optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Rólunk írták > Bemutatkozik az Optimista Klub

Bemutatkozik az Optimista Klub

2005.03.07.

Bemutatkozik az Optimista KlubNOL • Népszabadság o­nline  • 2005. március 4. Az optimizmus széles körû terjesztésére törekszik rendezvényeivel a közel tízezer tagot számláló Optimista Klub nonprofit szervezet, amelyet az alábbi írásában a klubvezetõ Simon Szabina mutat be.

A magyar emberek többsége pesszimista, amit már több felmérés is igazolt. De vajon mi ennek az oka? Talán a rossz gazdasági helyzet, munkanélküliség, amit a megkérdezettek többsége mond? Nem valószínű, mivel a felmérések azt állapították meg, hogy a kolumbiai emberek döntő többsége optimista. Kolumbia gazdasági helyzete sokkal rosszabb, mint Magyarországé, akkor ők miért boldogabbak, miért látják szebbnek a világot, mint mi magyarok? Dr. Cronio Pérez kolumbiai pszichológus Magyarországon végzett felmérése szerint az optimizmus többek között függ a neveltetéstől, környezetben látott viselkedési mintáktól.

Cronio és két lelkes aktivista megalapította az „Egy Optimista Magyarországért” Közhasznú Alapítványt 1998-ban. Alapítvány célja, hogy segítsen azokon az embereken, akik gyakran csak az élet borús oldalát látják. Alapítvány alapító okiratában célkitűzéseiket az alábbi pontokban foglalták össze:

Mentálhigiénés preventív program kidolgozása: veszélyforrások, mint pl. az alkoholizmus, drogfogyasztás, öngyilkossági gondolatok megjelenésének felismerése és kialakulásának megelőzése a személyiség fejlődés korai fázisában;Ingyenes pszichológiai tanácsadás a www.optimistaklub.hu portálon keresztül;Különböző pszichológiai módszerek által kínált megoldási lehetőségek illetve segítség bemutatása;Kiadványok szerkesztése és megjelentetésének támogatása;Az egészséges emberré válás feltételeinek megteremtése, a testi, lelki és szociális tényezők fejlesztése, ezek harmóniájának kialakítása;Az egyén harmóniájának megteremtése önmagával, a társadalmi és természeti környezetével.Alapítvány által működtetett Optimista Klub fő célkitűzése az optimizmus széles körű terjesztése, melyet úgy valósít meg, hogy programjaikon kívül rendszeresen képviselteti magát kisebb-nagyobb rendezvényeken, legtöbbször meghívott vendégként, pl.: Pszinapszis (Budapesti Pszichológiai Napok), Rendőrnap, Szeptemberfeszt, BNV.

Az Optimista Klub talán legsikeresebb programsorozata az 1999-ben útjára indított „Optimista Turné”, melynek keretében iskolákban, művelődési házakban meghívott vendégek segítségével előadásokat tartanak az optimizmusról. Előadások után zenés-táncos esttel szórakoztatják az érdeklődőket többek között Kuna Family – Fortissimo, Animal Canibals, Géczi Erika, és még sokan mások segítségével. Az Optimista Turnét minden évben megrendezik1. Rendezvénysorozat célja, hogy minél többen megismerkedhessenek az Optimista Klub filozófiájával. A Klub rendszeresen tart összejöveteleket, ahol a jókedv garantált. Az összejövetelek közük kiemelkedő volt a Globe színházi, Gerbeud cukrászdai, Cameleon Clubi illetve Korridor Cafeban megrendezett találkozó.

Optimista Klub szerint a pozitív gondolkodásra való nevelést egészen kisgyerekkorban kell elkezdeni. A gyerekprogramok közül legnagyobb figyelmet a 2001 óta minden évben megrendezésre kerülő „Lásd optimistán a világot!” rajzverseny-pályázat kapja, melyre minden alkalommal több ezer rajz érkezik.

Az Alapítvány kezdeményezésére 2001. május 25-e óta országszerte megünnepeljük a Mosoly Napját. Reméljük sok ember számára legalább egy nap lesz az évben, amikor sok-sok mosolygós embert lát maga körül. Mosoly napján az Optimista Turné már jól bevált elemeivel találkozhatnak, az érdeklődök.

Az Optimista Turné és a Mosoly Napja megrendezésének célja, hogy minél több ember megismerhesse, szebb az élet, ha az élet naposabbik oldalán járnak. Az optimizmus nem velünk született tulajdonság, hanem nagyrészt rajtunk múlik, hogy mennyire szeretnénk boldogok lenni, céljainkat elérni, megtalálni helyünket a nagyvilágban. A megoldás ott van bennünk, csak fel kell fedezni! Az Optimista Klub programjaival szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen kezdjék el az optimista gondolkodást és életformát, ezáltal minél több arcon tükröződjön a jókedv.

Optimista Klub tagjainak száma lassan 10.000 fő. Rendezvényeiken átlagosan 150-200 új belépő van. Az új tagok személyesen vagy a weblapon keresztül léphetnek be. A KROKO (Kell a Remény az Optimizmus Kialakulásához Országszerte) nevet viselő saját fejlesztésű pszichológiai tesztet idáig tizenötezren töltötték ki, akik kíváncsiak voltak, hogy mennyire optimisták, avagy pesszimisták. A www.optimistaklub.hu portálon szerepel a kérdőív, így lehetősége van minden érdeklődőnek, bármikor kitöltenie, így pillanatok alatt megtudhatja, hogy mennyire látja derűsen a világot. Mindenki írásos elemzést kap, mely az önértékelés, megküzdés, valamint a közvetlen optimizmus vonatkozásában nyújt további információkat önmagukról. Kérdőívet kitöltők száma, azt jelzi, hogy szükség van az embereknek effajta segítségre. Jelenleg 15.000 kérdőív tudományos feldolgozása és kiértékelése zajlik, hogy „optimista hangulatjelentést” kaphasson Magyarország lakossága.

Reméljük, Önt is kíváncsivá tettük, hogyan néz ki egy Optimista találkozó. Ha szeretne az Optimista Klub rendezvényeiről, illetve széleskörű tevékenységéről bővebb információt kapni látogasson el a www.optimistaklub.hu portálra, ahol többek között értesülhet a barlang-túra időpontjáról. Érdemes csatlakozni az Optimista Klub lelkes csapatához, mert új belépők között minden hónapban ajándékokat sorsolunk ki. Talán érdemes még megjegyezni, hogy a Klub minden szolgáltatása díjmentes így az adó 1%-ból befolyt összeg igen sok segítséget jelent szervezetünk fejlesztésében. Adó 1%: 18161911-1-41

Végezetül, hagy idézzem kedvenc optimista szabályomat: „Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. A humor, a pozitív hozzáállás segít, hogy mindig tudd: az élet szép”

Simon Szabina ()

Forrás:

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások