optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Az életöröm hiánya növeli a korai halálozás kockázatát

Az életöröm hiánya növeli a korai halálozás kockázatát

2008.09.09.

Az életöröm hiánya növeli a korai halálozás kockázatát

Hamarabb halnak meg azok az emberek, akik nem érzik úgy, hogy érdemes élni az életet; a megnövekedett halálozási kockázatot esetükben szív- és érrendszeri betegségek, illetve külső tényezők (leginkább öngyilkosság) okozzák - állapította meg japán kutatók tanulmánya.

Minden idők legnagyobb szabású kutatásában a Tohoku Egyetem orvostudományi főiskolájának szakemberei elsősorban azt vizsgálták, hogy az "ikagi", azaz az életöröm és az abból fakadó jólét érzése miként hat a halálozási kockázatra. 43 391 férfi és nőt vizsgáltak Japán Ohsika térségében, a 40 és 79 év közötti emberek sorsát hét éven át kísérték figyelemmel. Ez idő alatt 3048-an haltak meg.


Az érintettektől azt kérdezték, hogy van-e öröm az életükben. 59 százalékuk felelt igennel, 36,4 százalék nem volt biztos a válaszban, 4,6 százalék válasza nem volt. Megállapították, hogy az öröm nélküli életről beszélők körében kevesebb volt a házas, a munkában álló ember, továbbá kevésbé voltak képzettek, rosszabb volt az egészségi állapotuk, mentálisan stresszesebbek volt, és több testi fájdalomról számoltak be, valamint fizikai funkcióik is korlátozottabbak voltak.


Amikor az így kapott adatokat a kutatók statisztikai technikákkal arányosították, megállapították, hogy az örömnélküliségről beszámolók esetében nagyobb volt a kockázata a korai halálozásnak a hétéves megfigyelési szakaszban, mint azoknál az embereknél, akik "ikagival" bírtak. Az örömtelenek esetében 50 százalékkal nőtt a halálozás valószínűsége bármilyen okból: 60 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy szív- és érrendszeri betegségben, leginkább szélütésben halnak meg és 90 százalékkal nagyobb volt a kockázat a külső okok okozta halálozásra. A kutatási időszakban utóbbi okok miatt meghalt 186 ember esetében 90 önkezével vetett véget életének.


A tanulmányt a Psychosomatic Medicine július-augusztusi számában tették közzé.

 

Forrás: http://www.karpatinfo.net/article74445.html

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások