ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Mosoly(NAP)hadjárat > A mosoly, a humor és a nevetés

A mosoly, a humor és a nevetés

2004.10.14.

Az √∂r√∂m √©s a vid√°ms√°g √©rzelm√©t √©let√ľnkben a t√∂rt√©nelem sor√°n mindig fontosnak tartott√°k.

H√©tsz√°z √©vvel ezelŇĎtt √≠gy √≠rt errŇĎl egy n√©met Domokos-rendi szerzetes √©s misztikus √≠r√≥, Eckhart mester (1260-1327): "Ha az Atya r√°nevet a fi√ļra √©s az visszanevet, a nevet√©s j√≥kedvet kelt √©s a j√≥kedv √∂r√∂m√∂t teremt, √©s az √∂r√∂m szeretetet sz√ľl √©s a szeretet h√≠vja elŇĎ a Lelket √©s teremti meg a Szenth√°roms√°got" (id√©zi Erich Fromm).

A mosoly √©s a nevet√©s a vid√°ms√°g, a j√≥kedv √©rzelmi kifejezŇĎd√©se. Az embern√©l ezekben az arckifejez√©sekben a fogsort kivillant√≥, al√°rendelŇĎd√©st jelzŇĎ grimasz (mosoly) √©s az elengedett, nyitott sz√°j√ļ j√°t√©kos arc (nevet√©s) keveredik, amelyek a nem emberszab√°s√ļ majmokn√°l is megfigyelhetŇĎk. Eredet√ľkkel az etol√≥gusok foglalkoznak, s abban megegyeznek, hogy k√∂z√∂tt√ľk csak intenzit√°sbeli k√ľl√∂nbs√©gek vannak. Bar√°ts√°goss√°got √©s j√°t√©koss√°got, biztons√°got k√∂z√∂lnek. A vid√°ms√°got, a j√≥kedvet sokf√©le t√©nyezŇĎ v√°ltja ki: a vicc, a karikat√ļra, a mulats√°gos t√∂rt√©net, film, kom√©dia, zene; a csiklandoz√°s, m√°sok nevet√©se, mozg√°sos j√°t√©kok, mint a t√°nc, a tabu megs√©rt√©se; s cs√∂kkenti kiv√°lthat√≥s√°g√°nak k√ľsz√∂b√©t a j√≥ hangulat √©s emeli a negat√≠v √°llapot.

A j√≥t√©kony, pezsd√≠tŇĎ, felszabad√≠t√≥ hat√°s√ļ humor √©s nevet√©s Renard szerint "az elme mindennapos tiszt√°lkod√°sa"; Kant szerint a rem√©ny √©s az alv√°s mellett leghat√°sosabb felfriss√≠tŇĎnk, amit az ember az √©gtŇĎl kapott "az √©let sok viszontags√°g√°nak ellens√ļlyoz√°s√°ul". E√∂tv√∂s K√°roly "A tihanyi bar√°tok" c√≠mu elbesz√©l√©sben gy√≥gyszer: " S betegnek a gy√≥gyul√°st s az aggnak az √©lni val√≥ erŇĎt - √≠rja - a j√≥√≠zŇĪ nevet√©s legal√°bb megadja oly m√©rt√©kben, mint az √ľd√≠tŇĎ √°lom. √Čs sokkal nagyobb m√©rt√©kben, mint a sok kinin, szalicil, ipekaku√°na, antipirin, √≥pium, morfium, j√≥d s az egy√©b sz√°zf√©le por, folyad√©k √©s kenŇĎcs".

A modern fiziol√≥giai kutat√°sokat v√©gzŇĎ amerikai orvos, W. F. Fry a humort "az √©let megmentŇĎj√©nek" nevezi olyan √©letet vesz√©lyeztetŇĎ betegs√©gekkel kapcsolatban, mint a sz√≠vroham, a r√°k √©s az agyv√©rz√©s. A vid√°m nevet√©s, mint √°ll√≠tja Fry, ellent√©tes hat√°s√ļ a sz√≠vroham bizonyos kock√°zati t√©nyezŇĎivel: egyfajta fizikai megterhel√©srŇĎl gondoskodik, cs√∂kkenti a stresszhat√°st, hozz√°j√°rul a d√ľh √©s az ellens√©ges indulatok, a fesz√ľlts√©g cs√∂kkent√©s√©hez; a r√°kbetegekn√©l seg√≠thet a f√°jdalom tŇĪr√©s√©ben, megszabadulni az √©rzelmi lehangol√≥d√°s szor√≠t√°s√°b√≥l, s m√©g az agyv√©rz√©sek eset√©ben is megkock√°ztathat√≥ megelŇĎzŇĎ hat√°s√°r√≥l besz√©lni.

Intellektu√°lis alternat√≠v√°t jelent a humor √©s a nevet√©s a ny√≠lt erŇĎszakkal szemben. Konrad Lorenz Nobel-d√≠jas etol√≥gus szerint " a humor √©s a tud√°s a civiliz√°ci√≥ k√©t nagy rem√©nye". Az agresszi√≥r√≥l √≠rt k√∂nyv√©ben miut√°n meg√°llap√≠tja, hogy az √©rtelem √°ltal ir√°ny√≠tott nevet√©s az ellens√©g, a hazugs√°g leleplez√©s√©re szolg√°l√≥ eszk√∂z, √ļgy v√©li: "√°ld√°s a humor, √©s olyan √ľdv√∂s eszk√∂z, amely a mai korban a t√ļlterhelt felelŇĎss√©gv√°llal√≥ erk√∂lcsnek m√©lt√≥ sz√∂vets√©gese tud lenni". Akik nevetnek nem haszn√°lnak fegyvert; a vicc, a szat√≠ra, a karikat√ļra, az ir√≥nia intellektu√°lis √©s szel√≠d √°rt√≥ sz√°nd√©kot k√©pviselnek a harag √©s a d√ľh ny√≠lt kifejez√©s√©vel szemben. Hat√°stalan√≠tja a kritik√°t, de kimondja az igazs√°got. A szem√©ly oldal√°r√≥l n√©zve a humor az eg√©szs√©ges alkalmazkod√°s, a megk√ľzd√©s eszk√∂ze, az √©rett szem√©lyis√©g egyik fontos jellemzŇĎje. A humor a belso szabads√°g ("A szabads√°g viccet sz√ľl, s a vicc szabads√°got" - mondta Jean Paul) √©s az erŇĎs szem√©lyis√©g n√©lk√ľl√∂zhetetlen tartoz√©ka.

A humor √∂ssze nem illŇĎ √©s meglepŇĎ elemeket rejt, mert van felfedezŇĎ, probl√©mamegold√≥ tartalma, ez√©rt is lehet a humor az √©rtelem j√°t√©kos kih√≠v√°s√°nak √©lvezet√©bŇĎl fakad√≥ √∂r√∂mforr√°s. Ezt az elemet hangs√ļlyozza Artur Koestler a kreativit√°sr√≥l √≠rt k√∂nyv√©ben. Szerinte a humor az "egy helyzet vagy gondolat k√©t l√©nyeg√©ben elt√©rŇĎ vonatkoztat√°si keretben val√≥ felfog√°s√°b√≥l, √©szlel√©s√©bŇĎl" sz√°rmazik. Az √∂sszekapcsol√≥d√°s, biszoci√°ci√≥ √°ltal, k√©t gondolatk√∂r, amelyek k√∂z√∂tt nem volt √©rtelmes kapcsolat, hirtelen hasonl√≥ gondolatmenet r√©sz√©v√© v√°lik. Egy m√°sf√©le j√°t√©kszab√°ly vagy m√°sf√©le logika felfedez√©s√©vel hirtelen az egyik √©rtelmez√©si keretbŇĎl egy m√°sikba l√©p√ľnk. Koestler szerint a humor √©s a tudom√°nyos felfedez√©sek, mŇĪv√©szi alkot√°sok sz√ľlet√©s√©t eredm√©nyezŇĎ gondolkod√°s hasonl√≥ folyamatok; az √∂tletgazdags√°g (kreativit√°s) √©s a humor k√∂z√∂tt szoros kapcsolat van.

A k√∂znyelv √°ltal√°ban j√≥ humor√©rz√©kŇĪeknek nevezi azokat az embereket, akik √©rtik a viccet. A humor√©rz√©kkel kapcsolatos kutat√°sokban a pszichol√≥gusok szem√©lyis√©gteszteket dolgoztak ki. Azt vizsg√°lva, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szem√©lyis√©gt√≠pusokba besorolhat√≥ embereket milyen viccek kedvel√©se jellemzi, √ļgy tal√°lt√°k, hogy a kifel√© nyitott, t√°rsas√°gkedvelŇĎ, izgalmakat keresŇĎ, besz√©des, kock√°zatokat kedvelŇĎ, optimista, akt√≠v (extrovert√°lt) szem√©lyek ink√°bb kedvelik a rejtett motiv√°ci√≥s (agressz√≠v vagy szexu√°lis) tartalm√ļ vicceket. Az ellenkezŇĎ t√≠pusba tartoz√≥ csendes, visszah√ļz√≥d√≥, megfontolt, fegyelmezett (introvert√°lt) szem√©lyek (Eysenck szem√©lyis√©gt√≠pusai) pedig az intellektu√°lisabb, nonszensz humort kedvelik jobban. A szem√©lyis√©gi saj√°toss√°gok m√°r gyerekkorban megmutatkoznak az impulz√≠v √©s nem impulz√≠v gondolkod√°s√ļ-temp√≥j√ļ gyerekek viccmeg√©rt√©s√©ben, b√°r a humor elsŇĎsorban t√°rsas jelens√©g, s a t√°rsas modellnek nagy szerepe van alakul√°s√°ban.

A humor √©s a nevet√©s t√°rsas szerep√©re mutattak r√° p√©ld√°ul a hatvanas √©vek elej√©n Coser elemz√©sei, aki t√∂bbek k√∂z√∂tt egy elmek√≥rh√°z orvosi √ľl√©sein tanulm√°nyozta, a n√©h√°ny h√≥nap alatt elhangzott humoros megjegyz√©seket. A megjegyz√©sek ir√°nyul√°sa alapj√°n meg√°llap√≠that√≥ volt, ki hol helyezkedik el a csoportban. A humor c√©lz√°sok √°ltal√°ban "lefel√©" ir√°nyultak. A viccelŇĎd√©srol, ugrat√°sr√≥l, "tr√©f√°s kapcsolatr√≥l" az√≥ta sz√°mos kutat√°st v√©geztek ipari k√∂rnyezetben, s kider√ľlt: t√ľkr√∂zi a munkakapcsolatokat, az ir√°ny√≠t√°s m√≥djait. A humornak, viccelŇĎd√©snek jelentos szerepe van a csoporton bel√ľli hely kialak√≠t√°s√°ban, a csoportba ker√ľlo √ļj szem√©lyek "betan√≠t√°s√°ban", a norm√°k k√∂zvet√≠t√©s√©ben, a csoporthoz tartoz√°s √©rz√©s√©nek elm√©ly√≠t√©s√©ben. A humor seg√≠t a szoci√°lis norm√°khoz val√≥ igazod√°sban; nem csak a f√∂l√©rendelt (a "fŇĎn√∂k") szem√©ly eszk√∂ze, hanem a vezetŇĎ √©s a beosztottak t√°vols√°g√°nak cs√∂kkent√©s√©t, a konfliktusok felold√°s√°t is szolg√°lja. Mint kimutatt√°k, a sokat viccelŇĎk probl√©mamegold√°s√°t, teljes√≠tm√©ny√©t fokozza a "na, most m√°r fogjunk neki a komoly munk√°nak..." helyzet.

A nagy humanista, szent √©s m√°rt√≠r Morus Szent Tam√°s (1478-1535) im√°ds√°gba foglalta a humor√©rz√©ket: "...Uram, adj nekem humor√©rz√©ket s kegyelmet, hogy meg√©rtsem a tr√©f√°t, s √≠gy ismerhessem azt az √∂r√∂met, amit az √©let ny√ļjt √©s azt tov√°bbadhassam m√°soknak is.... √Āmen." (id√©zi S√≠k S√°ndor).

Séra László, ELTE - pszichológus

JAVASOLT K√ČRD√ČSEK

1. √Āltal√°ban milyen a k√∂z√©rzeted?

2. Sokat mosolyogsz?

3. Milyen a humorérzéked?

4. ElŇĎfordult m√°r veled, hogy egy mosoly seg√≠ts√©g√©vel megelŇĎzt√©l, megmentett√©l egy kellemetlen helyzetet?

5. Próbálj másokat is mosolygásra késztetni!

6. Most pedig: mosolyogj!!

7. Nevetés!!

8. Hangos kacag√°s...

Ingyenes, anonim HunOpti √∂nismereti teszt√ľnkbŇĎl te is megtudhatod mennyire l√°tod optimist√°n a jelened. Kit√∂lthetŇĎ ak√°r ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok