ÔĽŅ
Bejelentkezés: email cím: jelszó:

ok

optimista orsz√°gok

Thaiföld 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Seychelle-szigetek 100%
Venezuela 100%Argentína 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Panama 93%Ruanda 87%
Amerikai Virgin-szigetek 77%Brunei 77%Ausztr√°lia 74%
Jord√°nia 73%Nicaragua 67%Szingap√ļr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Finnorsz√°g 62%G√∂r√∂gorsz√°g 62%√ćrorsz√°g 62%
Izrael 61%Azerbajdzsán 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > forum > Miért jó magyarnak lenni?

A weblap ezen funkciójához be kell jelentkeznie a rendszerbe.

Amennyiben még nincs felhasználóneve, jelszava itt regisztrálhat!

[1]
Miért jó magyarnak lenni?, Rácz Zoltán, 2011-05-31 08:57:56
A nyelv√ľnk t√©nyleg eredeti!

Egy k√ľlf√∂ldi nemzetk√∂zi t√°borban felj√∂ttek a nyelvi k√ľl√∂nbs√©gek, √©s elkezdt√ľnk egym√°s nyelv√©rŇĎl besz√©lni, hogy melyik nyelv melyikre hasonl√≠t, pl. a holland az angolra, meg, hogy melyik milyen hangz√°s√ļ, kem√©ny, l√°gy, √©s ott k√©rdeztem, hogy a mienk, a magyar melyikre hasonl√≠t, illetve b√°rmilyen v√©lem√©nyt k√©rek r√≥la, mivel √©n nem tudom k√ľlsŇĎsk√©nt l√°tni.

Erre vagy negyed√≥r√°n kereszt√ľl csak a magyart taglalt√°k, √©s azt mondt√°k, hogy nem hasonl√≠t egyik nyelvre sem, tal√°n egy-k√©t sz√≥ n√©met √©s orosz hangz√°s√ļ (itt a j√∂vev√©nyszavakra gondoltam elsŇĎre :) ). Maga hangz√°silag is nem tudtak semmi le√≠rhat√≥t mondani r√≥la, ŇĎk azt mondt√°k, hogy "k√ľl√∂nleges", vagy var√°zslatos. M√©g az akcentusomra annyit mondtak, hogy kicsit franci√°s :O
L√©nyeg, a l√©nyeg, hogy t√©nyleg egyedi, √©s k√ľl√∂nleges nyelv√ľnk van, amit mostan√°ban egyre t√∂bb hazai, √©s NEMZETK√ĖZI tud√≥s is bebizony√≠t, hogy ŇĎsi erŇĎtŇĎl duzzad, √©s l√©nyeg√©ben egyik nyelvre sem hasonl√≠t. √Č maga a nyelv, √©s annak szervezete, mindene tartalmazza az emberi szeretetet, az √∂sszefog√°st, a fejlett idilli t√°rsadalmak felfog√°s√°t. Csak gondoljunk bele, hogy mell√©rendelŇĎ szerkezetŇĪ nyelv (nincs f√©rfi √©s nŇĎnem, stb.) az eg√©sz vil√°gon csak k√©t helyen van, egyik az ausztr√°liai aboriginek, a m√°sik meg a magyarok.
ErrŇĎl egyre t√∂bb √©s t√∂bb val√≥di tudom√°nyos szakirodalom jelenik meg, sŇĎŇĎt, most m√°r a genetika √©s egy√©b egzakt tudom√°nyok is bizony√≠tj√°k, hogy nemhi√°ba ut√°lnak minket Eur√≥pa k√∂zep√©n, hisz am√≠g a n√©pek (kelt√°k, germ√°nok, kunok, hunok, szl√°vok, gepid√°k, avarok, stb) j√∂ttek, mentek, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°rsadalmi √©s civiliz√°ci√≥s szinteken, addig a magyarok a j√©gkorszak √≥ta mindenkit fejlett eszmei szintet k√©pviselve befogadtak, √©s megv√©dtek mindenkitŇĎl, aki csak c√©l n√©lk√ľl fosztogatva gyilkol√°sztak. Ez nem fikci√≥, hanem √©rvekkel al√°t√°masztott t√©nyek.

Szumm√°zva a magyaroknak a nyelv√ľkben van k√≥dolva az emberis√©g szereteten alapul√≥ √∂sszefog√°sa. Mi mindent √©s mindenkit elvisel√ľnk, mindenkit befogadunk, kiseg√≠t√ľnk, a j√≥t felt√©telez√ľnk mindenkirŇĎl, √©s ezt nem r√°nk parancsolj√°k, hanem term√©szet√ľnkbŇĎl fakad a j√≥indulat. Engem mindig √∂r√∂mmel t√∂lt el, mikor egy k√ľlf√∂ldi meg√°ll egy parkol√≥ban n√°lunk, √©s szinte majdnem mindig mosolyogva sz√°ll ki az aut√≥b√≥l, mint aki valami mennyorsz√°gban van :) :) :)
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-05-09 13:43:48
A nyelv√ľnkre vagyok a legb√ľszk√©bb, szerintem a mi nyelv√ľnk az egyik legkifejezŇĎbb, √©s √©ppen ez√©rt olyan nehezen megtanulhat√≥.

Minden, ami antioxid√°ns.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:25:13
A tal√°l√©kony Kempelen P√°zm√°ndi Farkas (1734-1804) Pozsonyban sz√ľletett. Nagyon alapos megfigyel√©sen alapul√≥ besz√©lŇĎ g√©peket √©s motoros sz√∂vŇĎsz√©keket szerkesztett, valamint ŇĎ szerkesztette a pozsonyi pontonhidat. Ňź volt az elsŇĎ, aki vakok sz√°m√°ra olvashat√≥ √≠r√°srendszer kialak√≠t√°s√°n dolgozott. Legragyog√≥bb tal√°lm√°nya a sakkoz√≥ g√©p.

Jelki András (1730-1783) egy bajai kalandvágyó szabó volt, aki a Holland kormány japán követe lett.

Benyovszky M√≥ric (1741-1786) a kalandok legend√°s szerelmese a lengyel szabads√°gharcokban k√ľzd√∂tt, ahol az oroszok elfogt√°k, √©s Kamcsatk√°ba hurcolt√°k. K√©sŇĎbb megsz√∂k√∂tt. H√°romsz√°z katon√°val - hogy az ŇĎt k√ľldŇĎ franci√°kat csod√°latra k√©sztesse - Madagaszk√°rba ment, ahol e sziget szeretett korm√°nyz√≥j√°v√° v√°lt.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:24:43
S√©gner J√°nos (1704-1777) fizikus √©s orvos Pozsonyban sz√ľletett. Szakmai √ļtja a J√©nai Egyetem tan√°rak√©nt kezdŇĎd√∂tt N√©metorsz√°gban, G√∂ttingen √©s Halle k√∂zbeesŇĎ √°llom√°sokkal. Segner volt az elsŇĎ, aki elŇĎsz√∂r fedezte fel azt, hogy a f√©ny idŇĎben terjed. Legjobban ismert tal√°lm√°nya a S√©gner ker√©k, mely a reactive turbin√°k √©s motorok ŇĎse, s ezeket a mai l√∂khajt√°sos g√©pekn√©l is haszn√°lj√°k.

Balsar√°ti J√°nos Vitus (1529-1575) V. P√°l p√°pa orvosa volt. Gy√∂ngy√∂si J√°nos (1707-1769) Erzs√©bet √©s Katalin orosz c√°rnŇĎk udvari orvosa volt.

A vil√°g elsŇĎ MŇĪszaki Int√©zete, a budai Institutum Geometricum 1782-ben nyitotta meg kapuit.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:24:20
Ugyancsak magyar alapozta meg az angol √ľveg-ipart 1556-ban. A Worchester-Strombridge √ľveggy√°r melletti dombot m√°ig is "Hungarian Hill"-nek, magyar dombnak h√≠vj√°k.

Rettenetes Iván magyar kohósokat alkalmazott olvasztó-kohóinál.

A 16. sz√°zadban a magyarok Verancsics Faustus-t√≥l (1551-1617), a veszpr√©mi v√°r kapit√°ny√°t√≥l √∂r√∂k√∂lt√©k a merŇĎleges tengelyŇĪ sz√©l-turbin√°t. Ugyancsak ŇĎ volt az ejtŇĎernyŇĎ felfedezŇĎje, ami a t√∂r√∂k elŇĎl val√≥ menek√ľlŇĎk elŇĎtt nyitotta meg az utat.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:23:51
Egy pap√≠rgy√°rat Margittan alap√≠tottak 1546-ban, messze megelŇĎzve ezzel Angli√°t. A 16. sz√°zad k√∂zep√©n I. Erzs√©bet angol kir√°lynŇĎ b√°ny√°szokat hozatott L√©gr√°dr√≥l Angli√°ba, hogy megtan√≠ts√°k az ottaniakat a korszerŇĪ b√°nyaszerkezet √©p√≠t√©s√©re, s arra, hogy hogyan lehet alagutakat v√≠zmentes√≠teni. Ugyanezen b√°ny√°szok vezett√©k be a vonatok fa-v√°g√°nyon val√≥ k√∂zleked√©s√©nek a m√≥dj√°t. Az angolok megtanult√°k a h√°zak faszerkezetek val√≥ √©p√≠t√©s√©t, melyet a mai napig is "Hungarian riffle"-nek h√≠vnak; a vasolvaszt√≥ koh√≥kat "Hungarian mill"-nek h√≠vj√°k Angli√°ban.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:23:09
Az elsŇĎ k√∂zk√∂nyvt√°r m√°r a 15. sz√°zadban mŇĪk√∂d√∂tt B√°rtf√°n. Az egyh√°z mŇĪk√∂dtette √©s k√©sŇĎbb a helyi hat√≥s√°gok vett√©k √°t.

Az elsŇĎ jelentŇĎs sz√°mtan-tanulm√°nyt Mester Gy√∂rgy √≠rta latin nyelven a N√©metalf√∂ld√∂n, 1499-ben.

Bagellardus P√°l 1472-ben m√°r √≠rt k√∂nyvet a gyermekbetegs√©gekrŇĎl; J√°nos 1358-ban √≠rt az orvostudom√°nyr√≥l; D√©nes oktant (logik√°t) tan√≠tott 1474-ben a bolognai egyetemen, ahol Gergely is ugyanezt tan√≠totta.

Budai Briccius a pr√°gai egyetem rektora volt 1415-ben, ugyanezen idŇĎ alatt Pannonius Christopher is ezt a tisztet t√∂lt√∂tte be egyszer, B√°lint pedig n√©gyszer volt a KŇĎnigsbergi Egyetem rektora.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2011-04-26 09:22:27
Az elsŇĎ magyar iskol√°t a tizedik sz√°zad fordul√≥j√°n alap√≠totta G√©za fejedelem, a Szent Benedek renden bel√ľl.

Az elsŇĎ magyar egyetemet Nagy Lajos kir√°lyunk alap√≠totta a 14. sz√°zadban P√©csett. A Buda-i egyetemet Zsigmond kir√°ly alap√≠totta a 14. sz√°zad elej√©n. A n√©gytagozatos Pozsonyi Egyetemet 1467-ben √©p√≠tett√©k, a nagyszombati P√°zm√°ny egyetem 1635-ben nyitotta meg kapuit, 1777-ben Bud√°ra k√∂lt√∂z√∂tt, majd Pesten √°llapodott meg.

K√∂nyvek sz√ľks√©gesek a tudom√°nyos ismeretek terjeszt√©s√©hez. A legelsŇĎ k√∂nyvet M√°ty√°s kir√°ly uralkod√°sa alatt nyomtatt√°k Magyarorsz√°gon, megelŇĎzve Angli√°t, Sv√©dorsz√°got √©s Spanyolorsz√°got.[1] Ezt 1483-ban Bud√°n nyomtatt√°k Hess Endre nyomd√°j√°ban; a k√∂nyv c√≠me a jellemzŇĎ: "Chronica Hungarorum".
Miért jó magyarnak lenni?, Békefalvi Zoltán, 2011-02-04 21:28:00
Mert itt a kárpátmedencében a Magyarok ezeréves névjegyet tettek le...
Tudja itt mindenki ( Eur√≥p√°ban ), hogy kik vagyunk... :) Pr√ľszk√∂lnek is eleget e miatt... :)
Miért jó magyarnak lenni?, , 2010-02-20 09:50:24
Helg√°m! Haz√°m hat√°rait h√°trahagyva, h√°rom h√©tig Hegel Heyne hon√°ban Hannoverben hamburgban helyettes√≠tettem hivatalos honor√°rium√©rt Hansot √©s Herbertet. Hetedik√©n h√©tfőn h√°rman H√©divel Hug√≥val, (Holland h√°zasp√°r) H√°g√°b√≥l, Helsinkibe haj√≥ztunk. H√©di horgolt h√≠mzett. Hug√≥ hever√©szett, h√°l√≥hely√©re h√ļz√≥dott, hogy Horatiusnak h√≥doljon. Haj√≥saink heveny√©szett h√°l√≥val horoggal hitv√°ny heringet hal√°sztak. Haj√≥nkat hamarosan h√∂mp√∂lygő hull√°mok h√°bor√≠tott√°k, hal√°szcs√≥nakk√©nt himb√°lt√°k, h√°nyt√°k Herkules√ľnket. Helsinki h√≠djai, h√©temeletes h√°zai, hatalmas hengerműve, hőerőművei hat√°sosak. Harisnyagy√°rai, h√ļs√ľzemei hetedh√©t hat√°rban h√≠resek. Huszonharmadik√°n hangversenyen H√§ndel, Haydn, Hubai hegedűverseny√©t hallgattuk. H√©be-h√≥ba h√ľly√©skedt√ľnk, hotel√ľnk hallj√°ban huncutkodtunk, hat√°sos hist√≥ri√°kkal h√°rij√°noskodtunk. Havazik Helsinkiben. H√≥ hull h√°ztetőkre, h√≠dakra, halpiacokra. H√≥dpr√©met, h√≥cipőt, halinacsizm√°t hordanak. H√≥munk√°saik helyt√°ll√°s√°t h√°rom havilap h√≠rdeti. Hannoib√≥l h√°bor√ļs h√≠reket hoznak, heves harcokr√≥l, holnapi hidrog√©nbomb√°kr√≥l. Harctereken h√°bor√ļt√≥l, himlőtől, hastifuszt√≥l, hepatitisztől hullanak hajszolt haland√≥k. Hőm√©rőnk higanysz√°la hajnalban h√ļszig h√ļzodik. H√°romnegyed h√©tkor hosszan hangzik Helsinki harangszava. Hiva, huomenta! (j√≥ reggelt) Hallani helyenk√©nt. Hotel√ľnk hangulatos, hanem h√°l√≥szob√°ink huzatosak hidegek. Helys√©geiben hintasz√©kek, heverők h√°ziszőttesekkel. Heveny h√∂rgő huruthoz hamar hozz√°jutottam, hevertem huzamosan. Hotelb√©li h√°l√≥t√°rsaink hűv√∂sek, hozz√°nk. Hug√≥ hajnali h√°romkor horkol helytelenkedik, hangulatuk haragosra hanyatlik. Hideg h√©tk√∂znapokon ha h√©tkor holdf√©nyn√©l h√≥labd√°zunk, hokizunk, helsinkiek helyeslő huj huj haj√°t hallgatjuk. H√©tv√©gi h√≥bortunk h√≥goly√≥z√°s. Hokiz√°s helyett hol huszonegyez√©ssel, hol hubertusz h√∂rpintget√©s√©vel hev√ľl√ľnk, hűs√©g√ľnket holtig halasszuk. H√©di Helsinki h√∂lgyekkel h√≠mző hobbij√°nak h√≥dol. Holnapra helikopterrel Hamenlin√°ba h√≠vnak Hejk√©√©k. Harmincezres helys√©g, hazai hatvanunkhoz hasonl√≠t. Hadt√∂rt√©n√©sz haveromn√°l, Hejk√©√©kn√©l h√°lok. Hi√°ba hagytalak Helg√°m Hegyeshalomn√°l, harmatarcod, hatty√ļnyakad, holl√≥hajad, hazasz√≥l√≠t Hejk√©√©k hon√°b√≥l. Hazah√≠v Hung√°ria! Hossz√ļ hontalans√°gomb√≥l, h√ļsv√©tra haza√©rkezem hozz√°tok Hevesbe. Hermelinbunda h√≠zelegne hi√ļs√°godnak ha hozz√°f√©rhető? Hajnalk√°nak helyes h√≥sapk√°t, Hub√°nak hull√°mvas√ļtat helyeztem h√°tizs√°komba, Hug√≥nak homokoz√≥j√°t√©kot, horg√°szfelszerel√©st hozok. H√°rm√≥tok hijj√°n honv√°gyam h√©tről-h√©tre hatalmasodik. Hiszem, hogy h√ļsv√©tkor hi√°nytalanul helyre√°ll harm√≥nikus h√°zass√°gunk, Hevesben, h√°zunkban h√ļsv√©tolhatunk. Helsinkiben halak hav√°nak huszonhetedik√©n Hű Henriked
Miért jó magyarnak lenni?, Szalai Kata, 2010-01-01 18:38:00
Mert csak mi hallgathatjuk meg szilveszter éjjel a Himnuszt :)
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-08-05 14:00:26
http://videa.hu/videok/hirek-politika/ma gyarorszag-poztiv-a-vilag-ferihegy-haza- hirado-ZHzBZgykOB99dHfH
Sajnos csak ugy mŇĪk√∂dik a fenti link, hogy ab√∂ng√©szŇĎ sor√°ba m√°solod! ctrl+c √©s ctrl+v vagy jobb klikk m√°sol√°s, ill. jobb klikk beilleszt√©s.

:-)
Miért jó magyarnak lenni?, Turbócsiga Padlógáz, 2008-05-12 08:06:51
http://www.videoplayer.hu/videos/
play/160357
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-05-10 09:52:14
R√©gi magyar √°ld√°s √Āldott legyen a sz√≠v, mely hordozott, √Čs √°ldott legyen a k√©z, mely felnevelt Legyen √°ldott eddigi utad, √Čs √°ldott legyen eg√©sz √©leted. Legyen √°ldott Benned a F√©ny, Hogy m√°soknak is f√©nye lehess. Legyen √°ldott a Nap sugara, √Čs meleg√≠tse fel sz√≠vedet, Hogy lehess meleget ad√≥ forr√°s A szeretetedre szomjasoknak, √Čs legyen √°ldott t√°masz karod A seg√≠ts√©gre szorul√≥knak. Legyen √°ldott gy√≥gy√≠r szavad, Minden hozz√°d fordul√≥nak Legyen √°ld√°st hoz√≥ kezed Azoknak, kik √©rte ny√ļlnak. √Āldott legyen a mosolyod, L√©gy vigasz a szenvedŇĎknek. L√©gy te √°ldott tal√°lkoz√°s Minden t√©ged keresŇĎnek. Legyen √°ldott imm√°r Minden hib√°d, bŇĪn√∂d, v√©tked. Hiszen aki megbocs√°tja, V√©gtelen√ľl szeret t√©ged. ŇĎrizzen h√°t ez az √°ld√°s f√°jdalomban, szenved√©sben. √Ėr√∂m√∂dben, b√°natodban, bŇĪn√∂k k√∂zti k√≠s√©rt√©sben. ŇĎrizze meg tisztas√°god, ŇĎrizze meg kedvess√©ged. ŇĎrizzen meg √Ėnmagadnak, √©s a T√©ged szeretŇĎknek.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-04-11 11:27:17
http://videa.hu/main.php?page=play&v=YJKZgElaRMeHXoMB

Sajnos csak ugy mŇĪk√∂dik a fenti link, hogy ab√∂ng√©szŇĎ sor√°ba m√°solod! ctrl+c √©s ctrl+v vagy jobb klikk m√°sol√°s, ill. jobb klikk beilleszt√©s.
:-)
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-04-01 14:27:32
Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legr√©gibb eml√©kei k√∂z√ľl egy kŇĎbev√©sett magyar rov√°s√≠r√°s tal√°lhat√≥ az √©szak-amerikai √öjfundland (√öj Sk√≥cia) Yarmout √∂bl√©n√©l? Ezt a 992-ben √°ll√≠tott, ma 1005 √©ves nemr√©g megfejtett eml√©ket Amerika elsŇĎ felfedezŇĎirŇĎl dokument√°lta Tyrkir, aki a vikingekkel egy√ľtt v√©grehajtott tettett magyar rov√°s√≠r√°ssal, kŇĎbe v√©sve √∂r√∂k√≠tette meg. Samuel Laing (1844 London) √°llap√≠totta meg elsŇĎk√©nt, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a 'Tyrkir' a 'Turk' megfelelŇĎje, amelyet arab, g√∂r√∂g √©s t√∂r√∂k forr√°sok egy√∂ntetŇĪen turkok-k√©nt a magyarok jel√∂l√©s√©re haszn√°ltak.
Ezt az 1700-as √©vekben megtal√°lt k√∂vet (181 kil√≥s) ma a Yarmout Country Museum-ban ŇĎrzik. A sz√∂veget nem skandin√°v r√ļn√°kkal √≠rt√°k, hanem magyar rov√°s√≠r√°ssal. Ezt a sz√∂veget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosn√© √©s √≠gy sz√≥l: '/Eric/son j√°rt e hejen is sok t√°r/s√°val/'.

Tudtad-e, hogy a British Museum k√∂nyvt√°r√°ban a leg√©rt√©kesebb k√∂z√©p-eur√≥pai ŇĎsnyomtatv√°ny sz√∂vege √≠gy kezdŇĎdik: 'Az Ephesom helyeknek yrth Zent P√°l level√©nek elsew capitoliuma'? Keletkez√©s√©nek idŇĎpontja 1533, √©s magyarul √≠r√≥dott.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-03-19 07:52:04
Tisztelt Optimista Klub!


Koszonom, hogy rank gondoltak. Annyi,hogy a Cabiria Egyesulet Romaniaban mukodik, ugyhogy a magyar 1 szazalek itt sajna nem mukodik, de mukodik a roman 2 %, ami mennyisegben sajnos nem annyi mint a Magyarorszag-i 1 szazalek. de ez van. Dolgozunk inkabb nemzetkozi projektekben s akkor nem faj a fejunk,hogy honnan fizetunk meghivottaknak utikoltseget , szallast stb.Minden jot es es sikeres munkat kivanok es kevesbe depresszios anyaorszagi lakosokat.

Tisztelettel

Cabiria Egyesulet
Miért jó magyarnak lenni?, , 2008-03-19 06:34:29
Egy hajlott h√°t√ļ n√©ni 2007. Okt. 5, p√©ntek 10:41 Egy motoros k√ľldte ezt a levelet. Azt hiszem, nem kell hozz√° komment√°r. 'T√ļr√°z√°saink sor√°n a sz√©kelyderzsi ErŇĎdtemplom fal√°n√°l indul√°shoz k√©sz√ľlŇĎdt√ľnk, amikor meg√°llt mellett√ľnk egy fekete ruh√°s, fejkendŇĎs, hajlott h√°t√ļ n√©ni. Eg√©szs√©get k√≠v√°nt, majd megk√©rdezte honnan j√∂tt√ľnk. Amikor v√°laszoltunk, ezt k√©rdezte: - √Čs Magyarorsz√°g t√©nyleg olyan sz√©p, amilyennek mondj√°k? Nem v√°rta meg a v√°laszt, hanem hiba n√©lk√ľl elmondta ezt: 'J√°rjatok be minden f√∂ldet, Melyet Isten megteremtett, S nem akadtok bizony√°ra A magyar nemzet p√°rj√°ra. Vajon mit kell v√©le tenni: Sz√°nni kell-e vagy megvetni? - Ha a f√∂ld isten kalapja, Haz√°nk a bokr√©ta rajta! Oly sz√©p orsz√°g, oly vir√≠t√≥, Szemet-lelket andal√≠t√≥, √Čs oly gazdag!... aranys√°rg√°n Ringat√≥zik r√≥nas√°g√°n A kal√°szok √≥ce√°nja; S hegyeiben mennyi b√°nya! √Čs ezekben annyi kincs van, (itt hozz√°tette: 'mert akkor m√©g az √∂v√©k volt') Mennyit nem l√°tsz √°lmaidban. S ilyen √°ld√°sok dac√°ra (itt: 'innen nem kellene tov√°bb mondanom, mert olyan szomor√ļ') Ez a nemzet m√©gis √°rva, M√©gis rongyos, m√©gis √©hes, K√∂zel √°ll az elvesz√©shez. S szellem√©nek orsz√°g√°ban H√°ny rejtett gy√∂ngy √©s gy√©m√°nt van! S mindezek maradnak ott lenn. Vagy ha √©ppen a v√©letlen F√∂ltal√°lja hozni ŇĎket, Porban, s√°rban √©rnek v√©get, Vagy az √≠ns√©g zivatarja ŇĎket messze elsodorja, Messze tŇĎl√ľnk a vil√°gba, Idegen n√©p kincst√°r√°ba, √Čs ha ott ragyogni l√°tjuk, Sz√°nk-szem√ľnket r√°jok t√°tjuk, S √°ldicsŇĎs√©ggel lakunk j√≥l, Hogy ez innen van honunkb√≥l. Ez h√°t nemes b√ľszkes√©g√ľnk, MelyrŇĎl annyiszor mes√©l√ľnk? Azzal dicsekedni v√°ltig, Ami sz√©gyen√ľnkre v√°lik!... Csak a magyar b√ľszkes√©get, Csak ezt ne emlegess√©tek! Ezer √©ve, hogy e nemzet Itt mag√°nak haz√°t szerzett, √Čs ha jŇĎne most hal√°la, A j√∂vendŇĎ mit tal√°lna, Mi neki arr√≥l besz√©lne, Hogy itt hajdan magyar √©le? S a vil√°gt√∂rt√©net k√∂nyve? Ott sem lenn√©nk f√∂ljegyezve! √Čs ha lenn√©nk, jaj min√©k√ľnk, Ezt olvasn√°k csak felŇĎl√ľnk: '√Člt egy n√©p a Tisza t√°j√°n, Sz√°zadokig, lomh√°n, gy√°v√°n.' - √ďh haz√°m, mikor fogsz ism√©t Tenni egy sug√°rt, egy kis f√©nyt Megrozsd√°sodott nevedre? Mikor √©bredsz √∂n√©rzetre? (PetŇĎfi S√°ndor: A Magyar Nemzet) Majd folytatta: - 'Mondj√°k, mi√©rt √≠rt ez a PetŇĎfi ilyeneket?' Azut√°n elmondta, hogy 88 √©ves az id√©n. √Čs hogy fogadjunk el tŇĎle valamit. A szatyr√°ban volt p√°r toj√°s √©s n√©gy, azaz n√©gy szelet kal√°cs. EbbŇĎl kettŇĎt nek√ľnk adott, hogy osszuk el. Eg√©szs√©get k√≠v√°nt, √©s elcsoszogott. Egy b√ľd√∂s kukkot nem tudtunk sz√≥lni!!! √Čn pedig le√ľltem a sz√©kelyderzsi ErŇĎdtemplom fal√°hoz, √©s olyat tettem, ami rohadtul nem illik bele egy 40 k√∂r√ľli, erŇĎsen borost√°s t√ļramotoros imidzs√©be. Csak egyetlen egyszer j√∂nn√©nek el ide, √©s hallgatn√°k meg, ahogy egy 88 √©ves, g√∂rbe h√°t√ļ √∂regasszony ŇĎSZINT√ČN PetŇĎfit szaval a boltb√≥l hazafel√©, √©s n√©gy szelet kal√°csb√≥l kettŇĎt odaad vadidegen embereknek. Tal√°n elsz√©gyelln√©k magukat, pont √ļgy, ahogy akkor, ott, √©n. Tal√°n elgondolkozn√°nak azon, hogy vajon ki √©s mi√©rt tette ŇĎket oda, ahol vannak, √©s hogy mi dolguk a vil√°gban.' D√∂bbenet, igaz? Most √∂sszeszorult a te torkod is? Az eny√©m is, mikor olvastam!
Miért jó magyarnak lenni?, , 2007-12-10 09:36:20
Ebben az orsz√°gban nincsenek nagy viharok, nincsenek puszt√≠t√≥ √°rvizek, nincsenek m√©rges vagy vesz√©lyes √°llatok, cunamik, torn√°d√≥k, √≥ri√°si asz√°lyok √©s hasonl√≥k. Nincs rekkenŇĎ hŇĎs√©g, √©s nincs elviselhetetlen hideg. Csak m√©rges vagy szeretetlen emberek vannak. L√©gy h√°l√°s, √©s √©breszd fel a szeretetet! '
Miért jó magyarnak lenni?, , 2007-11-26 09:08:18
Tanulni kell magyarul √©s vil√°gul, tanulni kell mindazt, ami kit√°rul, ami vil√°g√≠t, ami jel: tanulni kell, szeretni kell.' Nemes Nagy √Āgnes
Miért jó magyarnak lenni?, , 2007-10-31 08:12:47
GYIM√ďTHY G√ĀBOR: NYELVLECKE Egyik olasz√≥ra sor√°n, √ćm a k√©rd√©s felmer√ľlt: Hogy milyen nyelv ez a magyar, Eur√≥p√°ba hogy ker√ľlt? Elmes√©ltem, ahogy tudtam, Mire k√©pes a magyar. Elmondtam, hogy sok, sok rag van, S hogy n√©melyik mit takar, √Čs a sz√≥kincsben mi rejlik, A rengeteg √°rnyalat, P√©ldak√©nt vegy√ľk csak itt: Ember, √°llat hogy halad? Elmondtam, hogy mikor j√°runk, Mikor mondom, hogy megyek. R√©szeg, hogy d√ľl√∂ng√©l n√°lunk, S milyen, ha csak l√©pdelek. Mi√©rt mondom, hogy botork√°l Gyalogol, vagy k√≥dorog, S a s√©t√°l√≥ szerelmes p√°r, Mi√©rt √©ppen andalog? A vaddiszn√≥, hogy ha rohan, Nem √ľget, de cs√∂rtet - √©s B√°r alakra majdnem olyan, Mi√©rt m√°s a t√∂rtet√©s? Mondtam volna m√©g azt is h√°t, Aki fut, mi√©rt nem lohol? Mi√©rt nem v√°g, ki mezŇĎn √°tv√°g, De t√°n v√°gtat valahol. Aki tipeg, mi√©rt nem libeg, S ez √©pp √ļgy nem lebeg√©s, -- Minthogy nem csak s√°nta biceg, S hebeg√©s nem rebeg√©s! Mit tesz a l√≥, ha poroszk√°l, Vagy pedig, ha v√°gt√°zik? √Čs a kuvasz, ha somford√°l, Avagy ak√°r b√≥kl√°szik. L√°b√°t szedi, aki kit√©r, A riadt ŇĎz elsz√∂kell. Nem ront be az, aki bet√©r . . . M√°s nyelven, hogy mondjam el? J√≥ lett volna szeml√©ltetni, Botladoz√≥ mint halad, Avagy milyen ŇĎgyelegni? Egy sz√≥ - egy k√©p - egy zamat! Aki 'slattyog', mi√©rt nem 'l√≥fr√°l'? Sz√°guld√≥ hov√° szalad? Ki v√°nszorog, mi√©rt nem k√≥sz√°l? S aki kullog, hol marad? Bandukl√≥ mi√©rt nem baktat? √Čs ha motyog, mit kotyog, Aki koslat, avagy kaptat, Avagy cs√°szk√°l √©s totyog? Nem csak √°rny√©k, aki suhan, S nem csak a j√°rmŇĪ robog, Nem csak az √°radat rohan, S nem csak a kocsi kocog. Aki cselleng, nem csatangol, Ki 'beslisszol' elinal, Nem 'battyog' az, ki bitangol, Ha m√©gis: a mese csal! Hogy a kutya lopakodik, Sompolyog, majd meglapul, S ha r√°f√∂rmedsz, elkotr√≥dik. Hogy mondjam ezt olaszul? M√°sik, erre settenkedik, S√ľnd√∂r√∂g, majd elter√ľl. R√°ripakodsz, el√≥dalog, Hogy mondjam ezt n√©met√ľl? Egy csavarg√≥ itt k√≥borol, L√©zeng, ŇĎd√∂ng, csavarog, LŇĎd√∂r√∂g, majd elv√°ndorol, S t√∂bb√© m√°r nem zavarog. √Ām egy m√°sik itt tekereg, - El√°rulja k√≥sza nesz - Itt k√≥v√°lyog, itt t√©nfereg. . . Franci√°ul, hogy van ez? S hogy a t√∂meg mi√©rt √∂z√∂nlik, Mikor t√≥dul, vagy vonul, Vagy h√∂mp√∂ly√∂g, s m√©g sem √∂mlik, Hogy mondjam ezt angolul? Aki surran, mi√©rt nem oson, Vagy mi√©rt nem l√©peget? Mindezt csak magyarul tudom, S t√°n csak magyarul lehet.
Miért jó magyarnak lenni?, , 2007-07-31 10:11:51
Magyarok...tudjuk-e ? L√©gy b√ľszke Magyar ! Tudjuk-e , hogy a 895-√∂s III. Honfoglal√°s idej√©n, mintegy 500 000 magyar √©rkezik a K√°rp√°t-medenc√©be, √©s ha √∂sszehasonl√≠tjuk ezt a sz√°mot a mai n√©pess√©gi adatokkal ( 16 000 000 ), akkor l√°thatjuk, hogy mi 1100 √©v alatt a harmincszoros√°ra n√∂velt√ľk a magyars√°g l√©leksz√°m√°t. A mai Franciaorsz√°g ter√ľlet√©n p√©ld√°ul a IX. sz√°zadban 7 000 000 ember √©lt √©s ma mind√∂ssze 58 000 000 embert lehet tal√°lni Frank honban. Ez alig 8 ,5 szeres n√∂veked√©st jelent. Tudjuk-e , hogy a Honfoglal√°s idej√©n Eur√≥p√°ban csak a g√∂r√∂g√∂knek √©s a r√≥maiaknak volt √≠r√°sbelis√©g√ľk, √©s amikor mi meg√©rkez√ľnk a K√°rp√°t-medence ter√ľlet√©re, m√°r kiforrott, k√©sz, mintegy 1700 √©ves √≠r√°sbelis√©get hoztunk magunkkal ? Tudjuk-e , hogy az √ďmagyar M√°ria-siralom sz√∂veg√©t mi m√©g a mai napig √©rtj√ľk, hiszen sz√≥kincs√©t, mind a mai napig haszn√°ljuk? Shakespeare dr√°m√°it, a mûvelt; angol m√°r csak sz√≥t√°r seg√≠ts√©g√©vel k√©pes elolvasni, mivel annyit v√°ltozott nyelv√ľk az elm√ļlt 440 √©v sor√°n. A mi√©nk, megtartotta nyelvtan√°t √©s sz√≥kincs√©t. Nem volt hajland√≥ belesimulni, beleolvadni a nagy nyelvi forgatagba! Tudjuk-e , hogy a Magyar Zenetudom√°nyi Int√©zet regisztr√°lta a 200 000. magyar n√©pdalt, amelybõl 100 000 m√°r megjelent nyomtat√°sban is. A 80 milli√≥s N√©metorsz√°gban √∂sszesen 6000 (!) n√©pdalt tudtak √∂sszegyûjteni. Tudjuk-e , hogy a magyar mesevil√°g p√°ratlan az eg√©sz vil√°gon? Eur√≥p√°ban nem ismerik a t√ľnd√©rt, hetedh√©t orsz√°got, fany√ľvõt, h√©tfejû s√°rk√°nyt, m√©g nyelvtani szinten sem. Nincs szavuk r√°. Tudjuk-e , hogy Eur√≥pa nem ismerte a magyarok bej√∂vetele elõtt a h√ļs megfõz√©s√©nek m√≥dj√°t? Nem ismert√©k a vill√°t √©s a kanalat. K√©zzel √©s k√©ssel ett√©k a s√ľt√∂tt h√ļst. Behoztuk a saj√°tos fûszerez√©si technik√°nkat, a darabol√°st, a fûszerekkel val√≥ √∂sszefõz√©st. Az √©des, s√≥s, savany√ļ, keserû √≠zek mell√© mi hoztuk az erõs √≠zt √©teleinkben. Tudjuk-e , hogy az√©rt nem j√°rnak t√≥g√°ban, ma Eur√≥p√°ban az emberek, mert mi behoztuk magunkkal a nadr√°got, a zak√≥t (kazak), a hossz√ļ kab√°tot (kaft√°n). Am√≠g Eur√≥pa saruba, csizm√°ba, bocskorba j√°rt addig mi behoztuk a h√°romnegyedes sarkos cipõt. Sõt m√©g az als√≥ feh√©rnemû is √°ltalunk ker√ľl a vil√°gnak erre a r√©sz√©re. Gondoljuk csak meg, ma Sk√≥ci√°ban, ha valaki igaz√°n korhûen akar a sk√≥t n√©pviseletbe fel√∂lt√∂zni, akkor nem vesz als√≥nadr√°got a kock√°s szoknya al√°. Tudjuk-e , hogy a Honfoglal√°s idej√©n, mi csod√°latos n√∂v√©ny √©s √°llatvil√°ggal rendelkezt√ľnk, amit magunkkal hoztunk a belsõ-√°zsiai t√©rs√©gbõl? Tudjuk-e , hogy az elm√ļlt idõszakban siker√ľlt, a parlament √°ltal, hivatalosan is nemzeti kinccs√© tenni õshonos √°llatfajaink nagy r√©sz√©t? A kilenc kutya fajt√°t, a h√°rom parlagi ty√ļk fajt√°t, a szilaj marh√°t, a h√°rom mangalica fajt√°t, a tincses kecsk√©t, √©s a galambjainkat. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet õket keresztezni, az orsz√°gb√≥l kivinni. Teh√°t meg kell tartani a tiszta v√©rvonalat. A sz√ľrke marh√°t sajnos az osztr√°kok m√°r lev√©dt√©k elõtt√ľnk. Tudjuk-e , hogy a hollandok 400 √©ve termesztik a tulip√°nt, mi 3000 √©ve? M√©gis õket h√≠vj√°k a tulip√°n haz√°j√°nak. Az egyetlen eur√≥pai tulip√°n fajt√°nak, a Tulipa Hungaric√°nak g√©ncentruma, a K√°rp√°t-medenc√©ben van. Tudjuk-e , hogy a vil√°g m√°sodik alkotm√°nya a mi√©nk? Az elsõ az izlandi 720-b√≥l, a m√°sodik pedig: Szent Istv√°n kir√°ly intelmei Imre herceghez. Tudjuk-e , hogy a renesz√°nszt, mint mûv√©szeti st√≠lust Ausztria √©s N√©metorsz√°g tõl√ľnk vette √°t? Tudjuk-e , hogy az √∂nt√∂z√©ses gazd√°lkod√°st √©s a vet√©sforg√≥t is mi honos√≠tottuk meg a vil√°gnak ezen a r√©sz√©n? M√°ra m√°r Eur√≥pa elfelejtette ezt a tud√°st, √©s j√≥r√©szt ennek k√∂sz√∂nhetõ, hogy termõf√∂ldjeik t√∂nkrementek, elhaszn√°l√≥dtak. Ez az igazi indok arra, hogy mi√©rt is kellett√ľnk az EU-ba! √Čs akkor m√©g egy sz√≥ sem esett a magyarok õsi hit√©rõl. Ezek persze csak kiragadott p√©ld√°k, a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl. Tal√°n nem hi√°ba √≠r√≥dtak le. J√≥ lenne, ha legal√°bb addig eljutn√°nk gondolatban, hogy magyarnak lenni nem sz√©gyen! S akkor tal√°n nem t√°molyogn√°nk √∂ssze-vissza, abban a jogi, gazdas√°gi √©s kultur√°lis csapd√°ban, amit nek√ľnk √°llitottak Br√ľsszelben. S hogy nehogy azt higgy√ľk, az √≠r√≥ fant√°zi√°ja, √ľld√∂z√©si m√°ni√°ja mondatja velem ezeket a szavakat, √°lljon itt egy id√©zet bizonys√°gul: Nap√≥leon megk√©rdezte Francois Talleyrand-t, hogy mit tegyen a magyarokkal. Talleyrand v√°lasza: - Fels√©g! R√©gi szok√°suk a magyaroknak, hogy feln√©znek nagyjaikra, √©s b√ľszk√©k a m√ļltjukra. Vedd el e n√©p m√ļltj√°t, √©s azt teszel vel√ľk, amit akarsz! A monarchia idej√©n megval√≥s√≠tott√°k Talleyrand elm√©let√©t. √Čs v√©g√ľl, tudjuk-e, hogy 1805-ben 6 ember mert beiratkozni a P√°zm√°ny P√©ter Tudom√°nyi Egyetemre, mert f√©ltek, hogy az osztr√°kok meg√∂lik, ki√≠rtj√°k csal√°djaikat? 'J√≥ magyarnak lenni, igen neh√©z, de nem lehetetlen!' (Sz√©chenyi Istv√°n )
[1]

TE mit v√°rn√°l el egy optimista partner,- bar√°t t√°rskeresŇĎ oldalt√≥l?

Hogy lehessen benne √ľzleti partnereket is keresni.
Nem várok el semmit, mert boldog párkapcsolatban élek.
Legyen videos bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g.
Ingyenes legyen.
Csak t√°rskeresŇĎ nem √©rdekel, de bar√°t, ismerkedŇĎs kv√°zi k√∂z√∂ss√©gi oldal, az igen.
kor√°bbi szavaz√°sok