optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Az optimisták tovább élnek

Az optimisták tovább élnek

2006.04.18.

Megtartani a befolyást a velünk történő dolgok fölött

Az optimista életfölfogás növeli az esélyt arra, hogy az ember egészségesen élhesse életét. De mitől függ, hogy valaki optimista-e vagy pesszimista? Többek között attól, hogy befolyásolhatja-e saját sorsát. Az irreális optimizmustól azonban óvakodni kell; ha valaki – például – úgy érzi, őt sokkal kisebb eséllyel üti el az autó, mint másokat, akkor valójában nagyobb eséllyel üti el, mert nem figyel oda. 

Akik rendszeresen végeznek intenzív testmozgást, rendszerint elégedettebbek életükkel, mint akik nem: endorfin szabadul föl a szervezetben Illusztráció: Frank Yvette

Hogy valaki optimista vagy pesszimista módon szemléli a világot, abban leginkább az játszik szerepet: képes-e befolyásolni az életét, tudja-e kontrollálni az eseményeket – mondja Szondy Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) személyiség- és egészségpszichológia tanszékének oktatója. Ha az ember azt tapasztalja, hogy tartósan elvesztette befolyását a saját magával, s környezetével történő események fölött, akkor egy idő után elveszíti optimizmusát.

Anyagiak és szellemiek

Közkeletű mondás: „a pénz boldogít". És bár a pénz révén az ember fokozhatja befolyását sorsának alakulása fölött, tehát nőnie kellene optimizmusszintjének, a pénz megléte azonban nem garancia a boldogságra. Sokszor inkább szorongásokozó: az egyénnek minél inkább van pénze, annál inkább rálátása nyílik arra is, hogy mi lenne, ha nem lenne. Amerikában, a fogyasztói társadalom központjában kimutatták: ha valaki csak a pénzszerzést, s az ezzel összefüggő fogyasztást tartja életcéljának, a nagy átlagnál sokkal szorongóbb.

És mi a helyzet a súlyt az anyagiak helyett a szellemiekre fektető keleti, illetve az úgynevezett ezoterikus életfelfogásokkal kapcsolatban? Nem lehet általánosítani: személyfüggő, kire miként hatnak, de vigyázni kell, nehogy inkább rontsanak az ezeket igénybevevő helyzetén, mint javítanának. Ha romlik a helyzet, el kell gondolkodni: jó-e az az életszemlélet, amit követünk.

Hamarabb gyógyulnak

Sokszor meghökkentően kevés is elég lehet ahhoz, hogy az ember megőrizze optimizmusát. Akik rendszeresen végeznek intenzív testmozgást, rendszerint elégedettebbek életükkel, mint akik nem: endorfin szabadul föl a szervezetben, ugyanakkor az önértékelés is javul. A rendszeres mozgás – az egészséges életmód egyik fő alkotóeleme – nagymértékben fokozza az optimizmust, s az optimizmus nagymértékben visszahat az egészségre. Az optimisták ritkábban betegszenek meg, ha megbetegszenek, hamarabb gyógyulnak, és tovább élnek. A pozitív érzelmek fiziológiailag kimutathatóan befolyásolják az egészségi állapotot – márpedig az optimizmus meghatározó pozitív érzelem.

Az emberrel számtalan negatív esemény történhet, melyre nincsen ráhatása. Miként lehet ilyen esetben megőrizni az optimizmust? Nagyon sok függ attól, miként értékeljük a bekövetkezett negatív eseményt.

Ha magán a helyzeten nem is változtathat az ember, a helyzetértékelésen igen. Ha valakinek a családi kapcsolataiban következett be negatív változás, akkor ezt megélheti úgy is, hogy sok mindenre lehet ideje, amire eddig a kötöttségek miatt nem volt, illetve új kapcsolatokat alakíthat ki. Ha valaki elvesztette a munkahelyét, ezt értékelheti úgy is, új lehetőségek nyíltak meg előtte. S így tovább.

Kerüljük az irrealitást!

Arra is föl kell hívni a figyelmet: az optimizmus pozitív jelenség, de csak akkor, ha reális optimizmusról van szó. Az irreális optimizmus – amikor az egyén úgy érzi, vele kapcsolatban kisebb eséllyel történhetnek rossz dolgok, mint másokkal kapcsolatban, őt például nem ütheti el az autó – káros is lehet, mert az ember elszakad a valóságtól. Reális optimizmus az, amikor kedvezőtlen helyzetben nem arra gondolunk, hogy a helyzet milyen kedvezőtlen, hanem arra: sikerrel meg tudunk küzdeni a nehézségekkel.

 

Forrás: http://www.delmagyar.hu/cikkonly.php?action=nyomtat&cid=121968

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások