Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista országok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnország 62%Görögország 62%Írország 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > hirek > Szépirodalom > A himnuszok tartalmi elemzése

A himnuszok tartalmi elemzése

2005.01.12.

Optimista   A vélekedés szerint lehet a jelen optimális és a jövo erre támaszkodóan szintén az (nem számolunk azzal, hogy isteni segítséggel és/vagy anélkül). Ide sorolható az a szöveg is, amely tartalmában azt fogalmazza meg, hogy a jelen optimális, ám a jövo csak akkor marad ilyen, ha a közösség (és/vagy isten) tesz érte.

Pesszimista

A pesszimista értelmezés szerint a jelen lehet még elfogadható, de a jövo már nem: a változtatáshoz kell a közösség áldozata. A másik értelmezés: a jelen se fogadható el, a közösségnek mindent el kell követnie a megmaradásáért, hogy egyáltalán számításba jöhessen a jövo. Végül elofordulhat olyan is, hogy sem a jelen, sem a jövo nem biztos, ha Isten nem segít.

Kritikai

Véleményünk szerint a fenti felfogásokban, vélekedésekben hamis ez a leegyszerusítés. A himnusz, népének léte ugyanis eleve feltételez egy közösséget, és éppen a himnusz, a népének léte bizonyítja, hogy ennek a közösségnek van jövoképe: legalább a fönnmaradását kívánó jövoképe. A pesszimista és vagy optimista minosítés elfedi azt a problémát, amelyet a hallgatónak, az éneklonek, a befogadónak a szöveg teremt: erkölcsi kötelesség a közösség tagjaként a magánérdekeket önként föláldozni. Ez az áldozathozatal az igazi erkölcsi és pszichológiai kérdés, erre kell megválaszolnunk valamennyiünknek.
A kritikai vizsgálati azt jelenti, hogy képesek legyünk a himnuszban megjeleno és a himnuszhoz kapcsolódó helyzetet fölmérni abból a szempontból, hogy nekünk mit kell tennünk! A legegyszerubb, amikor csak az azonosulást várja el a közösség: ez csupán készenlét, sot, csak a készenlét jele. A gondot, az erkölcsi döntést a himnuszhoz kapcsolódó konkrét helyzet jelentheti. Ám itt is segít a himnusz: példát mutat és a történelmi idobe ágyazva az egyén helyes döntése utáni fönnmaradását sugallja akkor is, ha a döntés következtében élete lesz a tét. S ekkor már szükség van az emelkedettségre, a patetikusságra, a szakralitásra. A himnuszok tehát a közösség üzenetei is.

Ingyenes, anonim HunOpti önismereti tesztünkből te is megtudhatod mennyire látod optimistán a jelened. Kitölthető akár ide kattintva is: HunOpti

Szólj hozzá!

TE mit várnál el egy optimista partner,- barát társkereső oldaltól?

Hogy lehessen benne üzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkozási lehetőség.
Ingyenes legyen.
Csak társkereső nem érdekel, de barát, ismerkedős kvázi közösségi oldal, az igen.
korábbi szavazások