optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > Akit az életöröm segít élni

Akit az életöröm segít élni

2013.10.18.

Egy édesanya, akinek orvosai mindössze két évet jósoltak, világ körüli búcsú körutazásra indult három gyermekével - és most, tíz évvel később, még mindig imádja az életét.
Az akkor 39 éves Joanne Teague gyermekei előtt titokban tartotta betegségét, miután az orvosok közölték vele, hogy szívelégtelensége miatt a napjai meg vannak számlálva. Emiatt férjével és gyermekeivel elhatározták, hogy körbeutazzák a világot, hogy a családnak minél több jó emléke legyen az édesanyáról. A féléves körút során, ami alatt a család beutazta Spanyolországot, Görögországot, Svájcot, Franciaországot és Olaszországot, az édesanya egyre jobban bízott benne, hogy életöröme átsegítheti a betegségen.

És jócskán meg is lepte az orvosait, azzal, hogy tíz évvel később még mindig teljes értékű életet él, és látta, ahogy gyermekei, a most 18 éves Will, a 14 éves Alica és a 13 éves Peter felnőttek. Mrs. Teague családjával azért indult útnak, hogy a gyerekeinek a lehető legtöbb boldog családi emléke legyen róla, de a betegségéről egy szót se szólt nekik. "Akár fel is adhattam volna, és otthon is kivárhattam volna a véget. De én e helyett kitaláltam, hogy inkább utazzunk el - és az utazás alatt jöttem rá, milyen erős bennem az élni akarás. Nem tudom, hogy ez segített-e túlélni, vagy csak szerencsés vagyok, de bármi is legyen az ok, nagyon örülök, hogy láthattam felnőni a gyerekeimet, és hogy ennyi fantasztikus közös élményem lehetett velük."Az asszony veleszületett betegsége, a vaszkuláris típusú Ehlers-Danlos szindróma "spontán szakadásokat okozhat a szív szöveteiben", ami miatt Mrs. Teague bármikor végzetes szívrohamot kaphat. A betegséget azután fedezték fel, hogy Mrs. Teague 39 évesen súlyos szívrohamot szenvedett el. Azonnal nyitott szív by-pass műtétet végeztek rajta, de csak 18 hónappal később sikerült diagnosztizálni a vaszkuláris típusú Ehlers-Danlos szindrómát. Akkor az orvosok nagyjából két évet adtak neki, az ebben a betegségben szenvedők ugyanis általában nem érik meg az 50 éves kort. Az asszony férjével közölte a rossz hírt, de a gyerekeiknek nem árulták el, hogy az édesanyjuk halálos beteg. E helyett féléves európai körutazásra indultak, de végül szinte az egész világot körbeutazták. "Akkoriban nagyon féltem - nyilatkozta a most 50 éves asszony - De igyekeztem minden lehetőséget kihasználni, hogy a családommal legyek, és boldog közös élményeket szerezzünk."A család fél évvel később hazatért, hogy a gyerekek a tanulásra koncentrálhassanak, Mrs. Teague pedig az orvosok jóslatával mit sem törődve aktívan élte tovább az életét. Idővel részmunkaidőben dolgozni is kezdett a szakmájában, foglalkoztató terapeutaként. Bár a fenyegetés továbbra is ott lebeg a feje fölött, az elfoglalt édesanya elhatározta, hogy életének minden pillanatát kiélvezi. A bátyja, az 56 éves Mark tavaly októberben hunyt el ugyanennek az öröklött betegségnek a következtében. Mrs. Teague a tapasztalatairól és betegségéről könyvet is írt, See You in September címmel, amit a Candy Jar Books kiadónál tervez megjelentetni. "Az ilyen betegségek megváltoztatják az ember hozzáállását: emiatt már nem idegesítem magam az apró-cseprő dolgok miatt, és sokkal jobban kiélvezem az élet adta lehetőségeket. Elcsépelten hangzik, de tényleg minden nap ajándék." Az Ehlers-Danlos szindróma (EDS) egy öröklött kötőszöveti betegség, aminek leggyakoribb tünetei a nyúlós bőr, a laza ízületek és a sérülékeny belső szervek. Az Egyesült Királyságban 5000-ből egy ember szenved a betegségben, aminek ismert gyógymódja nincs. Legsúlyosabb változata a vaszkuláris EDS, aminek következtében a belső szervek és az erek rendkívül sérülékennyé válnak, és bármikor szétszakadhatnak.

Forrás: Medipress

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások