ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Az élvezetek hajszolása helyett önmagadtól várd az igazi boldogságot!

Az élvezetek hajszolása helyett önmagadtól várd az igazi boldogságot!

2018.02.06.

Ne az √©lvezetek hajszol√°s√°t√≥l v√°rd az igazi boldogs√°got! Az igazi √©s tart√≥s j√≥ll√©tet olyan tettek hozz√°k el, amelyek √°tmenetileg nem felt√©tlen√ľl √©lvezetesek, de √©rtelmet adnak az √©let√ľnknek. Ezt nevezik √∂nmegval√≥s√≠t√°snak, √©s ez az, ami az eg√©szs√©g√ľnket szolg√°lja.

Az elm√ļlt k√©t √©vtizedben a pozit√≠v pszichol√≥gia ir√°nyzata √≠g√©retes fejlem√©nyekkel; a boldogs√°g, az emberi potenci√°l √©s kiteljesed√©s meg√©rt√©s√©vel bŇĎv√≠tette a tudom√°nyos kutat√°sok eddigi eredm√©nyeit. A pozit√≠v pszichol√≥gia √°ll√°spontja szerint a ment√°lis betegs√©gek mellett azzal is foglalkozni kellene, hogy mi az, ami √©rtelmet ad az √©let√ľnknek. A val√≥di √©s tart√≥s j√≥ll√©thez vezetŇĎ √ļton ugyanis az elsŇĎ l√©p√©s az, hogy tiszt√°ban legy√ľnk c√©ljainkkal, l√©tez√©s√ľnk mi√©rtjeivel.√Čs a te √©letednek mi √©rtelme van?

"Akinek van mi√©rt √©lnie, az szinte minden hogyant ki tud b√≠rni" - v√©lte Friedrich Nietzsche, de ma m√°r tudom√°nyos kutat√°sok is bizony√≠tj√°k: az √©letc√©lok boldogabb√° √©s eg√©szs√©gesebb√© tesznek minket. Egy t√∂bb mint 6000 fŇĎ r√©szv√©tel√©vel k√©sz√ľlt, 2014-ben publik√°lt tanulm√°ny is igazolja, hogy tov√°bb √©lnek azok, akiknek j√≥l k√∂r√ľl√≠rhat√≥ c√©ljaik - k√∂zt√ľk nagyobb √©letc√©lok is - vannak. Az √∂sszef√ľgg√©st minden korcsoportn√°l kimutatt√°k, de ez m√©g nem minden.

A Gallup 2007-es glob√°lis felm√©r√©se szerint ugyan a gazdas√°gilag fejlett orsz√°gok lakosai az el√©gedetts√©g- √©s boldogs√°gsk√°l√°n magasabb pontsz√°mokat √©rtek el, a szeg√©nyebb orsz√°gokban √©lŇĎk sokkal jelentŇĎs√©gteljesebbnek √≠rt√°k le √©let√ľket. Ez pedig az elemz√©sek alapj√°n azzal magyar√°zhat√≥, hogy a nyugati t√°rsadalmakban a materi√°lis √©rt√©kek sz√©les v√°laszt√©ka megnehez√≠theti a c√©lkitŇĪz√©seket, m√≠g az ut√≥bbi csoportba tartoz√≥knak tiszt√°bbak a c√©ljaik: a t√ļl√©l√©s √©s a hit. Igaz, hogy a fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok n√©pei egyben a legvall√°sosabbak is, √©s a vall√°sos emberek k√∂r√©ben √°ltal√°ban magasabb az √©letc√©lok ar√°nya, maga a hit nem vezet jobb eg√©szs√©gi √°llapothoz, √©s term√©szetesen a nem h√≠vŇĎ embereknek is lehetnek komoly c√©ljaik.

De akkor mégis hogyan tesz egészségesebbé egy reális életcél?

A kutat√≥k szerint a v√°laszt a boldogs√°g k√©t klasszikus t√≠pus√°ban kell keresni. "A hedonikus boldogs√°g a gy√∂ny√∂r√∂k √°ltal √°t√©lt √∂r√∂m, amit nevezhetn√©nk az √©rz√©kszervek boldogs√°g√°nak is. Jelentheti egy t√°bla csokol√°d√©, a naps√ľt√©s, a szex, egy massz√°zs, vagyis minden olyan √©lm√©ny, ami intenz√≠vebb pozit√≠v √©rz√©seket v√°lt ki. Az, hogy mennyire, illetve milyen gyakran √©l√ľnk √°t ilyen kirobban√≥ pozit√≠v √©rz√©seket, bizonyos fokig, k√∂r√ľlbel√ľl 40-50 sz√°zal√©kban genetikailag meghat√°rozott" - magyar√°zza dr. Szondy M√°t√© klinikai szakpszichol√≥gus, csal√°dterapeuta, kutat√≥.

Ezzel szemben az eudaimonikus boldogs√°g az, amit olyan, belsŇĎ motiv√°ci√≥t jelentŇĎ t√©nyezŇĎk hoznak az ember √©let√©be, mint a szem√©lyes fejlŇĎd√©s, hozz√°j√°rul√°s egy k√∂z√∂ss√©ghez vagy a jelentŇĎs√©gteli kapcsolatok √°pol√°sa. "Az eudaimonikus boldogs√°g nem felt√©tlen√ľl j√°r kirobban√≥ pozit√≠v √©rz√©sekkel, ezt a fajta √∂r√∂met akkor √©lj√ľk √°t, amikor azt √©rezz√ľk, hogy valamilyen √©rtelmes, az √©rt√©keinkkel √∂sszhangban l√©vŇĎ dolgot tesz√ľnk, amitŇĎl fejlŇĎdik a szem√©lyis√©g√ľnk, ez√©rt nevezhetn√©nk √∂nmegval√≥s√≠t√°s okozta boldogs√°gnak is" - mondja a szakember.M√©lyebben is √©rdekel a boldogs√°g pszichol√≥gi√°ja?

Vannak olyan tev√©kenys√©gek, amelyek hedonikus szempontb√≥l egy√°ltal√°n nem kellemesek, de eudaimonikusan boldogg√° teszik az embert. Ilyen lehet egy maratonfut√°s (l√°sd Timi fut√≥napl√≥j√°t) vagy a csal√°dalap√≠t√°s kezdetei is. "Egy kisgyerek nevel√©se nem k√∂nnyŇĪ idŇĎszak a sz√ľlŇĎk sz√°m√°ra, hiszen ilyenkor √ļjra kell tervezni √©s √°ldozatokat hozni; a gyerek mellett h√°tt√©rbe szorul a p√°rkapcsolat, a sz√ľlŇĎk ez√©rt el√©gedetlenebbek, fesz√ľltebbek lehetnek, vagyis hedonikus szempontb√≥l nem egy f√°kly√°smenet, ugyanakkor eudaimonikus szempontb√≥l hihetetlen √∂r√∂m√∂t √©s boldogs√°got jelent a gyereknevel√©s" - fŇĪzi hozz√° dr. Szondy M√°t√©.

A j√≥ h√≠r az, hogy az eudaimonikus boldogs√°g √°t√©l√©s√©nek a k√©pess√©ge genetikailag nem meghat√°rozott, vagyis att√≥l, hogy olyan g√©neket √∂r√∂k√∂lt√ľnk a sz√ľleinktŇĎl, amelyek miatt nem jellemzŇĎ r√°nk a kicsattan√≥ √∂r√∂m√∂k √°t√©l√©se, m√©g megtal√°lhatjuk azt az utat, amely az eudaimonikus boldogs√°ghoz, vagyis az √∂nmegval√≥s√≠t√°shoz vezet.

√Čs azt tudtad, hogy ez a k√©tf√©le boldogs√°g m√°s-m√°s m√≥don hat a g√©njeinkre?

A Kaliforniai Egyetem kutat√≥inak vizsg√°lataib√≥l kider√ľl, hogy mindk√©t t√≠pus√ļ el√©gedetts√©g cs√∂kkenti a depresszi√≥ szintj√©t, ugyanakkor a tud√≥sok azt is kimutatt√°k, hogy a hedonikus √©s az eudaimonikus j√≥ll√©t m√°s-m√°s hat√°ssal vannak a g√©nkifejezŇĎd√©sre. Azokn√°l az alanyokn√°l, akikre ink√°bb a hedonikus boldogs√°g volt jellemzŇĎ, a gyullad√°sos g√©nek magasabb, valamint a betegs√©geknek ellen√°ll√≥ antitestek alacsonyabb kifejezŇĎd√©s√©t figyelt√©k meg. Ez a biol√≥giai mint√°zat pedig megegyezik azzal, amit a mag√°ny √©s a stressz is kiv√°lt az emberi szervezetben.

Az eudaimonikus boldogs√°gn√°l azonban pont ennek ellenkezŇĎj√©t tapasztalt√°k a szak√©rtŇĎk, ez pedig azt jelenti, hogy b√°r l√°tsz√≥lag hasonl√≥ el√©gedetts√©get t√ľkr√∂z a k√©tf√©le boldogs√°g, az eudaim√≥nikus j√≥ll√©t a jelentŇĎs√©gteljess√©gre f√≥kusz√°lva cs√∂kkenti az idegrendszernek a hirtelen fell√©pŇĎ v√©szhelyzetekre adott reakci√≥j√°t - ami √°ltal√°ban hevesebb sz√≠vver√©ssel √©s l√©gz√©ssel, valamint egy hatalmas adrenalinl√∂kettel j√°r. Azt pedig m√°r j√≥l tudjuk, hogy a stresszv√°lasz t√ļlaktiv√°l√≥d√°sa - p√©ld√°ul kr√≥nikus stressz eset√©n - gyullad√°sokhoz vezet.Nem a stressztŇĎl, hanem a r√° adott reakci√≥kt√≥l lesz beteg.¬†Egy √ļj kutat√°s szerint a mennyis√©g gyakorlatilag mindegy, az viszont sokat sz√°m√≠t, k√©pes-e pozit√≠van reag√°lni a stresszhelyzetekre.

A tud√≥sok szerint mindez √∂sszef√ľgghet az agy motiv√°ci√≥s k√∂zpontj√°nak a mŇĪk√∂d√©s√©vel is, ugyanis ezen agyter√ľlet (a ventr√°lis stri√°tum) nagyobb aktivit√°sa sor√°n olyan g√©nkifejezŇĎd√©si mint√°zatok j√∂nnek l√©tre, mint amilyet az eudaimonikus j√≥ll√©t eset√©ben is kimutattak. R√°ad√°sul a ventr√°lis stri√°tum aktivit√°sa g√°tolja a stresszv√°laszt elŇĎseg√≠tŇĎ amigdala munk√°j√°t √©s cs√∂kkenti a kortizol nevŇĪ stresszhormon termelŇĎd√©s√©t is.

Egy m√°sik lehets√©ges biol√≥giai magyar√°zat szerint a c√©ltudatoss√°g "tart√≥s√≠tja" a DNS-molekul√°kat v√©dŇĎ telomereket, amire a tud√≥sok a medit√°ci√≥ stresszcs√∂kkentŇĎ hat√°s√°nak vizsg√°lata sor√°n j√∂ttek r√°. Kider√ľlt, hogy nem k√∂zvetlen√ľl a medit√°l√°snak tudhat√≥ be ez a folyamat, hanem a c√©ltudatoss√°gnak: min√©l nagyobbak voltak az alanyok c√©ljai, ann√°l t√∂bb telomerv√©dŇĎ feh√©rj√©t (telomer√°zt) mutattak ki a szervezet√ľkben. Mindenesetre a medit√°ci√≥ egy j√≥ strat√©gia ahhoz, hogy r√°tal√°ljunk az √©let √©rtelm√©re. Ahogy az is, ha az √©let√ľnk n√©gy fŇĎ ter√ľlet√©n (csal√°d, munka, k√∂z√∂ss√©g, √©n) k√ľl√∂nb√∂zŇĎ c√©lokat tŇĪz√ľnk ki √©s elfogadjuk, hogy a f√≥kusz idŇĎvel √°ttol√≥dhat az egyikrŇĎl a m√°sikra; illetve azt, hogy menet k√∂zben maguk a c√©lok is v√°ltozhatnak. A l√©nyeg teh√°t, hogy ha van ir√°nya az √©letednek √©s j√≥l k√∂r√ľl√≠rhat√≥ c√©lokat tŇĪz√∂l ki azzal kapcsolatban, amit el akarsz √©rni, az elŇĎseg√≠ti, hogy tov√°bb √©lj - f√ľggetlen√ľl att√≥l, mikor tal√°lod meg "a nagy c√©lt".

Nyitottnak és tudatosnak kell lenni

A m√°sik fontos szempont a boldogs√°gkeres√©sben az √ļgynevezett pszichol√≥giai rugalmass√°g, vagyis az, hogy nyitottak legy√ľnk mindenf√©le √©rz√©s √°t√©l√©s√©re √©s felismerj√ľk: a negat√≠v √©rz√©seink meg√©l√©s√©vel tov√°bb tudunk l√©pni egy jelentŇĎs√©gteljesebb √©let fel√©. Annak van teh√°t igaz√°n nagy szerepe, hogy hogyan reag√°lunk a k√∂r√ľl√∂tt√ľnk vagy vel√ľnk t√∂rt√©nŇĎ dolgokra - ak√°r j√≥k, ak√°r rosszak -, nem pedig maguknak az esem√©nyeknek. Ez az igazi √©s tart√≥s j√≥ll√©t alapja, √©s ebben seg√≠t sokat a tudatos jelenl√©t gyakorl√°sa is.

Vannak, akik semmiben sem lelik √∂r√∂m√ľket - √©s ez nem az ŇĎ hib√°juk

"Hogy mi az √©let √©rtelme? Hogy j√≥l √©rezze mag√°t benne ŇĎkelme" - jegyezte meg egyszer a holland k√∂ltŇĎ √©s festŇĎ, Lucebert. √Čs √©ppen ez az, amire p√©ld√°ul a depresszi√≥s vagy a skizofr√©n betegek egyszerŇĪen k√©ptelenek. Ezt a t√ľnetet az anhed√≥ni√°t, azaz √∂r√∂mtelens√©get a prefront√°lis k√©regben, az amigdal√°ban √©s a nucleus accumbensben (agyunk jutalmaz√≥ rendszer√©ben) l√©vŇĎ idegsejtek cs√∂kkent aktivit√°sa okozza. Vagyis "az nem c√©lravezetŇĎ, ha depresszi√≥s di√°kokkal az √©let √©rtelm√©rŇĎl vitatkozunk, ahogy azt a hangcsoui egyetem filoz√≥fiatan√°rai tett√©k: t√∂bbre megy√ľnk azzal, ha kezelj√ľk a jelens√©g m√∂g√∂tt megh√ļz√≥d√≥ pszichi√°triai betegs√©get" - √≠rja Dick Swab holland neurobiol√≥gus, az Amszterdami Egyetem professzora A kreat√≠v agy - Hogyan hat egym√°sra az ember √©s a vil√°g c√≠mŇĪ k√∂nyv√©ben.

"Az egyik di√°kom, aki v√°ltig, √°m sikertelen√ľl igyekezett r√°j√∂nni, hogy - lesz√°m√≠tva a munk√°mat - mivel adok √©rtelmet az √©letemnek, v√©g√ľl k√≠nj√°ban feltette a k√©rd√©st, hogy amennyiben az √©letnek val√≥ban nincs √©rtelme, hogyhogy nem lesz mindenki √∂ngyilkos. V√©lem√©nyem szerint az √©lŇĎl√©nyek - az egysejtŇĪtŇĎl az emberig - egyik fŇĎ jellemzŇĎje, hogy minden√°ron √©letben akarnak maradni, m√©g a lehetŇĎ legs√ļlyosabb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is, p√©ld√°ul a n√°cik koncentr√°ci√≥s t√°boraiban a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ alatt."¬†"Senki m√°s nem tehet minket √°ldozatt√°, csakis mi magunk"

A neurobiol√≥gus szerint teh√°t t√©vednek azok a filoz√≥fiaprofesszorok, akik azt mondj√°k, hogy az embernek mag√°nak kell v√°lasztania √©let √©s hal√°l k√∂z√∂tt. "Tekintve, hogy minden √©let pr√≥b√°l √©letben maradni, az a fiatal vagy k√∂z√©pkor√ļ ember, akinek komoly √∂ngyilkoss√°gi sz√°nd√©kai vannak, majdnem minden esetben s√ļlyos idegrendszeri betegs√©ggel k√ľzd. √Čs ezt nem v√°lasztja az ember" - magyar√°zza Swab.

R√°ad√°sul ne feledj√ľk, hogy a magas intelligenciaszint nem √≥v meg a pszich√©s betegs√©gektŇĎl, ellenkezŇĎleg: sz√°mos olyan elsŇĎrang√ļ kopony√°t sorolhatunk fel, aki depresszi√≥ban szenvedett: Goethe, Isaac Newton, Ludwig van Beethoven, Charles Dickens, Willy Brandt, Abraham Lincoln, Vincent van Gogh vagy Winston Churchill, aki "the black dog"-k√©nt, vagyis fekete kutyak√©nt emlegette a depresszi√≥j√°t. EbbŇĎl is l√°tszik, hogy annak, akit depresszi√≥ k√≠noz, semmi oka a sz√©gyenkez√©sre.

Forr√°s: divany.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Rebeka, 2018.02.15. 9:01:54
Minden H√≠rlevelet elovasok, de EZT 2 xer is el kellett olvasnom,nem az√©rt , mert m√°r "NEM"√©pp fiatal vagyok..√©rtettem √©n,de J√ďL akartam meg√©rteni....(?) √Čn NEM hajszoltam SOHA √©rtelmetlen c√©lokat, (doh√°nyz√°s, ital, nagyrav√°gy√°s stb. hasonl√≥..) de az √ČLET √ļgy hozta , hogy ez √©v √°prilis 28.-n -illetve-t√≥l 40 √©ve lesz ,hogy EGYED√úL MARADTAM...(elv√°lt lettem..) Biztos nekem is volt hib√°m, de aki miatt elv√°ltunk..az m√°r az√≥ta lehet , nem is √©l..Rabja volt az italnak,a cigarett√°nak...hajszolt mminden (?) √©lvezetet, erre az √©n volt F√©rjem szemelte ki. Ňź pedig gyenge volt...bedŇĎlt... a n√°lam 10 √©vvel "fiatalabb H√∂lgynek(?) akinek semmije nem volt...csak "egy √ľveg..meg 2-10 stb.." F√©rjem ezt AKKOR NEM L√ĀTTA.. k√©sŇĎbb igen..de m√°r volt egy Fiuk..akit a KEDVES kitagadott...na ekkor ,M√ĀR...L√ĀTTA ki miatt HAGYTA EL -rendezett √©letet √©lŇĎ Csal√°dj√°t..2 L√°ny√°t √©s engem..El is v√°ltak ...Fi√°val maradtak..(akit √©n nagyon tisztelek....saj√°t Fiamk√©nt SZERETEK..(30-√ČVES) NEM vel√ľnk √©l..egyed√ľl -mert F√ČRJEM 9 √©ve meghalt..Mindezeket ..NEH√ČZ volt feldolgozni..NAGYON....de SIKER√úLT..VAN 2 DIPLOM√ĀS L√ĀNYOM- VEJEIM..4 diplom√°s Unok√°m..3-L√°ny √©s 1 "F√ČRFI√ö"..Mindenki.. dolgozik becs√ľlettel..√©n EGYED√úL √©lek..most k√ľzd√∂k..egy GERINC BETEGS√ČGGEL,ami NAGYON F√ĀJDALMAS.. ORVOSS√ĀG..GY√ďGYTORNA..n√©lk√ľl..nem tudok meg lenni...3 √©ve..de l√©pek el√∂re mindig.. de Valaki egy J√ďBAR√ĀT azt mondta..nekem : tedd a l√°bad egym√°s el√© √©s L√ČPJ...(MILYEN IGAZA VOLT..akkor megs√©rtŇĎdtem..de MOST M√ĀR B√ĀNOM..v√°rom is a " reakci√≥j√°t...erre az √≠r√°somra..BIZTOS elolvassa mert Ňź nagyon OPTIMISTA EMBER"..most..mi az √©letc√©lom..? MINDENT elk√∂vetni..a gy√≥gy√ļl√°som√©rt:) szeretni a Csal√°dom..megk√ľzdeni...n√©ha a probl√©m√°kkal.. vel√ľk..MEG√ćRNI..ahogy √ČN tudom ..az √ČLETEM T√ĖRT√ČNET√ČT...,hogy az Im√°dott, 4-(diplom√°s) Unok√°m...tudja KI a Nagymam√°juk...? B√ľszk√©k legyenek a J√ďRA..amit tettem , teszek..,hogy P√ČLDA LEGYEK nekik, hogy a ROSSZAT ..IS LEHET..GYŇźZNI..CSAK !!!!!!!!! AKARNI kell..Eg√©szs√©gesen √©lek(nem az√©rt mert glut√©n √©rz√©keny vagyok..r√©gebben is igyekeztem √≠gy √©lni....csak nem ennyire..) Most √∂r√ľl√∂k,hogy s√ľt a Nap.. eltudok menni ahov√° most fontos.. (bottal-de nem sz√©gyellem) √©s van Bar√°tnŇĎm..aki tegnap is seg√≠tett bev√°s√°rolni..ez volt a "bar√°ti Valentin-napi aj√°nd√©ka.. amit √©n nagyon nagy szeretettel k√∂sz√∂n√∂k neki..."..rem√©lem neki NEM kell Ilyen segits√©get...adni..ha meggy√≥gyulok..MERT M√ČG megfogok..:) :) :) :) √©rt√ľk..az Unok√°im√©rt... segit a SOK relax Vide√≥s-zene hallgt√°s is... akit egy t√°voli BAR√ĀTOM ..K√úLD ..MINDIG... MEG az √©n AKARATOM ..IS..Mindez..igaz t√∂rt√©net...de tal√°n..m√°snak is ad...ERŇźT..negativ dolgok lek√ľzd√©s√©re..(Ja..ez nagyon FONTOS...NEM vagyok egy MILLIOMOS NAGYI..√©p hogy ki tudok j√∂nni a kis ny.-b√≥l..kellŇĎ szer√©nys√©ggel...) Ezt √≠rta ..Rebeka Nagyi..Ti meg it√©lj√©tek meg.. mi a : Boldogs√°g???? :) :) :) :) 2018 02 15 √©s MI az √©let √©rtelme...????************

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok