Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > A pályaválasztásról

A pályaválasztásról

2004.10.14.

Napjaink gazdasági és társadalmi viszonyai között egyértelművé vált, hogy az iskola elvégzése önmagában sajnos nem ad belépést a fiataloknak sem egy következő iskolafokozathoz, sem a munkaerőpiacra.

A felnőtté váló fiatalok többsége mindezt úgy éli meg, hogy "feleslegesen" tanult (hiszen nem vették fel a kívánt iskolába, munkahelyre).

A pályaválasztás nem egyenlő az iskolaválasztással, annál többről szól. A pályaválasztást nem lehet egyszeri eseményként felfogni, folyamatként kell kezelni, amely döntéssel zárul (felkészülés, lehetőségek mérlegelése, döntés).

Egyre szélesebb körben tapasztalható, hogy a döntés nem eléggé megalapozott. A fiatalok nincsenek kellően felkészülve/felkészítve erre a feladatra. Ezért később esetleg megbánják döntésüket; ennek következtében a tanulást kudarcként élik meg, otthagyják iskolájukat, abbahagyják tanulmányaikat.

Az is gyakori jelenség, hogy a probléma gyökere o­nnan ered, hogy helyettük döntenek; pedig soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tanuló maga mit szeretne.

Természetesen ehhez egyrészről alapos önismeret szükséges, amely magában foglalja a munkavégzéssel kapcsolatos képességeket, munkamódokat, a munkával kapcsolatos érdeklődési kört és értékeket; másrészt a munkaerőpiac ismerete, az egyes foglalkozások alapos ismerete. A kettőt össze kell hangolni a megfelelő döntés meghozatalához (mire van esélyem, milyem tevékenységet végeznék szívesen, mi fontos a munka során, hogyan szeretnék dolgozni).

A HELYES PÁLYAVÁLASZTÁS JELENTőSÉGE

Rókusfalvy Pál így szemlélteti a helyes pályaválasztás jelentőségét:

"Ha figyelembe vesszük, hogy ébren töltött életünknek nagyobbik része munkatevékenységből áll, egyszerre nyilvánvalóvá válik előttünk, miért van olyan rendkívüli jelentősége a pályaválasztásnak" (saját példán megtapasztalás).

A pályaválasztás bizonyos értelemben mindig egy kicsit sorsválasztás is.

A pálya kiválasztásával a fiatal - sokszor anélkül, hogy ennek teljesen tudatában volna - hosszú évekre előre meghatározza nemcsak azt a tanulmányi időt és azokat a feladatokat, nehézségeket, amelyek szakmája teljes értékű gyakorlásához elvezetik, hanem azokat a munkakörülményeket, anyagi lehetőségeket, a társadalmi elismerés formáit és a munkája esetleges ártalomforrásait is, amelyek életének lényeges külső kereteit és belső tartalmát jelentik.

A kutatások eredményei

Azok az emberek, akik nem fordítottak kellő időt és figyelmet ennek a döntésnek a meghozatalára, a késobbiekben nem tudnak megfeleloen eleget tenni feladatuknak, hivatásuknak, állandó konfliktusban élnek, és nemcsak a munka területén vallanak kudarcot, hanem életük egyéb területén is nehezebben állják meg a helyüket. Ezáltal persze megnehezítik környezetük helyzetét is.

FELKÉSZÜLÉS-FELKÉSZÍTÉS

Nyilvánvaló, hogy megfelelő előzmények nélkül nem várható, hogy a tanulók saját pályaválasztási elhatározása kialakuljon. Az előzmény az úgynevezett pályaorientációs folyamat.

A pályaorientáció olyan folyamat, amely a lehető legszélesebb információnyújtás révén segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását.

A pályaorientáció elvileg tantárgyként kellene, hogy szerepeljen az iskolákban, hogy a tanulók és családjaik ne maradjanak magukra ezzel a nehéz feladattal; illetve az ne az osztályfőnökökre háruljon.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi területén belül elvileg részterületként szerepel a pályaorientáció, amelyhez el is készültek a tantervek, de sajnos egyrészt nem került minden iskolában bevezetésre, másrészt ezek a tantervek inkább a középiskola kiválasztásában segítenek, ugyanis csak a 10. osztályig készültek el.

Szerencsére azért nincsen minden lehetőség veszve, különböző lehetőségek állnak a fiatalok rendelkezésére, hogy segítsék őket a döntésben.

A közép- és felsőoktatási intézmények novembertől januárig folyamatosan rendeznek nyílt napokat, ezekről érdemes tájékozódni.

KIK TUDNAK SEGÍTENI?

1) Helyben a Megyei Munkaügyi Központ kirendeltségét lehet felkeresni (munkaközvetítés, álláskeresési technikák, munkavállalási tanácsadás, támogatott foglalkoztatás, képzés).

2) A FIT (Foglalkozási Információs Tanácsadó) hálózat, amely szintén a munkaügyi szervezetrendszer része,

(videofilmek, foglalkozási leírások, tanulási lehetőségek állami és nem állami iskolákban).

3) A budapesti székhelyű Kollégium Kft.

számítógépes programcsomagok: a) tevékenységek alapján javasol a program 5 pályaterületet és ezekhez felsőfokú pályákat; b) elégedettség-elégedetlenség a munka során, ehhez kapcsol 10 pályát, meghatározza a domináns pályakört; c) foglalkozási információk kézikönyve számítógépen.

A programcsomagok megrendelhetők 6000 Ft-ért. A cég vállalja, hogy az iskola helyszínére utazik és bemutatja a programokat, illetve 2x45 percben osztályfőnöki órát tart.

1032 Budapest, Solymár u. 6. Tel: (1) 3 882 738

1300 Budapest, Pf. 252.

Természetesen tiszteletben kell tartani azok döntését is, akik nem tanulnak tovább, hanem rögtön munkába állnak. Nekik is segít a Munkaügyi Központ (munkaközvetítéssel, álláskereséssel); illetve ha valakit nem vesznek fel és szeretné ezt a kieső időszakot is hasznosan tölteni (képzés, munkavégzés).

Kijácz Krisztina munkavállalási tanácsadó, a Fővárosi Munkaügyi Központ Álláskeresők Klubjának munkatársa

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások