optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Zimbabwe 100%Venezuela 100%Argentína 100%
Szamoa 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Szingapúr 67%Nicaragua 67%
Namíbia 63%Ciprus 63%Olaszország 63%
Írország 62%Görögország 62%Finnország 62%
Izrael 61%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Optimista sajtófigyelés > A szegedi jólelkek szembemennek az árral

A szegedi jólelkek szembemennek az árral

2015.07.03.

Kormányzati kommunikáció ide vagy oda, a kék plakátoknak nem csak támogatói és ellenzői vannak. Akadnak olyanok is, akik mit sem törődve Pintér Sándor szent kerítésépítő küldetésével, egyszerűen humanitásból segítenek ott, ahol arra a legnagyobb szükség van. A Migráns Szolidaritás Csoport étellel, itallal, többnyelvű tájékoztatóval várja azokat a menekülteket, akik az utolsó pesti vonat után Szegeden ragadnak. A megmozduláshoz csatlakozott a Karitáció és az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány is.

A MigSzolg csoport többfunkciós önkéntes munkát végez. A brigád tagjai este 9-kor kezdik a műszakot. Szendvicseket készítenek, vizet osztanak, minimális fekhelyet készítenek a vonatra váróknak. Arab, angol, afgán, pakisztáni és francia nyelvű tájékoztatókkal segítik a menekülteket, arra is ügyelnek, hogy a muzulmánok a vallásuknak megfelelő ételt ehessék. Az önkéntesek gondoskodnak a hulladékok eltakarításáról, a tér, valamint az állomási WC tisztán tartásáról is. A Jobbik sajtótájékoztatójában leginkább az ártérben felhalmozott veszélyes szemetet kifogásolta, a MigSzolg erre is külön figyelmet fordít. Szemeteszsákokkal és kesztyűkkel indulnak neki hetente a gyálaréti töltés rendberakásának.

Miből?

Ha egy kormányzati gyűlöletplakát 900 millióba kerül, feltehetjük a kérdést, hogy vajon ki pénzeli ezt a szemétszedő, étkeztető "bűnbandát?" Talán a Norvég Civil Alap a buzilobbi-keretből vagy éppen Soros György különített el párszáz milliót az álnok migránspárti önkénteseknek? Mielőtt Bayer Zsolt kedvet kapna a találgatásra, elmondjuk: a szegediek felajánlásaiból gazdálkodnak, nem lobbiznak sem cégeknél, sem segélyszervezeteknél.

"Szükségünk lenne több mobil WC-re, hiszen az állomás épülete éjszakára bezár. Úgy gondolom, hogy az egész városnak jobb, ha a befogadóállomásra irányított menekültek nem a parkokban, hanem a pályaudvaron, szervezettebb körülmények között várják a hajnali vonatot" - mondta a kedd esti rögtönzött sajtótájékoztatón Kékesi Márk Zoltán, a csoport egyik tagja.

Nem mindenki nézi jó szemmel az önkéntesek munkáját - ez is kiderül beszámolóikból. Kedden terepruhás, bakancsos fiatalok ordibáltak a menekültekkel, az atrocitásnak a rendőrök vetettek véget. Az állomásnál várakozó taxisokkal is gyakori a szóváltás, a fuvarosok sérelmezik, hogy munka nélkül maradnak.

- Sokféleképpen nyerészkednek a menekülteken - mondta Kékesi Márk Zoltán. A rendőrség kedden megerősített szolgálattal volt az állomáson, az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány pedig felajánlotta: meleg étellel segít. A Karitáció Alapítvány is jelezte, csatlakozik a kezdeményezéshez.

Vannak még jólelkek Szecsuánban

Ha Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek című drámájából indulunk ki, ahol a fény fiai lejönnek a földre, hogy keressenek egy jólelket a városban, akit aztán megjutalmaznak, Szegeden sok dolguk lenne. A MigSzolg 1300 tagot számlál, akik szabadidejüket és pénzüket áldozzák arra, hogy olyan embereken segítsenek, akiket sosem láttak, nem ismertek és valószínűleg az elkövetkezendőkben nem is fognak többet találkozni velük.

Adományozni háromféleképpen lehet - mondta el egy előadásán Naftali Kraus zsidó író. Az első módja, amikor tudom, hogy kinek adom, és aki kapja, ismer engem. Ez a legenyhébb fokozatú adomány. A második lehetőség, hogy tudom, kinek adom, de ő nem tudja, kitől kapja. Ez már önzetlenebb verzió. A legtisztább erkölcsű adomány azonban mégis az, amikor sem a kapó nincs tisztában az adományozó személyével, sem az adományozó a rászorulóéval. Egyszerűen csak ad, mert tudja, hogy szükség van rá, és nem vár ettől vállveregetést. Köszönjük, MigSzolg, Magyarország és a menekültek nevében!

Forrás: stop.hu

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti
K.A., 2015.07.03. 9:03:55
Hajrá!!! Mindenki ember! Távol a családodtól, mert menni kell, lélekmegterhelő folyamat. Kívánok mindenkinek hozzá elég erőt, hogy boldogságra leljen!

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások