ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyit√≥oldal > hirek > H√≠res emberek - Optimista riportok > √Āllat PR

√Āllat PR

2004.10.07.

Nem is kell olyan messzire utaznia annak, aki egy kis egzotikumra v√°gyik. √Čs ez Budapesten m√°r 136 √©ve igaz, hiszen a v√°ros sz√≠v√©ben val√≥s√°gos dzsungelt tal√°lunk. Az itt lak√≥k √©let√©rŇĎl mes√©l nek√ľnk Dr. Pers√°nyi Mikl√≥s a FŇĎv√°rosi √Āllat- √©s N√∂v√©nykert fŇĎigazgat√≥ja.

Optimista PR: Melyik a kedvenc √°llata?

Pers√°nyi Mikl√≥s: Az elef√°ntokat eg√©szen √©rdekes √©s csod√°latos √°llatoknak tartom, de nincs olyan, hogy egyetlen kedvenc √°llat. Sz√°momra minden √°llat csod√°latos, nagyon √©rdekes, √©s mindegyiknek megvan a maga sz√©ps√©ge, m√©lt√≥s√°ga. √Āltal√°ban mindig az a legink√°bb kedves √°llat - legal√°bbis a legt√∂bb idŇĎt vele t√∂lt√∂m -, amelyikkel valamilyen nagy v√°ltoz√°st tervez√ľnk. Nem azon m√ļlik, melyik √°llatot szeretem, √©s akkor neki minden nagyon sz√©p √©s j√≥ lesz, hanem p√©ld√°ul ha van egy √°llattart√≥ hely, amely nem korszerŇĪ, ahol az √°llat nem j√≥l √©rzi mag√°t, akkor nyilv√°n ez lesz a kedvenc √°llatom, √©s ezen kell elŇĎsz√∂r seg√≠teni.

OPR: √Čvente h√°ny ember l√°togatja meg az √°llatkertet?

P.M.: A l√°togat√≥sz√°m hatalmas. A Budapesti √Āllatkert a legnagyobb l√°togatotts√°g√ļ magyar kultur√°lis int√©zm√©ny, vagy turisztikai c√©lpont. Legal√°bb is az elŇĎzŇĎ √©vben 1,2 milli√≥ ember v√°ltott bel√©pŇĎjegyet.

OPR: H√°ny √°llat szerepel a nyilv√°ntart√°sban?

P.M.: √Ėtsz√°ztizenk√©t √°llatfaj van az √°llatkertben, ennyif√©le vagy fajta √°llat van itt. Durv√°n h√°romezer√∂tsz√°z egyedrŇĎl besz√©l√ľnk. Az√©rt mondom, hogy durv√°n, mert vannak √°llatok, amelyeket teny√©szetekben tartunk, √©s p√©ld√°ul az √≠zeltl√°b√ļakn√°l neh√©z megmondani, hogy, teszem azt, h√°ny cs√≥t√°ny van.

OPR: Milyen d√≠jakat nyertek az ut√≥bbi idŇĎben?

P.M.: Tavaly k√©t jelentŇĎs d√≠jat kapott az √°llatkert. Az egyik a Magyar √Ėr√∂ks√©g-d√≠j, amellyel az orsz√°g t√∂rt√©nete, illetve a nemzeti hagyat√©k megŇĎrz√©se szempontj√°b√≥l legjelesebb embereket, dolgokat, int√©zm√©nyeket t√ľntetik ki. A m√°sik d√≠j az √Āllatkert egyik √©p√ľlet√©nek d√≠ja, amelyet az Elef√°nth√°znak adom√°nyoztak, az Eur√≥pa Nostra d√≠j. Ez egy eur√≥pai szervezet d√≠ja, amelyet a mŇĪeml√©keknek a hŇĪ, t√∂rt√©nelmi √©rt√©keket j√≥l t√ľkr√∂zŇĎ helyre√°ll√≠t√°s√°√©rt adom√°nyoznak, √©s √ļgy tŇĪnik, az Elef√°nth√°z meggyŇĎzŇĎ volt.

De kapunk olykor kit√ľntet√©seket t√°rsadalmi szervezetektŇĎl, √°llami int√©zm√©nyektŇĎl, gyermekekkel foglalkoz√≥ szervezetektŇĎl, √©s ezek sz√°munkra nagy elismer√©st jelentenek.

OPR: Ki seg√≠ti az √Ėn√∂k munk√°j√°t a sajt√≥val val√≥ kapcsolattart√°sban?

P.M.: Erre a c√©lra nincs k√ľl√∂n √ľgyn√∂ks√©g√ľnk. Dolgozik n√°lunk n√©h√°ny koll√©ga, aki a sajt√≥kapcsolatokkal foglalkozik. ElŇĎk√©sz√≠tik a sajt√≥t√°j√©koztat√≥kat, kiadj√°k a k√∂zlem√©nyeket. Jeles esem√©nyek alkalm√°val kimegy a h√≠r, ut√°na nyilv√°n jelentkeznek erre √©rdeklŇĎdŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥k, akiket ugyanezek a munkat√°rsaink fogadnak, igaz√≠tanak el, odaviszik ŇĎket a megfelelŇĎ helysz√≠nre, vagy √∂sszehozz√°k azzal az illet√©kessel, aki √©rt a t√°rgyhoz. A rekl√°mtev√©kenys√©g√ľnket k√≠v√ľlrŇĎl is seg√≠tik. Van egy rekl√°m√ľgyn√∂ks√©g - Geszti P√©ter Akci√≥ rekl√°m√ľgyn√∂ks√©ge -, akik √∂nk√©ntes felaj√°nl√°suk nyom√°n, √©s nagyon komoly szponzori √©rt√©kben t√°mogatj√°k az √Āllatkert rekl√°mmunk√°j√°t. Ez azt jelenti, hogy a plak√°tkamp√°nyokat vagy a hirdet√©seket elsŇĎsorban k√©pileg fogalmazzuk meg. K√∂z√∂sen kital√°ljuk, hogyan jelenjen meg egy szlogen, egy embl√©ma. Ez alapj√°n az egys√©ges arculat alapj√°n d√∂ntj√ľk el, hogyan jelenjenek meg az √ļjs√°gjaink is, hiszen az √Āllatkertnek k√©t √ļjs√°gja is van, amelyeket t√°rsv√°llalkoz√°sk√©nt ad ki egy k√∂rnyezetv√©delmi t√°rsadalmi szervezet. Mind a kettŇĎ k√©thavi foly√≥irat, az egyik gyerekeknek sz√≥l a term√©szetrŇĎl - ez a S√ľni c√≠mŇĪ gyerekmagazin -, a m√°sik pedig ink√°bb fiataloknak, felnŇĎtteknek, a c√≠me: Vadon.

OPR: Melyek legfontosabb rendezvényeik?

P.M.: Az eg√©sz √©v folyam√°n rendszeresen szervez√ľnk rendezv√©nyeket. Ez egyr√©szt ahhoz k√∂tŇĎdik, hogy mikor jelentkezik komolyabb √©rdeklŇĎd√©s az √Āllatkert ir√°nt, vagy mikor szeretn√©nk, hogy az jelentkezzen. A nagy √ľnnepek k√∂rny√©k√©n az embereknek nyilv√°n t√∂bb a szabad ideje, √©s csal√°dost√≥l is el tudnak j√∂nni. De vannak rendezv√©nyeink farsangidŇĎben, h√ļsv√©tkor, A F√∂ld Napj√°n, a Madarak √©s F√°k Napj√°n, Gyermeknapon is. J√ļniusban van egy szponzor√°lt napunk a Kaiser Plus c√©ggel k√∂z√∂sen, ilyenkor a legnagyobb a l√°togatotts√°g, elŇĎfordul, hogy egyetlen napon harmincezren j√∂nnek az √Āllatkertbe.

Term√©szetesen vannak olyan rendezv√©nyeink, amelyek valamelyik jeles √©vfordul√≥hoz k√∂tŇĎdnek. P√©ld√°ul 2002-ben lesz a 90. √©vfordul√≥ja annak, hogy √ļjra megnyitott√°k az √°llatkertet, mint fŇĎv√°rosi int√©zm√©nyt, mert elŇĎtte mag√°nint√©zm√©ny volt, majd a fŇĎv√°ros √ļjj√°√©p√≠tette, √©s 1912-ben megnyitotta. Ennek m√°jusban lesz 90 √©ve. A tavalyi √©vben az int√©zm√©ny a 135. √©vfordul√≥j√°t √ľnnepelt√ľk: 1866-ban nyitott meg √ļjra, augusztusban. Ez egy jellegzetesen ny√°ri megeml√©kez√©s volt.

Szeptember harmadik h√©tfŇĎj√©n van √°ltal√°ban a fogyat√©kosok napja. Volt olyan √©v amikor 8000 fogyat√©kos ember l√°togatott el hozz√°nk. Mozg√°ss√©r√ľltek, szellemi fogyat√©kosok csoportokban j√∂nnek az otthonokb√≥l, mi pedig megpr√≥b√°lunk valamilyen speci√°lis programot biztos√≠tani ezen a napon. Nagy √∂r√∂m, ha az ember l√°tja, ezek az emberek is j√≥l √©rzik itt magukat. Ugyanakkor sz√≠vbemarkol√≥ √©lm√©ny, amikor sok olyan embert l√°tunk egy√ľtt, akit a sors ilyen h√°tr√°nyba hozott. Azt√°n j√∂n m√©g okt√≥ber elsŇĎ vas√°rnapja, amikor az √°llatok vil√°gnapj√°t rendezz√ľk meg k√∂z√∂sen az √°llatv√©dŇĎ szervezetekkel, ilyenkor egy felvonul√°sban vesz√ľnk r√©szt. √Čs azt√°n lassan m√°r itt is a Mikul√°s, a kar√°csonyi meglepet√©sek ideje.

OPR: A k√∂zv√©lem√©ny √°ltal√°ban hogyan v√©lekedik napjainkban az √°llatkertrŇĎl? Tal√°lkoznak el√≠t√©lŇĎ v√©lem√©nyekkel is? V√°ltozott az ut√≥bbi idŇĎben az int√©zm√©ny meg√≠t√©l√©se?

P.M.: Amennyire a visszhangokt√≥l tudni lehet, a l√°togat√≥inkt√≥l √©rkezŇĎ visszhangokb√≥l, illetve a m√©dia besz√°mol√≥ib√≥l, az √°ltal√°ban pozit√≠v k√©p. Nyilv√°n vannak emberek, akik √ļgy gondolj√°k, ez az a hely, ahol fogs√°gban tartj√°k az √°llatokat, √©s az eg√©sz int√©zm√©ny csak egy r√©gi cs√∂kev√©ny. √Čn azt mondom: az √Āllatkert hallatlan n√©pszerŇĪs√©ge igazolja, hogy az emberekben van erre ig√©ny, amellett pedig tudni kell, hogy egy rossz √°llatkert, amely √°llatokat nem m√©lt√≥ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt tart, val√≥ban sok kritik√°t kap. Mi a budapesti √Āllatkertben viszonylag kev√©s kritik√°t kapunk. Kor√°bban, amikor dolgozni kezdtem itt, az √Āllatkert a b√≠r√°latok kereszttŇĪz√©ben √°llt, gyakran hallottuk: itt szenvednek az √°llatok, itt b√∂rt√∂nszerŇĪ k√∂r√ľlm√©nyek vannak. √Čs ahogy v√°ltoztattunk sok mindenen, ahogy jav√≠tottunk az √°llatok √©letfelt√©telein, ahogy mag√°t a gyŇĪjtem√©nyt is √°talak√≠tottunk, √©s megpr√≥b√°ltuk megkeresni az alkalmas, ide val√≥ √°llatokat, az ilyen kritikai hangok sokkal enyh√©bbek lettek.

Persze akadnak m√©g √°llatkert-ellenes v√©lem√©nyek is, √©s ezekkel a v√©lem√©nyekkel j√≥ alapr√≥l tudunk vitatkozni. Egyr√©szt meg lehet mutatni azokat a t√∂rekv√©seket, amelyek jegy√©ben az elm√ļlt √©vekben minden l√©p√©s az √°llatok jav√°ra t√∂rt√©nt. A budapesti √°llatkert eset√©ben nyugodtan el lehet mondani, hogy n√°lunk az √°llattart√°s sz√≠nvonala jelentŇĎsen meghaladja az orsz√°gban egy√©bk√©nt tapasztalhat√≥ sz√≠nvonalat √°llati j√≥l√©t szempontj√°b√≥l. Nem a t√∂bbi 15 magyar √°llatkertre gondolok, hanem az √°llatteny√©sztŇĎ telepekre, vagy ak√°r egyes kedvenc √°llatok helyzet√©re. Egyes emberek eset√©ben nem is lehet "kedvenc" t√°rsnak h√≠vni egy olyan kuty√°t, amit eg√©sz √©let√©ben egy k√©t m√©teres l√°ncon tartanak, √©s az ŇĎ sz√°m√°ra ez a k√©t m√©teres sugar√ļ k√∂r k√©pviseli a vil√°got.

Szeretn√©nk sokkal jobb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√© hozni az √°llatokat √©s ami miatt ez nem megy el√©g gyorsan - √©s ezzel a temp√≥val √©n vagyok a legkev√©sb√© el√©gedett - az az, hogy nem kapunk ehhez elegendŇĎ p√©nzt.

OPR: Az √°llattart√°sban mindig teljes√≠tik a t√∂rv√©nyek √°ltal elŇĎ√≠rt felt√©teleket?

P.M.: Van egy jogszab√°ly, amely az √°llatkerti √°llatok tart√°s√°r√≥l sz√≥l. Ennek a jogszab√°lynak voltak olyan elŇĎ√≠r√°sai, amelyeket fizikailag nem lehet betartani. P√©ld√°ul elŇĎ√≠rja, milyen nagys√°g√ļ √°llattart√≥ helyeket kell l√©tes√≠teni, √©s erre 2004 m√°rcius√°t jel√∂lt√©k meg hat√°ridŇĎnek, amelyet tal√°n a budapesti √°llatkert m√©g be tudna tartani, de a vid√©ki √°llatkertek egy jelentŇĎs r√©sze eg√©szen biztos, hogy nem.

R√©szben azt gondoljuk, hogy ezt a hat√°ridŇĎt meg fogj√°k hosszabb√≠tani, m√°sr√©szt a hat√≥s√°gnak sem lehet c√©lja hogy megoldhatatlan helyzetbe hozzon k√∂zint√©zm√©nyeket.

OPR: √Ėn mi√≥ta t√∂lti be az igazgat√≥i tiszts√©get?

P.M.: 1994 m√°rciusa √≥ta vagyok fŇĎigazgat√≥.

OPR: Az√≥ta milyen eredm√©nyekre a legb√ľszk√©bb?

P.M.: ElsŇĎsorban arra vagyok b√ľszke hogy az √°llatok sokkal jobb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lnek. M√°sodsorban arra, hogy az ide l√°togat√≥ embereket is sokkal kellemesebb k√∂rnyezet v√°rja. Arra is b√ľszke vagyok, hogy az itt dolgoz√≥ embereknek is javultak a munkak√∂r√ľlm√©nyei, √©s siker√ľlt az int√©zm√©ny r√©gi sz√©p, eleg√°ns hangulat√°b√≥l nagyon sok mindent visszahozni. A botanikai gyŇĪjtem√©ny jelentŇĎsen fejlŇĎd√∂tt mind minŇĎs√©g√©ben, mind kezel√©s√©ben, a P√°lmah√°z is elk√©sz√ľlt, √©s m√©g sorolhatn√°m.

OPR: Milyen kapcsolatban van az √°llatv√©dŇĎkkel?

P.M.: Tudni kell, hogy az √°llatv√©dŇĎ mozgalom is nagyon k√ľl√∂nb√∂zŇĎ emberekbŇĎl, √°ll teh√°t nem mindig egys√©ges. A legintelligensebbtŇĎl a szellemileg teljesen labilis emberekig sokan megjelennek itt. A mozgalomnak vannak szakmailag nagyon felk√©sz√ľlt, korrekt vonulatai, √©s vannak olyanok, amikor az ember azt mondja, hogy ez egy klinikai eset... Nyilv√°n vel√ľk neh√©z b√°rmilyen szempontb√≥l b√°rkinek sz√≥t √©rteni. Sok √°llatv√©dŇĎ azt mondja, hogy egy √°llatkert sz√ľks√©gtelen dolog, mert az √°llatfogs√°gr√≥l sz√≥l. De ha az ember elkezd vel√ľk besz√©lgetni, kider√ľl, hogy minden √°llat, amit ŇĎk szeretnek, p√©ld√°ul kutya vagy macska val√≥j√°ban fogs√°gban van. Egy√©bk√©nt √©n egyre ink√°bb azt mondom, hogy a term√©szet eg√©sz√©ben ma m√°r az ember fogs√°g√°ban van.

Az √°llatv√©dŇĎkkel mi sok ter√ľleten egy√ľttmŇĪk√∂d√ľnk, p√©ld√°ul az √°llatv√©dŇĎkkel k√∂z√∂sen szervezt√ľnk egy √°llatv√©dŇĎ pedag√≥gus-tov√°bbk√©pz√©st. Befogadunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llatokat, amelyekkel a tulajdonosok m√°r nem tudnak mit kezdeni, √©s √°tadjuk ŇĎket √°llatv√©dŇĎ szervezeteknek. K√∂z√∂sen l√©p√ľnk fel az √°llatk√≠nz√°s ellen - p√©ld√°ul a h√ļsv√©ti nyulakkal kapcsolatos kamp√°nyban.

OPR: A támogatókról...

P.M.: Az √Āllatkert legjelentŇĎsebb t√°mogat√≥ja az ide l√°togat√≥ √°llampolg√°r, hiszen legjelentŇĎsebb bev√©tel√ľnk a bel√©pŇĎjegy. Ez teszi lehetŇĎv√©, hogy az √°llatok j√≥l√©te √©rdek√©ben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fejleszt√©seket megval√≥s√≠tsunk. Az √°llampolg√°r azzal, hogy megl√°togatja az √°llatkertet, m√°r t√°mogat benn√ľnket. M√°sr√©szt b√°rmely √°llampolg√°r szem√©lyi j√∂vedelemad√≥j√°nak 1%-√°t is nek√ľnk adhatja, amit mi nagy √∂r√∂mmel fogadunk, √©s amibŇĎl nagyon sok fejleszt√©st tudunk finansz√≠rozni.

MŇĪk√∂dik az √∂r√∂kbefogad√°si rendszer√ľnk is, amelyre √©vente k√∂r√ľlbel√ľl 1300 ember v√°llalkozik. Ezen k√≠v√ľl vannak c√©gek, amelyek t√°mogatj√°k az √Āllatkertet, mivel az √Āllatkert igen n√©pszerŇĪ int√©zm√©ny, sokaknak akad hozz√° k√∂tŇĎdŇĎ √©lm√©nye. L√°tj√°k, hogy itt a t√∂rekv√©sek val√≥ban j√≥ra v√°lnak: ha adnak p√©nzt, olyan helyre ker√ľl, ahol √©vente t√∂bb mint egymilli√≥ ember jelenik meg. A c√©g goodwill-je szempontj√°b√≥l ez a t√°mogat√°s nagyon fontos lehet. √ćgy a bel√©pŇĎjegyen p√©ld√°ul szerepel Nestl√© nyuszija, a fŇĎ bej√°ratn√°l pedig egy nyusziszobor fogadja a l√°togat√≥kat. Ide tartoznak olyan t√°mogat√°sok is, mint az Akci√≥ rekl√°m√ľgyn√∂ks√©g munk√°ja, vagy az Europlak√°t seg√≠ts√©ge.

OPR: Van-e az √Āllatkertnek valami √©rdekes legend√°ja, t√∂rt√©nete?

P.M.: Vannak szomor√ļ t√∂rt√©netek, √©s vid√°mak is. A szomor√ļak az elpusztul√°sr√≥l, az elm√ļl√°sr√≥l sz√≥lnak, ak√°r √°llatok pusztulnak, ak√°r √©p√ľletek. A legmegr√°z√≥bb eset a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļban volt, amikor √°tvonult a front az √°llatkerten, √©s ostrom volt h√≥napokig. √Čh√≠ns√©g volt a v√°rosban, az √°llatkert √°llatainak nagy r√©sz√©t megett√©k az emberek. M√°sik r√©sze elpusztult a bombatal√°latok k√∂vetkezt√©ben, az √©p√ľletek is t√∂nkrementek, nagyon sok k√°r keletkezett. Ha j√≥l eml√©kszem, egy v√≠zil√≥ t√ļl√©lte ezt a megr√°zk√≥dtat√°st, de legink√°bb az√©rt, mert egyr√©szt v√≠zilovat a magyar ember nem eszik, m√°sr√©szt a v√≠zil√≥ nem eszik olyat, amit a magyar ember eszik: a sz√©n√°val j√≥l elvan. De a t√∂bbi n√∂v√©nyevŇĎt megett√©k: mind a lovakat, az antilopokat. Az is k√∂zrej√°tszott a v√≠zil√≥ szerencs√©s t√ļl√©l√©s√©ben, hogy ugyan ez egy egzotikus √°llat, m√©gsem kell neki fŇĪt√©s. A front ellen√©re a Sz√©chenyi f√ľrdŇĎ k√ļtja mŇĪk√∂d√∂tt, √©s o­nnan j√∂tt a meleg v√≠z √©s a term√°lv√≠z. √ćgy a v√≠zil√≥ nem fagyott bele a medenc√©be, mint p√©ld√°ul a krokodilok a p√°lmah√°zban. Amikor √©n ideker√ľltem, az elsŇĎ h√≥napokban t√∂rt√©nt, hogy a v√≠zil√≥nak bedobtak egy labd√°t a medenc√©be, amit a v√≠zil√≥ lenyelt, √©s bele is pusztult sajnos, mert a labda beszorult a beleibe.

Az √°llatkert leg√∂regebb √°llata egy Samu nevŇĪ nŇĎst√©ny alig√°tor, ennek van egy p√°rja, ŇĎ egy √©vvel fiatalabb n√°la. Ezek az √°llatok velem egykor√ļak, √∂tven √©ves √°llatok. Az alig√°torok K√∂z√©p-Amerik√°b√≥l sz√°rmaznak, a h√≠m szem√©t harminc √©vvel ezelŇĎtt egy "kedves" l√°togat√≥ sz√ļrta ki. De az√≥ta is megvan, √©l, eszik, n√∂vekszik, j√≥l √©rzi mag√°t. Gondoskodunk r√≥la.

Volt egy orangut√°nunk, a Lajos. Egy m√°sik √°llatkertbŇĎl ker√ľlt ide, akkor m√°r nagyon t√∂nkrement, reum√°s √°llapotban volt. Itt volt t√∂bb √©vig, √©s egy gimnazista l√°ny rendszeresen j√°rt hozz√° √©s foglalkozott vele. V√©g√ľl a l√°ny most a Lipcsei √Āllatkertben dolgozik, majmokkal. Ugyanehhez az √°llatunkhoz egy √°llatv√©dŇĎ n√©ni is j√°rt Angli√°b√≥l, aki √ļgy gondolta, hogy a n√©z√©s√©vel gy√≥gy√≠t. √ďr√°kig √°llt a ketrec elŇĎtt, √©s gy√≥gy√≠totta Lajosunkat.

OPR: Melyik a legproblematikusabb √°llat?

P.M.: Nincsenek problematikus √°llatok, csak problematikus helyzetek vannak. Erre azt szokt√°k mondani, hogy nincsenek rem√©nytelek helyzetek, csak emberek vannak rem√©ny n√©lk√ľl. Ha az √Āllatkertben valamelyik √°llat nagyon problematikus, akkor a tart√°s√°val van a gond, vagy a vele foglalkoz√≥ emberekkel, vagy azzal, hogy nincs el√©g p√©nz√ľnk ahhoz, hogy m√©lt√≥ helyre helyezz√ľk, vagy nincs elegendŇĎ hely√ľnk, ahol egy kellŇĎ nagys√°g√ļ kifut√≥helyet tudn√°nk kialak√≠tani. Ilyen esetekben az ember azt mondja, hogy akkor meg kell pr√≥b√°lni valami m√°st. M√°shov√° kell elhelyezni, vagy √°tadni egy m√°sik √°llatkertnek, ahol jobb viszonyok k√∂z√∂tt tudj√°k befogadni. Mindig kell, hogy legyen megold√°s.

Cronio

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok