Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > Az én keresztem

Az én keresztem

2004.12.09.

Szepesszentgyörgyi Ádám kézirata, „Az én keresztem” címmel.

A „MI” KERESZTÜNK...

Rövidítések:
MS = mozgássérült állapotú
NMS = nem mozgássérült állapotú
„Világ” =mások

„Ádám Éva, két szem szilva…” -, de örültek a szüleik nekik, miután megszülettek. A szülői szeretet szempontjából teljesen egyformák voltak, s azok most is.

A „Világ” számára nem. Éva ugyanis egy gombostűfejnyi vöröslő ponttal a hátán, nyitott hátgerinccel született. Ezt követően azonnal meg kellett műteni, s mivel éjjel született, csak egy kezdő orvos volt a kórházban. A műtét „sikerült”, Éva MS lett, s hatalmas barázdák vannak azóta is a vágás helyén.

A szülők ugyanúgy szeretik őket mindig és minden körülmény között. A világ részéről csecsemő~ és gyerekkorban ez a különbség kevésbé volt észrevehető. Évát szerették az általános iskolai osztálytársai, főleg egy cigánylány, akivel nem volt érdemes összetűzésbe keveredni annak, aki csúfolni akarta Évát a MS-a miatt.

Az első különbségek pubertáskorban jelentkeztek, mikor megszólalt a szív hangja Évában is ugyanúgy, mint a barátnőiben, csak a párválasztásnál már más törvények uralkodnak; a barátnőkből riválisok lettek, s Évának nem sok esélye volt a fiúknál. A MS-akat nem is a testi másságok gyötrik, sokkal rosszabbul esik a lelki megkülönböztetés.

Ádám két évvel később született. Gyerekkorban csatáztak is a szülői szeretetért, mint minden testvérpár, de nagyon szerették egymást. Ádám kitűnő tanuló volt, több sportot űzött, felvették az egyetemre, közben azt hitte, hogy átérezte Éva helyzetét, de a lelki nehézségeket nem tudta átérezni. A „Világ” kreált erre egy kifejezést (empátia), de sok ember csak hiszi, hogy beleéli magát mások helyzetébe. Például behunyhatjuk a szemünket az utcán, hogy átérezzük, milyen lehet egy vak embernek, de azonnal kinyitjuk, ha ránk dudál egy autó, vagy megbotlunk, vagy érdekes megjegyzést hallunk mások szájából.

S mivel Éva már nem tudott NMS–vá válni, Ádámnak viszont megvolt a lehetősége, hogy MS legyen, s ezzel élt is. Egy tanulmányút során, Ádám az egyetemi gépkocsi utasaként hátul ült, amikor beléjük szaladt pénteken a 13-as villamos. A baleset körülménye (időpontja) szerencsésnek mondható, hiszen kevesen élik túl az ilyesfajta ütközést, s Ádám túlélte. Két hét mély kóma után, még tíz hónapig kórházban volt, mialatt megtanult újra járni, majd megpróbálta folytatni a megszakadt tanulmányait. Természetesen már soha nem lesz olyan szép a járása, mint tornász korában volt, s az egyensúlyával is gondok vannak, de többet nem írhatok le, mert tartok tőle, hogy a panaszkodás unalmas lenne, s csak megnehezíteném vele Ádám helyzetét, mivel októbertől munkanélküli lesz. Nem tartja magát NMS–nak, mert a balesete óta mások az elképzelései az életről, bölcsebb lett, valamint a mozgásán, egyensúlyán is látszik valami. Észreveszi az ÉLET apró örömeit, s örül nekik, ezért mindig vidám.

Az ÉLET apró örömei közé tartozik, hogy a fiúk állva szoktak pisilni. Ádám a balesete után akkor jött rá erre, mikor a kórházban, az őt meglátogató barátja WC-re ment, s egy perc múlva készen is volt. Ádám sokat töprengett, vajon hogy végezte el ilyen hamar a dolgát, de hosszas töprengés után rájött, hisz a balesete előtt ő is állva pisilt. El is határozta, hogy megpróbálja újra. Este nem a tolószékkel ment zuhanyozni, pedig arra könnyebb volt ráakasztani a törölközőt, hanem a járókeretet vette keze ügyébe. Kilépegetett a zuhanyzóba, ahol egy toalett is volt. Háta mögé tette kapaszkodni a járókeretet, s állva pisilt majd lezuhanyozott. Valami földöntúli boldogságérzés kerítette hatalmába, s az ünnepi hangulatátnem rontotta el az se, amikor az éjszakás nővér, akit Ursulának becéztek, tajtékozva berohant megkérdezni, hogy ki pisilte össze a zuhanyzóban a WC-ülőkét !?!

A kórházban a már járni tudó betegek segítettek ebédnél a nővéreknek kitolni a kerekesszékes betegeket. Ádám ezt úgy oldotta meg, hogy kitolta az összes kerekesszékes beteget a folyósóra, mindenki megfogta az előtte lévő kocsi fogantyúját, Ádám pedig a leghátsót kezdte el tolni. Egészen jól nézett ki a “vonat”, amikor kb. 8-10 kocsiból állt a szerelvény.Afőorvosasszony meglepődve látta az ebédlő közepén,hogy minden kocsit egy-egy kerekesszékes tolt.

A kinti élet is rengeteg mulatságos eseményt kreált. Ádámot a szegedi sétálóutcán elkapták a rendőrök kerékpárral, s feljelentették. Mire ő orvosi papírt lobogtatva a kezében bement a rendőrségre, hogy segédeszköz (értsd: Kerékpár) nélkül nem tud közlekedni. Elfogadták. Ádám végül vett egy trabantot. Valami rendszámügyet intézett a miskolci rendőrségen, amikor hazafelé menet egy szirénázó rendőrautó állt elé, s kérték: - állítsa le a motort, - iratokat, - szálljon ki, s tegye a kezét az autóra… Kérdezték, hogy mennyit ivott, s az egy pohár víz felelet után, Ádám kivörösödött arccal fújta a szondát öt-nyolc percig eredmény nélkül. ő ugyan mutogatta a mozgássérült jelvényt, de nem hitték el. Végül látták, hogy mi a helyzet; no persze nem kértek elnézést.

A MS-akra jellemző az ilyesfajta cinikus irónia, hisz ők tudják igazán, mi az ÉLET. A mozgás tulajdonságát csak a NMS-ak birtokolják, de a mozgás csodálatát csak a MS-ak ismerik. Szándékosan nem fogalmazom a NMS-akat egészségesnek, hiszen a MS-ak se betegek. Inkább egyfajta más állapotnak nevezném, hiszen az egészség több mint a betegség hiánya. A MS-ak könnyebben csodálják, látják az ÉLET értelmét, őket nem kapja el a világ rohanása.

„Az élet értelmét nem a boldog percek adják, hanem a felemelt fejjel átélt keserű órák”

(Szent Gály Kata)

Egyes MS-ak sokkal nagyobb örömöt éreznek, ha önerőből feljutnak a második emeletre, mint a világbajnokságot nyert versenyző. Az igazi kihívás nem mások legyőzése, hanem önmagunk felülmúlása. Azt hiszem Diogenész volt, aki egy verseny után odament a boldogságban úszó nyerteshez, s azt mondta neki: „Minek örülsz annyira, hisz önmagadtól gyengébbeket győztél le.”.

A MS-ak előtt egyfajta szűrő van, ami szelektálja emberi kapcsolataikat. ők nem rejtik véka alá a tulajdonságaikat. Érdemes lenne készíteni egy szociológiai összehasonlítást, hogy mekkora a válások aránya a MS és a NMS párok között. Az ellenkező nem Ádámhoz való viszonyulásáról és róla alkotott véleményéről külön novellát lehetne írni; de hagyjuk a múltat, Ádámnak ma csodálatos felesége és gyermeke van(A gyermeknek Éva a keresztanyja).

Ádám a balesete óta fotózik, diaporáma előadásokat készít. Önálló képei között akad, melyekhez verset írt, diaporáma előadásait az Országos Versenyeken díjazták ugyan, de ő nem szereti a versenyzést, előadásait nem a zsűrinak, hanem a közönségének készíti.

A kereszt egy ókori kivégzőeszköz, mely később a kereszténység szimbólumává vált, napjainkban pedig a nehézségek elviselésének jelzője lett. A Pilátus parancsára katonák által keresztre feszített Jézus tudta mi vár rá és némán tűrte a megaláztatásokat, vállalta sorsát. De egy keresztnek két oldala van, s a jelenkori megaláztatások kereszttüzében élők ott érezhetik magukat a másik oldalon, s ugyanazon szavakkal illethetik embertársaikat, mint Jézus:

„Uram, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit cselekszenek !”

„…Miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…”

Ui1: Ezzel a kis elmélkedéssel nem minősíteni akarom az embereket, hiszen a NMS-akközött sok lelki egészséges van, ugyanúgy mint a MS-ak között is sok a lelki sérült

Ui2:Ádám MS-ként se mondja azt, hogy átérzi a MS-ak helyzetét, csak jobban megérti ezt az állapotot.


2003. 09.30. Szepesszentgyörgyi Ádám

„Az én keresztem”

pályázó adatai:

név: Szepesszentgyörgyi Ádám

cím: 6726. Szeged, Alsó-kikötő sor 5. VII/38.

Tel.: (70) 246 93 01

E-mail:

MEOSZ tagság: Mozgássérültek Alternatív Egyesülete ig.sz. 124083.

6725 Szeged, Veresács utca 17/B.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások