk, hogy m√°soknak is seg√≠thess√ľnk megtal√°lni az √ļtjukat a t√°rsadalom √©rdek√©ben.


N√©vjegy: Michael Birkj√¶r a Koppenh√°gai Egyetemen a Politikai Tudom√°nyok oktat√≥ja. Olyan t√©m√°kra specializ√°l√≥dott, mint az egyenlŇĎtlens√©g, a t√°rsadalmi fenntarthat√≥s√°g √©s a kvantitat√≠v kutat√°si m√≥dszerek. Mind professzork√©nt, mind mag√°nemberk√©nt √©rdekli, hogyan alakul a nyilv√°nos besz√©lget√©s √©s vita az egy√©ni j√≥l√©trŇĎl, √©s az, hogyan minŇĎs√≠thetŇĎk √©s fejleszthetŇĎk a j√≥l√©tkutat√°s metodol√≥giai keretei √©s m√©r√©sei. A Boldogs√°g Kutat√≥int√©zetben adatokat elemez, kutat√°si terveket dolgoz ki, hogy meg√©rtse a kapcsolatot a j√≥l√©t √©s olyan m√°s t√©nyezŇĎk k√∂z√∂tt, mint az eg√©szs√©g √©s a t√°rsadalmi √©let.Az ENSZ rangsora

A lista az egy fŇĎre esŇĎ GDP √©s a v√°rhat√≥ eg√©szs√©ges √©lettartam alapj√°n √°ll√≠tj√°k √∂ssze, amihez hozz√°sz√°molj√°k az egyes orsz√°gok lak√≥inak v√©lem√©ny√©t n√©gy t√©m√°ban: mekkora t√°rsadalmi t√°mogat√°sra sz√°m√≠thatnak, ha bajba ker√ľlnek, mekkora szabads√°got √©lveznek √©let√ľk fontos d√∂nt√©seiben, mennyire √©rzik korruptnak a t√°rsadalmat, amiben √©lnek, mennyire gondolj√°k nagylelkŇĪnek magukat.

A vil√°g 10 legboldogabb orsz√°ga:
1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Izland, 4. Svájc, 5. Finnország, 6. Hollandia, 7. Kanada, 8. Új-Zéland, 9. Ausztrália, 10. Svédország

Az elsŇĎ 20-ban ott van Ausztria (13.), ami maga m√∂g√© utas√≠totta Amerik√°t (14.) is, a n√©metek (16.) pedig nemcsak a belg√°kat (17.) elŇĎzik meg, hanem Nagy-Britanni√°t is (19.). √Čs ha m√°r a nagyhatalmakn√°l tartunk, akkor j√≥ tudni, hogy Oroszorsz√°g a 49., K√≠na pedig a 79. legboldogabb orsz√°g, √Čszak-Korea viszont √©rthetŇĎ okokb√≥l nem szerepel a list√°n.

A 155-ös listán Magyarország a világ 75. legboldogabb országa.

Forr√°s: nepszava.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Böszörményi Judit, 2017.10.07. 9:25:12
Fantasztikus! Filozófiája mellett a szempontrendszere, ami már régóta foglalkoztat, öröm, hogy itt megtaláltam! Szép hétvégét mindenkinek!
√Āgi, 2017.10.06. 11:12:27
Ennek a cikknek k√∂telezŇĎ irodalomnak kellene lenni a Parlamentbe n√©ha bej√°r√≥ H√∂lgyeknek √©s Uraknak

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok