ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > A pályaválasztásról

A pályaválasztásról

2004.10.14.

Napjaink gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi viszonyai k√∂z√∂tt egy√©rtelmŇĪv√© v√°lt, hogy az iskola elv√©gz√©se √∂nmag√°ban sajnos nem ad bel√©p√©st a fiataloknak sem egy k√∂vetkezŇĎ iskolafokozathoz, sem a munkaerŇĎpiacra.

A felnŇĎtt√© v√°l√≥ fiatalok t√∂bbs√©ge mindezt √ļgy √©li meg, hogy "feleslegesen" tanult (hiszen nem vett√©k fel a k√≠v√°nt iskol√°ba, munkahelyre).

A p√°lyav√°laszt√°s nem egyenlŇĎ az iskolav√°laszt√°ssal, ann√°l t√∂bbrŇĎl sz√≥l. A p√°lyav√°laszt√°st nem lehet egyszeri esem√©nyk√©nt felfogni, folyamatk√©nt kell kezelni, amely d√∂nt√©ssel z√°rul (felk√©sz√ľl√©s, lehetŇĎs√©gek m√©rlegel√©se, d√∂nt√©s).

Egyre sz√©lesebb k√∂rben tapasztalhat√≥, hogy a d√∂nt√©s nem el√©gg√© megalapozott. A fiatalok nincsenek kellŇĎen felk√©sz√ľlve/felk√©sz√≠tve erre a feladatra. Ez√©rt k√©sŇĎbb esetleg megb√°nj√°k d√∂nt√©s√ľket; ennek k√∂vetkezt√©ben a tanul√°st kudarck√©nt √©lik meg, otthagyj√°k iskol√°jukat, abbahagyj√°k tanulm√°nyaikat.

Az is gyakori jelens√©g, hogy a probl√©ma gy√∂kere o­nnan ered, hogy helyett√ľk d√∂ntenek; pedig soha nem szabad figyelmen k√≠v√ľl hagyni, hogy a tanul√≥ maga mit szeretne.

Term√©szetesen ehhez egyr√©szrŇĎl alapos √∂nismeret sz√ľks√©ges, amely mag√°ban foglalja a munkav√©gz√©ssel kapcsolatos k√©pess√©geket, munkam√≥dokat, a munk√°val kapcsolatos √©rdeklŇĎd√©si k√∂rt √©s √©rt√©keket; m√°sr√©szt a munkaerŇĎpiac ismerete, az egyes foglalkoz√°sok alapos ismerete. A kettŇĎt √∂ssze kell hangolni a megfelelŇĎ d√∂nt√©s meghozatal√°hoz (mire van es√©lyem, milyem tev√©kenys√©get v√©gezn√©k sz√≠vesen, mi fontos a munka sor√°n, hogyan szeretn√©k dolgozni).

A HELYES P√ĀLYAV√ĀLASZT√ĀS JELENTŇĎS√ČGE

R√≥kusfalvy P√°l √≠gy szeml√©lteti a helyes p√°lyav√°laszt√°s jelentŇĎs√©g√©t:

"Ha figyelembe vessz√ľk, hogy √©bren t√∂lt√∂tt √©let√ľnknek nagyobbik r√©sze munkatev√©kenys√©gbŇĎl √°ll, egyszerre nyilv√°nval√≥v√° v√°lik elŇĎtt√ľnk, mi√©rt van olyan rendk√≠v√ľli jelentŇĎs√©ge a p√°lyav√°laszt√°snak" (saj√°t p√©ld√°n megtapasztal√°s).

A pályaválasztás bizonyos értelemben mindig egy kicsit sorsválasztás is.

A p√°lya kiv√°laszt√°s√°val a fiatal - sokszor an√©lk√ľl, hogy ennek teljesen tudat√°ban volna - hossz√ļ √©vekre elŇĎre meghat√°rozza nemcsak azt a tanulm√°nyi idŇĎt √©s azokat a feladatokat, neh√©zs√©geket, amelyek szakm√°ja teljes √©rt√©kŇĪ gyakorl√°s√°hoz elvezetik, hanem azokat a munkak√∂r√ľlm√©nyeket, anyagi lehetŇĎs√©geket, a t√°rsadalmi elismer√©s form√°it √©s a munk√°ja esetleges √°rtalomforr√°sait is, amelyek √©let√©nek l√©nyeges k√ľlsŇĎ kereteit √©s belsŇĎ tartalm√°t jelentik.

A kutatások eredményei

Azok az emberek, akik nem ford√≠tottak kellŇĎ idŇĎt √©s figyelmet ennek a d√∂nt√©snek a meghozatal√°ra, a k√©sobbiekben nem tudnak megfeleloen eleget tenni feladatuknak, hivat√°suknak, √°lland√≥ konfliktusban √©lnek, √©s nemcsak a munka ter√ľlet√©n vallanak kudarcot, hanem √©let√ľk egy√©b ter√ľlet√©n is nehezebben √°llj√°k meg a hely√ľket. Ez√°ltal persze megnehez√≠tik k√∂rnyezet√ľk helyzet√©t is.

FELK√ČSZ√úL√ČS-FELK√ČSZ√ćT√ČS

Nyilv√°nval√≥, hogy megfelelŇĎ elŇĎzm√©nyek n√©lk√ľl nem v√°rhat√≥, hogy a tanul√≥k saj√°t p√°lyav√°laszt√°si elhat√°roz√°sa kialakuljon. Az elŇĎzm√©ny az √ļgynevezett p√°lyaorient√°ci√≥s folyamat.

A p√°lyaorient√°ci√≥ olyan folyamat, amely a lehetŇĎ legsz√©lesebb inform√°ci√≥ny√ļjt√°s r√©v√©n seg√≠ti a megfelelŇĎ p√°lya, szakma kiv√°laszt√°s√°t.

A p√°lyaorient√°ci√≥ elvileg tant√°rgyk√©nt kellene, hogy szerepeljen az iskol√°kban, hogy a tanul√≥k √©s csal√°djaik ne maradjanak magukra ezzel a neh√©z feladattal; illetve az ne az oszt√°lyfŇĎn√∂k√∂kre h√°ruljon.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) √Čletvitel √©s gyakorlati ismeretek mŇĪvelts√©gi ter√ľlet√©n bel√ľl elvileg r√©szter√ľletk√©nt szerepel a p√°lyaorient√°ci√≥, amelyhez el is k√©sz√ľltek a tantervek, de sajnos egyr√©szt nem ker√ľlt minden iskol√°ban bevezet√©sre, m√°sr√©szt ezek a tantervek ink√°bb a k√∂z√©piskola kiv√°laszt√°s√°ban seg√≠tenek, ugyanis csak a 10. oszt√°lyig k√©sz√ľltek el.

Szerencs√©re az√©rt nincsen minden lehetŇĎs√©g veszve, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ lehetŇĎs√©gek √°llnak a fiatalok rendelkez√©s√©re, hogy seg√≠ts√©k ŇĎket a d√∂nt√©sben.

A k√∂z√©p- √©s felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek novembertŇĎl janu√°rig folyamatosan rendeznek ny√≠lt napokat, ezekrŇĎl √©rdemes t√°j√©koz√≥dni.

KIK TUDNAK SEG√ćTENI?

1) Helyben a Megyei Munka√ľgyi K√∂zpont kirendelts√©g√©t lehet felkeresni (munkak√∂zvet√≠t√©s, √°ll√°skeres√©si technik√°k, munkav√°llal√°si tan√°csad√°s, t√°mogatott foglalkoztat√°s, k√©pz√©s).

2) A FIT (Foglalkoz√°si Inform√°ci√≥s Tan√°csad√≥) h√°l√≥zat, amely szint√©n a munka√ľgyi szervezetrendszer r√©sze,

(videofilmek, foglalkoz√°si le√≠r√°sok, tanul√°si lehetŇĎs√©gek √°llami √©s nem √°llami iskol√°kban).

3) A budapesti sz√©khelyŇĪ Koll√©gium Kft.

sz√°m√≠t√≥g√©pes programcsomagok: a) tev√©kenys√©gek alapj√°n javasol a program 5 p√°lyater√ľletet √©s ezekhez felsŇĎfok√ļ p√°ly√°kat; b) el√©gedetts√©g-el√©gedetlens√©g a munka sor√°n, ehhez kapcsol 10 p√°ly√°t, meghat√°rozza a domin√°ns p√°lyak√∂rt; c) foglalkoz√°si inform√°ci√≥k k√©zik√∂nyve sz√°m√≠t√≥g√©pen.

A programcsomagok megrendelhetŇĎk 6000 Ft-√©rt. A c√©g v√°llalja, hogy az iskola helysz√≠n√©re utazik √©s bemutatja a programokat, illetve 2x45 percben oszt√°lyfŇĎn√∂ki √≥r√°t tart.

1032 Budapest, Solym√°r u. 6. Tel: (1) 3 882 738

1300 Budapest, Pf. 252.

Term√©szetesen tiszteletben kell tartani azok d√∂nt√©s√©t is, akik nem tanulnak tov√°bb, hanem r√∂gt√∂n munk√°ba √°llnak. Nekik is seg√≠t a Munka√ľgyi K√∂zpont (munkak√∂zvet√≠t√©ssel, √°ll√°skeres√©ssel); illetve ha valakit nem vesznek fel √©s szeretn√© ezt a kiesŇĎ idŇĎszakot is hasznosan t√∂lteni (k√©pz√©s, munkav√©gz√©s).

Kij√°cz Krisztina munkav√°llal√°si tan√°csad√≥, a FŇĎv√°rosi Munka√ľgyi K√∂zpont √Āll√°skeresŇĎk Klubj√°nak munkat√°rsa

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok