Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Boldogság, túl a GDP-n és a mosolyon

Boldogság, túl a GDP-n és a mosolyon

2017.10.06.

Michael Birkjaer nem csupán a világ egyik legboldogabb országából, Dániából jött, hanem foglalkozására nézve boldogságkutató, a koppenhágai Happiness Research Institute nemzetközi elemzője.

Az ember hatezer éve keresi a boldogságot. Ennek fogalma azonban koronként változott. Mi tesz boldoggá egy XXI. századi embert?

- Azt hiszem, ma is érvényes az, ahogyan az ókori bölcsek, mindenekelőtt Arisztotelész a boldogságot értelmezték – a legfőbb jó, amelyre minden ember törekszik. De napjainkban sokkal szélesebb, mondhatnánk, holisztikusabb megközelítésre van szükség. Mi folyamatukban, fejlődésükben vizsgáljuk az emberek életét: nem az a fontos, hogy ma vagy holnap hogyan érzik magukat, hanem az, hogy az egész létük boldog-e. Az élet anyagi oldala mellett meghatározó a mindennapok érzelmi élete, hogy az embereknek mindig legyenek céljaik, lássák életük értelmét. Ezért vezetheti az ENSZ által közzétett boldogság-listát Norvégia és Dánia, és áll az utolsó helyen Szíria...

Dánia ebben az évtizedben háromszor, 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban állt e lista élén, jelenleg második. Hogyan jelentkezik ez a hétköznapokban?

- Valószínűleg nem is tudatosul ez bennünk, „csupán" éljük a magunk normális életét. Kiváltságos helyzetben vagyunk, mert országunk gazdag, az embereket szociális biztonság veszi körül, élnek lehetőségeikkel, bíznak a jövőben.

Olvastam egy elemzésben, hogy Dániában erős a társadalmi szolidaritás. Érvényes-e ez az idegenek befogadására is? Mennyire könnyű nekik beilleszkedni?

- Természetesen nem lehet erre egyértelműen igennel, vagy nemmel válaszolni. Sok olyan sikertörténetünk van, amelyek a különböző kultúrákból érkezettek integrációjáról szólnak, de nekünk is voltak, vannak e téren problémáink, csalódásaink. Dánia nem Utópia, és a társadalmi szolidaritás sem megoldás mindenre.

Mennyire fontos a politika a dánok számára?

- Én egy kicsit elfogult vagyok e téren, mert politológus a végzettségem, tehát tanulmányaimtól a munkámig mindig politikusokkal voltam körülvéve. De úgy gondolom, honfitársaim többségét érdekli a politika. Dániában a választásokon való részvétel rendszeresen a legmagasabbak között van a világon, mert az emberek úgy érzik, hogy beleszólhatnak életük alakításába.

Ezek szerint bíznak a politikai osztályukban.

- Paradoxonnak tűnhet, hogy egyes felmérések szerint a dánoknak alig egyharmada bízik magukban a politikusokban. Ugyanakkor bíznak magában a rendszerben, az intézményekben, nem utolsósorban azért, mert azt látják, igen alacsony nálunk a közéleti korrupció szintje.

Ön elemzőként a „társadalmi fenntarthatóság" szakértője. Mit jelent ez?

- Azokat a módszereket tanulmányozom, amelyek a fejlődést, a növekedést alternatív módon mérik, túl a sokak számára megfoghatatlan GDP-n és egyéb gazdasági-pénzügyi mutatókon. Azért érdekel a boldogság-kutatásnak ez az oldala, mert ezek jóval többet árulnak el az emberek életminőségéről az egyszerű anyagi jólétnél. Sokat foglalkozom például egészségügyi kérdésekkel, a krónikus betegek életkörülményeivel, a betegséggel, mint a társadalmi egyenlőtlenség tényezőjével.

Rólunk, magyarokról gyakran mondják, hogy a pesszimizmus nemzeti karakterünk része. Lehet, hogy sok mindent túl komolyan veszünk? Változtathatunk ezen?

- Ez nem könnyű kérdés, mert minden népnek megvannak a maga politikai, kulturális kötődései, amelyektől nehéz elszakadni. Például rólunk is mondják, hogy hajlamosak vagyunk a melankóliára, ezt tükrözi irodalmunk, ez látható filmjeinkben. De a boldogságot nem feltétlenül azzal lehet mérni, hogy mennyit mosolygunk, vagy nevetünk. Ha csak ezen múlna, akkor a latin-amerikaiak állnának a lista élén. Mi kevesebbet mosolygunk, de alapvetően elégedettek vagyunk életünkkel, kilátásainkkal. Nem ismerem eléggé Magyarországot, de ha nagyobb lesz az emberek társadalom iránti elkötelezettsége, ha a letörtséget a tenni akarás váltja fel, lehetnek boldogabbak. És mindenkinek saját magán kell elkezdeni a változást. Tudnunk kell, hogy mit akarunk, hogy másoknak is segíthessünk megtalálni az útjukat a társadalom érdekében.


Névjegy: Michael Birkjær a Koppenhágai Egyetemen a Politikai Tudományok oktatója. Olyan témákra specializálódott, mint az egyenlőtlenség, a társadalmi fenntarthatóság és a kvantitatív kutatási módszerek. Mind professzorként, mind magánemberként érdekli, hogyan alakul a nyilvános beszélgetés és vita az egyéni jólétről, és az, hogyan minősíthetők és fejleszthetők a jólétkutatás metodológiai keretei és mérései. A Boldogság Kutatóintézetben adatokat elemez, kutatási terveket dolgoz ki, hogy megértse a kapcsolatot a jólét és olyan más tényezők között, mint az egészség és a társadalmi élet.Az ENSZ rangsora

A lista az egy főre eső GDP és a várható egészséges élettartam alapján állítják össze, amihez hozzászámolják az egyes országok lakóinak véleményét négy témában: mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

A világ 10 legboldogabb országa:
1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Izland, 4. Svájc, 5. Finnország, 6. Hollandia, 7. Kanada, 8. Új-Zéland, 9. Ausztrália, 10. Svédország

Az első 20-ban ott van Ausztria (13.), ami maga mögé utasította Amerikát (14.) is, a németek (16.) pedig nemcsak a belgákat (17.) előzik meg, hanem Nagy-Britanniát is (19.). És ha már a nagyhatalmaknál tartunk, akkor jó tudni, hogy Oroszország a 49., Kína pedig a 79. legboldogabb ország, Észak-Korea viszont érthető okokból nem szerepel a listán.

A 155-ös listán Magyarország a világ 75. legboldogabb országa.

Forrás: nepszava.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Böszörményi Judit, 2017.10.07. 9:25:12
Fantasztikus! Filozófiája mellett a szempontrendszere, ami már régóta foglalkoztat, öröm, hogy itt megtaláltam! Szép hétvégét mindenkinek!
Ági, 2017.10.06. 11:12:27
Ennek a cikknek kötelező irodalomnak kellene lenni a Parlamentbe néha bejáró Hölgyeknek és Uraknak

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások