ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Tudományos kutatás(OK) > Apa pozitív hatása

Apa pozitív hatása

2018.01.26.

Egy pszichol√≥giai kutat√°s arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy az ap√°k olyan m√≥don tudnak hatni a gyerekeik kort√°rs kapcsolataira, iskolai elŇĎmenetel√©re, ahogy az any√°k nem. Term√©szetesen az any√°k szerepe is √≥ri√°si a gyerekek nevel√©s√©ben, de egy apa pozit√≠v jelenl√©te, fejleszti hat√°sa sokkal erŇĎteljesebb, mint azt kor√°bban gondoltuk.

Az apa pozitív hatása

Egy 1950-es √©vekben kezdŇĎd√∂tt kutat√°s negyven √©ven kereszt√ľl k√∂vette egyes csal√°dok √©let√©t. Azt vizsg√°lt√°k, hogyan hat az apa jelenl√©te, a gyerekekkel val√≥ kapcsolata a k√∂lyk√∂kre. Azt tapasztalt√°k, hogy azok a gyerekek, akiknek az apjuk jelen volt, √©s tev√©kenyen r√©szt vett az √©let√ľkben, m√°r √∂th√≥napos korukban kev√©sb√© f√©ltek az idegenektŇĎl, egy√©ves korukban pedig kevesebbet s√≠rtak, ha idegenre hagyt√°k ŇĎket.

A vizsg√°latokb√≥l az is kider√ľlt, hogy az ap√°k pozit√≠v hat√°sa hossz√ļ t√°von megmarad. Ezek a gyerekek empatikusabb, k√∂ny√∂r√ľletesebb felnŇĎttekk√© v√°ltak. Szorosabb t√°rsas kapcsolatokkal rendelkeztek, vagyis hosszabb √©s boldogabb h√°zass√°gban √©ltek, erŇĎs bar√°ti k√∂r√ľk volt.

Nem mindegy, hogyan van jelen az apa

Persze az√©rt az is kider√ľlt a vizsg√°latokb√≥l, hogy egy√°ltal√°n nem mindegy, hogyan van jelen az apa a gyerek √©let√©ben. Az apa tudja biztos√≠tani ezt a pozit√≠v, fejleszti hat√°st, aki k√©pes √©rzelmileg megerŇĎs√≠teni a gyereket, vigaszt tud ny√ļjtani neki a szomor√ļ pillanatokban.

Ugyanakkor hatalmas károkat tud okozni az apa, aki bántalmazza, kritizálja, megalázza a gyereket, vagy éppen érzelmileg teljesen rideg. Sokkal nagyobb károkat képes okozni, mint egy anya.

A kutat√≥k azt tapasztalt√°k, hogy amikor az apa nincs jelen, vagy √©rzelmileg t√°vols√°gtart√≥, kritiz√°lja, becsm√©rli, megal√°zza, esetleg megveri a gyereket, hihetetlen k√°rokat tud okozni. A vizsg√°latokban szereplŇĎ gyerekek k√∂z√ľl azok, akiknek az apja rideg, autoriter, becsm√©rli √©s tolakod√≥ m√≥don viszonyult hozz√°juk, rosszabbul teljes√≠tettek az iskol√°ban √©s a t√°rsas kapcsolatok ter√©n is. Ezekkel a gyerekekkel, sokkal t√∂bb baj volt az iskol√°ban. Ňźk voltak azok, akik agressz√≠ven viselkedtek a tapasztalt√°k, hogy a gyerek n√©pszerŇĪs√©ge √©s az ap√°kkal folytatott fizikai j√°t√©kok k√∂z√∂tt egyenes ar√°nyoss√°g csak akkor √°llt fenn, ha az ap√°k nem ir√°ny√≠tott√°k √©s nem k√©nyszer√≠tett√©k ezeket a j√°t√©kokat. Azok a gyerekek, akikkel az apjuk fizikai j√°t√©kot j√°tszott, de parancsol√≥ vagy ledorongol√≥ st√≠lusban, azok a legn√©pszerŇĪtlenebbekk√© v√°ltak az oszt√°lyban.

B√°r a kutat√°sokb√≥l az is kider√ľlt, hogy az anya-gyerek kapcsolat is fontos, √°m az any√°val val√≥ kapcsolat minis√©ge nem befoly√°solja ilyen mark√°nsan a gyerekek iskolai √©s t√°rsas sikereit, mint az ap√°hoz fŇĎzŇĎdŇĎ viszonyuk.

Miért ennyire fontosak az apák?

A kutat√≥k meggyŇĎzŇĎd√©se, hogy az ap√°k elsŇĎsorban a k√∂z√∂s j√°t√©k r√©v√©n gyakorolnak ekkora hat√°st a gyerekeikre. Ugyanis eg√©szen m√°sk√©nt j√°tszanak az ut√≥daikkal, mint az any√°k. Az ap√°val val√≥ j√°t√©k √°ltal√°ban fizikai jellegŇĪ, t√∂bb √©rint√©ssel j√°r, √©s sokkal izgalmasabb, mint az any√°val val√≥ j√°t√©k. Az apa birk√≥zik, csiklandozza, r√∂pteti, dob√°lja a gyereket, mire az sikoltozik, kacag, vis√≠t. (Persze n√©ha az anya is rosszul lesz, amikor azt l√°tja, hogy az apa a f√∂ldtŇĎl p√°r centire kapja el a gyereket.)

Az ap√°k gyakrabban tal√°lnak ki egyedi, sz√≥rakoztat√≥, szokatlan j√°t√©kot. P√©ld√°ul az apa hirtelen v√©rszomjas medv√©v√© v√°lik, √©s √ľld√∂zni kezdi a kicsit. Az eff√©le j√°t√©kok sor√°n a gyerek megtapasztalja a f√©lelem √©rz√©s√©t, de √ļgy, hogy k√∂zben biztons√°gban van, √©s sz√≥rakozik. Az apa egyfajta √©rzelmi hull√°mvas√ļtra viszi ŇĎt, felfokozott √©rzelmi √°llapotokat √©l meg, √©s mindek√∂zben rengeteg √©rint√©st kap. A pszichol√≥gusok szerint a gyerek fontos seg√≠ts√©get kap abban is, hogy megtanulja figyelni az apa reakci√≥it, k√©pes lesz √ļgy reag√°lni, hogy ez az √©lm√©ny a lehetŇĎ legtov√°bb tartson. Azt is megfigyeli, hogyan jelzi a sz√ľlŇĎ a j√°t√©k v√©g√©t, √©s megtanulja, hogyan csillapodjon le a felfokozott √©rzelmi √°llapotb√≥l. Ezek a k√©szs√©gek azt√°n majd j√≥l j√∂nnek neki, amikor a t√°rsaival j√°tszik. Aki sokat birk√≥zott az apj√°val, k√©pes lesz olvasni a t√°rsak jelz√©seibŇĎl, √©s megtanulja lecsillap√≠tani mag√°t a j√°t√©k v√©g√©n.

A pozit√≠van fejleszti, ap√°k j√°t√©k k√∂zben rengeteget dics√©rik a gyereket, √©s √©pp megfeleli mennyis√©gŇĪ utas√≠t√°st adnak nekik. Vagyis j√°t√©k k√∂zben folyamatosan fejlesztik a gyerek √∂nbecs√ľl√©s√©t.

Anyaként így segítheted a párodat jó apává válni

Nagyon l√©nyeges, hogy az any√°k m√°r a v√°rand√≥ss√°g elsŇĎ heteitŇĎl engedj√©k, hogy kialakuljon az apa √©s a magzat kapcsolata. Az is nagyon fontos kapcsolati alapoz√°s, ha az apa jelen van a sz√ľl√©sn√©l, √©s m√°r az elsŇĎ pillanatokban k√©zbe veheti a bab√°t. R√°ad√°sul az elsŇĎ idŇĎszakban felvett apai szok√°sok gyakran megmaradnak. Teh√°t ha az apuka is megtanulja f√ľrdetni, etetni, pelenk√°zni, elaltatni a kicsit, akkor m√°r itt megalapoz√≥dhat a j√≥ kapcsolata a gyerekkel.

Nagyon fontos, hogy az any√°k t√°mogass√°k az ap√°t abban, hogy megtanulja ezeket a dolgokat. A t√°mogat√°s, dics√©ret ez√ļttal is t√∂bbet haszn√°l, mint a kritika. Nem j√≥, ha az anya kisaj√°t√≠tja az √∂sszes sz√ľlŇĎi kompetenci√°t, √©s minden csak √ļgy j√≥, ahogy i elk√©pzeli. Val√≥sz√≠nŇĪleg nem lesz semmi baja a bab√°nak, ha nem pont √ļgy pelenk√°zza vagy fogja az apa a kicsit, ahogy az anya elk√©pzeli. Amikor pedig m√°r nagyobb a gyerek, akkor b√°rmilyen f√©lelmetesnek l√°tszik is az a j√°t√©k, amit az apa kital√°lt, b√≠zzunk meg a sz√ľlŇĎi felelŇĎss√©g√©rzet√©ben, √©s hagyjuk ŇĎket birk√≥zni, kergetŇĎzni.

Apaként ezt érdemes átgondolni

M√©g nagyon sok f√©rfiben √©l az a k√©p, hogy az apa feladata a csal√°d fenntart√°sa. √Čppen ez√©rt rengeteget dolgoznak, √©s a gyerekek ell√°t√°s√°t meghagyj√°k az asszonynak. Pedig a fenti vizsg√°latokb√≥l l√°tszik, hogy az ap√°nak mennyire nagyon fontos szerepe van a gyerekei fejlŇĎd√©s√©ben. Az ap√°nak teh√°t minden nap tudatos d√∂nt√©seket kell hoznia: mennyi idŇĎt sz√°n aznap a gyerek√©re. Nem a mennyis√©g sz√°m√≠t, hanem a minis√©g. Sz√°mtalan apa √ļgy √©rtelmezi a gyerekkel t√∂lt√∂tt idŇĎt, hogy azalatt, am√≠g vigy√°z a gyerekre, leny√≠rja a f√ľvet, elk√ľld n√©h√°ny e-mailt. Ez sajnos nem √≠gy mŇĪk√∂dik. J√≥ ap√°nak lenni azt jelenti, hogy el√©rhetŇĎ vagyok a gyerekem sz√°m√°ra. Ha sz√≥l hozz√°m, meghallom √©s meghallgatom.

M√©g akkor is, ha lassan √©s h√ļszadszorra mondja el ugyanazt.

J√≥ ap√°nak lenni nem csak az anyagi sz√ľks√©gletek kiel√©g√≠t√©s√©bŇĎl √°ll, hanem abb√≥l is, hogy ott legy√ľnk napi szinten, √©s biztos√≠tsuk a soha v√©get nem √©ri, mindig v√°ltoz√≥ fizikai √©s √©rzelmi sz√ľks√©gletek kiel√©g√≠t√©s√©t. Ez az igaz√°n sz√©p kih√≠v√°s! De amelyik apa ebben √°llja a sarat, olyan kapcsolatot alak√≠that ki a gyerek√©vel, ami mindkettŇĎj√ľk sz√°m√°ra fantasztikus √©rz√©seket hoz.

Forrás: https://www.csaladinet.hu

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

Böszörményi Judit, 2018.01.26. 23:53:00
Megkaptuk anyukaként is a házi feladatot: barátkozni mindezzel a tapasztalattal. Bátorság!
Táncos Dénes, 2018.01.26. 20:30:20
Kedvesk√©im! √Čn nemhogy apja voltam/vagyok gyermekeimnek, de √©n f√ľr√∂szt√∂ttem...stb. SŇĎt a harmadik gyermekemmel csak √©n foglalkoztam-√ľzletasszony volt a nejem. Gyesen is √©n voltam s nemcsak pap√≠ron. √údv√∂zlettel: D√©nes T√°ncos

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok